Kötetlen beszélgetések (régi Offtopic stílusban)

Started by Apatilos, 2006-06-12, 16:57:20

Previous topic - Next topic

Rounin

Quote from: .Attila on 2010-03-26, 14:30:37
Ha legközelebb a 2. után már pofont kap, akkor meg nem fogja érteni, hogy most miért.

Nem tudom, hogy azért-e, mert rég voltál gyerek, de piszkosul alábecsülöd őket. :smile:

.Attila

Akkor saját sztori, tapasztalat:

1. Kétszer kaptam verést apámtól. Az egyikkel nem ért el semmit, a másikkal viszont elérte, hogy ne tegyem meg még egyszer azt, amit (aláírást hamisítottam az ellenőrzőben). De ezekkel együtt azt is elérte, hogy megfogadtam: ha még egyszer megpróbál megütni, visszaütök.

2. Általános iskolában volt az igazgatóhelyettes, egy idős, nagyon kedves nő. Mindig segített, védett minket. Egyszer csináltam valami nagyon rosszat és elmondta, hogy nagyot csalódott bennem. Iszonyat rosszul érintett, sokkal rosszabbul, mint az, hogy apám megvert. Ehhez persze hozzátartozik, hogy sokkal jobban is tiszteltem a tanárnőt, mint apámat.

Személyes tapasztalatból tudom, hogy csalódást okozni egy olyan embernek, akit nagyon tisztelsz, ezerszer nagyobb visszatartóerő, mint egy verés. Előbbi hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki jó irányba menjen (nem akartam több csalódást okozni, ezért inkább jól viselkedtem), utóbbi max. félelmet és agressziót szülhet (én komolyan gondoltam, hogy ha apám még egyszer megpróbálja, visszaütök).

Quote from: Kuroi Tenshi on 2010-03-26, 14:36:09
Quote from: .Attila on 2010-03-26, 14:30:37


Quote from: .Attila on 2010-03-26, 14:04:25
Én volnék troll?

No comment...

Na most trollozzál értelmes vita helyett. Hozzál fel konkrét példát, mert így nagyon gyenge vagy.

Kvikveg

Hehre, a szokasos "pofon neki, mert mar nincs tovabb" versus "a jo tanero meg tudja oldani pofon nelkul" vita. Popcorn.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Moha

Óráról kiküldeni nem lehet a rendetlenkedő diákot, mert "joga van részt venni az órán". A mai gyerekek - tisztelet a kivételnek - sokkal szemtelenebbek és agresszívebbek, mint mi voltunk anno. Ez részben annak köszönhető, hogy - sajnos - a szülőktől nevelést nem, vagy nem megfelelően kapnak.
Én kb. egy alkalmat sem tudok említeni, hogy engem vagy bármelyik osztálytársamat megpofozta volna a tanár. Az "óra után itt maradsz"-ra volt példa és szerintem hatásosabb, mint a fizikai fenyítés.

Mindenesetre húgomat előre sajnálom. Alsós tanárnőnek készül. Alsóban a gyerekek fele kisebbségi, egysze többet engednek meg maguknak, tanároknak egyre kevesebb a tekintélye... fel kell kötnie a fehérneműt...

Makos

A számból vetted ki a szót.
Mi még nem voltunk olyan szemtelenek mint a nálunk 1-2 évvel fiatalabbak. A diákok túl sokat engednek meg maguknak a tanárok meg nem tudnak mit kezdeni velük. Egyszerűen nincs tekintélyük.
A mostani középiskolai oktatás meg...Mi esetleg 1szer-2szer szóltunk be egy tanárnak. De nagyon ritka eset volt és csak olyan tanárnak aki megérdemelte.
Tesóm most 10edikes. Nem mondok konkrét példát, de csodálom a tanárokat, hogy el bírják viselni őket.

