Általános anime terefere/vita topik

Started by SaiyaGin, 2006-12-30, 09:42:55

Previous topic - Next topic

Bishop

Csak azért azt emeltem ki mert abban volt komolyabb szerelmi szál is,bár nem nagyon tudom nekem nem tartozik a kedvenceim közé. Meg adták is magyar csatornán.

Zanador

Animék-filmek, meg ezeknek a szokásos dolgaival kapcsolatban nemrég keményen beleütköztem abba, hogy ezek nem összehasonlithatóak, teljesen máshogy kell őket nézni. Persze eddigis úgy kb tudtam, hogy igy van, meg minden, de ime a kis története, hogy most milyen helyzet állt elő:
Az unokatesóm mondta, hogy szeretne megnézni pár animét (már sokról meséltem neki valamennyit), persze, bármikor, és mi legyen az? Válasza: Evangelion... Tudja, hogy én is ezt láttam először és azóta is ez a kedvencem, hát persze, hogy érdekli (gyanús volt, hogy nem a legjobb ötlet, de gondoltam egy próbát megér). Elkezdtük megnézni, és úgy a 2. résznél már azt mondtam, hogy ez igy nem lesz jó, ezt egyelőre szüneteltessük, ide mindenképp kell egy kis "bemelegités" előbb.
Okos fiú, jó felfogású, meg minden, de mivel még animéket nem ismer (A+-on nézett pár részt a futó sorozatokból, de ennél már több volt az is, amit én meséltem neki), ezért egyáltalán nem tudta, hogy hogy kéne kezelni/hozzáállni, igy jobbnak láttam, ha nem spoilolom el ezt a sorozatot és inkább váltunk.
Ez utána persze gyorsan megoldódott, azóta túl van egy Samurai Champloo-n, egy Excel Saga-n (kis állóképesség próba, de tetszett neki :) ), Jin-Roh-n, és javasoltam neki a Haibane Renmei-t is (had törje a fejét egy kicsit). Szóval nem azt mondom, hogy itt valami hatalmas és áthidalhatatlan akadály van, de nagyon úgy tűnik, hogy valamiféle szemléletváltás mindenképp szükséges.
Following the tracks of an angel.
Csak az életét hosszabbitja meg az aki ébren tölti az éjszakáit.
A pohár lehet félig tele, de a tár mindig félig üres...

Bishop

#482
Sajnos ilyenből van a ritka. A mai "fiatalság" és az én ismerősiem elég komolytalanok, és ezért nem érdekli őket a komolyabb téma. Viszont ha gyengébbel kezdel akkor meg úgy könyvelik el a többit is. Télleg kell egy bizonyos elhatározás máskép nem lehet ráeröltetni az emberre hogy szeresse meg mert én azt mondom hogy jó.

Én is fokozatosan kezdtem annó (DB,meg RTL2-n minden anime ami ott ment)----(Samurai Champloo,FMA OP,)----(Naruto,Bleach)----(Gungrave,Rahxephon)----(Wolf Rain,Ergo Proxy(ezt még be kéne fejeznem) stb)------mostanábae meg(Welcome to NHK,School Rumble) utóbbi tudom nem komoly de a love comedy-k soha nem voltak a kedvenceim. Meg még sok más ezek csak a főbb pontok.
Viszont a kitűzött cél a Haiban Renmei egyszer,de ahoz amikor legutoljára próbálkoztam még nem voltam elég edzett :angyali:

edit: még mielött valaki bele szól a Samurai Champloo-t nem tartom roszabbnak a Bleachnél Naruto-nál,sőt egy etalon az az anime de időrenbe így volt.

Kuroi Tenshi

Quote from: Zanador on 2007-07-06, 14:35:42
Excel Saga-n (kis állóképesség próba, de tetszett neki :) )

Hm szvsz ez csak azért nem jó, ha az ember korán látja, mert ebben nagyon sok
animét és műfajt parodizálnak és utalnak rájuk, tehát egy bizonyos szintű alap-
ismeret nélkül csak a poénok fele-kétharmada jön át.

Carfan, nézd meg nyugodtan a Haibane Renmeit :)
Sztem nem egyesek komolyságával van a probléma. Sőt, szvsz a fiatalsággal
pont kevesebb az ilyen, mert kevésbé zártak és elutasítóak ilyen téren.

Manitu

Quote from: carfanatic on 2007-07-07, 01:32:08Télleg kell egy bizonyos elhatározás máskép nem lehet ráeröltetni az emberre hogy szeresse meg mert én azt mondom hogy jó.
Már miért kéne bármit is ráerőltetni az emberekre? ha nem érdekli ne nézze. Őszintén szólva én szivesebben vitatkozom olyanokkal, akik semmit nem tudnak az animékről meg japánról, és esetleg van némi előítéletük is, minthogy hallgassam az "új generáció" fanboyok/fangirlök ömlengését.


Member

#485
Nem tudom eldönteni, hogy melyik a rosszabb, mintkettő félelmetesen idegesítő. Abban igazad van, hogy hosszabb ideig tudtam beszélgetni egy solti juhásszal, mint jópár bleachtarddal. :p

carfan: Vannak, akiket mondjuk leköt a színház meg a balett, de rühellik az animéket, ők sztem nem nevezhetőek komolytalanoknak. Más a befogadóképesség, kész. Én csak olyan haveroknál próbálkoztam eddig is, akikről tudtam, hogy nem zavarja meg őket az, ha vmi rajzolt, onnantól meg csak rajtuk múlik, hogy el tudják a nyomni a "japán az sz@r" gondolatsort.

EDIT: Haibane-t meg nézd meg mindenféleképpen. :)

EDIT2: Most megfordult még a fejemben, hogy milyen idegesítő lehet az Ő szemszögükből vki, aki bármit is ajánlhatnak, csak animét hajlandó nézni és minden zenestílusra azt mondja, hogy jó, ha japánul van, de mást nem hallgat meg soha. :/

Kvikveg

Az opera(anime) jo ellenpelda, abbol is van nagyon jo, komedia, stb, csak megfeleloen kell talalni. Csak volt osztalytarsaim alapjan 1-nek annyira goze nincs az ilyesfajta zenehez(rajzfilmhez), hogy hihetetlen. Es az enekora(...) se segit.

Amugy erdekes pl noverem latta Mushishi par reszet, talan Hellsinget mar par eve vegigneztuk, mondta, hogy jo, de talan csak egyszer mondta, hogy nezhetnenk Mushishit, egyszeruen mast csinal, ot ez nem erdekli annyira, engem a kert es az allatok nem erdekelnek annyira. Szoval ilyen is van.

Par gondolat a film-vs-anime temahoz: dokumentumanime lehetetlen; kepzeljuk el kedvenc animenket elo szereplokkel. Az eredmeny neha igen vicces.
Magyar nepmesek tenyleg jo volt. Most vettunk egy Frakk-DVDt, tegnap meg is neztunk vacsora kozben par reszt, es hihetetlen amit muvelnek. Az a ket macska, a kutya meg az oregur es Irma neni... Nehany dolog annyira tipikus a viselkedesukben es a szituaciokban, hogy hihetetlen. Kesz tanulmany...  :lul:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

Quote from: Member on 2007-07-07, 12:27:28
EDIT2: Most megfordult még a fejemben, hogy milyen idegesítő lehet az Ő szemszögükből vki, aki bármit is ajánlhatnak, csak animét hajlandó nézni és minden zenestílusra azt mondja, hogy jó, ha japánul van, de mást nem hallgat meg soha. :/
Az az én szemszögemből is nagyon idegesítő lenne ;)

Bishop

Nem azt mondtam hogy a komolyság előfeltétele hogy anime-t nézzen. Hiszen én sem tartom magam komolynak,de szeretem ha valami tartalmaz valami értéket is. És ez nem pont az anime de arányaiban vannak ilyenek,de érdekel még a modern fényképészet festészet,csak arra itt nincs sok lehetőség.
Én csak a környezetemről tudok beszélni itt szinház nincs mondjuk,engem meg az nem köt le egyszerűen nem tudom átérezni a történetet annyira közvetlen az egész.
Talán sok rosz példát láttam de azért voltak jók is pl itt fórumon még ha sokan 20 felett vannak és mindig lenéznek :hehe:

annyi hülyeséget írok azt hiszem én itt kiszálok a témából,ez az írott forma elég nehéz komunikáció nekem :redface:

Rounin

Az írott kommunikáció terén látványos fejlődést értél el, szóval csak tessék önkifejezni. :hehe:  :jee: Viszont azt nem egészen értem - illetve csak sejtem - hogy mit értesz azon: "nem tudom átérezni a történetet annyira közvetlen az egész."?

