Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Cobra

Legújabb DX9 nekem is csinált pár extra problémát (hang néha serceg egyes játékok alatt), de méág mindíg az a legjobb, ha felrakod a legújabb DX9-et, majd a legőjabb alaplapi drivert, utána a legújabb videódrivert. Természetesen először uninstall az alaplapi és videodriverre. Esetleg még a fentlévő codecekre is nyomhatsz uninstallt reinstall előtt.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

The Eagle has landed.

:hopp:

Most, hogy telepítés közben énnemtomhány doksit, faqt, howtot átnéztem, már kezdem érteni.
Ahhoz képest, hogy a telepítés során sokszor utalt a parancssorokra, gui-val is megoldható volt eddig minden.
Na szórakozok vele tovább, ismerkedek még a géppel és az os-szel, közben meg nézek a+-t :)

Kuroi Tenshi

Újabb kérdéskör.
Bartpe-vel csökkentett xp-t használ itt valaki?
Volt eddig vele problémája?
Mekkora az idle memóriahasználat?

Ha befér office-szal 5gb alá, és tűzfal, víruskeresővel meg egyebekkel megvan 180mb alatt, akkor lehet, hogy újraformatálom a gépet. Hiányoznak a kedvenc kis programjaim a gép kezelésére és beállítására (pl crystal cpuid, cpu-z, stb), meg hát játékok sincsenek linuxra :o Ezen kívűl, windowsos környezetben kell dolgoznom: belső hálózat, gépek, programok mind azok.
Azonban: ez legális. Hmm... észre lehet azt venni, ha a sulinetes/tisztaszofver xp két gépen van?  :angyali:

Próféta

Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-09-24, 13:39:50meg hát játékok sincsenek linuxra :o Ezen kívűl, windowsos környezetben kell dolgoznom: belső hálózat, gépek, programok mind azok.
Azonban: ez legális. Hmm... észre lehet azt venni, ha a sulinetes/tisztaszofver xp két gépen van?  :angyali:
Lehet, hogy a kedvenc lövöldözősöd nincs meg linuxra, de pl. ScummVM van, FreeCiv úgyszintén, és az ilyeneket én speciel jobban is kedvelem, szóval ha lenne időm, én linux alatt se unatkoznék. Egyébként asszem Quake is, meg aki mazochista, az szinte minden mást elfuttatgat wine-nal.
Amúgy a "Windows fájl- és nyomtatómegosztás" dolognak hivatalosan SMB a neve, és van rá linuxos server és kliens is, Samba néven.

Viszont más részről: attól függ, milyen tisztaszoftver. Ha Campus, akkor nem egyedi CD kulcsot kapsz, hanem ilyen "mindent nyitót", és legalábbis ilyet kaptam, így gond nélkül fel tudod telepíteni több gépre. Persze a szerződést ezzel megszeged  :angyali:.

Kuroi Tenshi

#4774
Freeciv alapból volt a telepítőlemezen :D
Emulátorok erőforrás-pazarlók. FPS-fan se vagyok, bár most tényleg elővettem néhányat. Régi nagy kedvenc a SC.
Sambáról olvastam, de élesben, sürgősen nem biztos, hogy lesz időm vele ismerkedni.
A bajom inkább az, hogy a bios-beállítás persze megváltoztathatatlan ( :rolleyes: ), a szoftveres eszközök meg linux alatt nem működnek, amiket meg kerestem, erre a chipszetre nem találtam.
Bár nem rossz a hatcellás aksi, főleg ennyiért, de ha pl az fsbt és vcoret csökkentem (cm410-ben nincs eist), akkor avval még valamivel nőne az aksis idő.

Na de eltértünk az eredeti kérdéstől:
bartpe + xp = ?

Oh pardon.
nlite + xp? :o

vagy akármi ami egy jó adag nem-használatos sallangot levág az xp-ből úgy, hogy azért működjön még.

Darkstar

Quote from: Zsiga on 2006-09-23, 23:04:02
Western Digital Raid Edition. Halk, hűvös, megbízható (7/24 üzemben is), szép fekete :D, elfogadható sebességű, bár viszonylag drága.
Pl ez? Ha igen, nem is olyan drága. :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Kuroi Tenshi

A Raid editionnek -RE végződése van, ha jól tévedek. Ez nem az.
Én a Samsungokról és az új Seagatekről is jókat hallottam, és a Hitachikról se hallottam rosszat.

Darkstar

Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-09-24, 16:02:54
A Raid editionnek -RE végződése van, ha jól tévedek. Ez nem az.
Hát, olyan akkor a depon nincs, majd körülnézek máshol is.
Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-09-24, 16:02:54Én a Samsungokról és az új Seagatekről is jókat hallottam, és a Hitachikról se hallottam rosszat.
Nekem most Samsungok vannak a gépben és eddig semmi bajom velük, bár mintha mostanában hangosabbak lennének, bár ez lehet azért, mert lehalkítottam a vidkártya hűtését, és csak jobban kihallatszik. :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

itt van ilyen Western Digital RE /RAID Edition/ vinyó, és sztem nem is olyan drága, sőt!

Zsiga

Quote from: Kuroi Tenshi on 2006-09-24, 16:02:54
A Raid editionnek -RE végződése van, ha jól tévedek. Ez nem az.
Én a Samsungokról és az új Seagatekről is jókat hallottam, és a Hitachikról se hallottam rosszat.
Rosszul tévedsz, a termékkód vége nem RE, bár az a linkelt WD2500JS valóban nem Raid Edition. :) A RE vinyók lehetséges kódjai: YS, YD, SD, YR.
Bővebb infó itt.

Hitachik szintén jók, én csak márkabuziság miatt veszek kizárólag WD-ket, igazából nincs ellenük kifogásom. :) Hacsak az nem hogy nem sok helyen lehet kapni.
Seagate korábbi szériái pár évre visszamenőleg lassúak voltak (7200.7, 7200.8, 7200.9 szériák), az új 7200.10 már sebességben is jó, viszont ez meg túl új még ahhoz hogy a megbízhatóságáról tudjunk valamit (szvsz. ez a legfontosabb tulajdonsága egy vinyónak).
Samsung ugyanolyan megbízhatatlan rezonálós átlagos sebességű vacak mint volt. Vettem egyet, egy nap múlva gariban cseréltettem mert meghalt, mégegy nap múlva ment át tesóm gépébe mert zengett tőle a 20kilós Chieftec Bravo...
Maxtor kb. mint a Samsung, csak gyorsabb de cserébe mégjobban melegszik. Rendszernek, munkavinyónak jó lehet a sebessége és olcsósága miatt, adattárolásra nem használnám.
És asszem más nincs jelenleg a piacon.

Röviden összefoglalva, rendszernek egy WD Raptor, adatnak meg egy-két (sok :D) WD RE.

Ja és én is az AlienComputers-t ajánlom, a gépem 3/4-e tőlük származik, korrekt és hozzáértő eladók, megbízható garancia, általában elfogadható árak, mi kell még? :)

Darkstar

#4780
Hm, köszi, ezek tényleg nem drágák. :) A raptorok amúgy nem hangosak kissé? Mert kicsit megreformálom a gépet, most, hogy lesz laptopom, ez átlép egy 24/7es itthoni játékos/adattárolós/videózós géppé. :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Zsiga

Quote from: Darkstar on 2006-09-24, 16:59:13
Hm, köszi, ezek tényleg nem drágák. :) A raptorok amúgy nem hangosak kissé? Mert kicsit megreformálom a gépet, most, hogy lesz laptopom, ez átlép egy 24/7es itthoni játékos/adattárolós/videózós géppé. :)
Hát, mihez képest nem drága? Pár hete 20k-ért vettem egy új 320-as WD-t... :D
Az újgenerációs Raptorok a leghallkabb 3,5" vinyók közé tartoznak, de a régiek is teljesen jók. Mondjuk ha dolgoztatod őket akkor azért tudnak darálni rendesen, de egy új Raptor mellett jobban lehet aludni mint akármelyik Maxtor vagy Samsung mellett.

Ha elfogadsz egy jótanácsot, 24/7 gépet ne csinálj egy gamer-konfigból, jobban jársz ha a notit hagyod bekapcsolva inkább éjszakára. (Fogyasztás szempontjából főleg, de ha nem akarsz túl sokat költeni akkor a hanggal is lesznek problémáid.)

Darkstar

#4782
Azért "kell" ezt a gépet bekapcsolva hagyni éjjelre, mert ezen van a sok hely (ami épp megint elfogyott), és ezen megy éjjel-nappal a letöltés (Ftp meg t0rr3nt is), meg ezen szoktam videót konvertálgatni. :D A játékkonfig viszonylagos, a gépben van egy 3+ A64 (bár most elég jó áron láttam 3,8ast uh. még azon is gondolkozom), 1GB ram, egy 6600GT (most kerül majd rá passzív hűtés), és "sok" vinyó. :D Meg elvileg nemsokára veszek hozzá egy normális TFTt ehelyett a lehasznált 17"es crt helyett, ami néha már be se kapcsol.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Zsiga

Nálam ugyanez a konfig, és meg tudja pörgetni rendesen a villanyórát, az 5 vinyó kapásból 45-50W körül eszik, a 6600GT 60-70W, a 3000+ C&Q-val is 40-50 körül zabál, alapjáraton meg 60W-ot fogyaszt. Mindennel együtt számoljuk mondjuk 180W-nak a fogyasztást, ez napi ~4,5kWh.

A notira meg rá lehet akasztani egy nagy 3,5" vinyót USB-s külső keretben... ;)

Darkstar

Az is igaz, majd meglátjuk, mi lesz. :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

Quote from: Shiroi on 2006-09-24, 20:57:32
Miért csinálja azt a Firefox, hogy egy kis ablakban megjelenő videót függőlegesen elfelez, és nem is engedi széthúzni azt?
hát ha link-eled a videót, akkor lehet hogy könnyebben megtaláljuk a megoldást :)

amúgy sokszor csinálja hogy amennyiben egy felbukkanó ablakban lévő tartalmat kell megjeleníteni, akkor vmi hibából kifolyólag az ablak fix méretét jóval kisebbre veszi, mint amennyi a tartalom megtekintéséhez szükséges lenne. hogy ez a hiba honnan fakad, arról már fogalmam sincs, de ilyenkor vhogy kihalászom az ablak url-jét és beütöm-megnyitom rendes ablakban és úgy általában már működik :)

Fazék

Quote from: Shiroi on 2006-09-24, 21:10:56
http://napkelte.wildom.hu/naptv/naptv.visszanezo.page?nap=20060924
A "Drámai éjszakák..." az.
ezt a link-et megnyitva is problémás a videó megjelenítése?

amúgy nekem is hibátlanul hozza be a FF a kis ablakban is (bár nekem nem változtatható méretű az ablak)

Fazék

Quote from: Shiroi on 2006-09-24, 21:31:29Így már jó, rendesen látszik az egész. Hogyan szedted ki a linkjét? Van megoldás arra, hogy ne kelljen mindig ezt csinálni, hanem kattintással is működjön?
nekem mivel a kis ablak normális méretű volt, ezért tudtam a media player-en kívülre kattintani az ablakban és simán tulajdonságok és meg is volt az oldal címe. de sajnos korrekt megoldást nem tudok a problémára én se.

kikuchiyo

Én közben felraktam a legújabb NVidia drivert, és megjavult tőle a videolejátszás. Jeee.
Azt viszont meglepődve fedeztem fel, hogy a régi Displey Properties->Settings->Advanced->Geforce4 akármi fülön elérhető panel helyett egy új kezelőprogramba vitték át az összes beállítást, szép, csillog-villog, hasonló a kezelőfelülete a Windows többi részéhez -  csak éppen botrányosan lassú. Negyven s alatt töltődik be és egy csúszkaállításon fél percet gondolkodik.
Karaj. Tudnak szoftvert írni a fijúk.
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Látom mindenki elvan.
Én nlite-al szenvedek.
kellene az összes xp hotfix és update. Csak hát a kb*******.exe fájlok automatikusan installálva lettek a gépen; most meg kereshetem az eredetiket. Ha a windows update helyen megnézem a korábban letöltött listát, akkor csak egy Blalblabla biztosan törölni akarja? jön :rolleyes:

Lt. Simoan Blarke

K_T: nlite nem eszi az exe frissiteseket. (en is szivtam vele, leszedtem 300 meganyit, aztan meghalt az install.) cab-ban kell beetetni neki. csak gondoltam szolok, mielott anyazol :haha:

egyebkent nezd meg vmi registrykezelovel, hogy miket telepitettel fel, es azt huzd le megegyszer a windows update-rol. rakeresel a kodra, es kikopi...
In Raid_0 the zero stands for how many files you are going to get back if something goes wrong.

"It's easy to kill someone. Just forget the taste of sugar." - Monster

Kuroi Tenshi

 :__devil:

De ahhoz sincs kedvem.
K**ják be, majd telepítés után felrakom a hotfixeket. Miért kellett ilyen marhaszivatósra csinálni  :__devil:

Selmo

Én is így jártam, de igazából a mai netes sebességeknél ez updattel pár óra alatt megvan, szóval nem problémáztam vele, egyedül a windows installer 3.1-et integráltam, mert az gond lehet, ha nincs net kéznél. Amúgy meg egyesével töltheted le az összes exét a windows könyvtáradban található KBxxxxxx könyvtárak alapján. Persze csak ha hiteles a windows kódod, vagy ha tudsz másik helyet, pl.: http://msdownload.netacademia.net/default.aspx

A tökéletesség unalmas.

Kuroi Tenshi

legális xp, csak ma már nincs evvel kedvem szórakozni.
Utána a driverekkel is szórakozott egy jó kört. Csak inf, mi? Kár, hogy a hp nem így gondolja  :__devil:

És még a linuxról gondoltam, hogy problémás... ehhez képest másodszori installra olyan simán felment minden, gépből átdugtam adsl-t, simán felismerte és ment a hálózat minden beállítás nélkül... :rolleyes:

Fazék

#4794
kérdés: vmikor a jövőben (fél-1 év) szeretnék venni egy 19"-os lehetőleg MVA paneles LCD monitort.
de ahogy nézem pl a gyors (max 8ms) válaszidejű (M)VA technológiára épülő Samsung LCD-k már csak DVI bemenettel jönnek ki (btw mi a különbség a DVI-D és DVI-I bemenetek között?). namármost a notebook-om ugyebár a jó öreg 15pin D-SUB kimenettel rendelkezik csak. kérdés: fönnáll-e a veszélye, hogy MVA paneles LCD-t nem fogok tudni kapni fél-1 év múlva D-SUB bemenettel sztetek, vagy ez teljesen alaptalan félelem?
köszi :)

szerk: hmm a kérdés inkább úgy hangzik, szóval hogy kezd kiszorulni a D-SUB csatlakozófelület a LCD-k világából? illetve mennyivel rosszabb, hogy egy fain LCD-m van, de csak D-SUB-on keresztül tudom neki küldeni a jelet, szóval lehetséges, hogy így nem is érdemes túl drága monitort venni, mert úgy se érezném a minőségkülönbséget?

kikuchiyo

#4795
A DVI-D és a DVI-I között az a különbség, hogy a DVI-D csak a digitális bemenetet tartalmazza, míg a DVI-I a digitális és analóg bemenet egyaránt. Minden LCD monitoron az utóbbi van, tehát átalakítóval a sima VGA kimenetről jövő madzagot is rá tudod dugni. (Sőt, még kép is lesz ekkor. :))

Én látom a különbséget az analóg és digitális mód között (a monitoron megvan mindkét fajta bemenet és a videokártya is képes mindkettőt kiadni).
Elmosódottabb, homályosabb a kép. Szerintem inkább vedd meg a "fain LCD-t", még ha csak egy vacak notebook-od/videkártyád van is, azt ugyebár előfordul, hogy lecseréli az ember, míg a monitor a maga 100+ kFt-jával eléggé egyszeri befektetés.

Szerk: feltúrtam neked az intarwebet egy linkért: DVI csatlakozók
Failure is the default option

Fazék

#4796
ok, köszi a választ :merci:
Quote from: kikuchiyo on 2006-09-25, 22:56:19Minden LCD monitoron az utóbbi van
de sztem DVI-I bemenet csak azokon az LCD-ken van, amiken nincs D-SUB bemenet (legalábbis ezért voltam kíváncsi erre, (de így utólag magamtól is rájöhettem volna,) mert amelyik LCD-nél írták, hogy van D-SUB bemenet, ott DVI-D volt mellette, a DVI-I bemenet csak egymagában szerepelt) :) (szerk: bár lehet hogy te is így értetted, ez esetben sorry :))

kikuchiyo

Úgy emlékszem, kipróbáltam, hogy az analóg kimenetet kötöttem rá a DVI bemenetre, és úgy is működött - de ez részletkérdés.
Failure is the default option

Fazék

Quote5. What is the difference between DVI-I vs. DVI-D?

These are the two most confusing digital connectors available. DVI-D allows for digital only signal transmission. However, DVI-I allows for digital or analog signals to pass over this cable/connector. You could have a VGA connector on one end of a cable and a DVI-I connector on the other and transmit an analog signal to the display. You could also have a DVI-I or DVI-D connector on one end and transmit a digital signal. The DVI-D male connector will connect/transmit with a DVI-I female. The DVI-D female connector will not connect/transmit with the DVI-I male. Contact us if you have further questions about these connectors.
esztet taláttam :)

kikuchiyo

Ja.

De a gyártók female connectornak mindenhova a DVI-I-t teszik, tehát azt, amelyiken mindegyik lyuk rajta van.
Ez azért van, mert ha az egybites userek DVI-I male dugóval próbálnák killrape-elni a DVI-D female dugót, akkor elhajolnának a pinek a drága kábelükön és beperelnék a gyártót.

(Szerk: ezennel bejelentem az igényemet a "Szép magyar nyelvért" érdeméremre)
Failure is the default option