Történelem és ami mögötte van..

Started by Bicskei, 2009-02-02, 21:48:37

Previous topic - Next topic

Bicskei

Ultras liberi

Bicskei

nah akkor elkezdem ha már sokat foglalkoztam vele régebben....

érdekességek jobb cikkeket tudok ide mjad berakni....(ha nem fog tetszeni nyugaodtan lehet delete-gombot használni)

Amiről nem beszélnek:
A pozsonyi csata
/ 907. július 3-6. /

907-ben egyesült európai haderő gyűlt össze a bécsi medencében (Bécs akkor még nem létezett semmilyen formában, csak néhány római-kori kőhalom volt ott....). A hadjáratot német-római vezetéssel szervezték meg, az akkori német király rendelete szerint azzal a céllal, hogy "... decretum..Ugros eliminandos esse.." azaz " elrendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak".
Ezt a nemes célt extra adag erő koncentrálásával akarták megvalósítani mai szóval élve, "biztosra mentek".
Az akkori Európa viszonyai között szinte elképzelhetetlen 100.000 fő körüli létszámban gyűlt össze a csapásmérő erő.
Még a jóval későbbi keresztes hadjáratok idejére sem tudtak ilyen létszámú hadsereget megszervezni.
907 június derekán megindult a támadás, amely három oszlopban nyomult előre a Duna vonalán. A déli parton a "gyengébb", kb. 40 ezres szárny, a Dunán hajókon egy kb. 10-12 ezres inváziós csoport + hadtáp, míg az északi parton egy jó 45 ezres főerő az elit.

Árpád, a törzsszövetség fejedelme az egész Európára kiterjedő felderítő hálózata miatt jó előre tudott a készülő pusztító háborúról.
A törzsszövetség egyesült főerejét - 40.000 lovas - négy részre osztotta.
Az egyenként 10ezer fős lovas egység neve tümen, azaz magyarul tömény régi sztyeppei hadszervezési szokás. Az elsőt Ő maga vezette,a többit pedig fiaira bízta: Tarhos(43), Üllő(41), Jutas(35). Emellett természetesen az egész hadműveletet irányította.

Az ellenség átkelésének és ezzel egyesülésének megakadályozására elsőként az inváziós flotta sorsa pecsételődött meg: gyújtólövedékekkel tűzijáték és viziparádé keretében szenvedett technikában 100%-os, élőerőben kb. 95%os veszteséget a hajóhad.

Másnap az elsáncolt déli szárny kapott koncentrált többirányú lovasrohamokat, amelyek hatására maradéktalanul elpusztult 40.000 ember. A csata utáni éjjel Árpád elrendelte az átkelést teljes csendben. Tehát átkelés a Dunán kb. 35.000 lovassal az ellenséges sereg "orra előtt", éjszaka, tök csöndben!!! (A fantáziátokra bízom ez mit jelenthetett mind egyéni mind közösségi teljesítményben két napnyi öldöklő csata után.)

Az átkelés annyira sikerült, hogy hajnalban az ellenség a felkelő napból záporozó több tízezres nyílfelhőre ébredt majd túlereje ellenére ismét két nap öldöklő ütközet ellenére szó szerint halomra pusztult a pozsony körüli síkságon. A néhányezer fős túlélő csoport menekülés közben próbált rendeződni, de a magyar könnyűlovasság üldözésben is hatékony: Ennsburg váráig meglepően kevesen jutottak el. A vár alatti síkon felvonuló magyar haderőre rátört a királyi őrség és tartalék, de a színlelt visszavonulással magyar részről a német üldözők csőbe futottak mert a környező erdőkből kitörő magyar lovasság a megforduló főerőkkel őket is legázolta. A német király olyan gyorsan menekült, hogy minden értékét /még a trónszékét is!/ hátrahagyta, seregvezéreiből pedig, a flottavezetőn kívül, mindenki meghalt /grófok, püspökök tucatjai/.

A csata következménye, hogy a magyar határ az Enns folyó lett /Ober Enns - innen a meséink "Óperenciás tengere" /, valamint, hogy idegen sereg 130 évig nem mert Magyarország felé fordulni. /Szent István idején először, de akkor ugyanígy jártak csak a Vértes hegységben. /

Árpád fejedelem két fiát vesztette és Ő maga is halálos sebet kapott és pár hét múlva meghalt - a hazáért.

Eltemették tisztességgel titkos sírba őse, Atilla közelébe - a mai Nagykevély hegy rejtett völgyébe - nyugodjék örök békében!

A 907 -es pozsonyi csata hivatalos tananyag az Egyesült Államok összhaderőnemi katonai akadémiáján, ismertebb nevén a West Point-on. Tehát minden amerikai hivatásos tiszt évtizedek óta vizsgázik belőle.
Csak a magyar tankönyvekből hiányzik.......
Ultras liberi

Bicskei


A neten találtam, kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is. Szerintem ez egy kicsit túlzó írás, aminek azért van elég nagy igazságtartalma. Íme:

Érdekes tények nyelvünkről: magyar rovásírás Észak-Amerikában

Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei közül egy kőbevésett magyar rovásírás található az észak-amerikai Újfundland (Új Skócia) Yarmout öblénél? Ezt a 992-ben állított, ma 1005 éves nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettett magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg. Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a "Tyrkir" a "Turk" megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkok-ként a magyarok jelölésére használtak.

Ezt az 1700-as években megtalált követ (181 kilós) ma a Yarmout Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal írták, hanem magyar rovásírással. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosné és így szól: "/Eric/son járt e hejen is sok tár/sával/".

Tudtad-e, hogy a British Museum könyvtárában a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány szövege így kezdődik: "Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma"? Keletkezésének időpontja 1533, és magyarul íródott.

Tudtad-e, hogy "a Sorbonne egyetem nyelvészei, akik összehasonlításokat végeztek számítógépek segítségével, a nyelvek ősiségének vizsgálata kapcsán, hogy mely nyelv őrzött meg legtöbbet az ősműveltség elemeiből, az ős-etimonokból, alapszavakból, a következő eredményre jutottak: a mai angol nyelv 4 % etimont, a latin 5 %, a hé.ber 5 %, a csendes-óciáni nyelvek 7 %, az indiai mundakhol 9 %, a tibeti szanszkrit 12 %, az őstörök, türkmén 26 %, a mai magyar nyelv 68 % ős-etimont tartalmaz!"

Tudtad-e, hogy ma tudományos kutatásokat végeznek az ősnyelv kérdésében? Mi magyarok már 200 éve foglalkozunk ezzel, olyan kutatók, nyelvészek, történészek mint az 1812-ben elhunyt Keresztesi Józseftől, Horváth Istvánon, Kőrösi Csoma Sándoron, Táncsics Mihályon, Varga Zsigmondon keresztül az 1973-ban elhunyt Pass Lászlóig. Ma Baráth Tibor is "A magyar népek őstörténete" című munkájában, vagy Kemény Ferenc nyelvész (Oslo), aki negyven nyelvet ért és tizenötöt beszél, az állítja, hogy a legősibb eurázsiai nyelv a magyar.

Tudtad-e, hogy magyar családnevek, földrajzi nevek ezerszám fordulnak elő a világ különböző helyein? A Hawaai-i szigeteken élő Dr. Vámos-Tóth Bátornak és munkatársai gyűjtésének köszönhetően az azonosított magyar szavak gyűjteménye egy új tudományágat képvisel, amelyet TAMANA névvel jelölnek. Eszerint mintegy hatezer eredeti magyar név és névszerkezet fordul elő szerte az egész világon. Csak egy példa: "Magyar családnevünk, helységnév Indiában, egy dombvonulat elnevezése Irakban és Libanonban, továbbá hét földrajzi helyet jelöl Máltán,, települést Tuniszban, Burkina Fasoban, a Fülöp szigeteken, egy város neve Indiában, településnév a Kaukázusban és az udmurtoknál, ezen utóbbiaknál éppenséggel az "Almás", "Káldi", "Kocsis", és "Vajas" települések szomszédságában."

Való tény, hogy bizonyos szavak azonos módon előfordulnak különböző nyelvekben, de itt nem erről van szó csupán, hanem a feltűnően nagy számú előfordulásban.

Tudtad-e, hogy nyelvünk ősiségét egy angol nyelvész és irodalmár, Sir John Bowring, aki sok nyelv mellett magyarul is beszélt, emígyen jellemzett az 1830-ban megjelent "Poetry of Magyar" című verses kötetének előszavában: "A magyar nyelv messze magasan áll, magában. Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is létezett. Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával.
E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke... A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét: ..."?

Tudtad-e, hogy a magyar nyelv tömörítő hatása szinte egyedülálló? Hogy hihetetlenül gazdag, képalkotó képessége van szavainknak, hogy "tárgyas
ragozásával, harminchat mozzanatos, negyvenhat gyakorító, sok-sok kezdő, műveltető, ható igékkel, főleg pedig igekötőink előre és hátravetésivel, amivel a cselekvés és az idő boszorkányos árnyalatait és mozzanatait jelölhetjük. Ilyen bravúrra a világ egyetlen más nyelve nem képes!"
Példa a "néz" ige módozataira: néz, nézeget, nézelődik, nézőben, nézve, nézvést, nézetlen, nézhetetlen, néztében, nézetében, stb.

Tudtad-e, hogy míg a nagy nyugati világnyelvek legjobb esetben is csak 7 magánhangzót ismernek (az olasz például csak 5-t), addig a magyar nyelv 14 magánhangzót ismer és használ: a-á, e-é, i-í, o-ó, ö-ő, u-ú, ü-ű?

Tudtad-e, hogy a nyelvek összehasonlításában mint a legdallamosabb az első helyen álló olasz és a második helyen álló görög után a magyar következik?
Ezt nem kisebb nyelvtudós, mint Giuseppe Mezzofanti bíboros állította (1774-1849), aki 58 nyelven írt és 103 nyelven beszélt. Ő maga mondotta, Ludwig August Frankl költőnek: "Tudja, melyik nyelvet tartom az olasz és görög után minden más nyelv előtt leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából a leginkább fejlődésre képesnek? A magyart. Ügyeljen, mert egy feltündöklő költői lángész még igazolni fogja nézetemet. A magyarok, úgy látszik, még nem is tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben..."

Valóban nem tudják, vagy csak kevesen! Hiszen akkor nem sietnének olyan gyorsasággal átvenni az angolszász szavakat, miközben mindennapi
nyelvhasználatukban fájdalmasan hagyják zsugorodni gazdag szókincsünket, helyet adva a slengnek, az új zsargon kifejezéseknek.

Irodalom:

* Kiss Dénes: "ŐS-nyelv nyelv-Ős", Antológia Kiadó Lakitelek 1993;
* Cúth János: "A magyarságtudat kézikönyve" 1999.

Egy kis kiegészítés a a fenti üzenethez:

Érdemes alátámasztásul elolvasni Barabási László: "Magyarul gondolkodni" című könyvét, amelynek rögtön az elején a fentiekre vonatkozó kutatásokról van szó.

Eszerint különböző korok és országok nyelvészei, történészei jutottak ugyanarra a következtetésre. Az alap tézis, hogy egy nyelv volt és egy nemzet (a Biblia is ezt tudatosítja).

A Szovjetúnióban élő- Maár nevű kutató szerint egy ősnyelv, egy szótagnyelv volt, amelyet aztán különböző irányokba fejlesztettek. Ez a nyelvelmélet azt állította, hogy a világ összes nyelve egy szócsomagból alakult ki. Maár az orosz nyelvből indult ki, de egy olyan ősnép létét sikerült igazolni, amelyhez képest az orosz egy totyis gyereknek felel meg, ezért ,na meg a bibliai kapcsolódás miatt sztalin elvtárs lomtárba dobatta és a kutatások nagy részét megsemmisítették.

De sebaj, 1952-ben Morris Swadesh útnak indított egy nyelvelméletet, a glottokronológiát, amely egy 100-200 szavas listára alapozta feltevéseit, amely olyan szavakat tartalmazott,amelyek különösen ellenálltak a változásnak. Összevetették a nyelveket, hány "listás szó" volt bennük. (Maár-féle nyelvelmélet nyugati felfedezése!). Ma már számítógéppel kutatnak, és mindenki a magyar nyelvben fedezi fel a legősibb szókészlet döntő meglétét!!!

Mindezekről nem tudhatott Varga Csaba matematikus, képzőművész, filmrendező,majd a messzi múlt kutatója. A világot járva rájött, hogy a legrégibb időkben írva az emberek, azonos jeleket írtak, tehát azonos nyelvet beszéltek. Ő is a magyar nyelvhez jutott.
Hihetetlen mennyiségű anyagot gyűjtetett be, amit összevetett. Matematikai logikával feltárta, hogy a magyar nyelv egy szigorú belső összefüggés-sorra épül és egy szótaggal jelölt alapfogalomból nyílnak ki a szavak. Anélkül, hogy hallott volna Maárról, vagy a glottokronológiáról, egy sokkal magasabb szinten újra felfedezte egy fél század után azok alapmenetét.

Dr Baráth Tibor egyiptológus, aki a Párizsban székelő Történész Világszövetség vezetője, a Sorbonne tanára és rövid ideig a kolozsvári egyetem rektora volt, már fél évszázada megírta, hogy a magyar az ősnyelv, az alapja a továbbiaknak, sőt az ősmagyar nyelvet beszélték az ókori világ birodalmaiban.

A könyv a magyar nyelv elismerői között említi még az alábbiakat:

Oscar Wilde a nagy költő, a nyelv mestere azért tanulta meg a magyart,mert véleménye szerint egy csodával találkozott.

Grimm a meseíró,az első német tudományos nyelvtan megalkotója szerint a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet.

G.B.Shaw azt mondta: "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös,ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit".

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika
csúcsterméke".

Teller Ede: "... Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar".
Ultras liberi

Én

Quote from: Bicskei on 2009-03-10, 12:24:47
Csak a magyar tankönyvekből hiányzik.......
Uh, akkor megnyugodtam, nem én vagyok a paraszt, hogy erről még nem is hallottam...
Furcsa hogy ez nem általános tananyag a Vértes meg igen. Illetve dehogy furcsa, csak pofátlan.
Azért :he: :cool:
Ez még az első posthoz, másodikat most olvasom

Zsiga

Az első is televan tévedésekkel meg csúsztatásokkal, de legalább nagyjából igaz. (Btw. én tanultam gimnáziumban, csak jó iskolába kell járni hozzá.)
A második viszont messziről bűzlik a bullshittől. Kár hogy a szíriuszi származásunkról nincs benne szó, akkor lenne az igazi...

NLZ

Quote from: Zsiga on 2009-03-10, 13:25:22
Az első is televan tévedésekkel meg csúsztatásokkal, de legalább nagyjából igaz. (Btw. én tanultam gimnáziumban, csak jó iskolába kell járni hozzá.)
A második viszont messziről bűzlik a bullshittől. Kár hogy a szíriuszi származásunkról nincs benne szó, akkor lenne az igazi...
Ha beszólsz, legalább indokold meg.
[reserved]

Zsiga

Quote from: NLZ on 2009-03-10, 18:10:09
Ha beszólsz, legalább indokold meg.
Majd ha egy komoly forrásokkal alátámasztott cikket fikázok akkor nekiállok indokolni.

NLZ

[reserved]

Bicskei

#8
Zsiga sejtettem.....

keresem a konkrétat de addig is..
http://www.hm.gov.hu/hirek/kiadvanyok/uj_honvedsesegi_szemle/pozsonyi_csata_907._julius_45

ha jól emlékszem, a História c. újság néhány éve legalább 10 oldalon foglalkozott a csatával (erre nem esküszöm meg, de valahol tutira olvastam róla hosszabban.).

Még a wikipedia is ír róla:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsonyi_csata
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Brezalauspurc
http://de.wikipedia.org/wiki/Schlacht_von_Pressburg

Sőt, egy wikipedia szócikket úgy lehet igazán lemérni, ha megnézzük, mi hivatkozik rá. A pozsonyi csatára pl. elég sokminden:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Mi_hivatkozik_erre/Pozsonyi_csata

http://en.wikipedia.org/wiki/Special:WhatLinksHere/Battle_of_Brezalauspurc

http://de.wikipedia.org/wiki/Spezial:Linkliste/Schlacht_von_Pressburg



a másodikat én is  mondztam h túlzó
d etessék
http://canadahun.com/forum/blog.php?bt=5109
Ultras liberi

Zsiga

#9
Komolyan ennyire nehéz szöveget értelmezni?
Olvasd már el légyszíves ezt mégegyszer:
Quote from: Zsiga on 2009-03-10, 13:25:22
Az első is televan tévedésekkel meg csúsztatásokkal, de legalább nagyjából igaz. (Btw. én tanultam gimnáziumban, csak jó iskolába kell járni hozzá.)
Hasonlítsd össze az általad beírt történetet a pozsonyi csatáról azokkal amiket most belinkeltél, aztán gondold át mégegyszer hogy illik-e a különbségekre a tévedés meg a csúsztatás szó.
Pl. írod hogy tanítják az amerikai összhaderőnemi akadémián, a WP-n. Egyrészt a legkevésbé sem összhaderőnemi a West Point, másrészt ki a faszt érdekel hogy mit tanítanak Amerikában? Azzal kezded a mondókád hogy ez az a csata amiről nem beszélnek (abba inkább ne menjünk bele hogy kik nem beszélnek róla, de van tippem), hát ennek ellenére mégis tanítják a magyar összhaderőnemi katonai felsőoktatási intézményben, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen...

Szerk.: A másodikra a forrás egy fórumpost. Na most én is írhatok másfél oldal random magyarvagyokéskurvárabüszkevagyokrá bullshitet, attól még nem lesz igaz. Sose értettem mért találnak ki egyesek ilyen elméleteket. Biztos én vagyok a hülye, de én arra is tudok nagyon büszke lenni ami bizonyított tény. Attól még nem leszek kevesebb hogy az anyanyelvem nem a sumér meg a japán rokona, hanem valami kis urali halzabáló parasztoké, mint ahogy attól se lennék több ha valóban a Szíriuszról jöttek volna az őseim. Az ilyen hozzáállásról egy számomra nem túl szimpatikus dolog szokott eszembejutni, a Romániában régebben (meg talán most is, nemtom) divatos történelemhamisítás (tudod, hogy a románok már a Római Birodalom idején itt éltek a mai Románia területén, meg hogy nemtommilyen császár leszármazottai, meg egyéb lulz).

Bicskei

nem én írtam egyiket se...
csak érdekes cikkeket másoltam be ide....igaz forrás nélkül..
ne vedd légyszives személyes támadásnak...

azt elismerem h mindekettőben sok a baromság, de van mindegyiknek valóság alapja is ez viszont tagadhatatlan.(a második főleg baromság, írtam is h találtam a neten...véleményt kértem te sajátos stílusban válaszoltál..)jah és nem nagy magyarkodásnak szántam elhiheted (piszkosul utálom ezt a szófordulatot)...
Ultras liberi

Bicskei

#11
teljesen más...
talán hitelesbb is...
Wesselényi Miklóst, az árvizi hajóst mindenki ismeri a történelemkönyvekből. Van azonban az életének egy kevésbé ismert oldala, amiről itt olvashattok:

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=15719

:D

kerdvcsináló a cikkből
szeretőivel való viszonyáról elsősorban Wesselényi saját naplójából tudunk, amit több, mint 20 éven át napi gyakorisággal vezetett. Ebben rendszeresen feljegyezte szeretőivel való találkozásait, méghozzá olyan formában, hogy a lány nevét egy-két betűs rövidítéssel írta fel, s utána az aktusok számának megfelelő strigulát húzott.
Ultras liberi

Bicskei

az első magyar káromkodás - 1353-ból!!!

A feljegyzett első magyar szitkozódás az 1458-ból való Dubnici Krónikában található. Az eredetileg latin nyelvű mű szerint e szitkozódással rohantak I. Lajos magyar király gyalogosai az 1353. évi hadjáratban a bajor seregekre. A krónika maga, amely az Országos Széchényi Könyvtár tulajdona, egy 1370 körül íródott eredeti után készült. A szitokszó: ,,kurwanewfya", azaz ,,kurvanőfia" (tkp. ,,kurvának fia"). A teljes mondat: ,,Wezteg kwrwanewfya zaros nemeth, iwttatok werenkewht, ma yzzywk thy wertheketh" (Veszteg [ti. maradj], kurvanő fia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti véreteket).
Ultras liberi

Próféta

Nem tudom megítélni, hogy bulvár baromság-e, egy tényleg fájó sebet sikerült feltépni újra, vagy csak egy unatkozó lobbicsoport akarja magát minden áron áldozatnak beállítani. Mindenesetre van a cikkben egy kevés Japán történelméből, egy nehezen érthető cenzúrakísérlet a Google Maps ellen, és történelemkozmetikázás a politikai korrektség jegyében. Érdemes elolvasni. Asszem köbö ebbe a témába illik.

http://tech.yahoo.com/news/ap/20090502/ap_on_hi_te/as_japan_google_dark_secrets

kikuchiyo

#14
Amennyire tudom, ez tényleg egy létező probléma Japánban. Évszázadokig valóban megvetették és szigorúan elkülönítették a buraku 'kasztot', az utóbbi időben pedig jó szokás szerint túlkompenzáltak és úgy tettek, mintha a kérdés sosem létezett volna. A suba alatti kasztizmus (ha van ilyen szó) és a munkavállalók származásának titkos ellenőrzése persze továbbra is folyik, ahogy a cikk is írja. A publikum felé természetesen nem beszélnek róla, vagy mélységesen elítélik a gyakorlatot.

Arra, hogy pusztán egy ilyen térkép vagy információforrás nyilvánosságra hozatala is botrányt okoz, már volt precedens a hetvenes években, ha jól emlékszem. Akkor az történt, hogy ismeretlenek szamizdatként kiadtak egy "burakumin kézikönyvet", amiben tételesen felsorolták a korábbi megvetett kaszt lakóhelyeit, tipikus családneveit, és egy csomó olyan dolgot, ami a fentebb említett gyakorlatot segítette. Óriási felhördülés lett belőle, a hatóság üldözte a könyvet, elkobozták és bezúzták, ahol érték, ennek ellenére közkézen forgott és mindenki meg tudta szerezni, aki akarta. Olyan volt ez, mint nálunk az IZsDB, csak komoly formában.

Gondolom, a Google "porcelán az elefántboltban" jeligéjű akciója miatt azért sápítoznak most, mert nem akarnak egy hasonló esetet, mint amiről beszéltem.

Megkérdezem majd a japántanáraimat erről a kérdésről, kíváncsi vagyok, kínos hallgatás, vagy kétségbeesett terelés lesz-e a válasz...

Szerk: [spoiler=egy bizonyos anime/vn sorozatról]A Higurashi no naku koro ni-ban is előkerül ez a kérdés, ha jól emlékszem.[/spoiler]
Failure is the default option

SaiyaGin

http://szkeptikus.blog.hu/2009/05/25/mi_a_tortenettudomany_es_mi_nem_az

Hasznos összefoglalás és úgy gondolom, nem túl magas a politikaszintje ahhoz, hogy ne kerülhessen a fórumba/topikba.

Damnatus


Ramiz

http://nol.hu/velemeny/lap-20090211-20090211-1

A cikknél érdekesebbek a kommentek, főleg ez a hozzászólás: "walsz | 2009. február 11. | 09:44:04".

Egyébként nekem sajnos(?) nincs kialakult véleményem, se megoldási javaslatom az ügyben...

És talán jobb lenne, ha itt tényleg csak történelmi szemszögből tárgyalnánk a kérdést.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: Ramiz on 2009-06-16, 11:59:50
A cikknél érdekesebbek a kommentek, főleg ez a hozzászólás: "walsz | 2009. február 11. | 09:44:04".

Mivel tl;dr kategória az írás, elolvastam az első felét,
majd a kommenteknél skippeltem ahhoz. Tényleg érdekes.
Igen, szerintem ritka nagy megideologizáló hülye, aki írta.
Vagy túlságosan megragadt az előző rendszerben oktatott
ideológiai szempontból átformált társadalom-történetben,
ehhez hozzáadta a saját alternatív, túlzó elképzeléseit:
Quote... megalkották a progressiv középosztályt akikböl a magyar polgárság kialakult akik iparositottak fejlesztették az országot. A zsidók és a németek.
Ezek ellen elöször Szabó Dezsö rohant ki, majd a dzsentrik - "keresztény- nemzeti-középosztály" ahogy lehetöségük nyilott rá, a progressiv középosztályt kinyirták, vagyonát elsajátitották.
A szemlélet megmaradt, mely most a cigányokban látja a saját problémájának gyökereit.

Az iparosítást inkább a nagypolgárság és a vállalkozó
nagynemesi réteg vitte a hátán, a polgári középosztály
csak haladt vele -- de ettől eltekintve az első két
mondat még elfogadható. Na de a harmadik, hogy a
hivatalokban ülő dzsentri-réteg kinyírta a középosztályt
és elsajátította vagyonát... hol él ez? Továbbá a
negyedik mondat, hogy függ ez össze evvel a kérdéssel?
Egy fél évszázada nem létező társadalmi rétegnek felróni
azt, hogy volt valami szemlélete, ami ugyan abszolút
nem kapcsolódik az egyrészt kulturális okokból fakadó
(magántulajdon értelmezése), másrészt pedig tényleges
nyomorból, lemorzsolódásból és kilátástalanságból
adódó cigánybűnözéshez, de biztos amiatt van? Lol?
Utána meg az egyházat szídni, hogy hurr-durr 1-2Mrd
Ft adózatlan jövedelmük van (amiből egyébként az
épületek fenntartására is alig futja), miért nem oldják
meg ők? És még azt kéri számon, hogy miért nem
nyújtanak lelkigondozást... hát ez se tudja, miről beszél,
mintha arrafelé nem lenne egyház, és a lelkigondozás
cigányok előtt nem lenne nyitott. Érdekes, nekem olyan
közeli ismerősöm is van, aki többször is vett már részt
"cigánymisszióban", segített cigány egyházközösség létre-
hozásában és templom építésében. Ha már az egyház
adózatlan jövedelmeit kiemelte, akkor az állam többezer
milliárdos kasszáját miért nem emlegeti, meg az állami
semmittevést?
Wáh az ilyen ideologizált szemellenzős barmokon csak
felhúzom magam. Nice find Ramiz, 10/10, would rage
again, ahogy Tycho mondaná.

Én


NLZ

[reserved]

Ramiz

#21
http://gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/05/21/a_tibet_rajongo_magyarok


Vicces komment: :D
QuoteAmúgy pont ezeken gondolkaoztam, hogy egyrészt Tibet mi a tökömért fáj mindenkinek, másrészt a kínaiaknak mi a tökömért kell az a kőkupac. Jó magasan van, meg vannak turisták, de úgy ragaszkodnak hozzá, mintha gyémántbányákkal lenne telelyuggatva a szájbalökött Himalája, vagy legalább jó nők élnének ott. De nincs semmi, a nőknek meg lefogadom, hogy jakszar szaguk van.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Ramiz

12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Flaser

Tibet azért kell, mert áttörhetetlen természetes védelmi vonal.
Akár egy maroknyi fél-hülye idiótával is tartható lenne, annyira tagolt (és olyan kibaszott magas, hogy a helikopterek nagyja nem tud üzemelni) vidék.

Ha valaki megszerzi, akkor mögüle egymás után indíthatná az inváziókat az ország belseje felé, anélkül, hogy Kína viszonozhatná a szívességet. (A fáma persze arról is szól, hogy per pill. ezt Kína is eljátszhatná India felé).

De legyen itt inkább egy jó cikk a katpolos srácoktól két részben:

http://katpol.blog.hu/2009/12/19/a_kinai_indiai_haboru
http://katpol.blog.hu/2010/02/22/a_kinai_india_haboru_2_resz
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Xzone

Flaser, ugye látod hogy egy majdnem egy éves postra válaszoltál?

Flaser

"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

szpeter

#26
http://blogol.hu/comment.php?log=3166919   Bicskeinek ajánlva :D


Quote from: Bicskei on 2009-03-10, 22:24:37
az első magyar káromkodás - 1353-ból!!!

. A szitokszó: ,,kurwanewfya", azaz ,,kurvanőfia" (tkp. ,,kurvának fia").
Szóval a son of a bitch fordulat is a magyaroktól eredezhetető  :D XD Illik is a posthoz,amit linkeltem. :P

ed.: Azon gondolkozom,hogy nem lett volna jobb helye  poén topicban ?  :lol:

Próféta

Quote from: szpeter on 2010-04-22, 20:55:43
http://blogol.hu/comment.php?log=3166919   Bicskeinek ajánlva :D
Hiába szánta az író viccnek, a boldog XIX. században tényleg mindenkivel össze próbálták párosítani a magyar nyelvet, aki csak beszélt. A mi nyelvtankönyvünk találomra pont a magyar-angol nyelvrokonság kutatását emelte ki elrettentő példának, a titokzatos INGWER (vagy valami ilyesmi) ősnyelvvel a háttérben. Nagyjából ilyesmi példákkal volt az is alátámasztva, és valami bajuszos főnemes úr vesszőparipája volt.

Illetve Karinthy egy remek rövid írása ("A week-end viágtörténete") is egy angol szó magyar etimológiájából csinál viccet. Megvan ebben az ősrégi kötetben :)

QuoteA franciában mint részben latin  nyelvben megtalálható, magyarral rokon, de némettől idegen szavak (pl. száz franciául cent, kiejtve ,,szan", németül viszont hundert!) (...) ami magyarul vagy azzal rokon nyelven beszélő nemzetségek európai jelenlétére utal
WTF?
Erről azért van más vélemény... pont eszerint szokták alcsoportokra bontani az indoeurópai nyelveket:
http://en.wikipedia.org/wiki/Centum
Lehet, hogy a széles körben elfogadott modell hibás, de azért ennyire határozottan kijelenteni valami markánsan eltérőt, pusztán érzésből...


Én

Lol, akkor igazából 1713 van?  :zomg: :D