Bishop

Hát hogy elötted játszák el látod hogy az emberek ott állnak,és játszák a darabot. Biztos az én gyér fantáziám de nehéz átérezni az egészet. Ki tudja mondjuk, összvissz 3 előadáson voltam legutolsó is már évekkel ezelött.
Kösz de a felét se tudom megfogalmazni amire gondolok normálisan, azért próbálkozom sok téma érdekel amihez írni is tudni kéne.

Rounin


Member

Quote from: Kvikveg on 2007-07-07, 12:55:05
egyszeruen mast csinal, ot ez nem erdekli annyira, engem a kert es az allatok nem erdekelnek annyira. Szoval ilyen is van.
Van bizony. Haverom is mondta rájuk, hogy jók, de miután 2 héten keresztül mindig kitalált vmit, hogy a DN elmaradjon (pedig a történetét hallgatva érdekesnek találta), inkább feladtam.

Bennem nem marad meg a színházban előadott mű, valahogy zavar, hogy hétköznapi emberek vesznek magukra szerepeket. Talán a filmekben is ez zavar. Akkor inkább elolvasom könyvben már, ha akad ilyen.

Kvikveg

Szinhazban nem sokat voltam mindenfele okok miatt amiket most tokfolosleges reszletezni. Ha lenne jo klasszikus III. Richard, azt pl megneznem, de nincs.

Member: erdekes en kiskoromban a babszinhazzal voltam igy, nem birtam elvezni. A szereplok nem hasonlitottak elegge, addig meg nem jutottam el, hogy elfogadjam, most felnottek jatszanak el nekem valamit, es nem kell, hogy 100% hasonlitson. Mintha elmeselnek csak segedeszkozokkel. Tulkepp a szinhaz is ilyen, elfogadod, hogy igen, most ugy csinalnak, mintha. Ha elfelejted, hogy szinhazban ulsz, akkor valamit nagyon jol csinaltak. (Fenti okok miatt meg nem volt szerencsem hozza, de optimista vagyok.) Teljesen mas, mint a film, ahol mintha tenyleg ott lennel (na persze, ha a trukkok stb nem zavaroan benak...). (Jo, ott meg a tv-t/moziban a popcornrecsegest kell kiszurni). Nyilvan a rajzfilmek es konyvek is hasonloan mukodnek. Es mindegyiknek mas az elonye-hatranya.
Na mar sejtelmem sincs, miert irtam, de ennyi.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Selmo

Nekem az ilyen közös cuccokkal, mint mozi, meg színház az a bajom, hogy ha valami barom kerül a közeledbe, akkor elrontja az egészet, jobban szeretem tévében nézni, plusz olyankor nem is tépi le a hajam a dolby. Ami miatt meg átszoktam gépre, az ugye a baromi sok reklám, amit kivágnak a kedves kódolók és nem kell pörgetnem, meg anyáznom, hogy 20 percenként reklám, meg 15 perccel később kezdődött. A magyar kereskedelmi csatornák egyszerűen megbízhatatlanok.
Animetémához visszakanyarodva, az én környezetemben szerencsére sokan nézik öket, 20-as és 30-as éveikben lévők is, de ettől még sokakat nem érdekel, pont úgy, mint más dolog.

A tökéletesség unalmas.

