Main Menu

Világpolitika

Started by Raggie, 2005-05-22, 17:24:16

Previous topic - Next topic

Pirula

#330
Quote from: MemberMondjuk lehetnének munkahelyek (maradjunk az autószerelõ-mûhelynél), ahol minden akadálymentesítve van és csak mozgássérülteket foglalkoztat, meg ahol csak egészségeseket. Sajnos ez diszkrimináció, de ha muszály, ám legyen.
Diszkrimináció, de egy kis odafigyeléssel máris integrálóvá lehet tenni. Ahol minden akadálymentesítve van ott ugyanis dolgozhatnak azok akik mozgássérültek, de ugyanúgy azok is akik nem. Aztán szépen a hétköznapok során jön majd a hûbazmeg élmény hogy jé, nem is különbözik tõlem annyira, lehet hogy néha kicsit több segítségre szorul de ezek igazából apróságok.
Quote from: MemberBeeeep. Rendkívül bonyolult és minden eshetõségre felkészülõ systemmel megoldható lenne (átcsoportosítás, helyettesítés (pl. olyan speciális alakkal, aki mindenhez ért és nagyon gyors a felfogása, s akinek ez az áll. feladata) stb. Tudom, profittermelés, profitermelés, profittermelés...
Gondolom minden olyan eshetõségre gondoltál amire számítani lehet. Egyébként tény hogy így meg lehetne oldani, de mint te is írtad, bonyolult lenne. Plusz gyakorlatilag egy supermanre is szükség van, aki megint csak feszültséget keltene mert:
- baromi jól képzett,tehát az állam szempontjából drága a kinevelése, mert azt gondolom te sem hiszed hogy ilyen embereket minden ribizlibokor tövében találni
- csak akkor dolgozik amikor éppen valami krízishelyzet van, a többi idejében kávézik és a titkárnõket fûzi
A profittermelésrõl meg annyit hogy szerinted a szocialista rendszer tán a mennyei mannából gazdálkodott ami az államkincstárba hullott? Õk is az állami gazdaságok és vállalatok profitját használták fel. Központi begyûjtés majd újraelosztás a fejesek szempontjai szerint. Ez viszont gyilkosa a munkamorálnak mert kinyírod a motivációs bázist.
Quote from: MemberMost mit vársz? Jelenleg nem végeztem még el pénzügyi iskolát így nem áll módomban egy 500 oldalas könyvet kiadni arról, hogyan lenne átalakítható a bérrendszer.
Ez tökéletesen rendben is van, ugyanis én sem, de azt már észreveszem hogy egy vázolt rendszer mûködne-e vagy sem.
Quote from: MemberNem hiszem, hogy feltétlen ki kell irtani a gyengébbet (még ha nem is szószerint, de az iránta érzett közöny a pusztulásához vezet). Mindenkiben megvan az érték, mindenki jó valamiben, mindenki hasznos a társadalom számára
Tiszta sor, bár a haszonelvû szemléleteknek meg van az a bökkenõje hogyha bebizonyosodik hogy valaki nem hasznos akkor mehet a levesbe. De az általad eddig leírtak alapján másra gondolok.
Quote from: MemberEbben különböztek az orosz gulágok és a náci haláltáborok is (errõl elég sok könyvet mutatott haverom, naplókkal egybetûzve). Az oroszok ugyancsak kihasználták a rabok munkaképességét, de elsõdleges céljuk nem azok elpusztítása, hanem erõnlétük (viszonylagos) megõrzése volt. Aki tudta, hogyan kell túlélni, túlélte (pl. nem szabad a kályhához közel mászni, amikor -45 fok volt kinn), míg a nácik a teljes törlésre készültek, hiába hitegettek mindenkit azzal, hogy van esélye. Ez az alapvetõ különbség a szocializmus és a kapitalizmus között is...
:confused:
Ejha. Te komolyan elhiszed hogy a napi minimál kaja, a -45 fok és a géppisztolyos õrség a munkaerõ konzerválásának egy módja? Ha annyira meg akarták õrizni a munkaképességüket akkor miért nem a Krími félszigeten alkalmazták õket bárpincérnek a tengerparti pártüdülõkben?
Mindkét rendszer vastagon leszarta hogy mi történik a foglyokkal, a cél az volt hogy addig dolgozzanak míg meg nem halnak mert az üzemeltetésük olcsó volt és így a táborok a befektetéshez képest magas PROFITTAL mûködhettek. Bizony... még a komcsik is...
Quote from: MemberEDIT: Kicsit könnyebb dolgotok van, a jelenlegi rendszer itt áll és átlátható, míg én egy (állítólag) letûntet próbálok meg védeni, úgy, hogy reneszánszba kell hoznom és a hibáit ki kell javítanom és ez nem könnyû feladat...
Könnyebb dolgunk van mert a jelen realitásaira támaszkodunk? Ám legyen. Viszont annak a rendszernek amit meg te javítgatni szándékozol már kiterjedt irodalma van, nyíltan lehet látni a hibáit mert már egyszer bebukott.
Quote from: MemberMondjuk még mindig nem értem, miért úgy gondoljátok, hogy hip-hop váltunk? Szép lassan és az az állapot, amelyrõl pampogok, már a középtájon van, akárcsak a jelenlegi kapitalizmus, a kezdet után és a pusztulás elõtt (Mely 60-70 éven belül be fog következni. Remélem, nem bírja addig, mint a feudalizmus...)
Vitatkozzunk el, beszélgessünk de ilyen demagóg szövegeket légyszi ne. A kapitalizmus temetésének várása olyan mint a legújabb Guns'n'Roses albumé. Nem tudni hogy mikor lesz, és lesz-e egyáltalán és ha igen, beváltja-e a hozzá fûzött reményeinket.
Quote from: MemberMúltkor kimaradt: a japán dolgokból sem kell azt a sok tekintélyes sz@rt átvenni, mindenbõl csak azt, ami jó. Ha veszel 10 kiló krumplit és abból 2 kiló rohadt, nem fõzöd össze a kettõt!
Oké. Te speciel mit tartasz jónak belõle?
Quote from: MemberTörölni kell õket és újraalapítani az olyan szerzetesrendeket, mint anno a Bencések, de ez már egy másik téma...
Törlöd az egyházat és szerzetesrendeket alapítasz? Ennek azért nekifutnék mégegyszer a helyedben.
Quote from: MemberSohase attól félj, aki a testet, hanem attól, aki a lelket öli meg, Ramiz!
:eek: Akkor miért ítéled el a nácikat? Alapvetõen testre mentek.

Member

This will be the real neverending story... Csak azokra válaszolok, amelyekben nem egy helyben állunk 20 postja:
Quote from: PirulaA profittermelésrõl meg annyit hogy szerinted a szocialista rendszer tán a mennyei mannából gazdálkodott ami az államkincstárba hullott? Õk is az állami gazdaságok és vállalatok profitját használták fel. Központi begyûjtés majd újraelosztás a fejesek szempontjai szerint. Ez viszont gyilkosa a munkamorálnak mert kinyírod a motivációs bázist.
Mert az ember nem szeret dolgozni...
QuoteEjha. Te komolyan elhiszed hogy a napi minimál kaja, a -45 fok és a géppisztolyos õrség a munkaerõ konzerválásának egy módja? Ha annyira meg akarták õrizni a munkaképességüket akkor miért nem a Krími félszigeten alkalmazták õket bárpincérnek a tengerparti pártüdülõkben?
Mert ha üdülõbe kerülnek, még talán jobb helyzetbe jutnak, mint ahonnan jöttek, így nemigen fognak megváltozni, sõt, akár még vissza is próbálnak jutni, mert egy pincérnek azért könnyebb, mint egy rakodó-munkásnak.
QuoteMindkét rendszer vastagon leszarta hogy mi történik a foglyokkal, a cél az volt hogy addig dolgozzanak míg meg nem halnak mert az üzemeltetésük olcsó volt és így a táborok a befektetéshez képest magas PROFITTAL mûködhettek. Bizony... még a komcsik is...
Egy normális (ha lehet ezt a szót használni) munkatábornak nem érdeke, hogy a foglyok minél gyorsabban kidögöljenek, kivéve, ha utána a szappan és lámpabúra még eladható. Ha minimálisan is, de életben kell tartani õket. Az más, hogy a hozzám hasonlóak egy nap alatt feladják. (Tényleg, errõl mangát lehetne írni...)

QuoteVitatkozzunk el, beszélgessünk de ilyen demagóg szövegeket légyszi ne. A kapitalizmus temetésének várása olyan mint a legújabb Guns'n'Roses albumé. Nem tudni hogy mikor lesz, és lesz-e egyáltalán és ha igen, beváltja-e a hozzá fûzött reményeinket.
A radikális hirtelen váltás nem vezet sehová, ezt te is tudod. Mi lenne, ha az USTEAM hirtelen átmenne netes pizzafutár-szolgálatba?

QuoteOké. Te speciel mit tartasz jónak belõle?
A munka szeretetét, a közösségben gondolkodást, az udvarias beszédet (családtagokkal és idegenekkel, barátokkal, nem felettesekkel), a minimális igényeket, a szertartásaikat (a teásat szerintem vmikor meg kéne tanulnom... De a méretemben nincs kimono!!! :grrr: ). Fõként a vidékiekre gondoltam most, nem Tokyora.
QuoteTörlöd az egyházat és szerzetesrendeket alapítasz? Ennek azért nekifutnék mégegyszer a helyedben.
Ezzel meg mi a baj? Ha magát a vezérlõ egységet kiiktatod, a hívek megmaradnak. A szerzetes feladata, hogy összetartsa és nevelje a közösséget.
[QOUTE]:eek: Akkor miért ítéled el a nácikat? Alapvetõen testre mentek.[/QUOTE]
Testre mentek, de mennyi testre! Sõt, szerinted amikor a zsidókat alázták Auswitzban, a lelkük nem omlott össze? Dehogynem! A lelki terroruk sokkal nagyobb pusztítást végzett, mint a légiúk! Félsz, hogy mikor ölnek le és bekattansz. A nácik mindkettõt elpusztították, õk a legrosszabbak az USA után (pár száz éve már õk is feltalálták a táborokat a feketéknek).

Pirula

#332
Quote from: MemberMert az ember nem szeret dolgozni...
Most már tényleg nem értelek.
Quote from: MemberMert ha üdülõbe kerülnek, még talán jobb helyzetbe jutnak, mint ahonnan jöttek, így nemigen fognak megváltozni, sõt, akár még vissza is próbálnak jutni, mert egy pincérnek azért könnyebb, mint egy rakodó-munkásnak.
Hmmm. Ez lenne ám az igazi átnevelés... megláthatnák a rendszer napfényes oldalát és azt mondanák hogy hejj, nem is olyan rossz ez aztán leülnek nyugton. :)
Mondjuk ez mókás, de a lázadás elég jó árucikk manapság.
Quote from: MemberEgy normális (ha lehet ezt a szót használni) munkatábornak nem érdeke, hogy a foglyok minél gyorsabban kidögöljenek, kivéve, ha utána a szappan és lámpabúra még eladható. Ha minimálisan is, de életben kell tartani õket. Az más, hogy a hozzám hasonlóak egy nap alatt feladják. (Tényleg, errõl mangát lehetne írni...)
A foglyokat meghalni küldték oda nem dolgozni, ezt jó ha tisztázzuk még az elején. Viszont rájöttek arra hogy van annyi reakciós elem hogy azok elvégzik azokat a gané munkákat amire egyébként senkit nem lehetne normál körülmények között rávenni. Tehát küldjük oda õket, dolgoznak, minimál ellátást igényelnek, utánpótlás meg lesz.
Quote from: MemberMi lenne, ha az USTEAM hirtelen átmenne netes pizzafutár-szolgálatba?
Lenne egy részmunkaidõs állásom suli mellett. Hétközben Gyõrt, hétvégén Jánossomorját vállalom. :D
Quote from: MemberA munka szeretetét, a közösségben gondolkodást, az udvarias beszédet (családtagokkal és idegenekkel, barátokkal, nem felettesekkel), a minimális igényeket, a szertartásaikat (a teásat szerintem vmikor meg kéne tanulnom... De a méretemben nincs kimono!!! :grrr: )
A japánok vérkapitalisták jelenleg, nem tudom hogy ez mennyire tûnik fel. Te nem véletlenül a jelenlegi Kínát tekinted ideálisnak?
Erkölcsi szemléletben tudom ajánlani a Tao-Te-Kinget. Tudom hogy kínai. A fél japó kultúra rajtuk alapul.
Quote from: MemberEzzel meg mi a baj? Ha magát a vezérlõ egységet kiiktatod, a hívek megmaradnak. A szerzetes feladata, hogy összetartsa és nevelje a közösséget.
Az a gond hogy megszünteted azt a központi szervezetet ami egységesíti az ideológiát ami alapján aztán a szerzetesrendek is megalapultak.
Quote from: MemberHa magát a vezérlõ egységet kiiktatod, a hívek megmaradnak.
Quote from: Memberszocializmusban meg pont egy nagyon erõs ellenõrzõ központ volt, mivel õk már tudták, hogy az egyének hülyék ahhoz, hogy fenntartsanak egy mûködõ systemet kontoll nélkül.
:confused:Most akkor mi van?

Member

Quote from: PirulaMost már tényleg nem értelek.
Én sem téged. Olyan emberek kellenek, akik szeretnek dolgozni, különben, ahogy írtad, a munkamorál elhal.
QuoteA foglyokat meghalni küldték oda nem dolgozni, ezt jó ha tisztázzuk még az elején. Viszont rájöttek arra hogy van annyi reakciós elem hogy azok elvégzik azokat a gané munkákat amire egyébként senkit nem lehetne normál körülmények között rávenni. Tehát küldjük oda õket, dolgoznak, minimál ellátást igényelnek, utánpótlás meg lesz.
Meghalni küldték oda, de igyekeztek minél tovább életben tartani õket.
QuoteA japánok vérkapitalisták jelenleg, nem tudom hogy ez mennyire tûnik fel. Te nem véletlenül a jelenlegi Kínát tekinted ideálisnak?
Erkölcsi szemléletben tudom ajánlani a Tao-Te-Kinget. Tudom hogy kínai. A fél japó kultúra rajtuk alapul.
Feltûnt, hogy Japán vadkapitalista, de nem is az államszervezeti, hanem a szociális gondolkodásukról pampogtam. Kína? A Baloldali Front gyûlése egyenesen leakasztott, amikor kiderült, hogy õk Kínát pártolják. Kína már teljesen az USA-tól és a többi nagytól függ és nem szól bele, ha más államok cégei nem fizetik meg a munkásokat. Lehet, hogy ez az egyetlen mód, hogy fenntartsunk egy szocialista államot? :( Remélem, hogy nem.
QuoteAz a gond hogy megszünteted azt a központi szervezetet ami egységesíti az ideológiát ami alapján aztán a szerzetesrendek is megalapultak.
Én el tudom képzelni azt, hogy minden szerzetesrend egy kicsit eltérõ módon hisz. A társadalomra kivetett hatásuk legyen megegyezõ és egyértelmûen pozitív, az ideológiájuk már a magánügyük. Én például leginkább egy buddhizmushoz hasonló vmiben hiszek, de nem úgy képzelem el a lélekvándorlást, mint õk.

Pr3d4k1ng

MEEEEGGG VAANNNNN!!!! :D  Tudom , hogy kire fogok vogsolni . :D
Szegeden a Kétfarkú Kutya Pártra (tényleg létezik ilyen párt):D .
Miért teszemrájuk a voksom mit adhat ez a párt?? Nézzük: - örök élet
-ingyen sör
-adócsökkentés
:lol:

Erre csak 1 szót tudok mondani. No comment.

,,Egy férfi sok jó ügyért harcolhat: az országáért, az elveiért, a barátaiért, egy bájos gyermek orcáján megcsillanó könnycseppért. Ami engem illet, egy rakás pénzért, egy gyönyörű óráért, és némi szaftos francia pornóért a saját anyámat is eladnám."

Ramiz

#335
Quote from: MemberHogy vmi érdekeset mondjak: Az echte kommunizmusban már nem léteznek központok, mindenki egyenlõ, mindenki ellenõriz mindenkit.
Igen, de ez nyilvánvalóan a gyakorlatban soha nem mûködhet, sõt még elméletileg sem, ez egy röhej. Ezért nem létezik echte kommunizmus. A megvalósult kommunizmusban pedig az a "mindenki", aki ellenõriz, az állami titkosrendõrség, az a "mindenki" pedig, akit ellenõriznek, azok, akik nem a piramis tetején ülnek.

Quote from: MemberNézz körül: Mindenhol tûnnek el a kispártok, marad két nagy, amelyek alapjaiban ugyanazt vallják, csak más a nevük (Fidesz-MSZP, Usabeli Demokraták és Republikánusok).
Ez igaz, csak ennek semmi köze ahhoz, amit ez elõtt fejtegettél.

Quote from: MemberMár csak arra várok, hogy kijelentik, koalíciót alkotunk és voálá, ugyanott tartunk, mint Hitlerék, annyi különbséggel, hogy talán nem lesz emberirtás (végül is fegyveres nem)...
Ekkora baromságot...
Szerinted a szocializmusban nem ez volt?!
Miért jössz állandóan "Hitlerékkel"?
Na mindegy...

Quote from: MemberUI: Sohase attól félj, aki a testet, hanem attól, aki a lelket öli meg, Ramiz!
Jah. Valamint: az élet olyan, mint egy zsák szotyola: sokat kell szenvedni vele, hogy élvezze az ember, és hamar elfogy. Jól hangzó üres álbölcsességekkel ne fárasszuk egymást. Egyébként biztos vagyok benne, hogy a test halálával a lélek is meghal (ha van egyáltalán olyasmi, hogy "lélek").
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Pirula

Tudtam hogy valamit elfelejtettem. :)
Quote from: MemberÉn sem téged. Olyan emberek kellenek, akik szeretnek dolgozni, különben, ahogy írtad, a munkamorál elhal.
Na igen, de az ember azért dolgozik hogy legyen mibõl élni, eltartani a családot, nevelni a kölköket, szórakozni stb. Ezért elmegy melózni. Gürizik mint az állat, munkájának becses eredményét meg behúzza az állam majd a saját szempontja szerint újra elosztja. Most képzeld magad már a helyzetbe, kinek van kedve úgy dolgozni ha nem élvezheti a munkája gyümölcsét?
Quote from: MemberFeltûnt, hogy Japán vadkapitalista, de nem is az államszervezeti, hanem a szociális gondolkodásukról pampogtam.
Azt nem ismerem, de kíváncsi vagyok rá. Van egyáltalán nyugdíjrendszerük? Vagy megy az élet végéig tartó meló? Mert amúgy Japánra nem jellemzõ a cégek meg a foglalkozások közötti mobilitás - még a régi szamurájhûség maradványa, nem vicc, pont ma olvastam róla. Így aztán könnyû zsákutcába jutni.
Quote from: MemberKína? A Baloldali Front gyûlése egyenesen leakasztott, amikor kiderült, hogy õk Kínát pártolják. Kína már teljesen az USA-tól és a többi nagytól függ és nem szól bele, ha más államok cégei nem fizetik meg a munkásokat. Lehet, hogy ez az egyetlen mód, hogy fenntartsunk egy szocialista államot? :( Remélem, hogy nem.
Nézd meg Észak-Koreát meg Kubát ahol még tombol a szocializmus és rájössz hogy igen.
Quote from: MemberÉn el tudom képzelni azt, hogy minden szerzetesrend egy kicsit eltérõ módon hisz. A társadalomra kivetett hatásuk legyen megegyezõ és egyértelmûen pozitív, az ideológiájuk már a magánügyük. Én például leginkább egy buddhizmushoz hasonló vmiben hiszek, de nem úgy képzelem el a lélekvándorlást, mint õk.
Egy picit tekintsd át a történelmet. Ahol felbukkant egy "kicsit eltérõen hívõ" jöttek a máglyák a kiegyenesített kaszák stb. Igen, még a buddhistáknál is. A harcos szerzetesek nem csak az útonállók regulázására voltak alkalmasak.

Member

Tyû, ezt már igazán nem akartam :(. Nézz körbe, most gyilkoljuk egymást a vallás miatt? (Az Al-Kaidát ne számítsd, õk csak ez mögé bújnak, hogy hívõket szerezzenek, de az egész gazdasági alapú)
Japánban nyugdíjrendszer? Tyû, jó kérdés. Gyorsan megnéztem egy könyvben, a II. vh óta az ember szinte élete végéig dolgozik. Mondjuk ezt tényleg nem kéne... Szerintem szokásosan rosszul fogalmaztam, nem is igazán tudom, hogyan hívják az élet azon részét, amelyre náluk felnézhetünk... Ááá, hagyjuk.
Észak-Korea sztálinista, ezt szögezzük le...

Na, ma hallom, hogy Szlovákiában lemond a kormány, mivel a kereszténydemokrata párt kilépett, minekután a koalíció nem fogadta el, hogy a katolikusok (csak azok) megtagadhassák a szombati melót és az abortuszt (utóbbival egyetértek). Nesze neked, kereszténység! :mad:

Ramiz

Quote from: MemberNa, ma hallom, hogy Szlovákiában lemond a kormány, mivel a kereszténydemokrata párt kilépett, minekután a koalíció nem fogadta el, hogy a katolikusok (csak azok) megtagadhassák a szombati melót és az abortuszt (utóbbival egyetértek). Nesze neked, kereszténység! :mad:
1. Fele részével egyetértesz, mégis :mad: ...
2. Ez politika, nem vallás, :teccik: . Minden párt azt tûz a zászlajára, amit akar. A legtöbb "kereszténydemokrata" párt szerintem csak annyira keresztényebb a többinél, amennyire az SZDSZ liberálisabb a többi magyar pártnál... :rolleyes:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Member

1. Pont: A legtöbb abortusz nem indokolt esetben történik, szerintem...
2. Pont: Ezek szerintem nem, vagy legalábbis mind katolikusok, ha ennyire "hûdefaszaapápa" dolgokat nyomnak (Mondjuk jó lehet szombaton dögleni, ez igaz ;)).

Kvikveg

Na, most hallottam, hogy a Mohamed-karikaturak szeptemberiek, es a botranyt a dan (remelem jol emlekszem) muszlimok (termeszetesen nem mind ;) ) inditottak, mire az egyik dan elokeloseg megjegyezte, hogy mint allampolgaroktol nem ezt vartak toluk...
Ti tudtok valami ertelmeset az ugyrol? Pl ki rajzolta oket stb-stb. Sajna nincs idom utananezni.
Kosz.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Flaser

Belekezdtem a topic átrágásába, de hamar megfeküdte a gyomrom.
Jobbról is balról is meg a sötét búsból is olyan marhaságokat rángattatok néha elõ, hogy az új értelmet ad a sötétség délben kifejezésnek.

Mielõtt a magam "bölcsességét" is közzétenném pár szót magamról:
Pesti káder gyerek vagyok, (talán az utolsó generáció aki még használhatja ill. érti a kifejezést). Azaz, apám anyám aktív KISZ ill. párttag volt, továbbá 2. generácíós értelmiségiek diplomás végzettséggel (orvos ill. villamos mérnök).
Így elsõ kézbõl kaptam a "pártideológiát", s ez nem a szakik népi bölcsessége vagy a állampropaganda mardványai, hanem a baloldali értelmiség koncepcíós pereken edzõdött és már a harmadik útra éhes, keserédes, cinizmussál átitatott tanai voltak.

Elõször is: ideológiákról lehet vitatkozni, de ezt én személy szerint abszolút értelmetlennek tartom a filozófia és etikai berkein túl.
Sosa, sehol, semmilyen rendszer nem volt ami szószerint megfeleltethetõ lenne bármilyen politikai ideológiának.
(Filozófiai párhuzammal élve, itt sokan mind az igazit, az ideát keresik Platoni módra, s nem csak kevesen hozakodnak elõ Arisztotelész tanával, miszerint az idea a valós benyomások összesített általánossága.)

Épp ezért felhozhattok ti bármilyen bölcseletet, tézist bármilyen politikai dogmából a valóság releváns megértéséhez az valymi kevés kapaszkodót ad majd.
Értelmetlenség a kommunizmusról beszélni és egy az egyben leírni a Szovjet Uniót mint ilyen-olyan hibákból meg nem valósult utópiát, ill. a kommunizmust mint ideológiát ill. a rendszer valóságát összemosni, s beállítani mint a kommunizmus földi megjelenését.

Teljesen más dolog ugyanakkor ezeket a dogmákat a rendszereken belül vizsgálni.
Nevezetesen, mit és hogyan prédikáltak, mi volt a gyakorlatban, s milyen visszásság ill. kettõs erkölcsrendszer jött létre ennek eredményeként.

Az abszurd a szocialista forradalmban az volt, hogy az értelmi szerzõk és vezetõk többnyire az orosz értelmésigbõl kerültek ki. Egy olyan értelmiségbõl ami egész létét a cári hatalomnak köszönhette és a gigászi hivatalnokrendszerbõl nevelkedett ki.
Így gyakorlatilag tömeges öngyilkosságot követtek el amikor felrúgták a régi rendszert

Ezért küldöm elõszeretettel melegebb égtájakra a nyugatik szakértõket ill. az amerikai értelmiséget. Minden önteltségével és fennhéjazásával együtt az orosz értelmiség nagyságrendekkel többet tett kockára és áldozott is fel mint arra a nyugatiak bármikor is képesek lennének vagy lettek volna.
El tudjátok ti azt képzelni, hogy valaki önként és dalolva lemond MINDEN vagyonáról, kiváltságáról és KOCKÁRA TESZI AZ ÉLETÉT is egy igazságosabb társadalom eszméjéért?
Nem hinném. Mindenesetre az összes szemét bolsevik duma mellett van itt egy hihetetlen lecke az emberi felelõsségrõl és önfeláldozásról amit minden nemzedék jobb lenne ha elsajátítana.
(Na nem a csapjunk véres forradalom részt, hanem azt, hogy személy szerint magaménak érzem a népem minden nyomorúságát, s teszek is érte, hogy az ne így legyen.)

A gondok mint az idealistákkal mindig, a gyakorlatnál kezdõdtek. Az alapvetõ probléma amit az idelista forradalmár sosem ért, meg az, hogy még egy forradalmi politikai realitásban is nem az fog érvényesülni aki leginkább hithû, hanem akinek erre tehetsége van.
Mik is ez a tehetség? Helyzetfelismerés, szervezõ és kezdeményezõ kézség, és sosem árt ha az ember jó demagóg, azaz tud hatni a tömegre, a nemzeti/forradalmi szólamokat a saját vitorlájába tudja fogni.

Azaz a legtörtetõbb, leggátlástalanabb és ugyanakkor legravaszabb emberek kerültek a hatalom élére.
Ebben ugyanakkor nincs semmi újdonság - minden más rendszerben ez ugyanígy volt.
Ami miatt a többi rendszer idõvel elhagyta a totalitárius formát, az elsõsorban az erkölcs megszilárduslásával magyarázható szerintem.
Azáltal, hogy valaki aláveti önmagát az erkölcsnek, biztosítja a saját és mások biztonságát. Sõt idõvel csak a 'játékszabályok' betartásával lehet elõrejutni, mivel a többiek kitekerik - a saját jólfelfogott érdekükben - a csaló nyakát.

Ha jobban belegondolok ugyanakkor ez így fejjel-lefelé van.
A mindenkori uralkodó osztály legitimációja többnyire szorosan összefonódik az erkölccsel így biztosítva - elméletileg - a biztonságát minden félnek.
Azaz, hacsak nem *palota* forradalmat csinálsz, az új legitimáció új erkölcsi alapokat is kíván majd, s ezek leülepedéséig igencsak résen kell lenni mert minden megengedett!

Nem volt ez másként a Szovjet Unió esetében sem, azaz egy hét ujjú grúz sebmetszõ vezetésével (aki mellesleg Acélembernek hivatta magát) egy igazi minden hájjal megkent rablóbanda jutott hatalomra a világ legnagyobb birodalmában.

Mint minden totalitárius rendszer a Szovjet Unió is a kisemberek, a középszerû terrora  volt akárcsak a Hitler 3. Birodalma.
Mint minden amatõr brigád ez is förtelmesen nagy szarvas hibákat követett el kezdetben míg belenem tanult az államigazgatásba ill. szembesült a gazdasági realitásokkal.
Említhetjül itt az utolsó nagy éhinséget amit Lenin mezõgazdasági reformjai okoztak, vagy a 5-10 éves tervek teljes kudarcát.

Ugyanakkor egy rendkívül fontos POZITÍV dolgot mégis említeni kell a Szovjet rendszerrel kapcsolatban:
Ez számolta fel a jobbágyságot teljes Kelet-Európában ill. ha rendkívül túlerõltett formában is, de megindította az iparosodát.

Sokan, sokféleképp emlegetik azokat a békebeli éveket ill., hogy milyen jó volt akkor. EGY NAGY BÜDÖS FRÁSZT! ANNAK AKI NEMESI/POLGÁR CSALÁDBA SZÜLETETT...
Tessék elolvasni az Édes Annát Kosztolányitól vagy elmerengeni József Attila költészetén.
Magyarország ugyan végre elkezdete fölszámolni a nemesek feudális rettenetét amiben foggal-körömmel tartották az országot, de a társadalmi megosztottság és parasztok ill. munkások végtelen kiszolgátatottsága továbbra is ugyanúgy fennáll. Óriási tömegek éltek iszonyú szegénységben, lehetetlen körülmények közt.
Hiába gyülölöm mint politikust és elszállt államfit, Kossuth-ot kell idézzem ~ "mert ennek a változásnak legnagyobb akadálya mi magunk vagyunk."

Nálunk a Rákosi, kint meg Sztálinék számolták föl ezt a nyomort. Cserébe a nép a vallásos szövegek helyett a pártdogmát szajkózhatta ill. jobban tette ha általában befogta a száját.

Terror ide vagy oda, a kulákokat leszámítva nem nagyon találtál volna akkoriban parasztot vagy munkást - azaz az ország lakosságának túlnyomó többsége - aki a régi szép napokat emlegetné.

Nagyon sokat lehetne írni arról, hogy aztán '56 mi is volt valójában, hogy ki mindenki, hányféleképp használta ki és, hogy ki is volt Nagy Imre és csapata.
Annyit had szögezzek le, hogy elsõsorban NEM A SZOCIALIZMUS FELSZÁMOLÁSa, hanem a MOSZKOVITA BEFOLYÁS ellen ment ki az egész.
(Persze ekkor is voltak forradalmárok akik ennél alább nem adták volna...)

Haladjunk. Meghal Sztálin, jön Hruscsov a SZU-ban ha lassacskán is de konszolidálódik a helyzet, egyre ritkábban visznek el embereket. A személyi kultuszt elkezdik felszámolni.
Ezzel párhuzamosan a csatlós országok a lazább kapcsolatokról ábrándoznak (azaz ne szóljon annyi mindenbe bele Moszkva). Az instabil helyzetben a további bomlás ugyanakkor megengedhetetlen így azazl együtt, hogy a rendszer maga már elkezd enyhülni a Moszva mindehol bekeményít.
Eddigre már megvannak a késõbbi értelmiség csírái és kialakultak a tulélõ módszerek a Sztálinista/Rákosi terror alatt.
A pártállam még mindig kemény kézzel kormányoz, de már nem pszichotikus paranoiával.

A '60-'70-es években lassú de komoly fejlõdésen megy keresztül en-mass a teljes blokk, olyannyira, hogy ekkor még a nyugat is csodájára jár.
A szüleitek ezt emlegetik mikor a mi nagyszerû mezõgazdaságunkról és valóban világszinvonalú Icarus autobuszainkról beszélnek.

A '80-as évekre ugyanakkor a fejlõdés elakad. Ennek oka az ismét fellendülõ fegyverkezés (elmehet Reagen is a jó édes anyjába...) ill. a korrupt hivatalrendszer tespedtsége. Kezdeményezés mind alul, felül lenne, s eddigre már megvan a szakértelem is.

Ajánlott filmek: Megszálottak, A mi nehéz embereink, ABC Dokumentumfilmek

Brezsnyev alatt ugyan nem tanácsos szidni a rendszert, de már senkit se lõnek le egy viccért ill. aki nem ugrál  az a szerényen is, de kétségtelenül kevés munkával megélhet.

A mai abszimális munkaerkölcs ekkor szilárdul meg. Azaz dolgozni ammennyit muszály vagy annyit se....a lopás/túlóra amiért külön fizetnek annál nagyobb üzlet.

A magyar értelmésig már közel 50 éves múltra tekint vissza. A kereszténydemokrata, liberális mozgalmak már számottevõek, de gyakran a párt berkein belül létezik. A konzervativok már szervezõdnek.
Az egész 30 éves idõszak (1950-1980) állandó problémája, hogy a párton belül, vagy kivül lehet-e tisztességgel politizálni. Ill. szabad-e megkötni ezt a kompromisszumot a pártállammal azért, hogy ne csak eszméi, hanem befolyása is legyen az embernek a dolgok folyásába.

Ekkor már tudni, hogy a rendszer ilyen formában elõbb utóbb összeomlik. A '70-es években a gazdasági fejlõdéssel egytemben megjelentek a reform kommunisták, de a programjuk csúfos kudarcot val.
A '80-as évek során végig a kudarc okait keresi az értelmiség (párton belül és kivül) minközben már látni, hogy recseg-ropog az egész.

Aztán eljön 1989-1990 szilvesztere.
Van egy ember a világon akinek a Keleti Blokk rengeteget köszönhet: Mihail Gorbacsov. Ha ez az ember akár csak legyint egyet a rendszerváltás vérfürrdõbe torkolhatott volna. Nemhogy, nemtette, de Helmut Kohl-lal karöltve meghatározó irányítói voltak Németország újraegyesítésének.
(Ami nem jöhetett volna össze, ha Horn Gyula nem hagyja nyitva a magyar harárokat - ezért van tele német kitüntetésekkel az öreg.)

A Szovjet Unió felbomlik, nekünk, magyaroknak meg nyakunkon a redszerváltás.

Azaz, az egész rohadt katyvasz távolról sem olyan egyszerû, hogy a SZU ilyen ill. olyan volt vagy hogy ilyen vagy olyan volt az élet.
Hol? Mikor? Kinek?
Az egész kérdés sokkal összetettebb, mint , hogy a kommunista kiáltvány egy-egy frázisával letudhatnánk, vagy egy általános az 'én-nagyim' asszondta történettel valós képet kaphatnánk róla.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Member

#342
Grat, Flaser, rengeteg hasznos információt tudhattunk meg belõle, ill. rengeteget fáradhattál vele, mirer beírtad, ezért jár a rep! :appl: :appl:
Válaszolni már nem akarok, mert már így is eleget OFFoltam ide :rolleyes:.

EDIT: Azt mondjuk nem gondoltam volna, hogy Rákosiék felszámolták volna az éhínséget... Inkább egy szintre hozták az embereket, de utána szívattak elég csúnyán...

Flaser

Mo.-n az éhinség nem volt olyannyira probléma, s ez úgy általában igaz egész Európára. A mezõgazdaság már elég fejlett volt, hogy a társadalom egy töredéke el tudta látni a teljes lakosságot élelemmel.

Ez a 'bõség' volt az ami a népesség robbanáshoz vezetett a 18-19. század során.

Nem az éhinséget, hanem a nyomort számolták föl az analfabetizmussal együtt. ozzá kell tegyem, hogy utóbbi ellen a Dualizmus is nagyon sokat tett. Ez nem elsõsorban nem a Rákosi-ék érdeme.

Továbbá ettõl még nem lesznek ezek a gazemberek akár egy csöppet is jók. Egocentrikus állatok voltak. Nagyapám tudna ezekrõl az elvtársakról mesélni. Élete legjavát a bányászakszervezetben töltötte mint munkajogis.

A lényeg az, hogy ugyan ez egy szemét banda volt, de ez alatt a rendszer alatt lettek felszámolva a több évszázados visszáságok.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Member

Tehát semmi sem fehér és fekete, ha jól értem. Azt mondjuk nem tudom, hogy el lehetett volna-e érni, hogy 56 nélkül leváltassuk Rákosit... Tudom, Ramiz és Pirula megmondták, hogy a Szovjetúniót más kötette le ezidõtájt, de talán kihozható lett volna vmi más (és nem az amcsikban bízni :mad: )... Elvégre 53, Sztálin bácsi meghalt (hál' Istennek).

Ramiz

Quote from: FlaserJobbról is balról is meg a sötét búsból is olyan marhaságokat rángattatok néha elõ, hogy az új értelmet ad a sötétség délben kifejezésnek.
Ez is marhaság... mi volt a jobb és a bal? Ez a két fogalom önmagában a legnagyobb egyszerûsítés.

Quote from: FlaserAzaz, az egész rohadt katyvasz távolról sem olyan egyszerû, hogy a SZU ilyen ill. olyan volt vagy hogy ilyen vagy olyan volt az élet. Hol? Mikor? Kinek?
Az egész kérdés sokkal összetettebb, mint , hogy a kommunista kiáltvány egy-egy frázisával letudhatnánk, vagy egy általános az 'én-nagyim' asszondta történettel valós képet kaphatnánk róla.
Én is amellett érveltem, hogy a teljesen elvont, elméleti fogalmakat ne azonosítsuk gyakorlati történésekkel, illetve hogy nem lehet feketén-fehéren nézni a dolgokat. Nem jött ez le, mert akkor nem voltam elég érthetõ.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Member

Quote from: RamizEz is marhaság... mi volt a jobb és a bal? Ez a két fogalom önmagában a legnagyobb egyszerûsítés.
Ha már az egyszerûsítésnél tartunk, szerintem téged tartott jobbnak, engem balnak.
QuoteÉn is amellett érveltem, hogy a teljesen elvont, elméleti fogalmakat ne azonosítsuk gyakorlati történésekkel, illetve hogy nem lehet feketén-fehéren nézni a dolgokat. Nem jött ez le, mert akkor nem voltam elég érthetõ.
Az is lehet, hogy semmi sem úgy volt, ahogyan a jelenlegi történelem könyvek írják. Ahogyan egy tanár elõadja, az gyakran szubjektív, ráadásul nagyi-papi is az alapján adja le a történetet, hogyan élte meg az egészet.
Ezt a szálat te teljesen elvetetted, mintha mindig az abszolút igazságot adnák eléd...

Flaser

Egyikõtöket sem tartalak se bal, se jobboldalinak, ugyanis most Ramiznak van igaza: a kifejezés mára abszolút értelmetlen.

A következõ cikket ajánlom a témában:
http://www.la-articles.org.uk/pc.htm


Egy használhatóbb politikai térkép el kell vesse az egysikú gondolkodást (jobb-bal). Én az elfodítatlan négyzet diagramot szeretem a rombusszal ellentétben.

A függõleges diagram a személyes szabadság jogokat, a vízszintes a gazdasági szabadságjogokat méri.
A szépsége a diagramnak, hogy szétszórja a hagyományosan egy helyre/egymás-mellé tett irányzatokat, s rámutat, hogy a jobb ill. bal oldalon is igen nagy a megosztottság.

Itt a Wikipedia cikke:
http://en.wikipedia.org/wiki/Political_Compass

....és egy kitöltött diagram:
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Ramiz

Ez már jobban tetszik. Mondjuk elsõre nem látom át teljesen, de majd ismerkedek még vele.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Member

Az elsõt még volt türelmem végigolvasni (habár írhatta volna egyszerûbb angolban is). Azt nem értem , hogy mi alapján tette a fasisztákat a baloldalra? Hogy Sztálinék nagyon sok jobbos beütéssel bírtak, az egy dolog, de az elõbbivel nem tudok mit kezdeni...

Kuroi Tenshi

Hû ezeknek majd valamikor nekiülök, de mára már fáradt vagyok ehhez...

Mirror

#351
Quote from: RamizMiért, kopogtat a CIA? :D

kisnyúl:)
A francba - egyszer indul meg a szónyomás a topicban én meg kimaradok belõle... bepótoljuk...:whoah:

Quote from: MemberA szocialista nem egyenlõ a kommunistával :mad:. Nem követel teljes merkantilizmust és elfordulást a világtól, mindössze kicsit rendezi az emberek közötti különségeket. Lehet, hogy nagy lenne a pazarlás, de most egy nagy állattal néz szembe a sok kicsi, melyek összefogni nem képesek, inkább benyalnak. Az általam kialakított rendszer inkább csak egy szigetnyi területen mûködne, elismerem, és kb. 1000 év múlva, mivel az emberi hülyeség kitörölhetetlennak látszik... Ez a jelenlegi rendszer sem éppen tökéletes, a gazdáság fellendítése jó ötletnek látszik elsõre, csak hát az alsó osztálynak nem sok csepeg le a a haszonból (ismételten az emberi hülyeség és a hét alapbûn...).
úgy látom, Dr. Utópia ismét rendel...
Ami megvalósult a SU-ban azt legrosszabb esetben is csak "létezett szocializmusnak" szokás nevezni - bár én jobban komálom a "kapitalizmushoz vezetõ legrögösebb út"-megnevezést, mivel az sokkal plasztikusabban fejezi ki azt a szükségszerûséget, miszerint A PIAC TÖRVÉNYEIT (KERESLET-KÍNÁLAT) NEM LEHET FELÜLÍRNI. Ha valaki mégis megteszi, akkor egy szép nagy csõd lesz az eredménye. Olyan, mintha valaki itt a Földön egy adag antianyagot akarna tárolgatni: az antianyag (=cocializmus) szépen dobozolható, de a valós világban nem értelmezhetõ, a kettõ kiiktatja egymást, és mivel a a valós anyag van többen... (asszem most nagyon érthetõ vótam..)

Quote from: PirulaZzzz... azért ez meredek. Most itt gyakorlatilag a szabadságjogok korlátozásának helyeslésérõl van szó? Persze, lehet jól érezni magadat úgy is hogy vezetnek és kiszámítható adott lehetõségeid vannak. De azok akik vezetnek tuti hogy visszaélnek a hatalmukkal és akkor már oda is az a szép kép.
az ilyen emberkék miért nem ülnek fel a repcsire és mennek el mondjuk Észak-Koreába, ha annyira szeretik az ilyesmit? Egyik ismerõsöm volt nagyon beleszerelmesedve Vietnamba, hogy milyen aranyosak az emberek, meg a többi marhaság, amit ilyenkor mondani szokás - na, le is lécelt csapot-papot hátrahagyva egyik napról a másikra, most meg megy ám a nyívás: a forámis komcsi hatalom mellett a világ egyik legdurvább vadkapitalizmusába csöppent (a diktatúrákban az a szép, hogy a szabad piac kiirtásával egyszerre hozzák létre a fekete piacot, ami még nagyobb egyenlõtlenségek kialakulsát eredményezi), a szép dzsungel mellet autózva párszor kokócsempésznek nézték, valamint rájött, mi van a helyi népek bájos mosolya mögött - plusz még egy anyóst is kapott a nyakábaaa...
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Mirror

Quote from: MemberEz van... Nevezhetsz árulónak, ha az jó.
Látom, az egész szocializmust azonosítod a jó öreg Rákosi rendszerrel. Kádárék rendszere nem volt ennyire radikális. Heh, nagyszüleim visszasírják ez utóbbit, ahogy szüleim s a környék is. Nem tudom, hogy a város mit tapasztalhatott meg ekkor, valószínûleg a "polgárságnak" nem volt olyannyira király. Ahogy elnézem, a Baloldali Front ismét kimarad a mókából, egy helyben topogás lesz mindörökké, amíg a két nagypárt fogja váltani egymást.
Hidd el, az USA most ugyanúgy rabol minket, csak nem vesszük észre, és ugyancsak terjeszkednek, csak õk nem Kalasnyikovval, hanem egy még szörnyûbb fegyverrel, ez a GLOBALIZÁCIÓ. Láthatod, mi lett a japán fiatalsággal... És tovább torzulnak amcsi példára.
:hahaha: :hahaha: :hahaha: Igen, ezen sírni köllene, de ilyen köllemes hét (Ramiz kedvéért: köllemes hét=csajok, csajok, csajok, csajok, csajok, csajok, csajok, csajok ... csajok, csajok; pszichótréning; csajok, csajok, csajok; gyõzelmi ünnepség+csajok,csajok,csajok,csajok; és új Dr Martens a tappancsomra; pénztalicskázás+pénztárgépcsörgés; csajok,csajok,csajok...) után csak röhögni tudok ezen.
Rákosi rendszer = szovjet példa gépies követése a szovjet imperilaizmus maradéktalan kiszolgálása mellett, készülve a harmadik világháborúra.
Kádár rendszer = annak a felismerése, hogy az egész úgyis be fog dõlni elõbb-utóbb, addig meg valahogy túl kellene élni, számolva a realitásokkal. Kádár reálpolitikus volt, azonban mégiscsak diktátor - így aztán bõven voltak homokszemek az õ gépezetében is. Van egy félkész projektem (jelenleg a jégen lapul, hátha be tudom olvasztani valamibe, mivel önmagában túl drága volna), ahol gyönyörûen felvázolásra kerül az a folyamat, melynek során a kádári vezetés igyekezett kiküszöbölni a rákosi rendszer "torzulásait". Igen ám, de ahogy egyre mélyebbre turkáltak a szekrénybe, annyival több csontit találtak, a hibák szépen szaporodtak. Emellé jött még az a vicc, amit az USA eljátszott Bretton Woods-ban, és amivel végül tökön rúgta a teljes szovjet blokkot. Az olajválsáot ugyanis butus dolog az xedik izraeli-palesztin bunyóhoz kötni. A kézenfekvõ magyarázat:
- 1944: a dollárt 35 dodó/uncia árfolyamon az aranyhoz rögzítik, majd ehhez kötik a többi nyugati valuta árfolyamát is (magyarán: a dolcsihoz mérten rögzítették a francia frank, a font, meg a többi valuta átváltását)
- 50-es évek: az amerikai költségvetés számára a hidegháború pénzelésének legegyszerûbb módjává vált a dollárnyomás alkalmazása - egyszerûen túlnyomták a költségvetést, így több pénzt termeltek, viszont ez nem vezetett a dollár leértékeléséhez, mivel a szövetségeseknek kellett fenntartaniuk a dollár-arany árfolyamot, hogy a rendszer ne omoljon össze (magyarul: az amik bagóért bevásároltak nyugaton mindenfélét, pl cégeket a fedezetlen dollárokból, amit utána a nyugati jegybankoknak szépen le kellett nyelniük, mintegy finanszírozva az amerikai költségvetést...)
- 1969: a rendszer kritikus szintre jutott, mivel az amerikai aranytartalékok leapadtak, valamint az alapanyagtermelõ országok már gyakorlatilag nulla nyereséggel termeltek.
- 1971: felszabadítják a dollárt, ami leértékelõdéshez vezet. Azok az országok, amelyek eddig a szõnyeg alá söpörték a költségvetés kiadásait, csúnyán szívtak (Franciaország, Olaszország), mivel valutájuk leértékelõdött. Ezzel a húzással az európai közös valuta bevezetését cirka huszonöt évvel el kellett tolni.
- Az USA azonban jól járt: bár az inflációt csak a most leköszönt (de már a hetvenes évek vége óta jelenlévõ) Alan Grenspan tudta lenyomni Reagan alatt, a harmadik ipari forradalom padlóra küldte a feldolgozó iparban az árakat - pont azt a szektort, ami a szovjet blokkban a gazdaság zászlóshajóját jelentette, és amit pl nálunk is külsõ hitelekbõl valósítottak meg
- a hetvenes évek elején jellemzõen alacsony kamatokkal lehetett hitelekhez jutni, mivel a recessziót így igyekeztek fékezni, ez a politika viszont a magas költségvetési hiány miatt csak az inflációt erõsítette - a nyolcvanas évek elején ezért Alan mester felnyomta az amerikai kamatokat, amivel mondjuk idõlegesen befékezte a gazdaságot, viszont a szovjet blokk képtelen volt kitermelni a törlesztõrészleteket az egyre hanyatló cserearányok miatt...)
- ehhez járult még a csillagháborús terv, amivel még jól megküldték a szovjet költségvetést. Miközben a szovjetek technológiailag ugyanolyan színvonalon álltak, mint a nyugat (a két hírszerzés gyakorlatilag ugyanazokat használta:)), azonban a SU-ban nem ültették át a lakossági fogyasztásba ezt a tudást, így nem térült meg, sõt, a polgári termelés nyugati technológiaimportra szorult, ami tovább dúrta az eladósodást.

Konklúzió:
a tervgazdaság (a központilag irányított gazdaság és társadalom)
- egyszerre eredményez hiányt és pazarlást
- még nemzetgazdaságon belül se valósul meg az innováció áramlása a katonai szektorból a polgáriba
- a kötött devizagazdálkodás elkényelmesíti a gazdasági és politikai szereplõket, lehetõvé téve egy durva sokk kialakulását
:teccik:
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Mirror

Quote from: MemberMár mondtam, hogy változtatni ki elõször is a szemléleteken. Ebben játszik szerepet egy magasabb szintû erkölcs beimportálása (vagy kialakítása, azt gyorsabban megszoknák). A hosszútávú befektetések most sem a kisembernek jók. Nehézipar nem kell, mindent az egészségügybe és az élelmiszerellátásba kell ölni. Ezért is kéne fejlõdnünk, hogy ne legyenek ilyen marha nagy igényeink (szintén Japán: milyen jól elvannak egy két szobás lakásban, jakuzzi és kertgrill nélkül?)
- Ez a kedvencem:) "változtatni kell a szemléleten"
Milyen jogon történne mindez? Ha valaki elõírná nekem, hogy mostantól holnap ez lesz a szemléletem ("a külön bejáratú véredényem"; "Antibácsi megmondta a véleményemet" by Besenyõõõ:)), hát tutira tökön rúgnám, utána meg ráküldenék pár tonnányi pszichológust. Tudom, a lánctalp és a 120mm-es ésszerûbb, de azért a humánumra is gondolni kell (küldjük rá az apeh-ot:)). Tudod, hadd idézzem Hruscsovot azokból az idõkbõl, amikor megbuktatták: "Nélkülem ez nem történhetett volna meg" (vagy ilyesmi) - jelentése: õ tompította le Sztálin halála után az önkényuralmat arra a szintre, hogy a kongresszus végül megtehette az is, hogy kirúgja õt magát, a rendszer reformerét is (Sztalin 1931-ben a Kirovot megválasztani próbáló kongresszust egyszerûen likvidálta...).
Gondolom, megfelelõ utalás volt arra, hogy a szemlélet szabadsága biztosítja most azt, hogy ilyen hülyeségeken is vitatkozhatunk ellenben kínai kortársainkkal, akiket ebben a pillanatban is mintegy 30ezer netcenzor figyel, hátha leírják azt a bûvös 300 körüli szót, amiért már el lehet hurcolni az ipsét...  
- és az egészségügyet mibõl finanszírozod cicabogár? Már így is tökön tudnám szúrni magam attól, hogy egyesek azt képzelik, hogy a Jegybankban tojják a pénzt, és, hogy az államháztartás valami csodás dolog, mondjuk malacpersely... Érdekes, hogy már 15 éve vagyunk a kapitalizmus szép televényén, de sokaknak még mindig nem tiszta, hogy ha valamit el akarsz költeni, akkor azt nem árt megtermelni. Tök mindegy, hogy van pénz, vagy nem, szóval nem a közgazdászokat kell anyukázni, meg rohadtmocskoskapitalistázni, ha gönygházkagyló volna a csereeszköz az emberek között (a munkamegosztás mond valamit?), akkor is érvényes ez a szabály!!!
- a legelmésebbnek azt a gondolatot tartom, mely szerint a munkabért a munkaidõhöz kötnéd, nem pedig a végzettséghez.
Tudod, hogy mi határozza meg a munkabért? A FOGLALKOZTATOTT ÁLTAL HOZZÁADOTT ÉRTÉK!!!! Az, amit a továbbfeldolgozott termék ánán kersztül a gazdálkodó képes kikényszeríteni a piacból.
Hogy a hülyék is megértsék: ki a lópxxs akarna öt (plusz még x) éven át közgazdásznak tanulni, hogy utána a te hülye nyugdíjadat gondozgassa, hogy ne halj éhen öreg napjaidra (mondhatnék most infóst, gyógyszerészt, dokit, jogészt bölcsészt...), ha úgyis annyi fizut kapna, mint egy takarítónõ?! Oké, az is meló, de azért répát kapálni minden gyökér tud, diplomát szerezni, majd értelmes melót végezni már némi IQ is kell. Asszem a munkamegosztás fogalmánál javasolnám az értelmezõszótár kinyitását...
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Mirror

#354
Quote from: MemberFür Ramiz:
ELõször jönnek az arabok, mivel ott sok az olaj. Aztán elfogy minden más (mivel a recycling nem ismert fogalom), megkeresik a nagy bauxit, urán és egyéb lelõhelyeket. Aztán ahol még van iható víz. Aztán... Nem lesz tovább.
számomra csupán egy valamit magyarázzatok már meg: hogy lehet, hogy túléltük a gõzgépeket? Nem hinném, hogy a robbanómotorokat ugyanígy ne lehetne kiiktatni...

Quote from: PirulaAdj Uram békességet, hogy elfogadjam azt, amin nem tudok változtatni. Adj Uram bátorságot, hogy megváltoztassam azt, amin változtatni tudok. Adj Uram bölcsességet, hogy felismerjem a kettõ közt a különbséget.
Az Unió jelenleg az egyes kategóriában van.
Kiadás. Ha a cégnek nem profilja már eddig is a mozgássérültek foglalkoztatása nem fog beruházni.
Beeeep. A férfit vesszük fel! Nem fogunk azon idegeskedni hogy mikor megy el szülni meg hogy akaszt-e a nyakunkba munkaügyi pert ha vissza akar jönni GYES-rõl.
cool - az ima:)
amúgy: a kerekesszékest felvenném, mivel speciális tapasztalatai jól jöhetnek új paicok esetén
           náná, hogy felvenném a nõket (minél többet!!!) ugyanis õk a legjobb munkaerõk! Strapabíróak, kreatívak, és jó csapatjátékosok. Természetesen ugyanúgy hülyeség volna amazonhadtesttel nyomulni, mint egy rakás csókával, mert abból csak fúrás lenne... Szóval én spec (a jelenleg is beváló) módszer alapján járok el: minden 4 csajra jusson 1 csóka, ez az ideális arány...:)

:3x3:
Quote from: MemberMert ha üdülõbe kerülnek, még talán jobb helyzetbe jutnak, mint ahonnan jöttek, így nemigen fognak megváltozni, sõt, akár még vissza is próbálnak jutni, mert egy pincérnek azért könnyebb, mint egy rakodó-munkásnak.

Egy normális (ha lehet ezt a szót használni) munkatábornak nem érdeke, hogy a foglyok minél gyorsabban kidögöljenek, kivéve, ha utána a szappan és lámpabúra még eladható. Ha minimálisan is, de életben kell tartani õket. Az más, hogy a hozzám hasonlóak egy nap alatt feladják. (Tényleg, errõl mangát lehetne írni...).
kérdés: komolyan szeretnéd visszaállítani a munkatáborokat?! (ez esetben elnézést, telefon, meg kõ nyomnom a piros gomb...) SZVSZ a munkaerõ értékes felhasználásra a nyugati módszer nyugaton alkalmazott módja a legmegfelelõbb...

Quote from: MemberA radikális hirtelen váltás nem vezet sehová, ezt te is tudod. Mi lenne, ha az USTEAM hirtelen átmenne netes pizzafutár-szolgálatba?
A munka szeretetét, a közösségben gondolkodást, az udvarias beszédet (családtagokkal és idegenekkel, barátokkal, nem felettesekkel), a minimális igényeket, a szertartásaikat (a teásat szerintem vmikor meg kéne tanulnom... De a méretemben nincs kimono!!! :grrr: ). Fõként a vidékiekre gondoltam most, nem Tokyora.
Hát, a pizzafuti upgrade nem is volna olyan rossz.. feltéve, ha ingyen volna, és a pizzát ki lehetne nyomtatni:):) miután letöltöttem persze:) utána még be kellene vezetni a usteamgazdaságos nterõl letõthetõ vizet, meg a paravános wcsnénit, és akkor fel se kellene állnom a gép elõl a köv vizsgaidõszakig és válaszolgathatnék orrvérzésig az efféle elmés felvetésekre...:_piszka:
még mindig javaslom a repülõ célszerû használatát (mármint szigorúan utasként...), bár a fürdõkád kicsavarozása, és óceánjáróként való alkalmazása se volna elvetendõ szempont ez esetben:3x3:
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Kvikveg

Quote from: Mirrorszámomra csupán egy valamit magyarázzatok már meg: hogy lehet, hogy túléltük a gõzgépeket? Nem hinném, hogy a robbanómotorokat ugyanígy ne lehetne kiiktatni...
Azert ott nem a gozbol fogytunk ki. :)
De szerintem is. Csak nem kene az olajerdekeltsegeknek kinyirniuk azokat, akik alternativ technologiakat feljesztenenek. :D

Member-nek: hat... kene meg kicsit tanulnod, meg elned azt hiszem... joindulatuan naivak az elkepzeleseid, tortenelmi ismereteid meg meg nekem is hajmeresztoen hianyosak, pedig en nem vagyok egy nagy tortenelemismero. Ruszki munkataborok mint alapvetoen munkara teremtett es emberkeket jol ellato letesitmenyek, ghihihi..:3x3: (Igazabol nincs kedvem nevetni rajta. :( Tessek Szolzsenyicint olvasni...)
Az embereknek meg altalanosan vannak alapveto tulajdonsagaik, amik nem fognak megvaltozni. Hiaba kepzelsz el egy gyonyoru rendszert, ami csillogvillog, hiperszuper, ha csak Terez anyakkal mukodne. Marpedig eddig amit toled olvastam, az ezen a dolgon bukott meg. Szep-szep csak nem mukodik.

QuoteAdj Uram békességet, hogy elfogadjam azt, amin nem tudok változtatni. Adj Uram bátorságot, hogy megváltoztassam azt, amin változtatni tudok. Adj Uram bölcsességet, hogy felismerjem a kettõ közt a különbséget.
Ez nagyon jo, regota ismerem. Es mennyire igaz!
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Mirror

Quote from: PredakingMEEEEGGG VAANNNNN!!!! :D  Tudom , hogy kire fogok vogsolni . :D
Szegeden a Kétfarkú Kutya Pártra (tényleg létezik ilyen párt):D .
Miért teszemrájuk a voksom mit adhat ez a párt?? Nézzük: - örök élet
-ingyen sör
-adócsökkentés
:lol:
Testvér!!:tezsvir: megelõztél!!!
én is rájuk szavazok!!! MKKP 4ever!!!
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Xaga

Quote from: Mirrorszámomra csupán egy valamit magyarázzatok már meg: hogy lehet, hogy túléltük a gõzgépeket? Nem hinném, hogy a robbanómotorokat ugyanígy ne lehetne kiiktatni...

Quote from: KvikvegAzert ott nem a gozbol fogytunk ki. :)
De szerintem is. Csak nem kene az olajerdekeltsegeknek kinyirniuk azokat, akik alternativ technologiakat feljesztenenek. :D

Nyugi nép, a gõzt is azért hagytuk ott me találtunk jobbat és ez most se lesz máskép mire elfogy az olaj a zúj techologia már eléggé kiforrott lesz mire elfogy a zolaj aztán lesz hidegfúzión meg buborékfúzión müködö laposelemeink amik fedezik majd a napi energiafelhasználást és azt az autodat se tankolni viszed hanem kicseréled benne az elemet o_O :)

Mirror

Quote from: MemberTehát semmi sem fehér és fekete, ha jól értem. Azt mondjuk nem tudom, hogy el lehetett volna-e érni, hogy 56 nélkül leváltassuk Rákosit... Tudom, Ramiz és Pirula megmondták, hogy a Szovjetúniót más kötette le ezidõtájt, de talán kihozható lett volna vmi más (és nem az amcsikban bízni :mad: )... Elvégre 53, Sztálin bácsi meghalt (hál' Istennek).
A SU csak velünk együtt volt képes fennmaradni. Elvégre a mi kis vasfüggönyvágásunk volt az a kanóc, amin át az egész blokk összeomlott... Magyarország stratégiai fontosságú pont volt mindig is a történelem során, 1945 után a keleti blokk elsõ számú védvonalaként mûködött. Ebbõl a "gödörbõl" ugyanis egyszerre lehet "nyitni" (=támadni) Ausztria, Olaszország és a Balkán felé. Ott van még a Duna, mint potenciális viziút és akadály, ha arról van szó. Sokáig gondolkodtam pl azon, hogy Dunaújáros miért épp a Duna nyugati partjára épült... aztán volt alkalmam elzarándokolni oda és nem sokkal utána elõvettem a Call of Duty Sztálingrádos küldetését. A gyengébbek kedvéért: Dújvban épültek az elsõ panelházak, csak éppen némileg más stílusban - a falakba fúzni ugyanis állítólag képtelenség...  (:uzi:  =paing-paing-poty-poty)
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)

Mirror

Quote from: FlaserEgyikõtöket sem tartalak se bal, se jobboldalinak, ugyanis most Ramiznak van igaza: a kifejezés mára abszolút értelmetlen.

A következõ cikket ajánlom a témában:
http://www.la-articles.org.uk/pc.htm


Egy használhatóbb politikai térkép el kell vesse az egysikú gondolkodást (jobb-bal). Én az elfodítatlan négyzet diagramot szeretem a rombusszal ellentétben.

A függõleges diagram a személyes szabadság jogokat, a vízszintes a gazdasági szabadságjogokat méri.
A szépsége a diagramnak, hogy szétszórja a hagyományosan egy helyre/egymás-mellé tett irányzatokat, s rámutat, hogy a jobb ill. bal oldalon is igen nagy a megosztottság.

Itt a Wikipedia cikke:
http://en.wikipedia.org/wiki/Political_Compass

....és egy kitöltött diagram:
hehe:)) kb három hete dolgoztam egy cikken ebben a témában:) de így utólag is jó látni, hogy nem írtam marhaságokat:) köfi a linket, mint hivatkozást!!!:tezsvir:
Max Raabe funclub
[FONT="Lucida Console"]MirrOrG - da inteGrateD Sir Dave & GuarDian francishe[/FONT]

Minden idõk legjobb mellékszereplõi:
1.: Stanley - Ford Fairline kalandjai
2.: Kirk - Gilmore Girls
3.: Muldoon atya - Horrorra akardva 3
(jé, elolvastam Chronos szabályzatát az aláírásokról... aszem mosmá kompatibilis)