Tudomány és Technika

Started by Exo, 2004-07-08, 21:40:16

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Quote from: Kvikveg on 2012-09-13, 11:58:00


Ugyanezt mintha már tavaly linkeltem volna... Próféta? :angyali:
Hmm végignézve ez annak a továbbfejlesztett típusa. Amúgy abban a videóban,
amit régebben linkeltem, pont benne van a válasz is a kérdésedre ;)
[spoiler]
Amíg aszfalton mászkált, lábbal ellökték oldalra -- kapálózott kicsit, meg jópár
lépést kellett oldalra tennie az egyensúlyban maradásért, de talpon maradt.
[/spoiler]

motifator

Itt a régi videó: http://www.youtube.com/watch?v=cNZPRsrwumQ
Ez valami korábbi változat, a lábai is másképp állnak, de ebben van, hogy megrúgják, meg jégen elcsúszik, meg sárban/hóban megy. Elég durva cucc.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Kvikveg

Aaaa tenyleg emlekszem jol oldalba loktek... labbal.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

Quote from: Kvikveg on 2012-09-13, 11:58:00
AlphaDog
Poggyász, te vagy az?  :haha:



És akkor kezdődjék az elüldözés! :D

Quote from: Werro on 2012-09-07, 23:05:54
Ééés az hogy lehet hogy egy átlagos (laptop) akksi alig pár órát bír el, míg az űrhajózásban használt készülékek parancsfogadással, mintaelemzéssel, adatküldéssel x hónapig bírják??
Napelemesek. Az aksijuknak csak az "éjszakát" kell kibírnia.
Egyébként ezek az űreszközök drágábbak is kicsit a laptopodnál, csak úgy mellesleg :)

Quote from: Werro on 2012-09-07, 23:57:42
Sok mindent csinálunk, ami nem gazdaságos, és mégis csináljuk.. Főleg a környezetvédelem szempontjából.
Jó, de speciel a víz szintetikus előállítása aligha lesz környezetbarát. A világ ugyanis tele van teljesen "zöld" vízzel, míg a mesterséges gyártásához például hidrogént kéne égetni - hidrogéngáz pedig nem hever csak úgy nagy mennyiségben parlagon, feltehetően elég környezetszennyező módokon lehet előállítani. Az a hab a tortán, hogy feltehetően éppen vízből szoktak hidrogént előállítani, szóval sok hűhóval lényegében vízből tudnánk vizet gyártani, némi járulékos veszteséggel és környezetszennyezéssel. Nos, az emberiség annyira élelmes, hogy ehelyett a tortúra helyett simán fogja azt a vizet, ami már készen rendelkezésére áll, pl. pont ma hullott rám nagy mennyiségben.

Quote from: Werro on 2012-09-08, 00:24:55
Quote from: .Attila on 2012-09-08, 00:20:25
@Werro: a lényeg a gazdaságosság volt. Természetesen lehetne a desztillált vízben ásványi anyagokat feloldani, de ha belegondolok, hogy még a tengervízzel sem érdemes manapság foglalkozni... Gondolj bele: a világban nagy gondot jelent az alacsony ivóvíz készlet, pedig víz aztán van dögivel az óceánokban.
Ezért nem értem, hogy miért nem képesek kifejleszteni egy olcsóbb lehetőséget. (jó, persze, még nem tart ott a tudomány.. na ez kamu szerintem.)
Azok a lusta maratonisták miért nem bírják fél óra alatt lefutni a koszos negyven kilométert? Jó, persze, ennyi az ember teljesítőképessége... na ez kamu szerintem. Tuti az van a háttérben, hogy megegyezett az összes sportoló szerte a világban, hogy direkt jó lassan futják csak le.

Ha a sok lusta - mitöbb, aljas - kutató direkt nem tesz semmit (vagy csak apró lépésekben halad), holott a feladat ennyire könnyű, miért nem durálod neki magad és fejlesztesz ki te valami sokkal olcsóbb módszert a víztisztításra?

Quote from: Werro on 2012-09-08, 00:42:40
Fogalmam sincs. Abból következtetek, hogy mik szivárognak ki véletlenül
Mik? Ugye nem a szélhámosokra gondolsz, akiket Cloud linkelt?

Quote from: Werro on 2012-09-08, 00:42:40
De mondjuk annak tuti, aki majd akkor dobja piacra az előállított vizet, mikor már nem lesz iható vízkészlet.
A víz nem úgy fog elfogyni, mint az olaj, hanem (a) úgy, hogy szennyeződik, vagy (b) úgy, hogy klímaváltozás miatt egy egész szárazföldi régióban nem fog esni az eső, nem lesznek folyók, és a föld alatti készletek is kimerültek stb..

(a) eset: tulajdonképpen a Duna most sem igazán jól iható, tisztítani kell, hogy pl. Budapest ne haljon szomjan. Ha titkos kutatónknak van a jelenleg alkalmazottaknál olcsóbb megoldása, miért nem dobja piacra már most? Rögtön elkezdhetne vele pénzt keresni, nem csak harminc év múlva. És harminc év múlva is versenyeznie kéne pl. azzal a technológiával, amivel a Dunát tisztítjuk, meg még sokkal többel, amit időközben kifejlesztenek.

(b) eset: ekkor talán tényleg tengerből kell tisztítani, ld. fent. Vagy szintetizálni kell, csak ugye miből... ismét lásd fent.

Quote from: Werro on 2012-09-08, 00:42:40
Nem hiszem el, hogy ne kísérleteznének (magán laborokban) birkánál magasabb rendű élőlény klónozásával.
Hogyne kísérleteznének, emberi embriót is klónoztak már. Nyilván szakmailag hatalmas teljesítmény, nem egyszerű meló.

De miért kísérleteznének vele teljes titokban? Miért jó az neked, ha egy élőlénynek előállítod a (kicsit fiatalabb) egypetéjű ikertestvérét? Azon kívül, hogy hatalmas tudományos áttörés, amit publikálhatsz? (Mert ez ugye nem megy, ha titokban tartod.) Egyedül az orvosi alkalmazásokra tudok gondolni - de hát azt is szolgáltatásként hirdetnéd, máskülönben hogy keresnél vele sok pénzt? Az is jó kérdés, hogy várnál-e egy baleset után mondjuk 16 évet, amíg a frissen klónozott ikertestvéred felnőtt méretűvé nem nő, hogy utána levágva a karját magadra átműttethesd? És nem egyszerűbb, célravezetőbb, etikusabb a saját őssejtes irány?

Quote from: Werro on 2012-09-08, 01:03:07
Ez a wc dolog elgondolkodtató. A víz meg emberiség érdeke, nem akkor kéne észbe kapni, mikor elfogyott.
Akkor gondolkodjunk is el rajta :) Én budapesti vagyok. Ha lehúzom a WC-t, olyan vizet engedek le, amit a Dunából nyertünk. Ezek után a szennyvízhálózaton keresztül újra a Dunába folyik vissza, végül a tengerbe. (Persze mindkét irányban meg van tisztítva valamilyen módon a víz, és Attila pont az első tisztítási kör fölöslegességére mutatott rá.)

Na most ha elkezdek takarékoskodni, akkor a Vízművek kevesebb vizet vesz fel a Dunából, és kevesebbet ereszt vissza, de a Fekete-tengerbe úgyis ugyanannyi víz fog beömleni. Jobb lesz ettől a későbbi generációknak egy szárazabb klímában? Nem. Ettől függetlenül persze jó ötlet lenne, mert a tisztítási művelet költséges, energiaigényes, stb. De a víz "elfogyását" nem befolyásolja.

Más a helyzet, ha mondjuk egy tóból venném a vizet. De a tavak így is nagyjából egyensúlyban szoktak maradni, csak a víz hasznosítása miatt egy kicsit kevesebbet kell a túlfolyó csatornán leengedni (mert hiszen az elhasznált víz szennyvízként kerül majd ugyanazon csatornába). Kivételek viszont vannak, sok tó húzódik vissza a klímaváltozás lokális hatásai miatt.

Quote from: Selmo on 2012-09-08, 14:51:24
Quote from: Én on 2012-09-08, 00:01:59
Ha belegondolsz a világ összes problémáját meg lehetne oldani, csak éppen ez kurvára nem áll érdekében a felső tízezernek, ami uralkodni akar.
Fixed.
Hmmm. Te hogy oldanád meg a világ összes problémáját, ha a felső tízezer te lennél egy időre?

Kicsit morbidnak fog hangzani, de én egy megoldásra tudok gondolni: atommal, biofegyverrel, így-úgy ki kell irtani az emberiséget. Na, akkor tényleg megszűnik mindenki problémája. És ahogy mondod, "ez kurvára nem áll érdekében a felső tízezernek" sem :D

Werro

 :lul:
Üldözés?! Unalmas lenne a világ, ha mindenki ugyanúgy gondolkodna.. És akkor miről is beszélnénk?
Első kérdés: Mennyi ideig tartott ezt összeollózni? :P

Űreszközök... persze, hogy drágábbak, de régebben TV sem volt minden szobában... Arra célzok, hogy lassan ideje lenne megfizethetővé válniuk.. :)

A víz szintetikus előállítására akkor lenne szükség, ha fellépnének azok a tényezők, amiket lentebb írtál (nem esik rád :D, elszennyeződik) Egy bizonyos szennyezettség után szerintem felmerül a kérdés, melyik a gazdaságosabb, előállítani vagy megtisztítani?
Vizet laborban nem vízből, hanem cinkből és sósavból készítenek, de nem is a H2 + O2 egyenletre gondolok a szintetikus előállítás alatt. Nagyon sok helyen keletkezik víz "melléktermék" ként, így ha az ilyen helyeken keletkezett vízzel gondoljuk tovább a dolgot, akkor máris olcsóbban dolgozik a vízea. üzemünk, ahol már csak a megfelelő ásványi anyagokat adjuk hozzá. ^^

Azok a lusta maratonisták miért nem bírják fél óra alatt lefutni a koszos negyven kilométert? Ugye?!?! Csak azért nem teleportálnak, mert akkor gyorsan vége lenne.. :P
Nem lusták azok a kutatók, csak itt szól közbe a felső tízezer :)

Nem, nem azokra gondolok, akiket Cloud linkelt. Az olyan kísérletekre gondolok, amiket elvégeznek és x év múlva bedobják a médiába a 10% át.. pl.lusta tudósként kiderítetted valamiről, hogy rákkeltő, de a felsőbb tízezernek haszna van belőle, ezért ne szóljunk már a népnek, hagy szedjék még meg magukat egy kicsit.. majd később... legalább később kell a túlnépesedéssel foglalkozni...  :whoah:

Ha már itt tartunk:
[spoiler]
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2003/3/13opal/Chapter1.htm
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
[/spoiler]

A Duna jelenlegi tisztításánál nehezen lehetne olcsóbbat találni. Főleg, hogy az első felét a meder körüli kavicságy végzi.. De ha a) annyira elszennyeződik, hogy nehezebb lesz tisztítani vagy b) elfogy, akkor jöhet szóba a vízea. üzemünk beindítása ;)
Ha elfogy a víz, és a tengervizet kell földi szinten csapolni, akkor hova tesszük azokat a nagy halakat, amik ott úszkálnak? Vagy addigra már kihalnak ők is? És ha ténylegesen a tengervízhez kellene folyamodnunk, akkor már valószínűbb, hogy tényleg olcsóbb lenne üzemileg gyártani a vizet, mint szállítani. Valaki már célzott rá, hogy nem ok nélkül nincs előnyben az ilyesfajta vízszerzés.

Azért kísérleteznének vele teljes titokban, mert tilos. És ugyanezen okból nem publikálhatják. Azonban ha valaki mégis meggondolná magát a felső tízezerből, és megszüntetnék a tilalmat, akkor ez a bizonyos tudósunk nagy előnnyel indulna. Az más kérdés, mivel magyarázná ezt :D Az, hogy ezzel kinek mi a célja, szerintem csak fantázia kérdése.. politikai, katonai, egészségügyi vonatkozásban is elég sokféleképpen lehetne alkalmazni.

Wc dolog.. Attila jól mutatott rá az első kör feleslegességére. Ha nem tisztított vízzel küldenénk le azt, amit le kell, (WC húzásonként.. számoljunk 8 literrel.. éés napi mondjuk átlag 6 lehúzással, és "Budapest népessége 2011. január 1-jén 1 733 685 fő volt") akkor 83 216880 liternyi víz tisztítását spórolná meg Budapest naponta. Ha jól számoltam.. és ebből még hiányoznak az ingázók.. :)
A kérdés már csak az, hogy mennyibe kerül 83 millió liter víz tisztítása?
Mondjuk így belegondolva.. ennyi esővíz esélytelen.. újabb csatornahálózat kiépítése pedig, víztisztás nélkül.. hát ki kéne számolni, hány év alatt térülne meg :/
A tavakat ne bolygassuk, szerintem azoknak a biológiai egyensúlya még jól áll :)

Atommal és biofegyverrel nem csak az emberiséget irtanád ki... aztán pár száz/ezer év múlva kezdődne minden elölről :)

Én

#1385
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04
Vizet laborban nem vízből, hanem cinkből és sósavból készítenek
:_piszka:
A melléktermék vízről meg annyit, hogy azért annyi nem keletkezik melléktermékként (igazából egyáltalán nem keletkezik sok) hogy ennek kinyerésével elkezdjenek szarakodni, főleg hogy a legtöbbször ki kéne desztillálni egy elegyből, aminek a végén úgyse kapnál teljesen tiszta vizet, ami benne marad meg nem épp egészséges. És akkor elérkezünk azokhoz a tisztítási eljárásokhoz amikről írtam és ma is használják őket, csak éppen olyan alapanyagköltséggel (membrán, gyanta, szivattyú, etc) rendelkező gépek kellenek hozzá hogy az átlagember nem igazán engedheti meg magának. Ezeken kívül nem tudom milyen technológiák kifejlesztését akadályozza a felső 10000, mármint hogy mit akadályozhatna egyáltalán.

QuoteHa elfogy a víz, és a tengervizet kell földi szinten csapolni, akkor hova tesszük azokat a nagy halakat, amik ott úszkálnak?
Nehezen tudom elképzelni hogy az emberiség belátható időn belül el tudná fogyasztani a tengerek/óceánok vizét, ugyanis naggggggggyon sok van. :D

Ez a szintetikus vízelőállító üzem nagyon halott ötlet az összes elképzelhető szempontból, szerintem nem érdemes beleélni magad.

Werro

Quote from: Én on 2012-09-14, 12:09:31
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04
Vizet laborban nem vízből, hanem cinkből és sósavból *készítenek
:_piszka:
A melléktermék vízről meg annyit, hogy azért annyi nem keletkezik melléktermékként (igazából egyáltalán nem keletkezik sok) hogy ennek kinyerésével elkezdjenek szarakodni, főleg hogy a legtöbbször ki kéne desztillálni egy elegyből, aminek a végén úgyse kapnál teljesen tiszta vizet, ami benne marad meg nem épp egészséges. És akkor elérkezünk azokhoz a tisztítási eljárásokhoz amikről írtam és ma is használják őket, csak éppen olyan alapanyagköltséggel (membrán, gyanta, szivattyú, etc) rendelkező gépek kellenek hozzá hogy az átlagember nem igazán engedheti meg magának. Ezeken kívül nem tudom milyen technológiák kifejlesztését akadályozza a felső 10000, mármint hogy mit akadályozhatna egyáltalán.

Szerk.: Hidrogént :D
Javítás: *állítanak elő.
Najó, a melléktermék víz tisztaságát nem kalkuláltam bele.. A vizet vagy elvezetik, vagy ahogy mondtad, más eljárással kivonják az egyenletből. Üzemi méretekben gondolkodom, nem átlagemberekben :)
A felső tízezer nem a kifejlesztést akadályozza, hanem a piacra bocsátást befolyásolja. Nekem nem most kellene ez az üzem, hanem majd akkor, mikor a lentebb említett a) és b) variációk valósággá válnak. (mikor a víz már így is úgy is drága..)

Werro

Quote from: Én on 2012-09-14, 12:09:31
Nehezen tudom elképzelni hogy az emberiség belátható időn belül el tudná fogyasztani a tengerek/óceánok vizét, ugyanis naggggggggyon sok van. :D

Ez a szintetikus vízelőállító üzem nagyon halott ötlet az összes elképzelhető szempontból, szerintem nem érdemes beleélni magad.

Feltééételezés volt :P

Most egy világot döntöttél bennem össze  :bruhuhu:
Vagyok annyira önző, hogy nem akarok világot megváltani.. Más dolgokba élem bele magam amúgy is :P

Nakedape

vízspóroláshoz vendég sztori: Németországban egy nagyvárosban (nem tudom melyik most) olyan jól ment a vízspórolás, hogy a vízvezeték már nem volt képes kezelni a tervezettnél sokkal kisebb mennyiséget, tehát kérték, hogy használjanak rendesen vizet, vagy újra kel közművezni a várost.

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Fazék

Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04Ha már itt tartunk:
[spoiler]
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2003/3/13opal/Chapter1.htm
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
[/spoiler]
ha jól rémlik készült a témában is egy dokumentumfilm. végülis egészen rendben volt, engem meggyőztek.

Werro

Quote from: Fazék on 2012-09-14, 12:39:45
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04Ha már itt tartunk:
[spoiler]
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2003/3/13opal/Chapter1.htm
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
[/spoiler]
ha jól rémlik készült a témában is egy dokumentumfilm. végülis egészen rendben volt, engem meggyőztek.

Megnézem, köszi :)

Werro

Quote from: Nakedape on 2012-09-14, 12:29:13
vízspóroláshoz vendég sztori: Németországban egy nagyvárosban (nem tudom melyik most) olyan jól ment a vízspórolás, hogy a vízvezeték már nem volt képes kezelni a tervezettnél sokkal kisebb mennyiséget, tehát kérték, hogy használjanak rendesen vizet, vagy újra kel közművezni a várost.

:Kiraly:

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Quote from: Kvikveg on 2012-09-14, 14:21:33


Légy átkozott. már megint másfél órát töltöttem azon az oldalon, miközben mást
akartam volna csinálni :__devil: :haha:

Kvikveg

Quote from: Kuroi Tenshi on 2012-09-14, 21:27:33
Quote from: Kvikveg on 2012-09-14, 14:21:33


Légy átkozott. már megint másfél órát töltöttem azon az oldalon, miközben mást
akartam volna csinálni :__devil: :haha:
:lol:
Just as planned, hohoho.
En is allandoan igy jarnek vele, ha nem olvastam volna mar el kb az osszes cikket...  :ejj:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

Quote from: Kvikveg on 2012-09-14, 23:50:38
En is allandoan igy jarnek vele, ha nem olvastam volna mar el kb az osszes cikket...  :ejj:

Kimerítő az a meló, látom...
Failure is the default option

Próféta

Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
Egy nem elsősorban biofizikai kutatói műhelyéről híres egyetem saját kiadású házi folyóiratában, amelyben lektorálás nélkül bárki bármit publikálhat, ha épp publikációs pontra van szüksége?  :angyali:
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/keziratbekuldes.html
QuoteA folyóiratban megjelenő cikkeket a szerkesztőség szakmailag nem bíráltatja, azok tartalmáért a szerző felel!

Darkstar

Quote from: Próféta on 2012-09-15, 01:18:35
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
Egy nem elsősorban biofizikai kutatói műhelyéről híres egyetem saját kiadású házi folyóiratában, amelyben lektorálás nélkül bárki bármit publikálhat, ha épp publikációs pontra van szüksége?  :angyali:
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/keziratbekuldes.html
QuoteA folyóiratban megjelenő cikkeket a szerkesztőség szakmailag nem bíráltatja, azok tartalmáért a szerző felel!
:zomg:

Szerk
QuoteA szerzők a cikkek szövegét A4-es lapokra, azok egy oldalára gépeljék (30 sor, egy sorban 62 leütés), másfeles sortávolsággal.
QuoteAmennyiben a szerző számítógéppel dolgozik, tanulmányát, cikkét - lehetőleg Word formátumban - mágneslemezen vagy CD-n is adja le.