Member

Hogy tovább folyjon a párhuzam, amikor egy anime elkészül, maximum kissé megváltozik a sztorija a mangától (lásd FMA, köze nincs hozzá :D), de a szereplőkön sokat variálni nem tudnak, míg színházban a színész szereplése is sokat ad, a rendező meg főként, és lehet, hogy már nem is azt látom, amit anno megalkotott a színdarab írója. :/

Zsiga

Quote from: Member on 2007-07-07, 16:01:31
Hogy tovább folyjon a párhuzam, amikor egy anime elkészül, maximum kissé megváltozik a sztorija a mangától (lásd FMA, köze nincs hozzá :D), de a szereplőkön sokat variálni nem tudnak, míg színházban a színész szereplése is sokat ad, a rendező meg főként, és lehet, hogy már nem is azt látom, amit anno megalkotott a színdarab írója. :/
Ez hülyeség. Egy anime mért ne térhetne el az eredetijétől ugyanúgy mint egy film vagy egy színdarab? Az animéknek tán nincs rendezője, meg forgatókönyvírója, meg karakterdesignere?

Member

Van, de nem változik meg minden alkalommal helyszínenként a szereplőgárda. Mármint a színészek. Mármint érted.

Manitu

Quote from: Member on 2007-07-07, 17:01:51
Van, de nem változik meg minden alkalommal helyszínenként a szereplőgárda. Mármint a színészek. Mármint érted.
Gundam? Mind ugyan az, és mégis mind más. Pedig a legtöbbnek még a rendezője is ugyanaz :D
Vagy gondolj csak a rengeteg remakere, totál más stúdió, totál új stábbal.


Próféta

Quote from: Member on 2007-07-07, 17:01:51
Van, de nem változik meg minden alkalommal helyszínenként a szereplőgárda. Mármint a színészek. Mármint érted.
Ezzel valahogy én is így vagyok, csak szerintem furcsán fogalmaztad, de a lényeg érthető. Mondjuk hülyeség volt az animével párhuzamot vonni.

Mondjuk úgy, hogy a filmek (élőszereplős és animációs egyaránt) stúdióban készülnek, és a végtermék - jó esetben - pontosan az, amit ki szeretne bocsátani (annyiban más az anime jellege, hogy ott a rendezőpnek még nagyobb hatalma van, szinte minden képkocka minden pixelét tökéletesre csiszolhatja, ha akarja). Ezzel szemben a színielőadás (koncert, opera) eseti, minden alkalommal más. Tehát nem elég egy jó darabot ismerned, még azügyben is körbe kell érdeklődni, hogy ez a társulat ennek a muksónak a rendezésében jól adja-e elő; ráadásul nem minden előadás sikerül ugyanolyan jól, nem csak a váltakozó szereposztás miatt.

A mérleg másik serpenyőjében van az, hogy a valódi színészek által előadott darab valami olyan személyes bevonódást idéz elő, ami sokkal nagyobb hatást gyakorol a nézőre, és a tévéfelvétel, filmváltozat, de akár a mozi is nehezen versenyezhet vele. Bár nincsenek kéznél azok az egyszerű trükkök, amik filmnél igen (nem kell CGI-re gondolni, már a vágás/kameramozgás is rengeteget jelent, meg ugye a zenei aláfestés), de szinte a teljes input csatornádat kitölti valami, ami jórészt teljesen valódi, hús-vér emberekből áll.

Ha már itt tartunk, nemrég láttam a Madáchban a Páratlan Páros II. című darabot. Elég blődli, szinte semmilyen körülmények közt nem tetszett volna, a történet ugyanis hihetetlenül egyszerű és buta. Röviden: egy pacáknak két otthona, két felesége és két gyereke van (tinifiú, tinilány); a két kamasz az internet segítségével kideríti, hogy tök azonos nevű az apjuk, mekkora poén, randizzunk! Az apa persze meg szeretné ezt akadályozni, és ebben segít régi barátja (Szerednyei Béla rulez!). Összevissza hazudnak mindent, meg képtelen ellentmondásokba és félreértésekbe keverednek, stb. A történet pont azzal a csattanóval fog befejeződni, amit már most is kitaláltatok. De mégis, szinte kiköptem a tüdőmet a sok röhögéstől, és a közönség többi tagja is hasonlóan cselekedett; ekkora tömegpszichózist még nem láttam. Abszolút megbocsátható, hogy néha a színészek is elrötyögték magukat. Filmen, számítógépen nézve 10 perc alatt kilőttem volna a sztorit, és nem röhögtem volna valami sokat.

Member

Igen, igen, ezt akartam mondani, kössz szépen.
Tehát lehet, hogy a főszereplőt játszó színész éppen válik, ezért nem tudja beleélni magát a komédia szerepbe és azért húzom le a művet, mert bénázott a színész, pedig a könyv változatot végigröhögném.

Kvikveg

No igen, a kozonseg sokat szamit, pozitiv es negativ iranyban is. Van ismerosom, akit az eletben soha nem hivnek meg amikor animet mutatok be ismeretleneknek, vagy barmit ami nem elfogadott ill kis erofeszitest igenyelne a befogadasa. Egyszer eleg volt. :ejj:
Van olyan vigjatek, amin tarsasagban jokat nevetek, egyedul max neha elvigyorodok.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fubenalvo

Izzzééé... bedöglött a winyó amin a Lucky Star részeket őriztem...  :bruhuhu:
...megint torrentel nincs türelmem leszedni idáíííg. Ezért egy kérésem lenne felétek. Mégpedíg, hogy valaki nem töltené fel az eddigi részeket oda ahonnan letölteni szoktunk?
Nagyon-nagyon megköszönném!

Zsiga

Quote from: Fubenalvo on 2007-07-16, 11:28:08
Izzzééé... bedöglött a winyó amin a Lucky Star részeket őriztem...  :bruhuhu:
...megint torrentel nincs türelmem leszedni idáíííg. Ezért egy kérésem lenne felétek. Mégpedíg, hogy valaki nem töltené fel az eddigi részeket oda ahonnan letölteni szoktunk?
Nagyon-nagyon megköszönném!
Fél nap alatt leér az összes torrentről. ;)

noriko

Hogy tennétek a következő animéket elvontsági-sorrendbe?
a. Angel's Egg
b. GITS
c. Lain
d. NGE
e. Texhnolyze (remélem, ezt jól írtam)

(igazából az NGE pozícióját próbálom kipuhatolni ilyen módon, mert mostanában tervezem megnézni :D)
"I wish I could, but I don't want to."

Zsiga

Quote from: noriko on 2007-07-16, 21:24:12
Hogy tennétek a következő animéket elvontsági-sorrendbe?
a. Angel's Egg
b. GITS
c. Lain
d. NGE
e. Texhnolyze (remélem, ezt jól írtam)

(igazából az NGE pozícióját próbálom kipuhatolni ilyen módon, mert mostanában tervezem megnézni :D)
GitS
NGE
Texhnolyze
Lain
.
.
.
Angel's Egg
:)

Solid Snake

1. NGE (főleg az End of Evangelion  :eek:)
2. GITS
3. Lain

Többit még nem láttam.  :smile:

noriko

Solid Snake, a tiédnél mi a sorrend? legelvontabbtól a kevésbéig? vagy fordítva?
Zsigáé megnyugtató :)
"I wish I could, but I don't want to."

Próféta

#508
Ajjaj. Nem olyan egyszerű.

Szerintem:

1. Angel's Egg - nagyon elvont és bizarr.
--------------------------- (szakadék)
--------------------------- (szakadék)
2. TeXhnolyze - Inkább csak a végén téved ilyen elvont dolgok közé, de akkor viszont lényegesen elvontabb a Lain-nél.
-------------------------- (szakadék)
3. Lain - vannak azért benne olyan részek, amelyek nem könnyen értelmezhetőek, pl. a kedvencem, az 5. rész
-------------------------- (szakadék)
4. NGE kétféle befejezése - mert előtte semmi elvontság nincs benne, még úgy se, mint a TeXhnolyze esetén
-------------------------- (szakadék)
5. GITS film  - ez nem is annyira elvont. Persze alatta még fél szakadéknyival következnek a szokásos animék :)

Ismétlem: szigorúan szvsz.

Solid Snake

Quote from: noriko on 2007-07-16, 21:43:38
Solid Snake, a tiédnél mi a sorrend? legelvontabbtól a kevésbéig? vagy fordítva?

Én inkább a lélektani hatás szempontját vettem figyelembe.
Lényeg a lényeg: nyugodtan nézd meg az NGE-t (plusz az EoE-t), mert ZOMG SO DEEP.  :szemuveges: :jee: