Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - Fenrir

#1
A Mononoke Hime-t kiadták Magyarországon DVD-n?
A tv-ben ment, azt tudom, de sehol sem találom DVD-n.
#2
Offtopic / Re: Bemutatkozások
2007-03-07, 13:57:20
Üdv!

Új éppen nem vagyok, de már igen rég jártam erre, szóval gondoltam illő lesz újra köszönni.
#3
Kultúra / Világpolitika
2005-10-11, 17:34:01
Quote from: BerenEhhez már senki se szól hozzá...???  : :hopp:  :beken:  :beken:  :beken:
Amit írsz az úgy igaz. Ezen túl nem tudom mit tudnék hozzászólni...
#4
Kultúra / Világpolitika
2005-10-11, 17:28:39
Quote from: LythisBár ez nem kifejezetten világpolitika, inkább csak hazai, de azért kíváncsi volnék a véleményetekre a következõ két témával kapcsolatban:
 1.
 2. Tegnap reggel egy köztéri kivetítõt szemlélve ütött szíven a felismerés: ezt a kultúrális fõváros dolgot mi komolyan gondoltuk!!! Szóval érdekelne, hogy ezzel kapcsolatban mi lenne a véleményetek. Lehetett ott látni szép látványterveket, meg ilyesmi, pl a felújított-parkosított Gázgyárról, de nekem akkoris elég - enyhén szólva - merész elgondolásnak tûnik...

Budapest az elsõ európai város volt (amennyiben történelmi ismereteim nem csalnak meg) ahol metró létesült. Ezzel szemben ma Európában itt van a legkevesebb. Frankfurt, ami 800.000 fõs város 11 van. Budapesten 3.
Milyen kultúrális fõváros?
#5
Quote from: PirulaSzerintem a vallás funkcióit ma a tudomány vette át. Gondolok itt az élet történéseinek és egyáltalán a mibenlétének a magyarázatára - vagy inkább a magyarázat keresésére - konkrét életviteli útmutatásokra. A tudomány eredményei közé sorolható az önmegvalósítás módjának megállapítása is. Namármost ha ebbe belevesszük a vallást mint az önmegvalósítás egy elemét - válassz iskolát, hobbit, pártállást, párt, állást, vallást - akkor az vagy sántít 1. mert a tudomány igyekszik megadni a végsõ, és legfontosabb krédésekre a választ - ekkor a vallás marad fogtömésnek, elkötelezettség addig marad amíg a tudomány ki nem szorítja. 2. kiválasztja a vallást de teljesen rá hagyatkozik (ezt írtad elkötelezõdésnek), akkor viszont a tudomány dolgaiból kell valamit elhagynia. 3. Kibékíti ezt az ellentétet és megalapítja a 21. század tömegvallását az eltévelyedett nyugati lelkek számára (mondom ezt azért mert érdekes módon a többieknek nincsenek feltétlenül ekkora problémáik a 2 terület egyeztetésével)
Ha már eddig jutottam akkor gyorsan levezetek egy hevenyészett tipológiát is ebbõl:
1. pontot választom: "Jó, jó, Isten - lehet hogy - van de mivel magyarázod azt hogy..." típus. Olyan alapokon érvel amik valami tudományos igazságon fekszenek (itt nem kizárólag a természettudományokra gondolok)
2. pontot választom: "Isten létezik, az a dolog pedig amirõl te beszélsz tilos/nem igaz..."
3. pontra még nem láttam példát.

Ma már teljesen igaz az elsõ mondatod. Régen nem volt helyük kérdéseknek. Isten van és kész. A Föld lapos és a Nap körülötte forog és kész. Ha beteg lettél az isten büntetése. Ha felgyógyulsz az isten áldása. És ha nem tetszik ez akkor nem kell ezen a világon élned. Sokaknak ez volt az utópia.
De az ember kíváncsi. Elkezdtek kérdéseket feltenni. Kérdéseket amiket a vallás nem tudott megválaszolni. De a tudósok, a tudomány papjai igen. És az emberek elkezdték õket kérdezni. Ma már a vallásos emberek nagyobb része is jobban hisz a tudományban mint istenben.  Mint az indiánok akik néhány csillogó fémdarabért eladták a földjeiket és elvesztették önmagukat.
De a tudomány is egy axióma. Ahogy egy keleti bölcs mondja:
"Egyszer megkérdeztem egy embertõl:
-Kertész vagy?
-Igen-felelte az.
-Miért nincs a répának gyökere?-kérdeztem a kertészt, aki nem tudott felelni.
-Azért mert bõven van esõ.-feleltem"
Mint a tudomány, az utolsó megjegyzés megválaszol mindent, de mégsem válaszol meg semmit. Mint ahogy megmagyarázza azt hogy miért alakult ki hosszú nyaka a zsiráfnak, de azt nem hogy a többi állatnak miért nem.
A harmadik pontod csak személyi hozzáállás kérdése. És hogy az ember sose keverje össze az eszközt a céllal.

Quote from: PirulaValami hasonlón vitatkoztam egyszer egy buddhista elõadóval azon a metaforán elindulva hogy manapság egy vallás választása nem több egy gatya vételénél - túl könnyû megszerezni, valamiféle identitást ad, de ha nem tetszik kukába vágjuk. Ezekután amiket mond nem több egy jó reklámszövegnél amivel megpróbálja bebizonyítani hogy az a gatya amit õ árul az Egyetlen Igaz Üdvözítõ Gatya. Egyébként azzal zárta le hogy ez amit õ piacra dob, számára nagyon kényelmes és megmutatja másoknak is, mert hátha valakinek megtetszik. Vagy ha nem is az egész, de a fazonja, a mintája vagy az anyaga, és már valamiféle elképzelésekkel mehet tovább vásárolni.
Nekem szimpatikus volt.

Szeretem az ilyen embereket. Miattuk szórakoztat az élet. :rolleyes:
#6
Kultúra / Gasztronómia [ étel-ITAL ;) ]
2005-10-11, 17:03:56
Quote from: Pirula:) Kaja tekintetében nem ismerek hûséget, se zsírnak se olajnak, mikor hogy esik, mikor mi van azzal csinálom..  De az tudományos tény hogy a rántotta zsíron a legfinomabb. :jee:

Nem csak rántotta...
Nekünk azt tanították hogy olajjal süssünk-fõzzünk, mert a zsír egészségtelenebb, meg kell változtatni a magyar mentalitást hogy mindent csak zsírral mert a szívrohamhoz vezetõ út sertészsírral van kikövezve, etc.
De csak azt mondom hogy sült, sült-párolt kaják alá kell némi disznó-oldat(zsír).  Elvégre mi egyéb okból teremtett volna isten disznót, minthogy az igazi ínyencek felfalják õket?
#7
Kultúra / Világpolitika
2005-10-06, 16:10:02
Jut eszembe!
New Orleans katasztrófája után rengeteg ország ajánlott fel valamilyen segítséget. Kuba is. Csak Kubáét visszautasították...
Tudom hogy nem szeretik egymást, de ez akkor is... :lame:
#8
Kultúra / Világpolitika
2005-10-06, 16:07:38
Quote from: LythisTegnap reggel egy köztéri kivetítõt szemlélve ütött szíven a felismerés: ezt a kultúrális fõváros dolgot mi komolyan gondoltuk!!! Szóval érdekelne, hogy ezzel kapcsolatban mi lenne a véleményetek. Lehetett ott látni szép látványterveket, meg ilyesmi, pl a felújított-parkosított Gázgyárról, de nekem akkoris elég - enyhén szólva - merész elgondolásnak tûnik...

Hpmf. Merész elgondolás?
Vidéki vagyok, csak nagynéha járok Pesten, akkor is fõleg átutazóban, de mindig zokogom belül ha elképzelem milyen lehetne és látom milyen most.
#9
Kultúra / Világpolitika
2005-10-06, 15:36:22
Quote from: RamizAkkor jó. :) Ez ugyan politikai topik, de beszéljünk inkább... hmm... az animékrõl. :__devil:

Miután alaposan átgondoltam és minden aspektusából megvizsgáltam az ajánlatodat egy kérdés ötlött fel bennem.
Hö?
#10
Kultúra / Világpolitika
2005-10-06, 14:40:57
Quote from: RamizSzerintem ez a fórumon nagy többségben vannak a kulturált, illedelmes emberek, és mégis azt mondom, hagyjuk... minek beszennyezni ezt a megszentelt helyet tisztességtelen politikusok neveivel, gusztustalan pártok hazugságaival...

Tudod mit? Igazad van. Nem is tudom mi ütött belém.
Mintha nem lene amúgy is herótom a politikától, és mintha nem menne fel bennem a pumpa mikor meglátok egy baromi nagy plakátot szeptember végén egy nagy párt nevével, és a feliratal:az igazság színe, vagy nem lenne kedvem baltával kikapcsolni a tv-t ha a parlamenti közvetítés megy vagy egy pártember nyilatkozik, vagy.... :grrr:

Oké, a mellettem ülõ látta hogy kritikus a helyzet és adott egy életmentõ pofont. Most már nyugodt és  :angyali: vagyok.
#11
Quote from: kisviraghm, akkor én is Isten (izé, Istennõ) vagyok, mert én is születtem? :PP

(jó tudom, ez gyenge volt....)
Igazad van. Tényleg gyenge volt :)
#12
Kultúra / Világpolitika
2005-10-05, 14:31:32
Pár éve egy napilap végzett egy nem reprezentatív közvéleménykutatást, hogy mennyire hisz az ember -orvosoknak
                                       -ügyvédeknek
                                       -politikusoknak.
Nem emlékszem minden adatra, de a politikusoknak a megkérdezettek 22%-a hitt. Ezen eredményekkel felvértezve a riporter megkérdezett egy vezetõ politikust, aki azt mondta:Ez teljesen természetes.
Hmpf. Szerintem inkább tragikus, de nem az eredmény, hanem ahogy viszonyulnak hozzá. Érdekelne most, egy olyan köztársasági elnökválasztással a hátunk mögött, amit felteszem senkinek sem kell elmagyarázni, kíváncsi lennék egy újabb felmérés eredményeire a témában.


Kuro_Tenshi, én pártsemleges vagyok, egyiket sem védem és személy szerint néhányat mindkét nagy párt elõemberei közül felmagasztalnék a lámpavasakra. Szóval ha velem bonyolódsz politikai vitába, garantálom hogy nem lesz anyázás/kifütyülés/verekedés/obszcén szóhasználat a vége, mint a parlamentben. ;)
#13
Offtopic / Kedvenc idézetek
2005-10-05, 14:21:26
Bocs, de eszembe jutott még egy Bundy-klasszikus.
"És ne kérdezzétek meg, hogy kövérnek látszotok-e egy ruhában, mert útáljuk! Egyébként nem a ruha miatt látszotok kövérnek hanem a vastag zsírréteg miatt!"
 :lul:  :teccik:  :rotflol:  :cool:
#14
Quote from: Damnatus"az én Isteneim (igen, többeszszám  ) egyébként sem azok a mindent õ teremtett fajtásiak."
És õket ki teremtette? ;).
Nem attól lesz egy isten isten hogy õ az akit nem teremtetek hanem született? Vallásos gondolatmenet szerint.

Quote from: Damnatus"Mikor valaki azt mondja, én így imádom istent, és megvetek mindenkit aki máshogyan imádja (ezt egy pápa mondta), kinek van igaza?"
Melyik pápa? Az a pápa ebben az esetben hülyeségetmondott. Egyrészt ellentmond a szeretet törvényével, másrészt mert pl. nem ismeri a farizeus és a vámos történetét. Aki egy kicsit is képes gondolkodni, az nem fogadja el ezt. Persze lehet, hogy amikor ez a mondás született a tekintélyelv érvényesülése miatt kevesen töprengtek el rajta.
Konkréten nem emlékszem a nevére, de ezt az üzenetet még néhány másik rokonszenves megjegyzéssel együtt az Arany Horda kánjának, Dzsingisz unokájának küldte. Egyébiránt igen tanulságos választ kapott rá...

ELgondolkoztam azon hogy úgy egyáltalán van-e értelme a vallási kérdéseken vitatkozni.
Hiszen a hit alapja éppen az hogy nem vár megerõsítést. Személy szerint nekem is megvan a magam hite, amihez senkinek semmi köze és arról engem nem lehet meggyõzni hogy ez hamis. És ennek birtokában a legmesszebbmenõkig tisztelem mindenki vallását, amíg mások is tisztelik az enyémet és nem próbállnak megtéríteni. Szóval amit mindenképpen leszögeznék: senki vallását nem célom kritizálni. Ha vitába szállok, csak azért hogy élesítse a szellemet ;) . Amit kritizálok az a hitre épülõ apparátus és sablonrendszer. Az õskeresztények még katakombákban lektak és a rómaiak oroszlánokkal zabáltatták fel õket. De nem tagadták meg a hitüket. Késõbb a papok pénzt kaptak a munkájukért, ami egyenes út volt a "szent" inkvizícióhoz és a pénzen árult bûnbocsánathoz. Hiszen ha már pénzt kapnak érte akkor azok is elvállaják akik nem hisznek, csak a könnyû pénzben. Márpedig azoknak egyre több kell, és a kapzsiság együtt a "lelki vezetõ" szerepkörrel nem jó kombináció. A középkorban már az volt a szokás hogy az elsõ fiúgyermek örökli a földet, a második katonának áll, a harmadik papnak. Mindegy hogy elkötelezett-e vagy sem. jól fizet, és csak ez számított. Szóval ha a vallási vezetõk pénzt kapnak a munkájukért és hatalmat (márpedig ez elkerülhetetlen) az eredmény elõbb utóbb az elnyomás. Mert ki mer nemet mondani annak aki kezében tartja a lelked? Lásd "Canossa-járás".
#15
Quote from: Berenja, kirúgra a markeringest, a hrigazgatót, a jogi osztályt ("Honnan tudod, hogy ma még mi számít bûnnek? Régebben az is a pokolra került, ha valaki húst zabált!")a termékfejlesztõt és fölvett helyette egy csapatpszichológust:) :lul:




fogod a licencelt know-how-t, oszt elszabványosítod a cégnél

(jelenleg is produktív termelõmunkát végzet a gazpszichótanszéken:) )

Ha akarnád sem tudnád letagadni a közgáz képzésedet. :haha:
#16
Kultúra / Gasztronómia [ étel-ITAL ;) ]
2005-10-03, 17:36:16
Quote from: sirtomiÉn programozok. A gasztronómiához nem sok köze :)
Legfeljebb délben mikor ebédelünk.

Tényleg...
Oda se neki! Én Kereskedelmi szakközépbe jártam, jópár évet lehúztam éttermekben és szállodákban, és mileszek ha nagy leszek? Közgazdász.  :jee:
#17
Kultúra / Világpolitika
2005-10-03, 17:33:31
Nem tudom mennyire ide tartozik, de ha már közgáz...
Bejelentették hogy kicsit nagyobb lesz az államháztartás hiánya idén a tervezettnél. (hpfh, "kicsit")
Ennek oka részben az infláció tervezettnél kedvezõbb alakulása, mert ugye az infláció csak akkor jó ha az elõre kiszámítottól nem tér el.
Ez rendben is volna (illetve a francokat volna rendben, de ezt még megemésztem), viszont a másik fõ kiváltó ok: a benzin áfájának csökkentése!
Ilyen is csak nálunk lehet! Az EU-ban mindenütt benzinárrobbanástól féltek, és védekezésképp a kormányok az (idén rekordnyereséget realizáló) olajvállalatoknak szankciókat helyezett kilátásba ha nem csökkentik az árakat. És csökkentették! És mit csinálnak nagyjaink a külföldi hatékony példa nyomán? Csökkentik az ÁFÁ-t!! A cégek rekordnyereségét nehogy már csökkentse bármi is! Inkább gazdálkodik kevesebbõl az állam.

