Main Menu

Japán kultúra

Started by Moloko, 2004-01-18, 04:54:25

Previous topic - Next topic

Feldin

Quote from: kutta on 2006-06-20, 21:49:18
Hi all! Na csak egy dolgot szeretnék mondani, mégpedig azt, hogy tavaly nyáron voltam Tokióban/Kiotóban. WÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ. Irigykedjetek. Viccet félretéve nagy élmény volt, majd írok nektek valami hosszabb élménybeszámolót, hogy szolgáljam a közjót. Kérdésem: ki milyen japán harcmúvészettel foglalkozik? (ha foglalkozik). Én     öt éve shotokan karate-t myvelek, jó eredménnyel, fokozatom 2 kyu. Öcsém 6 éves korától nyomja, most 14 éves és 1 danos:D. Nővérem meg felsőfokú érettségit tett japán nyelből, hobbiból kezte tanulni az animék miatt. 18 adik szűlinapjára lett megspórolva a japán utazás:D. Meg is értette magát a helybéliekkel:D. Nah majd ha lesz időm( 1 hét múlva kerülök nethez sajna) írok egy bő beszámolót.
van harcművészet topic :) amúgy itt kendo iaido és jodo
http://myanimelist.net/animelist/Feldin


topok:
anime film: Ghibli összes, Akira, Perfect Blue, Grave of the firefly
anime sorozat: Azumanga Daioh, School Rumble, Kare Kano, FLCL, Excel Saga, Kino no Tabi, Haibane
manga: I''s

Bishop

tudom nem ez a legmegfelelőbb topic és márm áshova is írtam
de nem tudtok olyan oldalt ahol az anime-kban jellen lévő legendákról történetekről lehet olvasni
leginkább az érdekelne ahol a naruto-ban lévő démonokról tudok olvasni

.Attila

#1142
Sztárvilág a kabuki színházban

XIX. századi japán fametszetek a tokiói Nemzeti Színház gyűjteményéből

címmel kiállítás nyílik szeptember 12-én az Iparművészeti Múzeumban.

A kiállítás szeptember 13-tól november 12-ig tart a kulturinfo.hu szerint.

A kiállítás ideje alatt különböző programok is lesznek.

Szeptember 16. szombat

15:00-16:00 A fametszeteken megelevenedő kabuki színház - Tárlatvezetés Bincsik Mónika japanológussal, a kiállítás kurátorával.
Kulturális Örökségi Napok - ezen a hétvégén a kiállítások megtekintése ingyenes.

Szeptember 30. szombat

10:00-13:00 A maszk mögé bújt Japán - Színházi maszkok készítése, gyerekfoglalkozás.

15:00-16:30 Színház a Múzeumban I.: beszélgetés a kiállítótérben a japán színházról, művészetről, meghívott vendégekkel.

Október 12. csütörtök

15:00-16:00 A 19. századi japán fametszetek - Tárlatvezetés a kiállítás kurátorával.

Október 28. szombat

10:00-18:00 AnimeNap - Hogyan kapcsolódnak a ma oly közkedvelt japán animék és mangák a 18-19. századi fametszetekhez? A rendezvény erre a kérdésre próbál választ adni rajzversennyel, vetítésekkel, előadásokkal, és más programokkal.

November 11. szombat

10:00-13:00 Kimenő kimonók papírból - Japán papírbaba készítés, gyerekfoglalkozás.

15:00-16:30 Színház a Múzeumban II.: beszélgetés a kiállítótérben a japán színházról, művészetről, meghívott vendégekkel.


A kiállítást a gyerekek ingyenes gyerekvezetővel tekinthetik meg.

Yakumo


Kuroi Tenshi

Újabb két esemény híre jött a Japán alapítvány körlevelén:

Dr Nemeshegyi Péter, a Sophia egyetem, Apor és Károli japán-professzora, akit nemrég tüntettek ki Japánban, előadást tart 29.-én pénteken 17:30-19:00 között "Japán szellemi világa" címmel

Szeptember 28 és október 4. között pedig klasszikus japán filmhét lesz az Örökmozgóban.

Ha nem találtok a Japán Alapítványnál róla további infót, akkor szóljatok, és bepostolom a leveleket.

kikuchiyo

További infó (szerintem releváns) :
A jövő pénteki előadás után lesz ingyenszusi! :D
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

:rolleyes: haspók :D

(elvileg az eddigi előadások után is volt kóstoló :) )

Kvikveg

Hol van helyileg az eloadas? Hatha odaernek.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

#1148
"Meghívott előadó:

Dr. Nemeshegyi Péter

Nemeshegyi Péter jezsuita atya csaknem negyven évig élt Japánban. A Sophia Egyetem Hittudományi Karának professzora volt, két alkalommal dékánná is választották. Jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola teológia tanszékének vezetője, emellett a Károli Gáspár Református Egyetem japán tanszékén is tanít. 2005-ben munkásságát a japán kormány ,,a Szent Kincs Rendje, Arany Sugarak a Nyakszalaggal" kitüntetéssel ismerte el.

Az előadás címe:
,,Japán szellemi világa"

Időpont:    2006. szeptember 29. péntek 17:30-19:00

Helyszín:    Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10.

Az előadás után fogadást tartunk, ahol vendégeink kötetlenül beszélgethetnek az előadóval valamint a Fuji Étterem jóvoltából japán ételeket is megkóstolhatnak.

A részvétel ingyenes.

Érdeklődni és jelentkezni lehet a Japán Alapítvány budapesti irodájában.
Tel: 214-0775, 214-0776
Fax: 214-0778
E-mail: csehiviktoria@japanalapitvany.hu

Kérjük, hogy az előadáson való részvételi szándékukat telefonon, faxon vagy e-mail-en szeptember 27-ig legyenek szívesek jelezni a Japán Alapítvány irodájában."

Az Aradi utcai iroda az Oktogontól a Nyugati felé 1. utcán befordulva a sarkon van, valamilyen irodaházban. (Aradi utca és énnemtommilyen,aNagykörúttalkifelépárhuzamos utca sarkán). Vagy egyszerűbb: Oktogonnál Hősök tere felé gyalogolni, első utcán Nyugati irányába befordulni, majd a következő sarkon balra szemben van az irodaház.

Kvikveg

#1149
Nagyszeru, azt meg elerem. :)

E D I T! : Ki jon ma delutan a fenti eloadasra?

(nézd, Kviki sem emlékszik már az edit gombra, sztem öregszik a fórumtársaság mostanában.  :ejnye: )
-Yakumo
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Quote from: Kvikveg on 2006-09-22, 15:39:04
E D I T! : Ki jon ma delutan a fenti eloadasra?
Akkor jól sejtem, hogy te hívtál? :)
Nem, mint láthattad, nem mentem. Beteg voltam/vagyok, itthon ülök :(

Azért mesélhetnél, milyen volt :)

kikuchiyo

Tényleg, milyen volt?
A végéről el kellett mennem, így lemaradtam a konfucianizmusról és a nyugati hatásról.
Failure is the default option

Kvikveg

#1152
KT: hehe, nem ismertem a hangodra, es olyan idiotan hangzott volna a villamoson uvolteni, hogy KVIKVEG VAGYOK, KUROI TENSHI, TE VAGY? Plane, ha nem te vagy. *debil* :lul:

kikuchiyo: te merre voltal???


Nagyon tetszett. Az eloado 83 eves, jezsuita, majdnem 40 evet volt kint. Amikor Mo-n kezdett durvulni a helyzet, meg epphogy ki tudott menni Romaba, ott ha jol emlekszem ledoktoralt, ez volt a feltetele annak, hogy kimehessen Japanba. Azert Japanba kerte es nem valahova Europaba, mert ott minden kulfoldi ugyanolyan esellyel indul.  :haha: Indiaba akart eredetileg, de nem lehetett, Kina akkor eleg durva hely volt, oda sem... Az utat hajon tette meg, mondta, hogy minden kikotoben ahol megalltak, talalt valami keresztenyt, templomot, vagy apacak altal vezetett ovodat. Ez olyan melengeto erzes volt (nekem, o nem mondta ha jol emlekszem). Az egyik meg Olaszorszaghoz kozeli kikotoben sok moszlim kozott meglatott egy templomajtoban allo ferencest. Olaszul szolitotta meg, nagyon megorultek egymasnak. Beszelgettek, es a vegefele megjegyezte, hogy padre, hat azert hallom mintha akcentussal beszelne az olaszt, honnan jott? Hat nem magyar volt! :D
Kb ilyen anekdotazos eloadas volt, nagyon szep, es hiteles forras (de hidegen hangzik) szajabol hallani kulonosen jo volt. 83 es elmondhatja, hogy tartalmas eletet elt, irigylem, hogy megtalalta amit igazan tenni akart.
Ket dolog meg amin leborultunk a nevetestol:
Meselt a sintoista templomokrol, milyen harangjuk van, olyan nagy Bommmmmmm.... es egyre halkulo hangu gyonyoru. Illetve, hogy a templombelso bekes, nyugodt, nem ugy, mint pl a barokk templomok, minden alak agal valahova... :D
Szoval mar nem emlekszem milyen apropobol harangoztak a templomok egy nap. Bommm..... Bommmmmm.... szolt az egyik hittarsanak a rendhazban, hogy ejfelkor harangozzon o is, a lapos teton volt egy harangjuk. Ejfel... Bommmm... Bommmmmm... Dingidingidingidingi...
:lol:
Masik:  emlitette, hogy nagyon sok mámi van japanban, mert magas az atlageletkor. Egyik santa, masik suket, valahol 70 es a halal kozott(igy mondta!!! o meg 83 es eloadja ezt - mar ezen vidultunk egy nagyot!)... Vonatra vart "civilben", amikor jott egy csoport. Mondtak neki, hogy igen, rendszeresen latjak, honnan jott? Megmondta. Es biztos a felesege is itt van? Nem emlekszem miert nem mondta, hogy pap. Azt mondta, hogy hat meg nincs felesegem. Erre a mami-csoportvezeto mutatta az egyik oreglanyt, hogy "neki sincs ferje"!
:lol:

Beszelt a japanban honos vallasokrol, emlitette a Sintot, Buddhizmust, Konfucianizmust. Illetve, hogy Konfucianusz neve Kung Fu Cse(?) volt, az utotagnak most elfelejtettem a jelenteset, az olaszok meg moge biggyesztettek egy latinos vegzodest, es igy lett az Europaban ismert verzio. :)
Meselt az unnepekrol, a dobokrol, a vidamsagrol. Emlitette, hogy nem olyan gyaszmenetek, mint itthon, hanem dobok, tanc, a kislanyok mint kicsi szines pillangok... :)

A vegen kerdeztek, hogy miert eppen Japan, ara valaszolta a fentit. Lehetett volna itthon is humanusabb modon bevezetni a keresztenyseget? Ezt kikerulte altalanos tortenelmi ismertetovel... Nem hallottam miert, de 4 olaszt tartanak szamon, mint korukat meghalado keresztenyeket, egyikuk Kinaban teritett, alkalmazkodva az ottani viszonyokhoz, tehat a keresztenyseget nem mereven, minden szertartassal ateroltetve, hanem inkabb integralva az ottani eletformaba. Olyan jo erzes volt, hogy igy is lehet. Japanrol is emlitette, hogy megzenesitettek aaa... ehh... na most jon ki, hogy a Bibliat nem ismerem annyira. Gondolom imakat, de ugy, hogy a japan nyelvu valtozat hanglejtesehez igazodjon a zene. :)
Meg a "kinai" olaszrol: hires volt a kivalo memoriajarol, elolvasott valamit, es tudta. Egyszer a bolcsek meghivtak. Teazas, stb. Aztan emlitettek, hogy padre, onrol azt mondjak, hogy egyszer elolvas valamit azt tudja - es udvariasan megemlitettek, hogy ez nekik hihetetlen, ki lehetne-e probalni? Persze. Hoztak szoveget, elolvasta, visszamondta. Hat, padre, ez lehetetlen, biztos latta mar. Mondjam hatulrol elolre?  :eek:-reakcio. Es elmondta. Eloado emlitette, hogy o is orult volna ilyen memorianak, mert mig a japan nyelvet konnyen megtanulta, az irasjeleket 100szor megtanulta, 101szer elfelejtette. :D
Emlitette a szosorrendet pl, magyarhoz hogy hasonlit. "A tegnap latott ember." Nemetul, angolul (es meg mondta spanyolul, franciaul, latinul :eek:), mas a szosorrend. Japanul ugyanez. Na persze elteresek is vannak. "Nem megyek ma iskolaba." Magyarul "Ha a fene fenet eszik akkor se!!!". Japannal a mondat vegen van a "nem" (vagy az "igen") nagyon praktikusan. Ha a kedves szulo csunyan kezdene nezni, meg meggondolhatja magat az ember!  :D

Japanrol meg volt par anekdotaja. Kezdo pap ismerose egy csaladnal vacsorazott, feleseg a vegen a szokasos "hat igen pocsek vacsora volt" formamondatot mondta, amire a helyes valasz a valosagnak megfeleloen "Dehogy, nagyon jo volt!" lett volna, csak hat pap ravagta, hogy "Hai, ..." - nem ertette mit mondott a feleseg... Hja, elofordul az ilyen!  :lul:

Mondta a japan kereszteny hiveinek(?), hogy legyenek 100% japanok, 100% keresztenyek es 100% modern emberek. 30-30%ban pocsek lenne.  :haha:
Erzekeltette a kinti felfogast, udvariassagot, bolti peldaval, apa reggeli elkoszonesevel es est hazateresevel...

Mondta, hogy 3 dolog emelte fel Japant, tette lehetove a japan csodat, de... hat igen, szenilis vagyok.  :haha: kikuchiyo nem emlekszel?

Vallasrol, buddhizmusrol meg sokat meselt, de mar csak hezagosan emlekszem. Illetve a temaban nem vagyok annyira jaratos, valoszinuleg ezert is.

Meselte, hogy volt eloadasa, Mozartot hallgattak. Abban a zeneben  hogy is mondta... szomorusag van, de nincs ketsegbeeses. Remelem jol emlekszem. A hallgatok dolgozatokat adtak be. Az egyik rogton ugy kezdte, hogy "en ateista vagyok" (ezt olyan harciasan mondta), "de amikor a Requiemet hallgattuk, hugy ereztem, megiscsak van Isten".

Ugy ereztem olyan ember, aki nyitott mindenre, es szolgal. Ahol van. Milyen ritka. Most is tobb helyen tanit, eload. Valaki mondta neki, hogy de hat mar ilyen oreg, legye otthon, pihenjen, imadkozzon - De hat ha hivnak, nem szivesen mondok nemet. :)

ui: a teremben volt egy japan ferfi, aki a keson jovoket egy szabad helyre vezette, lathattunk egyet a hires japan masikra figyelesbol eloben. :)
Csak semmi terem kozepen allas es keresgeles fel oraig. :D

Most ennyire emlekszem.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Kösz a beszámolót! :)
Remélem a következő előadásra már eljutok.

Yakumo

www.online.rtlklub.hu/fokusz/?id=0405150437

Kiváncsi vagyok, ebből mi lesz, reméljük nem egy újabb "okos" Frei "akta", doh.

.Attila

Király, tanfolyamon vagyok akkor. Megkérek vkit, hogy mesélje majd el, mi volt a műsorban :)

SaiyaGin

Quote from: .Attila on 2006-10-06, 11:40:55
Senki nem nézte meg?

Akik megnézték, azok az Off-ba írtak róla.

.Attila

Quote from: SaiyaGin on 2006-10-06, 12:06:14
Quote from: .Attila on 2006-10-06, 11:40:55
Senki nem nézte meg?

Akik megnézték, azok az Off-ba írtak róla.
... Nem értem minek, de mind1.

Kvikveg

Azert, mert ott jott fel a tema. Ez azert ennyira nem japan kultura korebe tartozik, inkabb a "na mar megint mit mond a magyar sajto a mangarol"-tema.
Amugy eleg korrektek voltak. Kezdenek ugy latszik lassan atbillenni a masik oldalra. Volt par marhasag benne, de volt korrektebb tajekoztatas is. Szoval ha neten fent van, nyugodtan nezd meg, nem fogsz agyverzest kapni tole. :D
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta


.Attila

#1160
Quote from: Próféta on 2006-10-06, 18:24:02
Quote from: .Attila on 2006-10-06, 11:40:55
Senki nem nézte meg?
http://www.online.rtlklub.hu/hirek/hatter/?id=0610232296
még megnézheted...
"Manga-őrület
A felnőttek horrort, tömény szexet és sci-fit néznek rajzolt szereplőkkel"

"Japánban annyira imádják ezeket a filmeket, hogy külön tévécsatornák vetítik ezeket. A felnőttek horrort, tömény szexet és sci-fit néznek rajzolt szereplőkkel. Olyan mintha megelevenedett képregényeket látnánk. És jó ha tudjuk, a nagy szemű hősök mindig a jó oldalon, az összehúzott tekintetűek pedig a rossz oldalon állnak."

Azért marha jól kezdik a cikket.

Na megnéztem. Tonyába szerencsére nem lehet belekötni, normálisan beszélt. Anettet meg azt a fiút viszont ki kellett volna hagyni, teljesen.

"Angyalok szállnak le a földre, de mi nem szeretjük őket, mert kártevők..." ááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!!!

Anett meg kissé vontatottan beszél (hadd ne mondjam, hogy (előítéletekkel ugyan, de) mire lehet ebből következtetni), és túlságosan árad belőle a fanatizmus, ami valljuk be, nem tesz jót az anime-sek imidzsének.
A nagy, kerek szemek vs. kisebb, hosszúkás szemek meg ha igazából belegondolunk, akkor valóban igaz az anime-k jórészére, bár általánosan nem nagyon mernék ezt kijelenteni. Sakaki-nak (Azumanga) pont nem kerek szeme van, és az egyik legjóságosabb karakter az anime/manga világban.

Az Osamu Tezuka rész pedig nekem is nagyon fájt, kínomban röhögnöm kellett.

Fazék

Quote from: Próféta on 2006-10-06, 18:24:02
Quote from: .Attila on 2006-10-06, 11:40:55
Senki nem nézte meg?
http://www.online.rtlklub.hu/hirek/hatter/?id=0610232296
még megnézheted...
hát nem tudom  :eek: kicsit azért necces lett így is a műsor... IY és Megaman, ami hirtelen beugrik... örülök, hogy nem nézettem meg a szülőkkel, barátokkal :haha:

Kvikveg

Hat, arra meg varni kell, hogy tenyleg igazan elvezheto musor legyen ebben a temaban, de legalabb mar nem a szokasos leszolas megy benne.
Kivancsi vagyok, ha atlag Beluskat leszolitanak az utcan, hogy foglalna ossze kedvenc, a mediank altal altalanosan elfogadott amerikai szuperprodukciojanak tartalmat... Mert az a NGE-mirol-szol szoveg eeerdekes lett. :eek:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

.Attila

Közben szerkesztettem a postomat :)

Kvikveg

Quote from: .Attila on 2006-10-06, 18:40:47
Közben szerkesztettem a postomat :)
:D
Latszik, hogy probaltam a pozitivumokra figyelni.  :szemuveges:
Igazabol en annak orultem, hogy eleg sokszor szoba kerult a gyerek/porno vonal mellett az, hogy mas is van ebben. Alapvetoen pozitiv volt par fajnivalo megnyilvanulas mellett. A leanyzot, meg a NGE sracot kihagyhattak volna. De legalabb volt aki odaallt es kozolte, hogy igen, o szereti ezeket, stb. Illetve latszott a lanyon, hogy animerajongo != sikhulye retard, merthat honlapot csinal, blabla.
(Es ket nappal kesobb kopognak a rendorok... :comp:)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

.Attila

#1165
Quote from: Kvikveg on 2006-10-06, 18:58:04
Quote from: .Attila on 2006-10-06, 18:40:47
Közben szerkesztettem a postomat :)
Igazabol en annak orultem, hogy eleg sokszor szoba kerult a gyerek/porno vonal mellett az, hogy mas is van ebben.
De ha megnézed, mindig úgy említik, hogy nem csak erőszakos meg szexanime van, hanem más is. Ezt kellően sokszor emlegetik így, akkor az ragad meg az emberekben, hogy erőszakos és szexanime, és az azt követő info már kicsit lemarad. Talán egyszer úgy kéne ezt elmagyarázni, hogy nem említik meg az erőszakos, ill. a szexanime-ket, hanem legfeljebb érintőlegesen, közvetetten utalnak rájuk, vagy egyáltalán semmilyen módon nem emlegetik ezeket.
Quotelletve latszott a lanyon, hogy animerajongo != sikhulye retard, merthat honlapot csinal, blabla.
:D

szerk: nem közvetlenül, hanem közvetetten.

Kvikveg

Remeljuk legkozelebb mar az lesz. :)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Kaptam újabb levelet, hát hirdetem:


Badár Sándor és Horváth János
Az előadók jól ismert színművészek, humoristák. Több, mint 10 évvel a rendszerváltás előtt, 1987-ben indultak el Japánba a Szovjetunión keresztül, fémvázas hátizsákkal, pénz és nyelvtudás nélkül, kalandvágyból, és azzal a céllal, hogy tökéletesítsék harcművészeti tudásukat. Kalandosra sikerült utazásuk élményeit a Jappán című retró útikalandkönyvben örökítették meg.

Az előadás címe:
,,Fémvázas hátizsákkal Keletre"

Időpont:    2006. november 3. péntek 17:30-19:00

Helyszín:    Japán Alapítvány Budapesti Iroda
1062 Budapest, Aradi u. 8-10.

Az előadás után fogadást tartunk, ahol vendégeink kötetlenül beszélgethetnek az előadókkal valamint a Fuji Étterem jóvoltából japán ételeket is megkóstolhatnak.

A részvétel ingyenes.

Érdeklődni és jelentkezni lehet a Japán Alapítvány budapesti irodájában.
Tel: 214-0775, 214-0776
Fax: 214-0778
E-mail: csehiviktoria@japanalapitvany.hu

Kérjük, hogy az előadáson való részvételi szándékukat telefonon, faxon vagy e-mail-en november 2-ig legyenek szívesek jelezni a Japán Alapítvány irodájában.



Sajna pont ekkor zht fogok írni ( :rolleyes: pénteken 18:30-kor zht iratni, milyen
elveteműltség ez már :rolleyes: a számvitel tanszék úgyis szemétségéről híres
már így is), úgyhogy nem tudok menni :(

.Attila

Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-10-29, 19:14:11
Több, mint 10 évvel a rendszerváltás előtt, 1987-ben indultak el

(elnézést, de ebbe nem tudok nem belekötni)

Ezek szerint a rendszerváltás 1997 után volt.

Kuroi Tenshi

Én is láttam, nekem is feltűnt, de 1:1 postoltam.
Ha kötözködni akarsz, velük tedd.