Main Menu

Boku no Hero Academia

Started by Isley, 2017-08-11, 20:22:27

Previous topic - Next topic

Isley

Boku no Hero Academia


Horikoshi Kohei Weekly Shonen Jump magazinban futó shounen mangája a jelenkor egyik legnépszerűbb (ToC alapján folyamatosan a top 3 tagja) és legjobb kötet-eladásokat (5 millió eladott példányt meghaladó eredménye a hetedik legmagasabb volt tavaly) produkáló sorozata, amelyet elindulásától kezdődően a Naruto örököseként emlegetnek.

A sorozat jelenleg a 148. fejezeténél jár a mangában, az anime feldolgozás pedig a 31. résznél.  Mind az animét, mind a mangát a Naruto-kun csapata fordítja magyarra.

Történet

A shounen hőstörténet középpontjában egy Quirk, vagyis különleges képesség nélküli középiskolás srác, Midoriya Izuku áll, egy hős-otaku, aki sorsába nem törődik bele, és elhivatottan törekszik arra, hogy a különleges képességű emberekből álló társadalomban is a csúcsra törjön, hőssé, sőt, a legnagyobb hőssé váljon. A történet kezdetén találkozik példaképével, All Might-tal, aki a világ első számú profi hőse, és úgy alakul, hogy All Might őt jelöli ki örököséül, a One for All nevű Quirk-ot átruházza Midoriyára, akinek viszont még rengeteg próbán kell keresztül mennie, hogy a Quirkot saját magáévá tegye, és méltó örökösévé váljon a Béke Szimbólumának.


Midoriya Izuku, a történet főhőse és Bakugou Katsuki, Midoriya örök riválisa, aki hasonlóképp a csúcsra tör



All Might, a Béke Szimbóluma, aki mindkettejük és sokak példaképe




blackronin

#1
Isley:
Már ideje volt, hogy valaki ennek a remek sorozatnak külön topic-ot csináljon!  :smile:
A Shonen Jump-ban hivatalosan is a Top 3-ak közé sorolják (a másik kettő az OP és a Black Clover), de masszív rajongótáborával egyébként is kiérdemelte már a helyét.
Az anime pedig önmagáért beszél, remek feldolgozást kaptunk a Bones csapatától.

Jelenleg a 131-ik fejezetnél tartok, szóval nemsokára naprakész leszek a történettel.

Kraivan

Tény hogy szerintem megérdemel egy saját topicot, de van pár javítanivaló:

A quirk az maga a képességet jelenti. Ebben a világban a népesség 80%-nak van, bár későbbiekben elmagyarázzák, hogy egy régi háború után a törvény kimondja, hogy csak a rendőrök és a hősök használhatják erejüket - meg gondolom egyéb szakképesített személyek-

Midoriya gyerekkori álma hogy hős legyen, a legnagyobb ráadsul, ám kiderül, hogy ő egy Quirkless személy. Ettől független elszánt, és hero-otaku, megállás nélkül elemez. Ellenben nagyon önbizalomhiányos, és túlspekulál mindent. Könnyű a karakterével azonosulni, gondolom ezért nagyon népszerű a sorozat.

Baku nem a riválisa. Bár gyerekkori barátok (voltak?), Boku igencsak öntelt, mondjuk gyakran bizonyítja hogy van is mire, de barát és rivális helyett ő inkább a bully-ja (mi a megfelelő magyar szó?) Midoriyanak. [spoiler]Kapcsolatuk ott javul, amikor újra megküzdenek egymással a 117-121 chapterekben, és All Might tisztázza a helyzetet. Mi több Boku a harc során kiterít, miszerint rájött mi az All-for-One titka[/spoiler]

Naruto örökösnek nem mondanám, legalábbis nagyon remélem hogy nem abba az irányba halad, mert a Naruto nagyon lehúzta magát a wc-n nálam.
Majd kiderül hogy ebbena  sorozatban hogy kezelik az eszkalációs problémát, de a legnagyobb hiba eddig, hogy az All-for-One idáig plotwin esszencia. Akkorát ütsz tőle, hogy tökmindegy mi az ellenfél ereje... És a történet arról szól, hogy Midoriya hogy teszi magáévá ezt az erőt...

The escalation problem:
https://www.youtube.com/watch?v=lyR-Gk0RAiQ

Isley

A Quirk a képességet jelenti, igen, ezt írtam, és hogy Midoriya enélkül született. One For All pedig egy átruházható Quirk, mint tudjuk. Bakugou az egyszer biztos, hogy nagyon vonakodna riválisaként elismerni Midoriyát, a legtöbbször még a létezését is kétségbe vonja. : D De Midoriya már többször kijelentette, hogy mennyire felnéz rá és hogy őt is felül akarja múlni.
A Naruto hasonlat természetesen csak a népszerűségre vonatkozott, nem a tartalmi hasonlóságra, ami vagy van, vagy nincs, jelen állításom szempontjából irreveláns.

Kraivan

Én úgy értelmeztem hogy "quirk = különleges képesség nélküli". Így még egyszer olvasva valóban látni úgy is hogy "quirk (vagyis) nélküli"

Mondjuk ha már manga topic, gondolom "spoilerkedhetünk".

Ugyebár említve és tisztázva lett, hogy Bakugo tisztelte és félte Midoriyat, mert értelmezi a képességek természetét, így Bakugo félt hogy Midoriya képesség nélkül is képes lenne kapitulálni a "felsőbbrendű" embereket. Bakugo erősen öntelt, mi több mindigis úgy gondolta, hogy ő olyan képességgel rendelkezik, ami kiemeli a többiek közül, és többre hivatott. Azal hogy az iskolában látja hogy mennyi elszánt diák van, kezd visszafogni, és ráébredni, hogy a képesség másodlagos.
Főleg úgy, hogy látja Midoriya mennyit fejlődik. Bár Allmight próbálja nyugtatni, hogy "Midoriya esetén 1%-ről 2%ra az egy kétszeres ugrás, míg az ő esetében egy ugyanilyen egységnyi fejlődés nem tűnik látványosnak" Boku mégis inkább "fél" Dekutól, ami tiszteletté fog változni. De ugyebár ezt a szálat jó ideje nem vették elő.


blackronin

#5
Beértem a sorozatot, immár naprakész vagyok vele.

Pár vegyes észrevétel eddig:
- A Boku no Hero Academia-t bár nem mondanám valami eredeti sorozatnak (sőt, a legtöbbször látott shonen dolgok dominálnak a történetben), de ennek ellenére mégis működik az egész, élvezetes olvasni vagy nézni az anime-t.
Jó az art, kellemesek a karater desing-ok, remek a soundtrack, a történet nem lapos (bár nem is mondanám kiemelkedőnek), a harcok egész jól lekötik az embert és a képességek bemutatása is kellően izgalmas.
Így leírva mindenre rá lehetne fogni, hogy "tisztességes iparosmunka", de a tényezők együtt kiadnak egy élvezetes mangát.
Egyelőre követni fogom, látok benne lehetőséget, viszont több eredetiség kellene.
- Kik a kedvencek a sorozatban?
[spoiler]1. Midoriya
2. Togata
3. Bakugo
4. Todoroki/Iida
5. All Might
6. Kirishima/Momo
7. Eraserhead
8. Shigaraki
9. Uraraka/Asui
10. Stain[/spoiler]
- Kedvenc arc-ok?
[spoiler]1. Sports Festival
2. Hideout raid
3. School Trip/Hero License
4. End of the Term/Hero Hunter
5. Unforeseen situation [/spoiler]
- Problémák
1. Több eredetiség, túlzottan támaszkodik a jól lefektetett alapokhoz.
2. Bizonyos mellékszereplők mellőzése (pl. Sato, Hagakure, U.A. B osztály), remek ellenpélda az OPM, ahol nagyon ügyelnek arra, hogy mindenki kellő figyelmet kapjon az események alkalmával.
3. Midoriya esetenként túlzottan megvariálja a dolgokat, valamint néha a "drámázása" is fárasztó. Jó főhős, de eléggé kiszámítható.
4. A női karakterek szerethetőek, de a harcokban továbbra sem valami kiemelkedőek, kevés jó küzdelmet tudok felhozni példaként, ilyen volt pl. a Uraraka vs Bakugo harc, Momo és Todoroki vs Eraserhead

Nagyjából ennyi a tapasztalat eddig, a manga szerintem lesz olyan népszerű mint a Naruto vagy a Bleach, csak ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, mint a két említett sorozat.

Kraivan

Szerintem ami miatt kiemelkedő a sorozat az az, hogy a megszokott Shounen sorozatokkal ellentétben itt csapatharcokat látni, nem pedig a sablonos "majd én megmutatom 1vs1ben hogy ki a kemény/menő/büszke/etc..." A tornamentet és Midoriya vs Bakugo-t leszámítva nem túl sok harc volt 1vs1-ben.

És ez így jó is...

Továbbá:
https://www.youtube.com/watch?v=yZbHVQw4B-M

blackronin

149-150
Jó fejezetek voltak, leginkább az utóbbi!
Togata elég király volt, remekül használja a képességét.  :smile:

Isley

150

Mirio jól csinálta. Bár ennyi el is várható tőle. Chisakival hogy mit kezd, az már izgalmasabb lesz.

Isley

151

Overhaul és Mirio csatája folytatódik és Mirio vitte a prímet újfent. Overhaul képessége viszont most már érdekesebb, kíváncsi vagyok hogyan tovább, ha a lövés célt ért.

blackronin

151-152
Togata és Chisaki harca folytatódik.
Aranyos volt, ahogy Mirio visszagondolt az eddig megtett útjára, így sokkalta jobban átjött hogy azért nem hiába lett ilyen erős.
A végén pedig Midoriya is feltűnik, aki remélhetőleg eldönti a küzdelmet Togata javára.

Isley

152

Okés fejezet. Mirio jól helyt állt, és szerencse, hogy megérkezett Midoriya, mert nélküle ezt most csúnyán bebukná.

blackronin

153-154
Intenzív fejezetek voltak, úgy látszik hogy Togata és Sir Nighteye sem úszta meg a harcot komoly következmények nélkül...  :eek:

blackronin

155-160
Haladtak a dolgok és a harcok se voltak rosszak, de összeségében ez a Yakuza-s arc annyira nem volt izgalmas.
Voltak drámai pillanatok, de valahogyan mégsem volt az igazi.
Reméljük, hogy érdekesebben folytatódik majd a történet.

blackronin

#14
161-167
Bakugo és a többiek rendhagyó vizsgája jópofa volt, hiányoztak nagyon ezek a karakterek.
De összességében nem volt nagy szám a fejezetek többsége sajnos.

edit:
168-173
Hát nem is tudom...
Megszokásból elolvasom, de az utóbbi hónapokban annyira nem voltam elájulva a sorozattól.
Mintha egy kicsit kifulladt volna a történet és a karakterek is.

blackronin

174-179
A sorozat számomra eléggé felejtős mostanában, azért se írtam be semmi érdemlegeset az elmúlt hónapokban.
Azt mindenesetre meg kell jegyeznem, hogy Horikoshi-nak (a mangaka) kicsit össze kellene szednie magát, mert nagyon középszerűvé zuhant vissza az egész történetvezetés és a karakterek is.
Ez meglátszódik a ranking-ben és az eladásokban szintén.

Az OPM messze jobban kezeli az egész szuperhősös témát, a BnH a legjobb pillanataiban is csak megközelíteni tudta ONE mesterművét.

Most pihentetem egy kicsit a szériát, majd valamikor visszatérek rá (az anime 3. szezonja most kezdődött, azt nézni fogom).