Lejátszók FAQ avagy mit és hogyan használjunk animenézésre

Started by Selmo, 2007-05-07, 18:43:39

Previous topic - Next topic

Selmo

Megjegyzés: Az alábbi leírások mind Windows platformra érvényesek.

MPLAYER


  • Letöltési hely: http://oss.netfarm.it/mplayer-win32.php itt ki kell választani a megfelelő verziót, aki nem tudja pontosan, az használja a sima rtm MPlayert. A formázott feliratokhoz szükség van a http://ffdshow.faireal.net/mirror/pthreadGC2.dll.7z fájlra is. A hozzá tartozó codecek: http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/windows-all-20071007.zip
  • Telepítés: Kitömörítés egy tetszőleges helyre, majd a dll fájlt is kitömöríteni az mplayer.exe mellé. A codeceket a codecs könyvtárba kell kitömöríteni.
  • Beállítás: Hát igen, itt jön a bonyolult rész, mivel az MPlayer tonnányi kapcsolóval bír. Aki eléggé ráér, az nyugodtan nézze végig: http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/hu/mplayer.1.html Aki nem szeretne vele szöszmötölni, az kap egy általam használtat, ebbe nyugodtan bele lehet nyúlni később. A beállításokat az mplayer alkönyvtár config fájljába kell beírni. Azok a sorok, amik #-el kezdődnek, figyelmen kívül vannak hagyva, ideális megjegyzések hozzáadásához vagy opciók ideiglenes letiltásához. Csatoltam a konfigfájlt, csak be kell másolni. :)

    priority=abovenormal
    # Megnöveli a process prioritását, így nem akad meg a lejátszás, ha a háttérben elindul egy program. Pl. keresnek MSN-en.
    autosync=30
    # A hangelcsúszást korrigálja.
    framedrop=yes
    # Engedélyezi a képkockadobást.
    idx=yes
    # Indexek újraépítése, így lehetővé válik a hibás fájlokban is a tekerés.
    vo=directx
    # A DirectX videókimenet használata.
    double=yes
    # A dupla bufferelés engedélyezése.
    vf=pp=ac:a/al:f,ass,screenshot
    # Videószűrők alkalmazása, a pp az utófeldolgozásé; az ass engedélyezi a felirat megjelenítését a kimentett képeken; a screenshot képek készítését engedélyezi.
    autoq=6
    # Az utófeldogozás dinamikus használata. (Kell hozzá a vf=pp.)
    fs=yes
    # Teljes képernyőn indul a lejátszás.
    ao=dsound
    # A DirectX audiókimenet használata.
    softvol=yes
    # Szoftveres hangerőmixer használata.
    channels=2
    # Beállítja a hangkimenetet sztereóra, ha több csatorna lenne, azok el lesznek hagyva.
    alang=hun,jpn,eng
    # A hangsáv prioritás beállítása MKV fájloknál.
    slang=hun,eng
    # A feliratsáv prioritás beállítása MKV fájloknál.
    osdlevel=1
    # Az OSD részletességének beállítása.
    font=c:\windows\fonts\arialbd.ttf
    # A betűtípus megadása.
    subfont-text-scale=3
    # A felirat szövegének a mérete.
    embeddedfonts=yes
    # A fájlokban lévő feliratfontok használata.
    correct-pts=true
    # A formázott feliratok megjelenítését segítő szűrő.
    utf8=true
    # A unicode kódolású felirat megjelenítése.

  • Használat: Parancssoros lejátszó révén, mindent be kell gépelni. Pl. mplayer.exe "M:\Filmek\Anime\Anime\Kimi Ga Nozomu Eien\Kimi Ga Nozomu Eien #03.mkv" Itt megjegyzendő, hogy a fenti beállítások mind parancssori kapcsolók is egyben, tehát pl. mplayer.exe -utf8 ugyanaz, mint a konfigurációs fájlba beírt utf8=true. A leggyakoribb kapcsoló, amit használunk az -ass ami a formázott feliratokhoz kell. Pl. mplayer.exe -ass "M:\Filmek\Anime\Anime\Kimi Ga Nozomu Eien\Kimi Ga Nozomu Eien #03.mkv"
    Ha a lejátszás akadozna, akkor érdemes kipróbálni a -lavdopts fast:skiploopfilter=all kapcsolót, amivel nyerhető még némi sebesség.
    Az MPlayernek nincs kezelőfelülete, minden gombokkal történik, egy gyors felsorolás a gyakoribbakból: (A teljes lista itt.)

    0-9: A hangerő, fényerő, színmélység, stb. állítása
    q: a lejátszó bezárása
    space: lejátszás szüneteltetése/újraindítása
    f: teljesképernyős mód váltás
    j: feliratok léptetése
    #: hangsávok léptetése.
    s: képernyő-mentés készítése
    <- és ->: gyorstekerés előre/hátra

    Hogy ezek fényében miért éri meg használni? Mert optimalizált motor hajtja és ami WMP alatt képregény jelleget ölt, az MPlayer alatt vígan megy. Továbbá nem kellenek hozzá codec pakkok, minden bele van fordítva. Hogy nem a legegyszerűbb a használata? Így van, de nem is kell túlbonyolítani, másrészt aki kényelmes az használjon gmplayert, amit egyszerűsített felhasználói felülettel láttak el. Aki pedig marad a parancssoros verziónál, az is jelentősen megkönnyítheti a dolgát, nincs más teendője, mint létrehozni egy parancsikont az MPlayerről, ezt a linket áthelyezni a Documents and Settings\user\SendTo könyvtárba. Innentől bármelyik fájl - vagy többszörös kijelölésű fájlok - egy jobb gomb->küldés->MPlayer kattintással lejátszható. Többféle paraméterezéssel pedig több linket is lehet használni.
    További kérdéseket az MPlayer topicban lehet feltenni.

A tökéletesség unalmas.

Selmo

VLC MEDIA PLAYER

Megjegyzés: ez a leírás elavult, időközben megjelnet az 1-es verzió, aminek teljesen más a kinézete.


  • Letöltési hely: http://videolan.org/
  • Telepítés: Futtasuk a telpítőjét.
  • Beállítás: Alapesetben egyetlen dolgot kell beállítani, a magyar karakterkészletet. Ehhez a Beállítások menü beállítások opcióra kattintva előjön az ablaka:



    Aki esetleg jobban bele akar mélyedni az megteheti, alul a haladó beállítások négyzetet jelölje be és máris sok szép lehetőség kerül elő. Nézzük mit is érdemes beállítani:







    Égetett felirat eltűntetéséhez a font effect legördülőmenün a background opciót kell kiválasztani.




    Aki tovább akar állítgatni, tegye nyugodtan, majdnem minden opcióhoz van segítség.
    A másik beállítási lehetőség a Beállítások menü kibővített grafikus felület opciója után nyílik meg. Itt lehet engedélyezni a videószűrőket és változtatni a kép kinézetét, ill a hang fülön a hangerő normalizálását bekapcsolni. A vájtfülüek még a hangszínt is állíthatják kedvükre:



  • Használat: Egyszerű, windows módszer, betallózuk amit nézni akarunk és már megy is. Duplakatt a filmre a váltás a teljesképernyős módba. A jobb gombos menün minden fontosat megtalálunk. Ha a feliratfájl máshol van, nem a film mellett, akkor a megnyitás ablaknál engedélyezve a külső feliratot be lehet tallózni. Akkor is jól jön ez az opció, ha a felirat sokat késik vagy siet, mert a haladó beállítások gombra kattintva előjön egy újabb ablak, ahol ezt is be lehet állítani.
    Pár billentyűlehetőség:

    f: teljesképernyő váltása
    s: megállítás
    space: lejátszás szüneteltetése/folytatása
    CTRL + fel és le nyíl: hangerőszabályzás
    l: váltás a hangsávok között
    k: váltás a feliratsávok között
    t: megjeleníti a videó idejét
    n: következő fájl

    Sok fájl kezelésére ott a nézet menüben a lejátszólista, az éppen aktuális fájl tulajdonságait pedig szintén a nézet menü adatfolyam és médiainformációk nevű pontja alól érhetjük el.
    A jelenlegi 0.8.6c verzió még nem támogatja tökéletesen a formázott feliratok megjelenítését, de akit ez nem zavar az kap egy grafikus kezelőlfelületű lejátszót, ami az MPlayerhez hasonlóan saját codeceket használ és messze kevesebb az erőforrásigénye, mint a WMP-nek, mégha nem is éri el az MPlayerét.

A tökéletesség unalmas.

Selmo

SMPLAYER


  • Letöltési hely: http://smplayer.sourceforge.net/
  • Telepítés: Futtassuk a telepítőjét full beállítással.
  • Beállítás: Alapesetben nem igazán kell hozzányúlni. A videó beállítást éri meg optimalizálni, meg van pár apróság, ami jól jöhet.



    A kimenetet XP esetén directx (gyors)-ra, Vista/Win7 esetén direct3d-re érdemes beállítani. De nyugodtan mindenki kísérletezze ki, hogy neki mi a leggyorsabb. A középső 4 lehetőséggel is lehet játszani, szóval tényleg a bőség zavara van. Ja, egy előforduló bug: ha directx (gyors) a kimenet, de indulás után feketeség fogad, viszont megy a film és szól a hang, akkor overlay hiba történt. Ilyenkor állítsuk meg a filmet, tegyük teljes képernyőre a playert - duplakatt vagy az ikonja - és így tallózzuk be újból a filmet. Meglepő módon most már lesz képünk és innentől már lehet váltogatni ablakos és fullképernyős nézet között is.





    A hang és feliratprioritást mindenki állítsa be magának.



    A dekódolási szálakhoz a CPU-ban lévő magok számát kell megadni.



    Itt mindenki állítsa be magának a monitora képernyőjét, vagy hagyja auton.



    Végül a buherálóknak egy fül, melyen további paramétereket adhatnak hozzá az MPlayer parancssorához. Jelen esetben a szűrők átugrásával a teljesítményt drasztikusan növelő parancs látható. Ezt a parancsot azonban csakis akkor írjuk be, ha a nézett - általában H264 - film kicsit szaggat, mert a normálisan lejátszott filmeknek rontja a képminőségét! Alapesetben tehát ide semmit se kell beírni.

  • Használat: El vagyunk kényeztetve, a megszokott MPlayer gombok többsége és a jobbgombos egérmódszer is rendelkezésünkre áll. Továbbá az összes főbb dolognak saját ikonja van, szóval nehezen tud eltévedni akárki is. :)
    Ezt az MPlayer GUI-t ajánlom mindazoknak, akik nem szeretnek a parancssorral és a beállításokkal vesződni, de fontos nekik a kis erőforrásigény vagy már megszokták az MPlayert és szeretnék kihasználni a kényelmet, mint lejátszási lista. :P

A tökéletesség unalmas.

Selmo

Aki veszi a fáradtságot és ír másról is ismertetőt, az szóljon egy modnak, aki leveszi a lockot a topicról.
CCCP


  • Letöltési hely: http://www.cccp-project.net/ a gyakrabban frissülő bétákat is lehet használni: http://www.cccp-project.net/beta
  • Telepítés: A telepítő futtatása, a gabest splittert tiltása, ha rákérdez.
  • Beállítás: Telepítés után mindenki állítsa be a hangot magának:



    A következő ablaknál szépen ki lehet válogatni a fájl hozzárendeléseket és a Haali splitter beállításait:



    A programcsoportban elérhetők a különböző beállítások ismét, de most maradjunk a MPC-HC-nél. Aki Win7/Vista-t használ az állítsa be, hogy a lejátszó mindig rendszergazdai jogokkal fusson, különben nem menti el a beállításokat!



    A View->Options menü hozza elő a beállítások ablakát:





    Akinél teljes képernyőn szaggatna a kép - ez főleg régi gép/videókártya esetén fordul elő - az szépen a Resizer legördülőmenüben kezdjen el feljebb lépegetni, amíg megtalálja azt a beállítást, amit már elbír a gépe.



    Itt lehet az SRT feliratok pozícióját állítani, aki hozzám hasonlóan szeretné lejjebb tolni, az engedélyezze az Override opciót és kísérletezze ki, mi a megfelelő neki. A Delay érték mutatja meg az alapértelmezett értéket a feliratok időbeli eltolásához. Ha a fél másodperces érték túl nagy lenne, akkor itt lehet kisebbre venni.



    Itt lehet további beállításokat eszközölni az SRT feliratokon, szín, nagyság, körvonal, betűtípus stb. Alapesetben itt csupán a magyar karakterkódolást kell beállítani.



    Van még két további beállítás, azonban ez már az FFDShow-t érinti. Nyissuk meg start menüből a filters mappából az FFDShov Video Decoder Configuration-t. Akinek többmagos processzora van az állítsa be a képen látható multithread kezelést, akinek nincs, az használja a libavcodec-et.
    Ez a beállítás elvégezhető a CCCP FFDShow oldalán is - lásd a legelső képet - itt a H264/AVC sor első pipája jelenti az egymagos beállítást, míg a MT pipája a többmagost.



    Akinek a videókártyája DXVA kompatibilis, az tegyen vele próbát, végülis kényelmes fullhd-t nézni minimális processzorhasználattal. Ugyanonnan nyissuk meg a DXVA Video Decoder Configuration-t. Ugorjunk a hardware acceleration-re és engedélyezzük a DXVA használatot. Amikor ez érvénybe lép azt onnan fogjuk látni, hogy a lejátszó kiírja alul, hogy: Playing [DXVA]. Ha ilyenkor probléma lépne fel, nincs kép, megáll, kifagy, akkor kapcsoljuk ki a DXVA-t. Nem minden film van DXVA kompatibilis módban kódolva, szóval az ilyen előfordul.
    Ez a beállítás elvégezhető a CCCP FFDShow oldalán is - lásd a legelső képet - itt a DXVA/AV1 sor pipái engedélyezik/tiltják a módot.



  • Használat: Mint minden windowsos lejátszónál, megnyitjuk a videókat és jobb gombra előkerülnek a lehetőségek. Dupla katt a váltás teljes nézetre, egy kattintás vagy space a megállítás/folytatás. Playlisttel is rendelkezik, bár kissé szokatlan helyre teszi. A videó információk a File->Properties menü alatt olvashatóak. A hangsávok és feliratsávok váltását a Haali splitterrel lehet megoldani. Vagy jobb gombos módszerrel, kinek melyik a megszokottabb/kényelmesebb.
    Ez a lejátszó igazán jó alternatíva a WMP-rel szemben, a kinézete is hasonló, a kezelése egyszerű és a CCCP codec pack szinte minden formátummal elboldogul. Támogatja a DXVA-t és az Ordered chapters-es animéket is.

A tökéletesség unalmas.