Main Menu

Toriko

Started by blackronin, 2012-06-04, 15:39:40

Previous topic - Next topic

Isley

Quote from: chilip on 2016-11-11, 00:31:14
gyönyörű jah, az is ahogy neo ott ücsörög vigyorogva :P az is gyönyörű  :__devil:

Sokat akartam egy mondatba: nem, az idétlen. Az az.
Más kérdés, hogy az egész Toriko manga a megosztásról szól. A NEO jelentette veszély fölötti diadalmaskodás, nem az, ha egy harcban szimplán legyőzik, hanem, ha elfogadtatják vele a saját életszemléletüket. Tehát teljesen idétlen volt, de benne volt a "logikai" pakliban.

blackronin

chilip, Isley:
A NEO-s dologra külön ki fogok majd térni a végső értékelésemben.
De előjáróban annyit, hogy egy ritka idétlen lépés volt Mitsutoshi részéről életben hagyni.
A többit majd jövő héten, a végső fejezettel együtt lesz kerek egész a zárás.

Isley

Quote from: blackronin on 2016-11-11, 17:00:11
chilip, Isley:
A NEO-s dologra külön ki fogok majd térni a végső értékelésemben.
De előjáróban annyit, hogy egy ritka idétlen lépés volt Mitsutoshi részéről életben hagyni.
A többit majd jövő héten, a végső fejezettel együtt lesz kerek egész a zárás.

Köszönjük Blackronin ezt a mélyenszántó elemzést. : D

Isley

396

Én nagyon meg vagyok hatva. Ennél jobb utolsó fejezetet el sem tudtam volna képzelni. Minden kérdésemre megadta a választ Mitsutoshi. Reménykedtem benne, hogy megadja a választ a Blue és a Red univerzummal kapcsolatban. A többi szín magyarázatot adott részben a harmadik onii-ra is. Joie egészen a legutolsó fejezetig homályosnak tetsző kijelentései a The Furthest Landről olyan részletesen lett elmagyarázva, hogy le a kalappal.
És hát az utolsó fejezet mondanivalója... Teljes mértékben hű volt a Toriko manga és magának Torikonak a világnézetéhez. Ahogy egykor Toriko mondta: "Limits? Shit like that does not even exist. As long as you go forward, all there is... is growth." Az egész (kozmikus, multiverzális) Gourmet Világról ez elmondható, ahogy láthattuk. És Torikonak még rengeteg célja lesz ezt követően, amiről fogalmat is alig alkothatunk most.
Mondjuk más szempontból óriási kár érte, hogy a Gourmet World asztrofizikájának bemutatása, a Gourmet God-ok létezésének felfedése után nem láthatjuk az űrkalandokat.

Lehet írok majd az egész sorozatról egy hosszabbat is. Számomra a valaha volt legjobb manga. A Hokuto no Kent, a Berserket és a Souten no Kent is megelőzve.

Tremors

Jó volt ez a manga ha hátra nem is estem a székemmel és most tetszett a színes oldal is  :appl: Pontozáshoz nem értek de nekem 10/7 lett végül.

Yuuki

#935
396

Méltó befejező fejezete egy ilyen fantasztikus mangának. A Torionak minden fejezete tökéletes volt, tele új és új ötletekkel, meglepő fordulatokkal, drámai tettekkel. A karakterei megkapták a megfelelő kidolgozást és igazi hősök lettek.

Számomra a 395. fejezet is tökéletes volt! Nagyon megható lezárása egy hatalmas kalandnak. Tetszett, hogy a manga végig hű maradt mondanivalójához, egy rendkívül egyedi világot épített fel és ezt mutatta be olvasóinak. Az utolsó előtti fejezet pedig, a manga szellemi mondanivalójának csúcsa volt számomra. Toriko esküvője, hogy mindenki ezen esemény alkalmából együtt, egyszerre kóstolta meg Toriko Összfogásos menüjét, valamint God-ot, nagyszerű volt! Mivel már a legelső fejezetektől fogva tudtuk, hogy ez Toriko célja. Nekem kifejezetten tetszett például, hogy jelen volt Neo. Ugyanis, szerintem ezen történetben fontos szerepet játszott a megbocsátás mellett az, hogy megosztjuk egymással az ételt. Ez volt végig az egyik kulcsmotívum. Neo pedig pont azért lett ilyen mohó, mert még sosem osztottak meg vele, egyetlen falatot sem. Rendkívül megható jelenet volt Midora belépője és jó volt látni Starjunt is.

Rátérve az utolsó fejezetre, szintén azt tudom mondani, hogy egyszerűen tökéletes volt. Valóban, ahogyan Isley írja, Toriko számára nincsenek határok. Ezen fejezet pedig ennek a tökéletes kifejeződése! Az újabb és újabb célok felállítása, valamint a Kék és piros univerzumok, hihetetlen, hogy mennyire koherens tudott maradni végig a mangaka és tetszett, hogy mindenre magyarázatot adott, nem felejtett el semmit. Nagyon kíváncsi lennék Torikoék újabb kalandjaira, azonban ez tökéletes pont a befejezésre. Láthattuk Toriko és barátai eddig megtett útját és úgy köszönünk el tőlük, hogy még rengetek kaland vár rájuk galaktikus szinten! örülök, hogy azon emberek közé tartozom, akik olvashatták ezt az egyedülálló történetet.


,,People bring the small flames of their wishes together... since they don't want to extinguish the small flame... they'll bring that small flame to a bigger fire. A big flame named Griffith. But you know... I didn't bring a flame with me. I think I just stopped by to warm myself by the bonfire."/Guts/

blackronin

#936
Hát akkor értékeljük végre a sorozatot az utolsó 3 fejezet elolvasása és minden dolog megemésztése után.

Human World saga
Értékelés: 9/10

- hangulatos és király felvezetése a karaktereknek és a világnak
- élvezetes arc-ok, jó küzdelmekkel, gyönyörű látványvilággal és sok kalanddal
- a történet különböző részeinek fokozatos összekovácsolása, Mitsutoshi ügyelt a részletekre
- jó humor, de a kellő dráma is mindig megvolt
- a KAJÁK és az EVÉS! Volt olyan, hogy rögtön ehetnékem támadt a fejezet elolvasása után.  :P
- a saga zárása egy majdnem tökéletes arc-al, ami remekül megágyazott a manga második felének

Gourmet World saga
Értékelés: 5,5/10

- jó start, nagy reményekkel és sok ígérettel, az art a sorozat végéig remek maradt
- az ANOTHER arc katasztrofális "félbeszakítása", a kapkodás és a történet értelmetlen felpörgetésének kezdete
- sok karakter, harc és esemény teljes mellőzése (pl. 0. Biotóp harcok, szereplői és kimenetelük)
- fontos elemek háttérbe szorulása a sorozatból (főleg a PAIR arc után): A KAJÁK, az EVÉS valamint a KALANDOZÁS.
- a világ működését leíró magyarázatok kettősége:
a) néhányszor, bár érdekesek, de megtörtik a történet lendületét...
b) máskor pedig nem érzi szükségességét annyira az ember, hogy ennyit kelljen egy adott dologgal foglalkozni
- NEO: legtöbbször inkább idegesítő volt, mint érdekes, köszönhetően a már röhejesen túltolt "megeszek mindent, még a szerencsét is!" képességével... Az hogy Mitsutoshi életben hagyta a végén arra pedig nem is találok szavakat.
Értem én, hogy Toriko a saját szellemiséget megismertette vele, de akkor is túlzás volt.
A fantasztikus utolsó előtti fejezetet elrontani azzal, hogy az idióta képét kelljen nézni a sok vendég között...
Főleg annak fényében, hogy hány, számomra kedves karaktert ölt meg!
- Zebra, Coco, Sunny és az 8 King szerepe az utolsó harcban:
Felfoghatatlan, hogy miként kezelhette őket ilyen mostohán Mitsutoshi. Mai napig nem értem, hogy miért kellett ezt megcsinálni.
- emlékezetes utolsó ELŐTTI fejezet (rengeteg szereplő + a kaják és az evés!), de ellenben gyenge, viszonylag semmitmondó utolsó fejezet (túl kevés karakter sorsát ismerjük meg, sok lezáratlan szál, igazán nem ad hozzá semmi különlegeset a végeredményhez).

A legkedvesebb pont:
Utolsó előtti fejezet, amiben végigmegyünk a kalandokon és eszünk még egy jót utoljára. A régi szép időkre emlékeztetett.
A legfájóbb pont:
0. Biotóp és a Bishokukai (különösen Grinpatch esete fáj a legjobban) karaktereinek felületes bemutatása, a hozzájuk kapcsolódó események, harcok totális vagy csaknem teljes mellőzése.

Fontos megjegyzés Mitsutoshi hozzáállásával kapcsolatosan:
Felhoznák egy témát, amiről meglepően keveset beszélnek a rajongók (szerintem az AP-n is csak egyszer olvastam erről). A lényeg az, hogy Mitsutoshi miért hagyta hogy idáig fajuljon a mangájának helyzete. Miért nem lépett, amikor megtudta, hogy el fogják kaszálni a sorozatot, ha nem történik változás az eladásokban és a népszerűségében?
Amikor ilyen helyzet alakul ki, akkor nem csak az marad a mangakának, hogy reménykedik, hátha csoda történik. Ugyanis a sikertelenség oka nem biztos, hogy csak magában a mangakában és a művében keresendő, hanem hogy nem kapja meg azt a kellő figyelmet és támogatást, amit érdemelne. Ilyenkor lehet olyat lépni, hogy a mangaka átköltözteti a sorozatot egy másik újságba, ahol esetleg újból ,,erőre" kap.
Volt erre példa, lásd. ,,Trigun", ami újságot váltott pár manga kötet után és új címen ,,Trigun Maximum" néven sokkal sikeresebb volt, mint előtte.

Miért nem cselekedett Mitsutoshi? Félt, hogy talán elveszti a maradék táborát vagy nem mert kockáztatni egyéb okok miatt? Már sohase tudjuk meg, de mélyen legbelül úgy vélem, hogy nem tett meg mindent azért, hogy megmentse az életművét.

A végső összegzésem:
7/10.

A Toriko egy remek sorozatnak indult, Mitsutoshi ügyesen ötvözte a Dragon Ball és az OP legjobb elemeit (kalandozás, felfedezés öröme és a küzdelmek) saját egyedi art stílusával és humorával. A jó receptnek köszönhetően hamarosan egy egész népes rajongótábort, valamint egy viszonylag sikeres mangát tudhatott magáénak a Shonen Jump-on belül.

Az egész koncepció kiválóan működött a Human World saga egészében, valamint a Gourmet World saga második arc-jának végéig.  Utána történt meg a törés, ami mindent megváltoztatott. Kapkodás, értelmetlen fordulatok, a karakterek elhanyagolása, az addigi sikerelemek feladása mind egyértelműen rámutatott arra, hogy Mitsutoshi lába alól kicsúszott a talaj.

Az ANOTHER arc második fele és a GOD arc eleje megpróbált mindent előkészíteni az utolsó összecsapásra, de sajnos csak felemás sikerrel. A manga vége egy hullámvasút lett, egyik dolog történt a másik után. Miután véget ért a ,,menet", én csak ennyit tudtam kinyögni: Ennyi volt? Nem többről volt szó? Hova tűntek a régi ígéretek? Mi lett azzal és azzal a karakterrel?

Mert összességében sajnos a Toriko egy hatalmas, soha be nem teljesült ígéret maradt számomra. ,,Mi lett volna, ha Mitsutoshi jobban kiáll magáért és nem hagyja elkaszálni a sorozatot... akkor bezzeg minden másképp alakult volna!"

De hát ez van, ezt kaptuk végül.

Egy szívemhez közel álló sorozat ért véget ma, de sajnos eléggé vegyes szájízt hagyott maga után a végeredmény. Nem volt rossz sorozat (sőt az első fele kiváló a mai napig), de SOKKAL több is lehetett volna belőle. Egy új Dragon Ball, amire még sok évek után is emlékezni fogok.
Helyette csak egy érdekes próbálkozás maradt számomra... Kár érte.  :frown:



edit:
Ja és hogy valami igazán Toriko-s dologgal zárjam  :D


Isley

Látom, Blackronin, büszke vagy a rossz jegyedre, bár nem értem, miért mutatod ennyire. Kicsit hasonlítana ez az őt etető kézbe beleharapó kutya esetére, annyi különbséggel, hogy itt annak nem fáj. A kutya épülése pedig szemmel láthatóan nem történt meg. Épp annyira fogod ezt megérteni, mint a Torikot is, de ez nem az én hibám, és főleg nem a Torikoé. A képet pedig én is láttam az AP-n, szépen bemásoltad.

chilip

én teljesen egyetértek balckroninnal az értékelésére. 100%ban. Human Worldben nagyon jó véleményem volt a mangáról aztán Gourmetben mélyrepülésbe ment át :( túl gyorsan túl nagyokat akart mondani az író és elkezdtett nagyzolni míg el nem értünk NEO-hoz.

LuckyDingo

Quote from: chilip on 2016-11-18, 14:38:55
én teljesen egyetértek balckroninnal az értékelésére. 100%ban. Human Worldben nagyon jó véleményem volt a mangáról aztán Gourmetben mélyrepülésbe ment át :( túl gyorsan túl nagyokat akart mondani az író és elkezdtett nagyzolni míg el nem értünk NEO-hoz.
Jah kivételesen én is egyetértek vele. A vége pocsék volt. Az eleje még érdekes.

blackronin

#940
Gondolom, hogy megemlítem az alábbit:
Shima csinál egy oneshot-ot "Chingiri" néven a következő Shonen Jump-ban.
Lehet, hogy ez lesz az új mangája, ha sikeres lesz?

Mindenesetre már vártam, hogy mikor folytatja tovább a munkát.

edit:
Chingiri
http://readms.net/r/one_shot/Chingiri/4200/1
Vicces One-shot, de sajnos nem sorozat alapanyag szerintem...
Shima inkább találjon ki valami mást.

Isley

Chingiri

Vicces volt, de tényleg nem látom benne, hogy sorozat lehetne. Plusz Mitsutoshi nagyon szeret ilyen furcsa orrú és szőrzetű karaktereket rajzolni, de a főszereplő ne ilyen legyen már...
Egyébként a tizenharmadik oldalon volt egy Toriko hasonmás, bár a hármas vágásnyom hiányzik az arcáról.
http://readms.net/r/one_shot/Chingiri/4200/13

Isley

Build King

Tavaly jött ki Shimabu ezzel a one-shottal. Egy ácsfiú és egy élőház története. Megint sikerült Shimabunak szerintem valami eredetit alkotnia. Így egy fejezetesként is rendben van, hangulatos és kalandos kis történet volt.

Isley

Bár nem Toriko, de most vettem észre, hogy Shimabunak időközben kijött pár újabb one-shot-ja.

Makai Keiji Maribo (2022)

Démonnyomozó Maribo egy olyan démonvilágban él, amire nem vonatkoznak az embervilág szabályai, röviden a rossz a jó, a rend rossz, a káosz a kívánatos stb. Maribo rendet tesz, ha valami jó lát, ami ugye rossz. Elég kemény tag, de elég vicces is. Ez szerintem egy fejezetnek is elég.

LuckLuck (2023)

Ebben több fantáziát láttam. A főszereplő Luck, aki szemmel láthatóan az ismert világ legerősebb harcosai között van. De nem egyszerű harcos, mert itt a legerősebbek, azok, akiknek van szerencséjük és "azon" keresztül harcolnak. Találkozik egy kissráccal, Gues-szel, és megmenti, miközben egy szerencse "hotspot"-ról kiderül, hogy az "coldspot", tehát a balszerencse helye. Érdekes koncepció az egész, volt már egy kis rövid háttérvilág bemutatás. Én nagyon el tudnám képzelni, hogy ebből manga legyen.