Main Menu

nyelv

Started by iko, 2004-02-03, 21:52:48

Previous topic - Next topic

Darkstar

Kezdem magam egyedül érezni errefelé.  :redface:

Az imiwa ma ismét bizonyította, hogy miért az egyik -ha nem A- legjobb szótár.  :appl:

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

SaiyaGin

Quote from: Darkstar on 2016-06-16, 20:37:21
Kezdem magam egyedül érezni errefelé.  :redface:

Ja igen, azt akartam is kérni, hogy az előző postot fordítsd már le az analfabéták a holdrúnákat nem ismerő közönség kedvéért.

(Meg akkor már a mai posthoz is kérünk egy kis magyarázatot :D)

Darkstar

虚無とジェリー kyomu to jerii - Tom és Jerry-re szójáték a 虚無 meg "semmi", "nem létező". De egyébként 3 sör után viccesebb volt, mint így visszanézve.  :D

A másodikra nincs különösebb magyarázat, egyszerűen eléggé meglepett, hogy ez a szó így szerepel a szótárban.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

SaiyaGin

Quote from: Darkstar on 2016-06-17, 22:06:17
虚無とジェリー kyomu to jerii - Tom és Jerry-re szójáték a 虚無 meg "semmi", "nem létező". De egyébként 3 sör után viccesebb volt, mint így visszanézve. :D

A másodikra nincs különösebb magyarázat, egyszerűen eléggé meglepett, hogy ez a szó így szerepel a szótárban.

Köszi. :D

Darkstar

Necro

Egy kis jópofaság, amibe a 御 használatáról (mikor hogy, melyik olvasattal) olvasgatva akadtam bele. NHK survey (Japánul). Az eredmény a 45-46. oldalon van.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Rev01Yeti

Halihó, sziasztok!

(Egy kis felhívást szeretnék intézni hozzátok, remélem nem minősül spamnek, ha igen, előre is elnézéseteket kérjük.)

Nemrég indítottunk egy japán nyelvvel foglalkozó Discord-szervert, ennek a népszerűsítése érdekében bátorkodtam ide posztolni. A szerver célja, hogy segítsen a nyelv tanulásában, gyakorlásában. Mivel a Discord egyben voicechatre is alkalmas is, így az élőszavas gyakorlás sem ütközik akadályokba. Ha tanulod a japánt, vagy akárcsak érdekel a nyelv, szívesen látunk. Meglévő japántudás nem feltétel, ahogy az sem, hogy jelen pillanatban benne legyél a tanulásában.

A szerveren igyekszünk összegyűjteni a tanulást segítő forrásokat (weboldalak, PDF-fájlok és a többi), de van kandzsitanulást segítő botunk is beállítva. Persze van külön szoba a japán pop- és hagyományos kultúrának, történelemnek és zenének is, ez elengedhetetlen. Talán a legfontosabb ,,szolgáltatás", amit nyújtani tudunk, az a lehetőség hogy folyékonyan, illetve anyanyelvi szinten beszélőkkel is gyakorolhass, illetve kérdezhetsz tőlük, ha van hozzá elég bátorságod. A távlati terveink között szerepel a szerver oda-vissza célú bővítése is, ha igény mutatkozik rá; ez esetben érdeklődő japánok is tanulhatnának magyarul honfitársaink segítségével. Mindazonáltal a szerver filozófiája a magyar-japán barátság szellemiségére épül.

Ezenkívül a szerver vezetése nyitott az esetleges ötletekre, javaslatokra, és konstruktív kritikai észrevételekre. Szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát itt és gyarapítaná ismereteit a japán nyelvet illetően.
A szerverünk invite-linkje: https://discord.gg/Qa4J2Sa

Egyetlen kérésünk lenne a csatlakozni kívánók felé: merjetek bátran írni, bármelyik szobába! Mivel a szerver nemrég indult, az aktivitás még nem igazán pörgött fel, mindenki egy kicsit meg van illetődve. Nyugodtan írhattok egy pár szót magatokról a #bemutatkozás szobába is, ha gondoljátok. Egy biztos, mindig vannak fent online tagok! Köszönjük a figyelmet, várunk szeretettel a közösségben!

(Ui.: Bár ebben a felhívásban az MTA-féle magyaros átírást használtam, nem kell aggódnod, a szerveren a Hepburn-féle is megengedett! :) )

Rev, társadmin  :merci: