Filmek (minden, ami nem japán)

Started by Flaser, 2004-09-15, 11:18:12

Previous topic - Next topic

RE@L

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-06, 01:23:13
:3x3: Csak én vagyok olyan, akit semmiféle érzelmek nem fűznek a Transformershez? Jó, egy-kettővel játszottam gyerekkoromban, ill. láttam pár részt a Sat1-en vagy mi volt nekünk akkor (megmaradt a theme, hogy "Transzformersz podasztil szindiszkájsz"), de semmi több. :)
Hi there PAL!  :tezsvir:

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....
" - Faye Valentine (Cowboy Bebop)
Van ami kell van ami nem / újra itt, újra ott  remélem nem elkapkodott.

Rounin

Quote from: Fazék on 2006-09-06, 01:20:33
Kicsit élesebb képek Optimus Prime bácsiról...

http://img213.imageshack.us/img213/9031/1157478006133uc3.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/8558/1157478071738rq0.jpg

azt hiszem ezt a Transformers filmet elvárások nélkül ajánlott megtekinteni...

Ugly. O_o

Én képes voltam kisiskolásként, miközben a suli cirka 30 méterre volt a házunktól, reggel 6 előtt kelni, hogy meg tudjam nézni német adón^__^
Aztán valahogy elfelejtődött.
Szóval ez egy gyerekkori emlék megerőszakolása :hehe:

Ramiz

Én még csak nem is tudom, mi az, hogy Transformers, mert gondolom nem a műanyag átalakulós gagyesz játékokra gondoltok, hanem valami más, komolyabb alapja volt a dolognak. De tényleg átmehetnétek egy Transformers topikba a témával, ha nem gond. :)

12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Damnatus

#2763
Bár már vagy 1 éves, de most néztem meg a Che Gevara - Egy motoros naplóját! Kicsit néha idealizálja Che-t, de ettől függetlenül nagyon jó film. Ajánlom mindenkinek!

Edit:
Transformers-t én C64-ről ismerem, akkor tetszett. Kb. fél éve próbáltam megnézni a filmet, és 5 perc után delete. Viszont a zenéjét szeretem ;)

Ramiz

#2764
Te is megleptél. :)

1. Volt valami filmsorozat, nem? Mert műanyag játékból van 1000 féle, és nem vagytok oda a Lila sárkánygyíkért, nem várnátok kíváncsian a "Tökös Jack a kommandós" figurák alapján készített filmet, MÍG a Transformers teljesen lázba hoz, ergo nyilván nem a kis műanyag játékban van a titok, hanem valami rajzfilm- vagy filmsorozatban. Nem? Mert én nem tudom! És nem akartam leszólni a Transformerseket, basszus! Mennyi "felnőtt szemmel" sokkal gagyibb dologért vagyok oda én magam is!!! Utálom a felnőtt szemet!!!

2. Ennyinél már itt is több hozzászólás volt, és a film után, amit csak meg fogtok nézni, várható, hogy lesz még 40-50. Ennyiért sem hozol létre topikot? No mindegy, szerencse, hogy én imádok behalásra ítélt topikokat létrehozni. :angyali:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

1. kezdésnek tv-ben néztem külföldi csatornákon az eredeti sorozatot. az gyermekszemmel nagyon tetszett, majd a nálunk megjelent képregényt is szerettem. majd jó ideig eltűnt az életemből a Transformers, de pár éve belebotlottam pár friss képregénybe belőle és újból feléledt bennem a láz, elkezdtem begyűjteni az eredeti sorozatot. sajnos el kell ismerni, hogy a további sorozatok nagy része a hulladék kategóriába tartozik, egy részt sem bírok megnézni belőlük, és sajnos a film is elég gyengére sikeredett sztem is, de ettől még él bennem az eredeti iránt érzett rajongás :)

2. nem éreztem hogy annyira széttúrná a topic-ot, de legyen, létrehozok neki egy topic-ot, aztán majd úgyis kiderül mennyi embert érdekel.

Nakedape

Quote from: Ramiz on 2006-09-05, 13:54:25
Az egy nagyon király film! Főleg a színészek teszik azzá. Amikor a fiatal német tankosok énekelni kezdenek, hogy elnyerjék a parancsnokuk szimpátiáját és erőt öntsenek egymásba, az például zseniális jelenet. :)
hmm kezdek tőled megijedni :eek:
kiemelted azt   a részt amit ki akartam emelni belőle, h milyen jó, pl amikor a...
én is ott hidaltam le az árja tankosgyerekkórus, bakancsapkodás..kissé hatásos
:D :D :D :D
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Ramiz

Quote from: Fazék on 2006-09-06, 14:50:49
2. nem éreztem hogy annyira széttúrná a topic-ot, de legyen, létrehozok neki egy topic-ot, aztán majd úgyis kiderül mennyi embert érdekel.
Hát szerintem már megérte. :Kiraly:

Nakedape: :cool: :D

Beyond The Wall Of Sleep

Ellentétben a The Call Of Cthulhu-val, ez tényleg egy pocsék, majdhogynem Lovecraft-gyalázó film. Kevés pénzből csinálták, de ellentétben társával, úgy akarták megcsinálni, hogy úgy tűnjön, mintha sok pénzből csinálták volna. A színészek is gagyik, a hangosítás siralmas (ki-bekapcsoló sisergés a beszélgetések alatt...). Az egyedüli használható, kissé borzongató hangulatú jeleneteket pedig a Blair Witch Projectből lopták.

2/10


Angels With Dirty Faces

Klasszikus gengszterfilm James Cagney-vel az egyik főszerepben és Humphrey Bogarttal mellékszerepben.
A film két gyermekkori jóbarátról szól, akik együtt csavarogtak és lopkodtak. Az egyiküket, Rocky Sullivant (James Cagney) egy alkalommal elkapják és nevelőintézetbe csukják, a másikuk, Jerry Connelly (Pat O'Brien) megmenekül. Útjaik elválnak, Rockyból gengszter lesz, a börtönben is ül pár évet, Jerry pedig, elveszítve barátját és látva annak sorsát, a papi pályát választja. Amikor Rocky kiszabadul, felkeresi ügyvédjét, Jim Fraziert (Humphrey Bogart - aki miatt eredetileg megnéztem a filmet... ^^), mert amikor Rockyt lecsukták, abban egyeztek meg, hogy nem mártja be Jimet, hogy a (valamilyen illegális módon szerzett) pénzüket ne kobozzák el, viszont Rocky kiszabadulásakor feleznek, pénzt és státuszt is (azaz Jim beemeli Rockyt maga mellé a magasabb rangú gengszterek közé). Jim azonban terhesnek találja Rocky kérését és megpróbálja félretenni az útból, ez adja a történet egyik szálát. A másik szál pedig Rocky és Jerry viszonya, akik mindvégig régi és örök barátként tekintenek egymásra, ám mégis szembekerülnek egymással: Rocky "hálózatépítése" pont azokat a csavargó utcagyerekekre van a legnagyobb hatással, akiket Jerry meg szeretne menteni a gengszterségtől és a fiatalon való meghalástól vagy a börtönben rothadástól. Mivel mindketten pont onnan indultak, mint ezek a gyerekek - a "mocskos arcú angyalok" -, ezért mindketten érzelmileg is elkötelezettek a saját ügyüknek, és úgy gondolják, hogy a saját útjuk a jobb.
Finom karakterrajzokkal, izgalmas akciókkal és ügyesen felépített drámaisággal ellátott film, ami úgy vonja be és állítja egyszerre a két főszereplő mellé a nézőt, hogy az észre sem veszi. Két szimpatikus és érthető indítékokkal rendelkező, halálig jóbarát férfi, akik mégis egymással szembe kerülnek, de még akkor sem egymás ellen vannak - lenyűgöző és elvarázsoló film. Sok próbálkozást láttam hasonló történetekkel ugyanezt a drámai hatást felépíteni, de még egyet sem, aminek sikerült is volna az Angels With Dirty Faces sikkes, finom, ravasz módján elérni azt.
Melegen ajánlott minden korosztály számára.

10/10


Natural Born Killers - Született gyilkosok

Quentin Tarantino történetéből Oliver Stone rendezett filmet, amely rögtön a kultuszfilmek közé és a támadások kereszttüzébe került. A média és a tömegek által sztárolt és istenített szerelmespár története, akik nemhivatalos esküvőjük után elindulnak autóval Mexikó felé és végigmészárolják az útjukba kerülő településeket, a támadások szerint az erőszak dicshimnuszává vált és egyáltalán nem azt mutatta be, hogy a média mennyire rossz irányba befolyásolja az embereket - no meg persze milyen sajtóvisszhangot vár az ember egy olyan filmmel kapcsolatban, ami éppen a médiát, a közembereknek szóló, agymosást végző tévéshow-kat, a híradókat és a bulvárlapokat támadja?
Tarantino egy riportban azt mondta, hogy Stone teljesen átalakította a történetét, félreértette és elrontotta az egészet, Oliver Stone-t meg amúgy sem szeretem annyira (se a filmjeit, se a fickó egyre inkább populáris irányba hajló és (régen is, ma is mindig) biztos sikerekre utazó stílusát), míg Tarantinonak a korai filmjeit nagyon kedvelem. Vegyes érzelmekkel ültem le tehát a film elé.
A lényegre térek: csalódnom kellett a filmben. Maga a történet jó, a színészeket pedig remekül megtalálta a rendező. A forgatókönyv azonban túlságosan összeszedetlen, kaotikus és értelmetlenül csapongó, a rendezés pedig egyszerűen pocsék. Értem én, hogy mi volt a koncepció, egyszerűen csak rohadtul nem működik, pocsék egy koncepció volt ez, na. Oliver Stone úgy gondolta, hogy ez a kicsit őrült, rengeteg erőszakot tartalmazó sztori és a média befolyásáról szóló, a szerelmespár történetére ráépülő külső mondanivaló is kaotikus, zavaros előadási stílust igényel, ezért sokféle filmre, többféle szűrővel, jónéhány fajta színes megvilágítást alkalmazva, rengeteg vágással készítette el a filmet, mindezeket össze-vissza, teljesen ötletszerűen keverve. Az egyik pillanatban mintha valami drogos film tripjét nézné az ember, utána egy olcsó költségvetésű béna tévés sci-fi film ugrik be az embernek a hü1ye kameranézetekről meg a fényekről, aztán már kezd hasonlítani egy rendes filmre, amikor néhány gyors és indokolatlan bevágás után úgy érezzük, mintha egy kisgyerek kezébe adott kézikamerával rögzített felvételeket néznénk... és ez így megy végig. Szerintem Stone alapvetően melléfogott ezzel az ötlettel, a kaotikus és elborult "out-of-control" szituációkat vagy történeteket sokkal inkább távolságtartóan, hidegen és számítóan kigondolt stílusban kell felvenni, és ami a legfontosabb: egységes stílusban. Így a néző egyre jobban a film hatása alá kerül majd, ahelyett, hogy állandóan kizökkenne és "kívülről", a film szövetéből erőszakosan kiszakítva szemlélje az extravagáns vágásokat és hipervad színű fényeket. A debil, szatirikus humor szintén többet árt a filmnek, mint használ: elleplezi, elkeni a komoly mondanivalót.
Az már csak hab a tortán, hogy a médiára vonatkozó részekből sokkal többet ki lehetett volna hozni egy kis gondolkodással, az értelmetlen tévelygésekből és veszekedésekből pedig kevesebb is túl sok lett volna. Egy jelenet volt, ami viszont teljességgel lenyűgözött, olyan zseniálisan el volt találva és meg volt valósítva, ez pedig az "I love Mallory" jelenet, az, ami Mallory otthonában uralkodó viszonyokat mutatja be (alkoholista, a lányát szexuálisan zaklató apa, be nem avatkozó anya) amolyan tipikus olcsó tévés komédiasorozat stílusban. Az a jelenet tényleg gyilkos.
Egyszóval sokkal több van ebben a témában, mint amit Oliver Stone büszkén vigyorogva kihozott belőle. Nagyon kíváncsi lennék, hogy hogyan csinálja meg ugyanezt a filmet Tarantino vagy mondjuk Takashi Miike.

4/10


Dark City

A Mátrixra kísértetiesen hasonlító történetű és jelenetekkel rendelkező film, ami azonban egy évvel korábban készült... (Makes one think.) Itt is a valóságnak gondolatokkal való befolyásolásáról van szó, van egy fenyegető kinézető, feketébe öltözött titkos társaság is, akik az igazság elleplezésén dolgoznak és megölik azt, aki túl sokat tud, a főhős pedig szintén zavart, nem tud semmit és üldözik mindenhová. A történet, ami szép lassan kibontakozik, izgalmas és ügyesen vezetett, a dolgok azonban kevésbé állnak össze talán a végén, mint várná az ember, és kicsit erőltetettnek tűnik a magyarázat a gonosz idegenek mesterkedésére, valamint a film befejezése nagyon nem befejezés: gyakorlatilag semmi nem dől el, egyedül a romantikus szálat zárják le, ám a történet szempontjából kábé százszor olyan vastag szálakat egyszerűen figyelmen kívül hagynak, így eléggé vegyes és - a film első fele alattiakhoz képest - negatív érzésekkel áll fel az ember a film után.

6/10
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Damnatus

#2768
Hét szerintem meg nagyon jó film a Született gyilkosok! És pont az a jó, hogy kaotikus. Szerintem épp ezt mutatja be Stone, hogy azegész "Tidzta káosz" és ehhez jó eszközöket használ.

A panzerlied-et meg netről le tudjátok tölteni!

Próféta

#2769
@ Dark City:
1. Vééééégre nem csak én mondom, hogy az executive producer a Wachowskiék kezébe nyomta a recycled forgatókönyvet. (No jó, eddig se csak én mondtam.) Egyáltalán nem lepett meg, hogy az első Mátrix kimondottan tetszett, a folytatásoktól meg herótot kaptam. Hja igen, az elsőnek a sztoriját még volt honnan nyúlni.
2. Nos igen, a kritikád talán jogos, de ebben a filmben az atmoszférateremtést szokták szeretni, nem az igényes mondanivalót vagy magyarázatokat :)
De az operatőri munka, a szokatlan és  hangulatépítés, a sötét berendezések, átalakuló, meghatározhatatlan korszakra emlékeztető retro város, a szüreális díszletek a nézőre (vagy legalábbis rám) valamiféle sötét, tudat alatti hatást gyakorol, és én ezért imádom ezt a filmet.
3. Azért le tudnád írni spoilerbe, hogy szerinted mi az a szinte semmi, ami nem dőlt el a végén? Én nagyjából kereknek találtam a befejezést. Hiányozni legfeljebb előzmények hiányoznának, de azokat miért ne hagyhatnák meg a néző fantáziájának?
[spoiler]Ez a film azt az elvet "hirdeti", hogy az érzelmek (különösen a szerelem) a racionálé felett állnak, és fontosabbak a nyers adatoknál, emlékeknél, a világ anyagi körülményeinél. A Stranger-ek ezt nem tudták belátni, bármennyire vizsgálták az adott kérdést, és ezért pusztulniuk kellett. Az az egy, amelyik megpróbált emberré válni, egy kis haladékot kapott, mert megtapasztalta az érzelmeket, ha nem is értette meg őket.
Csakúgy, mint Proyas másik híres/elismert filmje, a Holló, ez a mű is mintha azt mutatná be, hogy a sötét, kilátástalan világban a szeretettel világos, reménnyel teli jövőt lehet teremteni.
Tudom, csöpp csöpp csöpp az egész. De kövezz meg, ez a stílus nekem bejön :)
[/spoiler]

Ramiz

Quote from: Próféta on 2006-09-06, 19:47:17
3. Azért le tudnád írni spoilerbe, hogy szerinted mi az a szinte semmi, ami nem dőlt el a végén? Én nagyjából kereknek találtam a befejezést. Hiányozni legfeljebb előzmények hiányoznának, de azokat miért ne hagyhatnák meg a néző fantáziájának?
[spoiler]Mi lesz az idegenekkel? Nem igazán tudjuk. Más is képes lesz a gondolataival alkotni? Mert akkor nem lesz ilyen egyszerű a dolog. A srác miért tud? Csak a doki mindentmegmagyarázó széruma miatt? Vagy az idegenek emlékei miatt? Nem magyarázat! Valamint mi lesz a srácból? Diktátor? Valamint nagyon elnagyolt az emlék-írás. Amikor a dokit látjuk egyszer emlékekeket kavarni, csak irányvonalakat ad meg, hogyan tudnának olyan finomságokat összerakni, mint hogy emlékezzen pont egyvalakire mint feleségére, és az őrá? Valamint nagyon erőltetett gondolat, hogy rendszeresen mindenkinek átírják az emlékeit, és felesleges is. Úgysem tudnak ennyi embert tanulmányozni, és ilyen barbár módszerekkel főleg nem. Sokkal értelmesebb lenne pár egyedet használni csak. Valamint ha az idegenek a valóságot is át tudják alakítani az elméjükkel, minek szórakozni késekkel? Csinálnak egy tíztonnás súlyt a srác feje fölé és halott! Vagy egy lyukat a lába alá. Vagy akármi. Stb. Tele van ilyen látványos jelenetekre lehetőséget adó, de indokolatlan ötletekkel a film. Nekem kellenek válaszok.[/spoiler]

Quote from: Próféta on 2006-09-06, 19:47:17[spoiler]Ez a film azt az elvet "hirdeti", hogy az érzelmek (különösen a szerelem) a racionálé felett állnak, és fontosabbak a nyers adatoknál, emlékeknél, a világ anyagi körülményeinél. A Stranger-ek ezt nem tudták belátni, bármennyire vizsgálták az adott kérdést, és ezért pusztulniuk kellett. Az az egy, amelyik megpróbált emberré válni, egy kis haladékot kapott, mert megtapasztalta az érzelmeket, ha nem is értette meg őket.
Csakúgy, mint Proyas másik híres/elismert filmje, a Holló, ez a mű is mintha azt mutatná be, hogy a sötét, kilátástalan világban a szeretettel világos, reménnyel teli jövőt lehet teremteni.
Tudom, csöpp csöpp csöpp az egész. De kövezz meg, ez a stílus nekem bejön :)[/spoiler]
  :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Mattanja

Természetfeletti akciófilm légbőlkapott ötletekkel és egy kevés valós dologgal, Keanu Reeves főszereplésével - nem több.
בטחו בו בכל עת עם שפכו לפניו לבבכם אלהים מחסה לנו סלה׃
8]]=((

Ramiz

#2772
Cyring Freeman - anime feldolgozás. Tetszetős, egész jó hangulatú, de pár dolgot megváltoztattak az animéhez képest, és az mind hátrányára vált a történetnek és a hangulatnak.

6/10



btw. Az idő urai dvd-n kapható magyarul?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Asszem igen (vagy talán csak VCD-n).
Bevásárlóközpontok vagy könyveshodályok (Alexardra, Libri) óccsófilm-turkálóiban érdemes körülnézni.
Failure is the default option

kikuchiyo

Egy igazai klasszikus 1941-ből, Humphrey Bogarttal a főszerepben.

Az alakítások és a szövegek brilliánsak, a sztori Leslie L. Lawrence-szintű.
Érdekes volt az a hitchcocki megoldás, [spoiler]hogy a címben szereplő felbecsülhetetlen értékű sólyomszobrocska igazából elő sem kerül a történet folyamán.[/spoiler]
Failure is the default option

Ramiz

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-08, 00:19:44
Egy igazai klasszikus 1941-ből, Humphrey Bogarttal a főszerepben.
:cool:

Van még sok Bogart filmem, ha kell. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Önre bízom az ajánlást, Főúr. :)
Failure is the default option

Próféta

Szerintem is nagyon  :cool: a film, de:
Quote from: kikuchiyo on 2006-09-08, 00:19:44a sztori Leslie L. Lawrence-szintű.
:wtf: Dashiell Hammet-szintű, esetleg :)
Mondjuk nem nagyon ismerem a mestert, de gondolom nem viccből hívják a krimi egyik ősatyjának Sam Spade megalkotóját.

EDIT: Jó Bogart-film jöhet ide is :)

kikuchiyo

Mondjuk a Casablancát én is tudom ajánlani, ha még nem láttad, de egyebet nem tudok, Ramiz a szakértő...
Failure is the default option

Próféta

Quote from: kikuchiyo on 2006-09-08, 00:51:30
Mondjuk a Casablancát én is tudom ajánlani, ha még nem láttad, de egyebet nem tudok, Ramiz a szakértő...
Az megvolt, persze, többször is. Mondjuk az is igaz, hogy utoljára 6-7 éve láthattam, valamikor majd meg kéne nézni felnőttebb fejjel is.

szóval Ramiz?

Ramiz

#2780
Hmm, lássuk csak... :)

Key Largo

A Key Largo kétségkívül egyike a legjobb Bogart filmeknek. Minden együtt van: érdekes történet, remek színészek, feszes hangulat.
A történet főszereplője Frank McCloud, a második világháborúból visszatért kiábrándult katona, aki rájött, hogy míg ő a semmiért harcolt és vesztette el barátait, otthon Amerikában a gengszterek kerültek hatalomra. Meglátogatja elhunyt társa apját, az hősként próbál tekinteni rá, és ő az öreg kedvéért - és barátja emlékének kedvéért - eljátssza a hőst és sokat dicséri az öreg elhunyt fiát. Azonban egy trópusi hurrikán érdekes helyzetet teremt, és az öreg fickó hoteljében egy éjszakára ott marad Johnny Rocco is, egy híres gengszter, aki most szeretne visszatérni Amerikába, valamint egy nyomozó, akit Rocco rabul ejtett, és nem utolsósorban az öreg fickó lánya, Nora. Frank pedig nehéz döntések elé kényszerül, szembekerül egymással a saját büszkesége és a puszta életösztöne...
Lenyűgözően izgalmas és bár érdekes kérdéseket felvető, de nem az unalmas moralizálás hibájába eső film. (Régen még tudtak filmeket csinálni...) Humphrey Bogarton kívül más híres színészek is játszanak a filmben, többek között Edward G. Robinson, a híres gengszerszínész, aki Johnny Rocco szerepét játssza, és Lauren Bacall, Bogart felesége, Nora szerepében.


A Sierra Madre kincse (The Treasure Of Sierra Madre)

Humphrey Bogart talán a magányos, határozott, cinikus férfi szerepeiről a leghíresebb (Rick Blaine, Sam Spade, Phillip Marlowe), de hogy mennyire nem csak ez az egy arca van, arra remek (és egyáltalán nem egyedüli!) példa a Sierra Madre kincse. Egy igazi klasszikus kalandfilmet kapunk, ahol Bogart egy lelkes, ám teljesen amatőr aranyásóként indul neki a hegyeknek barátjával és egy tapasztalt, idősebb aranyásóval, hogy megcsinálják szerencséjüket. A film első fele könnyedebb hangulatú, rengeteg vicc és humoros jelenet van benne, Bogart e téren is kiválóan teljesít (imádom ezt a fickót! ^^). Az aranyásás pedig nehéz mesterség, mire elsajátítják és mind a hárman kemény tempóban dolgozni kezdenek, sok mindenen keresztül kell menniük. Azonban hármuk jó kapcsolata meredek ívben romlani kezd, amikor megtalálják az első gazdag aranytelért, mert a bizalmatlanság pillanatok alatt megmérgezi szívüket. A tapasztaltabb fickó látott már ilyet, ezért ő a legvisszafogottabb, de azért ő is elássa az aranyát. A vidám és lelkes Fred pedig teljesen megváltozik, személyiségét eltorzítja a gazdagság kézzelfogható közelsége. A film hangulata is komorabb lesz, itt már inkább drámát látunk, mint komédiát vagy kalandfilmet. A történet vége azonban rejteget még meglepetéseket, mielőtt kiderül, hogy mi lesz a sorsa a három "barátnak" és a rengeteg aranynak...
(A film egyébként az ötvenkettedik az imdb "A 250 Legjobb Film" toplistáján.)


To Have Or Have Not

Humphrey Bogart film egy Hemingway-regény alapján? Ez valami nagy finomság lehet, gondolhatja a néző látatlanban is, és teljesen igaza van (bár állítólag a kész forgatókönyvnek már nem túl sok köze van a Hemingway-könyvhöz - én nem olvastam, nem tudom). Ha még azt is hozzátesszük, hogy ez Lauren Bacall és Bogart első közös filmje, ahol megismerték egymást és ami után egy évvel összeházasodtak, akkor még inkább felszítottuk a Bogart-fanok érdeklődését.
Steve Morgan kapitány a horgász hajlamú turistákból él Martinique-ben: hajójával kiviszi őket a tengerre és segít nekik minél nagyobb halakat fogni. Igyekszik magát távol tartani a második világháború káoszától, ami erre a szigetre is elér: a franciák is az önállóságért küzdenek és a helyi lakosoknak is megvan a maga függetlenségi mozgalma, mióta a franciák kolonizálták őket. Steve azonban valahogyan mégis egyre jobban belekeveredik a zűrös politikai játszmákba, úgyhogy kisebb-nagyobb mértékben kénytelen állást foglalni. Ezután veszedelmes küldetéssel bízzák meg, amit egyáltalán nem akar elvállalni, ám nemcsak büszkesége tiltakozik a visszakozás ellen: egy nő, méghozzá egy veszedelmes, szép nő is meghódításra vár...
A film sok szállal kötődik a Casablancához, de nem próbálták lemásolni vagy megismételni azt, nincs drámai szál, egyszerűbb és harsányabb a romantikus szál, több a könnyed, vicces hangulatú jelenet, egyszóval egy egészen más stílusú filmet készítettek, és így a leghíresebb Bogart-filmmel kapcsolatos hasonlóságok tényleg csak előnyére váltak a filmnek és nem hátrányára. A To Have Or Have Not legnagyobb erőssége pedig mindenképpen Bogart és Bacall finom incselkedése, játszadozása, aminek külön jelentőséget ad az, hogy valószínűleg a két színész számára ezek a jelenetek a valóságban is pontosan azt jelentették, mint a karaktereik számára...


A nagy álom (The Big Sleep)

A The Big Sleep egy remek, egy kissé A Máltai Sólyomra emlékeztető krimi. Az azonos című kiváló Raymond Chandler regényből készült, ami már magában is nagyon biztató. A kérdés az volt, hogy sikerül-e filmre vinni a Chandler-regények tipikus sötét, nyers, fenyegető, ugyanakkor nagyon laza és cinikusan vicces hangulatát. Az eredmény meglepően jó, bár természetesen Raymond Chandler gyönyörű kifejezéseit és szóvirágait filmen lehetetlen visszaadni. Bogart rutinosan és meggyőzően hozza Phillip Marlowe, a cinikus, kiégett, pimasz és vakmerő magánnyomozó szerepét, Bacall boldogan asszisztál mint a film noir krimik (és Raymond Chandler könyvek) tipikus femme fatale-ja, a film rendezője pedig Howard Hawks, aki a To Have Or Have Not-ot is rendezte - csak hogy teljes legyen a kép.
A történetről sokat nem szeretnék elmondani. Kicsit nehezen követhető, még A Máltai Sólyom történeténél is nehezebben, és míg a könyv esetében bármikor meg lehet állni gondolkozni vagy visszalapozni, egy filmnél ez nem működik. Ezt szerencsére a rendező is tudta, és a pörgősebb részek után mindig hagy egy kis időt megemészteni az eseményeket, azonban a film még így is nehezen követhető, igazi kihívás elsőre minden apró szálat és utalást megérteni. Fáradtan ne üljetek le elé, ha rám hallgattok.
(A film egyébként a százhatodik az imdb "A 250 Legjobb Film" toplistáján.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Próféta


Lythis

Hmm.. Dark City-t is meg kéne néznem újra.. Megkérdezhetem, hogy ti honnan szereztétek be? Gondoltam megszerzem ugyanis dvd-n, de tudtommal kishazánkban nem adták ki, csak vhs formájában... vagy simán avi?
Ramiz: nemhiszem, hogy le lehetett vona zárni rendesen. Vagy te mit láttál volna szívesen pl? [spoiler]ha jól emlékszem célozva volt benne rá, hogy az idegenek a napfénytől kipurcannak, vagy mi, ahogy a vizet sem bírták... habár elég rég láttam, szal lehet, hogy keverem valami mással[/spoiler]


Rrrrrrr!

Francia vígjáték ősemberekről, és az első bűntényről (mert a sámán bosszúból leöli azokat, akik "elgázolták" a kutyáját...), valamint törzsek közti háborúról, mivel csak az egyik törzsnek van birtokában a sampon, és a hajápolás titka. Ami esetleg jó poén van benne, azt sikeresen elnyomják az agyonerőltetett viccesnek szánt dolgokkal. Nevetni nem tudtam rajta, max egy-két halvány mosolyra futotta. Én kerülném, mint a rossz pénzt, de persze lehet, hogy valakinek elnyeri a tetszését...
ha muszály pontozni, akkor 1-1,5-öt adnék neki egy 10-es skálán.

Ramiz

#2783
Lythis: nem tudom, ha nem lehet lezárni, nem kezdek neki filmet csinálni belőle, nem igaz? Ami ilyen agyalós-csavaros sci-fi/krimi sztori, azt mindig le kell tudni zárni! A művészfilmeknek meg a többinek maradhat a nem lezárt befejezés, de ezeknek szerintem nem.
BTW: muszáj

Mindenki figyelmébe! Ma este 23.30-tól az MTV-n egy zseniális filmet adnak: Kiss Kiss (Bang Bang) a címe, és nem összekeverendő a néhány hónapja a mozikba került vacakkal. Ha ébren vagytok vagy fel tudjátok venni magatoknak, ne hagyjátok ki!
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: Ramiz on 2006-09-09, 21:40:12
Mindenki figyelmébe! Ma este 23.30-tól az MTV-n egy zseniális filmet adnak: Kiss Kiss (Bang Bang) a címe, és nem összekeverendő a néhány hónapja a mozikba került vacakkal. Ha ébren vagytok vagy fel tudjátok venni magatoknak, ne hagyjátok ki!
azt a "vacakot" láttad? Mert én és Nakedape is marhajól szórakoztunk rajta, szóval sztem egy megtekintést megér :)
Persze semmi különösebben filmtörténeti nincsen benne, de igencsak szórakoztató.

sajnos mivel az említett idióta itt volt, ezért gépen néztünk filmet, nem néztem újságot, se fórumot ilyen későn, különben lehet hogy tv elé is leültünk volna, mert már annyiszor emlegetted ezt a régebbi kiss kiss bang bang-et, hogy szívesen megnéztem volna.

Nakedape

#2785
sztem mindkét kiss kiss bang bang jó volt:) bár a régit csak régen láttam

edit: van harmadik is, de az tényleg rossznak tűnik
http://imdb.com/title/tt0061870/
:D
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Draconire

Dead or Alive ---Látta már valaki?
A játékot nem igazán ismerem, csak annyit tudok, hogy csajok ütik egymást benne, és ahogy látom a film is erről szól...valószínűleg csak miattuk fogom megnézni XD

Ramiz

Nem a vacak szót kellett volna használnom, mivel nem láttam, egyszerűen csak baromira idegesít, no meg Val Kilmert is utálom. Szóval nem akartam titeket eltántorítani az új filmtől, hanem a régit akartam nagyon ajánlani. Sorry a béna fogalmazásért. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

#2788
Quote from: Ramiz on 2006-09-10, 12:04:25
Nem a vacak szót kellett volna használnom, mivel nem láttam, egyszerűen csak baromira idegesít, no meg Val Kilmert is utálom. Szóval nem akartam titeket eltántorítani az új filmtől, hanem a régit akartam nagyon ajánlani. Sorry a béna fogalmazásért. :)
Val Kilmert én se kedvelem különösebben. régen volt pár jó szerepe pl Top Secret!, The Doors, Tombstone, de tény hogy az utóbbi jópár évben szinte csak szemétben szerepelt, de ebben a 2005-ös Kiss Kiss Bang Bang-ben egy meleg nyomozót alakított és sztem egész jól :)

Lythis

Ramiz: a Dark Citiy-re én eleve nem mondanám, hogy fűdemainstream alkotás, és szerintem amit el akart mesélni, az benne is volt. Nemhinném, hogy kötelező dolog lenne lezárni, mert így több benne a lehetőség. Ráadásul, ha a "mi lesz ezután" rész is annyira izgat, akkor akaratlanul jönnek az olyan kérdések, hogy "miért lett ez", mint pl honnan szedték össze az embereket, és hogyan? Van e még ilyen létesítmény, ilyesmik. Végsősoron mondjuk szerintem tudom, hogy kb mi zavar, én az anime-k egy részével vagyok így, amiket nem zárnak le. Érdekes módon nekem ez úgy volt jó, ahogy.
(a btw-es részt nem értem, hogy miért van ott)


Gmer: már tudok a filmről egy ideje... játszottam DoA-val is anno, és utána volt szerencsém a trailerhez... Az előzetesek alapján nemhiszem, hogy bármi jó kisülhet belőle...