Letöltésvezérlők

Started by Selmo, 2009-01-13, 03:11:28

Previous topic - Next topic

Selmo

Gondoltam jól jön egy ilyen topic, mert nem mindenki van tisztában a letöltésvezérlőkkel és azok lehetőségeivel. Aki veszi a fáradtságot és ír másról is, - Flashget, FDM, stb. - az szóljon egy modnak, aki majd leveszi a lockot addig. Én most csak a Total Commander lehetőségeivel foglalkozom. Letölthető a www.ghisler.com vagy a www.totalcommander.hu oldalról. Első dolog legyen az FTP kapcsolatok beállítása, mivel itt elég szigorúan veszik a hammerolást. Beállítások->Általános beállítások menü.



Ezek után felvesszük a kapcsolatok közé az FTP-t. Hálózat->FTP kapcsolódás vagy CTRL+F és Új kapcsolat... gomb. A kiszolgáló nevét és a felhasználónevet/jelszót 2× is nézzük át, mert az elgépelés az egyik elsőszámú hibaforrás a csatlakozási problémáknál. A felhasználói név/jelszó párosnak a főoldalon regisztrálttal kell egyeznie, nem a fórumossal! Ezek azonban tetszés szerint elhagyhatók, ekkor a csatlakozásnál kell begépelni őket, ez elsősorban nem otthoni/megosztott gépnél hasznos. Ha valaki csak 1 fajta dolgot tölt általában, akkor azt beállíthatja a távoli könyvtárnál és így nem kell állandóan belépnie abba a könyvtárba. Ha azt szeretnénk, hogy minden letöltésünk erről a szerverről egy könyvtárba kerüljön, azt a helyi könyvtárnál tudjuk megadni.



Végezve a kitöltéssel rögtön ki is lehet próbálni a Kapcsolódás gombra kattintva, hogy minden helyes-e. Siker esetén nincs más dolog, mint megkeresni a megfelelő könyvtárban a megfelelő fájlokat. Ezeket kijelölve egy F5 nyomásra vagy egérrel áthúzás után megjelenik a másolás ablak.



Itt mindig érdemes bejelölni a legalsó opciót, hogy tegye listába őket, mert így megmaradnak a letöltések akkor is, ha netán áramszünet lenne, ki kell kapcsolni a gépet vagy akármi közbejönne, és nem kell újból végigjárni a keresést és kijelölést. Továbbá ezzel a módszerrel lehetőség van több dolgot is leszedni egyszerre, nem kell megvárni, amíg végez az első másolásával. Az OK megnyomása után megkérdezi, hogy mentsük-e a célt.



Ezt nem bejelölve majd a letöltés indításánál az épp aktuális könyvtárba fog menteni, ami nem mindig szerencsés. Ha végeztünk a hozzáadásokkal, akkor menjünk a szétkapcsolásra felül, hiszen már nincs szükségünk erre a kapcsolatra és az FTP kapcsolatok száma 2-re van korlátozva, szóval nehogy véletlenül kizárjuk magunkat ezzel. :) Ezek után bármikor elkezdhetjük a letöltést a Hálózat->FTP letöltés lista alapján... menüre kattintva.
Ha letöltés közben bármikor hozzá akarunk adni újabb fájlokat, akkor a már leírt módszerrel bármikor bővíthetjük a listát, hiszen letöltés közben böngészhetjük a szerver tartalmát, mert ez belefér a 2 szálas korlátba. (Amennyiben ilyenkor hibaüzenetet kapnánk, akkor előfordulhat, hogy "beragadt" egy szál, ilyenkor állítsuk le a letöltést majd zárjuk be és indítsuk újra a TC-t.)  Ennek az az egyetlen hátránya, hogy nem azonnali a hatása, tehát ha leszedett mindent, akkor újból el kell indítani a letöltést, hogy a frissített listát használja. Ahhoz, hogy közvetlenül a listába adjuk hozzá a letöltendő dolgokat azokat ki kell jelölni, majd a különálló letöltésablakban rá kell nyomni a + gombra.



Itt rányomunk a hozzáadás gombra és utána csak a célt kell megadnunk. Ezzel az új fájlok máris bekerültek a listába. Azonban arra figyeljünk, hogy az ezzel a módszerrel hozzáadott fájlok nem mentődnek el, tehát ha megszakad a letöltés, akkor elvesznek, lévén nem lettek elmentve a listába. Lehetőség van a letöltés sebességét csökkenteni is a Sebességhatár előtti pipát bejelölve és a korlátot beírva. Ez elsősorban akkor jön jól, ha közben le akarunk tölteni mást, mondjuk webes felületről gyorsan. Mivel a technika ördöge sosem alszik, ha végzett a letöltésekkel, ellenőrzésképpen ismét indítsuk el a listás letöltést, mert előfordul, hogy 1-1 fájl át lesz ugorva és hiányos lesz a letöltés. Ha ilyenkor hibaüzenetet kapunk, akkor minden rendben lejött. :) A hozzáértőbbek a TC alatt található ftplist.txt fájlba belekukkantva is tájékozódhatnak. Ha a letöltés meg lett szakítva és folytatjuk később, akkor a párbeszédpanelen minden esteben az Összeset folytat opciót válasszuk, hogy minden fájlt kérdés nélkül leszedjen/folytasson. Ha hosszabb időre magára hagyjuk a gépet - pl. éjszakai letöltés - akkor direkt érdemes megszakítani a letöltést, majd újraindítani, hogy egy esetleges szakadásnál automatikusan folytassa a letöltést.



A leszedett fájlokat ellenőrizni sem árt. Régebben egy ellenőrzőt, ún. SFV fájlt mellékeltek a sorozatok mellé, ma már inkább a fájlnévben szerepel ez. Az előbbi verziónál nem kell túl sokat tenni, a TC egy duplakattra ellenőrzi a fájlokat. A második verziónál létre kellene hozni az SFV-t, majd az ebben szereplő összegeket összevetni a fájlok végén szereplő összegekkel. Igazából ez sem olyan nagy dolog, hiszen a TC képes létrehozni SFV-ket. De szerencsére voltak akik megspórolták nekünk ezt az egész játékot.
A megoldás neve crc32 tag. Nincs más feladatunk, mint letölteni innen, majd a letöltött zip fájlt nyissuk meg TC-vel - gyak duplakatt rá - és azonnal fel is telepíti magát, csak nyomkodjuk az OK-ot egymás után. A zip ezután törölhető. Most ha megnézzük a Nézet->Egyedi oszlopbeállítás menüt, akkor ott már látjuk is az új szerzeményt. Azonban még nem működik, tehát rögtön kattintsunk is rá az alatta lévő beállításra. Alternatívaként a Beállítások ablakot is előhívhatjuk, a végeredmény ugyanaz lesz.



Itt kattintsunk a szerkesztés gombra, majd az új ablakban állítsuk be a beépülőnket. Adjunk hozzá 2 új oszlopot, majd ezeknek adjuk meg a képen látható értékeket. A sor végén lévő + adja be a menüt, csak végig kell követni az értékeket. De akár be is lehet gépelni. Figyelem, akinek nincs legalább 1600-as felbontása, az vegye vissza a név mező 330-as szélességét, mert nem fog elférni a képernyőn! :P De mindenki beállíthatja magának, hogy tetszik. A vállalkozó szelleműek további oszlopokat is hozzáadhatnak vagy módosíthatják őket, de az átlagfelhasználónak ennyi bőven elég.



Ha végeztünk ezzel, okézzuk le végig, majd keressünk egy könyvtárat amin tesztelni lehet. Ha minden jól ment, akkor most kiválasztva az egyedi oszlopoknál, megkezdi az ellenőrzést. Ez a fájlok számától és méretétől függően eltart egy darabig. Ha végzett, máris láthatjuk a végeredményt. Ha valamelyik fájlnak rossz a CRC értéke, akkor azt szedhetjük le újból.



Megjegyzések:

  • Ez a beépülő az SFV/MD5 fájlokból is ellenőriz, valamint a fájlokban lévő összegekből is, de csak [] közöttiekből, () közöttiekből nem.
  • Amíg ellenőriz ne vátsunk át a másik panelra, mert az megszakítja az épp aktuális fájl ellenőrzését. Ablakot váltani lehet.
  • Nem tud ellenőrizni olyan fájlt, ami épp használatban van - nézzük vagy töltjük le.
  • Végezetül ne felejtsük el visszaállítani a nézetet az eredetire, vagy jelentősen lelassítjuk a gépünket az állandó CRC számolással.

A tökéletesség unalmas.