Jogi problémák

Started by zsozso, 2005-05-09, 14:58:15

Previous topic - Next topic

gabs

most viszont lenne kérdésem, nem úgy volt, hogy csak a fizetõsöket buzerálja az asva, mert ellenük könnyû vádat emelni, és sok évre bevarrni,( épül szépül belõle a statistika és a felderítési mutató),
csak mert az uw-n láttam ám friends sms letöltõsdit is, mind a 10 sorát, pedig abból ezres példányban adnak el jogtiszta DVD-ket is, az nem zavar senkit mi?

gabs

most láttam a fenti linkeket sokkal avatottabb emberek már kifejtették a hosszú postom lényegét, én  meg itt égetem magam

ezerszer is bocs :lame:

Zelmor

Let me introduce you to one of my friends.

edited by: zsozso

Koszonjuk az igen kulturalt es szinvonalas postot.

Titkos

gabs: Végülis szerintem nincs baj a postoddal, csak nem hiszem, hogy Mufurc itt elolvassa. (Mondjuk az AoiAnimén meg lezárták a topicot, úgyhogy tényleg nem volt mit tenni... ;) )
Zelmor, neked meg gratula, "vicces" egy helyzet látni, hogy az egyik helyen te vagy a moderátor, máshol pedig te is moderálásra szorulsz. Megértem én, hogy hozzászoktál már, hogy bárkit kimoderálhatsz, aki nem a te véleményedet osztja, de talán ezt mégsem kellett volna...
"Look, Kodomo No Jikan fans, we know how you like to go on about how it's not Lolicon. Please justify the sheer amount of time the young girls are naked or topless without using the phrase "Fanservice". We can wait." 


Zelmor

I be no moderator fgt! Mellesleg egy ilyen fórumra... na mindegy.

Flaser

gabs igényes és sok jó pontot tartalmazó post-jához szeretnék hozzáfûzni egy-két szót.

Amit mi csinálunk az illegális, de nem "bûnözés"; sõt a terjesztõk által elfogadott!
Mit is értek ez alatt? Ennek megértéséhez tegyünk egy kis történelmi kitérõt:

Amerikában az anime a 90'-es évek során lett közismert (mainstream), elsõsorban az után, hogy a Cartoon Network a Gundam Wing-et és már anime-okat a mûsorára tûzött.
Ezt megelözõen kemény és igencsak aktív fansubber tevékenység volt kb. a 80'-as évektõl egészen a 90'-es évekig amikor is az Intenet rohamos elterjedése forradalmasította a terjesztést és megjelent a digitális fansubbing.

Mi a fansub?
Mielõtt még az internet behálózta volna a világot, mielött az ADVision, a Central Park Media ötlete egyáltalán megszületett volna, Amerikában a kollégiumokban, gimikbán deviáns tinédzserek, post-modern hippik és úgy általában bárki akit a médium megragadott már anime-et nézett.
A terjesztés egyetlen médiuma a videokazetta volt - amit senki se gyártott még akkor. Honnan voltak akkor ezek a kazetták? Itt jön a képbe a fansubber - valaki egy spec. videokártyával és lejátszó/felvevõvel átvette az animot egy másik kazettára, s aztán rágégette az általa készített feliratott a képre. Ezek a terjesztõk utána közreadtak egy listát az emígyen feliratozott animjaikról.
Postán bárki rendelhetett tõluk utánvételmben, pusztán a szállítás + másolás áráért.
Az anime hála a fansubbereknek meghódította Amerikát és létrehozta a maga szubkultúráját, ami késõbb része lett az általános mûveltségnek.
Na már most mit történt amikor a terjesztõk megjelentek?
Egy ún. "Gentlemen's Agreement" volt a fansubberek és a terjesztõk/jog tulajok közt: Mindaddig amíg egy anime-ot nem licenszelnek ingyen terjeszthetõ amenyiben ez továbbra is non-profit marad, majd a hivatalos lemez/kazetta megjelenése után ezt be kell szüntetni.
Ugyanez a megállapodás érvényes lett idõvel a többi anime-os szubkultúrára is a világon.

Tehát annak dacára hogy nem legális, ez a tevékenység abszolút megtûrt a készítõk és a terjesztõk részérõl, továbba a tapasztalat is azt mutatja, ahogy arra Gabs rámutatott: hosszú távon megteremti a legális sugárzás és tejszetés piacát.

forrás:

http://www.mahq.net/rants/editorials/encodes.htm

A MAHQ ez egy különösen releváns cikk a "jogvédelemmel" kapcsolatbam, ez egyike azon példáknak amire nyugodtan hivatkozhatunk ha az oldal/ftp jogosultságát valha megkérdõjelezik.

http://www.mahq.net/rants/editorials/fansubs.htm

Ez pedig a tejesztés beszüntetésérõl ír egy két szót.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Chronos

Topikot lezártam, szerintem minden el lett mondva amire szükség volt, többi dolog mehet az offtopicba...

CHRONOS