Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

Fazék

The Three-Body Problem by Liu Cixin

csak röviden, mert nem szokásom sokat írni, szóval ajánlom figyelmetekbe ezt a könyvet, és folytatását The Dark Forest-et.
számomra mindkettő letehetetlen könyvnek bizonyult kb a harmaduktól/felüktől.

kikuchiyo

Én is elolvastam a Háromtest-problémát, amikor első külföldi regényként megnyerte a Hugo-díjat tavaly, de nekem vegyesek voltak az érzéseim utána.

A múltban játszódó részei a kulturális forradalommal, mint történelmi háttérrel nagyon izgalmasak és (számomra legalábbis) hitelesek voltak, nagyon jól átadta azt az iszonyatot és reménytelenséget, amit a józan eszét megőrző kisebbség érezhetett akkor. A - mondjuk így - álomjelenetek érdekesek voltak, de a kategóriában olvastam jobbat, valahogy didaktikusnak és nehézkesnek tűntek ezek a részek. A jelenbeli részek pedig nem fogtak meg, nem is tudom, mi volt a baj, a stílus, az eléggé hajmeresztő technoblabla, vagy pedig csak simán a fordítás volt rossz.

De mindez eltörpül amellett, amit a bennem élő asztrofizikus nem tudott elfogadni és tartott a regény legnagyobb hibájának: a szerző mintha nem értette volna, micsoda a valóságban a címadó tudományos probléma, vagy csak simán nem tud számolni:
[spoiler]
Ugye az a nagy csavar a történetben, hogy az idegenek bolygója egy olyan csillagrendszerben kering, ahol három Nap van, ezért kiszámíthatatlanok az évszakok és ezért akarnak máshova költözni. Vagy mi.

Valóban, a csillagászat régi nagy problémája volt, hogy bár két, egymás gravitációs terében mozgó test viselkedése egzaktul, elvben tetszőlegesen hosszú időre modellezhető, három testtel már nem lehet ezt megtenni. Ennek oka az, hogy a mozgást leíró egyenletek kaotikus természetűek, azaz bármilyen kis perturbáció vagy numerikus bizonytalanság hatása idővel minden határon túlnő, a test pályaelemei egy adott időponton túl nem jósolhatóak. Így egy három napot tartalmazó rendszer bolygóján valóban kiszámíthatatlan, extrém hideg-meleg időszakok váltakozhatnak attól függően, hogy mennyire közel kerül valamelyik csillaghoz (bár a legtöbb kezdeti konfigurációnál valószínűleg hamar kiszóródna a bolygó a rendszerből).

Na de. A háromtest-problémát azért hívják így, mert három test szerepel benne.
Három csillag, meg egy bolygó, az négy. Két csillaggal is ugyanúgy működött volna a sztori.
Ráadásul, ha jól emlékszem, az idegenek csillaga az alfa Centauri, ami csak hellyel-közzel hármas csillagrendszer, mert a rendszer harmadik tagja a másik kettőtől nagyon messze kering.
[/spoiler]
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2016-08-05, 00:37:31
[spoiler]
Na de. A háromtest-problémát azért hívják így, mert három test szerepel benne.
Három csillag, meg egy bolygó, az négy. Két csillaggal is ugyanúgy működött volna a sztori.
Ráadásul, ha jól emlékszem, az idegenek csillaga az alfa Centauri, ami csak hellyel-közzel hármas csillagrendszer, mert a rendszer harmadik tagja a másik kettőtől nagyon messze kering.
[/spoiler]
hümm
[spoiler]ez a háromtest-probléma ciki, de bennem se merült föl, hogy így mellényúlt, 2+1 vs 3+1.
de talán bújkálhatok azon érv mögött, hogy sosem tanultam csillagászatot, és a gondolkodást is megvetem :D
no sebaj

az AC-s emlékeid viszont sztem már nem stimmelnek, úgy rémlik messzebb voltak. de persze bizonyossághoz vagy föl kéne csapnom a digitális könyvet, vagy indítani egy google keresést, és mindkettő túlzottan megterhelő lenne pillanatnyilag  ^^" [/spoiler]

kikuchiyo

Harry Potter and the Cursed Child

Szembejött a könyvesboltban, nagy betűkkel rá volt írva, hogy a 8. kötet a Harry Potter-sorozatban, így nem bírtam neki ellenállni.

Arról a Harry Potter-sorozatról van szó, amelynek a szerzője kategorikusan kijelentette a 7. könyv után, hogy becsszóra befejezte, nem lesz több könyv, de tényleg, mert ezentúl más, felnőttebb témákkal akar foglalkozni. Úgy látszik, ez nem jött be, vagy csak hiányzott a figyelem, vagy éppen kellett a promóció a soron következő spinoff-filmnek, mert idén színpadra állítottak egy produkciót azzal, hogy a sorozat előzménye vagy folytatása, és a szemlézett kötet tulajdonképpen ennek a színdarabnak a szövegkönyve.

A két legfontosabb dolog, ami ebből következik: egyrészt ez egy dráma, dialógusokkal és rövid rendezői utasításokkal, tehát aki egy valódi folytatást vár tőle, az biztosan csalódni fog; másrészt ezt nem Rowling írta, a fülszöveg tanúsága szerint is csak ötleteket adott hozzá (bár a neve szerepel a szerzők között, így nyilván áldását adta rá).

Hogy milyen?
Olvasás közben olyan érzésem volt, mintha egy (nem is túl jó) fanfictiont olvasnék - belegondolva, végül is pontosan az.
A szereplők gyakran karakteridegen módon viselkednek, és a szerzők amolyan Star Wars prequel-szerűen megpróbálnak minél több elemet szerepeltetni az eredeti univerzumból abbéli igyekezetükben, hogy bizonyítsák, ez márpedig Harry Potter és hogy tudják, mit csinálnak.

A sztori részletezésébe inkább nem mennék bele, hátha van még, aki el akarja olvasni, elég annyi, hogy az 7. kötet (gyomorforgatóan nyálas) epilógusa után játszódik, amikor már az eredeti szereplők gyerekei járnak iskolába.
Illetve még annyi, hogy az eredeti sorozattal, annak is a harmadik kötetével kapcsolatos régi hasfájásom, hogy az időutazást, mint aktuális, később soha elő nem kerülő deus ex machina-sztorielemet csak úgy beemeli a történetbe, nem törődve a feltoluló kérdésekkel, hogy jó, de akkor miért nem mentek vissza az elejére és akadályozták meg pl. Harry szüleinek halálát.
Nos, ebben a könyvben vagy miben bőségesen kapunk repetát az időutazásból, arra talán választ is kapunk, hogy miért nem jó ötlet visszamenni a múltba és megváltoztatni egyszerűnek látszó dolgokat - kissé túlzásba is vitték, ahogy arra is példát ad a könyv, hogy a szereplők áldozata, önfeláldozása érdektelennek és súlytalannak fog tűnni, ha tudjuk, hogy a múltat meg lehet változtatni és a hibákat vissza lehet csinálni.

A kötet 8200 forintos árát utólag kissé túlzásnak érzem.
Failure is the default option

Kvikveg

WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Cloud

NLZ

Segítségeteket kérném, kéne valami olvasnivaló, ami hangos nevetésre késztetne :)
[reserved]

Cobra

Most vittük ki a választási tájékoztató füzetet, az nem elég? :)
Hide and fear, Cobra Commander is here !

NLZ

Quote from: Cobra on 2016-09-08, 23:03:24
Ja, az nem csak egy olcsó fanfiction volt?
[reserved]

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

SaiyaGin

Cobra

Quote from: NLZ on 2016-09-08, 23:21:22
Quote from: Cobra on 2016-09-08, 23:03:24
Ja, az nem csak egy olcsó fanfiction volt?
Szerintem az olcsó nem épp megfelelő jelző rá  :ejnye:
Egyébként meg passz, talán Excel Saga manga.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

NLZ

Oké, akkor úgy mondom, hogy szerethető karakterek legyenek benne :D

Ja és könyvre gondoltam, nem mangára :)
[reserved]

frozenstein

Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Most elolvastam angolul mind az öt kötetet, ezelőtt egyszer régen magyarul. Az első pár könyv egész jó volt, Terry Pratchett féle humorral, viszont az utolsó kettőt kicsit laposnak éreztem. Lehetett rajta nevetni egy pár jót azért.

Kvikveg

Chris Hadfield: An Astronaut's Guide to Life on Earth
Kozepes mennyisegu humorral megirt konyv. Annyira nem szorakoztato, mint Schwarzenegger konyve, de olvastatja magat. :)
A tortenet oskortol napjainkig irja le CH eletutjat, tapasztalatait a gyerkkoratol a NASAig stb.
Amin leginkabb szorakoztam az a "tegla alaku urhajos a kerek lukon at" hasonlat az egesz karrierjere. Kanadaikent nem sok eselye volt urhajosnak lenni, es ugy volt vele, hogy ha nem sikerul akkor is szep karrierje lehet, de azert mindig arrafele haladt, hogy hatha. Es sikerult. XD
Jo persze itt ulok es o meg arrol ir, hogy vadaszpilotakent eztmegazt csinal, hat, azert a sarki Beluskanak nem sok eselyt adok.
Ami szamomra erdekes volt, hogy az urjahoskikepzes borzalmasan, rettenetesen, kegyetlenul HOSSZU ideig tart. Irja, hogy a gyerekei azon viccelodtek, hogy neki tobb hazi feladata van, mint nekik.  :zomg:
Kozben csak ugy egy-ket mondatban van megemlitve, hogy Oroszorszagban is elt evekig, megtanult oroszul is, szoval... valoszinuleg meg egy ilyen kotet kijonne az elete tortenetebol, ha egyszer elkap egy jo irot.
Pozitivum, hogy hatarozottan tobbszor megemliti, hogy micsoda aldas, hogy a felesege tamogatta az egeszben, mert kulonben nem lehetne igy ahogy van csaladja es ilyen karrierje. Sokat utazott, dolgozott, sokat koltoztek, ugyhogy minden elismeresem elete parjanak, azert ezt nem mindenki szereti.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Próféta

Szuper lassú reakcióidővel:
Quote from: NLZ on 2016-09-08, 22:04:43
Segítségeteket kérném, kéne valami olvasnivaló, ami hangos nevetésre késztetne :)
Rejtő Jenő munkássága megvolt?

NLZ

Quote from: Próféta on 2016-10-31, 18:18:51
Persze, azon nőttem fel.
[reserved]

Kvikveg

Quote from: NLZ on 2016-10-31, 18:27:06
Quote from: Próféta on 2016-10-31, 18:18:51
Persze, azon nőttem fel.
xkcd konyv?

Próféta

frozenstein

The Complete Works of H.P. Lovecraft
Ez elég érdekes élmény volt eredeti nyelven, mert egy kicsit régies angolt használ az író. Pl.: shew=show, betwixt=between, meg a gay-t teljesen más értelemben használja mint amit én ismertem, ez szövegkörnyezetből nem volt egyértelmű rá kellet keresnem. A magyar Szukits féle kiadást már olvastam régebben, de jó volt most angolul is, bár ebook olvasó szerint 1100 oldal most néztem vagy fél évembe telt mire a végére értem.

frozenstein

Terry Pratchett & Neil Gaiman: Good Omens
Nevettem rajta egy pár jót, de jobbra számítottam. Lehet túl a magasak voltak az elvárásaim.

NLZ

Annyi év után újra belevágtam a rendes regények olvasásába.
Rögtön nyitottam is azzal, hogy Brandon Sanderson összes Cosmere művét elolvastam:
Mistborn Trilogy, Wax & Wayne 1-3, Stormlight Archive 1-2, Elantris, Warbreaker, Arcanum Unbounded novellák, White Sand prose.
Úgy érzem jól haladtam, március elején kezdtem neki és Goodreads szerint volt ez vagy 8500 oldal összesen. :)

Ezek után most belekezdtem Robert Jordan - Wheel of Time sorozatába, de az első kötet (The Eye of the World) közepénél is már vakaródzok, annyira nem csúszik le úgy, mint Sanderson írása.
Még kicsit szenvedek vele azt lehet parkolópályára rakom, mert hallottam a későbbi könyvek még rosszabbak, csak kiváncsi voltam, Sanderson hogyan varrta össze a sorozatot.
Vagy opció még, hogy elolvasom az összefoglalókat :D
http://encyclopaedia-wot.org/

Végülis olvasni való van más dögivel, már csináltam listát, aminek lehet sose érek a végére:
https://www.goodreads.com/review/list/69997720-nolzi?shelf=to-read
[reserved]

frozenstein

Paolo Bacigalupi - The Windup Girl
Egész jó kis disztópia regény. Sikerült meglepő fordulatokat produkálnia egészen az utolsó oldalakig. Tetszett a biopunk szemléletmód, meg a mindenféle nehézségek, amikkel az emberiségnek szembe kell néznie. Ebben a jövőben az űrutazás bizony felejtős, pontos dátum viszont nem volt, egyszer felbukkant valami 500 éves időintervallum, úgyhogy legalább annyival később játszódik.

frozenstein

Joe Hill: Horns
Egész jó volt, bár a flashback részeket néhol unalmasnak találtam, jobban érdekelt a jelen, amikor már kinőttek Ig szarvai. Lehet a filmet is megnézem.

frozenstein

Max Brooks: World War Z
Egy realisztikus (már amennyire a témától elvárható) zombi apokalipszis regény. Egész jó volt, bár nem vagyok kifejezetten otthon a témában, a hollywood-i filmek, meg a walking dead nekem kimaradt, néhány zombis anime amit láttam. Érdekes volt ez az interjúk a világ minden tájáról felépítés, szerintem kifejezetten jót tett neki, hogy nem volt egy konkrét főszereplő.

frozenstein

Ernest Cline: Ready Player One
Érdekes volt az Easter Egg Hunt. Tetszett az OASIS idillje mögött megbúvó disztópia is. Nem biztos, hogy filmet is megnézem, szerintem a regény ismeretében csalódás lenne.

Fazék

Quote from: frozenstein on 2018-07-10, 18:32:47
Érdekes volt az Easter Egg Hunt. Tetszett az OASIS idillje mögött megbúvó disztópia is. Nem biztos, hogy filmet is megnézem, szerintem a regény ismeretében csalódás lenne.
sztem ugyanolyan csalódás, mint a regény.
a filmben nyilván jócskán átszabták a könyvet, de alapvetően ugyanolyan egyszer fogyasztható valami.

sztem a könyv egy bénán megírt, túlhype-olt kockulás. ha papír formában vettem volna, akkor azonnal dobtam is volna föl jófogásra, de szerencsére csak leloptam elektronikusan.

Leara

Quote from: Fazék on 2018-07-10, 19:47:33

sztem a könyv egy bénán megírt, túlhype-olt kockulás.

EZ! Végre még valaki, aki nincs elájulva tőle. Számomra tipikus egyszer olvasós, felejthető könyv, nem is értem, miért van oda érte még a legkritikusabb ismerősöm is :D.
MAL

frozenstein

Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr Norrell
Kicsit lassan indult be az eleje, meg nem nagyon tudtam rájönni hova akar kilyukadni a történet, de a végén a csavar kifejezetten tetszett.[spoiler]Raven King just as planned. :appl:
Mondjuk a general happy end egy kicsit oda nem illőnek érződött, de nekem bejött.[/spoiler]

frozenstein

Umberto Eco: A rózsa neve
Angolul olvastam, mert annak idején az angol epub-ot sikerült beszereznem. A filmet valamikor régen láttam, de nem igazán emlékszem rá, úgyhogy voltak meglepő fordulatok benne. Meg a vége mintha más lett volna a filmben, de azt sem tudnám megmondani, hogy pontosan mi.