Main Menu

Noir

Started by RE@L, 2005-05-14, 22:59:17

Previous topic - Next topic

.Attila

Quote from: RamizDe én nem errõl beszéltem. :) Nem a szervezet célja volt... hanem csak várható. A dramaturgia szempontjából.
Mint ahogy CB SPOILER Spike halála is várható volt ;)

Ramiz

Igen. De nem is mondtam, hogy ez feltétlenül hiba, csak nekem itt nem tetszett. Viszont a CB-ben direkt utalnak rá, és nem voltam benne biztos, hogy a Noirban is. (Amúgy #1: a CB-s dolgokról a CB-s topicban :) nem kell mindig a CB-vel jönni... ;) Amúgy #2: CB-s értekezésem a témáról.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

RE@L

Énis figyeltem hogy mennyire hasonlítanak az órán....
Viszont csak a hosszú haj miatt.....!!!!
A szervezetnek meg nemazvolt a célja, 1 edül Altena akarta Noir-t hogy megtisztítsa a szervezetet...

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....
" - Faye Valentine (Cowboy Bebop)
Van ami kell van ami nem / újra itt, újra ott  remélem nem elkapkodott.

Ramiz

Akkor most hogy is van ez?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

.Attila

Quote from: RamizAkkor most hogy is van ez?
Mi hogy van?

Ramiz

Csak Altena partizánkodott a szervezeten belül? Mint Ikari Gendo?

RE@L

Hatalmi harcok voltak a szervezeten belül, és Altena valahogy önnálló tudott lenni Chloe fölött teljes irányítása volt ,ergo volt 1 harci kutyája+a Manor -on lakott ami szent terület tehát szinte a többiek nemtudtak beleszólni közvetlenül a konspirációjába... SPOILEREzért keresték fel a végén Mirielle -t mert azt akarták hogyha már nemtudják megakadályozni a Noir feltámasztását akkor az 1 ik a 2bõl már az õ emberük legyen(Mirielle) Ezért voltak élethûek a próbák hiszen akik küldték a név nélküli hullákat nekik foggalmuk se volt arról hogy irányítják õket.SPOILER

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....

.Attila

Quote from: White SeeDAmúgy szerintetek mi lett a legvégén?

spoiler
Lelövik egymást?
end
Mi? Hogy a két lány lelövi egymást? Ugyan... A két lövés az õ pisztolyaikból jött, de egymást lelõni...

.Attila

Miután rájönnek, hogy az öldöklés nem jó dolog, lelövik egymást? :wtf:
Emlékezz arra, hogy mit mondtak az urak, amikor elment a 2 hölgy mellettük.

Ramiz

Azt a két lövést én sem értettem, de a végét amúgy is alig (pl Altena utolsó beszédét, majd a rémületét, amikor lezuhant), úgyhogy két lövésen már fenn sem akadtam, a többi 200'000 lövés után. :)
Különben is, miért jöttek volna rá, hogy "az ölés nem jó dolog"? Egy bérgyilkos meg egy kinevelt gyilkológép?

.Attila

Quote from: RamizAzt a két lövést én sem értettem, de a végét amúgy is alig (pl Altena utolsó beszédét, majd a rémületét, amikor lezuhant), úgyhogy két lövésen már fenn sem akadtam, a többi 200'000 lövés után. :)
Különben is, miért jöttek volna rá, hogy "az ölés nem jó dolog"? Egy bérgyilkos meg egy kinevelt gyilkológép?
Régebben néztem már, de mintha errõl konkrétan mondtak is volna pár szót az utolsó részben.
SPOILER
Altena egy célja: összehozni a Noirt, bármi áron. Gyakorlatilag kinyiratta a Noirral még a papnõit is. Aztán maradt õ utolsóként, és még a saját életét is feláldozta... volna, de Kirika nem lõtt, mert elege lett a gyilkolásból. Kirika-nak már onnantól kezdve elege volt az egészbõl, hogy lelõtték a festõ barátját. Sõt, továbbmegyek: már az öreg, volt katona megölése sem ment olyan könnyen.

Ramiz

Ez megmagyarázza Altena elkeseredett arckifejezését... (Holott maga a halál tudata mintha nem zavarta volna.) De azért azt még mindig furcsának találom, hogy az öreg katonát nehezen ölte meg, a többi 1000 áldozatát meg szemrebbenés nélkül.

ui. furcsa, hogy most így színezgetünk, holott eddig is sok spoiler volt, és nem színeztük ki... :rolleyes:

.Attila

Quote from: RamizEz megmagyarázza Altena elkeseredett arckifejezését... (Holott maga a halál tudata mintha nem zavarta volna.) De azért azt még mindig furcsának találom, hogy az öreg katonát nehezen ölte meg, a többi 1000 áldozatát meg szemrebbenés nélkül.
Furcsa? Mitõl furcsa? Látja, hogy az öregember másokon segít, és még azt is, amit õ kap, azt is másoknak adja, vezeklik a múltban elkövetett bûneiért. És neki meg kell ölnie... nem teheti meg, hogy nem öli meg, különben ott vége a Noir mint megbízható bérgyilkos hírnevének, és akkor sose tudja meg, ki õ. Ellentmondásos, és ez Kirika egyik legnagyobb problémája.

Ramiz

Hát... nem tudom. Ezek szerint nem az ölésbõl lett elege, hanem csak abból, hogy más diktáljon neki? Az arctalan öltönyösöket azért nem volt erkölcsileg elítélhetõ megölni, mert nem volt személyiségük. Ha kiderül volna az egyikrõl, hogy szabadidejében beteg gyerekeket tanít olvasni, akkor más lett volna a helyzet(?)...

.Attila

Quote from: RamizHát... nem tudom. Ezek szerint nem az ölésbõl lett elege, hanem csak abból, hogy más diktáljon neki? Az arctalan öltönyösöket azért nem volt erkölcsileg elítélhetõ megölni, mert nem volt személyiségük. Ha kiderül volna az egyikrõl, hogy szabadidejében beteg gyerekeket tanít olvasni, akkor más lett volna a helyzet(?)...
Váááááááááááá! Nem érted, de nagyon!
Az öltönyösök az életükre törtek, könyörgöm! Ha nem ölik meg õket, õk halnak meg. Az öreg volt katona meg feladat volt, mégha igazából álfeladat is, nem önvédelem.  Ha belegondolok, lehet, hogy nem is véletlenül választották azt a katonát. Pontosan tudták, mit csinált az korábban. Utólagosan büntetésbõl meg akarták ölni? Ugyan... egy öregember, aki segít másokon, és le kell lõni, hogy mi az indok, az mind1. Azt akarták, hogy Kirika átmenjen ezen a próbán.

Raggie

fight! : )                       hû de genyó vagyok...
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Egy öreg ide vagy oda... õ se volt angyal... mikorra harcképtelen lesz valaki, könnyû sajnálni a dolgokat. Amúgy meg egy bérgyilkos sosem számíthat arra, hogy "biztos olyasvalakit kell megölnöm, aki megérdemli... plusz vissza is fognak lõni az emberei..." ... ez erkölcsi kibúvó-keresés. Egy bérgyilkos nem keresgél kibúvókat.

.Attila

Quote from: RamizEgy öreg ide vagy oda... õ se volt angyal... mikorra harcképtelen lesz valaki, könnyû sajnálni a dolgokat. Amúgy meg egy bérgyilkos sosem számíthat arra, hogy "biztos olyasvalakit kell megölnöm, aki megérdemli... plusz vissza is fognak lõni az emberei..." ... ez erkölcsi kibúvó-keresés. Egy bérgyilkos nem keresgél kibúvókat.
Kirika nem bérgyilkos!
Az öregúr esetét meg ferdíted. Nem volt angyal a múltban, és ezt õ maga is tudta, ezért segített öreg korára másokon, figyelmen kívül hagyva a saját igényeit, miközben tudta, hogy hiába vezekel, és régi bûnt lemosni nem tudja.
Egyébként nem értelek. Egyszer azt írod, hogy olyan könnyen lövöldöznek le bárkit, most meg azt, hogy ez természetes, mert bérgyilkosok.

Ramiz

Igen, de más bérgyilkosos sztorik nem arról szólnak, hogy õk most miért is gyilkolnak, meg hogy talán nem kéne, meg hogy szegény célpont milyen jó ember... Szóval ez a kettõ, amit felemlítettél, szerintem nem üti egymást.

.Attila

Quote from: RamizIgen, de más bérgyilkosos sztorik nem arról szólnak, hogy õk most miért is gyilkolnak, meg hogy talán nem kéne, meg hogy szegény célpont milyen jó ember... Szóval ez a kettõ, amit felemlítettél, szerintem nem üti egymást.
... más bérgyilkosos sztori? Szóval a Noirnak is ilyen szokványos bérgyilkosos sztorinak kellett volna lennie?
Ez nem a bérgyilkos szakmáról szól. Bocsi, ha most egy kicsit sértõ leszek, de szerintem semmit nem értettél meg az animebõl.

Ramiz

- Szerintem is több mint elég szokványos bérgyilkosos sztori van, de mégis szívesebben néztem volna (vagy hagytam volna abba) a Noir-t, ha olyan, és nem akarnak a bérgyilkosos cselekmény alatt egy egész másfajta mondanivalót lenyomni a torkomon.
- Szerintem sem arról a szakmáról szól.
- Lehet, hogy nem értettem, de ezt már elismertem. :lazza: * Azért próbálkozok. De basszus! végignéztem és ezeket akkor is így gondolom, ha nem értettem - vagy nem úgy értettem, ahogy te.

---
* : már csak azért is, mert Rouninnak nem ment :hehe:

.Attila

Quote from: Ramiz- Szerintem is több mint elég szokványos bérgyilkosos sztori van, de mégis szívesebben néztem volna (vagy hagytam volna abba) a Noir-t, ha olyan, és nem akarnak a bérgyilkosos cselekmény alatt egy egész másfajta mondanivalót lenyomni a torkomon.[/SIZE]
Ja ha az anime stílusa, története nem jön be, az más. De akkor ezt mondd ;)

Ramiz

Ha csak ennyit mondok, elintéztek egy "ízlések és pofonok"-kal és lehúztok a vécén. De próbálom megfogalmazni, körüljárni (magam elõtt is), hogy mi nem tetszett. Az, hogy ennyire foglalkozok vele, azt jelenti, hogy... van benne valami. Talán egyszer meg is nézem újra. Ha sok idõm és kevés animém lesz. :__devil:

.Attila

Quote from: RamizHa csak ennyit mondok, elintéztek egy "ízlések és pofonok"-kal és lehúztok a vécén. De próbálom megfogalmazni, körüljárni (magam elõtt is), hogy mi nem tetszett. Az, hogy ennyire foglalkozok vele, azt jelenti, hogy... van benne valami. Talán egyszer meg is nézem újra. Ha sok idõm és kevés animém lesz. :__devil:
De úgy írod le az animet, hogy nem is értesz belõle semmit :_piszka:

RE@L

A végén úgy mennek el az 5 Soldats os fószer mellet hogy, Mirielle azt mondja hogy 1 teára végyik Párizsban, erre valamit nyöszörög Kirika (pontosan már nememléxem) viszont Mirielle válasza az volt h :csak hogy tudd te fogod fõzni azt a teát.... (mondta Kirikának)
A végére a kettõjük közt létrejött kapcsolat minden bûnt, véghezvitt tettet ami fájt vagy sebet hagyott  bennük azt mind2õjukben áthidalta amiket tettek 1 másért. (Ez kicsit magyartalan volt ^^ )

Flaser

A pisztolylövés a film végén, sokkal allegórikusabb semhogy az addigi cselekmény részének tekintsük - Brefort mondta, hogy az életet talán sötétségben éljük:

A zárró jelenet a válasz: lehet, de én akkor is visszhangzani fogok az idõk végezetéig tudtára adva a világnak, hogy voltam.
A két lövés magát Kirika-t és Mirelle-t személyesíti meg, s csak így együtt tudnak érvényesülni - így van párbeszéd a hangban.

A gyilkolásról: kissé fölöslegesnek tartom a puszta feltevést is, hogy a fõszereplõk ne lennének professzionális gyilkosok. Azok, akárcsak minden ember: ez a Soldats igazsága. Bûntelenül nem lehet élni, de aki a Soldats tagja az elfogadja és együtt élhet evvel, mert elfogadja a saját halandóságát és azt, hogy egyszer majd õt ölik meg.
Ettõl az igazságtól távolodott el a korunk Soldats-ja ezért akarja Altena megreformálni.

Nem a gyilkolás, és nem is üres moralizálás az amibõl Kirika-nak elege van: nem hajlandó bábként kiszolgálni egy sorsot, nem hajlandó arra, hogy Altena eszköze legyen.

Épp a felismerés, hogy így is élhet, hogy még ha nincs feloldozás akkor is van holnap, s igenis *van* joga élni az ami arra készteti Kirika-t, hogy szembeszálljon.

...mert Altena a kárhozattal akarata Noir-t a sötétségbe, az örökös vérbosszú és bûn világába taszítani.

A Soldats igazsága, hogy a bûn elkerülhetetlen és ebben a világban nem kapsz feloldozást, pusztán lehetõséget; hogy a sorsoddal eggyé válj.
Nem eleve elredelésrõl, van szó, sokkal inkább a Nietzcshe-i ugyan-az-örökös visszatérésrõl.
Igent mondsz a bûnre, a szörnyûségre; mert része az életnek, része a világnak. Felvállalod ezt az igazságot, nyitott szemmel ezt elfogadva élsz; s nem kendõzöd el, nem rekeszted ki moralizálással, ál-erkölcsösséggel, hittel vagy idológiával. Ez az látszólag egyszerû tett emeli a Soldats-t az átlag fölé, mert kendõzetlenül csupasz valójában szemléli és a látottak szerint éli az életét.

A Soldats története, valahol a kereszténység bukásáról is szól - az ezredfordulón a keresztes háborúk során megrendült a hit és a erkölcsi rend, kivillant az ember természete a csupasz valójában.
Azóta is ez a rejtett szervezet -e szerint az Übermensch felfogás szerint élte életét.

Noir maga a megtestesítõje ennek - moralitás nélkül végzi, szinte szent feladatát, felvállalva a bûnt, hogy oltalmazza a kiválasztottak közösségét.

Altena ott vét hibát, hogy saját érzéseibõl kiindulva a kárhozat és kétségbeesés - a gyûlölet erejével akarja erre a csapásra terelni Noir-t.

Kirika és Mirelle ugyanakkor úgymond visszatér a klasszikus keresztény tételhez: még a kereszten is van megbocsátás, minding van remény.

Igaz náluk ez így nem teljesen igaz. Õk nem kérnek és kapnak feloldozást, s talán így lesznek valóban Noir - a tanács pusztán mint a sötétség szívére, kárhozottakként látja õket, egy elhagyatott idea és mentalistás rabjai - ezért mondja Mirelle, hogy tévednek.

Elfogadják és élik az ember sötét igazságát, de nem a gyûlölet és a kárhozat által, hanem egymásért.
A szeretetükben megtalálják a megváltást - ez nem a Jézusi megváltás, nem ígér örök életet vagy boldogságot. Pusztán elfogadást - olyan elfogadást amely lehetõvé teszi, hogy éljenek - és valóban éljenek, nem csak mint a halál kezei, folytom a mezsgyét járva.
Kirika azért akar meghallni, mert úgy véli, hogy nem érdemes erre - akárcsak korábban Mirelle akit eleddig csak a bosszú éltet. Egymáson át nyernek jogot az életre, a másik elfogadása a feloldozás a bûnök alól.
Nem, ez nem mossa el a bûnt - ahogy Kirika fogalmaz, továbbra is fekete a keze -, de elfogadhatja magát, mint EMBER, Kirika Yumura és eszerint ura sorsának.
Altena gyûlölete a halálban taszítaná õket - a halált osztani örkökké, csak, hogy tovább osszam - ez maga a halál.
Mirelle édesanyja mutat erre rá - a kárhozat nem lehet megváltás, a gyûlöletért nem lehet érni.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

RE@L

Hmm mit is fûzzek ehez, asszem az 1 ik részben elmesélik a Soldats történetét...
Szép elemzés!!! :hail: hozzá!!
Vazz én sose tudom így kifejezni magam.... :bruhuhu:
De elképeztõ hogy az ember mennyi mindent tud felfogni szerintem, de megmagyarázni annál inkább kevesebbet.

.Attila

Valóban szép elemzés :jee:
Annyit talán, hogy abban nem vagyok biztos, hogy Kirika-ban az fogalmazódott meg határozottan, hogy nem akar bábu lenni, nem ez vezérelte. De egyébként tényleg szép összefoglaló a Noir mély értelmérõl :)

Ramiz

Erre már tényleg nem tudok mit mondani.
Én ennek csak nagyon kis töredékét láttam bele a Noir-ba.
De függetlenül attól, hogy hányan látják benne ezt, és hogy tényleg ezt akarták-e kifejezni a készítok, visszavonulok, mert ha én nem vettem észre, akkor talán ezért nem tetszett különösebben, és felesleges boncolgatnom.
(I'm outta here.)

RE@L

Quote from: White SeeDApropó, ki hogy áll a madlaxal? Szvsz mivel gyakorlatilag majdnem ugyanolyanok, itt is megtárgyalhatnánk azt is. Vagy csak nekem tetszett annyira??

Nekemis nagyon tetszett nyitottam is 1 Madlax thread et!!!
Tessék Véleményeket odaírni!!!