USTEAM

Külvilág => Kultúra => Topic started by: Ramiz on 2005-05-28, 13:00:24

Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-28, 13:00:24
Kevés olyan író van, aki képes egyfajta saját írói világot létrehozni, és azt olyan hatásosan kezelni, hogy írásaik olvasása közben azt sem tudom, hogy vagyok, és a stílusuk, hangulatuk mindig jól felismerhetõ. Számomra a leginkább Douglas Adams és H. P. Lovecraft a leginkább ilyen, és mindkettejük (hangulatilag nagyon eltérõ) világában szeretek elveszni.
Nem tudom, hogy ezt horrornak hívják-e vagy borzongató fantasy-nak vagy minek... de nagyon szeretem. A Lovecraft összes 1. kötetének bevezetõjében a fordító (nem ugrik be a neve) azt fejtegeti, hogy vajon mitõl ilyen hatásosak a mûvei, és ez szerintem egy nagyon érdekes kérdés.
Többrõl van szó, mint hogy kevesebbet mutatni jobb, mint többet, mert a képzelet ijesztõbb árnyakat fest, mint ami leírva megjelenhet... ez már valamiféle tudatalattival való játék...
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-05-28, 14:08:23
Quote from: RamizA Lovecraft összes 1. kötetének bevezetõjében a fordító (nem ugrik be a neve) azt fejtegeti, hogy vajon mitõl ilyen hatásosak a mûvei, és ez szerintem egy nagyon érdekes kérdés.
Hát nekem az Lovecraft összes nincs meg, de szerintem Kornya Zsolt-ról lesz szó. Neki legalábbis van egy ilyen írása a '93-ban kiadott (Valhallás) Cthulhu hívásában.

Ebben ezt (is) írja:"...Lovecraft rémtörténetei azért különlegesek a maguk nemében, mert nem csak az emberi elme felszínét borzolják föl néhány rövid pillanatra, hanem mélyen belemarnak a csontokba és idegekbe. ... "

Ha mégse errõl lenne szó, akkor bocsi.  :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-05-28, 15:31:55
Hohó! Loveceraft topic! :jee:

Szvsz azért is töb ez, mint horror(lsd Stephen King, amit hasonlítani is bûn Lovecraft-hoz) vagy fantasy(lsd MAGUS-regények vagy a GYU, amik teljesen más mûfaj szvsz), mert Lovecraft nem azt akarja, hogy elképzeljünk egy általa megalkotott világot, beleéljük megunkat általa megalkotott szereplõk, lények sorsába, hanem más. Általában álmokról, látomásszerû dolgokról/világokról ír. Ezek során megfigyeltem, hogy elég ritkán ír le valamit részletesen, mindenrõl inkább azt írja, hogy "ezt meg ezt éreztem/ezt meg ezt az érzést keltette bennem, amikor ránéztem". Ezzel sokkal inkább arra ösztökéli az olvasóit, hogy maguk építsék fel a saját álmaikból a saját álomvilágukat. Nem ad semmit készen, hanem az olvasó saját képzelõerejét, fantáziáit használja fel a minden olvasó számára egyedi világ megalkotásában.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-05-28, 19:46:46
Nos igen... Lovecraft egy ISTEN (abból az ösi fajtából:) )
összes még nekem sincs meg, de imádtam olvasni minden novelláját eddig, hihetetlenül tud a tudatalattira is hatni... én pl. sose félek a sötétben, mégis amikor olvasgattam, akkor a lépcsöházban mindig felkapcsoltam a villanyt, pedig azt szinte sose szoktam:) amúgy az a tragikus a sorsában, hogy gyakoratilag éhenhalt
Amúgy igazából a fantasy novelláit szerettem, szerintem még Tolkiennél is százszor jobb a stílusa (namhogy a mai tucatírókat említsem), tényleg valami ösi legende hangulat volt az egészben... vááh

amúgy sztem elég szomorú, hogy nagyon kevesen tudják ki ö, pedig pl. az Alone in the Dark elég sok emberben idéz kellemes emlékeket és az kezdetben lovecrafti ihletésü volt (a filmnek megmár semmi köze nincs hozzá még utalás szintjén se... elég gáz)

(mondjuk tömény adagban már kicsit kiszámítható lesz a dolog, ezért kell óvatosan adagolni és akkor a hatás tuti :) ráadásul akkor nem játsz úgy mint haverom, aki azért sír szegény, mertmár szinte nincs olyan novella amit nem olvasott volna :) hiába no, a jó dolgok függöséghez vezethetnek)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fazék on 2005-05-28, 19:57:27
Nekem az tetszik, Lovecraft stílusában, hogy eszméletlen, hogy legképtelenebbnek vélt dolgokat is ki tud találni, és úgy elõadni, hogy te is rettegj, te is elhidd, sõt lásd azt a világot, amit feltár. Ha valaki azt mondja, hogy izgatottan fogok olvasni egy könyvet, ahol egy színtõl kell félni, hát kiröhögöm, de Lovecraft képes volt megalkotni ezeket, és idõnként olyan hihetetlenül sokszínû, egyedi világot hoz létre, hogy tényleg kételkedni kezd az ember, tényleg csak az általunk ismert valóság létezik? :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-05-28, 20:14:02
Én is ezt mondom, hogy úgyír, hogy ne "csak" egy elképzelt félelmetes dolgot láss, hanem a számodra legfélelmetesebb dolgokat(amikrõl ugye te sem tudsz csak a tudatalattid) azokat képzeld bele, fesd le magadnak. A villanyfelkapcsolási reflex nálam is egybõl beindul, ha Lovecraftot látok! :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2005-05-28, 20:26:09
Egy bajom van csak a Lovecraft novellákkal. Mégpedig a fordítás. Angol eredetiben mondjuk egyet sem olvastam tõle, tehát nem ilyen alapon viszonyítok. Viszont néhányszor szívtam a fogamat egy-egy kifejezés láttán amivel seperc agyon tudták csapni a hangulatot. Fõleg a jelzõs szerkezeteit - mivel sokszor halmozza - nehéz úgy kezelni hogy jó is maradjon. Kornya Zsolt fordításai azok amik nekem leginkább tetszenek, jóval változatosabban, ízesebben fogalmaz.
Dicsekvés: a Cthhulhu hívása és a Zarándokút Kadathba még az eredeti Galaktika körös kiadásban feszít a könyvespolcomon! :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-05-28, 21:17:28
Quote from: PirulaDicsekvés: a Cthhulhu hívása és a Zarándokút Kadathba még az eredeti Galaktika körös kiadásban feszít a könyvespolcomon! :)
:hail:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-28, 21:27:12
Megnyugodtam: nem mintha másra számítottam volna Lovecraft-tal kapcsolatban, de tök jó, hogy ide ilyen mûvelt és jó ízlésû emberek járnak. :tezsvir:

Quote from: DjinnHát nekem az Lovecraft összes nincs meg, de szerintem Kornya Zsolt-ról lesz szó. Neki legalábbis van egy ilyen írása a '93-ban kiadott (Valhallás) Cthulhu hívásában.
Ebben ezt (is) írja:"...Lovecraft rémtörténetei azért különlegesek a maguk nemében, mert nem csak az emberi elme felszínét borzolják föl néhány rövid pillanatra, hanem mélyen belemarnak a csontokba és idegekbe. ... "
Ha mégse errõl lenne szó, akkor bocsi.  :)
Kornya Zsoltról van szó, bár nem errõl az idézetrõl. :) Arra gondoltam, amikor hasonlót ír, mint amit Raggie mondott: Lovecraft nem azzal rémiszt meg, hogy egy 13 csápjú és 7 szájú rém ront a hõsre, hanem olyan sötét, hatalmas árnyakat fest az olvasó elé, amik hasonló hatást érnek el, mint a Telepszihopatikus Turbomixer: szembesít azzal, hogy milyen aprók és fiatalok vagyunk itt ebben a világban, és hogy mennyire nem tudunk semmit igazából... hiába vagyunk "modern emberek", már a saját eszközeinket sem értjük. Ez az elidegenedés egy "modern érzés", habár nehezen körülírható, és Loecraft, akár tudatosan, akár nem, erre a belsõ titkos ösztönre hat.
Az a rész is nagyon érdekes, ahol Kornya azt írja: Lovecraft lényei nem gonoszak abban az értelemben, mint más írók történeteiben az idegen lények, vagy ahogy az ember "várná", hogy gonoszak - mert ami gonosz, ami rossz, az ellen könnyebb harcolni, könnyebb elképzelni. De az Öregek nem "gonoszak", csak mások, mint mi, más a léptékük, más a koruk, és szédítõ, szívszorító távolság van köztünk, és ez még mindig milyen kicsi az univerzum méreteihez képest... ez olyan hátborzongató (legalábbis számomra)...
Na jó, nem utalgatok tovább Kornya Zsoltra, olvassátok el, nekem segített Lovecraft sikerének és a Lovecraft életmûvéhez sikertelenül hozzátenni próbáló írók kudarcának megértésében.

Lovecraft angolul: nekem van két novelláskötetem. Egy kétoldalas novellát kb. húsz perc alatt tudtam elolvasni, végig szótáraztam, és jónéhány szavat még a nagyszótárban sem találtam meg. (A Galaxis Útikalauzból ennyi idõ alatt egy egész fejezetet elolvasok angolul - szóval nem csak a bénaságomnak köszönhetõen haladtam olyan lassan.) De sokat hozzátesz a hangulathoz, hogy eredeti a szöveg, mert Lovecraft prózában is versszerûen ír, és a szavak hangzása már legalább olyan erõsen körülfon, mint a szavak értelme...

Fordítás: azért van egypár jól sikeredett.

Lovecraft történeteken alapuló filmeket láttatok már? Engem a "Lurking Fear" és a The Reanimator" érdekel a legjobban. Részletek itt (http://talpak.org/lovecraft/lovecraft/lov_film.shtml)

Kedvenc novella, írás? Nálam a Szörnyû öregember és a Különös magas ház a ködben...  van a legelsõ helyeken, meg az Árnyék Innsmouth felett.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-05-28, 21:36:47
Quote from: RamizMegnyugodtam: nem mintha másra számítottam volna Lovecraft-tal kapcsolatban, de tök jó, hogy ide ilyen mûvelt és jó ízlésû emberek járnak. :tezsvir:
Hát ja! Pl én is ide járok! :D
Quote from: RamizTelepszihopatikus Turbomixer
Ez naggyon LOL! És teljesen lefesti azt amire gondoltam!(a tudatalattimból húztad ki a szót!) :lol:
Quote from: RamizNálam a Szörnyû öregember és a Különös magas ház a ködben...  van a legelsõ helyeken, meg az Árnyék Innsmouth felett.
A második nekem is az elsõ!(öööö ezt hogyan is gondoltam?... ja igen a Különös magas ház a ködben-re gondoltam :) )
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-05-28, 22:30:09
Quote from: RamizKornya Zsoltról van szó, bár nem errõl az idézetrõl. :)...
Gondoltam, hogy nem errõl az idézetrõl van szó.  :rolleyes: Azért írtam, be mert ez alapján felismerhetõnek véltem az általam ismet elemzést.
Én ezt ismerem: 1 (http://usteam.hu/pictures/p/pics/1117308156938.jpg), 2 (http://usteam.hu/pictures/p/pics/1117308334083.jpg), 3 (http://usteam.hu/pictures/p/pics/1117308416439.jpg), 4 (http://usteam.hu/pictures/p/pics/1117308470445.jpg)  

Ha nem is az ami az "összes"-ben van, szerintem nem rossz írás.  :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-28, 22:35:33
Ez az. (Ne szerénykedj. ;) ) Köszönöm szépen.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2005-05-28, 22:40:51
Quote from: RamizÁrnyék Innsmouth felett
Ez nekem is egyik kedvencem. Az Ezüstkulcs még az ami nagyon jó, annyira sûrû, sötét atmoszférája van hogy szinte dagonyázhat benne az ember. Meg Charles Dexter Ward esete, szintén setét, de az szerintem inkább krimis hangulatú.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-28, 22:46:31
Tudom, hogy van egy szerepjátékos topic, de: valaki próbált Call of Chtulhu-zni? Mennyire "mûködik"?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2005-05-28, 22:48:53
Quote from: RamizTudom, hogy van egy szerepjátékos topic, de: valaki próbált Call of Chtulhu-zni? Mennyire "mûködik"?
Nagyon!!!  :__devil:
Szegény játékosok egymás kezét fogva mentek haza a téli éjszakában. :haha:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-28, 22:52:08
És esetleg be is vállalsz egy mesélést? Lovecraft-imádó fórumosok közös parája?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2005-05-28, 22:57:44
Quote from: RamizÉs esetleg be is vállalsz egy mesélést? Lovecraft-imádó fórumosok közös parája?
Bevállalnék szívesen csak hát még meetre sincs szabad idõm elruccanni, ez meg azért egy nagyobb lélegzetvételû dolog lenne. :o Egyébként is õsszel a legjobb játszani, mondjuk amikor kint szakad az esõ. Vagy valami jó kis viharban.
Nálunk mindig úgy ment hogy bekészítettünk szépen füstölõket, zenének beraktunk Black Sabbath-ot (Planet Caravan és Solitude c. számokat végtelenítve), redõnyök le, gyertyák meggyújt.
A harmadik alkalomnál már mindenki olyan volt mint Pavlov kutyája, a zene hallatára már borsódzott a hátu(n)k.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-28, 23:11:10
Tetszik... majd megügyezzük.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Mattanja on 2005-05-28, 23:20:43
Quote from: RamizTudom, hogy van egy szerepjátékos topic, de: valaki próbált Call of Chtulhu-zni? Mennyire "mûködik"?
Egy jó mesélõvel ... huhú ... :rolleyes: :jee: Zene sem nagyon kell alá, egy idõ után úgysem hallod! :haha:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-05-29, 11:40:56
:eeek: Húú ezt had én is! :jee:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-05-30, 11:08:03
Lovecraft az egyik kedven íróm, bless you, Ramiz! :jee:
Az elõttem szólókkal tökéletesen egyetértek abban, hogy azért olyan jó, mert sejtet. Mindig sokkal rémisztõbb az amit mi képzelünk el, mint amit elénk festenek.
Akkor olvastam el az elsõ novellát tõle (A rémület hegyei) mikor valahol azt olvastam, hogy irodalmi értelemben Edgar Allan Poe tanítványa. Nem tudom honnan szûrte le az illetõ a párhuzamot, (bár valóban van pár rokon vonás) ami szerintem nem létezik, de hogy zseniális írók mindketten az biztos.
Azt olvastam valahol hogy számítógépes játékot készítenek a novellái alapján. Érdekes lehet az biztos, úgy kezdõdik hogy a bevezetõben a fõhõs öngyilkos lesz...a játékban pedig az oda vezetõ utat járjuk be...
Szereti még itt valaki Poe-t?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-30, 12:46:28
Én szeretem Poe-t is, de Lovecraftot jobban. Attól függetlenül van jópár örökbecsû Poe novella (és külön említésre méltó a versírást fejtegetõ írása (A holló). Szerintem jól érezhetõ a párhuzam, ami nem párhuzam, mert Poe elõbb élt, Lovecraft késõbb, és sokat tanult tõle. Akire én kíváncsi vagyok: Bierce és Borges. Tõlük olvastatok?

Quote from: FenrirLovecraft az egyik kedven íróm, bless you, Ramiz!
Nyomd a rep-et, apuskám! :D
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-05-30, 13:00:27
No, lásd kivel van dolgod.
Szerencséd hogy öreganyádnak szólítottál... :)
Amúgy Poe nem csak a Holló c. verset írta ám. A köztudatba a "short story"-val került be, de az irodalom a pálmát a versíró Poe-nak Ítéli.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-30, 16:58:30
Vannak más versei is, de az a leghíresebb, illetve ahhoz írta az "így készült" írást.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Tyrael on 2005-05-30, 18:13:48
Quote from: FenrirNo, lásd kivel van dolgod.
Szerencséd hogy öreganyádnak szólítottál... :)
Amúgy Poe nem csak a Holló c. verset írta ám. A köztudatba a "short story"-val került be, de az irodalom a pálmát a versíró Poe-nak Ítéli.
Kút és az ingát ajanlom mindenkinek

Tyrael
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-05-30, 18:41:22
Quote from: RamizAkire én kíváncsi vagyok: Bierce és Borges. Tõlük olvastatok?
Én olvastam pár Bierce mûvet régebben. Róla mindig egy idézet jut eszembe elsõre: "Semmi sem számít". (Aztán sok másik idézet is eszembejut) Meglehetõsen naturalista, sötét, cinikus, kiábrándult érzések lengikk körül az írásait. De mondhatrjuk úgy is, hogy nem túl életvidám  :rolleyes:
Töményen semmiképp nem ajánlom senkinek!!! Fõleg, ha valakinek kényes a gyomra... :eeek:

edit: Ez nem azt jelenti, hogy nem jók!! Nagyon is jók! (már amit én olvastam) Csak tessék figyelni a mértékre.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-30, 21:27:54
Jól hangzik... kipróbálom. :)

És a Necronomicon-t olvastátok?
Az az a Lovecraft könyv, aminek még nem volt erõm és bátorságom nekikezdeni.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-05-30, 22:07:57
Nemtom énmég osztálykarácsonyra vettem haveromnak poénból egy Necronomikon címü könyvet, amit tuti nem Lovecraft írt, de amit belenéztem valami retekszar izé volt, kamu babiloni varázslatokkal... és raadásul semmi olyan dolog nem volt benne, amit Lovecraft ténylegesen idéz a könyvböl... dehát inkább csak egy drága poén volt a dolog...
(igaz mióta elolvasta a haverom, azóta csak morfiummal tud aludni és nagyon durván összevissza beszél mindenféle "Lények"-röl... fenese érti :))
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Flaser on 2005-05-31, 01:20:22
Hú, az *igazi* Necronomicon-t már mindenhol kerestem!
Képzeljétek, több Szabó Ervin Könytárban is megvolt...de mindenhol valami El Hazared nevû pasas nevén kikölcsönözve.

Igazság szerint én Lovecraft írásait abszolút nem tartom sejtetõnek - ellenkezõleg: Leírásai precízek, s a viktoriános jelzõk dacára sosincs bennük romantikus túlzás, elégia. Szinte matematikus módszerességgel megy végig mindenen amit a szereplõ átél.

Nekem a két összes kötet van meg - az elsõbõl sajnos még a lektorálatlan példány tele nyomdahibákkal.

A második kötetben lehet olvasni Lovecraft saját "rémtörténet-elméletét".
Saját szavaimmal (emlékezetbõl) röviden összefoglalva:

1) Minden a hangulatnak van alá rendelve, a cél a megfelelõ hangulat/rettegés keltése az olvasóban
2)  a leírt , a jelenség megjelenése a csúcspont amit a sejtetés, fokozás eszközeivel elõ kell készíteni
3) A történet minden más részében törekedni kell a realista ábrázolásra
4) Ne írd le a leírhatatlant! Ha így teszel jelenséged elveszti a varázsát, s akárcsak a vámpír és egyéb modern mondák unalmasan ismert klisék tárházává silányul.
Ezért ír Lovecraft pusztán arról, mit érzett a hõse. Ahogy azt önironikusan be is láttatja az Ezüstkulcsban, hõsei gyakran szenvednek emlékezett kieséstõl megkímélve az írót a leirástól.
5) A jelenség eltér a természettudomány kanonikus képétõl nem illeszthetõ szervesen a történetbe.
Mégha mégoly apró megszegése is a természet törvényeinek az író nem kezelheti flegmán, s érzékeltetni kell az írásbeli szemlélõ megrökönyödését *bármely* törvényszegés elementáris erejû, s alapjaiban rázza meg az ember világképét

Összefoglalva, nem azt mondom; hogy nincs semmi ebben a Lovecraft 'sejtet' dologban, hanem azt, hogy ezt nagyon tudatosan teszi s a sejtetés fokuszába a ténylegesen idegen - azaz leírhatatlan dolgot állítva; míg mindenhol máshol az aprólékos precízitásra törekszik.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-05-31, 01:38:49
Quote from: Flaser4) Ne írd le a leírhatatlant! Ha így teszel jelenséged elveszti a varázsát, s akárcsak a vámpír és egyéb modern mondák unalmasan ismert klisék tárházává silányul.

Tadáám! ittenvan a kutya elásva... és pontosan a modern horror tragikusan silány minösége is ebböl következik... legalábbis szerintem

QuoteHú, az *igazi* Necronomicon-t már mindenhol kerestem!

Necronomikon minden egyetemi könyvtárban van, csak egy titkos szobába leláncolva, széfbe zárva... és mégis vannak olyanok akik ezekután titokban beleolvasnak, igaz utánna nagyonis megbánják...
mondjuk nemtom Parsons* után szerintem már csak valami gyerekjáték lehet az egész

-----
*a név helyére illesz be bármit amit nagyon utálsz és mégis el kellet olvasni
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Tyrael on 2005-05-31, 09:03:33
en ugytudom hogy a modern nyelvu atiratok mar teljesen felhigultak, elkorcsosultak.
marmint a tul sokszor elkovetett nem mindig megfelelo minosegu (felre)forditas miatt

Tyrael
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-31, 10:06:44
Sejtetés alatt mi is erre gondoltunk. Nem sok más horror-szerûséget olvastam, de azok annyira silányak Lovecraft-hoz képest, hogy ezért nem merem Lovecraft írásait "horror"-ként emlegetni.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-05-31, 17:10:25
Quote from: roderickTadáám! ittenvan a kutya elásva... és pontosan a modern horror tragikusan silány minösége is ebböl következik... legalábbis szerintem
Csatlakozom! Én is erre gondoltam! Nem azt mondtam, hogy nem ír le semmit, hanem azt, hogy inkább az olvasó hangulatára, képzeletére játszik(mint ahogyan azt õ is állítja), és a végén sosem mondja el precízen azt a valamit, amitõl egész végig féltünk... :eeek:  :eek:
Quote from: roderickNecronomikon minden egyetemi könyvtárban van, csak egy titkos szobába leláncolva, széfbe zárva... és mégis vannak olyanok akik ezekután titokban beleolvasnak, igaz utánna nagyonis megbánják...
Lásd még Terry Pratchett* mûveiben a Láthatatlan Egyetem mélyén leledzõ(inkább élõ) Oktávót! :D
_________
*: tényleg õ is megérdemelne mostmár egy topicot!
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-05-31, 17:52:07
Quote from: Raggie Gordon*: tényleg õ is megérdemelne most már egy topicot!
Ja, a Douglas Adams topikban beszélgettünk róla.
Bár nem biztos, hogy megélne a topik.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-06-01, 15:52:05
Quote from: RamizSejtetés alatt mi is erre gondoltunk. Nem sok más horror-szerûséget olvastam, de azok annyira silányak Lovecraft-hoz képest, hogy ezért nem merem Lovecraft írásait "horror"-ként emlegetni.
Nem is az. Amit Lovecraft ír az a dark fantasy.
És ha silánynak tartod a mai horrort, ajánlom figyelmedbe Clive Barkert.
Vagy a Hyperion elsõ fejezetét.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-01, 15:59:50
Quote from: FenrirNem is az. Amit Lovecraft ír az a dark fantasy.
És ha silánynak tartod a mai horrort, ajánlom figyelmedbe Clive Barkert.
Vagy a Hyperion elsõ fejezetét.
Clive Barkert valak nagyon dicsérte (Korbács), egy haverom pedig nagyon lehúzta.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-06-01, 16:09:08
A Korbács nekem megvan, de csak digitális verzióban, és nehezen szánom rá magam hogy elolvassam, pedig szeretném. Én a Kárhozatot (Damnation game) olvastam tõle, amit kell emészteni egy ideig...
A Pokolkeltõt keresem könyvben régóta. Abból készült minden idõk egyik legdurvább horrorja.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-06-01, 21:01:25
Quote from: FenrirNem is az. Amit Lovecraft ír az a dark fantasy.
Nemton, hogy mi az de nagyon király!! :D

Egyébként nem sokat hallotam a mai horrorról, de szvsz nem jönne be nekem. Ami Lovecraftnál durvább azt már ritkán viselem el...
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-06-01, 21:21:08
Esetleg Dean R. Koontz? Nekem õ is bejön (pl. A rossz hely) és szerintem nem túl durva :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-01, 21:35:20
Quote from: RamizClive Barkert valak nagyon dicsérte (Korbács), egy haverom pedig nagyon lehúzta.

Korbácst felteszem én dicsértem, legalábbis énis lehettem az, igaz mást nemolvastam a faszitól, de nem olyan tipikus könyve asszem, mert nem horror hanem inkább fantasy és szerintem nagyon is érdekes, jó stílusa van... tessék belenézni, én kb. 5 oldal után tudtam, hogy tetszeni fog, felteszem az ellenkezöjéröl is meg lehet gyözödni ennyi idö alatt.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-02, 11:24:35
Quote from: Raggie GordonEgyébként nem sokat hallotam a mai horrorról, de szvsz nem jönne be nekem. Ami Lovecraftnál durvább azt már ritkán viselem el...
Semmi köze a "durvasághoz".
Lovecraft a leghatásosabb, amit valaha olvastam.

stephen king például iszonyatosan béna, kifejezetten kínlódtam, amikor olvastam. Csak azért olvastam el két könyvét, hogy mégis ismerjem valamennyire, ha már annyira isteníti magát. (És leszólja Bram Stokert, Mary Shelleyt, Stephensont. :mad: )

De ha valaki tud jó, kifejezetten sötét és nyomasztó hangulatú, irodalmi értékû könyvet, akkor ne habozzon szólni.

Quote from: FenrirÉn a Kárhozatot (Damnation game) olvastam tõle, amit kell emészteni egy ideig...
Ez pontosan mit jelent?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-06-02, 16:56:14
Quote from: Ramizstephen king például iszonyatosan béna, kifejezetten kínlódtam, amikor olvastam. Csak azért olvastam el két könyvét, hogy mégis ismerjem valamennyire, ha már annyira isteníti magát. (És leszólja Bram Stokert, Mary Shelleyt, Stephensont. :mad: )
Én szeretem Kinget.  Van egyfajta bájos humora... :rolleyes:
És én még sosem hallottam hogy leszólta volna Stokert, vagy bárki mást a "régiek" közül.

Quote from: RamizEz pontosan mit jelent?
Azt hogy nem tudnám behatárolni a stílust. És elég ..."érdekes".
Arról szól hogy van egy nagyon gazdag ember, aki annak idején alkut kötött valami relytélyes varázslóval, az utolsóval a rendjébõl. A varázsló tanította, azzal a céllal, hogy miután mindent átadott neki, a tanítványa megöli és végre meghalhat(õ is így szerezte a hatalmát 400 éve).
De a tanítvány elárulja és megszökik tõle. A varázsló pedig most felkeresi hogy beteljesítse a bosszúját...
Nem az a kifejezett horror, bár vannak benne igen durva részek is.

De ha már itt tartunk a mai horror elég irarszerû. A tv-bõl állandóan ömlik az erõszak, még a híradásokból is, szóval az ingerküszöbünk annyira feltolódott, hogy ma már nehéz minket filmen vagy könyvben megrémíteni. Ezért olyan jó Lovecraft, mert õ a félelmeinkkel manipulál.
Poe témái pedig az ösztönök. Fõleg az alattomos, állati ösztönök. Mindketten a tudatalattit mozgatják meg, csak más aspektusból.
Szerintem. :rolleyes:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-06-02, 17:18:30
Én tenyleg szeretem Stephen King-et. Nem viccböl írom. Pl. Hasznos holmik, Ragyogás, Christine ( :jee: ), Allattemetõ, Remény rabjai, Világnagy strand.... jók voltak. Más stílus, (szvsz mûfaj is más) mint Lovecraft, de attol meg jó. Két könyv alapján én nem mondanék ilyesmit egy íróról.
Tény hogy vannak xar könyvei is. De ez ugyanolyan, mint a filmeknél. Azért mert xy rendezõ csinált rossz filmeket is attól még nem biztos, hogy az össze alkotása  rossz. (pl. Steven Spielberg) :)

edit: És ha nem ismered a könyveit, elég sok film értelmetlen vagy csak xarnak tünik, amit a könyveibõl csináltak (igen tudom, azok között is van béna)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-02, 18:15:17
Quote from: FenrirÉs én még sosem hallottam hogy leszólta volna Stokert, vagy bárki mást a "régiek" közül.
A Három klasszikus rémtörténet (vagy valami ilyesmi) címû kötet elõszavában.

Quote from: FenrirKét könyv alapján én nem mondanék ilyesmit egy íróról.
Ezért választottam két elég jónak mondott könyvét (Hasznos holmik boltja, Kedvencek temetõje).
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Tyrael on 2005-06-03, 06:42:21
Quote from: roderickKorbácst felteszem én dicsértem, legalábbis énis lehettem az, igaz mást nemolvastam a faszitól, de nem olyan tipikus könyve asszem, mert nem horror hanem inkább fantasy és szerintem nagyon is érdekes, jó stílusa van... tessék belenézni, én kb. 5 oldal után tudtam, hogy tetszeni fog, felteszem az ellenkezöjéröl is meg lehet gyözödni ennyi idö alatt.
akkor lehet ezaz, amit olvastam
gondolkoztam is, hogy letezhet-e ugyanolyan cimen egy fantasy es egy horror konyv :)
mindenesetre ha ez az a regeny (egy szonyegbe van elrejtve egy egesz vilag), akkor mindenkinek ajanlom, legalabb olyan jo, mint mondjuk a gyuruk ura
szerintem

Tyrael
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Tyrael on 2005-06-03, 06:43:32
Quote from: RamizSemmi köze a "durvasághoz".
Lovecraft a leghatásosabb, amit valaha olvastam.

stephen king például iszonyatosan béna, kifejezetten kínlódtam, amikor olvastam. Csak azért olvastam el két könyvét, hogy mégis ismerjem valamennyire, ha már annyira isteníti magát. (És leszólja Bram Stokert, Mary Shelleyt, Stephensont. :mad: )

De ha valaki tud jó, kifejezetten sötét és nyomasztó hangulatú, irodalmi értékû könyvet, akkor ne habozzon szólni.


Ez pontosan mit jelent?

E.A. Poe A kút és az Inga novelláskötet

Tyrael
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-03, 08:32:03
Quote from: Tyraelakkor lehet ezaz, amit olvastam
gondolkoztam is, hogy letezhet-e ugyanolyan cimen egy fantasy es egy horror konyv :)
mindenesetre ha ez az a regeny (egy szonyegbe van elrejtve egy egesz vilag), akkor mindenkinek ajanlom, legalabb olyan jo, mint mondjuk a gyuruk ura
szerintem

Tyrael

Jaja arról van szó... magyar kiadóknak ezer köszönet, hogy egy olyan címet, hogy Weaverworld (szöttestvilág?) lefordítanak Korbácsra és valami hülyén kinézö szörnyüséges szörnyet beraknak borítónak... pff.... legalább ez egy könyvben lett kiadva
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-06-03, 11:13:33
Quote from: roderick... pff.... legalább ez egy könyvben lett kiadva
Az az egy van könyvben kiadva?  :confused:
Nekem még legalább a Kárhozat és a Pokolkeltõ itt van a polcon, de lehet más is megjelent már. :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-03, 11:25:20
Quote from: TyraelE.A. Poe A kút és az Inga novelláskötet.
Azt olvastam, az jó!

(Poe még befér ide, de Clive Barker-t lécci a könyes topikban tárgyaljátok meg! :merci: )
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-03, 14:19:19
Quote from: DjinnAz az egy van könyvben kiadva?  :confused:
Nekem még legalább a Kárhozat és a Pokolkeltõ itt van a polcon, de lehet más is megjelent már. :)

Nem úgyértem hogy a dolog egy kötetben van kiadva... nem szedték 3 részre, pedig simán megtehették volna... mondjuk tökmindegy én úgyis kölcsönbe kaptam:)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-06-03, 14:29:16
Quote from: roderickNem úgyértem hogy a dolog egy kötetben van kiadva... nem szedték 3 részre, pedig simán megtehették volna... mondjuk tökmindegy én úgyis kölcsönbe kaptam:)
Ja, így már értem.  Az egész más :haha:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-03, 16:02:21
Jó ez a Cthulhu hívása szerepjáték-könyv... még sosem próbáltam rendet tenni a Mítosz lényei és istenei közt. Igaz, vannak képek is, de Lovecraft is leírta sokuk külsejét, precízen és alaposan, de nekem az ilyen 2-3 oldalas, hosszúságadatokkal teletömött leírások valahogy nem állnak össze túl könnyen.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-03, 16:13:20
most jutott eszmbe a kedvenc utolsó mondatszerü szituációk egyike:

Mesélõ: ööö Chtulunak mennyi csápja is van?
Játékos: Ammenyit csak akarsz..
Mesélõ: Jó, akkor az ajtón túl annyi csápot látsz ammenyit csak akarsz :__devil:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-03, 16:59:27
Elvileg körönként d3 nyomozót próbálhat a csápjaival megölni, és mindig sikeres. :D De hát ki az a mesélõ, aki összeereszti a játékosait Cthulhuval?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-03, 17:21:18
Quote from: RamizElvileg körönként d3 nyomozót próbálhat a csápjaival megölni, és mindig sikeres. :D De hát ki az a mesélõ, aki összeereszti a játékosait Cthulhuval?

*fügyürészik és félrenéz, mintha nem is arra gondolna, hogy ö egyböl ezt tenné... hülye játékosok, meg is érdemlik*
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-06-03, 17:34:51
Quote from: roderick*fügyürészik és félrenéz, mintha nem is arra gondolna, hogy ö egyböl ezt tenné... hülye játékosok, meg is érdemlik*
Ne rémisztgess! Most nyáron fogjuk kipróbálni! :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-03, 19:42:31
...a Cthulhu-val való találkozást? (... Tényleg megérdemli. :rolleyes: :D)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2005-06-03, 19:48:17
Lovecraft, Poe és Borges novellái által ihletett zene: Without Face (http://www.withoutface.com)
Most picit döglõdik a zenekar mert a nemzetközi siker küszöbén rendesen átvariálódott a tagság, de van két nagylemezük és nagyon jól elkapják a hangulatot. Az elsõ inkább még gótikus sok szintis metal, nõi és férfi énekkel, a második komplexebb, ha nagyon skatulyázni és lebutítani akarok akkor azt mondom: horrorisztikus Dream Theater. Antimetálosoknak is megér szerintem egy próbát. Akit érdekel dobjon egy PM-et.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-03, 20:13:00
Biztos, hogy Lovecrafthoz a pörgõs metál illik? Szerintem nem...
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2005-06-03, 20:56:33
Quote from: RamizBiztos, hogy Lovecrafthoz a pörgõs metál illik? Szerintem nem...
Ízlések és pofonok. Meghallgattad egyébként? Nem olyan pörgõs az.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rounin on 2005-06-04, 02:53:07
Vahh..mire végre idenézek -.- Szipp. És mindent elmondtatok... hogy Lovecraft nagyon ért hozzá, hogy félelmet ne Õ keltsen bennünk, hanem mi magunk. Saját képzeletünktõl rettegünk igazán, mikor sorait olvassuk. És ez jó =] Az ember szeret rettegni^^

Ez a zene valóban nem pörgõs. Ugyan csak két demot tudtam a honlapjukról leszedni :/ de azok szép csendesen remek alaphangjai egy-egy novellának  :__devil:

Nóri mondjuk lehetne csúnya, mert így nekem alapból nem tetszik :D (elegem van a jólkinézõ elõadókból :D )
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-04, 09:27:05
Igazság szerint nem hallgattam meg, csak az ajánlóból gondoltam, hogy metál.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Dragon on 2005-06-04, 20:34:57
Quote from: RamizBiztos, hogy Lovecrafthoz a pörgõs metál illik? Szerintem nem...
Egy Burzum album, a Filosofem viszont lazán elférne Cthulhu-zás alatt.
Fõleg a "Rundgang um die transzendentale Säule der Singularität" c. szám
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Sinistro on 2005-06-04, 21:20:55
Quote from: RamizDe az Öregek nem "gonoszak", csak mások, mint mi, más a léptékük, más a koruk, és szédítõ, szívszorító távolság van köztünk, és ez még mindig milyen kicsi az univerzum méreteihez képest...

Quote from: roderickNemtom énmég osztálykarácsonyra vettem haveromnak poénból egy Necronomikon címü könyvet, amit tuti nem Lovecraft írt, de amit belenéztem valami retekszar izé volt, kamu babiloni varázslatokkal... és raadásul semmi olyan dolog nem volt benne, amit Lovecraft ténylegesen idéz a könyvböl...

Nekem is megvan a Necronomicon és bár L. tényleg nem "idéz" a könyvbõl, de nagyon sokat merít belõle. Igen, van benne egy csomó varázsjel és mit, hogyan, mikor tudunk elkészíteni dolog, viszont vannak részek, mikor az egész mögé néz,  és történeti (mitológiai) dolgokat ír. Benne vannak az Öregek (akik a leghatalmasabb lények az univerzumban, közülük is Chutulu az egyik leghatalmasabb), õk nem igazán kedvelik az embert, mint fajt. Velük szemben vannak az Õsök, élükön Mardukkal. Õ volt valaha is az egyetlen isten, akinek sikerült visszaszorítania az Öregeket (mégpedig úgy, hogy a saját tudományukat fordította ellenük).
A Necronomicon mondavilága amúgy a suméroktól származik (esetleg õ elõttükrõl? Ki tudja, mostanában Kínában ie. 10.000 éves írásos emléket találtak  :rolleyes: ). Nagyon nyomasztó, állandóan tudatosítja az olvasóban, hogy milyen apró pont a létezésben és milyen vékony a fátyol, mely az õrülettõl és a pusztulástól elválasztja. (Az egyik legjobb védelmünk a tudatlanságunk).
Érdekes még, hogy Marduknak sikerül sok alacsonyabb hatalmú "lényt" átállítani a sját oldalára, de ettõl õk még nem kedvelték meg az embereket, néhanapján szét-széttépnek egyet csak úgy a móka kedvéért. És õk azok, akik azért úgy-ahogy védik az emberiséget az Öregektõl...
A könyv elolvasása után tényleg nem aludtam 1-2 napig :) .
És ami még érdekes volt számomra (bár nem ide tartozik): van az a közismert egyiptomi mitológiai történet, amiben Oziriszt Szeth, a testvére darabokra vágja és majd késõbb Ízisz "rakja" össze. Mit gondoltok, honnan vették át az egyiptomiak ezt a történetet ?  :lol:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-05, 22:45:04
Most fejeztem be: Az õrület hegyei között. Lenyûgözõ!
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-06-06, 16:02:13
Quote from: RamizMost fejeztem be: Az õrület hegyei között. Lenyûgözõ!
Az volt az elsõ Lovecraft novella, amit olvastam. Sok-sok éve...
Elsõre útáltam, de csakazértis végigrágtam magam rajta. Aztán imádtam.
Rémisztõ pontossággal írja le a várost és a hegyeket, az a rész pedig ahol menekülnek a formálatlan elõl....utánna nehezen ment az elalvás :rolleyes:
Az a baj a mai horrorral, hogy túl edzettek az idegeink. Egy-két láncfûrészes pszihopata már meg sem kottyan, és a filmek legfeljebb megijeszteni tudnak egy-egy hirtelen jelenettel. De Lovecraft írásaitól máig kiver a hideg veríték. Nem megijeszt, hanem rettegéssel tölt el. Emlékeztetek, mikor kiskorotokban szülõi tiltás ellenére olvastatok vagy megnézetek valami rémisztõt, és utánna a sötétben napokig reszkettetek és legszívesebben rohantatok volna miden kis zaj hallatán? Mikor a sötét nemcsak a fény hiánya volt, hanem valami iszonyat otthona? Lovacraft elért hogy emlékezzek erre az érzésre...
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Flaser on 2005-06-07, 17:24:25
Quote from: SinistroNekem is megvan a Necronomicon és bár L. tényleg nem "idéz" a könyvbõl, de nagyon sokat merít belõle. Igen, van benne egy csomó varázsjel és mit, hogyan, mikor tudunk elkészíteni dolog, viszont vannak részek, mikor az egész mögé néz,  és történeti (mitológiai) dolgokat ír. Benne vannak az Öregek (akik a leghatalmasabb lények az univerzumban, közülük is Chutulu az egyik leghatalmasabb), õk nem igazán kedvelik az embert, mint fajt. Velük szemben vannak az Õsök, élükön Mardukkal. Õ volt valaha is az egyetlen isten, akinek sikerült visszaszorítania az Öregeket (mégpedig úgy, hogy a saját tudományukat fordította ellenük).
A Necronomicon mondavilága amúgy a suméroktól származik (esetleg õ elõttükrõl? Ki tudja, mostanában Kínában ie. 10.000 éves írásos emléket találtak  :rolleyes: ). Nagyon nyomasztó, állandóan tudatosítja az olvasóban, hogy milyen apró pont a létezésben és milyen vékony a fátyol, mely az õrülettõl és a pusztulástól elválasztja. (Az egyik legjobb védelmünk a tudatlanságunk).
Érdekes még, hogy Marduknak sikerül sok alacsonyabb hatalmú "lényt" átállítani a sját oldalára, de ettõl õk még nem kedvelték meg az embereket, néhanapján szét-széttépnek egyet csak úgy a móka kedvéért. És õk azok, akik azért úgy-ahogy védik az emberiséget az Öregektõl...
A könyv elolvasása után tényleg nem aludtam 1-2 napig :) .
És ami még érdekes volt számomra (bár nem ide tartozik): van az a közismert egyiptomi mitológiai történet, amiben Oziriszt Szeth, a testvére darabokra vágja és majd késõbb Ízisz "rakja" össze. Mit gondoltok, honnan vették át az egyiptomiak ezt a történetet ?  :lol:


A tisztesség kedvéért had jegyezzem meg:

NINCS NECRONOMICON!

Az egészet Lovecraft találta ki, s irodalmi poén lett belõle.
A barátaival együtt csináltak egy rakás hamis bejegyzést több könyvtárban; de mindenhol kivéve Abdul El Hazared nevén (az eredeti törénetekben az õrült arab).

A Necronomicon-ra aztán mindenki hivatkozik, de sajnos igazából kevesen tudják mi is - és az idõk során egy rakás kiadás volt, ami néven minden marhaságot ki lehetett adni.
Attól tartok Sinistro is egy ilyet szerzett (bár poénnak ezek sem utolsók).

http://www.stormwolf.com/
Ez Michael Stackpole honlapja - õ írta a Kerensky vére Battletech trilógiát.
Tõle a következõ cikket ajánlom:
http://www.rpgstudies.net/stackpole/pulling_report.html
Ebben egy amerikai háziasszony orbitális marhaságait leplezi le amivel a szerepjátékot vádolta a fia öngyilkossága után. Ebben a cikkben említi a Necronomicon-t is amit a közvélemény tévesen valódi, *létezõ* boszorkánykönyvként tart számon. Itt mindeniki tudja, hogy ez nem így van, de hadd szögezzem le - soha senki nem írta meg Lovecraft Necronomiconját, habár jópáran próbáltak kaszálni az ötlettel.

Továbbá meg kell jegyezzem, hogy az Sinistro által felvázolt "szemben állása" és pantheonja Lovecraft lényeinek a szerzõ halála után született, s abszolút nem hû az eredetihez.
Lovecraft 'istenei' nem fenyegetnek senkit és nem vívnak harcot - egyszerûen vannak és létezésükben az ember oly jelentéktelen; hogy a jelentéktelenség maga nagyobb félelem mint bármely fenyegetés.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-07, 18:43:46
Quote from: FlaserNINCS NECRONOMICON!

Én nagyon remélem, hogy ezzel eddig is mindenki tisztában volt...
de az tény, hogy kiadtak ilyen névvel könyvet(/könyveket) azóta
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Sinistro on 2005-06-07, 20:53:12
Quote from: FlaserNINCS NECRONOMICON!
Quote from: roderickÉn nagyon remélem, hogy ezzel eddig is mindenki tisztában volt...

Azt kell írjam, a kivétel erõsíti a szabályt – és a kivétel ez esetben én voltam. Nem tudtam, hogy a Necronomicon kitalált könyv, de megnéztem a linket és körülnéztem a Net-en, így most ezúton szeretném megkövetni Flaser-t és minden L. rajongót  :rolleyes: .
A példány, amit beszereztem, a Valhalla Kiadó gondozásában jelent meg (a borító fekete volt és szép hieroglifák voltak rajta), limitált példányszámban és extrém magas áron. Alig tudtam szerezni belõle (ha jól emlékszem, akkor még létezett VP könyvklub, 15.000 feletti tagszámmal). A fentebbi post-omban leírtak az említett könyv tartalmán alapultak (pontosabban amire emlékezdtem belõle) :(.
Mindenesetre Flaser, köszönöm, hogy kijavítottál, ha a jövõben butaságot írok, tedd ugyanezt!  :)

És hadd tegyek be pár idézetet:
,,...Lovecraft írásaiból fokozatosan kibontakozik az olvasó elõtt egy sötét és baljóslatú mitológia, õsi istenek két csoportjával; az egyik oldalon a jóságos Öreg istenek állnak, a másik oldalon a rosszindulatú démoni Õsök vagy Õsi létezõk. Ezek közé tartozik Cthulhu, a sötét mélységek lakója,, Yog Sothoth és Azatoth, mindketten a káosz urai, valamint Shub Niggurath. Az Õsök mellett Lovecraft sok történetében szerepel egy grimoire, amelynek segítségével meg lehet idézni ezeket a démoni lényeket. A grimoire címe Necronomicon, vagyis a Halott nevek könyve.
...Lovecraft halála után bizonyos okkultista körök kezdtek felfigyelni a Lovecraft által teremtett sötét mitológiára. Ez az érdeklõdés odáig fokozódott, hogy néhány csoport saját tanításaiba és rítusaiba is beépítette e mitológia bizonyos elemeit.
...Lovecraft mitológiájának ilyen irányú adaptációját egyes okkultisták azon nézete is elõsegítette, miszerint Lovecraft egy ismeretlen hatalom által vezérelve - hasonlóan egy írómédiumhoz - bizonyos emberfölötti (vagy alatti) lények reálisan létezõ titkos kultuszait írta le novelláiban, természetesen erõsen átformálva...
...ez idáig legalább hat, egymástól jelentõsen eltérõ Necromomicont adtak ki a különbözõ feltevésekbõl kiinduló rekonstrukciós kísérletek eredményeként. Mind közül a legfantasztikusabb az a Necromomicon, amely New Yorkban jelent meg 1977-ben, egy bizonyos Simon kiadásában, ezüsttel díszített fekete kötésben, látványos szigillumokkal és félelmetes szellemidézõ formulákkal. Ez a könyv Lovecraft sötét mitológiáját a sumer démonológiával és Crowley Magick-jével próbálja meg egységbe olvasztani."

Ez az idézet pedig a kakukktojás  :rolleyes: :
,,A könyv használatát csak és kizárólag nagyon képzett mágusoknak ajánlom, akik tudják, hogy pontosan mit csinálnak."
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-06-07, 21:04:37
Akkor én most :lame: vagyok? Mert azt tudtam, hogy a Necronomicont Lovecraft írta (bár sztem ettõl még nem poén), viszont azt nem vettem észre, hogy Sinistro nem így tudja. :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: roderick on 2005-06-08, 00:58:21
Quote from: RamizAkkor én most :lame: vagyok? Mert azt tudtam, hogy a Necronomicont Lovecraft írta (bár sztem ettõl még nem poén), viszont azt nem vettem észre, hogy Sinistro nem így tudja. :)

hjajj... a Necronomicont nem írta senki, mivel az csak egy kitalált könyv... fiktív... nem létezö... stb.
De amit Sinistro is írt, kiatdak magyarországon egy könyvet (és felteszem a világon még többet is) amit Necronomikonnak hívnak és pont erre a "hiányra" épült az egész dolog, miszerint a könyv nemlétezik, akkor meg lehet csinálni és ezért írtak valamit a sumérok mágiájáról... aminek nemsok köze van Lovecrafthoz.

Ezért tessék inkább Eco-t olvasni, mert amit ö megemlít azt csak leveszed a polcról (valamelyik világvégi egyetem könyvtárában) és elolvashatod:)

edit: beleolvastam a spoilerezett részbe és amikor a rekonstrukciónál megláttam Crowley nevét, akkor már tudtam hova kell tenni az egészet...
Erre mondják nagy az isten állatkerje... de Crowley mégnagyobb marha

Amúgy nemtom, de én akármennyire is olvastam Lovecraftot nem találkoztam azzal, hogy a Necronomikon az ösi istenek megidézésére szolgál, meg jóságos Öreg-gel se igazán lehetett találkozni.. deaztán lehet énnemvagyok elég müvelt ehhez
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Djinn on 2005-06-08, 12:40:49
Quote from: roderick....
De amit Sinistro is írt, kiatdak magyarországon egy könyvet (és felteszem a világon még többet is) amit Necronomikonnak hívnak és pont erre a "hiányra" épült az egész dolog, miszerint a könyv nemlétezik, akkor meg lehet csinálni és ezért írtak valamit a sumérok mágiájáról... aminek nemsok köze van Lovecrafthoz.....
Felteszem erre (http://usteam.hu/pictures/p/pics/1118223237074.jpg)  gondoltok ('95-ös kiadás) . Vagy van másik is?
Érdekes, hogy mi is megvettük (több ismerõssel egyetemben), aztán ki se nyitottuk. Pedig egyikünk sem hitte, hogy igazi. Valahogy csak autómatikusan levettük a polcról (talán a címe és a kiváncsiság miatt) és kész. Már máskor is figyeltem, hogy a marketing mindenkin fog. Max valakin kevésbé, és csak bizonyos területeken  :rolleyes: Nekem a könyvek a gyengém...
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2005-06-08, 18:29:14
Quote from: roderickEzért tessék inkább Eco-t olvasni, mert amit ö megemlít azt csak leveszed a polcról (valamelyik világvégi egyetem könyvtárában) és elolvashatod:)
Nekem foggalmam sincs mirõl beszéltek de ez igaz! ;) És én ezért is szeretem Eco-t!(meg perszem mert egy zseni, de mind1)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fenrir on 2005-06-15, 12:12:42
Quote from: roderickAmúgy nemtom, de én akármennyire is olvastam Lovecraftot nem találkoztam azzal, hogy a Necronomikon az ösi istenek megidézésére szolgál, meg jóságos Öreg-gel se igazán lehetett találkozni.. deaztán lehet énnemvagyok elég müvelt ehhez
Nem is. Afféle "ismertetõ" az õsi világról.
Bevallom én sem tudtam hogy a Necronomicon csak fikció. Mintha láttam volna valahol egy könyvet Necronomicon címmel amit Abdul Alhazred néven adtak ki. Biztosan ez tévesztett meg...
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Lythis on 2005-08-06, 18:17:10
Wow, ennyire belejött mindenki ebbe a dologba, h necronomicon, meg minden. Lovecraft mindenkinek megmondta, aki érdeklõdött nála, h pusztán koholmány az egész, amit szórakozásból csinált a barátaival. Ennek ellenére összerittyentettek egy frankó kis kronológiát hozzá, amit rendesen csatoltak valós személyekhez is.
 A szép az egészben, hogy a rakrat kiadó kiszagolta, h hé ebben van valami, és nekiálltak kiadni mindenféle Necronomiconokat (egyiket volt szerencsém olvasni, és kb még egy olyan röhejes vackot soha nem olvastam!). Persze sokan megvették, és mindenki tökre elvolt, még akkoris, ha tudták, hogy nem igazi. Azért röhej, ha belegondoltok: tételezzük fel, hogy létezik, és mondjuk tényleg olyan sötét hatalommal bír, mint amilyet L. tulajdonít neki. Ezekután szerintetek bárki is lenne olyan barom, hogy nekiáll sokszorosítani? Fõleg, hogy a történet szerint a legtöbben, akik olvassák beleõrülnek, és/vagy meghalnak...

 Személyszerint amúgy Lovecraft az egyik kedvenc íróm. Elsõ novellák, amiket tõle olvastam, a Pickman Modellje, és a Patkányok a Falban voltak, amiket egy Angolszász Rémtörténetek címû könyvben találtam kb 13-14 évesen. Ezek után évekig hajszoltam a mûveit, mindhiába, mígnem néhány évvel ezelõtt, egy könyvutalvánnyal a kezemben ráakadtam az Összes mûvei 2-re.
 Megfilmesített mûvei közül egyedül a Necronomicon-hoz volt szerencsém, de az valahogy egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet.

 Hallottam, h Call of Cthulu címen van rpg a dologból, de ennél semmi konkrétabbat nem tudok a dologról. Még csak a szabálykönyvet is csak egyszer láttam 7.ben, de akkor meg még nem igazán érdekelt. Esetleg tudtok mondani róla valamit?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Damnatus on 2005-08-07, 18:55:31
.pdf formátumban van szabálykönyv is. Keress rá a neten.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-08-07, 23:00:43
Quote from: LythisHallottam, h Call of Cthulu címen van rpg a dologból, de ennél semmi konkrétabbat nem tudok a dologról. Még csak a szabálykönyvet is csak egyszer láttam 7.ben, de akkor meg még nem igazán érdekelt. Esetleg tudtok mondani róla valamit?
Parancsolj! (http://bandris.uw.hu/Call%20of%20Cthulhu%20szabalykonyv%20(Hungarian).pdf) :D De ha megtanultad, játsszunk együtt, ok?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Lythis on 2005-08-08, 18:51:07
Quote from: RamizParancsolj! (http://bandris.uw.hu/Call%20of%20Cthulhu%20szabalykonyv%20(Hungarian).pdf) :D De ha megtanultad, játsszunk együtt, ok?
Arigato! (épp most akartam postolni, h nem találtam letölthetõ/elolvasható verziót a neten)

 Nekem ok, csak nehogy túl hamar kelljen rávigyorognom d20+naonsok csápra:D

edit: nekem azzal jön, h a "a fájl sérült, és nem sikerült megjavítani". plz ellenõrizd le!
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2005-12-04, 04:17:27
Box-ra már kijött.
Tolja valaki?
http://www.callofcthulhu.com/index.html
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-12-04, 21:13:07
Quote from: RuneBox-ra már kijött.
Tolja valaki?
http://www.callofcthulhu.com/index.html
Ha nem jön ki pc-re, nagyon mérges leszek... és ps2 helyett x-boxra kezdek gyûjteni. :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2005-12-04, 21:21:55
Quote from: RamizHa nem jön ki pc-re, nagyon mérges leszek... és ps2 helyett x-boxra kezdek gyûjteni. :)
A gamespot szerint a hivatalos rilízdét pc-re: 2006. március 1. :bruhuhu:
http://www.gamespot.com/pc/adventure/callofcthuludarkcornersoftheearth/index.html?q=call%20of%20cthulhu
Addig bemagolom az Lovecraft összes I. II.-t:cool:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-12-05, 00:08:14
Quote from: RuneA gamespot szerint a hivatalos rilízdét pc-re: 2006. március 1. :bruhuhu:
http://www.gamespot.com/pc/adventure/callofcthuludarkcornersoftheearth/index.html?q=call%20of%20cthulhu
Addig bemagolom az Lovecraft összes I. II.-t:cool:
Legalább kijön! Én tudok várni! Pláne hogy már kijött a Lovecraft összes III. kötet is. :)
edit: megnéztem a videót. kár, hogy FPS... mikor jönnek rá, hogy a Lovecraft-mûvekben nincsen gyakás, van viszont menekülés, nyomozás és para - kiváló kalandjátékot lehetne csinálni!
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2005-12-05, 11:19:12
Quote from: RamizLegalább kijön! Én tudok várni! Pláne hogy már kijött a Lovecraft összes III. kötet is. :)
edit: megnéztem a videót. kár, hogy FPS... mikor jönnek rá, hogy a Lovecraft-mûvekben nincsen gyakás, van viszont menekülés, nyomozás és para - kiváló kalandjátékot lehetne csinálni!
Kijött a Lovecraft összes III. ????? Váááááá:whoah:
Találtam egy értékelést az xboxos verzióról:
http://www.computerandvideogames.com/r/?page=http://www.computerandvideogames.com/reviews/reviews_story.php(que)id=127855
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-12-07, 20:33:26
"...and the game crawls across genres into almost full-blown FPS by the closing levels... (...) The adventure/horror theme works far better with this sort of material..."
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2005-12-09, 02:12:04
Megvettem a Lovecraft összes IIIik kötetét.
Iszonyat jó.:jee:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Lythis on 2005-12-09, 02:17:31
Quote from: RuneMegvettem a Lovecraft összes IIIik kötetét.
Iszonyat jó.:jee:
NANEEEEE... KINNVAN A 3?!?!?! hol szerezted be? Az kell nekem is!!!
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-12-09, 11:53:06
Quote from: LythisNANEEEEE... KINNVAN A 3?!?!?! hol szerezted be? Az kell nekem is!!!
Jó hogy így meglepõdsz, pláne hogy postokkal ezelõtt már mondtam... ezek szerint hiába postolok... :(

És bár nem remélem, hogy ez elolvasnád, azért itt egy link, ahol kedvezményes áron kapható és még házhoz is szállítják: Lovecraft összes 3. kötetet a népnek! (http://www.bookline.hu/control/bookhome?bookid=600354920:6)

Nekem is megvan mindhárom, lesz mit olvasni karácsonykor énekelgetés helyett... :hopp:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Lythis on 2005-12-09, 13:36:41
Quote from: RamizJó hogy így meglepõdsz, pláne hogy postokkal ezelõtt már mondtam... ezek szerint hiába postolok... :(

És bár nem remélem, hogy ez elolvasnád, azért itt egy link, ahol kedvezményes áron kapható és még házhoz is szállítják: Lovecraft összes 3. kötetet a népnek! (http://www.bookline.hu/control/bookhome?bookid=600354920:6)

Nekem is megvan mindhárom, lesz mit olvasni karácsonykor énekelgetés helyett... :hopp:
Jólvanna, egy ideje nem néztem ide, mert annó amikor elkezdtem, akkor rendesen megdöglött ez a thread. Akkor már csak a 3. kötet hiányzik, h meglegyen a boldogság... habár sztem a legtöbbet, amit tartalmaz már valszeg olvastam, de valahogy nem lehet megunni a dolgait....
 Linket egyébiránt kösz. :merci:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2005-12-10, 01:53:15
Quote from: RamizJó hogy így meglepõdsz, pláne hogy postokkal ezelõtt már mondtam... ezek szerint hiába postolok... :(

És bár nem remélem, hogy ez elolvasnád, azért itt egy link, ahol kedvezményes áron kapható és még házhoz is szállítják: Lovecraft összes 3. kötetet a népnek! (http://www.bookline.hu/control/bookhome?bookid=600354920:6)

Nekem is megvan mindhárom, lesz mit olvasni karácsonykor énekelgetés helyett... :hopp:
Én meg pont azért vettem meg mert, láttam hogy írtad hogy megjelent:)
Viszont az elsõ kötet még hiányzik....:bruhuhu:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2005-12-10, 12:35:26
Quote from: RuneÉn meg pont azért vettem meg mert, láttam hogy írtad hogy megjelent:)
Viszont az elsõ kötet még hiányzik....:bruhuhu:
:merci:
Nézz fel a bookline-ra gyakran, ott fenn szokott lenni.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Kvikveg on 2005-12-25, 18:21:36
Quote from: Lythis...
Személyszerint amúgy Lovecraft az egyik kedvenc íróm. Elsõ novellák, amiket tõle olvastam, a Pickman Modellje, és a Patkányok a Falban voltak, amiket egy Angolszász Rémtörténetek címû könyvben találtam kb 13-14 évesen. Ezek után évekig hajszoltam a mûveit, mindhiába, mígnem néhány évvel ezelõtt, egy könyvutalvánnyal a kezemben ráakadtam az Összes mûvei 2-re.
 Megfilmesített mûvei közül egyedül a Necronomicon-hoz volt szerencsém, de az valahogy egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet.
...
Hmmm, ideje bovitenem a konyvgyujtemenyemet. Mindketto novellat nagyon szeretem.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: L.Mole on 2006-01-04, 14:30:16
Egy kis közvélemény-kutatás: (ha volt már téma, akkor sorry)

Mostanában kezdtem el olvasgatni a "Lovecraft összes" harmadik kötetét, és bár az elõzõ két könyv esetében az éjszaka nyugalma, és a halálos csend volt az ami segített az élmény megfelelõ módon történõ kiteljesedésében, mostanra már egyrészt átestem egy lakhelyváltáson (egy erdõ mellett éldegéltem, mely ráadásul egy nagyon hangulatos kis családi temetõt is tartalmazott, az elmaradhatatlan ódon kriptával, alig pár méterre a kertünktõl; most pedig egy kissé zajos út mellett, Pomáz sebesen fejlõdõ külsõ gyûrûjében vegetálok), mely új környezet hajlamos mindenféle nemkívánt zajokkal háborgatni, az estéket, másrészt kíváncsi vagyok, hogy egy jól eltalált zenei aláfestés, milyen színezetet ad az olvasásnak.  

Szóval a kérdés: Ki milyen zenét hallgat (ha hallgat) Lovecraft olvasása közben?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-01-04, 14:36:53
Quote from: L.MoleSzóval a kérdés: Ki milyen zenét hallgat (ha hallgat) Lovecraft olvasása közben?
Én semmilyet. El tudok képzelni valamilyen nagyon hangulatos zenét, de sajnos még nem találtam. Amiket a metál topikban ajánlottak, azok nem voltak elég nyugisak, sejtetõk. Hörgés nem megy Lovecrafthoz! :ejnye: Egyébként szerintem bármilyen könyvbe a legtisztábban csendben lehet beleélni magát az embernek. A zene plusz hangulatot ad, de el is vonja a figyelmet. Márpedig Lovecraft 100%-os figyelmet követel. :3x3:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2006-01-04, 14:56:18
Én is leginkább a semmit pártján vagyok, de ha mégis beraknék valamit közben az tuti hogy ez (http://shopbase.finetunes.net/shopserver/ActionServlet?cmd=albumdetails&labelid=300&albumid=1078070291764&ref=-1) lenne. Ha érdekel valakit akkor PM.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2006-01-06, 11:12:17
Én max elképzelek hozzá valami zenét de hallgatni még eszembe sem jutott alatta. Valami para zene menne alá. Dehát éppen elég fos@tós így is. Nem akarok én a zártosztályon kikötni:hahaha: De ha mégis:) akkor az Opeth-tõl a Damnation címû albumot hallgatnám olvasás közben.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2006-01-13, 00:38:56
Megvettem a decemberi 576 konzolt és tesztelték benne a call of cthulhu XBOX verzióját. Beszkenneltem a cikket.
Imhol:

http://kepfeltoltes.hu/060112/img070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/060112/img071_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2006-01-13, 03:06:01
Na, itt (http://fenrir.sch.bme.hu/~pirula/on_demon_wings.mp3) egy szám attól a bandától amire azt mondtam hogy abszolút passzolna szerepjáték alá.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-01-13, 10:40:43
Quote from: RuneMegvettem a decemberi 576 konzolt és tesztelték benne a call of cthulhu XBOX verzióját. Beszkenneltem a cikket.
Imhol:
http://kepfeltoltes.hu/060112/img070_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/060112/img071_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Oké, mikor is jön ki PC-re? :) Reménytkeltõ.

Quote from: PirulaNa, itt (http://fenrir.sch.bme.hu/~pirula/on_demon_wings.mp3) egy szám attól a bandától amire azt mondtam hogy abszolút passzolna szerepjáték alá.
Zseniális! Marha jó! Pont ilyenre gondoltam... vagyis csak inkább éreztem... KELL!!! :hopp: :cool: :kiraly:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2006-01-13, 14:50:32
Quote from: PirulaNa, itt (http://fenrir.sch.bme.hu/~pirula/on_demon_wings.mp3) egy szám attól a bandától amire azt mondtam hogy abszolút passzolna szerepjáték alá.
HÜdehüdehüdekirály:tezsvir: A többi nóta is ilyen ettõl a bandától?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2006-01-13, 15:51:38
Quote from: RuneHÜdehüdehüdekirály:tezsvir: A többi nóta is ilyen ettõl a bandától?
Bizony! Két lemezem van tõlük. Megbeszélhetjük... ;)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-01-13, 18:56:02
Quote from: PirulaBizony! Két lemezem van tõlük. Megbeszélhetjük... ;)
Nyugi, Rune, nem is nagy az ára, mindössze pm Pirulának ma és sör vasárnap. :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2006-01-13, 19:13:22
Quote from: PirulaBizony! Két lemezem van tõlük. Megbeszélhetjük... ;)
Esetleg ha tudsz hozzá torrentet az megköszönném. Én így elsõre nem találtam.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2006-01-14, 01:05:02
Quote from: RamizNyugi, Rune, nem is nagy az ára, mindössze pm Pirulának ma és sör vasárnap. :)
Nem feltétlenül kell vasárnap. :) Van hogy meglátogatom debreczeni czimboráimat, majd akkor begyûjtöm a honoráriumot. :)
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-03-09, 01:53:45
Ismertek jó, Lovecraft novelláin alapuló filmet?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Lythis on 2006-03-14, 11:44:41
Quote from: RamizIsmertek jó, Lovecraft novelláin alapuló filmet?
személy szerint sajna nem, pedig engem is érdekelne....
 Láttam anno egy necronomicon c filmköteget (kb3-4 20-30 perces filmbõl állt), de enyhénszólva színvonal alattiak voltak...
 Egyáltalán foglalkoztak komolyabban a mûvei filmrevitelével?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-03-16, 19:07:08
Quote from: LythisEgyáltalán foglalkoztak komolyabban a mûvei filmrevitelével?
Nem tudom, de van pár (7-8) film az írásaiból, szóval akár jó is akadhat köztük...
A tékában van egy Dagon címû film, ha végre sikerül kivennem, beszámolok róla, hogy az nézhetõ-e.
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2006-03-20, 01:05:09
Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (c) Ubisoft - Reloaded

Kijött:)
Én már tolom ezerrel és eddig hibátlan.
Nagyon átjön a Lovecraft hangulat:muhahah:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-03-20, 16:10:18
Quote from: RuneCall of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (c) Ubisoft - Reloaded
Kijött :) Én már tolom ezerrel és eddig hibátlan.
Nagyon átjön a Lovecraft hangulat:muhahah:
WÁÁÁH!!! Gyorsan leszedtem egy in-game mozit, és úgy nézem, hogy 1. marha jó a hangulata, 2. végre külön van célra tartás és nem mindig mereven elõrenyújtott karral rohan a kari!, 3. úgy esik el az, akit meglõnek, ahogy kell (ezt a Haloban is imádom), 4. talán fog futni a gépemen. :) Kérdés: milyen vasad van és hogy gyûri a játékot?
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rune on 2006-03-21, 01:10:08
Quote from: RamizWÁÁÁH!!! Gyorsan leszedtem egy in-game mozit, és úgy nézem, hogy 1. marha jó a hangulata, 2. végre külön van célra tartás és nem mindig mereven elõrenyújtott karral rohan a kari!, 3. úgy esik el az, akit meglõnek, ahogy kell (ezt a Haloban is imádom), 4. talán fog futni a gépemen. :) Kérdés: milyen vasad van és hogy gyûri a játékot?
:)
Szerintem simán vinni fogja a géped. Nincs a játék agyonséderezve meg semmi extra videókártyazabáló dolog nincs benne, de valami eszméletlen hangulatos grafikája van. Eddig a 16%-ánál járok a sztorinak, legalábbis a mentésnél ezt írja ki, és még egyáltalán nincs fegyverem. Szompolyogni kell:)
Nem tudom hogy annak idején játszottál e az Undying nevezetû remekmûvel, na ahhoz hasonlít a minõsége hangulat hangok design és sztori terén.
Az én konfigom egy AMD Athlon 64 3000+ Proci, 1,5 Gb ram Kingmax memória és egy Ati Radeon 9600XT 128Mb vidómemóriával. Szóval nem egy csúcsgép:)
Ha kijön nálunk is a játék és egy kicsit lemegy az ára én tuti hogy megveszem:whoah:
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: kikuchiyo on 2006-03-21, 01:15:05
Ramiz: a Dagont egy ismerõsöm nagyon dícséri.
Valamint a mostani Titanicon is lesz egy Cthulhus film.

[COLOR="LemonChiffon"]Mindig elgondolkozom azon, hogyan lehet komolyan venni egy olyan gonoszt, akinek a neve a kotangens hiperbolikusz függvénnyel kezdõdik...[/COLOR]
Title: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-03-21, 18:20:07
Quote from: Fazék[SIZE="1"]* általában célszerû velem szemben a filozófia mondandót egy táblával a nyakában "filozófiai mondandó" felirattal beküldeni és egy zenei csinnadrattával kísérni ordítva a tábla szövegét, hogy feltûnjön nékem bármi is belõle :haha:[/SIZE]
:haha: Könyvekben például úgy tûnt elég jól vágod a hasonló rejtett mondanivaló részeket.

Quote from: L.MoleNekem már ez is vigasz (mégse vagyok 100%-osan freak).
Attól még az vagy... :__devil: (sorry) :angyali:

Quote from: RuneAz én konfigom egy AMD Athlon 64 3000+ Proci, 1,5 Gb ram Kingmax memória és egy Ati Radeon 9600XT 128Mb videómemóriával. Szóval nem egy csúcsgép :)
Talán nálam is menni fog. (2.66 GHz Celeron, 512 MB ram, Radeon 9550 128 MB)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: anubys on 2006-07-10, 12:41:46
 
Guillermo Del Toro  rendezésében készül az At the Mountains of Madness
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rounin on 2006-07-10, 16:44:38
Quote from: L.Mole on 2006-01-04, 14:30:16
Szóval a kérdés: Ki milyen zenét hallgat (ha hallgat) Lovecraft olvasása közben?

Hú, régi kérdés, de nem feleltem még rá :hehe:

Én abszolút semmilyet. Ctulhut olvasni borzongással egyenértékű, azt pedig legjobban zene nélkül, a csendben lehet átélni. Ezért is olvasom késő este, éjszaka. A kinti, elvétve hallható zajok, az óra szakadatlan, monoton ketyegése, a füledben doboló vér hangja.. maximálisan kiélezi a könyvek hangulatát :).
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: HekkkY on 2006-07-12, 10:27:36
hm.. Nem ismerem, de érdekelne. Aki tudna nekem szolgáltatni egy kis infót róla az pm-eljen :) köffi
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Lythis on 2006-07-12, 10:30:23
Quote from: HekkkY on 2006-07-12, 10:27:36
hm.. Nem ismerem, de érdekelne. Aki tudna nekem szolgáltatni egy kis infót róla az pm-eljen :) köffi
Ha visszaolvasol egy kicsit (4 oldal az maximum 120 post és az nem sok.. szerintem), akkor láthatod, hogy besétálsz bármelyik nagyobb könyvesboltba és szépen megveszed (Libriben pl szokott lenni).
Ha meg nem olvastál még tőle semmit, és nem akarsz találomra venni valamit, akkor hplovecraft.uw.hu -n fennvannak a művei (legalábbis anno amikor néztem, még fennvoltak).
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Acélpatkány on 2006-08-16, 21:09:11
Stephen Kingtől most jelent meg a Nightmares and Dreamscapes (Rémálmok és lidércek) antológiájából készült filmsorozat. Minden epizód egy jól sikerült horrorepizód. A legjobb a Crouch End, ahol felemlegetik a Nagy Öregek neveit, és az eddigi legchtuloidabb történet, amit láttam.
:cool:
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: TurboK on 2006-08-16, 21:22:49
Ha Lovecraft játékokról van szó, Sega Saturn-ra volt egy bitang nagy flipper Digital Pinball Necronomicon címmel. Eléggé hasonlít a Super Nintendos "Super Pinball" c. anyagra (ugyanaz a csapat készitette), hasonló a táblafelosztás, a színek, a stílus, stb.. Viszont grafikailag ezerszer jobb (magasfelbontásban fut), full narráció megy végig, Lovecraft alapú "helyszinek" vannak a játékban, és rendkívül extrémek a megnyerhető trükkök is (pl 7 labdás multiball).
Ja, és John Petrucci írta a zenéjét.

Iszonyú hangulatos játék, én a Petrucci zene miatt próbáltam ki, de egy hónappal rá már a "Lovecraft összes művei"t olvastam.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2006-08-16, 23:02:12
Quote from: Acélpatkány on 2006-08-16, 21:09:11
Stephen Kingtől most jelent meg a Nightmares and Dreamscapes (Rémálmok és lidércek) antológiájából készült filmsorozat. Minden epizód egy jól sikerült horrorepizód. A legjobb a Crouch End, ahol felemlegetik a Nagy Öregek neveit, és az eddigi legchtuloidabb történet, amit láttam.
:cool:
Háát... én még nem láttam jó Stephen King feldolgozásfilmet. Mindegyiket elgagyizzák valahogy... és az, hogy Stephen King hogyan lehet Cthulhu-s azt magyarázza már el nekem valaki!! :eek: :confused:
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Próféta on 2006-08-16, 23:14:41
Quote from: Raggie on 2006-08-16, 23:02:12
Háát... én még nem láttam jó Stephen King feldolgozásfilmet. Mindegyiket elgagyizzák valahogy... és az, hogy Stephen King hogyan lehet Cthulhu-s azt magyarázza már el nekem valaki!! :eek: :confused:
Hát úgy lehet, ahogy a Quake1 vagy Gaiman vagy a Vault of Unspeakable Doom is.
Amúgy meg jó SK "feldolgozásfilmek":
Mindhárom film rajta van az IMDb top 250 listán, de a Shawshank-et hovatovább úgy "elgagyizták", hogy #2 a helyezése :)
Ja hogy nem horror? Bocs...  :haha:
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rounin on 2006-08-16, 23:26:57
Quote from: Próféta on 2006-08-16, 23:14:41
Hát úgy lehet, ahogy a Quake1

Az egészen az lett volna, de oly' szinten meggyepálták az alapkoncepciót, hogy végül már nem is látszik rajta. Kicsit sem :|
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-08-17, 00:03:44
 :_off:

Ez a Nightmares and Dreamscapes - Crouch End érdekesen hangzik.
(Ha mást is érdekel, torrentet itt (http://torrentspy.com/download.asp?id=815177) talál. :) )
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2006-08-17, 02:05:35
Próféta: hát nemtom én az Imdb toplistára sokat nem adok(bocsi, ha túl sznobnak hangzik de sok pecsel találkoztam már ott és arányaiban kevés hozzám hasonló ízlésű emberrel) de azért kaphatnak egy esélyt nálam... :rolleyes: (nna ez most nagyképű volt! :D :lazza: )

Btw: Quaqe1??? :confused: :eek: Én ilyen névvel csak egy PC-s játékot ismerek?? Van film is? vagy hogy jön ez ide??
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Rounin on 2006-08-17, 02:14:42
Nem érzem offtopicnak, de azért nyugodtan rúgjatok seggbe -.-'

Szóval a Quake 1 eredetileg egy first person horror rpg-nek indult a Ctulhu mítoszra építve. Csak a csapat húzóemberei egyre jobban megnyirbálták az alapkoncepciót, így lett egy igen ígéretes játékból egy pusztán korszakalkotó fps.
Az ötletelkövető úriember neve nem jut eszembe, de több rpg-t is fejlesztett, ha jól tudom (asztalit is.. vagy keverem?) és elég gyakran vett részt nagy játékok készítésében - csak éppen a reflektorfény kerülte el mindig.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2006-08-17, 02:30:35
Oké, szóval egy agyatlan "ölj le mindenkit" FPS-nek van köze Lovecraft pókháló-finomsággal megszőtt borzongató, sötét, fantasztikus (rém)történeteihez?
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2006-08-17, 22:20:18
Én is ezért nem értettem a dolgot, de ezek szerint távolról... nagyon távolról... akarom mondani évmilliók távlatából egy messzi messzi galaxisról talán van valami köze... :)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2007-01-14, 13:18:11
Temple Of Dagon (http://www.templeofdagon.com/)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Raggie on 2007-01-14, 14:09:17
Quote from: Ramiz on 2007-01-14, 13:18:11
Temple Of Dagon (http://www.templeofdagon.com/)
Kicsit nekem túl Wikipedia-szerű a dolog... de mindenesetre nagyon informatív és sok értékes infó van fenn! :jee:
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2007-05-30, 22:19:49
Érdekes Lovecraft-cikk, bár GyZ hihetetlenül túlbonyolított, trükközős, elménckedős stílusát igencsak rühellem. :D
Viszont a Dagont és a Dark Corners Of The Earth-t én is szeretem. :)
http://www.sokkmagazin.hu/?p=473
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2007-06-04, 21:18:13
Sherlock Holmes & a Cthulhu-mítosz: pure win! :cool:

http://www.sherlockholmes-thegame.com/
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Zsiga on 2007-06-04, 21:37:17
Quote from: Ramiz on 2007-06-04, 21:18:13
Sherlock Holmes & a Cthulhu-mítosz: pure win! :cool:

http://www.sherlockholmes-thegame.com/
Már le is töltöttem de még nem volt időm kipróbálni. :)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2008-01-21, 21:34:18
A 12 éves testvéremnek (aki talán a sok idősebb testvére miatt korán érő - nem erőszakoskodtam sose könyvekkel, de azért az unalmas fantasy-k helyett Terry Pratchettet, Goldman Júliát, Tolkient és Rejtőt adtam mindig a kezébe, és már sokszor meséltem neki Douglas Adamsről, William Gibsonról és másokról (meg a Falloutról is :) ), hogy ha eljön az ideje, már azzal a szent áhítattal vegye kézbe őket, amivel én tettem és ami olyannyira megnöveli az élvezet és a klasszikusok olvasásának már-már intim, beavatás-szerű érzését...) odaadtam két Lovecraft-novellát (az "összes" második kötetének elejéről kettő pároldalasat, amiket nagyon szeretek), aztán mikor láttam, hogy az ágyon ülve ölbe veszi a nagy fekete könyvet és az áhítat hatalmába keríti, megmondtam, hogy az első lépést teszi egy gyönyörű világba, ami messze maga mögött hagy minden "high fantasy"-t és visszaadja a kifejezésnek a "fantázia" értelmét, aztán lekapcsoltam a nagylámpát a hangulat végett és kijöttem. Isteni érzés volt. :D Már tudom, mit érezhetnek a szülők, amikor bármit, amit értékesnek tartanak, átadnak gyermekeiknek. (Csak vigyáznom kell, hogy soha ne erőltessek senkire semmit - velem is remekül megutáltatták tanáraim Dosztojevszkijt, Jókait és másokat.)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Zen on 2008-01-21, 22:09:46
El tom képzelni milyen jó érzés lehetett. :smile:

Sajnos/szerencsére nincs kistesóm...inkább szerencsére...neki szerencsére.
Mikor? fél éve megvettem egy Lovecraft gyűjteményt (2. kötet, 1. el volt fogyva :/ ), szegény azóta is várja h végigolvassam.
Emlékszek amikor haverom kölcsönadott egy kisebb gyűjteményt, olvastam,olvastam, nem értettem mi olyan para rajta, aztán este készültem aludni, ránéztem a borítót díszítő hullára, és hirtelen megbántam h az ágyam az ablak alatt van.. :D
Charles Dexter Ward esete, imádom. ^^
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: bimanc on 2008-02-20, 18:21:36
Hú, nem is tudtam, hogy itt ilyen is van. Elnézést, de elég régi dolgokra fogok reagálni (akit nem érdekel, az ne olvassa el  :smile:)
Szóval Lovecraft-os zene: szerintem se kell mellé semmi, de ha mégis akkor csakis RAGE (http://rage-on.de/) !!
Katt az arcokra középen. Én mondjuk önmagukban is imádom az olyan klasszikusokat, mint a Shadow out of Time, vagy a Crawling Chaos, de olvasáshoz is jók.

A Quake-t meg nem tudták megcsinálni akkori technológiával (közelharcra épülő harcstílus), de egy-két dolgot azóta felhasználtak, például a Doom 3 artifactja képében. Mondjuk úgy tudom inkább Dnd-alapú volt a Quake, hogy mért rakták be Shubby-t azt nem vágom. Viszont a fickó neve (designer volt a Doom-nál, meg később is egy darabig) Sandy Petersen. Ő csinálta Call of Cthulhu rpg-t.

Egyébként nekem az első a Suttogás a sötétben volt, és egy álmatlan éjszaka közbeni gondolkodás a sztoriján adta meg az "érzést".
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2008-02-20, 20:02:14
Hát, Lovecraft mindenkinek mást jelent... én legalább annyira távol állónak érzem tőle a lábgépes dobolást meg a metálos gitárfutamokat, mint a '80-as évek horrorjainak komolyan nehezen vehető horrorfilmjeit (From Beyond, Re-Animator). Nálam még mindig a Bohren und der Club of Gore a nyerő.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2008-12-07, 11:49:52
Egy baromság az egész, de én jókat röhögtem:

http://www.cthulhulives.org/SanQuiz/SaniTest2.nclk
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2009-02-13, 10:01:55
Ezekből a Lurkerfilm (http://www.lurkerfilms.com/) által kiadott Lovecraftos filmekből látott már valaki?


edit: ja és valakinek megvan még magyarul a Call Of Cthulhu RPG alapkönyv magyarul? Nekem is megvolt, de elveszett a vincsim, pedig kéne.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Zsiga on 2009-02-13, 10:49:39
Quote from: Ramiz on 2009-02-13, 10:01:55
edit: ja és valakinek megvan még magyarul a Call Of Cthulhu RPG alapkönyv magyarul? Nekem is megvolt, de elveszett a vincsim, pedig kéne.
Megvan, de papírban. :) Ha kell kölcsönadom.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: bimanc on 2009-02-13, 12:13:07
Quote from: Ramiz on 2009-02-13, 10:01:55
Ezekből a Lurkerfilm (http://www.lurkerfilms.com/) által kiadott Lovecraftos filmekből látott már valaki?

Ha a Call of Cthulhu az a "némafilmes" verzió, ami nem is olyan régi, akkor igen, és egész jó volt.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2009-02-13, 12:51:30
Quote from: Zsiga on 2009-02-13, 10:49:39
Quote from: Ramiz on 2009-02-13, 10:01:55
edit: ja és valakinek megvan még magyarul a Call Of Cthulhu RPG alapkönyv magyarul? Nekem is megvolt, de elveszett a vincsim, pedig kéne.
Megvan, de papírban. :) Ha kell kölcsönadom.

Köszi, de nem kérek ekkora áldozatot! Megelégszem azzal, ha beszkenneled. :D

Quote from: bimanc on 2009-02-13, 12:13:07
Ha a Call of Cthulhu az a "némafilmes" verzió, ami nem is olyan régi, akkor igen, és egész jó volt.

Azt én is láttam, a többi érdekelne.
Mindegy, leszedek párat.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fazék on 2009-02-13, 13:40:24
Quote from: Ramiz on 2009-02-13, 12:51:30
Quote from: Zsiga on 2009-02-13, 10:49:39
Quote from: Ramiz on 2009-02-13, 10:01:55
edit: ja és valakinek megvan még magyarul a Call Of Cthulhu RPG alapkönyv magyarul? Nekem is megvolt, de elveszett a vincsim, pedig kéne.
Megvan, de papírban. :) Ha kell kölcsönadom.

Köszi, de nem kérek ekkora áldozatot! Megelégszem azzal, ha beszkenneled. :D
szívesen segítek a szkennelésben. ha egyesével kitépjük a lapokat, akkor van lapadagolós szkenner nálunk és gyorsan lehet végezni, megy az egész 1 pdf file-ba.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Ramiz on 2009-02-13, 14:58:49
Quote from: Fazék on 2009-02-13, 13:40:24
szívesen segítek a szkennelésben. ha egyesével kitépjük a lapokat, akkor van lapadagolós szkenner nálunk és gyorsan lehet végezni, megy az egész 1 pdf file-ba.

Hát Zsiga, így meg gyakorlatilag nem is kell semmit dolgoznod. Ha van tapétavágód, még a lapokat sem kell egyesével kitépkedned! Holnapra tegyétek fel a pdf-et lécci. :merci:
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Zsiga on 2009-02-13, 15:57:35
 :ejnye:
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Destar on 2009-03-19, 21:11:01
Ramiz:
Nekem megvan a CoC alapkönyv magyarul pdf-ben. Ha gondolod, pl. MSN-en át tudom passzolni (az e-mail címemmel megegyezik)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Pirula on 2009-03-19, 22:49:56
Hopp, ma belefutottam egy klipbe ami passzol ide:
http://www.youtube.com/watch?v=9gNdAfBVFwk
A kép telitalálat, a zene meg olyan amilyen - gyenge Black Sabbath utánérzés.
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: bimanc on 2009-03-19, 23:09:20
Az a film tényleg nem volt rossz. De a zene... én inkább maradok ennél:
http://www.youtube.com/watch?v=8jpew42i0JI (http://www.youtube.com/watch?v=8jpew42i0JI)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fazék on 2013-02-22, 18:44:55
(http://25.media.tumblr.com/68836b52d0d9c5daf2fa080ab011b80e/tumblr_milzppH5XI1qj26eao1_500.jpg)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: Fazék on 2013-04-22, 10:38:31
These Cthulhu LEGO sets will drive you insane with little plastic bricks (http://io9.com/5924011/these-cthulhu-lego-sets-will-drive-you-insane-with-little-plastic-bricks)
Title: Re: H. P. Lovecraft sötét világa
Post by: NLZ on 2013-04-22, 13:41:16
Quote from: Fazék on 2013-04-22, 10:38:31
These Cthulhu LEGO sets will drive you insane with little plastic bricks (http://io9.com/5924011/these-cthulhu-lego-sets-will-drive-you-insane-with-little-plastic-bricks)
Hah, és befigyel a Doktor. :D