Main Menu

Record of Lodoss War

Started by Rufio, 2004-04-04, 22:39:49

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Igen, ahogy a kolléga is leírta, ez "az" az ova.
Sőt, még időrendben is jól vagy, mert ezután jön a TV-
sorozat.

Ginsei

Köszönöm a felvilágosítást! Akkor minden rendben van. ;)

Flaser

A 13-részes sorozat igazából a 13 részes eredeti OVA, ezt követte időben, kicsit átformált történettela TV sorozat 26 rész, a Chrystania egyfajta előtörténet, de azt nem ismerem.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Ginsei

Na, már egy ideje megnéztem a lodoss sorozatot (tv-s verziót értem alatta) is, csak eddig nem jött meg a kedvem, h. itt összehasonlítsam az ovás verzióval, noha régóta tervezem. Úgyhogy most gépelem be az észrevételeimet, szolgáljon épülésetekre! (Aki legalább az egyiket látta, az mindenképp sokféle konzekvenciát vonhat majd le)

-Általánosságban:
Először is azzal kezdeném, hogy sorozat az ovának többé-kevésbé egy alternatívája. Ghim, a törpe haláláig közös a történet, azt leszámítva, h. a sorozatbeli visszaemlékezések teljes egészében kihagyják Fahn királyt (tehát Beld császárral Kashue király küzd meg, és nem Fahn). Ez után folytatódik a történet mind az ovában, mind a sorozatban a maga útján (jobban mondva a sorozaté csak ekkor kezdődik; de Ghim halála, és a tv kezdete között öt év még el is telik). A sorozat tartalmaz némi történeti kiegészítő információt a filmhez képest - pl. megtudhatjuk, h. hogyan született pontosan Lodoss, h. miként zajlott le Marfa és Kardis konfliktusa - de hiányzik belőle pl. Karla ellenpárja, a varázsló öregember (Karla viszont szerepel).

-Egyes főszereplőkről; Parn:
Nekem csak későn esett le, de a sorozat verzióban Parn már szabad lovagként indul (birtokolja és hordja a lovagi státuszt jelentő kék köpönyeget), komoly hírnévvel rendelkezik, és a harc terén is rendesen ki van kupálódva. Ez felettébb megdöbbentheti azokat, akik előbb az ovát látták, ugyanis abban Parn csak a kalandjai legvégén válik méltóvá a lovagi címre, valamint végig sokat ügyetlenkedik, ami a kardforgatás művészetét illeti. Egyszóval a sorozatban Parn tápos, emelkedettebb karakter.

Deed(lit): Az ő karakterének a sorozatban való szerepeltetése, megvallom őszíntén, szívfájdalmat okozott. Ugyanis Deedből a sorozatban hiányzik az a bájosság, amit az ovában nagyszerűen végig birtokolt. A sorozatban szinte sosem mosolyog, életvidámságát elvesztette, helyette viszont fölöttébb sokat duzzog és mérgelődik magában. Emellett betölti Parn néma kísérőjének és hátvédjének a szerepét. Érdekesség, h. míg az ovában figyelmen kívül hagyták az elfek emberekénél jóval magasabb életkorát, és az ebből származható nehézségeket, nem zavartatták magukat, addig a sorozatban arányokban sokat foglalkoznak ezzel a problémával.

Orson és Shiris: Ők teljesen máshogy kapcsolódnak a történetbe mindkét változatban. Megint csak azt kell mondjam, h. a sorozatba kissé sután illesztik be őket, nekem sokkal hangulatosabbnak tetszett az ovás megoldás. Egymáshoz való viszonyuk módosul. Az ovában kettejük között volt egyfajta töretlen románc.Ezt a sorozatban alaposan megzilálták. [spoiler]Shiris "belezúg" Parnba, ami azt jelenti, h. legalább 5 epizódon keresztül akadékoskodik nála, deedlit közben meg puffog. Kissé erőltetettnek éreztem ezt..[/spoiler] Az Orson és Shiris közötti kapcsolat megváltozik, aminek több említésre méltó következménye is van. Pl.: [spoiler]Egyik, h. kettejük közötti viszony inkább afféle testvéri szeretre módosul. A másik - mely engem kifejezetten bosszantott-, h. az ominózus bankettes jelenetekben Kashue-nál, Parn nem Deeddel táncol, hanem Shirisszel - ekként ő ütközik bele a királyba, és nem Deed, így átalakul az egész szituáció. Úgy vélem részben azért kerülhet közel Parnhoz Shiris, mert itt ugye már gátló tényezőt jelent Deed maximális élettartama, Parnnal való kapcsolatánál. No igen, még az is magyarázat, h. a sorozatban Orson teljesen érzelemmentes a benne rejlő harag szelleme miatt.[/spoiler] Ezentúl Orson úgy van bemutatva, mint aki az őt megszálló szellem nélkül nem ér semmit, mint aki anélkül csupán egy gyáva, s pipogya alak. Hát nem tudom, én az ovából nem ezt szűrtem le...

Slayn: Szintén megerősödött a sorozatban, jóval könnyedebben képes varázslatokat létrehívni, többször és többféle erőt idéz meg. Az ovabeli Slayn helyét (mely a varázslótanonc figurájától nem áll távol - ez látszik abból, h. milyen szűk skálán mozognak varázslatai az ovában, és, h. ott majdhogynem a végletekig kimeríti egy-egy varázslat), a sorozatban egy teljesen új szereplő, Cecil veszi át. Ő egy kezdő (amatőr) varázsló, ruházata keveréke a papi és mágusi öltözetnek.

-Egyéb módosítások a karaktereknél: Több új főszereplőt illesztettek be a sorozatba, jó és gonosz oldalra egyaránt. De ugyanígy ki is vontak a forgalomból szereplőket, illetve azok szereplését jelentősen megrövidítették. [spoiler]Legfőbb példa erre a pap Etoh karaktere. Az ovában ő egy egyszerű kalandozó a csapatban. A sorozatban azonban már Falis szent birodalmának papkirálya. Tehát az utóbbi szériában kevesebb a szerepe (mellékalakká válik). Bár igaz, h. az ovában se csinált sokmindent, egyszer gyógyít (ez nem látványos), egyszer meg elűz egy démont/szellemet (ez az egyedüli érdemi cselekedete). A sorozatba bekerül továbbá egy Neese nevű papnő, aki a feláldozandó Deed szerepét hivatott helyettesíteni. Aztán ott vannak a kikötővárosban bújkáló marmói kémek,Miiri papjai stb..[/spoiler] Új figura még a gonosz oldalon álló Raster herceg, valamint jópár csatlós, akik Lord Ashram keze alatt állnak. Egy "második generációs" kalandozócsapat is bekerül a képbe.

-Nézzük a sorozat minőségének javulására szolgáló módosításokat:
1. A sorozatban megszólalnak, azaz képesek beszélni a sárkányok. Továbbá szerepeltetik a kék sárkányt is. Mindez hangulati szempontból dícséretes.
2. Többfajta varázslatnak lehetünk tanúi. A támadóvarázslatokra is nagy hangsúlyt fektettek. ez utóbbiakat a jók is gyakran használják.
3. Amikor a sorozat elején jártam, megörültem, h. a sötételfek külsejét helyretették. Ugyanis a sorozat elején láthatunk egy sötétszürke bőrű sötételfet (az ovában végig barnák a sötételfek). (Azt hittem, ez a standard kinézet megmarad, de elkiabáltam a dolgot, a hátralévő epizódokban ha szerepeltek, csakis barna bőrű sötételfek fordultak elő.
4. A szellemeket (spirits) a sorozat megjeleníti (azaz nemcsak varázslatörvényt láthatunk, hanem félig-meddig antropomorf kreatúrákat is). Ezen szellemeknek főleg az elementáris mágiánál van jelentőségük, melyet az elfek (sötételfek is) használnak, továbbá Orson berzerker karakterénél (tán még egyébütt is). Példának okáért láthatjuk Hyuurit, a harag szellemét, vagy Iruukot, a szél szellemét. Ezt a tényt kiemelten díjaztam.

-A történetnek egy pár főbb változása:
A tv-s verzióban Shooting Star, a vörös sárkány legyőzése máshogy zajlik le,[spoiler] itt Ashram is segédkezik. Ezután Ashram kivonódik a történetből, jó sok időre, ami jelentősen visszavesz a néző motivációjából.[/spoiler] Röviden összegezve, Ashram sorsa másként alakul, mint az ovában.
Pirotesst, Ashram szolgálóját és társát (Deed ellenpárja) túl későn helyezik bele a történetbe, és túl kevés szerep van neki tulajdonítva. [spoiler]Orson sajnálatomra igen korán elhalálozik. Shiris meg királynő lesz valahol nyugaton (?). [/spoiler] Tehát Shiris és Orson sorsa is megváltozik.
A 8. epizód egy határmezsgyét képez a sorozaton belül, mivel akár úgy is felfoghatjuk, h. itt még egy sorozat kezdődik a már megkezdetten belül. [spoiler]Megjelenik az ambíciózus Spark lovagjelölt, mintegy az ovás zöldfülű Parn pótlására. Csatlakozik hozzá a kvázi kislány Neese papnő, aki Slaynnek és annak a (pap)nőnek a gyermeke, akit először kimentettek Karla karmai közül az ovában. Továbbá még egy pár kísérő, kiemelem a félelf Deedlit utánzatot, és a melák sámánkinézetű varázslót.[/spoiler] A 10. epizódra már lényegében létrejön még egy újdonsült kalandozócsapat, azaz akár egy kiegészítő sorozatot is kezdhettek volna, mert mindegyik addig jól bevált, és ismert szereplőnek meg lesz alakotva az ikerpárja, a dublőre. Ezzel csak az a bajom, h. nem elég ötletes. [spoiler]Kb. a 15. epizódnál visszatér Ashram, ez ismét megdobja a sorozatot.  [/spoiler]   

Összegzés: A sorozat talán kevésbé fordulatos, mint az ova kiadás. Az ovának a vége (utolsó két rész) szenzációsan van megcsinálva, kihagyhatatlan, ha akarod, h. legyűgözzön a fantasy érzés, hozzá képest a sorozat vége babapiskóta. Az ovának a rajzai jobbak, helyenként csak valamivel, máshol messzemenően. Ha a(z angol) szinkronhangokat nézem, akkor azok is jobbak az ovában, de Parné meg Deedlité kiváltképpen.
Az ova tán jobb, de rövidségéből kifolyólag a kelleténél gyorsabb a cselekménye, a menete.
Nos, aki bele akar fogni az elátkozott sziget (Lodoss) történetébe, annak talán azt tudom javasolni, h. az ovával kezdje, és első lépcsőben menjen el legalább Ghim haláláig. (de el tudom képzelni, h. az ova után a tv sok része pofáraesés lesz, úh. óvatosan...)

chilip

#34
hmm, már töltöm is ... vhogy kimaradt az életemből a Record of Lodoss War ... tehát először a 3 részes Crysania, majd 13 részes OVA, majd 26 részes TV

Prof. William

Ráadául mintha Asram és Pirotess béna dublőrei szerepelnének benne. Pirotessre valószínűleg rámömölhetett 20-30 liter hypo mert egy full high elf lett belőlle. :) Szóval szánalom a köbön...