Member

Szerintem a "félelem" kondícionálása, vagyis a verés nem túl jó visszatartó erő, sokkal hatásosabb lehet egy olyan légkör, amiben a gyermek számára is érdekes a tanulás. A legnagyobb problémát ott követik el, hogy a leendő tanárok a gyakorlati időt az egyetem elitiskoláiban szokták eltölteni, így steril hangulatban tellik el az óra. Később, amikor problémái lesznek, sem az jön, hogy a gyereket próbálja bevonni az órába, hanem megpróbálja saját magának kényelmesebbé tenni a tanítási feltételeket, túlélési célból. És ez gáz.

Szerintem ha csoportokban tanulnának a gyerekek, sokkal többet lehetne elérni, mint ezzel az egyénközpontú szeméttel. A buktatás lehetőségét meg visszaraknám alsóban, mert ez csak egy elkerülő hadművelet volt (szokásosan), + még egy eszközzel kevesebb a pedagógus kezében.

Selmo

Quote from: .Attila on 2010-03-26, 14:04:25
Munkatársadnak is lekevernél egy pofont, ha éppen nem megfelelően viselkedik?
Egyrészt gyerekek neveléséről volt szó, egy felnőttől meg elvárom, hogy szocializált legyen, másrészt én lőport gyártok, szóval munkatársat szó nélkül baszok le, fenyítem meg, ha nem helyesen viselkedik, mert jobb esetben csak az adott épület ég le, rosszabb esetben meg az esti híradóban mutatják azt a krátert, ami Füzfőből maradt.

Itt ugye egyrészt az a probléma, hogy az oktatás nem követi azt a szintet, amit kellene, másrészt a társadalom sokkal agresszívabb, már az óvodások is kurvaanyáznak. Harmadrészt vannak tálcán hordott gyerekek, akiért a szülő rögtön rendőrt, ombudsmant, Hágát kiált. Negyedrészt elsősorban az előbb említett gyerekek nincsenek nevelve, mert az "az iskola dolga".

Arra a felvetésedre pedig, hogy nem visszatartó erő a félelem, hát annyit mondok, hogy a Btk. az a félelmen alapuló visszatartó erő, ami a többséget a seggén marasztalja. Félsz a következményektől. Ha egy gyereket úgy "neveltek" hogy nincsenek következmények, akkor azt aztán ha megszakadsz, akkor tudod megnevelni.

Nyílvánvalóan a jelenlegi rendszer szar és borítékolom, hogy egyre szarabb lesz, de az én véleményem az, hogy egy jó időben lekevert nyakleves sokkal többet ér és nevelőbb hatású, mint hogy Béluskát átviszik a 8. iskolába, mert "pikkelnek rá a tanárok".

A tökéletesség unalmas.

Lythis

A testi fenyítés szerintem sem megoldás, viszont egyet kell, hogy értsek azokkal, akik azt mondták, hogy van olyan gyerek, akin TÉNYLEG nem segít más, mint az, hogy egyszer istenesen lebasznak neki egyet. Más kérdés, hogy ennek nem a tanárnak kéne lennie, több okból sem. Egyfelől mert ez roppant felelősséggel jár, és nem hiszem, hogy minden tanárnak azt lehetne mondani, hogy saját belátása szerint csapjon oda. Olyan kis kézikönyvet meg nem tudsz írni, ami lefedi az összes olyan esetet, amikor "most jogosan képelnéd fel" helyzet áll fenn.
Igen, a tanárnak legyen tekintélye. Ez így papíron szép. Egy mai "szűretlen" iskolában tanár legyen a talpán, aki az esetenként akár 30+ tanítvány előtt ki tudja vívni a tiszteletet magának. Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem sok ilyet láttam.
Keltsünk bennük bűntudatot? Persze. Végülis ez célravezetőbb. Kár, hogy nagyon gyerekfüggő. Saját példámból tudom, hogy vannak olyanok, akikkel szemben még ez is hatástalan.
Amíg a kis vakarcsok azt látják, hogy a szabadidejüket vesztegetik kötelező seggeléssel, amikor csinálhatnának számukra ezerszer élvezetesebb dolgokat is, és aki tartja az órát arról tudják, hogy nem tehet velük semmit (arról nem is beszélve, hogy hazai bérezés mellett az is csoda, hogy egyáltalán bejár órát tartani), akkor persze, hogy fegyelmezetlen csűrhe lesznek.
A tanárok bérének emelését senki nem tartja elsődlegesen fontosnak (ahogy az orvosokét sem, ha már itt tartunk, de gondolom még sok egyéb szakma van), és az oktatási rendszert sem igyekszik senki reformálni, mert arra mindenki iszonyat allergiás. Annál jobban csak az egészségügyre és a nyugdíjra szoktunk azok lenni.

Just my two cents tho.

Moha

Ha már itt tartunk, nem megreformálni kellene a rendszert, hanem a nulláról újragondolni mindent. :D Oktatásügy, egészségügy, adórendszer, nyugdíjrendszer... mind szar.

Amúgy az a baj, hogy ez kb. egy öngerjesztő folyamat. A szülőnek nincs ideje a gyerekkel foglalkozni, meg túl gyerek még maga is hozzá, hogy nevelje. A gyerek a TV-ből "tanul". A TV-ből ömlik az agresszió, a gyerek is agresszív lesz. A tanárnak az iskolában nincs se eszköze, se lehetősége, hogy megfegyelmezze, a gyerek pedig azt hiszi, bármit megtehet következmények nélkül. Ergo felelőtlen lesz, később valószínűleg majd ő maga is úgy vállal gyereket, hogy nem érett még rá (nem tudja nevelni) és a kör bezárul.
Korcs egy világ ez. De nem baj, előbb-utóbb úgyis ki fogunk halni.

.Attila

Kihalni nem fogunk, de szerintem érik egy rendszerösszeomlás.

Member

Quote from: Moha on 2010-03-27, 14:17:20
Ha már itt tartunk, nem megreformálni kellene a rendszert, hanem a nulláról újragondolni mindent. :D Oktatásügy, egészségügy, adórendszer, nyugdíjrendszer... mind szar.
Azért teljesen újraírni nem kellene, vannak bennük logikus dolgok (szoctörvény, nyugdíjazás, egészségügyi ellátás, csak amiket ismerek), inkább átlathatóbbá tenni. Pl. van 44 pénzbeli ellátásunk, aminek nagy részét már nincs az az ember, aki kapná, van, aminek az összege nevetségesen alacsony, de mellette kizár jópár egyéb juttatást, stb.
Sztem ha a felsőknek nem a kiskapuk keresésére menne el minden ideje, akkor felkarolhatóak lennének az alsók és termelővé tehetők, és lenne egyfajta egészséges körforgás. De amíg a törvények is csak arra vannak, hogy megszegjék/kijátszák őket... :mittomen:

Ramiz

12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!


Nakedape

Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Zsiga

Quote from: LiaLia on 2010-03-31, 22:40:51
a segítségnyújtáson keresztül is válhat egyre inkább szörnyeteggé valaki.
:angyali:

kikuchiyo

A teljes implikációja ennek csak több másodperc után esett le.

Zsiga, elárulnád, melyik kerületekben teljesítesz szolgálatot?
Igyekszek nem ott megsérülni...
Failure is the default option

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Lythis

Quote from: kikuchiyo on 2010-04-01, 01:10:09
A teljes implikációja ennek csak több másodperc után esett le.

Zsiga, elárulnád, melyik kerületekben teljesítesz szolgálatot?
Igyekszek nem ott megsérülni...
Mentős. Csak abban reménykedhetsz, hogy nem ők jönnek, ha a széklet telibe kapja a ventillátort....:D

kikuchiyo

Na jó, de csak van egy bázisa, nem?
Pl. ha én itthon sérülök meg, akkor nagyobb valószínűséggel küldenek kocsit a kerületi mentőállomások egyikéről, nem?
Failure is the default option

Lythis

Ha valaha is említetted neki, hogy merre laksz, akkor már nem :D

Zsiga

13. kerületben van az állomásunk, de szó szerint mindenhova küldhetnek minket Bp-n belül, meg a környékbeli településekre is.
Ahova rendszeresen járunk (kb. gyakorisági sorrendben): XIII, XIV,  IV, III, V, VI, VII, VIII, X, IX, XV, XI, II, XII.
Ha meg ismerőst diktálnak ki rádión egy másik autónak, arra simán rárabolunk.  :__devil:

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Zsiga

Ha valakin átmegy a hév azért általában a roham megy, én meg nem azon szoktam lenni. :)

Lythis

Quote from: Kvikveg on 2010-04-01, 17:18:00
Hm, akkor nem uttetem el magam a HEVvel. :)
Quote from: Zsiga on 2010-04-01, 17:30:13
Ha valakin átmegy a hév azért általában a roham megy, én meg nem azon szoktam lenni. :)
csak találtunk kibúvót :D

.Attila

Nem szeretnék politikai vitát indítani, főleg most nem, csak korábban volt itt egy vita a nem szavazok vs. érvénytelenül szavazok témában.
-> http://index.hu/belfold/2010/valasztas/mindenkire_szavaz_aki_senkire/

Rounin

Nem elég, hogy kinyomtatom a szavazólapokat...? :Eztneked:

Fazék

Quote from: .Attila on 2010-04-09, 21:43:16
Nem szeretnék politikai vitát indítani, főleg most nem, csak korábban volt itt egy vita a nem szavazok vs. érvénytelenül szavazok témában.
-> http://index.hu/belfold/2010/valasztas/mindenkire_szavaz_aki_senkire/
nem tudom hogy mi a szomorúbb, az hogy valaki úgy érzi, hogy ezt el kell magyarázni, vagy azt, hogy vannak emberek, akik tényleg azt a hülyeséget hiszik, amit az elején írnak...

jééézus.

a "szavazz fasszal" elképzelésnek ez a célja:
Quote(Persze ha jogi következménye nincs is, a politikusoknak üzenet lehet, hogy ha egy választáson tömegesen fordulnak elő érvénytelen szavazatok.)
csak ennyi. sztem minden 90+ IQ-val megáldott ember tisztában kell legyen a cikkben leírtakkal, az érvénytelenül szavazók jó része csak azért dönt mégis a szavazás mellett, mert így legalább statisztikailag látszik, hogy nem egy lusta disznó volt, aki nem akart kimozdulni, hogy szavazzon, hanem elment "tiltakozni". (korábbi évek és egyéb felmérések, statisztikák alapján az egész jól megállapítható, hogy ezen érvénytelen szavazatok hány százaléka fakad IQ hiányból és hány százaléka "tiltakozás")
én nem értek egyet ezzel a módszerrel, de még mindig jobb, mint otthon maradni és okosnak képzelni magad, hogy "engem nem érdekel a politika"

.Attila

Már nem emlékszem, hogy hova lyukadtunk ki a korábbi vitában.
A politikusoknak üzenet... Magasról tesznek rá szerintem, őket csak az érdekli, hogy ki jut be a parlamentbe és hány jelölttel. De ugyanilyen üzenet lehet az alacsony részvételi arány, amire szintúgy sza... tesznek nagy ívben, max. az EU tarthatja aggályosnak ezeket az "üzeneteket".

Member

Nem szeretem ezt az érvénytelenítősdit. Szerintem elég színes a paletta, mindenki megtalálhatja a "kedvencét", aki legalább részben lefedi az ő elképzeléseit. Aki mindenkit szarnak lát, az vagy nem néz utána semminek, vagy szimplán hülye.

Fazék

Quote from: Member on 2010-04-09, 22:14:17
Nem szeretem ezt az érvénytelenítősdit. Szerintem elég színes a paletta, mindenki megtalálhatja a "kedvencét", aki legalább részben lefedi az ő elképzeléseit. Aki mindenkit szarnak lát, az vagy nem néz utána semminek, vagy szimplán hülye.
erre meg lehetne mondani azt, hogy aki bármelyik pártot szimpatikusnak találja a programja miatt, az meg nem kicsit naív a valós szándékaikat illetően ;)