C++, Delphi, JAVA és egyéb programnyelvek

Started by ignus, 2007-06-05, 15:03:45

Previous topic - Next topic

Lt. Simoan Blarke

Quote from: Próféta on 2008-04-28, 16:20:26
1. Az árnyaláshoz kellenek árnyaló normálisok. A normálvektorokat vagy kézzel viszed fel (pl. gömb sugara meghosszabbítva), vagy valahogyan okosan számolod (pl. csúcs normálvektora = találkozó lapok normálvektorának átlaga?).
Asszem ezzel van a para, majd ha lesz rá lelkierőm (heh), akkor kijavítgatom... (Levelezőlistán egyik arcnak ugyanez volt a problémája, azt nézem, azóta írt, hogy ez volt a megoldás.) Gratot meg :merci:

És nem, nem értettél félre, árnyalással volt/van para, nem árnyékvetéssel. :)
In Raid_0 the zero stands for how many files you are going to get back if something goes wrong.

"It's easy to kill someone. Just forget the taste of sugar." - Monster

sirtomi

Html, php, mysql kérdésem van.

Alap probléma hogy az adatbázisból jövő szövegekben a ő és ű betűk helyén kérdőjel jelenik meg.
Az adatbázis karakterkészlete UTF-8 Unicode (ezt nem tudom állítani), ez mellett van egy MySQL kapcsolategyeztetés, ez utf8_unicode_ci értékre van állítva. Alapból a htmlben a charset iso-8859-2 -re van állítva.

Voltak próbálkozásaim:
1. MySQL kapcsolategyeztetést állítottam át latin2_hungarian_ci -re és az adatbázistáblákban a megfelelő mezők típusát is erre állítottam utf8_unicode_ci -ről. Ez nem hozott változást.
2. Próbáltam a html-ben a charset-et utf-8 -ra állítani, ekkor az ő és ű betűk helyén továbbra is ? jelent meg, de az összes többi ékezetes betű is átalakult valami négyzetes bizbaszra :)

Google segítségével egyelőre nem találtam semmit, de lehet hogy rosszul keresek.

Ha valaki tudna segíteni ötletekkel vagy megoldással nagyon örülnék :D

Próféta

Szerintem legyen mindened utf-8, nem érdemes a bájtokkal spórolás miatt szívnod a fixen egybájtos karakterkészletekkel.

A html fejlécében meta-tagben jelölni kell a charsetet (A), de ezen felül a webszervernek is szólni kell (talán valami header() vagy ilyesmi php utasítás, ha azzal tolod ki), hogy ez itt utf-8 tartalom lesz (B) - ugyanis ennek a HTTP response fejlécében, még a html tartalom előtt meg kell jelennie. Meg persze ezek után ténylegesen utf-8 tartalommal feltölteni az oldalt (C), tehát a pl. beledrótozott szövegben is unicode ékezetek legyenek; ha egy php lap templateli, akkor nyilván az a fájl is legyen utf-8 emiatt.

Lásd még ezen a tök hasznos oldalon a 4.3 pontot.

sirtomi

Headerrel nem mondtam meg a szervernek hogy utf-8 legyen a kódolás. Ezt még kipróbálom.
Nem akarok én spórolni, jó az utf-8 is, csak még sose használtam és nem jött össze eddig, de kipróbálom amiket írtál.

motifator

A Próféta által linkelt oldalon itt van a lényeg:
QuoteHa mi készítjük a honlapot, és nem tetszik az adott érték, akkor, amennyiben Apache web szerver fut Unix rendszeren, a honlap mellett helyezzünk el egy .htaccess nevű fájlt ilyesmi tartalommal:

AddDefaultCharset UTF-8

vagy

AddCharset UTF-8 .html .txt

és próbáljuk újra. Vagy bejött, vagy nem. A fenti példa azt mondja, hogy minden fájl, vagy csak a html és txt fájlok karakterkészleteként UTF-8-at küldjön ki a szerver. De sajnos elképzelhető, hogy a rendszergazda nem engedélyezi, hogy felülbíráljuk a rendszer alapértelmezett értékét. Ez esetben sajnos nincsen lehetőségünk arra, hogy honlapunk mellé korrektül megmondjuk, milyen karakterkészlettel értelmezendő, tehát rugdossuk a rendszergazdát.

Ha kézzel írunk cgi szkriptet, akkor ott nekünk kell a fejléc sorokat is kiíratnunk, így annak helyes beállítása nem jelenthet gondot.

PHP szkriptünket kezdjük valahogy így:

<?php
header("Content-Type: text/html; charset=UTF-8");
?>
Ha van hozzáféréset a httpd.conf-hoz, akkor oda is beírhatod az egész domainre azt, amit a .htaccess-be kéne (AddDefaultCharset UTF-8).
De nekem a leírásod alapján valamiért az az érzésem, hogy nem ez lesz a gond. Az adatbázisban biztosan nem már eleve hibás adatok vannak? Valami módon elő tudod őket csalni helyes ékezetekkel (konzolos mysql kliens, phpmyadmin, Oracle SQL developer, stb.), és tényleg csak a weboldalon csesződnek el?
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

sirtomi

phpMyAdmin -ban teljesen jól jelennek meg az ékezetek.

Szerverhez nincs hozzáférésem, .htaccess még jó lehet. Próbálkozok :)

chilip

C-s fejlesztői környezetnek mit ajánlotok?

Manitu



Kvikveg

Mar lehet, hogy kerdeztem: van itt valaki aki java-t hasznal? Mire hasznalja, mennyi ido volt beletanulni es mit tudott elotte?
Esetleg van valahol jo tutorial?
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

Quote from: Kvikveg on 2009-01-05, 23:02:59
Mar lehet, hogy kerdeztem: van itt valaki aki java-t hasznal? Mire hasznalja, mennyi ido volt beletanulni es mit tudott elotte?
Esetleg van valahol jo tutorial?
Használom.
Programozok benne. Mintakereső algoritmust. Eclipse plugint. De ha arra vonatkozik a kérdés, Java EE vagy ME tudással valószínűleg könnyebb elhelyezkedni. Persze nem rögtön ezekkel érdemes kezdeni.
2004 óta Javazom, igaz nem folytonosan. Rövid idő alatt el lehetett kezdeni használni, de ennyi év alatt is mindig tanulok valami újat. Szóval hosszú, de nem meredek a tanulási görbe, pláne C/C++ tudással a hátunk mögött.
Amikor a Java-val találkoztam volt már (fordított időrendben) némi C++, C, Pascal, Logo, Basic ismeretem.

Aranybánya: a szabvány futtatókörnyezet API specifikációja. Ebben érdemes keresgélni, nézelődni.
A nulláról kezdéshez tutorial is van a http://java.sun.com/ oldalon; azt viszont nem tudom, hogy jó-e, mert nem ebből tanultam. Ilyen is van.

A Sun amúgy a saját fejlesztőeszközét, a NetBeans-t nyomatja nagyon, de én Eclipse-párti vagyok.

Kvikveg

 :borul:  :merci:
Foglak en meg kerdezgetni. :smile:
Ti. felmentem a sun oldalara, hogy akkor most jol elkezdek javat tanulni. Aztan meglattam mennyifele letoltenivalo van es elrettetem, azt sem tudtam hol kezdjem. :wtf:
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

Quote from: Kvikveg on 2009-01-05, 23:34:49
Aztan meglattam mennyifele letoltenivalo van es elrettetem, azt sem tudtam hol kezdjem. :wtf:
Dézsa vű
De a new2java nem magyarázza el?

Kvikveg

Quote from: Próféta on 2009-01-06, 00:00:54
Quote from: Kvikveg on 2009-01-05, 23:34:49
Aztan meglattam mennyifele letoltenivalo van es elrettetem, azt sem tudtam hol kezdjem. :wtf:
Dézsa vű
De a new2java nem magyarázza el?
Igen, akkor rettentem el. Es meg most is tisztan emlekszem ra. XD
Biztos elmagyarazza, csak addig nem jutottam el anno es azota se.  Nade most.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Ramiz

Egy fontos kérdésem lenne programozáshoz értő emberekhez. :)

Szakdolgozat-témám érint egy szoftveres feladatot. Egy olyan programot kell írnom, ami egy AOI rendszer log fájlokba kiírt adainak egy részét kikeresi (dátum vagy gyártósor szerint) és Excel számára érthető XML formátumba kell öntenem.

Bővebben: lesz egy alapkönyvtár, abban gyártósorok szerint könyvtárak, azonbelül hónapok és napok szerint könyvtárak, azonbelül a számomra ismert formátumú (kusza, nagyon hosszú) log fájlok. Ebből kell egy egyszerű interfészen keresztül (nem baj, ha gépelés is involved) a mérnök urak által kért időintervallumban az adott (felsorolt) gyártósorok adatait megkeresnie, összegyűjtenie és XML formátumba konvertálva egy fájlba lementenie a programnak, amit aztán Excellel szépen ki lehet rajzolni színes grafikonokra.

A választható programnyelvek: C++ és Perl. C++ előnye: két szemeszterig tanultam, valamennyire emlékszem rá, van két könyvem, több ismerős vágja, tudok segítséget kérni, fájlkezelés eccerű. Perl előnye: a string alapú keresés pofonegyszerű (hasonló az SQL-hez, ahogy hallottam), márpedig ugye string alapú keresésre épül az egész adat lehívó rendszer... és állítólag C-ben az nehézkesebb. De én nem tudom elképzelni, hogy ne találjak a neten előre megírt keresési motorokat, függvényeket.

Tehát a kérdés: C++ vagy Perl? Előbbi esetben: fogok találni kész "motorokat" hozzá vagy mindent nekem kell majd megírnom? (Menne, csak nem hinném, hogy optimalizált lenne a dolog processzor számításokat tekintve...)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

#134
Ilyen feladatra én egyértelműen a Perlt javaslom.
Az előnyei:
- kis túlzással az egész nyelvet ilyesfélére találták ki. A sztringkezelése sokkal egyszerűbb és rugalmasabb, mint a C-é, ahol neked kell minden egyes tömbcímzési hibát debuggolnod, stb. Ja, és a Perl nagyon erős a reguláris kifejezések terén.
- a Perl szintaxisát úgy találták ki, hogy kézre álljon azoknak, akik a C-t és a basht ismerik. Te az előbbit ismered, tehát a Perlt sem lesz nagy ügy megszoknod.
- a Perlhez létezik egy hatalmas méretű modulkönyvtár, amibe jószándékú jómunkásemberek rengetegféle problémakör megoldását feltöltötték. Pl. van olyan modul, amivel kitűnően lehet közvetlenül Excel fájlokat készíteni, de az XML-támogatás is széleskörű.
- a Perlnek nagyon jó a dokumentációja, az alapnyelvé főleg, de jellemzően a moduloké is.

Ja, és egy tanács: ha publikációs minőségű grafikonokat szeretnél gyártani, akkor az Excelt felejtsd el, de sürgősen.
Ha a mérnök urak abban kérik a reportokat, akkor egye fene, abban kapják, és maguknak gyárthatnak fos grafikonokat is abban, de én nem adnék ki a kezemből Excel-minőségű ábrát és te se tedd.



In fact, a munkahelyemen pont a múlt héten kellett egy egészen hasonló feladatot megoldanom. Ott kb. 300, spektrumanalizátorral különböző frekvenciasávokban készített helyszíni mérési adatfájlon kellett végigmenni, az azokban lévő adatokat meghatározott módon több fájlból összepárosítani, manipulálgatni, majd az eredményeket egy Excel-táblába befosni, végül egyes adatokról ábrát készíteni.
Ez összesen kb. 12 munkaórámba került, úgy, hogy iszonyú bénán programozok egyébként és állandóan néznem kell a doksikat. Tehát három nap alatt megvolt, miközben még mást is csinálnom kellett. C-ben kizárt, hogy ennyi idő alatt meglett volna.
Failure is the default option

Próféta

#135
Én is beleröffentenék.

Egészen pontosan milyen XML előállítására gondolt a megbízó? A legkönnyebben generálható Excel bemenet a .csv fájl, ami pont az, aminek hangzik ("Comma-Separated Values"). Milyen megfontolások alapján kell XML-t csinálnod, és milyen sémájút? (Ugye véletlenül sem az elcseszett .xlsx-re gondoltak?) Nem feltétlenül támadásból mondom, az XML nagyon jó dolog, jól lehet benne hierarchikus struktúrájú adatot tárolni meg könnyen lehet másformábaba transzformálni; szóval rosszul azzal se jártok, max egy fölösleges köztes lépés lesz, de legrosszabb esetben egy egyszerű XSLT kiköp belőle egy pofás .csv-t.

Quote from: Ramiz on 2009-02-19, 19:40:19Perl előnye: a string alapú keresés pofonegyszerű (hasonló az SQL-hez, ahogy hallottam)
Nem igazán ismerem a Perlt, de attól tartok ez a hasonlóság csak valami nagyon absztrakt szinten áll fenn :D

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
- kis túlzással az egész nyelvet ilyesfélére találták ki.
+1

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
A sztringkezelése sokkal egyszerűbb és rugalmasabb, mint a C-é
Ácsi, az alternatíva a C++ volt. abban a pointeres-tömbös-nullkarakteres sztringkezelés remekül elbújtatható (és többnyire elbújtatandó) az objektumorientált felület mögé (std::string).

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
Ja, és a Perl nagyon erős a reguláris kifejezések terén.
Tagadhatatlan, de C++ nyelven is vannak megfelelő libraryk, például a tegnap általam már belinkelt boost.org részeként: Boost.Regex (tartalomjegyzék). Nagyon sok mindent tudnak, például a Perl-féle regex értelmezést is.

Ettől függetlenül a kettővel feljebbi még fennáll, a Perlben kényelmesebb lesz használni ezeket a regexeket. A döntést Ramiznak kell meghoznia, hogy a két félév, általam nehezen megítélhető minőségű C/C++ képzés és a vele járó adott mennyiségű gyakorlati tapasztalat vajon ellensúlyozza-e ezt.

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
Ha a mérnök urak abban kérik a reportokat, akkor egye fene, abban kapják, és maguknak gyárthatnak fos grafikonokat is abban, de én nem adnék ki a kezemből Excel-minőségű ábrát és te se tedd.
Milyen keményvonalasak vagyunk :)
Azért valami rendes grafikonrajzolót (gnuplot vagy akármi) megtanulni szintén egy kis plusz idő. És nem mindig rossz az Excel / OpenOffice által gyártott grafikon (plána a beállítások igen alapos átnyálazása után), csak persze nem is mindig jó.

kikuchiyo

Quote from: Próféta on 2009-02-20, 00:53:03
Én is beleröffentenék.

Egészen pontosan milyen XML előállítására gondolt a megbízó? A legkönnyebben generálható Excel bemenet a .csv fájl, ami pont az, aminek hangzik ("Comma-Separated Values"). Milyen megfontolások alapján kell XML-t csinálnod, és milyen sémájút? (Ugye véletlenül sem az elcseszett .xlsx-re gondoltak?) Nem feltétlenül támadásból mondom, az XML nagyon jó dolog, jól lehet benne hierarchikus struktúrájú adatot tárolni meg könnyen lehet másformábaba transzformálni; szóval rosszul azzal se jártok, max egy fölösleges köztes lépés lesz, de legrosszabb esetben egy egyszerű XSLT kiköp belőle egy pofás .csv-t.

Igen, ezt akartam még kifejteni: ha csak nem kifejezetten azt írja elő a specifikált feladat, hogy XML-t kell előállítani, akkor szerintem nem érdemes arra időt áldozni. Ha csak köztes lépés az Excel felé (azaz a végcél Excel reportok készítése), akkor teljesen felesleges is, azt egyszerűbben is meglehet oldani, pl. az általam ajánlott Perl modulokkal (pl. Spreadsheet::WriteExcel).

Én egyébként nem vagyok meggyőződve arról, hogy az XML olyan jó dolog lenne... elméletben biztos előnyös, meg logikus, meg hierarchikus, meg minden, de a gyakorlatban ocsmány.

Quote
Quote from: Ramiz on 2009-02-19, 19:40:19Perl előnye: a string alapú keresés pofonegyszerű (hasonló az SQL-hez, ahogy hallottam)
Nem igazán ismerem a Perlt, de attól tartok ez a hasonlóság csak valami nagyon absztrakt szinten áll fenn :D

Annyi köze van a kettőnek egymáshoz, hogy perl scriptekkel gyakran szoktak SQL szervereket buzerálni. :)

Quote
Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
- kis túlzással az egész nyelvet ilyesfélére találták ki.
+1

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
A sztringkezelése sokkal egyszerűbb és rugalmasabb, mint a C-é
Ácsi, az alternatíva a C++ volt. abban a pointeres-tömbös-nullkarakteres sztringkezelés remekül elbújtatható (és többnyire elbújtatandó) az objektumorientált felület mögé (std::string).

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
Ja, és a Perl nagyon erős a reguláris kifejezések terén.
Tagadhatatlan, de C++ nyelven is vannak megfelelő libraryk, például a tegnap általam már belinkelt boost.org részeként: Boost.Regex (tartalomjegyzék). Nagyon sok mindent tudnak, például a Perl-féle regex értelmezést is.

Ebből látszik, hogy én meg a C++-t nem ismerem jól.

Quote
Ettől függetlenül a kettővel feljebbi még fennáll, a Perlben kényelmesebb lesz használni ezeket a regexeket. A döntést Ramiznak kell meghoznia, hogy a két félév, általam nehezen megítélhető minőségű C/C++ képzés és a vele járó adott mennyiségű gyakorlati tapasztalat vajon ellensúlyozza-e ezt.


Ez is igaz. De szerintem a Perlbe elég könnyű belejönni, ha már az embernek van némi programozási tapasztalata.

Még egy szempont, hogy a készterméknek mennyire kell hordozhatónak és önmagában megállónak lennie.

Egy C programot az ember lefordít arra rendszerre/architektúrára, amire a feladat szól, onnantól van egy módosíthatatlan bináris, ami kevéssé hordozható.

A Perl bár elvileg megírható úgy, hogy bármin elfusson, ahova az interpretert portolták, de itt is vannak buktatók, és a késztermékhez kell a perl alaplé és a programhoz felhasznált modulok.
Van olyan, hogy PAR, ami gyak. egy exét gyárt egy perl szkriptből, a dependenciákkal és mindennel együtt, de én még nem próbáltam, és kérdéses, hogy éles környezetben ez mennyire használható, vagy kell-e egyáltalán.

Quote
Quote from: kikuchiyo on 2009-02-19, 20:17:30
Ha a mérnök urak abban kérik a reportokat, akkor egye fene, abban kapják, és maguknak gyárthatnak fos grafikonokat is abban, de én nem adnék ki a kezemből Excel-minőségű ábrát és te se tedd.
Milyen keményvonalasak vagyunk :)
Azért valami rendes grafikonrajzolót (gnuplot vagy akármi) megtanulni szintén egy kis plusz idő. És nem mindig rossz az Excel / OpenOffice által gyártott grafikon (plána a beállítások igen alapos átnyálazása után), csak persze nem is mindig jó.

Fenntartom az állításomat, hogy az Office-ok jelentős szenvedéssel, kompromisszumok árán képesek elfogadhatónak hazudható grafikonokat készíteni. Publikációs minőségűeket semmilyen körülmények között, ezért is hagytam el az agyam, amikor nem egy tudományos folyóiratnál azt láttam, hogy "Microsoft Excel format"-ban kérték az ábrákat. Általában véve tragédiának tartom, hogy az Office keze egyáltalán betette a lábát a tudományos szférába. Az egész programcsomag célja, felépítése, filozófiája alapvetően szembemegy azzal, ami egy tudományos publikáció szempontjából józan észnek nevezhető.
Erről a témáról sokat tudnék még habzó szájjal értekezni, de most be kell vennem a gyógyszeremet.

BTW igaz, hogy pl. a gnuplot által nyújtott felhasználói élmény elsőre egy kibelezéshez hasonlatos, és nem triviális a megtanulása és még azután is gyakran kell a doksijához nyúlni, de a képességei bőven kárpótolnak ezért, és Ramiz feladatára (grafikonok automatizált gyártása szövegfájlokból) ideálisak.
Failure is the default option

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-20, 01:24:41
Én egyébként nem vagyok meggyőződve arról, hogy az XML olyan jó dolog lenne... elméletben biztos előnyös, meg logikus, meg hierarchikus, meg minden, de a gyakorlatban ocsmány.
Szerintem meg nem :) Inkább csak az szokott csúnya lenni, amikor olyanra használják, amire nem való.
És gyakorlati előnye is rengeteg van: kvázi minden platformon van remek SAX parser vagy DOM parser/editor és egyéb jó könyvtárak; van hozzá XPath, XSL; van hozzá igényre szabható séma, aminek több előnye is van; a névterezés révén jól kiegészíthetők a nyelvek; van hozzá jó IDE támogatás; gépek közti átvitelre is használható (mert le van benne írva a saját encodingja); kis esetben ember is megértheti / szerkesztheti.
Viszont most fáradt vagyok erről tovább flameelni, jó éjt.

motifator

Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Ramiz

Végül is Java-ban fogom csinálni... :D Mert annak van köze a C++-hoz, könnyű megtanulnom, viszont annál jobb az objektum-kezelése. Plusz lesz kéznél egy Java-szaki, plusz manapság amúgy is szeretik a Java-s tudást (nem szeretek programozni, de Javát és PHP-t azért meg fogom tanulni).
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Szerintem rossz választás, de ahogy  Matisz nagypapa mondta, ha iparkodsz, magadnak iparkodsz.
Failure is the default option

sirtomi

Ehhez a feladathoz szerintem sem a legjobb választás a Java.
Mondjuk én javaban csinálnám, mert ahhoz értek valamennyire :)

Ramiz

Quote from: kikuchiyo on 2009-02-20, 20:13:27
Szerintem rossz választás, de ahogy  Matisz nagypapa mondta, ha iparkodsz, magadnak iparkodsz.

Nem tudom, hogy ezt akartad-e mondani vele, de legfeljebb alaposan megtanulom és megértem a Javát... :D És végül is van rá kb két hónapom, heti két teljes nappal, és annyira nem nehéz a feladat.

Elég amúgy a .csv kimenet, de ha lesz időm, csinálok szebbet.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Csak arra akartam célozni, hogy a te szakdolgozatod, úgy cseszed el az idődet, ahogy akarod. Ha egy rövid idő alatt letudható feladaton sokáig szeretnél rágódni, ám tedd.
Failure is the default option

.Attila

Melyik programozási nyelvet a leginkább érdemes manapság megtanulni? Azaz melyik most a legkeresettebb a munkaerőpiacon?

chilip

Quote from: .Attila on 2009-03-09, 19:25:32
Melyik programozási nyelvet a leginkább érdemes manapság megtanulni? Azaz melyik most a legkeresettebb a munkaerőpiacon?

http://en.wikipedia.org/wiki/Shakespeare_(programming_language)

motifator

#146
Nem programozási nyelvet érdemes tanulni, hanem programozni érdemes tanulni. Hogy melyik nyelven? Nagyjából mindegy, vagyis attól függ, hogy mivel szeretnél foglalkozni.
Webbel akarsz foglalkozni? Akkor ha kicsiben akarsz gondolkodni, akkor PHP, esetleg Perl vagy Python, de leginkább PHP, ha kicsit nagyobban, akkor JavaEE vagy Microsoft .NET (mondjuk c#, vagy valami).
Ha nem web, akkor is lehet Java, de lehet c++ is, meg még millió másik dolog.
Tanulj meg mondjuk sima c-t meg Javát, és akkor már mindent tudsz. Ha rendesen tudsz programozni, akkor egy új nyelv szintaktikáját néhány óra alatt meg lehet tanulni. Magához az API-hoz meg úgyis idő kell, de ha Javázol is, akkor legalább hozzászoksz, hogy milyen dolog is API doksiból programozni. Ha ez megy, akkor már csak munkatapasztalat kell, hogy egyre jobbá válj.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

.Attila

#147
Momentán azért keresek valamit, hogy javítsam az esélyeimet a munkaerőpiacon.
Javával és c-vel szemeztem leginkább, mert ezek a legelterjedtebbek. Meg a delphi. Azt hiszem, C lesz belőle.
Valakinek van jó könyve vagy forrása, amiből lehet tanulni? (tanfolyamot is keresek közben, csak momentán nem tudom, miből fizessem)

szerk.: az alábbi két könyv közül melyiket érdemes megvenni?

1 2

Fazék

#148
amint van win7-ből egy véglegesnek szánt verzió, szóljatok, hogy mihamarabb átállhassak, már unom az xp-t és túl sok szépet hallok eme utódjáról a kicsit mostohagyermek-szerű vista-hoz képest :)

ugyan megtisztítottam valamennyire az xp-met vasárnap, Selmo leírásának köszönhetően (thx :)), de továbbra sem az igazi sajnos

szerk: .Attila amatőr programozási kérdései engem is izgatnak, kíváncsian várom a válaszokat, mert nekem tényleg elkerülhetetlen, hogy ha már semmihez sem értek, de minimálisan bejött a programozás, akkor talán célszerű lenne ezen irányba tapogatnom :)

egy jóbarátom php tanulásra akar rávenni, de ő is elismerte, hogy még mindig népszerű, de nem az a jövő, de hogy akkor be tudna vonni a munkájába, csak nem vagyok benne biztos, hogy megérné egy c vagy java tudással szemben

Kuroi Tenshi

.Attila: Related to my interests...

érdeklődés van, de minimális visual basicet (azt se túl jól) és
html-t tanítottak csak nekünk, tehát semmi programozási
alapképzettségem nincs. Milyen könyvet tudtok ajánlani, ami
jól, részletesen, érthetően magyaráz, és nem egyből a
közepébe, feltételezve, hogy ennek felét már úgyis tudom?
Nekikezdtem már pár webes tutorialnak, de amikor az első
oldalon olyanokkal kezdenek, hogy
class HelloWorldApp {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello World!");
    }
}
anélkül, hogy a class, public, static, void, stb fogalmak
értelmét, célját, szintaxisát elmagyaráznák...
Tehát valami olyasmi kéne, ami az alapokig visszamegy...
Thx.


Fazék: win7 már másfél éve a piacon van, vista álnéven ;D
és ez csak félig vicc... a win7 egy kicsit átalakított, tisztított
vista... a release candidate amúgy a hetekben jön majd ki.