Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Cobra

Lehet amilyen új, még nem nagyon ismeri fel semmi. Legújabb Everest?
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

Quote from: Dreamcleaver on 2008-04-21, 16:13:27
Tudom hülye kérdés, de itt hol mutatja a GPU hőmérsékletet? Nekem valami olyan kéne, ahol C°-ban látom. nTune monitorát próbáltam ,de ott meg 0 C°-t írg GPU-ra.  :confused: Everest meg nem mutatja.
Főoldalán balra alul két rubrika, valamint a grafikonon.
De ha nem vetted észre, akkor nincs ott. w1zzard rég fejlesztette
az atitoolt, így lehet, hogy a 8800GT-t már/még nem ismeri fel;
ezesetben próbáld meg a rivatuner-t, unwinder folyamatosan frissíti.

Próféta

Egy gépen elkezdtek mindenféle érdekes effektusok feltünedezni a monitoron, időről időre eltűnve és aztán újra visszajőve. Betűk szétcsúsznak, az alakzatoknak piros/zöld szélük lesz, olajfestmény jelleget ölt a látvány, stb. A képernyő és a kábelek cseréje eredménytelen volt, szóval a videokártyára gyanakszom - és valóban, a közelebbi vizsgálat kiderítette, hogy a Radeon 9800 Pro gyári hűtőventilátora nem forog.

Kérdés a nálam tapasztaltabbakhoz: van-e esély arra, hogy új ventilátort beszerezve a kártya meggyógyul? Vagy végleg halálra olvadta magát? Lehet egyáltalán olyan ventilátort kapni, ami fájdalommentesen rászerelhető?

Előre is köszi minden tippet.

kikuchiyo

Én cseréltem ventilátort az én videokártyámon (igaz, az még egy ősi Ti4200). Ha azóta nem hülyült meg teljesen az ipar, akkor a ventilátorok félig-meddig szabványosak kell legyenek, azaz van esély, hogy egy új venti rászerelhető.

De megpróbálhatod a régit megjavítani: meg kell olajozni a tengelyét. Ha hozzáférsz az olajozóval, akkor úgy (egy-két csepp is elég, először offline próbáld ki utána, csak a tápot ráadva, hogy forog-e), ha nem, akkor óvatosan fejtsd le a forgórészt a tengelyről, vigyázva, hogy ne törd le a lapátokat.
Failure is the default option

Kuroi Tenshi

Ha leszeded a hűtést és kitisztítod, megolajozod a ventit,
van esély rá, hogy újra menjen. Az, hogy a kártya sérült-e
csak akkor derül ki, ha kipróbálod; de ha csak néha jöttek
elő ilyen dolgok, akkor van esély rá, hogy még megy. Ha
súlyosan sérült volna, akkor már nem menne.

Hasonló ventit ha jól emlékszem nehéz lesz szerezni, mert
valami keret nélküli darab, ami rá van csavarozva a bordára.
Ph aprón hátha találni 9800 gyári bordát. Olcsó bordák,
amik erre is felmennek, 1-2-3k-tól már vannak; vagy pedig
házibarkács módszerekkel (befőzőgumi, kábelkötegelő, stb)
ráeszkábálsz egy 40×10/50×10-es ventit ;)

kikuchiyo

Google ezt mondja a PDF-ből szövegkibányászásra: Your mileage may vary

de ha arról van szó, hogy van egy táblázat az eredetiben, pl. a b c d e f g
h i j k l m n
...
, és a sima copypasta ezeket egy oszlopba egymás alá betossza, akkor simán írjhatsz egy scriptet, ami az egy oszlopból hetet csinál. Az egyszerűbb, mint ellopni az Adobe Acrobatot.

Wait, wat? Eltűnt a hsz, amire válaszoltam!  :eek:

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2008-04-24, 13:06:38Wait, wat? Eltűnt a hsz, amire válaszoltam!  :eek:
Bocsánat :D
Csak közben véletlenül egy újabb beillesztéspróbánál rájöttem, hogy az OpenOffice egy állatijó dolog, mert van olyan beillesztési lehetőség, ahol megadhatom, hogy mit vegyen az eredeti szövegből elválasztójelnek, vagyis mik után pakolja új oszlopokba soronként a szöveget és meg lehetett adni a szóközt  :cool:
innen már csak 20-30 sort kellett manuálisan átjavítanom, de így is nem kis munkát spórolt nekem az OO Calc :)
Most már csak azzal küzdök, hogy megadtam egy cellát, mint jelenlegi EURO árfolyam és minden Ft számolásnál azt kéne használnia, de a sima jobb-sarkot megfogom és lehúzom ameddig kell képletmásolásnál sajnos ragaszkodik hozzá, hogy továbblépjen az euro-s cella alá, ahol nincs semmi érték ugyebár. hiába 3-4 mintacellát csinálok neki, akkor is továbblép, csak 3-4 cellánként :) na mindegy, de persze biztos rájövök a megoldásra pár percen belül, csak most elzavartak a géptől, mert tárgyalás lészen a jó gépes teremben :)

de azért köszönöm a segítéget, reméltem hogy még időben töröltem és senkinek sem raboltam az idejét :redface:

kikuchiyo

$-jellel lehet abszolút cellahivatkozást kreálni. Tehát ha a B7 cellában van az euróárfolyam, akkor a =A1*$B$7 képletet írd mondjuk a C1 cellába, és másold a
Quotea sima jobb-sarkot megfogom és lehúzom ameddig kell képletmásolással.

Lehet variálni is, pl. B$7, vagy $B7.

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2008-04-24, 14:21:53
$-jellel lehet abszolút cellahivatkozást kreálni. Tehát ha a B7 cellában van az euróárfolyam, akkor a =A1*$B$7 képletet írd mondjuk a C1 cellába, és másold a
Quotea sima jobb-sarkot megfogom és lehúzom ameddig kell képletmásolással.

Lehet variálni is, pl. B$7, vagy $B7.
:merci:

amint visszajutok a gép elé, már ki is próbálom.  :D

szerk: amiről most írok, ez a második legjobb (legkevésbé rossz) gép az irodában, de amikor azt mertem mondani neki, hogy 150KB-os csak szöveget tartalmazó 47 oldalas pdf file-ban jelöljön ki mindent és ctrl+c, akkor ő azt mondta, hogy *szórakozz-az-anyáddal* :haha:

Kuroi Tenshi

Quote from: Fazék on 2008-04-24, 14:04:15
az OpenOffice egy állatijó dolog
Nekem is jópárszor megspórólta ugyanezt a feladatot.
OpenOffice Writer, Calc =  :Kiraly: (a .ppt-megfelelőjük viszont még
mindig nem valami felhasználóbarát...)

Quote from: Fazék on 2008-04-24, 14:23:45
szerk: amiről most írok, ez a második legjobb (legkevésbé rossz) gép az irodában, de amikor azt mertem mondani neki, hogy 150KB-os csak szöveget tartalmazó 47 oldalas pdf file-ban jelöljön ki mindent és ctrl+c, akkor ő azt mondta, hogy *szórakozz-az-anyáddal* :haha:
Az adobe néha rakás fos.
Ma bent munkahelyi gépnél egy 8 oldalas pdf megnézésére ~1.1GB
memóriát fogyasztott el - és mivel csak 512MB volt a gépben,
ezután csak egy újraindítással gyorsult újra fel... a firefox, amit
itt egyesek előszeretettel hívnak bugrókának, ehhez képest nudli.

biomage

Hali

Remélem jó helyre irok :), na szóval ugy döntötem lecserélem az IEt FireFoxra, és lett egy kis problémám, a problémám anyi hogy ha új ablakba jövök a forumra újból be kell jelentkeznem :S, ötlet mit csináljak?
hm

Cobra

A cookiekezelésnél lesz valami gond.

Soldier

Quote from: biomage on 2008-04-24, 21:34:46
Hali

Remélem jó helyre irok :), na szóval ugy döntötem lecserélem az IEt FireFoxra, és lett egy kis problémám, a problémám anyi hogy ha új ablakba jövök a forumra újból be kell jelentkeznem :S, ötlet mit csináljak?

ha a jelszot megjegyezteted illetve kiválasztod bejelnkezésnél h "forever" emlekzzen "rád" akkor nekem sajna nincs ötletem
(sztem altalanos kerdesek jobb topic but nvm  ^^ )

Quote from: Cobra on 2008-04-24, 21:43:05

idd, lehet, van egy olyan opcio meddig tartsa meg a cookie-kat eszkösz>beállitások>Adatvédelem es ott nem lehet a legördülö menübe az van hogy "megerösites minden alkalommal" ?

biomage

Quote from: Soldier on 2008-04-24, 21:46:35
Hali

ha a jelszot megjegyezteted illetve kiválasztod bejelnkezésnél h "forever" emlekzzen "rád" akkor nekem sajna nincs ötletem

idd, lehet, van egy olyan opcio meddig tartsa meg a cookie-kat eszkösz>beállitások>Adatvédelem es ott nem lehet a legördülö menübe az van hogy "megerösites minden alkalommal" ?
Ja van egy olyan, most a "amig le nem járnak"ban van állitva
hm

Soldier

Quote from: biomage on 2008-04-24, 21:50:39
[spoiler]
Quote from: Soldier on 2008-04-24, 21:46:35
Hali

Ja van egy olyan, most a "amig le nem járnak"ban van állitva[/spoiler]

az akkor jo ugy , hat varj "picit", vki okosabb minjart segit akkor  :redface:

biomage

Mielött ide érne az az okos valaki, leirom mit találtam a cookiek közt :)
Süti neve        / lejárat
PHPSESSID      /a munkamenet végén
SMFCookie956  / 2008. május 24. 20:48:33 "ez biztonyára a fö cookie" kiprobáltam valamit :) kijelentkeztem és visza jelentkezek az idö pont modosul ara az idöre amin létre jött a cookie :S, úgy hogy az a lejárat valamiért nem akar müködni :S
hm

Próféta

Quote from: biomage on 2008-04-24, 22:06:56SMFCookie956  / 2008. május 24. 20:48:33 "ez biztonyára a fö cookie" kiprobáltam valamit :) kijelentkeztem és visza jelentkezek az idö pont modosul ara az idöre amin létre jött a cookie :S, úgy hogy az a lejárat valamiért nem akar müködni :S
Ha kijelentkezel, akkor természetesen törlődik. Egyébként meg látszólag a bejelentkezéstől számítva egy hónap az érvényességi ideje, szóval jónak kell lennie.

Quote from: biomage on 2008-04-24, 21:34:46ha új ablakba jövök a forumra
Ez pontosan mit takar? Ha az egyik ablakban böngészed a fórumot, és közben nyitsz egy másik ablakot, abban újra be kell jelentkezned? Ha új lapfület nyitsz, ahhoz ugye nem?

Kuroi Tenshi

Remélem jó helyre irok :)

Nem igazán...

na szóval ugy döntötem lecserélem az IEt FireFoxra, és lett egy kis problémám, a problémám anyi hogy ha új ablakba jövök a forumra újból be kell jelentkeznem :S, ötlet mit csináljak?

Ööö valamit kicsit elszúrhattál...
Próbáld meg a usteam cookie-készletet törölni, cache-t törölni,
firefoxt lezárni, majd újra megnyitni, usteamnél írd be a nevet és
jelszót és pipáld be a Stay logged in opciót, majd a felugró kis
panelnél a Remember this pw opcióra is kattinthatsz.

Quote from: biomage on 2008-04-24, 22:06:56
Süti neve     
PHPSESSID     
SMFCookie956 
Nálam ennél több is van: password, name, email, smfcookie956,
wakabastyle (ez gondolok képgaléria), phpsessid, postnukesid.

biomage

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-04-24, 22:25:24
Remélem jó helyre irok :)

Nem igazán...

na szóval ugy döntötem lecserélem az IEt FireFoxra, és lett egy kis problémám, a problémám anyi hogy ha új ablakba jövök a forumra újból be kell jelentkeznem :S, ötlet mit csináljak?

Ööö valamit kicsit elszúrhattál...
Próbáld meg a usteam cookie-készletet törölni, cache-t törölni,
firefoxt lezárni, majd újra megnyitni, usteamnél írd be a nevet és
jelszót és pipáld be a Stay logged in opciót, majd a felugró kis
panelnél a Remember this pw opcióra is kattinthatsz.

Quote from: biomage on 2008-04-24, 22:06:56
Süti neve     
PHPSESSID     
SMFCookie956 
Nálam ennél több is van: password, name, email, smfcookie956,
wakabastyle (ez gondolok képgaléria), phpsessid, postnukesid.
Kiprobáltam amit javasoltál, de nem müxik
Akkor még1x, akkor kell ujból bejelentkeznek ha bezárom az a firefoxos ablakot amivel bejelentkeztem és viszajövök
Edit:
Söt bejelentkezek a forumra aztán nyomok egy másik weblapot bármit, aztán  könyvjelzö klikelek a usteamre és ismét be kell jelentkeznem :S, ez az egészt csak ezen a forumon tapasztaltam eddig
hm

kikuchiyo

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-04-24, 20:44:13
Az adobe néha rakás fos.

Néha? Mindig!

Pár napja kaptam egy EU-s pályázati anyagot pdf-ben, amit semmivel sem lehetett megnyitni, csak az Adobe legújabb szutykával. Nőtt pár ősz hajszálam, mire végül megnyitotta.

Azt is bírom, amikor a barmok letiltják, hogy egy-egy oldalt kimásolj a dokumentumukból. Főleg, hogy a főnököm azt találta ki, hogy azt az egy oldalt elektronikusan kéne szerkeszteni, ahelyett, hogy kézzel firkálnánk be a vonalra az intézet nevét és címét.

Ezt úgy sikerült megoldanom, hogy a linuxhoz járó PDF-nyomtatóval azt az egy oldalt "kinyomtattam" PDF-be, és azt a fájlt már lehetett szerkeszteni a PDFEdit nevű csodával. (A kezelőfelülete kissé nehézkes és nem túl felhasználóbarát, viszont cserébe tényleg lehet vele PDF-et szerkeszteni.)

Kuroi Tenshi

Quote from: biomage on 2008-04-24, 23:10:45
Kiprobáltam amit javasoltál, de nem müxik
Akkor még1x, akkor kell ujból bejelentkeznek ha bezárom az a firefoxos ablakot amivel bejelentkeztem és viszajövök

Ott valami nagyon nem stimmel.
Legrosszabb esetben installáld újra - akkor akár már a pre-release 3 beta 5-
öt is kipróbálhatod egyből :)

Alkyra

Adoba Readerrel nekem is gondjaim vannak...(elektronika tananyagot alig bírja olvasni s majd meghal a gépem..)
Vlk tudna ajánlani helyette egy másik progit? Vlm gyorsat, egyszerűt s kompatibiliset *.pdf dokumentumaimmal. Ha ingyenes az külön jó.

Cobra

SaiyaGin

Nem hiszem, hogy (csupán) kodek probléma lenne, úgyhogy inkább ide írom: amikor 1280x720-as mkv kiterjesztésű videót(TTGL) néztem, pár másodperc után elcsúszott egymástól a hang és a kép. Nem voltam rettenetesen meglepve, mert már 4 éves a gépem, meg egy tavalyi CCCP volt feltelepítve, azért leszedtem a jelenlegi (ill. múlt héten a honlapon lévő) CCCP-t, azzal működött rendesen. Aztán amikor elkezdtem nézni a következő részt, megint nem működött. Azóta az a helyzet állt elő, hogy néha előjön ez a probléma, néha meg rendesen működik a MPC. :oops: Ha épp rossz kedve van a gépnek, akkor nem játssza le rendesen, ha meg vidám, akkor igen, vagy mi lehet a helyzet?  :gyagya:

Kuroi Tenshi

Ha a kép késett, akkor a processzor nem elég erős vagy a
felirat hibás. Elsőt már én is tapasztaltam egy régebbi
gépen... Valszeg van valami folyamat a háttérben, ami pár
cpu-ciklust elvisz, valamint a gyors, hirtelen, éles váltások
lerenderelése is cpu-intenzív, emiatt is lassulhat.
Nyiss meg mellette Feladatkezelőt, és nézd a proci kihasz-
náltságát: ha főleg 80-90% fölött van, akkor valszeg ennek
tudható be.

SaiyaGin

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-04-29, 22:14:17
Ha a kép késett, akkor a processzor nem elég erős vagy a
felirat hibás. Elsőt már én is tapasztaltam egy régebbi
gépen... Valszeg van valami folyamat a háttérben, ami pár
cpu-ciklust elvisz, valamint a gyors, hirtelen, éles váltások
lerenderelése is cpu-intenzív, emiatt is lassulhat.
Nyiss meg mellette Feladatkezelőt, és nézd a proci kihasz-
náltságát: ha főleg 80-90% fölött van, akkor valszeg ennek
tudható be.

Ok,  :merci:

Soldier

olyan egyszerü kerdesem lenne h venni szeretnek egy HDD-t a mostani Maxtor 250gb 16mb Cache 7200rpm SATA2 mellé, Ezekre az adatokra eleg figyelnem, -gondolom legalabb egy ilyen teljesitményű kéne mellé ? Es ha igen akkor az lenne meg a kerdes h a márka mind1 mit veszek mellé vagy a legjobb lenne h Maxtor lenne az is , vagy az teljesen mind1 ? es ha igen ti milyen márkát javasolnátok ?

Kuroi Tenshi

Quote from: Soldier on 2008-04-30, 01:19:42
Ezekre az adatokra eleg figyelnem, -gondolom legalabb egy ilyen teljesitményű kéne mellé ?

a márka mind1 mit veszek mellé vagy a legjobb lenne h Maxtor lenne az is

Ha RAID-et akarsz kiépíteni, akkor kell csak hasonló méret, különben mindegy.

A saját érdekedben a legjobb lenne, ha elkerülnéd a Maxtort, messzire.
Most ezért nem regisztrálok újra a storagereview-re (már megint
elfelejtette, hogy egykor már regisztráltam...), de a jelenleg kapható
márkák közül a Maxtor a legrosszabb. Samsung erős-közepes; Hitachi,
Seagate, WD pedig pár fokkal megbízhatóbb.
Érdemes valami frissebb szériát venni, és azokból is kéttányérosat
(kb 250-640GB között vannak, szériafüggő) az alacsonyabb melegedés
és hang miatt, valamint ennek a méretkategóriának a legjobb a GB/Ft
aránya.
Szóval méret, ár = ? Hang mennyire számít?

in b4 a kis wd-fag

Soldier

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-04-30, 01:38:53
[spoiler]Ha RAID-et akarsz kiépíteni, akkor kell csak hasonló méret, különben mindegy.

A saját érdekedben a legjobb lenne, ha elkerülnéd a Maxtort, messzire.
Most ezért nem regisztrálok újra a storagereview-re (már megint
elfelejtette, hogy egykor már regisztráltam...), de a jelenleg kapható
márkák közül a Maxtor a legrosszabb. Samsung erős-közepes; Hitachi,
Seagate, WD pedig pár fokkal megbízhatóbb.
Érdemes valami frissebb szériát venni, és azokból is kéttányérosat
(kb 250-640GB között vannak, szériafüggő) az alacsonyabb melegedés
és hang miatt, valamint ennek a méretkategóriának a legjobb a GB/Ft
aránya.
Szóval méret, ár = ? Hang mennyire számít?

in b4 a kis wd-fag[/spoiler]

nem szeretnek raidet, a hang nem hixem h lehet olyan hangos hogy zavarjon, 500gb es 26k körül , amiket láttam ezek adatok alapjan  körülbelül ilyen árban voltak, asszem Hitachi-t és WD-t lattam abba boltba ahova szoktam jarni, ezek körülbelül árba vannak gondolom ?!  be is linkelem mit irnak h megtudd nezni:
[spoiler=Hitachi]    
HDD Hitachi SATA2 500GB 16MB Cache 7200rpm 3 év gar.
Csatoló :         SerialATA
Fordulatszám :       7200rpm
Fizikai méret :       3,5" Asztali
Kapacitás :       500GB
Leírás :       
Size: 3.5 inches,Capacities: 500 GB,Speed: 7,200 RPM,Interfaces: SATA 3.0 GB/s,Seek Time: 8.5 ms
25 590 Ft
[/spoiler]    
[spoiler=WD]    
HDD Western Digital RE2 SATA2 500GB Raid Edition 7200rpm 16MB Cache WD5001ABYS Silent 5év gar.
Csatoló :         SerialATA
Fordulatszám :       7200rpm
Fizikai méret :       3,5" Asztali
Kapacitás :       500GB
Leírás :       
1 millió óra MTBF, Szerver-osztály, 5 év garancia

Teljesítmény specifikációk :
Rotational Speed : 7.200 RPM
Buffer Size : 16MB
Average Latency : 4.2ms
Read Seek Time : 8.7ms
Buffer To Host ( SATA ) : 3.0GB/s
Buffer To Disk :70MB/s
Capacity : 500 GB
Interface : SATA 300 MB
24 490 Ft
bar nem tudom ez a Raid Edition jo nekem egyaltalan, jelent vmit?
[/spoiler]    
ha eszekközül nem igazan joh egyiksem , es tudsz jobbat hasonlo árban esetleg bp. boltban megköszönem a linket, vagy beirnad ien árba tudok-e egyáltalan olyat venni ami nekem joh ilyen kapacitással ?!

Kuroi Tenshi

PROTIP1
PROTIP2

Az általad említett kettő közül inkább a WD RE. (Főleg, hogy a
Hitachinál azt se írták oda, hogy melyik szériába tartozik, ami ám
elég nagy különbségeket jelenthet...)
RE csak annyit jelent, hogy kicsivel talán megbízhatóbbak, mint a
nem-RE winyóik.

Ja és légy szíves pár fokkal helyesebben írni (falra mászok a joh
és társaitól :) )