Neon Genesis Evangelion - SPOILERS

Started by katz, 2005-07-09, 12:52:58

Previous topic - Next topic

Lazzaret

Végig néztem!

De azt mondom hogy kár volt erre idõt fecsérelni, ezért is kérek ellnézést mindenkitõl. Azon kivül hogy jól kezdõdik a film akkora egy gyeneg a vége hogy szörnyû. Azért lehetet volna valami értelmesebb is a befejezése. Az eleje az egésznek baromi jó kb az elsõ 18-dik részig, utána egy buta mûvészfilm az egész :_piszka: .

Elgondolkodtató az igaz. De ha valami ilyesmire fájna a fogam elmennék egy olyan moziba ahol ilyeneket forgatnak. Még az X is jobb ennél. Valószinü hogy ezt a filmet sem nézem meg újra.


Gomen mindenkitõl aki szereti ezt a filmet. Honto gomen!


www.arkangyalok.uw.hu

Pirula

http://guru.theotaku.com/view.php?action=retrieve&id=16">http://guru.theotaku.com/results/16_toji.jpg" alt="Quiz Result Provided By: theOtaku.com." />
Hát persze... :)

Ramiz

Quote from: katzAz enyém is. Na ettõl se kedveltem meg jobban Rei-t,csak azt erõsitette bennem, h megkora marhaságok az ilyen tesztek...
katz mint Rei... :lol:

Lazzaret: igaz, hogy van benne egy nagy váltás. Szerintem se tesz jót a sorozatnak, bár elsõre nagy gyomros volt a "bedurvulás" és megnyugvás az utolsó két epizód, de újra már nincs kedvem nekiállni, mert akár a könnyedebb, akciós-poénos része érdekelne jobban, akár a filozofálgatós, túl sok lenne a másikból. :) Talán a manga kicsit kiegyensúlyozottabb lesz.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Lazzaret

#123
Na most én nem leszólni akartam a filmet, hanem egy puritán véleményt alkottam róla. Ehez a filmhez és a hozzá hasonlókhoz egy bizonyos látásmód kell, aminek én nem vagyok birtokában. Amint elõzõleg is irtam a film elgondolkodtató. Sok emberi gyengeségre rámutat. pl önismeret hiányra, félelemre a kudarctól, õnvádaskodás, stb. Nekem az a gondom hogy ha a mûvészi jeleneteket kihagyták volna belõle akkor egész jó lett volna.

A lényeg az hogy ez a film nem az én mûfajom. Nem szeretem az ilyet. Tudom hogy sokan szeretitek, de nekem nem jött be. Ha egy kicsit másabb lenne a végén talán igen. De ezzel a végjátékkal és a néhány mûvészi résszel nekem nem tetszik. Sajna van ilyen.


www.arkangyalok.uw.hu

Ramiz

Quote from: White SeeDNem beszélve, hogy csomó dologra felnyitotta a szemem.:)
Nekem is. Pl: tanulni is kéne valamit holnapra, nem csak NGE-t bámulni... :D Hát igen, ez volt az elsõ sorozat, amit végignyomtam, ráadásul "kölcsöngépen". :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Keelhaul

Quote from: LazzaretNa most én nem leszólni akartam a filmet, hanem egy puritán véleményt alkottam róla. Ehez a filmhez és a hozzá hasonlókhoz egy bizonyos látásmód kell, aminek én nem vagyok birtokában. Amint elõzõleg is irtam a film elgondolkodtató. Sok emberi gyengeségre rámutat. pl önismeret hiányra, félelemre a kudarctól, õnvádaskodás, stb. Nekem az a gondom hogy ha a mûvészi jeleneteket kihagyták volna belõle akkor egész jó lett volna.

A lényeg az hogy ez a film nem az én mûfajom. Nem szeretem az ilyet. Tudom hogy sokan szeretitek, de nekem nem jött be. Ha egy kicsit másabb lenne a végén talán igen. De ezzel a végjátékkal és a néhány mûvészi résszel nekem nem tetszik. Sajna van ilyen.

Szerintem pont azok teszik naggyá... de ízlések és pofonok, van aki nem erre vágyik.
Mûvészjelenetek: nagyon tetszettek például azok a nem animációs részletek, amelyek bekerültek: pl. a hinta, amit már láttunk, immár élõben. Vagy az a nagyon gyakori villanypózna szimbólum is konkrét valóságtartalmat ad. Igen is ezek nagyon fontos részletek. A másik (mûvészfilmnek titulálható rész) talán az az elképesztõen gyors áttûnéses animáció, ami Shinji fejében lefut. Szépen kikockázva szép asszociációs lánc, ha jól emlékszem. Gondolatmenet-ábrázolás, nekem tetszik az ötlet...
És szerintem az a végjáték minden idõk egyik legjobb pár másodperce. (Minden el van benne találva, a fények, maga a cselekmény, minden)
(Mondjuk nekem a kedvencem amikor a kis Shinji a homokozóban 'játszik')

Nem tudom, hogy egy helyenként ilyen mélységû sorozat érdemelt-e volna : happy endinget, vagy valami természtesen és kézenfekvõen egyértelmût, szerintem nem. Azokra a kérdésekre sincs válasz, amiket fölvet. Azért teszi föl, hogy gondolkodj rajta, nem azért, hogy megválaszold. De butább nem leszel utána, az egészen biztos.(Ez a legfõbb erénye.)

Harmadik: rendkívül érzékenyen ábrázolja a szereplõket, nekem ez is nagyon tetszett, (ez jellemzõ az egész sorozatra).

Macskafogóról(Kuro Tenshinek): két ellentétes mûfaj, valóban, DE: ha választanom kellene, hogy abszolút értékben mi a jobb: Csupasz Pisztoly, vagy Hetedik Pecsét, nem lenne kérdéses, hogy melyikre szavaznék. Érted: az egyiknek mûvészeti, stb. értéke van, rendkívüli hatással van, a másikon meg nevetünk egy jót. Egyébként imádom a Macskafogót, isteni jó. De abszolút értékben sincs sehol az NGE-hez képest. (Mondom: imádom a Macskafogót.A Toy Storyt meg végképp nem tartom semmire. Ha animáció és filmmûvészet, akkor NGE, ez nem vitás.)

Én amúgy Toji lettem, de ha lenne Kaji biztos õ lettem volna. ( :) :) )
(Kaji az egyik legrendesebb ember a sorozatban, a másik Fuyutsuki)
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Lazzaret

Erre mondják hogy izlések és pofonok. Valakinek bejön az ilyen valakinek nem. Én nekem nem jött be. MIINNA-SAN, GOMEN NASAI !!!


www.arkangyalok.uw.hu

Ramiz

Quote from: KeelhaulMacskafogóról(Kuro Tenshinek): két ellentétes mûfaj, valóban, DE: ha választanom kellene, hogy abszolút értékben mi a jobb: Csupasz Pisztoly, vagy Hetedik Pecsét, nem lenne kérdéses, hogy melyikre szavaznék. Érted: az egyiknek mûvészeti, stb. értéke van, rendkívüli hatással van, a másikon meg nevetünk egy jót. Egyébként imádom a Macskafogót, isteni jó. De abszolút értékben sincs sehol az NGE-hez képest. (Mondom: imádom a Macskafogót.A Toy Storyt meg végképp nem tartom semmire. Ha animáció és filmmûvészet, akkor NGE, ez nem vitás.)
Tudom, hogy ez valamennyire off, de ha már te is visszatértél rá: a Macskafogó szerintem jóval többet nyújt mûvészeti érték terén (is), mint az NGE. Persze a kulcsszó a "szerintem". De attól, hogy az NGE-ben sok filozofálgatós rész van, még nem lesz mûvészileg feltétlenül értékesebb mindenki szemében. Én például Rejtõ vagy Wodehouse bármilyen mûvét többre becsülöm mûvészileg is!, mint akármilyen filozófiakönyvet. Ez nem azt jelenti, hogy az NGE kevésbé élvezhetõ. Mindkettõ élvezhetõ. De azért, mert a Macskafogó könnyedebb darab, még nem kisebb "abszolútértékben" sem. Például azért, mert egységes stílusú (nem úgy, mint az NGE). Például azért, mert nincsenek benne logikátlanságok és zavaros részek (mint az NGE-ben). Vagy olyan sok akció, vérfröcskölés stb sem. Ha már itt tartunk. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: LazzaretNa most én nem leszólni akartam a filmet
A "buta mûvészfilm" kifejezés másra utalt ;)
Értjük, nem tetszik, hogy összezavar, elgondolkoztatna, inkább csak valami látványos, könnyû szórakozásra vártál, homályos részek nélkül. Van olyan is bõven (sõt, pont az ilyenek mint a NGE vannak kisebbségben) úgyhogy van mik közül válogatni ;)

Kuroi Tenshi

Quote from: KeelhaulMacskafogóról(Kuro Tenshinek): két ellentétes mûfaj, valóban
és én azt is írtam, hogy a saját mûfajukban nagyon jók is. Azonban azt, hogy nálam ez a két mûfaj egy szinten lenne, azt nem írtam :p

Djinn

http://guru.theotaku.com/view.php?action=retrieve&id=16">http://guru.theotaku.com/results/16_kaworu.jpg" alt="Quiz Result Provided By: theOtaku.com." />



http://guru.theotaku.com/view.php?action=retrieve&id=16">What NERV Child Are You?


Hosted by theOtaku.com: http://www.theotaku.com/">Anime. Done right.


Sötét titok...? Mirõl beszélnek ezek?? :ejj:  :haha:
Egyébként eddig minden ilyen teszten ez lett az eredményem. Reménytelen vagyok. :)
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Kuroi Tenshi

Quote from: RamizTudom, hogy ez valamennyire off, de ha már te is visszatértél rá: a Macskafogó szerintem jóval többet nyújt mûvészeti érték terén (is), mint az NGE. Persze a kulcsszó a "szerintem".
Mindenkinek megvan a joga véleményhez, de csak az én véleményem helyes. :p :D
Szerintem pedig nem. Objektívan megvizsgálva:
  • történet/cselekmény
  • történet/cselekvések következetessége
  • szereplõk kidolgozottsága
  • jellemfejlõdés
  • mondanivaló
  • mélyebb tartalom
  • kidolgozottság/alkotó vele töltött ideje
  • újdonság - történet, vizuális megoldások terén
  • szimbolika
  • stb
alapján a NGE mûvészileg egyértelmûen nagyobb teljesítmény.
A különbség inkább a szubjektív preferencia-rendszered, élvezeti szint-értékeléseden alapul; meg persze, hogy mennyire tudsz vagy kivel akarsz azonosulni, humorra és akciódús lájtos szórakozásra vagy elgonolkodtató, néhol filozofikus történetre vágysz-e, stb.

Pirula

Quote from: DjinnSötét titok...? Mirõl beszélnek ezek?? :ejj:  :haha:
Ha Kaworu... akkor biztos arra céloznak hogy valójában egy angyal vagy. :angyali:

Keelhaul

Sötét titok. Biztos klónoltak. ;)
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Djinn

Quote from: PirulaHa Kaworu... akkor biztos arra céloznak hogy valójában egy angyal vagy. :angyali:
Az hogy angyal vagyok természetesen igaz.  :lazza: De nem titok :D  :ad:
Quote from: KeelhaulSötét titok. Biztos klónoltak. ;)
Klónozás? Hát ugye életem párját Ádámnak hívják és olyan, mintha a szerves részem lenne. A lelekem egy része tõle származik...  :3x3: Hmm. Már magamnak is nagyon gyanús vagyok.  :haha:
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Keelhaul

Quote from: Kuro_TenshiMindenkinek megvan a joga véleményhez, de csak az én véleményem helyes. :p :D
Szerintem pedig nem. Objektívan megvizsgálva:
  • történet/cselekmény
  • történet/cselekvések következetessége
  • szereplõk kidolgozottsága
  • jellemfejlõdés
  • mondanivaló
  • mélyebb tartalom
  • kidolgozottság/alkotó vele töltött ideje
  • újdonság - történet, vizuális megoldások terén
  • szimbolika
  • stb
alapján a NGE mûvészileg egyértelmûen nagyobb teljesítmény.
A különbség inkább a szubjektív preferencia-rendszered, élvezeti szint-értékeléseden alapul; meg persze, hogy mennyire tudsz vagy kivel akarsz azonosulni, humorra és akciódús lájtos szórakozásra vagy elgonolkodtató, néhol filozofikus történetre vágysz-e, stb.
Igen, szépen megfogalmaztad.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Keelhaul

Olvasgattam mostanában elég sok külföldi fórumot.

1.A nézõk többségét nagyon megosztja az egész sorozat. (Vannak akik mestermûnek tartják, vannak akik szerint pedig az egész egy szándékosan zavaros katyvasz, tök értelmetlen, mûvészieskedõ, ál-elvont,stb.)
Mi errõl a vélményetek?
- Nekem: sokaknak nem tetszenek más nagy alkotások sem (végül is nem kötelezõ mindenkinek tetszenie), a Taxi Drivert is sokan utálják pl.
Egyébként kétféle EVA-gyûlölõvel találkoztam: az egyik szerint túlságosan borús hangulatú a vége, és jobban tetszett neki az átlag-mecha anime rész, mások szerint szintén sok a vége, és szerintük megtörik az egész. Ja továbbá utálják benne a vallási szimbólumokat, egyebeket. Van közte pár jó meglátás, de szerintem nincs vészesen túlértékelve a sorozat. Amiket láttam (Akira, Gits, Ninja Scroll, Db, DBZ,Hellsing) azok közül messze kitûnik számomra. (Még a Lain-re, a graveyard of fireflies-ra meg a hack//sign-ra lennék kíváncsi. Love Hina és tsai kíméljenek :)), ja meg talán a berserkre :) )

2.Mit szóltok a Weta Workshop honlapján megjelent Evangelion Concept Artokhoz, illetve ahhoz a hírhez, hogy meg akarják filmesíteni? Szerintem 1. vagy ne csináljanak belõle, vagy legyen trilógia, 3 filmben össze lehet NAGYJÁBÓL foglalni az egészet. 3 * 140 percben, kb. Bár lehet, hogy a sava-borsa marad ki. (Ami ez esetben szerintem NEM az anime rész. Az NGE nem azért jó, mert anime, hanem mert minden más nagyon telitalálat benne, ami filmként is jóvá tehetné.)
Szóval meglássuk, ki a rendezõ, és akkor nálam majd eldõl, megnézem-e.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Kuroi Tenshi

Quote from: KeelhaulEgyébként kétféle EVA-gyûlölõvel találkoztam: az egyik szerint túlságosan borús hangulatú a vége, és jobban tetszett neki az átlag-mecha anime rész, mások szerint szintén sok a vége, és szerintük megtörik az egész.
elsõre nekem is nagyon sötétnek jött át. Másodszorra - bár még mindig sötét volt - már jóval kevésbe volt az, mintha 90%-ban fekete-szürkébõl  átváltott volna 40%-ra... Ebben talán benne van, hogy volt ideje érlelõdni, meg hát nem sürgetett a szigorlat, és többször nyomtam meg a Pause-t hogy normálisan elolvashassam és belegondolhassak, vagy a képsorokat alaposan megnézzem
Quote from: KeelhaulMit szóltok a Weta Workshop honlapján megjelent Evangelion Concept Artokhoz, illetve ahhoz a hírhez, hogy meg akarják filmesíteni?
Neeee!

Evvel csak elrontanák. Ehhez nem szabad hozzányúlni; fõleg nem hiányzik, hogy Holywood ráharapjon  :eek: *megborzong*

Keelhaul

#138
Arról, hogy mennyire sötét:
Valóban, egyre kevésbé. Bár nekem ezek a sötét hangulatú filmek jönnek be valahogy, realisztikusnak tûnnek.Ezért a Hetedik Pecsét a legjobb film. Amitõl elsõre kivert a víz, az az EoE vége. Amitõl most kiver a víz, az az EoE homokozós jelenete, meg Armisael (utsó elõtti, elõtti angyal, aki alatt Handel megy), amikor kínozza Asukát. Remélem nem kevertem össze a nevet az utsó elõttivel, most lusta vagyok utánanézni.
Kíváncsi vagyok, hogyan oldáj meg pl Kaworu kivégzését, vajon kitartják-e 1:17-ig Örömódával a képet... :/ :rolleyes:
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.


Keelhaul

#140
Quote from: Kuro_Tenshi:eek:  :grrr:  :bruhuhu:
Egyre rosszabbul hangzik...
A Weta legalább egy igényes cég, nézd meg a szájtjukat. Nekem ugyan nem tetszik a UNIT-01 concept artja... :/ De van pár egész elmenõs kép.

Link: http://www.wetaworkshop.co.nz/projects/filmography/galleries/neon_genesis

Rei nem volt a kedvencem, de ez a re-design VALAMI TRAGIKUS. RÁADÁSUL FELNÕTT NÕ. ****** *** * ***** ***** ******!

Asuka, Rei és Misato is: 1. csúnya , 2. felnõtt (misato öreg) , 3. europid 4. Rei haja barna
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Darkstar

Quote from: KeelhaulAsuka, Rei és Misato is: 1. csúnya , 2. felnõtt (misato öreg) , 3. europid 4. Rei haja barna
Nagyon rondák. Igyekszem elfelejteni a képeket.  :mad:
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

Quote from: KeelhaulA Weta legalább egy igényes cég,
Hát ha ez az igényes..  :rolleyes:  akkor inkább nem is akarom megtudni, hogy milyen lenne, ha igénytelen cég csinálná ( :eek: )

Keelhaul

Quote from: Kuro_TenshiHát ha ez az igényes..  :rolleyes:  akkor inkább nem is akarom megtudni, hogy milyen lenne, ha igénytelen cég csinálná ( :eek: )
A gyûrûk ura spec.effektjeit õk csinálták. asszem ez mindent elmond. De annak a pár rajzolónak letépném a fejét. :hogyaza:
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Djinn

:wtf:
Most mi van? Én azt hittem csak vicc. Most komolyan filmet csinálnak belõle?  
Egek, hogy ebbõl mi lesz.. :eeek:
Tényleg szörnyûek a rajzok :(
"If you want the rainbow, you gotta put up with the rain"

Kuroi Tenshi

Szerintem evvel a topic címénél vagyunk - Neon Genesis Evangelion's Spoilers, azaz a NGE elrontói  :haha:  :rolleyes: :(

És... a hagyományt folytatva a 400. post is a NGE-topicban  :lazza:

Lazzaret

Hát ezek a képek szõrnyüek. Hiába nem tetszet nagyon a film de ez csak a megalázása lesz az NGE hírének. Hát ezel tönkre fogják vágni az NGE-t. Mondjuk ara kiváncsi lennék hogy akarják megvalósítani. Az egész mondani valója nem fér bele egy részbe. Csinálni akarnak egy teljes filmes sorozatot? Szerintem ezt hamar elkéne felejteniük.


www.arkangyalok.uw.hu

Keelhaul

Quote from: LazzaretHát ezek a képek szõrnyüek. Hiába nem tetszet nagyon a film de ez csak a megalázása lesz az NGE hírének. Hát ezel tönkre fogják vágni az NGE-t. Mondjuk ara kiváncsi lennék hogy akarják megvalósítani. Az egész mondani valója nem fér bele egy részbe. Csinálni akarnak egy teljes filmes sorozatot? Szerintem ezt hamar elkéne felejteniük.
Hollywoodnak pénzt ígér kultanimebõl akciófilmet csinálni, attól tartok ezzel lerombolják az NGE renoméját. (Amit megfigyeléseim szerint amúgy is elég trendszerû rombolni.)

Más:
Az NGE 'túlzott népszerûsége' miatt divat szidni a sorozatot... mindenki rengeteg hibát emleget, meg hogy közel sem tökéletes, satöbbi blablabla. Mert valaki elvárt ilyet? Nem lehet valami úgy jogosan kultuszmû, alapmû, mestermû, hogy vannak hibái?

Megint más:
Sokaknak az sem tetszik, hogy 14 éves gyermekek nyávogását kell hallgatnia a sorozatban. Hát, ha nem tûnt volna fel nekik, egy 18-20 éves ember legalább ennyit nyávog, csak nem ezen a hangszínen. Amúgy (talán a legkomolyabb hibája a sorozatnak a néha felesleges zsidó-keresztény motívumrendszer mellett) a szereplõk gondolatvilága nem mindenhol tükrözi egy 14 éves ember lelkivilágát.
Misato, Kaji, Ritsuko pedig 30 éves, nem gyerek, és valós problémái vannak.

Megint más:
Csak én érzem úgy, hogy ez az egész leginkább a magányról szól, vagy másnak is feltûnt? Nem nagyon említik az elemzésekben, fórumokon, mennyire központi témája az egésznek az ember magára utaltsága, talán ez fogott meg, egyes más filozófiai kérdésfeltevések mellett legjobban a sorozatban. Rengeteg mindent erre futtat ki a rendezõ, és úgy vettem észre, hogy ez _nem mindenkinek_ jött le. Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez nem valószínû :hail:

Most ennyit, majd kifejtem bõvebben, csak olvasgattam erre-arra és eszembe jutott :)
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Keelhaul

Más 1, bõvebben kifejtve:

Tényleg több száz oldal fórumot futottam át elég rövid idõ alatt, egy valami feltûnt:
Egyes, tapasztalt animefanok túlértékeltnek tartják az Evangeliont, mert a CB, GitS, Akira, Lain,stb. mennyivel jobb, mélyebb nála.
Hogy miért, arra elég felületes válaszok születtek:
1. Az NGE túl népszerû.
Valóban népszerû, de annyira, hogy az IMDB-n 2000 ember vette a fáradságot, hogy szavazzon rá.
Ezzel szemben GitS-re 12000 ember körül szavaztak összesen, mondanom sem kell, alacsonabb pontszámot kapott. De ha 12000 emberrel megnézetnénk az NGE-t az a véleményem, hogy jóval a GitS alatt teljesítene. Ennek több oka lehet:
1.Az elejét sokan kedvelnék, szerintük az tök jópofa, stb.
2. A 16. résztõl nem mindent sikerül elsõre, másodikra, harmadikra megérteni, ez zavaró lehet sokaknak
3. Vannak emberek, akik zavarba jönnek, ha gondolkodniuk kell
4. Véres, rendkívül igénybeveszi az embert lelkileg
5. Nem Happy End
-----
Hogy az anime rajongók egy része miért utálja. (Errõl a fórumról is gyûjtöttem érveket, meg máshonnan is)
1.Túlrajongottság
Vannak valóban egy csomóan, akik csak annyit képesek kinyögni róla, hogy ez mekkora hûdejó, ez a legjobb, stb. Az ilyen embereket nem értem, mert az õ fajtájuknak nem lenne szabad tetszenie a sorozatnak. Vagy valamit nem értettek meg, és ha felvilágosulnának, rögtön megutálnák.
2. Sok rossz, belemagyarázó elemzés született
Az egyik legnagyobb problémának a rengeteg keresztény jelképet tartom, mert hajlamos úgy feltüntetni a sorozatot, hogy ez az elsõdleges tartalma, és sokan (jogos gyanakvással) rögtön úgy érzik, hogy a rendezõ DIREKT helyet adott a belemagyarázásnak, hogy elvontabbá tegye az egészet. Nyilván errõl is szó van, továbbá Lilith nagyon jól néz ki egy vörös kereszten, stb. Vannak valós tartalmú szimbólumok, de szerintem egy kicsit sok.
Ezt én Mátrix-szindrómának nevezem, azzal a különbséggel, hogy ott, egy pár érdekes gondolattól eltekintve, valóban túlzott értékeket magyaráztak bele a filmekbe. (Azon kívül, hogy a Mátrix össze van lopkodva többek között az NGE-bõl is)
Ezekre építve aztán annyi marhaságot és felületes elemzést hordtak össze az interneten, hogy rossz nézni, ezek alapján én is megútálnám, ha nem rendített volna meg nagyon mélyen a sorozat.
3. Miért 14 évesek ?!
Sokakat idegesít, hogy gyerekek mentik meg a világot, továbbá, hogy a gyerekek nyávognak, és ennyi idõs korunkra már túl vagyunk ezen az egész problematikán, amit a felnövés okoz. (Nagyjából)
a) Gyerekek mentik meg a világot (továbbá a sztori)
Amikor elõször olvastam róla, én is eléggé blõdnek tartottam. Az elsõ részben megfogott valamennyire Shinji kínlódása, meg valahogy kíváncsi lettem, hogy ennek mi lesz a vége.
Shinji nagyon sok szempontból már félig-meddig felnõtt, vannak bizonyos dolgai, amiket rendkívül tudatosan állapít meg. Egy gyerek sosem mondja magáról, hogy 'gyerek vagyok még', mint azt Shinji hangsúlyozza. Ez betudható valamennyire egy végiggondoltság-beli hibának is, ugyanakkor Shinji érzései sem gyermeki eredetûek, és csak részben tizenéves problémák.
A nyávogás pedig, tapasztalataim szerint minden ember jellemzõje, csak idõsebb korunk felé haladva egyre inkább magunkba fordulunk vele, és megszokjuk. Javítsatok ki, velem ez nagyjából így van. 14 éves koromban én is megengedhettem magamnak hogy tudassam mindenkivel ha valami bajom van.
Ez nem jelenti azt, hogy magamban nem kínlódok most jóval kevesebbet...
Erre hozom fel példának Gendot, aki legalább annyira defektes mint a szeretett kisfia, és az EoE-ben még nyávog is :)
Szóval az a nyávogás nagyon is reális, nem kell rajta (szerintem) kiakadni.
A szereplõk között létrejött érzelmek többnyire felnõtt-felnõtt jellegûek, egypárat leszámítva. Ami felnõtt-gyerek kapcsolat, az sem mondható a szokványos fajtának. Mielõtt szétoffolom a gondolatmenetemet, visszaugrok.
Ezt pedig becsillagozom majd, egy másik hasonló agyviharos hozzászólásom témájaként...:)
b) Sztori
Sokan vetik fel, hogy Hideaki Anno DIREKT nem fejezte be a történetet, hogy ezzel újabb tanakodásra adjon okot, és ezzel is zavart keltsen, és belemagyarázási lehetõségeket nyisson. Meg hogy ez egy olcsó mûvészieskedõ fogás, stb.
A sztori egyrészt annyira nem összetett, vannak hiányos részek, de arra pedig józan 1 perces gondolkodással belátható, hogy nem lehet rájönni. Nem tudom miért izgat mindenkit, hogy ki ölte meg Kajit, nagyjából teljesen lényegtelen.
Érezhetõ, hogy nagyjából a 12-13. résztõl a sorozat eleinte finoman, majd egyre élesebben kezd eltávolodni a sztori erõteljes végigvezetésétõl, és inkább a szereplõket és ambícióikat értjük meg. A sztorit az End of-ban végül is végigvisszük..., annyira nem történik semmi egetrengetõ. Kemény, realisztikus, nem valami hatalmas eposzba illõ, de nem is elhanyagolható.
Marad pár nyitott szál, amin szintén sokan hõbörögnek. Nagyon szeretjük, ha valaminek van eleje, van közepe, van vége, csak nem igazán tudom miért, (azért mert az ókori görögök így szerették, zárójel bezárva) és zavar minket, ha valaminek a vége ismeretlen számunkra. Nem hagy nyugodni. Nem mintha életünk során annyi mindenre megkapnánk a kielégítõ választ,de most ezen nem filozofálok :)
Szóval a történetet nem göngyölítjük fel teljesen. Ez nálam elõny, mert nagyon realisztikus.
Itt be kell szúrnom egy apróbb megjegyzést, a vége-értelmezésemrõl. :) Nem bííírom ki, hogy ne tegyem.
Asuka demonstrálja, hogy szereti Shinjit(ahogy megsimogatja Shinji arcát 1. nagyon megható,2. így nem szokták megsimogatni az ember arcát, csak úgy), mire az kicsit magához tér a félig õrült, extatikus állapotából. Asuka kijelentése sokféleképpen értelmezhetõ: egyrészt, az instrumentalityben minden tudat egy: azaz simán tudhatja, hogy mit csinált a jelenlétében Shinji,(az a kocsijelenet erre utal, de az nem 100%, hogy nem csak Shinji agyában játszódik), másrészt az imént fojtogatták. Ha ezt összevesszük, eléggé nyilvánvalóan szarul érzi magát. Egyébként is az elõbb volt valamiféle apokalipszis. Az egész jelenet kicsit elgondolkodva megérthetõ,( Most ne menjünk bele, hogy mi az a megértés :))) ) én pl. fel tudtam állítani egy magamnak elfogadható verziót. Ez a tökjó az egészben. Nem magyaráztam bele semmit, csak értelmeztem. Nem kell mindent készen kapni-errõl is szól a sorozat...
Húú de elkalandoztam. Folytköv.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Keelhaul

#149
Ja igen, történet...
Nem kapjuk készen a befejezést, nálam jópont. Másoknál lehet, hogy rossz, de én már vártam egy ilyen mozgóképet. A Nagyítás c. film is TÖKÉLETES példa erre. Mégis hatalmas film.
Ugorjunk, azt hiszem túltárgyaltam, majd visszatérek rá, ha valaki esetleg reagál is arra, amit írtam.

3. pont asszem, a pszichológia
Van aki nem bírja Freud-ot. Ez kellemetlen.
Nekem nagyon érdekes volt ez a fajta kérdésfeltevés, amellyel a szereplõket az utolsó két részben elbíráljuk.Misato-tól 5ödszörre megkérdezve megtudjuk, hogy nem boldog. Sok embert alá kellene vetni valami ilyesminek. Jót tenne nekik. Az egészben van egy fajta feszültség, ugyanakkor az ember ha elég gyors (hálisten én elég gyors voltam) fel tudja magának tenni a kérdéseket, és el tud rajtuk utána/alatta tûnõdni.
Másokat zavar ez, vagy mert zavarja õket a módszer, vagy mert egyszerûen nem ezt várják egy animetõl.

4. pont filozófia
A sorozatban rengeteg nihilizmus van, ezen kívül az ember alapvetõ kérdéseire keresi a választ. Nekem tetszik, valakit idegesítenek a nihil elvek.

5.túlzott mennyiségû vér
Kevesebb vérrel is meg lehetett volna oldani. Errõl annyi a véleményem, hogy nem oszt, nem szoroz. Viszont ha már kemény a cselekmény,akkor ahhoz legyen vér is. Nem mintha sokkolna, mert legkevésbé sem foglalkoztat. Vannak persze durva és megrázó képek, de én nem azok miatt voltam kiakadva.
Erre azt szokták mondani, hogy ha már filozófia, pszichológia a vége, akkor minek a cselekmény, és ha már van, minek kellett kiirtani a teljes NERV bázist, stb.
Egyrészt realisztikus, másrészt nekem (bár nem fontos számomra a cselekmény) szükségem volt arra a pár jelenetre, mert ez a sorozat valóságához köti az eseményeket, ezzel is jelezve, hogy _ez történik_.

A fenti hozzászólásaim eléggé szubjektív jellegûek, és még jobban ki akarom õket dolgozni, de ne tessék megkövezni, ha más a véleményetek.
Nem mondom azt, hogy hülye, aki szidja az NGE-t de arra szeretném kérni, hogy tisztelje a gondolkodó fanok véleményét, és ne becsülje alá, mert érzõdik rajta, hogy tehetség szorult bele, nem is kevés.
Ha valaki érti és nem kedveli az NGE-t az nem pech, sõt szerencsés ember, mert valószínûleg a sorozat problématikája nem fogta meg, és sosem volt olyan dolgokkal dolga, mint a magány, vagy ha volt is, feldolgozta könnyen. Majd leírom, hogy mik azok a kérdések, amik jóvá teszik az egészet, szerintem.
Hangsúlyozom, szubjektív voltam, sõt lehet elvakult is, de ezt nem állapíthatom meg, ha elvakult vagyok, ugyebár. ;)
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.