Vallás, filozófia, ezoteria

Started by noriko, 2004-03-09, 22:07:48

Previous topic - Next topic

DWz

Quote from: DamnatusHali!

És akkor az az x ember fog tudni a legjobban megbántani (akaratlanul is)
A megoldás: senkivel sem kell mélyebb kapcsolatot kialakítani.

Rossznak sosem éri meg lenni.

Ismeritek azt a viccet, hogy a pesszimista és az optimistát sok szerencsétlenség éri, s megszólal a pesszimista: na ennél lejjebb már nem süllyedhatünk. Mire az optimista De igen :)

Szia!

Teljesen igazad van. Ezert kell az x-et minnel kisebb szamra csokkenteni.
Es nagyon jo volt a vicc! :D :D

DWz

Quote from: RamizBocs, de ez így hülyeség. Belerúgsz egy kutyába. "Rossz" voltál. Megérte?
A teoriam csak emberekre vonatkozik. Bocs, ezt kifelejtettem.

Quote from: RamizMondjuk x legyen 600'000'000, és akkor jó. :D
Hogyne :D

Quote from: RamizEzt több fiataltól hallottam már, és egyiket sem tudtam komolyan venni. Ezt legfeljebb egy megkeseredett öregember tudja komolyan venni, de ő meg nem beszél róla. Akiket én ismertem és folyton ezt hangoztatták, azok valójában csak egy kis melegségre vágytak (cserépkályhára, ld Örkény :D ), szóval játszották a nagy vagányt. No offense, csak ez jutott eszembe a témáról.
De hát az ember csoportos lény. Vannak "magányos ragadozó" állatfajok, de mi közösségiek vagyunk, általában és mélyen. És nem igaz, hogy az nem tud megsérteni, akivel mélyebb kapcsolatot alakítasz ki. A barátaidnak könnyebb megbocsátani - hiszen ők is mindig megbocsátanak neked -, mint egy idegennek. Hát ne akarj mindenkit idegennek.
Jaaaaaaaaj, bocsanat, bacsi! Tegezhetem egyaltalan, vagy magazzam? :)
De komolyan, miert ne lehetne valaki nem tarsas leny?  Amugy sztem pont forditva van, aki kozelebb all, sokkal konnyebben meg tud serteni, mint egy ismeretlen. Kit erdekel egy ismeretlen velemenye?

Damnatus

Hali!

Ramiz
Ez az amit most érzek, s ahogy most látom a világot, remélem előbb utóbb elmúlik (legkésőbb velem együtt :) )

Ramiz

Quote from: DWzA teoriam csak emberekre vonatkozik. Bocs, ezt kifelejtettem.

Miért, ha emberbe rúgsz bele, az megéri???  :confused: Most ezt nem értem.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

DWz

Quote from: RamizMiért, ha emberbe rúgsz bele, az megéri???  :confused: Most ezt nem értem.

Nem. Egy allat, mondjuk egy kutya soha nem fog ok nelkul megtamadni teged. Egy embernel ezt el tudom kepzelni.

Amugy, hogy kicsit a temahoz is szoljunk, kivancsi lennek arra, hogy itt a forumon ki vallasos, es ki nem. Ha pedig valaki vallasos, elmondja, hogy melyiket valaszotta? Vagy hogy miert vallasos, hisz benne, vagy csak ugy elmegy, megszokasbol? Vagy egeszen mas?

Rogton kezdem en: En nem vagyok vallasos. Meg regen a szulok nyomtak a dolgot, en meg halalra untam magam a misen, meg nem ertettem, hogy miert jo nekem ez az egesz. Aztan rajottem, hogy talan minek jarok, ha nem jo nekem, tehat nem jartam. Nem hianyzik, azota se.

Ti hogy vagytok a vallassal?

Soridan

Quote from: DWzTi hogy vagytok a vallassal?

Engem sosem erőltettek semmi vallásra. Ha kérdésem volt, válaszoltak és hagyták, hogy megtaláljam a saját vallásom, vagy éppen megtagadjam. A gond az, hogy nem sikerül egyik sem. Képtelen vagyok megtagadni is Isten létét, de, mivel nyitott szemmel járok a világban, elfogadni sem tudom abban a formában, ahogy azt leírják, elémtárják.

DWZ: a barátnak könnyebb megbocsátanI? Igaz lehet. De ha ő bánt, akkor a barátságotokon esik csorba, míg egy idegen 'senki'.
Ehavi bölcsesség: Három út vezet a mennyországba. Milyen kár, hogy senki nem jár rajtuk.

Damnatus

Hali!

Katolikus vagyok/voltam, hittem Istenben, de az imáinkat meghallgató, segít? iIsten nem létezik. Más istenre pedig nincs szükségem.

Rossz, hogy amikor pl. vizsga miatt izgulok nincs kihez fordulni, de így most már nem csak a hibáim, hanem a sikereim is az enyémek.
Egyébként azóta vettem fel nicknek a Damnatust.

Szóval egyenes irányba haladok az  :bsd: ök közé.
Azt mondják, hogy ott rosszabb a hely, de több az ismer?s. :)

Komplikato

Érdekes. A hozzászólásod új reményekkel és egy kis életkedvel töltött el.  :hopp:
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

DWz

Quote from: SoridanDWZ: a barátnak könnyebb megbocsátanI? Igaz lehet. De ha ő bánt, akkor a barátságotokon esik csorba, míg egy idegen 'senki'.

Nem, dehogy konyebb. Csak egy idegen hiaba probal megbantani, nem erdekel. Mondhat, amit akar. Amugy az utolso mondatoddal egyetertek.

DWz

Szóval egyenes irányba haladok az  :bsd: ök közé.
Azt mondják, hogy ott rosszabb a hely, de több az ismer?s. :)

Szia!

Ne felj ettol, sokkal jobb hely az, es legalabb nem unjuk majd halalra magunkat, mint a mennyben, ahol minden szep es jo. :)

Damnatus

Quote from: DWzSzia!

Ne felj ettol, sokkal jobb hely az, es legalabb nem unjuk majd halalra magunkat, mint a mennyben, ahol minden szep es jo. :)

Hali!

Azért én nem panaszkodnék, ha az örök boldogság jutna osztályrészemül :)

DWz

Azért én nem panaszkodnék, ha az örök boldogság jutna osztályrészemül :)

Szia!

Ja, a mennyben az van? Eddig en mindig csak a felhokon uldogelo angyalokat lattam. :)

Ramiz

Én katolikus vagyok. Templomba kb 1 éve nem járok, mert az állandó részek (éneklés) nem érintett meg, csak a szentbeszédet szerettem, de most úgy érzem, a templom nem hoz közelebb Istenhez. De sokszor hallottam elgondolkodtató dolgokat, és örülök, hogy vallásos nevelésben részesültem.

Amikor elolvastam az utóbbi pár hozzászólást, kétszer is felkaptam a fejem. Először Damnatusnál: "Katolikus vagyok/voltam, hittem Istenben, de az imáinkat meghallgató, segítő Isten nem létezik. Más istenre pedig nincs szükségem." Ez így nem szép. Ha amiatt vesztetted el az Istenhitedet, mert nem teljesítette az óhajaidat vagy imáidat, akkor kíváncsi vagyok, mit takar az, hogy katolikus voltál (ne vedd támadásnak!). A keresztelő szép szokás, de sokkal kevésbé fontos (szerintem), mint a vallásos nevelés (pl hittanóra vagy a Biblia forgatása). Azért, mert mindig azzal kezdik a hittan-oktatást, hogy elmondják: Isten nem egy aranyhal! Nem teljesíti az óhajokat! Csakis lelki erőt ad, ha mellette állsz. És azt, hogy meghallgatja-e az imáidat, azt nem lehet tudni (=bizonyítani), ez hit dolga. Ha azt állítod, hogy azért hagytad el, mert nem hallgatta meg az imáidat, akkor tévedsz - azzal, hogy azt állítod, nem hallgatott meg, eleve bizonyítékát adod annak, hogy nem hiszel (nem hittél előtte sem igazán) - vagy benne, vagy "csak" neki. Nagyon remélem, hogy ez nem hangzott kioktatónak, egyszerűen csak megijedtem. Főleg a második mondaton. "Más istenre pedig nincs szükségem." Ezzel egyszerűen Isten fölé helyeznéd magad, ha azt akarnod mondani, hogy rajtad múlik, hogy van-e Istened! És ha szükséged lenne egy Istenre, akkor teremtenél magadnak egyet? Ez az "Isten" kifejezés (fogalom) átdefiniálása (lenne). Vagy esetleg többistenhitű lettél? Vagy úgy gondolkodsz, mint DWz: "az van, amit elképzelek magamnak". (Ha nekem ilyen képzelőerőm lenne, elképzelnék magamnak egy tengerpartot meg egy hideg üdítőt, és onnantól kezdve csak ott hevernék. :D)
A másik, amin meglepődtem, DWz-től ez volt: "Csak egy idegen hiaba probal megbantani, nem erdekel. Mondhat, amit akar." Ez olyan, mintha mindenki csak arra törekedne, hogy megbántson téged. Barát is, idegen is. És inkább legyen idegen. De én képtelen vagyok elhinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tényleg nincs egy barátod sem? Nincs egyvalaki sem, akivel szívesen beszélgetnél? És például itt, a fórumon, bántottak már meg? És mindenki csak bántani akar? Így már egy kicsit kényszerképzetesen hangzik, persze én kiforgattam a dolgot, bocs. Csak arra akartam rámutatni, hogy talán félreérted őket: nem akarnak megbántani. Mindenki megy az útján, és nem veszik észre, hogyha megsértenek valamivel. Talán (sőt, biztos, mert te is ember vagy), te is megsértesz másokat, anélkül, hogy észrevennéd. Biztos nevetnél valakin, aki depresszióba esik attól, hogy meglökik a metrón. Ne legyél ilyen! Ne túlozd el a dolgokat! Senkinek sem lesz jobb tőle. Ha úgy állnál hozzá, hogy "hiszen a barátom, miért akarna ártani nekem?", biztosan egy csapásra eltűnne a kezdődő paranoiád. Én csak azt látom rajtad, hogy rossznak akarod látni az embereket. Erőszakosnak és gonosznak, talán hogy jogosan kerüld őket, hogy jogosan utáld őket. Nem vagy egyedül, ez nem ritka dolog, pláne nem manapság. Animében is van ilyen, ami most eszembe jut, az az Evangelion (Shinji és Asuka). Ha csak feleannyi erőt fektetnél az emberek szeretetébe, mint az utálatukba, a legboldogabb ember lennél a Földön. Gambarimasu! ;) De ha nem hiszel nekem, mert tévedhetek, mint akárki (mint... akár te is), akkor azt javaslom, váltsunk témát.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Moha

Elolvasgattam itt a postokat és végül rászántam magam, hogy én is hozzászóljak.
Eléggé vegyes vélemények vannak itt. S, hogy én hogyan látom mindezeket?
Ha objektíven szemlélem a világot, szerintem sajnos a gonoszság és a gyűlölet kezd túlsúlyba kerülni. Terrorizmus, háborúk, az a tény, hogy a pénz irányít mindenhol mindent. Szomorú ezt látni. Persze az átlag ember ezek ellen nem tehet semmit sem, sőt, inkább ezek húzzák mélyebb depresszióba. Éppen ezért kell lennie egy kapaszkodónak.

"A barát vagy az idegen sért meg jobban?" Szerintem mindkettő. Lehet, hogy én vagyok túl érzékeny lélek, de engem idegenek és barátok is meg tudnak bántani. Viszont amilyen könnű megbántani, olyan könnyű kiengesztelni is. Én a világgal szemben általában pesszimista vagyok, viszont az emberekhez mindíg jóhiszemmel fordulok. Igaz, hogy egyesek ezt kihasználják, hiszen a gonoszság mindíg ott van, de nem jobb inkább a jót feltételezni mindenkiről? Mi történne, ha mindenki mindenkiről csak rosszat feltételezne? Szerintem mindenkit bántana az a tudat, hogy "xy azt hiszi rólam, hogy .... vagyok, pedig nem is ismer eléggé". Az embereket a tetteik alapján kell megíténi. Az előítéletek nem vezetnek sehová.

"Nem érdemes jónak lenni?" Miért nem? Habár én is tapasztalom, hogy a durva, csaló, szemét emberek sokszor többre viszik, én "csakazért sem" leszek olyan. Szerintem aki ebben a világban képes erre, az egycsapásra föléjük helyeződik, értékesebb ember lesz. A "jó" emberek gyakran magányosak. De valaki magányosan is lehet boldogabb, mint az, aki úgy jut előbbre, hogy átgázol másokon. Az "élni és élni hagyni" elve nagyon igaz!
Mindenki megtapasztalja a világ gonoszságát, és a gyűlölet mindenkiben ott rejlik, hiszen emberek vagyunk. De meg kell tanulni megbocsájtani, mert a gyűlölettől senki sem lesz több. Én soha nem tudnék valakit állandóan szívből gyűlölni. Néha úgy érzi az ember, gyűlöli a másikat és legszívesebben holtan látná. De vezet valahová, ha az ember megtarja a haragját? Szerintem nem. A vallásnak is ez az egyik lényege: hogy tanulj meg megbocsátani.

És ha a vallásról van szó? Személy szerint nem vagyok mélyen vallásos, templomba csak ritkán járok. Viszont szerintem Istennek léteznie kell. Én csak végig nézem a világ sokszínűségét, azt, hogy minden mindennel összefügg és milyen hatalmas, bonyolult rendszerek vannak, akár csak a természetben, akár az egész világegyetemben.... Ennyi minden véletlenül nem alakulhatott ki. Valamilyen magasabbrendű erő kell, hogy létezzen.
A vallásban is vannak ellentmondások. Gondoljunk csak a középkori inkvizícióra. Viszont a vallásra szerintem szükség van. Sokszor van az ember úgy, hogy nem tud kihez fordulni. Ilyenkor lehet Istenhez fordulni. Lehet, hogy nem hiszed, hogy van, talán nincs is, de egy támaszpontot adhat a tudat, hogy van, akihez fordulhatsz.

Damnatus

Hali!

Ramiz
Kb. 10 éven át ministráltam, jártam tavalyig hittanra, s?t bibliaórákra, zarándoklatokra, stb. Az utóbbi id?ben nem éreztem Isten közelségét, bármennyire törekedtem is rá. Döntésre kellett vinnem a dolgot, s gondoltam, ha egy kicsi, de számomra igazán fontos kérést teljesít, újra visszatér a hitem. ("kérjetek, és megadatik nektek, kopogtassatok és ajtót nyitnak nektek") Nem történt meg. Ezzel lett vége életem egy korszakának. Mert már NEM HISZEK benne. Nem kérek t?le semmit, s nem is köszönök meg neki semmit. Vasárnaponként most is járok misére, (szül?k), de nem érdekel. Nem áldozok, nem gyónok, csöndben vagyok, és gondolkozom.
Ha van Isten, úgysem hagy elkárhozni. Ha nincs, akkor nem kárhozom el.
Tehát: Istenre nincs szükségem, mert nem tud adni semmit. Nem segített, amikor szükségem lett volna rá, többet nem kérem a segítségét.
Jobb volt Istenben hinni, de a kétely rosszabb volt. Így most tudom, hogy minden rajtam múlik, s csak magamra számíthatok. Csak nem hiszek magamba sem :).

Damnatus

Hali!

Quote from: MohaAz embereket a tetteik alapján kell megíténi. Az el?ítéletek nem vezetnek sehová.

A vallásban is vannak ellentmondások. Gondoljunk csak a középkori inkvizícióra.

Én nem ítélek meg soha senkit, engem se ítéljenek meg.
Az inkvizíciónak semmi köze a valláshoz. Az inkvizíció olyan er?sazkszervezet volzt, mely a vallás látszatát vette fel, annak köntösébe bújt. Az iszlám sem oka az arab terrorizmusra, hanem indoka. Indokot, eszmét pedig bármire találni.

DWz

Quote from: RamizDWz: "az van, amit elképzelek magamnak". (Ha nekem ilyen képzelőerőm lenne, elképzelnék magamnak egy tengerpartot meg egy hideg üdítőt, és onnantól kezdve csak ott hevernék. :D)
Ez egy erdekes kerdes, tudok e 24/7 fantaziavilagban elni? Tudok, persze, csak sajnos mindenkepp visszarant a valo vilag. Szoval most jol ellent mondtam magamnak. ;)

Quote from: RamizA másik, amin meglepődtem, DWz-től ez volt: "Csak egy idegen hiaba probal megbantani, nem erdekel. Mondhat, amit akar." Ez olyan, mintha mindenki csak arra törekedne, hogy megbántson téged. Barát is, idegen is.
Akkor most elmondom ugyanazt, amit Te, csak mas szavakkal: Egy idegen nem torodik veled, azaz neki tok mindegy, hogy megbant-e, vagy nem, ezert ugyis azt mondd, amit csak akar. Es miert ne mondana? Szamit neki, hogy en esetleg megsertodom. Miert szamitana? Azaz nem torekszik ra, de nem figyel ra, hogy ne bantson meg. Ez az atlag ember mentalitasa.

Quote from: RamizTényleg nincs egy barátod sem? Nincs egyvalaki sem, akivel szívesen beszélgetnél? És például itt, a fórumon, bántottak már meg?
Van baratom. 1. Sot, a forumon is jo fejek az emberek. Amikor 'megjottem' meg is lepodtem, hogy itt milyen ertelmesek az emberek, es ezt most nem nyalibol mondom. Ha jol emlekszem, ezt oda is irtam a bemutatkazosomhoz.
Amugy persze, vannak kivetelek. Kb. 1%.

Quote from: RamizÉn csak azt látom rajtad, hogy rossznak akarod látni az embereket.
Egyaltalan nem. Tudod mennyire orulnek, ha holnap felkelnek, es minden 'rozsaszin lenne' ? Meg csak nem is kell keresnem a rossz embereket, naponta osszefutok veluk. 24 eves vagyok, az emberek kb. 22 eves koromig kaptak eselyt tolem. Addig voltam jo, rendes, stb. Aztan rajottem, minek legyek rendes? Hogy mindenki atverjen? Hogy kihasznaljanak? Hogy megbantsanak? Ez kosz, de nem kell nekem.

Moha

Quote from: DWzVan baratom. 1. Sot, a forumon is jo fejek az emberek. Amikor 'megjottem' meg is lepodtem, hogy itt milyen ertelmesek az emberek, es ezt most nem nyalibol mondom. Ha jol emlekszem, ezt oda is irtam a bemutatkazosomhoz.
Amugy persze, vannak kivetelek. Kb. 1%.
Nem a barátok száma a lényeg, hanem, hogy milyen a barátság. Igazi barátom nekem is csak egy van. De rá minden helyzetben számíthatok. Ezen kívül van még pár haver, akival jól elvagyok.
És én is osztom a véleményed. Tényleg egy nagyon jó társaság van itt a fórumon. Máshol mindenki leszólja a másikat. Itt szerencsére nincs ilyen. Mindenről értemesen lehet "beszélgetni". Ritka manapság az ilyen.
A másik dolog: szerintem a fórumozók között az animén kívül is sok közös van.

DWz

Quote from: MohaNem a barátok száma a lényeg, hanem, hogy milyen a barátság. Igazi barátom nekem is csak egy van. De rá minden helyzetben számíthatok. Ezen kívül van még pár haver, akival jól elvagyok.
És én is osztom a véleményed. Tényleg egy nagyon jó társaság van itt a fórumon. Máshol mindenki leszólja a másikat. Itt szerencsére nincs ilyen. Mindenről értemesen lehet "beszélgetni". Ritka manapság az ilyen.
A másik dolog: szerintem a fórumozók között az animén kívül is sok közös van.

Teljes mertekben egyetertek.  :tezsvir:

Ramiz

Damnatus: akkor tényleg nem értelek. 10 évet ministrálsz, és nem érted, hogy Isten itt nem óhaj-teljesítő? Az az egy (félreértelmezett) Biblia idézet elvette a hitedet? A másik: "ha van Isten, úgysem hagy elkárhozni." Ezt mindenki elmondhatná. Isten csak az övéit veszi magához = aki hisz benne és igyekszik követni. Ha későn tér meg, azért megtér. Ha nem tér meg, akkor nem. Innen már csak egy lépés a "lopjunk, csaljunk, raboljunk, majd az utolsó percben megbánjuk és irány a menny". (Már nem neked egy lépés, hanem logikailag.) Persze, ez túlzás, de úgyis értitek, mire gondolok.

DWz: "Egy idegen nem torodik veled, azaz neki tok mindegy, hogy megbant-e, vagy nem, ezert ugyis azt mondd, amit csak akar. Es miert ne mondana? Szamit neki, hogy en esetleg megsertodom. Miert szamitana? Azaz nem torekszik ra, de nem figyel ra, hogy ne bantson meg. Ez az atlag ember mentalitasa." Igen! Egy barátnak viszont fontos - ezért barát! Ezért éri meg minél több embert átgyűjteni a "barát" halmazba az "idegen"-ből!
Meg itt a fórum. Nyilván nem reprezentálja úgy, ahogy van, az emberiséget, de azért el lehet mondani, hogy mindenféle ember van itt, ÉS jó a hangulat, nincsenek nagyon viták (és az a kevés is megoldódik), senki nem sértegeti a másikat stb. Pedig a regisztrációnál, úgy emlékszem, nem kértek bizonyítványt arról, hogy szentek vagyunk! ;) Ez máris megdönti a "mindenki át akar verni, ki akar használni és meg akar bántani" hipotézisedet. Nem kell bevallanod, csak magadnak, hogy ez nem teljesen így van! És ha nem teljesen, akkor vajon mennyire? 90%, vagy 80%, vagy kevesebb?
Azonkívül ha nem adsz esélyt az embereknek ezentúl (ahogy írtad), akkor biztos nem lesz pozitív változás! És az a 24 éves korhatár is eléggé önkényes. Van úgy az ember 14 vagy 16 évesen, amikor még kamasz, és még játszanak vele a hormonok, amikor átesik az egy-két kötelező gyermekkori depresszióján. Akkor is korai. De még most is. Végül is még sokkal kevésbé régóta vagy felnőtt, mint (remélhetőleg és valószínűleg) leszel.
UI: Amúgy találtam még egy idepasszoló animét (szereplőt): Vandread-ból Meia.

DWz

Quote from: RamizDWz: "Egy idegen nem torodik veled, azaz neki tok mindegy, hogy megbant-e, vagy nem, ezert ugyis azt mondd, amit csak akar. Es miert ne mondana? Szamit neki, hogy en esetleg megsertodom. Miert szamitana? Azaz nem torekszik ra, de nem figyel ra, hogy ne bantson meg. Ez az atlag ember mentalitasa." Igen! Egy barátnak viszont fontos - ezért barát! Ezért éri meg minél több embert átgyűjteni a "barát" halmazba az "idegen"-ből!
Meg itt a fórum. Nyilván nem reprezentálja úgy, ahogy van, az emberiséget, de azért el lehet mondani, hogy mindenféle ember van itt, ÉS jó a hangulat, nincsenek nagyon viták (és az a kevés is megoldódik), senki nem sértegeti a másikat stb. Pedig a regisztrációnál, úgy emlékszem, nem kértek bizonyítványt arról, hogy szentek vagyunk! ;) Ez máris megdönti a "mindenki át akar verni, ki akar használni és meg akar bántani" hipotézisedet. Nem kell bevallanod, csak magadnak, hogy ez nem teljesen így van! És ha nem teljesen, akkor vajon mennyire? 90%, vagy 80%, vagy kevesebb?
Azonkívül ha nem adsz esélyt az embereknek ezentúl (ahogy írtad), akkor biztos nem lesz pozitív változás! És az a 24 éves korhatár is eléggé önkényes. Van úgy az ember 14 vagy 16 évesen, amikor még kamasz, és még játszanak vele a hormonok, amikor átesik az egy-két kötelező gyermekkori depresszióján. Akkor is korai. De még most is. Végül is még sokkal kevésbé régóta vagy felnőtt, mint (remélhetőleg és valószínűleg) leszel.
UI: Amúgy találtam még egy idepasszoló animét (szereplőt): Vandread-ból Meia.

Vandreadod nem lattam, de felirva. :)
Igazad van. Ha nem adok eselyt, nem lesz pozitiv valtozas. De negativ se! Es ez a lenyeg. Nem lesz megrosszabb a dolog.
A forumon valoban nem adtatok irasba, hogy szentek vagytok. Tettem egy peldat. Bejott. Gondoltam, hogy aki japan hanggal es angol felirattal megnez egy sorozatot, legyen az mondjuk a Lain, csak nem egy bunko paraszt, aki majd elkuld a (akarhova) a forumon. De ez az 1-2%, ami tenyleg van, jo ember, a vilagon.
Hogy plane visszafele valaszoljak, a legelso dologra pedig az a reagalasom, hogy ez egy tevedes. Vagy csak felreertjuk egymast a 'barat' szoban. Sok baratom mar csak azert se lehet, mert nem tudnek mindegyikre olyan szinten odafigyelni, ahogy en is elvarnam viszont.

Damnatus

Hali!

Quote from: RamizDamnatus: akkor tényleg nem értelek. 10 évet ministrálsz, és nem érted, hogy Isten itt nem óhaj-teljesítő? Az az egy (félreértelmezett) Biblia idézet elvette a hitedet? A másik: "ha van Isten, úgysem hagy elkárhozni."

Ha hagy elkárhozni, akkor nem ő a legfőbb jó, "selejteset" teremtett. Akkor nem tökéletes. Ha nem tökéletes, akkor csak a halhatatlanságával és a hatalmával több nálam, akkor meg minek hinni benne.

Minek az imák, ha úgysem hallgatja meg?

A hit nem akarat kérdése, ha azon múlna hinnék. Így nem.

Ramiz

1.) "Selejteset" teremtett? Az állatvilággal nincsenek gondok. Az ember azért olyan, amilyen (a te szavaddal "selejtes", amit szerintem jópáran kikérnének maguknak), mert olyanféle szabad akarata van, hogy választhatja a rosszabb uta(ka)t is. Erre szokták az mondani, hogy ez a "keresztünk, amit cipelnünk kell". Amúgy ha lehetne egy kérdésem Istenhez, ez lenne: eredendően bennünk van a rossz vagy csak a körülmények tesznek rosszá?
2.) Ezt már lefutottuk. Nem tudhatod, hogy nem hallgatja-e meg őket. Amúgy meg imák nélkül is lehet példás életet élni.
3.) Miért, minek? Az hisz, aki akar. Vagy arra gondolsz, hogy valaki akar hinni, de nem tud? Annak mondom, hogy ne a "képekre" koncentráljon (Paradicsom, ember teremtése stb), hanem a mondanivalóra. A Bibliára hatványozottan igaz, ami minden könyvre: ne azt nézd, hogy mit mond, hanem hogy mit akar mondani. (Nem én találtam ki, de nagyon tetszik.) Láss a dolgok mögé!

Damnatus

Hali!

Mint már említettem, alaposan ismerem a keresztény, katolikus tanítást. Csak már nem hiszek benne. Talán majd egyszer, újra. De most megvagyok nélküle.

DWz

Quote from: RamizA Bibliára hatványozottan igaz, ami minden könyvre: ne azt nézd, hogy mit mond, hanem hogy mit akar mondani. (Nem én találtam ki, de nagyon tetszik.) Láss a dolgok mögé!

Bocs, de miert is kene gondolatolvasnom? Miert nem tudjak ugy megirni, hogy azt mondja, amit gondol?

Komplikato

Quote from: DWzBocs, de miert is kene gondolatolvasnom? Miert nem tudjak ugy megirni, hogy azt mondja, amit gondol?
Nem vagyok nagy Biblia forgató, de olvastam már pár olyan könyvet, ami minden olvasásnál újabb és újabb "rétegeket" tár fel. Érdekes élmény, akár elhiszed, hogy fontos dolgokat találsz, akár nem.
Más tészta, hogy nekem az egész "teremtésben" nem tetszik, hogy adva van egy "játék" aminek csak értelmét, a kimenetelét és a szabályait nem ismerjük, de azért mi csak játszunk, ha akarunk, ha nem.    :grrr:
Itt most természtesen nem olyan szabályokra gondolok mint a 10 parancsolat, vagy más egyszerű etikai endszer ...
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide) 

Damnatus

Hali!

Aeneas Silvius Piccolomini, a későbbi II. Pius pápa Pápa vagy zsinat című könyvében a huszitákkal is folytat teológiai vitákat. Mindketten ugyanazon forrásból (Biblia) érvelnek, s mégis ellentétes véleményre jutnak pl.
"Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre" a kétszín alatti áldozásnál a husziták azzal érvelnek, hogy ezt Jézus követőinek  (tehát mindenkinek) mondta, míg a katolikusok szerint csak az apostoloknak szólt és a papoknak.
És ilyen, a bibliából vett idézetekkel vagdalkoznak.

Komplikato

Most olvastam ki nemrég Umberto Eco - A Rózsa neve c. művét (meg elötte sok más könyvét is!) na ott az egész arról szól, hogy ki miként magyarázza a dolgokat, és ezért ölni vagy országokat pusztulni hagyni is képesek voltak. Inkvizícióról nem is szólva!
(Más Eco könyvekben meg igen érdekes, hogy felvetették a mai világképünk majdnem pontos mását 1300-1400 környékén, de éppen a Bibliával cáfolták. Például ha nem a föld a közepe mindennek és az égbolt nem egy kupola, akkor léteznie kéne egy csomó másik világnak, és az ugye nem lehet  :rolleyes:  )

Damnatus

Hali!

Mindenestere a vallás, és tanításai nem mindíg egyeznek meg azok követőinek cselekedeteivel, főleg ha azok a vallást csak eszköznek tekintik saját céljaik eléréséhez. De ugyanez a helyzet a fogalmakkal is. Ha én a jóság nevében tucatszámra ölöm az embereket, akkor nem a jóság eszméjét fogjuk elítélni, hanem engem.

DWz

Quote from: KomplikatoNem vagyok nagy Biblia forgató, de olvastam már pár olyan könyvet, ami minden olvasásnál újabb és újabb "rétegeket" tár fel. Érdekes élmény, akár elhiszed, hogy fontos dolgokat találsz, akár nem.
Más tészta, hogy nekem az egész "teremtésben" nem tetszik, hogy adva van egy "játék" aminek csak értelmét, a kimenetelét és a szabályait nem ismerjük, de azért mi csak játszunk, ha akarunk, ha nem.    :grrr:
Itt most természtesen nem olyan szabályokra gondolok mint a 10 parancsolat, vagy más egyszerű etikai endszer ...

Evvel teljesen egyetertek. Viszont egy ilyen konyvnek nem homalyos utalasokkal kene eloadnia magat, hanem egyertelmuen. Hisz a homalyossagbol csak vitak keletkeznek, ahogy azt Damnatus is irta.