Ijesztõ gondolat hogy ha idén duplája a hiány a tervezettnek, akkor mi lesz jövõre? Hiszen Az állami finanszírozású szerveknek mgtiltották hogy felhasználják január elõtt az eredménytartalékaikat, ami miatt kórházak, tûzoltóságok, könyvtárak és sok egyéb "mellékes" intézmény egyezkedni kénytelen a víz, áram, gázszolgáltatókkal, hogy had fizessenek januárban. Ez a rendelet tisztán azt a célt szolgálta hogy kozmetikázza az idei államháztartási hiányt, nem foglalkozva azzal, hogy januárban nemcsak a hátralékokat kell kifizetni hanem a kamatokat is.
SZÉP MUNKA URAIM!!!!
#18
Kultúra / Gasztronómia [ étel-ITAL ;) ]
2005-10-03, 17:16:37
Quote from: sirtomiJó helyen dolgoztál.  :haha:

Nálunk is vannak érdekes dolgok, de semmi köze ehhez a topichoz :)

Miért, hol dolgozol?
#19
Kultúra / Gasztronómia [ étel-ITAL ;) ]
2005-10-03, 17:07:29
Quote from: sirtomiEz is jó volt  :haha:

Idõnként írhatsz párat, ha eszedbe jut :D

 Hááát...néhány jó buli kimaradt, és nem azért mert nem voltam ott, ha érted mire gondolok...
 Pl:800 fõs tányérszervízes vacsora, 5 pincér. Átlagosan egy fordulóval egy pincér 6 tányért tud elvinni. Egy kolléga kitalálta hogy minden kör után inni kell fél deci Vilmoskörtét. Számolgass... :jee: (Egy öregpincér tud inni annyit. Én nem)
 Egyébként ugyanez a kolléga volt a forrása pár aranyköpésnek:
 1, Rendezvény, díszvendég Kozsó. Egy vendég megkérdezi a kollégát hogy:Kozsó itt van már? A kolléga flegmán visszakérdez:Ki a g*ci az a Kozsó?
Találd ki ki állt mögötte pár métere... :lul:
 2, Kis képzavar. Erõsen csúszunk a melóval, mire megjegyzés:"Úszunk mint a Reichtag." :lul:
#20
Offtopic / Kedvenc idézetek
2005-10-03, 16:50:18
"Death is too good for her. I'm gonna fuck her, then shoot her in the head and then fuck her there!" Jan Valentine; Hellsing
De gondolom mindenki egyetért abban hogy a beszólások királya Al Bundy. Még ha nem is anime, had tisztelgek elõtte a kedvenc idézetemmel:
"Nõk... Se velük...hát, ennyi."
#21
Kultúra / Gasztronómia [ étel-ITAL ;) ]
2005-10-03, 16:43:06
Quote from: RamizFenrir: jó sztorik... :D Van még?

