USTEAM

Külvilág => Help => leírások/FAQ/GYIK => Topic started by: Selmo on 2009-01-13, 03:11:28

Title: Letöltésvezérlők
Post by: Selmo on 2009-01-13, 03:11:28
Gondoltam jól jön egy ilyen topic, mert nem mindenki van tisztában a letöltésvezérlőkkel és azok lehetőségeivel. Aki veszi a fáradtságot és ír másról is, - Flashget, FDM, stb. - az szóljon egy modnak, aki majd leveszi a lockot addig. Én most csak a Total Commander lehetőségeivel foglalkozom. Letölthető a www.ghisler.com vagy a www.totalcommander.hu oldalról. Első dolog legyen az FTP kapcsolatok beállítása, mivel itt elég szigorúan veszik a hammerolást. Beállítások->Általános beállítások menü.

(https://images.imgbox.com/a0/f8/7I51IHiO_o.jpg)

Ezek után felvesszük a kapcsolatok közé az FTP-t. Hálózat->FTP kapcsolódás vagy CTRL+F és Új kapcsolat... gomb. A kiszolgáló nevét és a felhasználónevet/jelszót 2× is nézzük át, mert az elgépelés az egyik elsőszámú hibaforrás a csatlakozási problémáknál. A felhasználói név/jelszó párosnak a főoldalon (http://usteam.hu/) regisztrálttal kell egyeznie, nem a fórumossal! Ezek azonban tetszés szerint elhagyhatók, ekkor a csatlakozásnál kell begépelni őket, ez elsősorban nem otthoni/megosztott gépnél hasznos. Ha valaki csak 1 fajta dolgot tölt általában, akkor azt beállíthatja a távoli könyvtárnál és így nem kell állandóan belépnie abba a könyvtárba. Ha azt szeretnénk, hogy minden letöltésünk erről a szerverről egy könyvtárba kerüljön, azt a helyi könyvtárnál tudjuk megadni.

(https://images.imgbox.com/a9/c7/LTqIQsZm_o.jpg)(https://images.imgbox.com/37/62/XaQBim6O_o.jpg)

Végezve a kitöltéssel rögtön ki is lehet próbálni a Kapcsolódás gombra kattintva, hogy minden helyes-e. Siker esetén nincs más dolog, mint megkeresni a megfelelő könyvtárban a megfelelő fájlokat. Ezeket kijelölve egy F5 nyomásra vagy egérrel áthúzás után megjelenik a másolás ablak.

(https://images.imgbox.com/62/ae/kozQFzPr_o.jpg)

Itt mindig érdemes bejelölni a legalsó opciót, hogy tegye listába őket, mert így megmaradnak a letöltések akkor is, ha netán áramszünet lenne, ki kell kapcsolni a gépet vagy akármi közbejönne, és nem kell újból végigjárni a keresést és kijelölést. Továbbá ezzel a módszerrel lehetőség van több dolgot is leszedni egyszerre, nem kell megvárni, amíg végez az első másolásával. Az OK megnyomása után megkérdezi, hogy mentsük-e a célt.

(https://images.imgbox.com/c4/83/klfsCht9_o.jpg)

Ezt nem bejelölve majd a letöltés indításánál az épp aktuális könyvtárba fog menteni, ami nem mindig szerencsés. Ha végeztünk a hozzáadásokkal, akkor menjünk a szétkapcsolásra felül, hiszen már nincs szükségünk erre a kapcsolatra és az FTP kapcsolatok száma 2-re van korlátozva, szóval nehogy véletlenül kizárjuk magunkat ezzel. :) Ezek után bármikor elkezdhetjük a letöltést a Hálózat->FTP letöltés lista alapján... menüre kattintva.
Ha letöltés közben bármikor hozzá akarunk adni újabb fájlokat, akkor a már leírt módszerrel bármikor bővíthetjük a listát, hiszen letöltés közben böngészhetjük a szerver tartalmát, mert ez belefér a 2 szálas korlátba. (Amennyiben ilyenkor hibaüzenetet kapnánk, akkor előfordulhat, hogy "beragadt" egy szál, ilyenkor állítsuk le a letöltést majd zárjuk be és indítsuk újra a TC-t.)  Ennek az az egyetlen hátránya, hogy nem azonnali a hatása, tehát ha leszedett mindent, akkor újból el kell indítani a letöltést, hogy a frissített listát használja. Ahhoz, hogy közvetlenül a listába adjuk hozzá a letöltendő dolgokat azokat ki kell jelölni, majd a különálló letöltésablakban rá kell nyomni a + gombra.

(https://images.imgbox.com/4c/3d/e7g3Uw9G_o.gif)

Itt rányomunk a hozzáadás gombra és utána csak a célt kell megadnunk. Ezzel az új fájlok máris bekerültek a listába. Azonban arra figyeljünk, hogy az ezzel a módszerrel hozzáadott fájlok nem mentődnek el, tehát ha megszakad a letöltés, akkor elvesznek, lévén nem lettek elmentve a listába. Lehetőség van a letöltés sebességét csökkenteni is a Sebességhatár előtti pipát bejelölve és a korlátot beírva. Ez elsősorban akkor jön jól, ha közben le akarunk tölteni mást, mondjuk webes felületről gyorsan. Mivel a technika ördöge sosem alszik, ha végzett a letöltésekkel, ellenőrzésképpen ismét indítsuk el a listás letöltést, mert előfordul, hogy 1-1 fájl át lesz ugorva és hiányos lesz a letöltés. Ha ilyenkor hibaüzenetet kapunk, akkor minden rendben lejött. :) A hozzáértőbbek a TC alatt található ftplist.txt fájlba belekukkantva is tájékozódhatnak. Ha a letöltés meg lett szakítva és folytatjuk később, akkor a párbeszédpanelen minden esteben az Összeset folytat opciót válasszuk, hogy minden fájlt kérdés nélkül leszedjen/folytasson. Ha hosszabb időre magára hagyjuk a gépet - pl. éjszakai letöltés - akkor direkt érdemes megszakítani a letöltést, majd újraindítani, hogy egy esetleges szakadásnál automatikusan folytassa a letöltést.

(https://images.imgbox.com/af/66/OnT6pNhC_o.jpg)

A leszedett fájlokat ellenőrizni sem árt. Régebben egy ellenőrzőt, ún. SFV (http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_file_verification) fájlt mellékeltek a sorozatok mellé, ma már inkább a fájlnévben szerepel ez. Az előbbi verziónál nem kell túl sokat tenni, a TC egy duplakattra ellenőrzi a fájlokat. A második verziónál létre kellene hozni az SFV-t, majd az ebben szereplő összegeket összevetni a fájlok végén szereplő összegekkel. Igazából ez sem olyan nagy dolog, hiszen a TC képes létrehozni SFV-ket. De szerencsére voltak akik megspórolták nekünk ezt az egész játékot.
A megoldás neve crc32 tag. Nincs más feladatunk, mint letölteni innen (http://www.totalcmd.net/plugring/crc32tag.html), majd a letöltött zip fájlt nyissuk meg TC-vel - gyak duplakatt rá - és azonnal fel is telepíti magát, csak nyomkodjuk az OK-ot egymás után. A zip ezután törölhető. Most ha megnézzük a Nézet->Egyedi oszlopbeállítás menüt, akkor ott már látjuk is az új szerzeményt. Azonban még nem működik, tehát rögtön kattintsunk is rá az alatta lévő beállításra. Alternatívaként a Beállítások ablakot is előhívhatjuk, a végeredmény ugyanaz lesz.

(https://images.imgbox.com/1c/3a/id510dbd_o.jpg)

Itt kattintsunk a szerkesztés gombra, majd az új ablakban állítsuk be a beépülőnket. Adjunk hozzá 2 új oszlopot, majd ezeknek adjuk meg a képen látható értékeket. A sor végén lévő + adja be a menüt, csak végig kell követni az értékeket. De akár be is lehet gépelni. Figyelem, akinek nincs legalább 1600-as felbontása, az vegye vissza a név mező 330-as szélességét, mert nem fog elférni a képernyőn! :P De mindenki beállíthatja magának, hogy tetszik. A vállalkozó szelleműek további oszlopokat is hozzáadhatnak vagy módosíthatják őket, de az átlagfelhasználónak ennyi bőven elég.

(https://images.imgbox.com/e7/51/gHsbAjBD_o.jpg)

Ha végeztünk ezzel, okézzuk le végig, majd keressünk egy könyvtárat amin tesztelni lehet. Ha minden jól ment, akkor most kiválasztva az egyedi oszlopoknál, megkezdi az ellenőrzést. Ez a fájlok számától és méretétől függően eltart egy darabig. Ha végzett, máris láthatjuk a végeredményt. Ha valamelyik fájlnak rossz a CRC értéke, akkor azt szedhetjük le újból.

(https://images.imgbox.com/5b/7e/TfL22WnG_o.jpg)

Megjegyzések: