Main Menu

nyelv

Started by iko, 2004-02-03, 21:52:48

Previous topic - Next topic

Licht

http://www.sasugabooks.com/product_info.php?manufacturers_id=184&products_id=19279


Ami az animekben elofordulo nyelvezetet illeti, az attol fugg mit nezel. A naruto es tsabol tenyleg nem sok mindent lehet megtanulni.... de ha hetkoznapi "atlagos" kornyezetben "atlagos" szereploket felvonultato animet nezel, onnan lehet tanulni!

Baggio

#1021
hmm.. és ezt esetleg valahol pesten meg lehet venni? mert akkor elküldöm érte öcsémet
van ugyanazon az oldalon egy kiegészítés ehhez azt is érdemes beszerezni?
amúgy kösz az infot

Licht

Jah a konyvhoz van egy munkafuzet is (de elotte a konyvet nezd meg, mert abban is vannak feladatok, szal a munkafuzet nem biztos hogy kell).
A konyv TELJESEN japan, vagyis minden nyelvtani magyarazat, pelda japanul van, viszont van furigana. Lefedi a kozep-felso szintu nyelvtani alakokat, amik jlpt-t es altalaban a japan nyelvben elofordulhatnak, jelezve, hogy a nyelvtani format milyen kornyezetben hasznaljak es a jlpt milyen szintjen fordulhat elo, eletszeru peldakkal.

Vagyis egy nagyon jo konyv.... eppen ezert nemhiszem, hogy nalunk kaphato lenne. DE alapitvanynal van... szal fenymasolni lehet.

Baggio

köszi az infót.
szóval szerinted azzal amit eddig átvettem menni fog a folytatás ebből a könyvből? (ez a nihongo no kiso sorozat nagyjából a minna no nihongo-t fedi le).elsőre elég keményen hangzik hogy minden magyarázat japánul van
egyébként végül is arról az oldalról megrendelni a könyvet postaköltséggel együtt összesen 5400ft szóval ki lehet bírni. bár az a kiegészítés hozzá még 36 dollár, de azt asszem akkor kihagyom és majd lefénymásolom

kikuchiyo

#1024
Tényleg jó könyv, de ez elsősorban JLPT 1-2 szinthez van, az alapokat ismertnek tételezi fel.

(Mondjuk nekem sem ártana megvenni...)

Nem rendelsz esetleg kettőt? Akkor a postaköltség is megoszlana.
Failure is the default option

Baggio

na megjött ez a könyv amit Licht ajánlott. a Donna Toki Dou Tsukau Nihong Hyogen Bunkei.  hát nem egyszerű :D
jó hogy a jelenlegi tankönyvembe (ami romajival van irva) minden választ kanji+kanával írok, azrét egy nyelvkönyvet olvasni eléggé más :D
de tényleg hasznosnak tűnik amit olvastam belőle eddig, ugyhogy mégegyszer kössz a tippet Licht. ki is viszem magammal most Tokyoba, ott majd hatákonyabban fogok tudni belőle tanulni :D

.Attila

Én a Mondai na nihongo-t kaptam ajándékba, de az rendesen úgy van megírva, mint egy japán könyv. Még furigana sincs benne és fentről lefele kell olvasni :)

kikuchiyo

Van egy japán nyelvtani szótár-sorozat, aminek az Intermediate kötetét hasznosnak találtam a 2kyuuhoz, és most megjelent az utolsó, Advanced rész is.

A nyelvtani elemek ABC-sorrendben vannak, és angol nyelvű magyarázatok vannak hozzájuk, példamondatokkal és azok fordításaival.

Az első két kötet megvan a J. Alapítvány könyvtárában is.
Failure is the default option

Baggio

szerintetek mennyire hasznos egy kanji szótár gép? mert gondolkodok rajta hogyha most kimegyek nyáron akkor veszek egyet, odakinnt tuti olcsóbb.
terveim szerint 1kyuura hajtok. gondolom kint a nyelvkönyvekehz is könnyebben hozzá lehet jutni? valami tipp, hogy mit érdemes megvenni?
a szótár gépről még annyit, hogy akiket ismerek japánokat (vagyis akik tanítottak a féléve során) azoknak mindnek volt és egy csomót használták is. nekem hsznosnak tűnik, ha nem is most de majd a későbbi tanulmányok során

kikuchiyo

Majdhogynem nélkülözhetetlen.

Ha már kimész, ott úgyis utánad vágják 10000 jenért, és ha már válogathatsz, akkor olyat vegyél, amin van touchscreen, mert azokba már közvetlenül be lehet rajzolni a kanjit.

Olyan megoldást is láttam, hogy az illető vett egy Nintendo DS-t és hozzá egy szótárprogramot.

A nyelvkönyvekkel kapcsolatban inkább a tanáraidtól érdeklődj, aztán az alapján fontold meg, hogy milyen irányba akarsz specializálódni, vagy mi érdekel legjobban.
Failure is the default option

.Attila

Az érintőképernyős szótár viszont már nagyon nem 10ezer yen.
Anno 35ezer volt a legolcsóbb érintőképernyős, nem hiszem, hogy ennyivel olcsóbbak lennének már.
A tévedés jogát fenntartom.

Licht

Elektronikus szotar tenyleg nelkulozhetetlen!
Az erintokepernyos megoldas persze nem rossz, foleg ha gyorsan kellene valami, viszont az ilyen gepek altalaban kevesebbet tudnak, mint "normal" tarsaik, vagy SOKKAL tobbe kerulnek.
Köztes megoldas léhet pl ez: http://casio.jp/exword/products/XD-470/index.html 11K yen, ami nagyon jo ar egy ilyen zsebszotarert.

Egyeb alternativakat ill az anyagiakat http://kakaku.com/itemlist/I2075000000N101/P101/ itt megnezheted.

A Canon wordtank g55/g70/g90 rol hallottam nagyon jokat.
Btw nekem http://www.sii.co.jp/cp/products/english/sre10000/index.html ilyenem van es nagyon tudom ajanlani.


A nintendos megoldas sem rossz... itt van par video a szotarrol http://touch-ds.jp/mfs/kanraku/index.html
geppel egyutt kb 25K yen (ha vennel, ezt is tudom ajanlani http://www.nowpro.co.jp/products/game/kanzen/index.html) sokmindenre lehet hasznalni... en nagyon szeretem ^^

Baggio

hello
kösz mindenkinek
ami neked van az jónak tűnik, de ha jól láttam 78e yen azért az most kicsit sok lenne.
kicsit utánna néztem és azt olvastam sok helyen hogy a képernyőre rajzolás az nagyon megkönnyíti a keresést.
a Nintendo-s megoldásról meg azt, hogy nem rossz de aki komolyan akarja használni annak érdemesebb egy rendes gépet vennie.
sok helyen írtak jókat a canon wordtank V80-ról, bár ez se olcsó (kb 46e forint)
nekem egy olyan kéne amit hosszú távon tudok használni. komolyan veszem a kanji tanulást, tehát nem egy túrista zsebszótárra lenne szükség, hanem egy olyan gépre ami később is megállja a helyet

kikuchiyo

Azt nézd meg, hogy milyen szótárak vannak benne.

広辞苑 (J-J értelmező szótár), kanjiszótár, J-E és E-J szótár mindenképpen legyen benne, méghozzá minél bővebb. Angol-angol szótár sem árt. A többi, ami esetlegesen benne van (orvosi szótár, borszótár stb.  :eek:), nem érdekes, sőt, ha teheted, olyat vegyél, amiben csak ezek az alapok vannak meg tisztességesen, mert elsősorban a hozzáadott szótárak viszik fel az árat.

Az a vicces, hogy a hardver a legtöbb modellnél ugyanaz, minimális eltérésekkel. Triviális lenne megoldani, hogy tetszőlegesen az ember magának összeválogassa a kívánt szótármodulokat, akár utólag is módosíthatóan... de nem, ezek a kommunista disznók fix kombinációkat árulnak, rémdrágán. Lehet hozzájuk kiegészítőket venni, persze aranyárban.  :ejj:
Failure is the default option

Baggio

mondjuk az orvosi szótár az pont nagyon jó lenne...mostantól ez is alapvető szempont a keresésben :)

kikuchiyo

Az enyémben (Casio EX-WORD Dataplus2 XD-ST6200 Whatever) van egy rakat ilyen:
家庭医学大辞典
医者からもらった薬がわかる本
食の医学館
etc.

Azt nem tudom, hogy egy profi orvosnak mennyit érnek ezek, úgy látom, inkább a hipochonder átlagemberre vannak kihegyezve.
Failure is the default option

Baggio

még egy kicsit vissza a DShez: mire lehet azt hasznélni? gondolom a játékon kivul szokásos calendar-contacts-net-... van benne. a grafika nekem nem tünik olyan jónak. mondjuk igy kanji programmal ,eg láttam hogy könyveket is lehet rajta olvasni, szóval igy lehet mégis sokoldalú.
bocsa az offért

Licht

Itt van par hasznos info a japantanulasrol:
http://naruhodojapan.blogspot.com/search/label/nintendo%20ds
http://naruhodojapan.blogspot.com/2007/05/two-more-nintendo-ds-titles-on-way.html
http://www.tofugu.com/2007/08/02/studying-japanese-with-a-nintendo-ds/
http://nihonhacks.com/japanese-language/learn-kanji-with-your-nintendo-ds/

ofc vannak hozza konyvek: pl 100 legjobb japan klasszikus, vannak specialis temaban anyagok pl japan tortenelem a kezdetektol napjainkig... japan politika, 1000 legnevesebb ujsagcikk, szakacskonyvek, egeszsegugyi konyvek stb... szal van hozza mindenfele.

A grafika messze jobb, mint amit elektronikus szotarban venni tudsz, van olyan jo mint egy pda... a kijelzo talan egy kicsit kicsi, de a celnak megfelel.

lehet rajta meg:
bongeszni, zenet hallgatni, filmet nezni, emailezni... van ra linux, szal egyeb dolgokat is lehet csinalni...

Moha

Hello!

Főnöknőm küldött nekem egy képet, hogy fejtsem meg, mi van ráírva. Nos én nem vagyok olyan jó kanjiban ill. ez hagyományos kalligráfia, ami ugye másabb, mint a nyomtatott kanji, így a segítségeteket kérném...



Tippem szerint 狙田 lenne, de nem vagyok benne biztos. Akinek jobban megy a kanji, pls segítsen!

... Kikichiyo?!...

kikuchiyo

"Céloz-mező"? Nem hiszem.

Inkább 祖母 (そぼ), azaz nagymama.

Az első kanji első fele azért néz ki másképp nyomtatva és rajzolva, mert a képen a bal fele a modern (egyszerűsített) ネ helyett a régies 示 alakú.

Failure is the default option

Moha

Tudtam, hogy rád számíthatok. :)
A második kanjinál én is gondolkodtam, hogy inkább az "anya" lenne, de nem voltam benne biztos... Hiába, én csak 3 évig tanultam japánt és amolyan "lightos" módon, csak nyomtatott kanjikat láttam...

kikuchiyo

Néha hasznos dolgokra bukkan az ember a 4chanon:

Streaming japán TV-csatornák
mms://waryas.ath.cx/wowow (Wowow)
mms://waryas.ath.cx/live (TV Tokyo)
mms://waryas.ath.cx/anime (Animax)
Failure is the default option

Xzone

Quote from: kikuchiyo on 2008-06-14, 02:29:38
Néha hasznos dolgokra bukkan az ember a 4chanon:

Streaming japán TV-csatornák
mms://waryas.ath.cx/wowow (Wowow)
mms://waryas.ath.cx/live (TV Tokyo)
mms://waryas.ath.cx/anime (Animax)

:hopp: :cool:

Baggio

uhhh de rég keresek ilyeneket. ezer kösz.
meg is örültem hogy van wowowow mert leadnak rajta egy koda kumi koncertet júl közepén-végén és már itt agyaltam hogy tuti megnézem. aztán rájöttem hogy ahol leszek ott valszeg TV-n is bejön majd :D

kelvor

Lehet rosszul csinálok valamit, mert mindegyikhez jelszót kér. Egyébként ezekhez mivel érdemes/lehet kapcsolódni?   :smile:

Manitu

Quote from: kelvor on 2008-06-14, 17:30:29
Lehet rosszul csinálok valamit, mert mindegyikhez jelszót kér. Egyébként ezekhez mivel érdemes/lehet kapcsolódni?   :smile:
protip: a link csak az első szóközig tart ;)
Simán másold be a böngésződ címsorába, az majd szépen megnyitja a videosreamekhez rendelt programot, ami nagy valószínűséggel a wmp lesz.

Quote from: Baggio on 2008-06-14, 15:45:46aztán rájöttem hogy ahol leszek ott valszeg TV-n is bejön majd :D
Annyira nem biztos, a Wowow fizetős kábelcsatorna, nem szokott csak úgy lenni mindenfele ;)


kelvor

Én barom, az mms maradt le.  :comp:

Makos

Quote from: kikuchiyo on 2008-06-14, 02:29:38
Néha hasznos dolgokra bukkan az ember a 4chanon:

Streaming japán TV-csatornák
mms://waryas.ath.cx/wowow (Wowow)
mms://waryas.ath.cx/live (TV Tokyo)
mms://waryas.ath.cx/anime (Animax)

Kösziiii :hopp: :hopp: :D

waka-sun

"Néha hasznos dolgokra bukkan az ember a 4chanon:

Streaming japán TV-csatornák
mms://waryas.ath.cx/wowow (Wowow)
mms://waryas.ath.cx/live (TV Tokyo)
mms://waryas.ath.cx/anime (Animax)"


Ez nekem is meglepi volt !
THX !!!!!

chilip

Quote from: waka-sun on 2008-06-25, 03:10:34
"Néha hasznos dolgokra bukkan az ember a 4chanon:

Streaming japán TV-csatornák
mms://waryas.ath.cx/wowow (Wowow)
mms://waryas.ath.cx/live (TV Tokyo)
mms://waryas.ath.cx/anime (Animax)"


Ez nekem is meglepi volt !
THX !!!!!

waka-sun, az avatarod miből van?