:lul:
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Werro

#1398
Quote from: Próféta on 2012-09-15, 01:18:35
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
Egy nem elsősorban biofizikai kutatói műhelyéről híres egyetem saját kiadású házi folyóiratában, amelyben lektorálás nélkül bárki bármit publikálhat, ha épp publikációs pontra van szüksége?  :angyali:
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/keziratbekuldes.html
QuoteA folyóiratban megjelenő cikkeket a szerkesztőség szakmailag nem bíráltatja, azok tartalmáért a szerző felel!

:lul: Meggyőztél. Ennyire nem néztem az oldalnak utána, nekem elég volt az, hogy ki írta.. Ettől még ami ott 62 leütéssel le van ütve, az le van ütve nálam is :)

Werro

Quote from: Fazék on 2012-09-14, 12:39:45
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04Ha már itt tartunk:
[spoiler]
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2003/3/13opal/Chapter1.htm
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
[/spoiler]
ha jól rémlik készült a témában is egy dokumentumfilm. végülis egészen rendben volt, engem meggyőztek.

Hát... Szerintem borzalmas volt :)

Fazék

Quote from: Werro on 2012-09-16, 10:42:36
Quote from: Fazék on 2012-09-14, 12:39:45
Quote from: Werro on 2012-09-14, 11:35:04Ha már itt tartunk:
[spoiler]
http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2003/3/13opal/Chapter1.htm
(ha végigolvastad, és jönnél a hiszed nem hiszed dologgal, akkor felhívnám figyelmed arra, hogy milyen oldalon van a cikk)
[/spoiler]
ha jól rémlik készült a témában is egy dokumentumfilm. végülis egészen rendben volt, engem meggyőztek.

Hát... Szerintem borzalmas volt :)
nehezen tudtam elképzelni, hogy valaki képes komolyan venni a hozzászólásomat, ez is csupán ártatlan(?) hiszékenységedet bizonyítja.
a film sztem egyértelműen kifigurázza az olyasmi baromságokat, mint amit tudományos cikk-ként is linkeltél :__devil:
persze sajnos tehetné ezt jobban is, mert nem volt a legjobb vígjáték még így se, de azért egynek elment. de persze semmilyen körülmények között nem dokumentumfilm. :)

más: nuclear fusion for dummies:
http://www.guardian.co.uk/science/2012/sep/16/nuclear-fusion-iter-jet-forshaw

Werro

#1401
 :hopp: Meglepődtem mondjuk, hogy még nem is hallottam a filmről, de ha már ilyen a téma.. csak érdekel, de nálam ez nem hit/nemhit kérdése. Szerk: nálam egynek se ment el. Szerintem nem hiszékenység kérdése az, ha megnézem amit linkelsz, de ezentúl másképp nézem a linkjeidet  ^^"

Fazék


motifator

SpaceX CRS-1 Launch to International Space Station
[spoiler]1:30-nál elszáll az egyik motor, de a Falcon 9 (vagy onnantól már Falcon 8? :) ) gond nélkül repül tovább. A fedélzeti számítógép állítólag észlelte az anomáliát az egyik motorban, és leállította azt, majd újraszámolta a repülési paramétereket 8 motorra, és minden ment tovább gond nélkül. Ezért állítólag tovább mentek a hajtóművek néhány másodperccel, de a Dragon végül majdnem tökéletesen az eredetileg tervezett pályára érkezett meg.
Azt olvastam, hogy anno a Saturn V is képes volt ilyesmire, és két Apollo küldetés során szükség is volt rá.  :cool: [/spoiler]
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Próféta

Hibatűrő rendszertervezés FTW


Próféta

Kontaktlencse horror
QuoteIn the end, they got an entire ecosystem—all contained inside a single strain of amoeba. Among the parasites-within-parasites were a giant virus, a virus that infects that virus, and a mobile piece of DNA that can end up inserting into either of them.

Darkstar

http://index.hu/kulfold/2012/10/22/hat_evet_kaptak_a_tevedo_olasz_tudosok/

Wat.

Ok, hogy ezt simán vissza fogják dobni egy fellebezés után, de akkor is. Wat.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

motifator

Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Nakedape

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution