FTP kliens/szerver help-topic

Started by pukkandur, 2004-01-11, 18:14:08

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Nézz körbe a utorrent FAQ részében, vagy itt a bittorrent
topicban ;)

Zotyo

Szervusztok!

Nem ártana készíteni valamelyik kiemelt FAQ topicban egy kis útmutatót azoknak, akiknek állandóan megszakad a kapcsolata a szerverrel FTP alatt, miközben a netkapcsolatuk amúgy kiválóan müxik, és nem vétettek a letöltési irányelvek ellen sem. Elég sok ilyen write only módban működő user van, tele van a jajjgatással a fórum, pedig a sok kétségbeesett segítségkérés között ott van a válasz is. Csak nincs kiemelve, és az 1.0-ás felhasználókat  olykor a kezüknél fogva kell vezetni.

Kellene egy összefoglaló, hogy miért lehetséges, ha megszakad a kapcsolat, ha nem tud kapcsolódni az illető, kérdés-válasz módon, a hiba megszüntetéséhez szükséges teendők ismertetésével. Nem kell egyszerre megírni az egészet, elég lenne kezdésnek csak a magját, aztán lassanként bővíteni, ahogy nyilvánvalóvá válik, miiféle egyéb error jelentkezik még tömegesen.

Jelen pillanatban az egyik legbosszantóbb jelenség, amikor letöltés közben az egyik pillanatról a másikra megszakad a kapcsolat. Lejött pár mega, esetleg pár tucat, de folyamatosan ott kell ülni a gép előtt, és mondani, hogy most akkor reconnect, majd megint download, és tessék szépen folytatni a félbeszakadt folyamatot. Nem lehet otthagyni a gépet, hadd dolgozzon, és jajj.

Pedig nem.

Az okot a szerver adminisztártorok tudják, feltehetően túlterhelt a szerver, és nem bírja a sok egyidejűleg beérkező kérelmet feldolgozni. Hogy elkerülje a leállást, inkább ledob pár usert, erőforrásokat, sávszélességet szabadítva fel. Ha mégsem így van, akkor majd kijavítanak, a gond mindenesetre csak akkor van a felhasználó oldalán, ha ezzel egyidejűleg a netkapcsolata is megszakad. (Most hagyjuk az olyan variációkat és pánik-forgatókönyveket, hogy mondjuk valami evil rendszergizda pont monitorozza a szerencsétlen net forgalműt, és kaján vigyorral a képén letiltja arról a szálról.)

Szóval a netkapcsolat jó, a böngésző megy, más letöltés, mondjuk Vad Kata debütáló DVD-je valamelyik torrentről jön, csak az US Team rakoncátlankodik. Mi a teendő?

Mindenek előtt be kell szerezni egy normális FTP klienst, amely alapvetően három tulajdonsággal kell bírjon:
o) be lehessen állítani, hogy egy időben hány szálon bonyolódjon a forgalom (az US Team uyge csak egyet enged, illetve kettőt, mert a letöltés közbeni böngészés is egy szálnak minősül),
o) be lehessen állítani, hogy ha megszakad a kapcsolat, az FTP kliens pár mp után automatikusan próbáljon csatlakozni,
o) be lehessen állítani, hogy az FTP kliens automatikusan és rákérdezés nélkül folytassa a megszakadt letöltéseket.

A Total Commander nagyon jó, integrálva van egy halom olyan alkalmazás,a mihez egyébként több programot kellene futtatni, ám a fenti három dologra alkalmatlan. Ha megszakad a kapcsolat, feldob egy ablakot, hogy na most mi a jó ég történjen, Igen - Nem - Nemigen, clickelj. Ugyanakkor léteznek olyan FTP progik is, amelyek például megszakadt letöltést alapesetben megpróbálják felülírva megismételni, így aztán egy végtelen ciklus jön létre.

A megoldás egy jó FTP kliens használata, ami nem zabálja fel a rendszer erőforrásait, és nyugodtan ott leet hagyni napokra is. Elképzelhető, hogy letöltésvezérlő progik, download managerek is megfelelnek, pl. Free Download Manager (ez emlékeim szerint tudja a fenti három alapkövetelményt), vállalkozó szellemű emberek próbálkozhatnak vele.

Én most azt fogom leírni, hogy mi a teendő FTP kliens használata esetén.

1. Ha van olyan FTP programod, amelyik biztosan megfelel a fentieknek, akkor használd azt, ha nincs, akkor tölts le egyet. Feltételezem, hogy 1.0-ás alapverziójú userek is képesek egy olyan alapvető feladat megoldására, mint egy publikus program megkeresése és letöltése, installálása. Ha mégsem, akkor egészen más jellegű fejtágításra van szükség, amit nem ezen a fórumon kell megoldani.

2. Ha még nincs FTP progi, akkor ajánlom ennek a használatát (én is ezt választottam):
http://www.download.com/FileZilla/3000-2160_4-10308966.html?tag=lst-1&cdlPid=10862234
Ingyenes, kicsi (méretben), és tud mindent, ami szükséges lesz.

3. Letöltés és installálás után el kell végezni pár módosytást a beállításokban. Célszerű futtatni a Connection-nál a Configuration Wizardot, mivel ez elvégez egy csomó olyan beállítást, amit egyébként egyesével meg kellene keresni. Active módra ne állítsunk semmit, ezt elégszer szajkózták már a különböző help fórumokon. Igazából nekem hozzá se kellett nyúlni a wizardban semmihez sem, a végén lefuttatott teszt hibátlan visszajelzést adott. Munkahelyi, koleszos, illetve más hálózatból történő netezés során előfordulhat, hogy gyárilag letiltja a rendszergizda azokat a portokat, melyek nem kellenek a levelezéshez és a hétköznapi büöngészéshez, vagy proxy beállításokat kell végezni, tűzfal beállításokat figyelembe venni, és így tovább...
Ebben az esetben mindenkit egyedileg kellene elbírűlni. Javalsom, fordulj hozzáértő személy élő segítéséghez (nem is olyan rossz ötlet a rendszergizda pár Heinekennel történő megkörnyékezése - légy erős, ha az egész hivatal nem is, ő egészen biztosan tudja tölteni Vad Kata videóit, és tölti is).

4. A Config Wizard után nálam csak négy helyen kellett beállításokat módosítani:
o) Connection -> FTP -> Send FTP keep alive commands: kicsit lama az US Team szerver beállítása, mivel hiába van adatforgalom, ha a kliensben nem csinálsz semmit, le fog dobni. Ha ezt beállítod, pár percenként küld a kliens egy pinget. Igazából erre nem lenne szükség, mivel úgyis meg fog szakadni a kapcsolat egy idő után, a FileZilla pedig úgyis visszakapcsolódik, a letöltések pedig ettől függetlenül nem szakadnak meg. Szóval egyéni elbírálás kérdése, hogy akarsz-e pingelni, vagy sem.
o) Transfers -> Maximum simultaneous transfers: 1 (így csak egy szálon fogsz letölteni)
o) Transfers -> File Exists action -> Downloads: resume (na ettől fogja alapesetben folytatni a letöltést a kliens, és nem felülírni, vagy kihagyni, esetleg hülye kérdésekkel bombázni)
o) Update check -> Enable automatic update check: pipát kivenni (ezt csak azért, mert majd én tudom, hogy mit mikor akarok frissítani, a programok ezzel ne törődjenek, köszönöm. Ha valaki lusta, vagy nem szereti saját maga karbantartani a gépét, esetleg megbízik az updaterekben, hát hagyja bepipálva)

Kész is.

A kapcsolódást az US Team-het a File menü alatti kis ikonnal (vagy a File menüből), a Site manager megnyitásával lehet. A host az usteam.hu, a port a 31337, a servertype FTP, logontype normal, név és jelszó meg ugye az, amid van. Transfer setting fülnél megbizonyosodsz róla, hogy a kapcsolat passzív. Még beállíthatod, hogy New connection helyett US Team, vagy akármi legyen a kapcsolat neve, és már bökhetsz is az OK gombra.

Megoldás az is, ha a quick connect részt használod, de ekkor minden esetben be kell írnod a hostot, a portot, a jelszavad, stb, ezért az ilyen rész csak az egyszeri, szökőévenkénti ftp kapcsolatokhoz javasolt, de vitathatatlanul gyors módszer.