Volt még néhány mókás eset....utánna kell gondolnom. Kissé rövid az emlékezetem. Na de inkább az legyen rövid...
Ami vicces sztori volt még az a Hotel Karancsban esett meg. Ott voltam szakmai gyakorlaton, fél évvel azután hogy végeztem bezárták. Lehet találgatni hogy azért mert nélkülem nem ment a szekér, vagy mert amíg ott voltam végeztem némi helyrehozhatatlan károkozást...:-)
Idõsebb Gáspár Gyõzõ (IGEN, Gyõzike apja, IGEN azé a Gyõzikéé) rendezett egy 50 fõs összejövetelt a hotel emeleti éttermében, velük párhuzamosan volt egy 300 fõs lagzi a földszinten. Gáspárékat ketten csináltuk pincérek, mígy a lagzira három kolléga volt. Egyszerre kezdtek. Felvittük Gáspáréknak a levest. Miután felvittük az összeset, visszaküldte a konyhára hogy hideg. Visszavittük, közben igyekeztünk úgy fogni a tálakat hogy ne égesse meg nagyon a kezünket. A konyhán káromkodtak, aztán megmelegítették a levest. Még fortyogott míg felvittük. Mi is káromkodtunk. Fönt kiosztottuk, és gondoltuk iszunk valamit erre a nagy ijedtségre (elvégre lagzi volt a földszinten, és nem volt olyan lagzi hogy mi józanon távoztunk volna (illetve egyszer, de ez már egy másik történet)). De még egy sört sem ihattunk meg, egy öblös ûvöltés visszhangzott végig az épületen, mintha a dzsungelben az oroszlán most venné észre hogy a pofátlan majmok rávizeltek a fákról. Még ma is ébredek verítékben fürödve erre az ordításra: PINCÉR!!!!!
Felmentünk, mert idõsebb Gyõzike hívott minket, és közölte hogy nem tetszik neki a terem berendezése. Rendezzük már át neki. Átrendeztük. Akkor azért ordított hogy befejezték a levest, jöhet a második. Felvittük a 12 Karancstálat, mindegyik 4 személyes, és nem ám székrekedéses gizda 4 fõs, hanem 120 kilós vaddisznó testépítõs 4 fõs tálak! Kiosztottuk, majd gondoltuk, itt az idõ befejezni a sört, és kezdeni a komolyabb italokat. De még az elsõ, már nem olyan hideg korty sem csúszott le id. Gyõzike megint elbõdült. Táncolni akartak, ezért újra át kellett rendeznünk a termet. Majd nem tetszettek neki a sültestálak elrendezése, ezért át kelett pakolni a köreteket külön tálakra. Mikor végeztünk a felesége megkérdezte hogy miért pakoltuk szét a tálakat, rendezzük õket újra.
Elég az hozzá, hogy a három kolléga a 300 fõs lagzi mellett nyugodtan és kényelmesen berúghatott, míg mi ketten keservesen józanul és fáradtan mentünk el hajnalban. És milyen sokat nevettünk!!
Van még pár (tucat) ilyen történetem, ha valakit érdekelnek csak szóljon.
#22
Quote from: Kuro_TenshiNa nézzük részenként.

Isten mindenható; volt, van és lesz; más dimenzióban van, ha úgy tetszik, mint mi egyszerû halandók. Számára az idõ más fogalom. Neki akár a jövõ is lehet múlt. Tehát tudja, hogy mi fog történni.
Viszont nem ellene játszunk, hanem az egymással, emberekkel. A léyeg pedig nem az, hogy mit nyerünk egymás ellen, hanem hogy hogyan játszunk.

Nem értem.
Az ember egoista. Van akinek a játékban az a fontos hogy betartsa a szabályokat (amiket vagy õ, vagy más állítottak) másoknak hogy gyõzzenek, MINDENÁRON. Kinek van igaza? Az igazság istennõje nem vak, de milliónyi arca van és hogy ki melyiket látja csak a perspektívától függ. Az emberek túlnyomó többsége még a valláson keresztül is csak saját egoizmusát éli ki, a tanításokon keresztül saját igazságát akarja igazolni.
A keresztény vallásnak annyi ága van: Katolikus, protestáns, ortodox, lutheránus, etc. Mikor valaki azt mondja, én így imádom istent, és megvetek mindenkit aki máshogyan imádja (ezt egy pápa mondta), kinek van igaza?
#23
Quote from: RamizÉn nagyon sok élethelyzetben viselkedtem úgy, mint itt a gyerek: nem hittem másoknak, ki kellett próbálni. Hülyének lehet mondani az ilyet, de sosem szégyelltem, és soha nem látom be, hogy ez miért lenne bûn. Agyunk van, gondolkodni tudunk, gondolkodnunk kell! Én ezt egyfajta kötelességnek érzem! Ha Isten nem akarta volna, hogy gondolkodjunk, kutassunk stb, akkor miért nem maradt meg az állatoknál? Én a klónozásról és bármilyen más kutatásról is így gondolkozok. Mindent tudni kell! Akár van Isten, akár nem.

Egyébként meg az is zavar, hogy ugye Istennek az idõ nem egy akadály, mint nekünk, hanem egy átlátható dimenzió. Õ tudja elõre, hogy mi fog történni. De akkor minek lejátszani? Úgy értem, csinálhat csodákat, gyújthet híveket, de úgyis tudja, hogy milyen elcs.szett hellyé fog válni a Föld (sõt, egyre inkább), akkor van értelme dolgozni?

A gondolatmeneted felvetett bennem egy apróságot.
Mi van ha a tudomány KÉPES eljutni egy olyan szintre hogy egy véges lény (pl ember) képes megalkotni egy végsõ lényt (istent). Innen két irányba mehetünk tovább. Isten (akit a jövõben alkotnánk meg) visszanyúl a Paradicsomba, és megtiltja az emberpárnak hogy egyenek a tudás fájából, mert tudja hogy enni fognak, és így megszerzik a tudást ami egy nap létrehozza istent.
Vagy isten már létezett és tudta hogy ha az emberek esznek a fáról egy nap riválist teremthetnek neki.
Azt hiszem ezért a fejtegetésért pár száz éve megégettek volna...
A fenti gondolatmenetet Dan Simmons Hyperion c. regényciklusa inspirálta. Ajánlom mindenkinek.
#24
Kultúra / Világpolitika
2005-09-29, 16:10:51
Quote from: BerenApró rövidhír a nyájas olvasóközönségnek:

Gazdasági válság/pangás várható Kínában az elkövetkezõ öt éven belül.
Okok:
a.) a bankrendszerben túl magas szintet értek el a rossz hitelek, ami már közép távon kérdésessé teszi a bankrendszer stabilitását
b.) ennek oka pedig a félbehagyott privatizáció - az állami nagyvállalatok veszteséges mûködését a helyi elit (szembemenve a központi szabályozásasal) bankkölcsönbõl finanszírozza.
c.) mindez viszont elodázza a gazdasági változásokat, valamint elindít egy szociális idõzített bombát: a városokban jelenleg tapasztalható 30%-os munkanélküliség tovább duzzadhat, ha az állami vállalatok tényleg bedõlnének
d.) mindezt fokozza, hogy az ország nem rendelkezik a kelet-közép európaihoz hasonló szociális hálóval (se). Tehát, a népesség nagy részének nincs egészségügyi ellátása, valamint nyugdíjbiztosítása se (tehát, nincs lehetõség arra a megoldásra, amivel Magyarországon éltek a kilencvenes évek elején: a magas munkanélküliséget elõre hozott nyugdíjazással csökkentették...ennek köszönhetõ, hogy az inaktív népesség kis hazánkban az 50%-ot verdesi...).
e.) a privatizáció végrehajtása viszont a helyi (regionális) kínai elit hatalámát veszélyeztetné
f.) a bankrendszer rendbetétele viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy Kína áttérhessen a Jüan lebegtetésére (a jelenlegi rögzített árfolyam miatt az ország egyrészt ki van téve egy erõteljes spekulációs veszélynek - amerikai barátaink idõnként ezt szokták bevetni gazdasági erejük megszilárdítására; pl.: latin-amerikai, távol-keleti válságok a kilencvenes években...).

Szóval, tisztelt nyájas olvasók, érdekes mnenet lesz a továbbiakban - a pöttynyi magyar bankrendszer reformja ugyanis önmagában tíz évet tett ki...
Hozzátennék én is egy tényezõt: Energiaipar.
Gondolom mindenki el tudja képzelni mekkora energiaigénye lehet egy 1 milliárd lakosú, fejlett iparú országnak. A bibi ott van hogy ezt az energiszükségletet SZÉNERÕMÛVEKKEL fedezik. Iszonyatos mennyiséget bányásznak szénbõl a derék kínaiak. Az az öt év amit említettél más területen is krízist hozhat. Környezeti krízist. Ugyanis nem elég a gigantikus légszennyezés az erõmûvekbõl, néhány bányában lángra kaptak a felszínközeli széntellérek is. Ezeket nem lehet eloltani, viszont olyan füsttel járnak amit nem lehet leírni. Nem emlékszem hol láttam errõl egy riportot, de nagyon durva volt. Nagyon remélem hogy összeszedik magukat mert ha Kína kiesik akkor veszélyesen egypólusúvá válhat a világ. Egyedül õk voltak elég erõsek ahhoz hogy katonai fenyegetést is jelenthessenek az USA-nak...
#25
Kultúra / Világpolitika
2005-09-29, 15:57:00
Quote from: BerenHát kiremszépen én a Torgyán József Tehenészeti Egyetemen tanulok Ló és Kecskevitelt!:)))))
Na, ja a fentebb lévõ úr eltalálta: közgázos vagyok. Ráadául a rosszabbik fajtából: nemzetközi pénzügyekkel és gazdaságpszichológiával foglalatoskodok (már amennyiben a demonstrátorság ezt takarja az ingyen internet mellett)

Én is ottan tanultam, dején a Cseresznyeimport szakirányon... :haha:
#26
Help / Re: Help Topic Hardver/Szoftver
2005-09-29, 15:44:12
Mostanában kisebb problémáim vannak hogy hogyan jussak animéhez. Ugyanis én suliból töltök, és az új(viszonylag új) portot (31337) nem szereti a suli tûzfala. A bit-torrent szintén nem járható út, mert azt letiltotta a rendszergazda. Jelenleg a DC-vel kísérletezgetek, de egyelõre nem sok sikerrel. Ha valaki tudna javasolni valami megoldást privátban(más ftp-ket, vagy letöltõprogramokat, akármit), nagyon hálás lennék.
#27
Kultúra / Gasztronómia [ étel-ITAL ;) ]
2005-09-29, 15:21:00
Quote from: PirulaJelentem összerántottam egy borsófõzeléket. Kicsit sok lett bele a liszt, de nem vészes. Malternak még nem nevezném.

Hehe...
Kb 5 éve, "szakácsat" gyakorlaton egy haverom krumplifõzeléket kellett fõzzön. A tanár azt mondta kevés, erre a srác belekockázott fél kiló nyers(!!!) krumplit. És nem a tanárt akarta szivatni...
Másik mókás eset volt mikor egy másik haveromnak mondta a tanár hogy mindent vágjon batonokra(nagyon apró hasábokra) a borsóleveshez. A gyerek a borsót is összevágta....Szintén nem viccelni akart. :lul:
#28
Quote from: Kuro_TenshiIgen, szabad akarata volt.
Ami tudást pedig szerzett az az, hogy most már azt hiszi, hogy önmaga el tudja dönteni, mi a jó és mi a rossz; elõtte Isten mondta meg, hogy mi a jó és mi a rossz.

Ez a vita nem halad semerre... :confused:
#29
Quote from: Kuro_TenshiNem vagyok teológus, tehát ez nem az én szakterületem, biztos lenne, aki tudna rendesen válaszolni.

na nézzük így:
Isten azt mondja, hogy rossz. Ádám elfogadja, hogy rossz.
Eszik a gyümölcsbõl. Pedig meg lett tiltva neki, tudja, hogy rossz.

És ezzel szembeszegül isten parancsával. Tehát volt szabad akarata, tudott döntést hozni. De akkor milyen tudást adott az a fa?
#30
Quote from: Kuro_TenshiAkkor úgy mondom, hogy ítélkezés fája.
Az ember alapvetõen nem volt hülye, tehát tudása volt, csak nem bírált felül dolgokat. Mielõtt evett a gyümölcsbõl, elfogadta saját mezítelenségét természetesnek, például. Isten azt mondta a jó és rossz tudásának gyümölcsérõl, hogy tilos, és ha eszik belõle, meghal; tehát elfogadta, hogy tilos, és ha eszik belõle meghal. Ekkor jött a kígyó, aki megkérdõjelezte Isten szavait; Éva pedig engedett a csábításnak.

Tehát felülbírálta isten szavát?
Még mindig érzem az ellentmondást...