USTEAM

Main Category => Anime => Topic started by: Flaser on 2006-05-25, 23:26:48

Title: Sentou Yousei Yukikaze
Post by: Flaser on 2006-05-25, 23:26:48
Project_2501 rakta fel a szerverre, előre is köszönjétek neki!

A Sentou Yousei Yukikaze, Chouhei Kanbayashi két regénye alapján készült amik Japánban annyira sci-fi etalonnak számítanak mint nálunk Lem - Solarisa vagy Asimov - Alapítványa*.
A történet a mára már sablonos idegen invázióval indít - csakhogy mostanra már az emberek az agresszorok. Az Anktartiszon feltűnt egy rejtélyes gombafelhő ami azóta is ott lebeg a kontinens felett, s a JAM ezen keresztül repült a Földre. Az ENSZ kivételesen nem töketlenkedett, s közös erőfeszítéssel sikerült visszaszorítani az idegeneket, majd az átjárón át az idegenek bolygójára a Fairy-re is sikerült betörni, s ott egy kiterjedt hídfőállást létesíteni.

Ez 30 éve történt, a háború azóta végeláthatatlan adok-kapok, olyannyira, hogy a Földön a lakosság egy jelentős része már a JAM létezését is kétségbe vonja. Eközben an ENSZ lelkesedés is hanyatlott és az ENSZ erők szerepét átvette a FAF - Fairy Airforce (nem, ez nem a yaoi expressz :ejnye:)- ami egy óriási idegen légióként vívja magányos háborúját Fairy mélyzöld egén.
A háború döntően légiharc, s emberek több légi támaszpontot üzemeltetnek - mind a különféle mondák tündérneveivel -, a legnagyobb melett mostanra már egy egész város van a személyzetnek.
Míg korábban a FAF az elit krémje volt, mára a legtöbb ország a delikvenseket és bünözőit deportálja Fairy-re, hogy börtön helyett harcoljon. Ennélfogva a közlekedés az átjárón át rendkívül korlátozott, s inkább koporsóban (vagy úgysem) szoktak hazatérni.

A történet főszereplője Rei Fukai al-hadnagy nem a szokásos hős: a háború menete, az emberiség sorsa teljesen érdektelen a számára. Még csak nem is macho vagy cool. A többi embertől teljesen elidegenedett, csak és kizárólag a repülésnek - és a repülőgépének él. Rei mégcsak nem is "vadászpilóta".
A SAF - Stratégiai Légierő- kötelékében repül, az egyetlen szárnya a FAF-nak ami mindig hazatér - ugyanis nem harcolnak, csak közvetítik a csatát a vezérkarnak. A pilótáknak parancsba van adva, hogy akár a bajtársaikat cserbenhagyva is, de hazatérjenek a felderítéssel.
Ehhez a FAF legmordenebb gépét, a Super Sylph-et használják (Mach 3.2 tud a kicsike :lazza:), Rei 'személyes gépét' Yukikaze-t (hóvihar/havas szél).
Yukikaze, ugyanakkor több mint gép - a mesterséges inteligenciája néha már-már az öntudat határát súrolja. Legalább annyira főszereplő ő is, mine Rei vagy Jack Bukhar őrnagy a SAF ellátó tisztje, s az egyetlen ember akivel Rei még tartja a kapcsolatot.

Egy szokásosnak tűnő bevetésen egy másik Super Sylph nem jelentkezik be és a barát/ellenség jeladója sem stimmel. Rei másodpilótája nyugtalan de nem sejt cselt, Yukikaze ugyanakkor a másik gépet ellenségnek tartja. Rei gondolkodás nélkül kilövi a gépet - s csak ez menti meg az életét.
Yukikaze később is csalhatatlanul jelzi a JAM jelenlétét, s egyre szorosabb kapcsolatba kerül Rei-el.
Közben a vezérkar elkezdni lecserélni a pilótás gépeket, számítógép vezette automatákra; annak dacára, hogy először JAM beszivárgásra utaló jelek vannak.

Miért 'érzi' Yukikaze a JAM jelenlétét? Mi van közte és Rei közt? Vége lesz-e ennek a háborúnak valaha?

Az egytelen kicsit is tartalmas fansite:
http://k.domaindlx.com/yukikazeRTB/main.htm
Egy fanlisting ahonnan pár poszter is letölthető:
http://www.absolutetrouble.com/yukikaze/
(Ezek nekem tulságosan is az ultra-yaoi-fangirl kategóriába estek)

*Igazság szerint sokkal jobb a párhuzam lenne Heinlein- Starship Troopers-e és Joe Haldemann - Örök Háború-ja, csak ezeket Mo.-n nem sokan olvasták. (Hiba! A hard sci-fi igazi atyja Heinlein az USA-ban. Clark és Asimov mellett ő volt az igazi felvigyázója Bradbury örökségének.)
Mindkettő a háborúval foglalkozik, de míg Heinlein könyve a (teljes emberiségért) felelős(éget vállaló) katona ideáljához írt akkoriban igen modern (értsd. vallás és Amerikai-álom ellenes) hőskölteményt, addig Haldemann könyve a saját Vietnami tapasztalatait vetítette ki a jövőbe.
Title: Re: Sentou Yousei Yukikaze
Post by: Project_2501 on 2006-05-25, 23:56:46
Quote from: Flaser on 2006-05-25, 23:26:48
Project_2501 rakta fel a szerverre, előre is köszönjétek neki!
...
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy tisztázzam a helyzetet :
Az ötletet valóban én publikáltam viszont a megvalósításért Zsozso-t illeti a :merci: (effektíve már Neki is megvolt a cucc amikor szóltam, így csak át kellett raknia a közösbe :szemuveges:)
Van egy jó hírem azok számára, akik nem szeretnének addig várni amíg a KickAssAnime elkészül az utolsó résszel:
Sentou_Yousei_Yukikaze_5 (http://datorrents.com/download.asp?id=6209&name=Sentou_Yousei_Yukikaze_5_%5Byu%5D%5BDVD-WMV9-AC3-OGG-8AA17933%5D.mkv.torrent)  :Kiraly:
Title: Re: Sentou Yousei Yukikaze
Post by: Prof. William on 2006-05-26, 00:05:04
Érdekesnek hangzik, de nem találtam fenn. Ezen a néven van ott?
Title: Re: Sentou Yousei Yukikaze
Post by: Project_2501 on 2006-05-26, 00:07:12
Quote from: Prof. William on 2006-05-26, 00:05:04
Érdekesnek hangzik, de nem találtam fenn. Ezen a néven van ott?
Az Anime/Yukikaze jegyzékben található az első 4 rész :jee:
Title: Re: Sentou Yousei Yukikaze
Post by: Flaser on 2006-05-26, 00:51:03
Most végeztem vele.

Előre is mindenkit figyelmeztetek, hogy ne várjon a klasszikus mítikus történetmondásra hajazó befejezést.
A Yukikaze csak a szerkezetet vette fel, a tartalom maga nem a jól ismert sémák előadása új szereplőkkel. A Solaris ill. a Legyőzhetetlen* olvasóinak kicsit ismerős lehet a téma.

Persze ez japán feldolgozás. Harcos nép, nemzeti halálvággyal; s ez át is üt.
A találkozás emiatt nem lehet békés, eros mellett nagyon markánsan jelen van thanatos is.
Ha a sci-fis akció-kaland filmek (minden film ami csak a háttérvilágban/környezetben sci-fi) kedvelői értetlenül is állnak majd a gólvonalon, a Kafka kabátjából előmászó olvasó végre egy újabb (egyébként számszerint igen kevés) filmmel gazdagodhat ami nem csak a díszletek terén hoz újat, furcsát, előremutatót**.

*Mindkettő Lem utóbbi megtalálható a Metagalaktika 5. számában
Példa igazi sci-fi filmekre: 2001 ŰrOdüsszea, Szárnyas Fejvadász, Egy csodálatos elme örök ragyogása, Serenity, Solaris, Stalker ,
Animeban: Alien 9, Akira, Animatrix, BGC 2040, Blue Gender, Ghost in the Shell, Hack.Sign, Hoshi no Koe, Serial Experiments Lain
Title: Re: Sentou Yousei Yukikaze
Post by: Project_2501 on 2006-06-12, 22:35:39
Eddig az első 3 rész megtekintése után :
A filmben alkalmazott cel-shading (http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_shading) technológia, főleg a repülőgépek megrajzolásánál egyszerűen fantasztikus :Kiraly: A két világ harcát a rosszat elfeledni akaró Földlakók hozzáállása (kitalációnak hiszik a tényeket feltáró könyvet) még valósághűbbé teszi. Yukikaze és 1st Lt. Fukai "kapcsolata" engem kicsit a Christine (http://en.wikipedia.org/wiki/Christine) című film autója és tulajdonosa viszonyára emlékeztet (bár már nagyon régen láttam ezt a filmet).
Kíváncsian várom mit hoznak a további részek  :jee: