Kötetlen beszélgetések (régi Offtopic stílusban)

Started by Apatilos, 2006-06-12, 16:57:20

Previous topic - Next topic

Kvikveg

#1050
Zsiga: a habosizebol ivoviz: azert kivancsi lennek mi maradt benne, ertem ezalatt aaaaa... remlik, hogy pl fogamzasgatlo tabletta kipisilt maradvanyait. Ami ugye ilyenkor bennemarad tudtommal.

A pesti viz tenyleg erdekes, ennel rosszabb mar csak a nagykovacsi. Nem tudom hogy csinaljak. XD

Azon en teljesen kiakadtam, amikor megtudtam, hogy a szennyviz tisztitatlanul megy a Dunaba.

Youtube-on volt egy film "ki hiusitotta meg az elektromos autot" cimmel angolul de per pill nem talalom.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

sirtomi

#1051
Hibrod autókról olvastam sokat, mert érdekelt. Amiket manapság gyártanak szennyezőbbek mint a hagyományos benzinesek. A legtöbb több benzint fogyaszt mint a hagyományos ugyanolyan erős társa. Ami meg már jó lenne, az olyan drága hogy nem éri meg gyártani :) Az megint egy érdekes kérdés, hogy az akkumulátorok gyártása és kidobása szerintem szintén szennyező, legalább annyira mintha sima benzines autóval közlekednék.

Pécsen egész jól működik a szelektív hulladékgyűjtés. A teherautónak több rekeszre osztott tartája van és ennek megfelelően öntik bele a konténerek tartalmát. A hulladéklerakóban pedig még ezen felül is van szétválogatás. Állítólag nem volt olcsó a kivitelezés, de egész jól működik és nagyon sok embert ismerek, akik szét is válogatják a szemetet. Mi környékünkön nincsenek szelektív hulladékgyűjtő konténerek még, de anyukám így is szétválogatja a műanyagflakonokat meg az üvegeket és amikor kocsival megy városba, elviszi egy ilyen konténerhez :) Jóval több konténer kellene, meg esetleg lehetne már a konténereknél is jobban szelektálni, jelenleg csak 3 féle van.

.Attila

Én láttam már vízzel hajtott kis játékautót. És tényleg ment vízzel :) (más kérdés, hogy ezt nagyban eljátszani "kicsit" nehezebb)

Manitu

Quote from: .Attila on 2007-12-16, 15:23:49
Én láttam már vízzel hajtott kis játékautót. És tényleg ment vízzel :) (más kérdés, hogy ezt nagyban eljátszani "kicsit" nehezebb)
Nagyban is meg lehet csinálni, mondjuk a végsebessége max ha 10 lesz. Üzemanyag-cellának hívják, egy napelem tölti az akumulátorát, amivel hidrogénre és oxigénre bontja a vizet. A hidrogén elégetéséből nyert energia hajtja az autót, a melléktermék pedig víz, vagyis újabb üzemanyag :)


Próféta

Quote from: Ramiz on 2007-12-19, 21:23:12Az a baj az ilyen kocka mesékkel, hogy 99%-uk CSAK arra játszik, hogy ismered-e a kifejezéseket vagy nem, ha igen, "belsős" vagy és röhöghetsz, ha nem, "GB2Gaia faggot", de mint írások, vackok, és általában elég humortalanok is.
Tény.
And now, for something completely different: manapság az a baj a modern autókkal, hogy 99%-uk nem tud ruhát mosni, CSAK arra játszik rá, hogy elszállítson valakit valahová, és az ízük se túl jó.
Quote from: Ramiz on 2007-12-19, 21:23:12A mérnökök miért olyan rohadt unalmas, száraz, érdektelen emberek olyan nagy százalékban?!? :haha: (Boris Vian az egyik kedvenc kivételem, de Kiku és Próféta se jó illusztrációk a tipikus "döglött hal mérnök" archetípushoz. Pedig nyüzsög tőlük a BME... de úgy látszik, az internet egyes területein még biztonságban vagyok tőlük. :D)
Örülök, hogy nem tartasz döglött halnak, de ha igazad van, akkor is vitatnám, hogy ezzel kivételesnek számítok-e. Nekem nem alakult ki ilyen negatív képem az egyetemi ismerősi körömről. Legalábbis az a benyomásom, hogy általában sokkal színesebb életet élnek, mint én.
Nem csak azért ilyen borús a meglátásod, mert a legtöbb mérnökpalántát legfeljebb egy folyosón látod elfutni, vagy az egyetemen szakmai ügyekről diskurálni, és így természetesen nincs lehetőséged egy fokkal közelebbről (például egy ilyen otthonos, laza és szabad fórumon, mint ez itt) megismerni őket?
Ha nem erről van szó, és valami konkrét tapasztalaton alapult a véleményed, akkor bocs.

Fazék

Quote from: sirtomi on 2007-12-16, 15:21:35
Hibrod autókról olvastam sokat, mert érdekelt. Amiket manapság gyártanak szennyezőbbek mint a hagyományos benzinesek. A legtöbb több benzint fogyaszt mint a hagyományos ugyanolyan erős társa. Ami meg már jó lenne, az olyan drága hogy nem éri meg gyártani :) Az megint egy érdekes kérdés, hogy az akkumulátorok gyártása és kidobása szerintem szintén szennyező, legalább annyira mintha sima benzines autóval közlekednék.
Who Killed the Electric Car? vége felé is említést tesznek róla, hogy egyszerűen olyan komoly lobbi van az olaj mögött, hogy nincsen semmi érdekük az autógyártóknak komolyan foglalkozni az alternatív megoldások népszerűvé tételével. Lehet hogy fejlesztgetik, satöbbi, de nincs az az isten, hogy kijöjjenek velük. A film alaptémájául szolgáló elektromos autótípus is, amikor úgy nézett ki, hogy már-már majdnem sikeres is lehetne tömeggyártásban, megijedtek, gyorsan lelőtték a projektet, mint "sikertelent" és visszahívták az összeset a lízing-tulajdonosoktól (csak lízingelve lehetett kapni), majd bezúzták őket suttyomban. Továbbra is ezekkel a látszatmegoldásokkal állnak elő és sajnálkozva bólogatnak, hogy ennél jobb egyszerűen nem létezik, majd talán egyszer... addig is legalább ideig-óriág befoghatják emiatt páran a pofájukat, illetve politikusoknál is milyen jó kis népszerűségi elősegítő téma az ilyen autók promotálása (amik "fura módon" ennek ellenére mégse terjednek). egyszerűen nem érdekük, hogy létrejöjjön és elterjedhessen egy megbízható alternatív üzemanyagot fogyasztó gépjármű, amíg még van olaj és akármennyire is rémisztgetik az embereket, az még lesz egy ideig. előbb fogunk megsülni, mint elfogyjon...

(hozzászólásom elején említett film persze közel sem tökéletes, de egyszeri dokufilmszerűség nézésnek nem volt rossz.)

.Attila

Az a baj, hogy ha tényleg van használható alternatív forrás, akkor már csak azért is érdemes lenne áttérni, mert a kőolajat többek között a gyógyszeripar és a műanyaggyártás is felhasználja, értelemszerűen ezek (is) komoly gondban lesznek, ha elfogy az olaj. De tudom, nem így működnek a dolgok.

Kvikveg

Koszi Fazek, pont ezt akartam kikeresni.
(Bar meg nem volt idom megnezni.)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

kikuchiyo

Failure is the default option

minuszmiki

Szomorú, hogy ilyenek megtörténhetnek, de a hatásvadász szöveg is legalább ennyire idegesítő...

Xzone

Szeretném megemelni a kalapom bárki előtt, aki ebben a számban bármiféle értelmes részt talál. Segítségnek itt a szöveg.

Néha már én is egyetértek ezzel:

rap=retards attempting poetry

Fazék

Quote from: Xzone on 2007-12-30, 04:30:48rap=retards attempting poetry
ja, mert semmi más zenei irányzatból nem lehet előrángatni hasonlóan szar példákat... :rolleyes:

Xzone

Quote from: Fazék on 2007-12-30, 04:53:03
Quote from: Xzone on 2007-12-30, 04:30:48rap=retards attempting poetry
ja, mert semmi más zenei irányzatból nem lehet előrángatni hasonlóan szar példákat... :rolleyes:

Mondom: néha :)

Egyébként szoktam hallgatni ilyen zenét, leggyakrabban Xzibitet :redface:

Fazék

pár hete fölszabadultam eBay-re. kb másfél év szünet után ismét vettem pár audio cd-t. és rádöbbentem, hogy tök jó, hogy megvan eredetiben, de semmi értelme nem volt megvennem.
mert ugyebár hol hallgatok cd-t?
itthon? - sokkal változatosabb zenét tud nyújtani az mp3 kínálatom, ritkán szoktam háttérzeneként 1-1 album végighallgatásához ragaszkodni, inkább shuffle.
kocsiban? - a magyar utakon? HÁ HÁ szóval nem. mostanában megpróbáltam az új cd-kkel párszor, de esélytelen. kocsiba is inkább már SD vagy USB port-osat érdemes venni a cd-t lehet elfelejteni
gyalog útközben? - ki a fene kínozná magát az elemzabáló, mozgásra érzékeny cd-lejátszókkal, mikor ott van az mp3-lejátszó.

mi értelme, hogy cd-t vegyen az ember, azon túl, hogy jópár előadó támogatására nem létezik egyéb mód?
hátha ti tudtok választ eme igen egyszerű kérdésre...

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2008-01-25, 23:52:45
mi értelme, hogy cd-t vegyen az ember, azon túl, hogy jópár kiadó enyves kezeivel tömheti a zsebeit, miközben az előadónak csak filléreket juttat belőle, és közben röhög a markába a fogyasztókon.
fix'd.
A legjobb az, hogy a riaa szerint még a vásárolt cd tartalmát saját magadnak
mp3-formátumba gépre felrippelése is lopásnak számít ::)
Azok a barmok nem akarják felfogni, hogy az idő eljárt felettük, és ahelyett,
hogy az üzleti modelljüket a technológiához igazítanák, inkább mindenkit
visszafognak.

Cobra

mp3 sokkal rosszabb minőségű. Otthonra tudsz belőle flac-ot vagy ape-t csinálni belőle, autóba meg vegyél egy normális rádiót, nekem a 8 éves Pio-m sose ugrott meg. Mondjuk pont az autóban meg útközben elég az mp3 is, de itthonra már amit tudok flac-ban szerzek meg.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: Cobra on 2008-01-26, 00:10:54
mp3 sokkal rosszabb minőségű.
sztem aki egy 320kbps-es mp3 és CD összevetésnél megmondja kocsiban, hogy melyik-melyik, annak a hallásából kellene megélnie. :)

nekem egy kb 6 éves Sony lejátszóm van és folyton ugrál. azért az se mindegy milyen kocsid van. nekem speciel egy amúgy überjó kicsi Fiat Panda-m van, de braille írást is lehetne olvasni az utakon menet közben.

Kuroi Tenshi

Quote from: Cobra on 2008-01-26, 00:10:54
mp3 sokkal rosszabb minőségű. Otthonra tudsz belőle flac-ot vagy ape-t csinálni belőle,
Sokkal rosszabb?
>~320 kbps cbr lame mp3-at hibátlanul meg tudod különböztetni flactól?
Én nem, sztem már 256-nál is bajban lennék, pedig a technikai feltételek
(közel stúdió-szintű hangkártya, egykori high-end csúcsfüles) adottak, és
a hallásom is jó.
Vagy a flac egy placebo, önnyugtatás, de valójában csak helypazarlás?
:)

Cobra

Nekem még a 320-as mp3 is valahogy tompában szól, mint a flac. 192k-nál meg egyértelműen jobb a flac.
Fazék, nálad meg nem a rádióval van akkor gond, illetve oda elég a 128k-s mp3 is :) Illetve a Sonyknak elvileg nem olyan jó a rázkódástűrésük.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Próféta

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-01-26, 00:09:47
Azok a barmok nem akarják felfogni, hogy az idő eljárt felettük, és ahelyett,
hogy az üzleti modelljüket a technológiához igazítanák, inkább mindenkit
visszafognak.
Most kicsit captain obvious leszek, de szerintem nem barmok, hanem részvénytársaságok. Ők a klasszikus vállalkozással ellentétben nem sok profitot akarnak szerezni; ez nem is érdekli őket. Hanem kimondottan a múlt évinél több profitot akarnak. Mert a profit határozza meg, hogy mennyit ért a részvény, és ha drágán vették, akkor még drágábbnak szeretnék tudni. Hiába termel a cég csillió dollárt, ha ez profitcsökkenés, akkor egyben vagyonvesztés is a tulajdonosoknak.
Az üzleti modell átalakítása pedig, minimum ideiglenesen, profitcsökkenéssel fenyeget.

Kuroi Tenshi

Nyilvánvaló - de profitcsökkenés már így is van, és csak a
koholt vádaikkal és lobbik által félreinformált politikusok
törvénykezése akadályozza meg, hogy még nagyobb ne
legyen a zuhanásuk.
Ha most találnák fel a villanykörtét, akkor ők még kézzel-
lábbal a gyertyákat erőltetnék a politikusaikon keresztül.
Csak azt nem hajlandóak elfogadni, hogy nekik is fejlődniük
kell a korral, különben kihalnak.

Manitu

Quote from: Fazék on 2008-01-25, 23:52:45
mi értelme, hogy cd-t vegyen az ember, azon túl, hogy jópár előadó támogatására nem létezik egyéb mód?
hátha ti tudtok választ eme igen egyszerű kérdésre...
Azért van még létjogosultsága a CD-knek. Valakinek meg kell vennie, és berippelnie, hogy fölkerülhessen netre a cucc. Kábé ennyi.


kikuchiyo

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-01-26, 00:19:02
Vagy a flac egy placebo, önnyugtatás, de valójában csak helypazarlás?
:)

Nézd, egy audiofagfil számára egy 3 000 000 forintos csöves erősítő pontosan háromszor szól jobban, mint egy 1 000 000 forintos ;)
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Quote from: kikuchiyo on 2008-01-26, 01:07:29
Nézd, egy audiofagfil számára egy 3 000 000 forintos csöves erősítő pontosan háromszor szól jobban, mint egy 1 000 000 forintos ;)
Tudom jól, láttam már ilyeneket ;)
Csak sokan, akik nagyon mondogatják, hogy az mp3 milyen hótszar és
hozzá képest a flac mekkora császárság, egy a-b-x vaktesztben nem
tudják jól eltalálni, hogy melyik melyik.

Ramiz

Quote from: Fazék on 2008-01-25, 23:52:45
mi értelme, hogy cd-t vegyen az ember, azon túl, hogy jópár előadó támogatására nem létezik egyéb mód?
hátha ti tudtok választ eme igen egyszerű kérdésre...

Mint egy szép pina.
Vagy egy kedvenc képregény.
Jó kézbe venni.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: Ramiz on 2008-01-26, 01:47:45
Quote from: Fazék on 2008-01-25, 23:52:45
mi értelme, hogy cd-t vegyen az ember, azon túl, hogy jópár előadó támogatására nem létezik egyéb mód?
hátha ti tudtok választ eme igen egyszerű kérdésre...

Mint egy szép pina.
Vagy egy kedvenc képregény.
Jó kézbe venni.
sztem nem tökéletes az analógia. persze. jó kézbe venni. de a másik két példához képest, neki csupán ennyi az össz haszna. funkcionálisan porfogónak teszi meg a polcon. semmi jogalapja egy ilyen terméknek a mai piacon, mely simán digitális tárolást képvisel és mégis mozgó alkatrészeket igényel, melyek meghibásodási faktora jelentősen nagyobb, ezáltal élettartama jóval rövidebbre prognosztizálható, mint egy mozgó alkatrészek nélküli elektronikus egység esetében. föl kéne fognia a zeneiparnak, hogy ebben a digitális korban már esélyük sincs az ilyen tárolóeszközöknek hosszabb távon, és nem a kalózkodást kéne okolni mindenért, hanem simán fölfogni, hogy elszállt a médium fölött az idő vasfoga. mondjuk tény, hogy ha kitalálnának valami alternatív tárolóegységet, mondjuk egy csak olvasható memóriakártyatípust, már nem lenne elég ideje a technológiának befutni és elterjedni, mert a lassan haldokló, de vszleg továbbra is egész nagy a formátum mellett kitartó tábort képviselő cd-t vevők köre és letöltési lehetőséget kínáló boltok túlságosan kicsi piacot engednének már csak neki.
de persze ez csak spekuláció. ti hogy látjátok?

Kvikveg

Be tudom tenni a tobb, mint 10 eves lejatszomba, es play oszt csa. Nem doglik bele az mp3 lejatszom, nem merul le tole, hangulata van, es foleg a gep nem zug. :D
Es ket ev mulva lejatszva is ugyanugy szol, mert nem befolyasolja a hangkartyam, hangszoro az emlitett okoknal fogva ugyanaz, valakik dolgoztak azon, hogy a hangero stimmeljen... A vegek kicsit kattan a lejatszom es leall. Es akkor alszom.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Ramiz

Quote from: Fazék on 2008-01-26, 09:49:54
Quote from: Ramiz on 2008-01-26, 01:47:45
Quote from: Fazék on 2008-01-25, 23:52:45
mi értelme, hogy cd-t vegyen az ember, azon túl, hogy jópár előadó támogatására nem létezik egyéb mód?
hátha ti tudtok választ eme igen egyszerű kérdésre...

Mint egy szép pina.
Vagy egy kedvenc képregény.
Jó kézbe venni.
sztem nem tökéletes az analógia. persze. jó kézbe venni. de a másik két példához képest, neki csupán ennyi az össz haszna. funkcionálisan porfogónak teszi meg a polcon. semmi jogalapja egy ilyen terméknek a mai piacon, mely simán digitális tárolást képvisel és mégis mozgó alkatrészeket igényel, melyek meghibásodási faktora jelentősen nagyobb, ezáltal élettartama jóval rövidebbre prognosztizálható, mint egy mozgó alkatrészek nélküli elektronikus egység esetében. föl kéne fognia a zeneiparnak, hogy ebben a digitális korban már esélyük sincs az ilyen tárolóeszközöknek hosszabb távon, és nem a kalózkodást kéne okolni mindenért, hanem simán fölfogni, hogy elszállt a médium fölött az idő vasfoga. mondjuk tény, hogy ha kitalálnának valami alternatív tárolóegységet, mondjuk egy csak olvasható memóriakártyatípust, már nem lenne elég ideje a technológiának befutni és elterjedni, mert a lassan haldokló, de vszleg továbbra is egész nagy a formátum mellett kitartó tábort képviselő cd-t vevők köre és letöltési lehetőséget kínáló boltok túlságosan kicsi piacot engednének már csak neki.
de persze ez csak spekuláció. ti hogy látjátok?

A második fele jogos, el fog tűnni, ez nem kérdés, és valószínűleg még a mi életünkben (sőt, 10-20 éven belül) - ha nem is teljesen, de legalábbis az élvonalból. De ettől függetlenül az analógia jogos, mert nem muszáj kézbe venni a fenti két dolgot sem, csupán jó. Konkrétan a képregényeknél még hasonlóbb a képlet, hiszen azt is lehetséges volna digitális formában árulni, mégis sokáig ragaszkodni fognak az emberek a hagyományos megjelenéshez (remélhetőleg), mint ahogy a könyvek esetében is.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Manitu

Quote from: Fazék on 2008-01-26, 09:49:54mondjuk tény, hogy ha kitalálnának valami alternatív tárolóegységet, mondjuk egy csak olvasható memóriakártyatípust, már nem lenne elég ideje a technológiának befutni és elterjedni, mert a lassan haldokló, de vszleg továbbra is egész nagy a formátum mellett kitartó tábort képviselő cd-t vevők köre és letöltési lehetőséget kínáló boltok túlságosan kicsi piacot engednének már csak neki.
de persze ez csak spekuláció. ti hogy látjátok?
Szvsz egy ilyen read only memóriakártya még szerencsétlenebb megoldás lenne, mint a CD. Ugyanazok a hátrányok, csak a méretéből adódóan még könnyebb is elveszíteni.
Bár lehet, hogy csak az beszél belőlem, hogy személy szerint nem igénylem az ilyen digitáisan (is) hozzáférhető javak fizikai manifesztációjának birtoklását, maximum a fentebb említett porfogó céljából (aka, jól néz ki a polcon).


RedPriest

Elismerem a flac előnyeit (nekem is van pár), de a hely miatt jobban szeretem a 320kbps-os mp3-at. Azokat a számokat, albumokat, amiket imádok (pl.: összes Guns n' Roses, vagy az összes Ghost in the Shell :smile: ), flac formátumban is beszerzek, de a gépemen tárolt zenei állomány 95%-a mp3.
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」