Konkrét esetekben a manga vagy az anime a jobb?

Started by Ramiz, 2004-04-07, 18:10:29

Previous topic - Next topic

Pagan

Lehet hogy igazatok van, én jó másfél évvel ezelőtt abbahagytam a manga követését, annyira leült benne minden. Egyébként leszögezem, nem az erőszakosság meg a dark-fantasy stílus ülte meg a gyomromat a manga második felében, egyszerűen nem éreztem benne azt a pluszt, amit az elejében, olyan monster of the week érzésem volt vele kapcsolatban (bár talán monster of the year a helyes kifejezés, annyira lassan jött ki a manga). De ha tényleg kezd megint beindulni a történet, akkor lehet hogy itt az ideje újból felvenni a fonalat. :)

Fazék

Quote from: PaganLehet hogy igazatok van, én jó másfél évvel ezelőtt abbahagytam a manga követését, annyira leült benne minden. Egyébként leszögezem, nem az erőszakosság meg a dark-fantasy stílus ülte meg a gyomromat a manga második felében, egyszerűen nem éreztem benne azt a pluszt, amit az elejében, olyan monster of the week érzésem volt vele kapcsolatban (bár talán monster of the year a helyes kifejezés, annyira lassan jött ki a manga). De ha tényleg kezd megint beindulni a történet, akkor lehet hogy itt az ideje újból felvenni a fonalat. :)
ha már eddig vártál, akkor sztem még várhatsz egy kicsit vele, mert még nagyon az elején vagyunk valaminek, amit ígencsak mazochizmus 2-3 hetente 1 fejezettel megtoldva olvasgatni :)

Andi

Szóval. A Berserk animeja nekem azért tetszik jobban mint a manga, mert van benne valamilyen szintû befejezés. Tudom hogy a mangának csak a töredékét csinálták meg, de az meg nem nagyon halad sehova... Ettõl függetlenül az is tetszik.  Az animenek pedig szerintem nagyon jó a zenéje! Az opening spec. nem jön be, de az ending képileg és zeneileg már annál inkább! És ott van a "Forces" is, a "Gatts" és a... "Behelit..?" (ami az utolsó részben is megy a legvégén..).

sirtomi

Quote from: AndiSzóval. A Berserk animeja nekem azért tetszik jobban mint a manga, mert van benne valamilyen szintû befejezés. Tudom hogy a mangának csak a töredékét csinálták meg, de az meg nem nagyon halad sehova... Ettõl függetlenül az is tetszik.  Az animenek pedig szerintem nagyon jó a zenéje! Az opening spec. nem jön be, de az ending képileg és zeneileg már annál inkább! És ott van a "Forces" is, a "Gatts" és a... "Behelit..?" (ami az utolsó részben is megy a legvégén..).
Nekem a opening baromira tetszik.

Szerintem a Berserk manga talán jobb egy kicsivel, mivel szerintem az animenek pont hogy nincs befejezése. Úgy van vége mintha eddig bevezetõ lett volna és most következik az igazi történet. Legalábbis valami ilyesmit éreztem, de ennek ellenére nagyon tetszik.

Andi

#64
Az openingel nekem konkrétan 1 bajom van, hogy végig Gatts-t mutatják, õt meg nagyon nem szeretem.
A zene még elmegy de Gatts :eeek: Tipikus kigyúrt gyufafej és az a bazi nagy kard:eek:

Rounin

Quote from: AndiAz openingel nekem konkrétan 1 bajom van, hogy végig Gatts-t mutatják, õt meg nagyon nem szeretem.
A zene még elmegy de Gatts :eeek: Tipikus kigyúrt gyufafej és az a bazi nagy kard:eek:

Viszont marhára nem tipikus alak :D Ha a kinézetébõl ítéled, akkor szörnyû lehetsz :beken: Kinézet alapján.. szipp-hüpp ;)

Andi

Hááát nekem pedig kicsit sablonos karakternek tûnt... Na mindegy nem is ez a lényeg a Berserk az Berserk és nagyon jó és akárki akármit mond az anime akkor is nagyon jó:hehe:

Maron

Kb 3/4-fél éve olvastam a Saiyuki mangát, és most kezdtem el az anime 1. sorozatát nézni, most járok kb a felénél. Hát... A manga spec jobban tetszik (elég sok a finomítás az animében), a rajzstílusa is jobb helyenként (különösen Sanzot rajzolják sokszor csapnivalóan), és tele van a sorozat elsõ fele fillerrel, ami ok még most, mert eddig nagyrészt tetszettek. De így elnézve kezdem megérteni, honnan meríti pár fanfic író az ötleteit... Viszont, hatalmas nagy elõnye az animének, hogy ugye ott van a seiyuu gárda, akik szvsz jó munkát végeztek - különösen kiemelném Ishida Akirát (Hakkai) és Hoshi Souichirout (Goku), mert annyira fantasztikusan jól hozzák a hangjukkal a szereplõk jellemét, hogy az félelmetes; náluk tökéletesebb Hakkai és Goku nincs.

Rounin

Quote from: AndiHááát nekem pedig kicsit sablonos karakternek tûnt... Na mindegy nem is ez a lényeg a Berserk az Berserk és nagyon jó és akárki akármit mond az anime akkor is nagyon jó:hehe:

Keblemre!^^
(akkor sem sablon, de nem is ez a lényeg, mert ez egyéni ízlésficam kérdése ;) )

Mattanja

Továbbra is azt mondom, hogy az animére is szükség van, de én bizony sokat ámultam a mangának azon részein, amik az animében is benne vannak. Sokkal jobb, "színesebb".
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((

Lazzaret

Hát én elõször a DearSbol az animet láttam nagyon tetszet ezért megvettem a mangát. És mitmonjdak a manga jobb volt. Részletesebb, szebb rajzokkal és teli kihagyot részletekkel :D


www.arkangyalok.uw.hu

Mattanja

Ha valaki nem tudná, akkor Video Girl Ai -ból csak a manga jó, az anime :uzi: Tilos! A manga után legalábbis.
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((

lynx655

Yo!
Az általam végigolvasott mangák és látott animék közül:

Akira: A manga jobb, igazából természetesen bõvebb lére van eresztve, és ebbõl következik, mivel a film is hasít rendesen.
Angel Sanctuary: Felkeltette annyira az érdeklõdésemet a történet betegsége, meg a visszajelzések, hogy nem tudtam kihagyni... Az a 3 OVA a legelejét mondja el a mangának zanzásítva, ráadásul nem üti meg a szintjét se, mindenképp a manga a jobb.
Appleseed: A manga félkész, épp ezért nehéz megfogni a fõszálat, de tetszik. A 88as ova az felejthetõ, a 2004es movie pedig nem rossz, de nem teljesen adja vissza a valódi feelinget, valamint le van egy kicsit egyszerûsítve.
Black Magic: Újabb Masamune Shiro. Nem ettõl lett híres. A manga unalmas, az ova unalmas, vagyis egyenértékû.
Chobits: Talán az egyetlen olyan manga és anime, amire azt tudom mondani egy az egyben olyan jó a manga is, mint az anime. Vannak apró különbségek, de egyforma jók.
Flame of Recca: Az a gyakori szerencsétlen eset fordult elõ, hogy elõbb olvastam végig, mint hogy az animét láttam volna. A manga nagyon hangulatos, míg az anime hihetetlenül unalmas, ráadásul csak a fele van benne.
Ghost in the Shell: Nagy rajongója vagyok Masamune Shiro remekmûvének. Az eredeti filmen visszajön a manga komolysága, de nem vették át a humorát. A Stand Alone Complexekben sokkal pontosabb a karakterleírás, valamint a hangulata is jobban közelít a mangáéhoz. A második film kevésbé kapcsolódik hozzájuk, de rászolgál a nevére.
GUNNM: Az ovák után megtetszett a koncepció, a világ, viszont rövid volt. A manga az egyik legjobb, ha nem _a_ legjobb, amit eddig olvastam, pedig erõs a mezõny. Az ovát szerintem nem érdemes megnézni. A Last Order alternatív befejezések meg csak rontják az összképet. Battle Angel Alita manga kötelezõ viszont.
Kaze no Tani no Nausicaa: Miyazaki legnagyobb mestermûve. Mind a film, mind a manga volumene hatalmas, mégis a mangára esküdnék. A film a harmadik kötet vége körül készült, és a befejezése is olyan lett. A manga máig nagy hatással van rám. Két Nausicaa filmmel felér. :D
Love Hina: Korai kedvencem, mára már egészségesen visszaszorult. :lol: A mangát azután olvastam, hogy az animét végignéztem 2x, elsõ mangám volt gyakorlatilag. Igen. 100x jobb, ugyan az elején nehézkesen indul be, de a harmadik kötetre teljesen jó.
Midori no Hibi: A manga természetesen újfent jobb az animénél. Nagyon ott van mindkettõ hangulata, azt sikerült átültetni, de a manga mélyebb vizekre is evez picit. Érdemes mindkettõt elolvasni/megnézni.
Onegai Teacher: Az egyetlen olyan anime, amely felülmúlja a mangát. Teljes mértékben, ahogy van átültették a manga két kötetét az animébe, és tettek hozzá pár szintén élvezetes csak anime részt.
Video Girl: Az anime kicsit furcsa volt, hiányérzetet hagy maga után, valamint egyszerûen kellemetlen. A mangát ajánlom inkább, tényleg jobb.

Nem befejezett mangák, nem végignézett animék, egyéb:

Genshiken: Az elsõ 8 chaptert találtam meg lefordítva. Az viszont nagyon jó volt, de nem jobb az animénél. Itt is egy döntetlent állítanék, de valószínûleg a manga jobb, mivel 6 kötet, és abban az elsõ 8 chapterben benne volt a sorozat jó 40%-a. Óvatos becsléssel.
Jisatsu Circle: Ez egy film alapják készült manga. Gyakorlatilag viszont teljesen függetlenek egymstól. A manga misztikus, természetfeletti elemeket tartalmaz, míg a film a társadalom õrültségérõl szól. Erõs idegzetûeknek. :D
Naruto: Igazából nem olvastam elõrõl még, de már jó ideje olvasom és nézem párhuzamosan. Az anime fillerei a bányászbéka segge alatt vannak. A manga adaptációi mind kommerszebbek és elvesztik a hangulatukat. A mangát és animét nem lehet egy lapon említeni.
Neon Genesis Evangelion: Egyértelmûen a manga a jobb. A karakterek életszerûbbek, a történet plusz fõszállal rendelkezik. Fanoknak kötelezõ, akiknek kifogásuk volt az animével kapcsolatban, de talán menthetõek még, nézzenek bele a mangába, vagy inkább nézzenek RahXephont...
Oh! My Goddess: Hmm. A manga jó rég óta megy már, és 5 kötetbe telt, mire a rajzolás minõségét szépnek lehetett mondani. Ennek ellenére nagyon jó. Az eredeti ova az elejét mondja el, kicsit alternatívan. alapvetõen ugyanolyan jó. A movie egy késõbbi sagát ír le szintén kicsit megváltoztatva, kicsit komolyabb is az ováknál. Az elsõ TV sorozat pedig elõröl kezdi elmondani a történetet. A hangulata nincs olyan jó, mint a mangának, de várom a folytatást.
Rurouni Kenshin: Eredetileg meg akartam nézni. Miután elolvastam a mangát, mégis úgy döntöttem, inkább nem nézem meg a sorozatot... Nem azért mert rossz, hanem épp ellenkezõleg. Valahogy olyan érzésem van mint a Reccánál, ugyan a ruroken bizti nincs elrontva, de a manga után nem igazán láttam értelmét megnézni. Kövezzetek meg.

Andi

#73
Quote from: lynx655Yo!

Akira: A manga jobb, igazából természetesen bõvebb lére van eresztve, és ebbõl következik, mivel a film is hasít rendesen.

GUNNM: Az ovák után megtetszett a koncepció, a világ, viszont rövid volt. A manga az egyik legjobb, ha nem _a_ legjobb, amit eddig olvastam, pedig erõs a mezõny. Az ovát szerintem nem érdemes megnézni. A Last Order alternatív befejezések meg csak rontják az összképet. Battle Angel Alita manga kötelezõ viszont.
Kaze no Tani no Nausicaa: Miyazaki legnagyobb mestermûve. Mind a film, mind a manga volumene hatalmas, mégis a mangára esküdnék. A film a harmadik kötet vége körül készült, és a befejezése is olyan lett. A manga máig nagy hatással van rám. Két Nausicaa filmmel felér. :D


:tezsvir:  Végre mástól is hallom ezeket a címeket, jajdejó^^
És Gunnm-ból szerintem az OVA-k is jók, kár hogy nem csináltak többet. Minden esetre jó volt élõben is látni a Panzer Kunst-ot (lehet hogy nem jól írtam..).
A Nausicaa-ba még éppenhogycsak beleolvastam, de tetszik, az anime is zseniális.
Akira-val ugyanez a helyzet, az anime nagyon jó, de a manga még jobb :D

Slayer_Ace

Sokat gondolkoztam rajta, hogy hova kerüljön ez a post, remélem nem lesz túl offtopic...
Tehát, most olvastam végig egy rendkívül alapos elemzést az Oh! My Goddes-rõl, lényegében az egésznek a hátterérõl és az anime-ok (OVA, movie) mangából vett utalásairól szólt...ezek alapján a manga elég komplexnek tûnt ( az õsi norvég motívumok miatt, bár lehet, hogy csak én bonyolódtam nagyon bele:rolleyes: ), és kicsit azt a benyomást keltette, hogy az anime-ot "leszûkitették" egy "egy egyszerû szerelmes történetre" (itt fõleg az OVA-ra és a TV-re gondolok...a movie azért kicsit másról szólt)
Most szeretnék nekiállni a mangának, de a leírás miatt kicsit visszariadtam...valaki könyörgöm nyugtasson meg, hogy a szerelmi szál itt is legalább olyan értékû, mint az anime-ban

Darkstar

Quote from: Slayer_AceSokat gondolkoztam rajta, hogy hova kerüljön ez a post, remélem nem lesz túl offtopic...
Tehát, most olvastam végig egy rendkívül alapos elemzést az Oh! My Goddes-rõl, lényegében az egésznek a hátterérõl és az anime-ok (OVA, movie) mangából vett utalásairól szólt...ezek alapján a manga elég komplexnek tûnt ( az õsi norvég motívumok miatt, bár lehet, hogy csak én bonyolódtam nagyon bele:rolleyes: ), és kicsit azt a benyomást keltette, hogy az anime-ot "leszûkitették" egy "egy egyszerû szerelmes történetre" (itt fõleg az OVA-ra és a TV-re gondolok...a movie azért kicsit másról szólt)
Most szeretnék nekiállni a mangának, de a leírás miatt kicsit visszariadtam...valaki könyörgöm nyugtasson meg, hogy a szerelmi szál itt is legalább olyan értékû, mint az anime-ban
Nyugodtan olvasd, nekem tetszett. Bár az elsõ kötetektõl a rajzolás miatt inkább távoltartom magam. :) Igen, a mangában is fontos a romantikus szál.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Slayer_Ace

Quote from: DarkstarNyugodtan olvasd, nekem tetszett. Bár az elsõ kötetektõl a rajzolás miatt inkább távoltartom magam.:)   Igen, a mangában is fontos a romantikus szál.
Reménykedtem benne, hogy csak beleképzelem a dolgokat :)
Ha nem tudnám, el sem hinném, hogy az Belldandy:rolleyes: ...egyszerûen félelmetes
Te meddig olvastad?(én a 27. volume-ig tudtam letölteni)

Darkstar

Quote from: Slayer_AceReménykedtem benne, hogy csak beleképzelem a dolgokat :)
Ha nem tudnám, el sem hinném, hogy az Belldandy:rolleyes: ...egyszerûen félelmetes
Én is így gondolom. De nemcsak õ, hanem mindenki.
Quote from: Slayer_AceTe meddig olvastad?(én a 27. volume-ig tudtam letölteni)
Én az elsõ 3at, aztán 10-18, de még régebben, és most szerzem be eredetiben. :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Lazzaret



www.arkangyalok.uw.hu

Slayer_Ace

A torrentz.com-on fennt van 1-26-ig, és a torrentspy.com-on fennt van a 27-es (a 27-eshez nehezen találtam seeder-t, ha nem találsz, szólj és beteszem magam)

Andi

Szerintem a manga és az anime egyaránt nagyon jó.
A manga elõnye a gyönyörûszép rajzolás, az animeé pedig a jó animáció és a zene:whoah:

lynx655

Quote from: AndiSzerintem a manga és az anime egyaránt nagyon jó.
A manga elõnye a gyönyörûszép rajzolás, az animeé pedig a jó animáció és a zene:whoah:
Megvan neked X manga teljesen? Érdekelne...

lynx655

Quote from: LazzaretSlayer_Ace honnan szedted le?
http://www.miyaku.com/releases.htm
Itt folyamatosan fordítják a chaptereket, megtalálod a legutolsókat is. (207 jelenleg)
Másrészt AnimeHQn is fenn van a manga jó része... 30-31. volume-ig.
Mellesleg régi kedvenc... :D

Andi

Quote from: lynx655Megvan neked X manga teljesen? Érdekelne...

Azt hiszem a 12. kötetig. Ha kell átküldhetem:)

lynx655

Quote from: AndiAzt hiszem a 12. kötetig. Ha kell átküldhetem:)
13-ig le lehet szedni animehqról is, csak azt nem tudom honnan szerezzek teljeset. Elvileg 18 kötet, csak a gond hogy még nincs befejezve, és 2003 májusa óta nem jelent meg új chapter.

Andi

Az is elképzelhetõ hogy nem fogják befejezni.

lynx655

Quote from: AndiAz is elképzelhetõ hogy nem fogják befejezni.
Elég valószínûnek tartom.............. nem lenne meglepõ, sem egyedülálló eset.

Ramiz

20th century boys és Monster mangában jobb, ugye?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

roderick

elsõt mindenképp mangában, mert tudtommal anime nincs
Monster meghát... nemtom, szeritnem kezd el nézni animében, aztán rájössz bírod-e a tempót, ha gyorsabbra kapcsolnál akkor ott a manga.
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

kikuchiyo

A Monster anime szinte storyboard-ként használja a mangát, majdnem teljesen ekvivalens a kettõ. Ergo egyetértek az elõttem szólóval.

Hogy valami érdemi tartalom is legyen a hozzászólásban:

Battle Royale: A film alapmû, ebbõl nem engedek. Viszont csak két órás, a manga ellenben 15 kötet, tehát van idõ minden hullajelöltnek kidolgozni az élettörténetét és a harcokat is el lehet jó sokáig húzni. Cserébe vannak ecchi (sõt...) jelenetek, Mitsukot pl. biztos minden hímnemû olvasó szívébe zárja majd...

Planetes: azon ritka esetek egyike, amikor az anime a jobb. Valahogy sokkal kerekebb, teljesebb, nem széttagolt, mint a manga. Azt inkább csak kiegészítõként érdemes elolvasni.
Failure is the default option