Ha eddig nem tetted meg, húzd fel full screenre az ablakot. Szépen látni fogod, ahogy a kliens csatlakozik. A középső két panel bal oldalán látod a te gépedet, a jobb oldalán, sikeres kapcsolódás után a szervert. A navigálás értelem szerű, a fájlokat kijelelöd, áthúzod, letöltés indul. Hogy mi történik, azt pedig a legalsó panelban látod. Jobb click a folyamatban lévő transferre, és kapsz egy lebegőablakot, ahol pár beállítást végezhetsz, pl. egyes fájlok letöltési prioritását, vagy törölni egy tévesen elindított folyamatot, stb.

Csak az érdekesség kedvéért kezdj el letölteni bármit, majd állítsd meg. Aztán próbáld folytatni. Ha esetleg feldobna egy kérdezz-felelek ablakot a kliens, állítsd itt be, hogy igen, folytatni (resume) akarod a letöltést, és igen, a továbbiakban már ne kérdezzen rá erre, mindíg így tegyen. Ha nem kapsz iylen kérdezz-felelek ablakot, akkor mindent jól csináltál korábban a File exists action-nél.

A FileZillát aztán ott lehet hagyni napokra is, szépen végezni fogja a dolgát. Ha meg végzett az összes kijelölt letöltéssel, 20 mp szünet után szépen bontja a kapcsolatot.

+ + +

Talán ezt fel lehetne használni egy részletesebb FAQ elkészítéséhez.

TGWH

Ha jól emlékszem, pár másodperc múlva nem engedik az adminok, asszem min egy perc várakozási időt írnak v.melyik topicban, bár nem tudom hogy szűrik ezeket ki, és hogy büntetik-e, én legalábbis így olvastam.
Mondok egyszerűbbet. Szerezzetek be egy linuxot, és a gftp nevű progi automatán beállít mindent, asszem csak az újracsatlakozás előtti időt kell átállítani, a többi úgy van ahogy kell. Nekem érdekes módon sosem szakad meg az ftp, pedig nincs v.mi nagy netem. Csak az extra.hu, de ez nem ide tartozik, az pár perc után automatán megszakad, de már megszoktam. :D
Linux leírás:
- Használj ubuntut, és gftp nevű programot (ez eddig két telepítés, linux+gftp).
- Beállítod a gfpt-t, ez kb. pár kattintás. FTP menüpont, beállítások, általános, egyszerre egy átvitel. Hálózat fül, két átvitel közti idő 60 sec. FTP fül, passzív fájlátvitel bepipálása.
Ennyi :P Aki siránkozik még ez után is, az meg csak szenvedjen a microfossal :kocc:

Selmo

Quote from: Zotyo on 2008-07-20, 12:35:35
...
Megsúgom a TC tudja mindhármat, csak tudni kéne használni. :redface:

Quote from: TGWH on 2008-07-20, 13:21:16
...
User 1.0 majd pont oprendszert fog váltani, mert az egyszerű...


A tökéletesség unalmas.

TGWH

Nem tudom mi az oprendszerváltásban olyan bonyolult... mindegy, ubuntu leírás legalább megvan, szabadon használhatjátok, nem fogok perelni ha meglátom v.hol :haha:

Zotyo

Quote from: Selmo on 2008-07-20, 16:32:47
Megsúgom a TC tudja mindhármat, csak tudni kéne használni. :redface:

Well, esetleg leírhatnád, mit mire kell változtatni a beállításokban és hogyan, hogy a TC ne dobja fel a Mitévő legyek? című ablakot, ha megszakad a kapcsolat, hanem jólnevelt nebuló módjára csatlakozzon újra, és defaultból folytassa a letöltést.  :kocc:

Manitu

Quote from: Zotyo on 2008-07-20, 22:55:42
Quote from: Selmo on 2008-07-20, 16:32:47
Megsúgom a TC tudja mindhármat, csak tudni kéne használni. :redface:

Well, esetleg leírhatnád, mit mire kell változtatni a beállításokban és hogyan, hogy a TC ne dobja fel a Mitévő legyek? című ablakot, ha megszakad a kapcsolat, hanem jólnevelt nebuló módjára csatlakozzon újra, és defaultból folytassa a letöltést.  :kocc:
Ezt én is díjaznám, mivel a beállításokban ugyan valóban van erre opció, de a Commander nagy ívben tesz az egészre, és ettől föggetlenül pakolja föl a maga kis ablakait...


Selmo

Az automatikus folytatást ugye be kell állítani 80-90 secre, de ami a lényeg, hogy letöltésnél mindig azt kell választani, hogy letöltés később, mentés fájlba. Ekkor elmenti, hogy honnan, mit és hová akarunk elmenteni. Aztán az FTP letöltés lista alapján opcióval tudjuk ezt elindítani később. Ekkor szépen kis ablakban elkezdi leszedni a dolgokat, és itt jön a trükk: amint elindítjuk, 1 perc múlva meg kell szakítani, majd ismét elindítani és ilyenkor rákérdezésnél rányomunk, hogy összes folytatása és nem zaklat többé kérdéssel, mindent leszed szépen. Nekem legalábbis sose jött le fájl félig így. Amikor a letöltések elkészültek, érdemes mégegyszer elindítani, mert előfordul, hogy nagy terhelésnél átugrik 1-1 fájlt, aztán az ember meg hülyén néz, hogy 3 rész kimaradt. Ha ilyenkor hibaüzenetet kapunk, akkor minden lejött, ha valami kimaradt, akkor azt elkezdi leszedni.

A tökéletesség unalmas.

Zotyo

Aha, télleg. Jó 10-12 évvel ezelőtt használtam utoljára ilyen letöltést, nem csoda, hogy teljesen kiment a fejemből. :)  :gyagya: Valóban, így működik minden frankón. Talán FTP progival kicsit egyszerűbb, de aki nem szeret minden folyamatra külön alkalmazást használni, és nem riad vissza plusz 2 lépcső beiktatásától a letöltésbe, az így is eljárhat.  ^^

Namármost csak egy kultúrált és alapos FAQ-t kellene ezekből a postokból faragni, és kitenni a kiemelt részhez, hogy az utánunk jövő, write only userek ott megtalálják, illetve lehessen oda mutogatni, ne kelljen mindíg beirogatni a helpet.

Hmm?

Cobra

Aki write only, anak minek írni FAQ-ot? :)
Egyébként mindenki oldja meg egyedül, így is eléggé leterhelt a szerver (bár a Naruto meg Bleach lekerülése óta nem néztem).
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Manitu

Quote from: Selmo on 2008-07-21, 00:43:39
Az automatikus folytatást ugye be kell állítani 80-90 secre, de ami a lényeg, hogy letöltésnél mindig azt kell választani, hogy letöltés később, mentés fájlba. Ekkor elmenti, hogy honnan, mit és hová akarunk elmenteni. Aztán az FTP letöltés lista alapján opcióval tudjuk ezt elindítani később. Ekkor szépen kis ablakban elkezdi leszedni a dolgokat, és itt jön a trükk: amint elindítjuk, 1 perc múlva meg kell szakítani, majd ismét elindítani és ilyenkor rákérdezésnél rányomunk, hogy összes folytatása és nem zaklat többé kérdéssel, mindent leszed szépen. Nekem legalábbis sose jött le fájl félig így. Amikor a letöltések elkészültek, érdemes mégegyszer elindítani, mert előfordul, hogy nagy terhelésnél átugrik 1-1 fájlt, aztán az ember meg hülyén néz, hogy 3 rész kimaradt. Ha ilyenkor hibaüzenetet kapunk, akkor minden lejött, ha valami kimaradt, akkor azt elkezdi leszedni.
Azt ugye azért te is érzed, hogy ez finoman szólva is hack szagú dolog, és ennek azért nem így kellene működnie. Mintahogy egy normális ftp kliensben nem is így működik.


Selmo

Mivel TC-ben nincs mindig folytassa opció, máshogy nem lehet megoldani. Ezért ugyan fel lehet tenni másik klienst is, de szvsz nem egy halálos dolog 3-4 plusz klikk.

A tökéletesség unalmas.

Zotyo

Talán azért kellene összeállítani egy normális fAQ-t, mert jelenleg nincs normális FAQ. Illetve több kiemelt fórumot is végig kell böngészni, hogy az ember leszűkíthesse a kérdését egy bizonyos konkrét témakörre. :)  Persze, mindenki megoldja maga egy idő után, de ezzel párhuzamosan gombamód szaporodnak az olyan segítségkérő bejegyzések, amelyek talán nem lennének, ha lenne másmilyen segítség, mint az, hogy oldd meg magad, dude. :)

Na mindegy, ahogy gondoljátok.  :kocc:

pevealien

Hali! Elég rég óta nemtudok csatlakozni a szerverre! Megváltozott a cím vagy a port? Vagy miért lehet ez?  :3x3:

Member

Nem változott semmi. Torrent mellett néztem, ami mellett nem szokott nálam menni és megy. Ennyi infóból nem tudunk mit mondani, screenshot-ot legalább.

pevealien

csináltam screenshot-ot: http://kepfeltoltes.pirateclub.hu/pics/smartftp_connect_failed.JPG

lehet, hogy már a felhasználó nevem és jelszóm már nem jó? vagy miért nem csatlakozik?? :(

régebben működött és ugyanezt a programot használtam. nemértem most miért nem jó :(

Member

Ööö, mármint arról, hogy miket állítgatsz be. Bár elég hirtelen a connection failed, nem lehet, hogy több sávon próbálkoztál és ban?

pevealien

biztos, hogy nem! :( most akkor mit tudok csinálni? új account?  :confused:

Kuroi Tenshi

Inkább írd be a beállításaidat végre...
(vagy screenshot róluk)

sirtomi

Az ftp beállításokról kellene screenshot, nem a hibaüzenetről :D

motifator

#320
Quote from: pevealien on 2008-07-25, 00:11:47
biztos, hogy nem! :( most akkor mit tudok csinálni? új account?  :confused:
Azt, hogy a felhasználóneved/jelszavad jó-e, elég könnyen le tudod ellenőrizni. Próbálj meg belépni a főoldalon (tehát usteam.hu jobb oldalt, nem a fórumon).

Edit: Bazze, ez lett a 400. postom? How lame... (Vagy az egész külvilágot nem számolja?)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Andris_savaria

nem találom sehol, hogy lehet elkészíteni az FTP-s kliensemet Total Commanderben..
leírná ezt valaki?
a kiszolgáló nevéhez mit kell pontosan beírni?
a név és a jelszó a fórumos nevem, és jelszavam??

Cobra

Pedig nem nehéz megtalálni EZT
Hide and fear, Cobra Commander is here !

pevealien

áááááááááááááááááá, ezt nemértem! kipróbáltam ezt a total commander-en keresztül való kapcsolódást és sikerült csatlakoznom a szerverhez, de viszont smartftp-ben eccerűen valamiért nem akar...

Depridol

flashfxpvel meg tc-vel se tudok kapcsolódni az ftphez! tudtok segíteni?

Member

Érdekelne, hogy páran tényleg reflexből nyomnak egy "post message"-et? Odafent van pár tipp, meg az is, hogy screenshot nélkül nem értjük a néma gyerek szavát.
(bár még mindig jobb, mint a reflexből "new topic")

motifator

Quote from: Depridol on 2008-08-06, 13:43:01
flashfxpvel meg tc-vel se tudok kapcsolódni az ftphez! tudtok segíteni?
Ez így nem sok, de nézd meg ezt a leírást (tc-hez), és ellenőrizd, hogy minden stimmel-e.
És legközelebb kicsit részletesebben írd le a problémád, hogy pontosan mit tapasztalsz, mert a "nemmegymertszarsegítsetek" jellegű postokból nem tudunk meg semmit, és így rendesen segíteni se tudunk.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

laca111

hello!
flashgeten keresztül, hohgy tudom megcsinálni a bejelentkezést?

Kuroi Tenshi

Csak 1 postot kellett volna visszaolvasnod... ::)

laca111

ok, most már megy!  :cool:
úgy néz ki, hogy nagyvalószínűséggel csak a jelszavamat szúrtam el és azért nem engedett be :lame:

de azért köszi :kocc: