Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - noriko

#62
Japan / Re: Japánba utazni
2014-07-03, 17:18:54
Quote from: JaFaR on 2014-06-26, 17:39:01
Quote from: Darkstar on 2014-06-17, 21:11:28
Ha valaki lát valahol jó áron jegyet (mint ezek a korábbi Qatar akciók), ne féljen megosztani. :D
Augusztus végén jó lenne megint kimenni, kis Fuji, kis comiket, kis vonatozás, kis mászkálás, kis onsenes lazítás mielőtt megint bedurran a munka 4 hónapra.

Mi augusztus elején tervezünk menni, jelenleg a költségszámítási fázisban vagyunk. Olyan kérdésem lenne a tapasztalt japánban utazókhoz, hogy érdemes-e megvenni a Japan Rail Pass-t? 2 hétre mennénk Tokyo - Kyoto/Nara/Osaka lenne a cél. A Rail Pass elég borsos 2 hétre, de nem tudom, hogy olcsóbban jönne-e ki, ha ott veszem meg a jegyeket. Szállást a Booking.com/Hotels.com -on nézegetem, tud valaki esetleg ajánlani valamit?
a http://www.hyperdia.com/ oldalon végzett gyors számítások alapján kb 29000 yenre jönne ki az általad adott út oda-vissza. Ha ez a része belefér egy hétbe, akkor szerintem a 7 napos megéri, de a két hetes már annyira nem. A bérlet kezdő időpontját te adod meg, onnantól 7 napig érvényes. Szóval ha tényleg belefér hosszabb vonatozós része az útnak 7 napba, én megvenném, és a maradék utakra sima suicát használnék.
#64
Offtopic / Re: SporTopic
2014-06-16, 22:07:53
#66
Offtopic / Re: Offtopic
2014-06-16, 21:33:57
embernél tudtommal that-et is lehet használni (who és that), csak which-et nem. mondjuk nekem is furcsa, de úgy tudtam, attól még helyes..
#67
Offtopic / Re: Offtopic
2014-06-16, 17:29:39
Quote from: kikuchiyo on 2014-06-15, 22:08:57
Quote from: Kuroi Tenshi on 2014-06-15, 17:02:55
Az egyik hasonló "jelöld be az összes nyelvtanilag helyes mondatot"
kérdésnél pl. egyik sem volt helyes.

Ezt pont észrevettem, és azért gyanús, hogy mindenkit leniggerezett közülünk, talán nem feltétlenül bennünk van a hiba.

engem első helyen nem niggerezett le pedig én nem vettem észre ezt
(melyik kérdéscsoport volt?? most direkt átfutottam megint, de továbbra sem találom  :oops: )
#68
Offtopic / Re: Offtopic
2014-06-12, 17:28:56
június 4-i eredmény:
English dialect:
1. American (Standard)
2. US Black Vernacular / Ebonics
3. Singaporean

native (first) language:
1. English
2. Dutch
3. German

június 12-i eredmény:
English dialect:
1. American (Standard)
2. US Black Vernacular / Ebonics
3. Canadian

native (first) language:
1. English
2. Dutch
3. German

(nem tudom, hogy ugyanazokat a válaszokat adtam-e)
(nyelvhelyességi hibám biztos volt, azért lett US :D )
#69
Kaze Tachinu június 15-én a Toldi moziban
http://toldimozi.hu/programok/miyazaki-utolso-filmje

16:30-kor és 19:00-kor
a helyek gyorsan fogynak!
#70
E. M. Forster: The Machine Stops (1909)
Egy remek sci-fi novella a múltszázad elejéről. Egy olyan jövőbeli Földön játszódik, ahol az emberek egymástól fizikailag elszigetelve élnek saját high-tech egyszemélyes föld alatti celláikban és csak virtuális a szociális életük. A celláikból nem kell kimozdulniuk, mivel minden szükségletüket ellátja a Gép, amit ők építettek, és ami idővel Istenükké vált. Mátrixos-hikikomoris csodálatosan aktuális. Olvassátok el (a cím egyben link)!
#71
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
A jövőbeli Amerikában járunk, ahol a tűzoltók nem tüzet oltanak, hanem könyveket égetnek (hmm...most kíváncsi lettem, hogy fordították magyarul, mert a firemen oké, hogy kétértelmű lehet, de a tűzoltó egyértelműen olt és nem gyújt), ugyanis tilos könyveket olvasni és birtokolni. Ez a főszereplőnk, Montag foglalkozása is, és bizonyos külső hatások azt eredményezik, hogy kezdi megkérdőjelezni ezt a rendszert.

Érdekes az alapötlet és érdekes a futurisztikus Amerika is. Tetszett, hogy Bradbury nem írt körül mindent pontosan, hanem csak vázolta a világát és a környezetet, így sok részletet a képzeletünkre bízott. Azonban volt pár olyan dolog is, ami nekem annyira nem tetszett. [spoiler]Clarisse karaktere túl felszínes volt és megfoghatatlan, és végül úgy felszivárgott, mint ahogy jött. Nem jött át Montag főnökének a karaktere sem annyira. Idegesítően sokat idézgetett, ami nyilván az olvasókat célozta, mivel Montag úgysem tudhatta, hogy idéz és hogy miből. Faber karaktere sem vezetett sehova. A lehallgató készüléke meg még kevésbé. Nem tűnt fel, hogy bármit hozzátett volna pl. a Beatty-Montag konfrontációhoz, azon kívül, hogy hümmögött neki a fülébe. Az üldözéses rész izgi volt és jól meg volt írva, viszont eléggé elütött a könyv többi részétől. Az ebook utóirataiból megtudtam, hogy a regény úgy keletkezett, hogy Bradbury elkezdte toldani, bővítgetni a novelláját. Valahogy az volt az érzésem, hogy nem tudott jól összerakott és átgondolt regényt kerekíteni belőle. [/spoiler]

Más regényt nem olvastam még Ray Bradbury-től, viszont olvastam pár novelláját, amik nagyon tetszettek (The Whole Town's Sleeping, The Rocket, Season of Disbelief, And the Rock Cried Out). Ezek alapján eddig azt a következtetést vontam le, hogy short story-ban sokkal jobb mint regényben. A Fahrenheit 451 szerintem overrated, de Bradbury a novellái alapján tényleg jó.
#72
pont most akartam linkelni én is. :) wow slowpoke
#73
Lois Lowry: Son
Mivel tetszett a Giver, gondoltam, olvasok még az írónőtől valamit. Gondosabb utánajárás nélkül ezt találtam. Aztán kiderült, a már korábban említett folytatásos dolog, és hogy a Son az utolsó, zárórésze a történetnek. Ettől függetlenül önállóan is megállja a helyét abból a szempontból, hogy abszolút nem hiányzik elé az előző három könyv, érthető azok nélkül is. (A két középsőt nem is olvastam.) Szépirodalmi szempontból viszont már nem állja meg a helyét, a vége nagyon nagyon gyenge és összedobott lett.
Sajnos, mert egyébként az eleje a történetnek szerintem nagyon jól meg van írva, érdekes, olvastatja magát.
A könyv három részre van osztva, Before, Between, Beyond megnevezéssel. A Before visszavisz minket a Giver-ben megismert utópiába, sőt, a történet párhuzamosan halad annak cselekményfonalával és a közösség egy másik szereplőjével ismertet meg minket, aki Claire, a Szülőanya-hivatáscsoportból.
Nekem az egész Before szakasz tetszett, a Between-ben már voltak zavaróbb dolgok és kissé vontatott volt, a Beyond-ról meg inkább tudni sem akarok.
[spoiler=Between]Claire partra vetődik egy nagy sziklával körbevett, mindentől elzárt, nagyon egyszerű, önfenntartó halászközösségben, elveszti emlékezetét, aztán visszanyeri és elkezd testépíteni, hogy meg tudja mászni a Falat és kijusson onnan. Aztán megmássza a Falat és csereügyletbe bonyolódik egy titokzatos karakterrel. Megismerünk közben egy csomó felesleges szereplőt, egy felesleges szerelmi szálat, és részletes betekintést nyerünk Claire edzéstervébe.[/spoiler]
[spoiler=Beyond]A megvénült Claire évek óta messziről nézi fiát, Gabe-et, aki elég jellemtelen és butácska karakter lett. Gabe hosszú időt tölt hajóépítéssel, amit aztán félkész állapotban visz vízre és el is süllyeszt... Claire érzi, hogy közel a végelgyengülés, ezért gyorsan elmesél mindent Jonas-nak, aki elmeséli Gabe-nek, aki először nem hiszi el, aztán meggyőzi a tanára egy szintén hihetetlen és szintén alá nem támasztható sztorival... Aztán hirtelen Gabe kitalálja hogy leszámol a Gonosszal, aki simán legyőzhető ha az orra alá dörgölik, hogy boldogok, akikről azt hitte, hogy tönkretette őket (amit amúgy nyilván tud magától is, hiszen elvileg mindent lát és mindenről tud...) :gyagya:  :comp:[/spoiler]

Before 7/10
Between 5/10
Beyond 2/10
#74
Offtopic / Re: Offtopic
2014-05-19, 23:20:39
nem kell mégegyszer bevallást tenned. elvileg van külön nyomtatvány az 1%-ra, ha lemaradt.

" május 20-ig lehetősége van arra, hogy az elektronikus rendelkező nyilatkozatát a bevallástól elkülönülten küldje meg. Ez esetben nem a bevallás részét képező EGYSZA lapon, hanem a külön programban található ,,13EGYSZA" megnevezésű nyilatkozat kitöltésével és elektronikus továbbításával rendelkezhet."

(bővebben)
#75
Quote from: Próféta on 2012-03-11, 17:16:20
Quote from: noriko on 2012-03-11, 02:53:07
- Lowry: The Giver
Ezt nem ismertem. Jó?
Akkor a válasz, kissé megkésve...

Jó! :)

Felreppent a hír, hogy filmet készítenek Lois Lowry: The Giver c. regényéből, és ez újból eszembe juttatta a könyvet, és hogy el kéne olvasni. Praise the power of Kindle, a gondolat megfogalmazódásától számított pár percen belül már kezdhettem is az olvasást. Egy elsőre utópiának tűnő világban járunk, ahol a magas fokú szabályozottságnak köszönhetően mindenki elégedetten, heves érzelmek nélkül éli le eseménytelen életét a Közösségben. Az újgyermekek egy év után nevet kapnak és kiadják őket egy gondosan összeállított kiválasztott család egységnek. A család egység apa, anya, 1 lány gyerek és 1 fiú gyerek összetételű. A gyerekek minden év decemberében új korcsoportba lépnek, és a nagy év végi ceremónia során kapnak a megfelelő korcsoporthoz illő ruhát, használati tárgyat. A 12. évbe lépők megkapják a gondosan kiválasztott leendő hivatásukat és onnantól arra készülnek, és öregkorukig azt csinálják, amíg be nem kerülnek az Öregek Házába. A történet főszereplője a 11. korcsoportban járó Jonas, aki izgatottan várja, hogy mi lesz jövőbeli hivatása a Közösségben.

A könyv világa érdekes, jól be van mutatva a szerkezete. Ugyan történelmi és tudományos magyarázatokba nem bocsátkozik az írónő, de így szerintem könnyebb is elfogadni, hogy egyszerűen így van és kész, nem gabalyodik önellentmondásokba, logikai csapdákba (vagy ha igen, nekem nem tűnt fel).

Egyetlen bajom a végével van. Szerintem túl gyorsan össze lett csapva, nem lett jól felvezetve és emiatt itt már előjönnek azok a bizonyos logikai bukfencek amik számomra zavaróak.
[spoiler]A gondosan kiválasztott Jonas még csak egy éve Befogadó, és máris sikerül rávennie az Átadót, arra, hogy döntsék meg a disztópiát, fordítsák fel a Közösség életét, amit feltehetően év századokig nem tett meg előttük egyik Átadó-Befogadó páros sem. Ha olyan nagyon bölcsek lesznek az emlékektől, hogyhogy nem merült fel bennük ez a nagy megoldás hamarabb?? Vagy legalább valamiféle ellenállás...bármi...hogy lehet a Befogadó a fő konzultáns a Közösségben, ha ennyire látja annak hiányosságait? Hogyhogy nem őrül bele? Hogyhogy képes volt eddig működni ez a Befogadó-rendszer? Nem meggyőző. A legvége már nem zavart, pont kellett is a betekintés kicsit a külvilágba, hogy jobban érezzük a Közösség elszigeteltségét. [/spoiler]

Értékeltem, hogy az írónő homályosan zárta le a végét a történetnek. Úgy éreztem, előnye volt a könyvnek, hogy többféle képpen lehetett értelmezni a végét. Kár, hogy mégsem, mert mint utólag megtudtam, utána készült még három kötetnyi folytatás. Azokkal szerintem mindenképp veszít valamennyit kötelező olvasmány értékéből. Főleg, hogy a 4. könyv vége kifejezetten gyenge lett. :( Na de arról majd egy másik hozzászólásban.

The Giver: 7/10

szeretem a disztópiákról szóló könyveket. kérek még!
#76
Casse-tête chinois/Már megint lakótársat keresünk

A L'auberge espagnole harmadik része. Xavier New Yorkba megy és elvegyül a bevándorlók között, miközben megküzd a bevándorlási hivatallal és saját zavaros életével. Szerintem jól sikerült ez a harmadik rész, voltak benne jó jelenetek, nekem összességében tetszett. Főleg, hogy játszott benne egy barátnőm is, és még szövege is volt. :D
[spoiler]ő volt a kínai feleség :D

különösen tetszettek: a taxis sztori, a kínai business meeting, a bevándorlási hivatalos rajtaütős jelenet, a filozófusok
nem tetszett: a leszbikus barátnő nagyon idegesített. az előző két részben nem volt ennyire ellenszenves. [/spoiler]
#77
Japan / Re: nyelv
2014-05-01, 02:22:30
az ecchi szó etimológiája, japánul
http://gogen-allguide.com/e/h.html
lehet, hogy ez mindenki másnak innen egyértelmű volt, de nekem most esett le, és fájt.  :muhahah:

[spoiler=tl;dr]ecchi = "H" [/spoiler]
#78
Kultúra / Re: Japán filmek és zenék
2014-05-01, 02:04:12
japán filmhét lesz a Toldi moziban május 13-tól
http://toldimozi.hu/programok/japan-filmhet
#79
Offtopic / Re: Offtopic
2014-04-29, 20:36:42
nem hangzik túl fényesen ez a Brighton... Kitartást!

velem londonban fordult elő, hogy egy nagy zuhé miatt úgy átázott a cipőm, hogy a zoknimból lehetett facsarni a vizet. én akkor egy gyorsétterem wc-jében szárítottam a zoknimat a kézszárítóval :D sajnos nem volt annyira eldugott, zárt hely, de az kevésbé zavart mint vizes zokniban lenni. :P
#80
Offtopic / Re: Offtopic
2014-04-22, 17:50:16
na látod, az sincs
tudásom csak a "borra sör" mondókáig terjed  :haha:
#81
Offtopic / Re: Offtopic
2014-04-22, 16:10:04
Quote from: Zsiga on 2014-04-22, 06:40:23
Quote from: noriko on 2014-04-22, 01:19:11
másnaposan
Nem is szoktál inni, mitől lennél másnapos? :)

Btw. régen volt fórumos sörözés...  :kocc:

éppen ezért, mivel nem szoktam, tuti másnapos leszek, ha egyszer iszom, mert nem vagyok eléggé megedződve :D
#82
Offtopic / Re: Offtopic
2014-04-22, 01:19:11
Quote from: Próféta on 2014-04-19, 17:42:17
Az ilyen színesüveg-folyosók az állomásokon (Kálvin asszem?) sokkal kevésbé tetszenek.
jaja, Kálvinon van, hogy megyek és minden lépésnél mozog mellettem a fal, ahogy ugrál a fény a színesüvegen. kicsit szédítő és másnaposan tuti kerülni fogom.
#83
valaki ismer olyan torrent oldalt, ahol megvannak a topic témája alá tartozó filmek magyar nyelven?
#84
Japan / Re: Japán kultúra
2014-04-12, 18:04:10
Akit esetleg érdekelne innen japándobos minikoncertem, és még nem értesült róla, azt ezennel értesítem, hogy megtekinthet április 13-án délután 2-től a Füvészkertben:szemuveges:

+ lesznek ott egyéb japános programok is, pl. 10-től koto, illetve az ELTE kaiwa csoport is oda hirdetett találkát 11-től, úgyhogy talán láthattok japánokat is. :D
#85
Offtopic / Re: Offtopic
2014-04-07, 00:06:19
de te nem vagy lány :P
#86
PROTIP: akinek elsőre tetszett a Hobbit2, vagy legalábbis elnézte neki a gyengébb részeket, az inkább ne nézze meg másodszorra...  :D
#87
Japan / Re: Japán kultúra
2014-03-25, 01:27:26
Akit esetleg érdekelne innen japándobos szuperkoncertem, és még valamilyen furcsa okból nem értesült róla, azt ezennel értesítem, hogy megtekinthet április 4-én este 8-tól a Bakelit-ben:szemuveges:
#88
Offtopic / Re: Játsszunk egyet!
2014-03-24, 22:13:39
japán vagy kínai? :P
http://www.japochi.com/#
elsőre 8 pontig jutottam, azóta max 4 volt. lol.
#89
Anime társalgó / Re: Anime-ból Film?
2014-03-24, 21:51:40
#90
már alig van érdeklődés, így nincs sok értelme.
Persze, ha van rá igény, akkor ezennel átengedem másnak, de egy külsős top akárhányas animelistáról szerintem jobban fog tudni tájékozódni az a pár ember, akit csak az érdekel, hogy mik voltak a legjobbra értékelt animék az adott évben, és nem az, hogy a/az usteam igen apró szavazóközönsége mit tartott annak...
Gyorsabban felsorolja a Best of-ját az az 5 szavazó egy-egy hozzászólásban, mint amennyi macera az egész.  :hehe:

Köszönöm az eddigi közreműködést! :)