Main Menu

Elfen Lied

Started by Dragon, 2005-05-15, 12:33:42

Previous topic - Next topic

Értékeld az Elfen Lied-et:

(1) [Elégtelen!] Borzalmas volt, a mûfaj szégyene.
11 (6.3%)
(2) [Elégséges.] Azért nem a legrosszabb, de nem ajánlanám.
11 (6.3%)
(3) [Közepes.] Nem is értem miért ilyen szélsõségesek a vélemények róla.
15 (8.5%)
(4) [Jó.] Tetszett, de azért van ennél jobb is.
80 (45.5%)
(5) [Kitûnõ!] A legjobb, amit valaha láttam.
59 (33.5%)

Total Members Voted: 175

Member

Quote from: RageUgyertem, erre a "semara" epulo CUCCot azota sem lattam, pedig ha lett volna ra igeny, csinaltak volna.
Tehát kellett volna egy újabb humanoid lényekrõl szóló anime (melyekben tulajdonképpen saját világunk "egyéniségeit" vélhetjük felfedezni), amely ezen lények kitaszítottságát a társadalomról és az erre adott reakcióikat mutatja be, ill. a valakihez való kötõdés fontosságát hangsúlyozza? Szerintem felesleges lett volna klónozni, az egy hülye jenki szokás...

Derszu

Az erõszak pedig általában értelmetlen. Nem ez volt a lényeg.

Rage

Quote from: DerszuAz erõszak pedig általában értelmetlen. Nem ez volt a lényeg.
Igy van, de akkor azzal nem ertesz egyet, hogy ehhez a "lenyeghez" NEM KELLETT VOLNA ez a sok eroszak? ;]
痛みを感じる方向に、出口がある!

Fazék

Quote from: RageIgy van, de akkor azzal nem ertesz egyet, hogy ehhez a "lenyeghez" NEM KELLETT VOLNA ez a sok eroszak? ;]
kiegészíteném ennyivel a mondatot a kérdõjel elé: "és hogy az pusztán fanservice szerepet tölt be"

Member

#964
Quote from: Fazékkiegészíteném ennyivel a mondatot a kérdõjel elé: "és hogy az pusztán fanservice szerepet tölt be"
kiegészíteném ennyivel a mondatot a "pusztán" elé: "valahol"
Az elsõ résznél inkább elriasztó, a 4.-nél OK, Lucy fiatalkoránál teljesen felesleges, Marikonál OK, Kouta szüleinél kissé drámaitlanná teszi, lealacsonyítva a tucatjelenletekhez, sajnos.

Derszu

Most kicsit azért magunkat ismételjük szerintem. Ez az erõszak a katarzis megerõsítésének az eszköze, hogy ez kinél mennyire valósul meg egyénfüggõ azt hiszem. Nekem bejött. Most képzeld el az Elfen Liedet anélkül hogy Lucy bárkit is bántana, jó, egyetlen embert elintézne. Azért nem lenne ugyanaz a történet. Itt éppen az a lényeg hogy vajon mennyire lehet elítélni egy olyan valakit, aki EZEKRE képes volt. Hogy most a sztorit nem 56 részesre csinálták meg úgy hogy minden véletlenszerûnek tûnjön ez azért történt, mert meg lehet csinálni 13 részbe is és a mondanivaló nem fog változni.

Member

[SIZE="4"]DERSZU: [/SIZE]:tezsvir:
Még annyit hozzáfûznék, hogy az 52 részes animékben is kb. ugyanennyi "véletlen" összetalálkozás van, de ott nem ennyire sûrûsödik be, hisz sok a filler...

Zanador

#967
hmm... Most már szép lassan kezdek emlékezni, hogy miért is nem nagyon szoktam animék threadjeibe mélyebben belemenni: kezdem elfelejteni, hogy nekem akkor most mi is az álláspontom..
Olyasmik még halványan rémlenek, hogy "ha a világot elfogadom, és csak a szereplõk reakcióinak a valószerûségét nézem", akkor nekem valahogy Lucy jött ki mint a legreálisabb szereplõ, meg még valami olyasmi is megvan, hogy "a 13. rész az minden hülyesége ellenére szép".. de annyit olvastam mindenkinek a saját álláspontját, és próbáltam olyan szemszögbõl nézni a sorozatot, amilyenbõle mondtátok, hogy mostanra tényleg elfelejtettem, hogy eredetileg mit gondoltam...
Asszem meg kéne néznem újra, de egyelõre nincsen erõm hozzá, úgyhogy nemtudom mi lesz igy velem itt. :confused:
Following the tracks of an angel.
Csak az életét hosszabbitja meg az aki ébren tölti az éjszakáit.
A pohár lehet félig tele, de a tár mindig félig üres...

Member

Zan, idõközben változik az ember, végiggondolva akár hónapok múlva is, hogy akkor mit látott a képernyõn, s így fejlõdik a véleménye is, sõt, az meg is változhat, ha az illetõt valamilyen drasztikus hatás éri (pl. ha vki fontos ember meghal a számára, passzívabban veszi a halálmotívumot, viszont ha fia született, talán vidámabb dolgokat vár el). Azért ne is keresd a múltat, inkább alkosd meg a jelent és majd abból a jövõt. ;)

Parlagfû

Sziasztok, egyik ismerõsöm ajánlotta ezt az animét (remélem, hogy jól emlékszem a címére :p) és úgy néz ki, addig nem nyugszik, amíg meg nem tekintem. Kb. mire számítsak?

Kuroi Tenshi

Quote from: ParlagfûSziasztok, egyik ismerõsöm ajánlotta ezt az animét (remélem, hogy jól emlékszem a címére :p) és úgy néz ki, addig nem nyugszik, amíg meg nem tekintem. Kb. mire számítsak?
Hajjaj. Member, már Zalaegerszegen is jársz és terjeszted? :D

Mire számítsál? Sok vérre és brutalitásra. :__devil:
Még annál is több csonkolásra
Kissé szájbarágós mondanivalóra
és rózsaszín hajú, macskafül-szerû szarvú lányokra
Kb ennyi :)

Sztem jó, csak fiatal vagy még ehhez. Ezt az ismerõsödnek is üzenem.

Parlagfû

Quote from: Kuro_TenshiHajjaj. Member, már Zalaegerszegen is jársz és terjeszted? :D
Neeem, õ állandóan Cafatnak hívja magát. :rolleyes:

QuoteMire számítsál? Sok vérre és brutalitásra. :__devil:
Még annál is több csonkolásra
Kissé szájbarágós mondanivalóra
és rózsaszín hajú, macskafül-szerû szarvú lányokra
Kb ennyi :)
Értem. :) Mintha egy kis ellentét feszülne a rózsaszín haj és a csonkolás között. :hahaha: Amúgy köszi. :tezsvir:

QuoteSztem jó, csak fiatal vagy még ehhez. Ezt az ismerõsödnek is üzenem.
Megüzenem neki. ;)

Kuroi Tenshi

Quote from: Kuro_TenshiHajjaj. Member, már Zalaegerszegen is jársz és terjeszted? :D
Úgy látszik elég közel jártam az igazsághoz :__devil: :p

Member

Quote from: Kuro_TenshiÚgy látszik elég közel jártam az igazsághoz :__devil: :p
Nyehnyeh, már egy pillanatra megijedtem, hogy bebuktam.

Ishinomori

Sziasztok!

Igazából, sõt, egyre inkább azt gondolom, ezt az animét teljes mélységében csak az értheti meg, aki hasonlóan széles attitûdökkel rendelkezik lelki téren. Magyarul  az érzelmi skálája széles és képes együttérezni másokkal.

  Most viccen kívül - bár ez csak tanács, nem kell megfogadni - , de jól gondolja meg az, aki terjeszti, hogy ki az, akivel úgymond "megnézeti", mert nagyon, de nagyon tönkre lehet vele vágni a másikat lelkileg. Tényleg. Most lehet vitatkozni, meg azt mondani, hogy ez túlzás. Amikor ezt mondom, nem feltétlen a szemlélõdõ életkorára, sokkal inkább a lelki tulajdonságaira és az érzékenységére, vagy érzéketlenségére gondolok, illetve a beleérzõ-képességére.

   Még egy dolog: Lucy reakciója a kiskutya megkínzásakor és megölésekor teljesen normális. Ha belegondoltok, hogy csak az a kutya az, akirõl azt gondolja, hogy teljes mértékben elfogadja és feltétel nélkül szereti, s hogy el kell veszítenie, ráadásul így, s abba is belegondoltok, hogy milyen felnõtt lesz abból a gyerekbõl, aki megkínoz és megöl egy állatot, akkor még titokban örültök is annak, hogy az történik, ami.

Member

#975
Quote from: IshinomoriSziasztok!

Igazából, sõt, egyre inkább azt gondolom, ezt az animét teljes mélységében csak az értheti meg, aki hasonlóan széles attitûdökkel rendelkezik lelki téren. Magyarul  az érzelmi skálája széles és képes együttérezni másokkal.
Igen, ez az, ami miatt néhányak egy erõszakos és semmitmondó történetet bélyegeznek neki, mely mindent kizárólag a fanservice kedvéért visz véghez...

QuoteMost viccen kívül - bár ez csak tanács, nem kell megfogadni - , de jól gondolja meg az, aki terjeszti, hogy ki az, akivel úgymond "megnézeti", mert nagyon, de nagyon tönkre lehet vele vágni a másikat lelkileg. Tényleg. Most lehet vitatkozni, meg azt mondani, hogy ez túlzás. Amikor ezt mondom, nem feltétlen a szemlélõdõ életkorára, sokkal inkább a lelki tulajdonságaira és az érzékenységére, vagy érzéketlenségére gondolok, illetve a beleérzõ-képességére.
Attól félek én is, hogy sok ismerõsömnek csak az jönne le, hogy "de muri, kiszakad a karja!", nem pedig, hogy "Szegény Nana, miért érdemelte ez? És miért ment bele? Ennyire szeretné Papát?".

QuoteMég egy dolog: Lucy reakciója a kiskutya megkínzásakor és megölésekor teljesen normális. Ha belegondoltok, hogy csak az a kutya az, akirõl azt gondolja, hogy teljes mértékben elfogadja és feltétel nélkül szereti, s hogy el kell veszítenie, ráadásul így, s abba is belegondoltok, hogy milyen felnõtt lesz abból a gyerekbõl, aki megkínoz és megöl egy állatot, akkor még titokban örültök is annak, hogy az történik, ami.
Ebben is egyetértek, én is megölettem volna azt a 3 patkányt, nem csak az író/rendezõ. Az ilyen férgektõl jobb minél elõbb megtisztítani a társadalmat... Lucynak csak a késõbbi cselekedetei (családirtás, fesztivál, Koutáék a vonaton) voltak öncélúak és igazságtalanok.

Fazék

Hihetetlen számomra hogy ez az érzelmi/empátiás felsõbbrendûségi érzet nem képes elmúlni az Elfen Lied fanoknál...

Tényleg nem hagytok sok választást az Elfen Lied-et csak egy közepes hatásvadász sorozatnak tartó embereknek, mint hogy értetlenül rátok nézve, kicsit sajnálkozva, érzelmileg sérült, szûk látókörû embereknek titulálja az Elfen Lied-et dicsõítõk nagy részét. Ami persze szintén csak egy elõítéletté fajult lenézõ szemlélet, és elnézést kérek érte, de sztem ez egyenes következménye annak, hogy érzelmileg 0-nak nyílvánítjátok többen is azokat, akik nem voltak képesek tökéletesnek és következetesnek ítélni a sorozatot... Bocsi hogy ezt kellett hogy mondjam de kikívánkozott ismét. Kicsit megdöbbentõ, milyen morális értékrenddel rendelkeztek, milyen szélsõségesen eltérõen tudjátok ugyanazt a brutalistát megítélni, csak azért mert éppen egy kawaii személy követte el, vagy 3 taknyos, akiknek a múltjáról semmit sem tudtok. Amiket írtam az megint csak a szélsõségre való szélsõséges reakciók egyik lehetõsége. Véletlenül sem minden EL rajongónak szántam, inkább fõleg azoknak, akik folyamatosan szajkózzák, hogy mindenki sajnálnivaló, aki nem képes megérteni és elfogadni az EL szépségeit. Na mindegy, remélem átmegy amit mondani akarok és nem csak újabb flame lesz belõle...

Member

Félreértesz, mint mindig. Nem vagyunk egyformák, más volt az eddigi életünk, másféle környezet vett körül, másféleképpen ítélünk meg dolgokat, mást értünk a bûn fogalmán.
Nem azokkal az emberekkel van bajom, akik lenézik az EL-t, nem (habár az a fanservice rész nagyon betett, fõleg, mivel sok helyütt jóval többet láttam), azoktól fut végig a hideg a hátamon, akikbõl egyszerûen kihalt a másik iránti együttérzés és a "másik helyébe képzelem magam és úgy döntöm el, helyes volt e" gondolatmenet. Nem elég csak mereven az eredményekre koncentrálni, vissza kell vezetni a szálakat, megkeresni a lélek legmélyén,  hogy miért is követ egy látszólag jelentéktelen ingert drasztikus reakció (mint a Laint tökéletesen megértõ egyénnek, ezt az ahhoz képest nagyon egyszerû egyenletet szerintem vissza kell tudnod vezetni).
Ami elválasztja sok más alkotástól, az az, hogy rá mer világítani olyan társadalmi problémákra, olyan helyezetekre, melyek szinte bármikor megtörténhetnének, ahelyett, hogy valóságtól teljesen elszakadt és ideákat kergetõ világba kergessen minket, ahol egy elborult filozófiai problémát boncolgatnak, melynek megoldása a mi kis életünkben egyáltalán nem hasznosítható.

Fazék

Quote from: MemberFélreértesz, mint mindig. Nem vagyunk egyformák, más volt az eddigi életünk, másféle környezet vett körül, másféleképpen ítélünk meg dolgokat, mást értünk a bûn fogalmán.
no problemo, hát akkor vitassuk meg ezt. pontosan miért is érdemli meg az a 3 srác az azonnali halált? mit tudsz róluk, ami alapján nyugodt szívvel ki mered jelenteni, hogy rohadt ördögfattyak? mibõl sejted, hogy nem csupán rettentõen el******* szûlõi nevelés következményei csupán, és ugyanúgy megérdemelnék a sajnálatot, mint kedvenc totálisan irreális fõszereplõnk?
Quote from: MemberAmi elválasztja sok más alkotástól, az az, hogy rá mer világítani olyan társadalmi problémákra, olyan helyezetekre, melyek szinte bármikor megtörténhetnének, ahelyett, hogy valóságtól teljesen elszakadt és ideákat kergetõ világba kergessen minket, ahol egy elborult filozófiai problémát boncolgatnak, melynek megoldása a mi kis életünkben egyáltalán nem hasznosítható.
mint azt hiszem pár post-tal korábban ki lett emelve, lehet hogy történnek ilyen dolgok, de nagyrészt csak egymástól függetlenül. a véletlenek ilyen mérhetetlen szintû egymás utánisága és a szereplõk reakciói ezekre már a teljes hiteltelenség érzetét kelti a többségben, teljesen jogosan, és ezzel maga az anime válik hiteltelenné, annak ellenére, hogy ahogy mondod valamirõl mesélni akarna. csak éppen túl sokmindenrõl szeretne és képtelen bármelyiket is rendesen kifejteni, inkább az egyszerûbb megoldást választották a készítõk és az ilyen események egymásra halmozásával akarnak hatásvadász módon erõsebb érzelmeket kiváltani. sztem.

Member

#979
Quote from: Fazékno problemo, hát akkor vitassuk meg ezt. pontosan miért is érdemli meg az a 3 srác az azonnali halált? mit tudsz róluk, ami alapján nyugodt szívvel ki mered jelenteni, hogy rohadt ördögfattyak? mibõl sejted, hogy nem csupán rettentõen el******* szûlõi nevelés következményei csupán, és ugyanúgy megérdemelnék a sajnálatot, mint kedvenc totálisan irreális fõszereplõnk?
Élvezik, amit csinálnak. Azt nem tudom, hogy az a kölyökkutya beleharapott e valamelyikbe 1/4 évvel ezelõtt és ezért kötve hiszem, hogy jogos volt, hogy agyonüssék. Nincs annál undorítóbb, mint amikor vkin keresztül akarsz fájdalmat okozni... Másrészt meg nem hiszem, hogy felnõttként normálisabban viselkednének, vszeg ha fõnökké válnak, kics***nek az alkalmazottaikkal, apaként félrenevelik a gyerekeiket és verik a feleségüket...
Amúgy meg én nemigen szerettem Lucyt, úgyhogy róla most ne beszéljünk.
Az irreális szót ugye ne úgy értelmezzem, hogy "Nincs tömve az unalomig ismert sablonokkal, melyek garantáltan kedvencé és szimpatikussá teszik?)

Quotemint azt hiszem pár post-tal korábban ki lett emelve, lehet hogy történnek ilyen dolgok, de nagyrészt csak egymástól függetlenül. a véletlenek ilyen mérhetetlen szintû egymás utánisága és a szereplõk reakciói ezekre már a teljes hiteltelenség érzetét kelti a többségben, teljesen jogosan, és ezzel maga az anime válik hiteltelenné, annak ellenére, hogy ahogy mondod valamirõl mesélni akarna. csak éppen túl sokmindenrõl szeretne és képtelen bármelyiket is rendesen kifejteni, inkább az egyszerûbb megoldást választották a készítõk és az ilyen események egymásra halmozásával akarnak hatásvadász módon erõsebb érzelmeket kiváltani. sztem.
Én letudnám ezt annak, hogy nem akartak 250 részes fillerrel tömített kreténséget kihozni belõle. Sok gondolatuk volt, igyekeztek egybegyúrni az egészet.

Fazék

#980
Quote from: MemberÉlvezik, amit csinálnak. Azt nem tudom, hogy az a kölyökkutya beleharapott e valamelyikbe 1/4 évvel ezelõtt és ezért kötve hiszem, hogy jogos volt, hogy agyonüssék. Nincs annál undorítóbb, mint amikor vkin keresztül akarsz fájdalmat okozni... Másrészt meg nem hiszem, hogy felnõttként normálisabban viselkednének, vszeg ha fõnökké válnak, kics***nek az alkalmazottaikkal, apaként félrenevelik a gyerekeiket és verik a feleségüket...
Pistike, Marcika, és Béluska szülei õsidõk óta ismerték egymást és nagyon boldogok voltak, amikor egyazon éven belül mindhárom családba született 1-1 egészséges, aranyos pici babácskácska. Nagyon jól megvoltak, együtt jártak a családok nyaralni, boldogok voltak, gyerekek életvidám kis lurkók voltak. De egyszer egy végzetes napon Marcika mikor gondtalanul, boldogan ugrálgatva tartott haza az iskolából egy csúnya ronda pitbull támadott rá, melynek gazdája csak nevetett kutyája élénkségén és legújabb játékcélpontján. Marcika futott, ahogy csak lélekkel bírta és mivel nagy lelke volt neki, sokáig bírta. Egészen hazáig telt a lelkébõl, ahol is éppen látta szüleit kiszállni az autóból, boldogan, munkából éppen hazaérve. Anyuci keze tele zacskókkal éppen indult befelé a házba, apuci háttal állva éppen a kocsit zárta. Marcika ordítani próbált de lelkébõl már nem tellett, odarohant apucihoz, aki védelmére kelhet, de apuci ki boldogan fogadta egészséges sportoló fiát, már szólni se tudott, csak meglepõdve érezte a célpontot változatott brutális gonosz pitbullt, aki apuci torkának ugorva, azt egy roppantással jobblétre szenderítve, Marcikát sokkolva, anyuci irányába fordult. anyuci ott helyben lecövekelt, egyszerûbb célpontot még nem látott a világ, a kutya gyanút fogva elõbb a lábát harapta ketté, nehogy elfusson mégis áldozata, majd rövid megfontolás után mégis a nyak után ugrott és azt is széjjelcincálta, anyuci is a múlté. gyermek sírva zárta be magát a kocsiba, ahonnan végig kellett néznie, ahogy a kicsi pitbull egyre nagyobb lesz, anyuci és apuci egészséges húsát falva. szerencsére a jólelkû szomszéd vietnámi katona megjelent házi colt-jával és szitává lõtte a büdös rohadt veszett dögöt. Marcika hát gyorsan megtanulta hogyan kell bánni az állatokkal. De mivel a jólelkû szomszéd katona bácsit utána a rendõrség letartóztatta kutyakínzásért és illegális fegyverhasználatért, hát azt is megtanulta, hogy már a törvényben sem bízhat és magának kell rendet tennie a kutyák társadalmában.
Eközben: Pistike boldogan sétált hazafelé szüleivel a vásárlásból, (mert a bolt oly közel volt, hát minek levegõt szennyezni kocsikázással) amikor egyszercsak egetrengetõ kutyacsaholásra lettek figyelmesek, megfordultak és megdöbbenve figyelték a feléjük tartó veszedelmesen vicsorgó kutyacsordát. (amelyek a közeli menhelyrõl szöktek meg éppen, ahol éppen el akarták õket altatni, mert már nem tudták õket tovább táplálni vagy mert veszettek voltak) apukában még épphogy volt annyi lelkierõ, hogy Pistikét földobja egy közeli tetõre, ahol aztán a kutyáktól védve lehet, anyukát is nekiállt föltuszkolni a tetõre, amikor az elsõ támadás érte. a roham ledöntötte lábáról és anyuka kétségbeesetten kapaszkodott az ereszbe és próbált önerõbõl fölmászni. itt következik egy hang nélküli jelenet, ahogy anyukát látjuk erõlködni, Pistikét, ahogy esélytelenül próbál segíteni, miközben apucit darabokra cincálják szét a a földön a veszett kutyák és anyuci lábát is megcsócsálják már amennyire felérik. mire a rendõrség megérkezett és végre rend termett, apukának már csak a kulcstartóját sikerült megtalálni az apró lifegõ baseball-ütõvel rajta, mely jelenetünkben egy a jövõre tett rejtett szimbólikus utalás. anyukát az orvosok kínkeserves munkával összetákolták amennyire lehetett, hát túlélte, de élete hátralevõ részét tolószékben kellett töltenie. lelkileg tán mondanom se kell, hogy egy roncs lett. a gyerekrõl is és róla is a közelben élõ nagyszülei gondoskodtak innentõl kezdve. és befogadták Marcikát is.
Eközben: Béluska fejét egy betegség miatt kénytelenek leborotválni szülei, bár nagyon sajnálják gyönyörûszép ébenfekete fürtöcskéit. egyszercsak egy furcsa anyajegyet vesznek észre gyermekük tar buksiján. nem tudják mire vélni az össze-vissza forgatott 9-es vagy talán 6-os számok hármas együttesét. mindegy alapon sapkát nyomnak Béluska fejére és kiküldik játszani az udvarra. Béluska szép homokvárat épít, amikor egyszercsak megjelenik egy félelmetes villogó szemû pokolkutya és a gyerek szolgálatába szándékszik állni. az nem fölfögva hatalmával járó következményeket elküldi a kutyust hogy játsszon a szüleivel, mert õ most inkább még egy kis vármedret is szeretne csinálni a várhoz egyedül, hogy legyen miben úszkálniuk a krokodiloknak. kutyus kötelességtudóan elindul be a házba a szülõk után kutatva. Béluskába villámként csap a felismerés tettének súlyosságáról, amint meghallja a bentrõl kihallatszó velõtrázó sikolyt. mire beér a házba, már csak szülei fordított keresztre feszített tetemének látványa várja és boldogan csaholó pokolkutyája. Dühében és pici fejletlen elméjében nem tudja másként megélni az eseményeket, mint kutyája hibáztatásával, akit menten 'Dögölj meg!' paranccsal jobblétre szenderít. igazi apja látva földre küldött megtestesülésének szánalmas cselekedetét, elvette tõle minden hatalmát és úgy döntött majd késõbb próbálkozik a világuralomra töréssel. de Béluska lelkén ez már nem sokat vigasztal, egy életre meggyûlölve az állatokat, hallva barátai tragikus sorsát õ is beköltözik Pistike nagyszüleihez. a három gyermek sosem volt képes kiírtani elméjükbõl a családjuk ellen elkövetett elképesztõen brutális kutyatámadásokat. innentõl tudták, hogy hármasban az erõ és a spenótban, meg egy jó strapabíróra készített baseball-ütõben és amerre csak jártak minden kutyát agyonvertek, hogy legközelebb jobban meggondolják milyen bolygóra születnek. itt a vége fuss el véle.

a rövid epilógus az Elfen Lied c. sorozatban tekinthetõ meg.

volt néhány 1-2 perces alkotói válság közben, de sztem egész jó kis EL-hez hasonlatosan valószínû elõtörténetet vázoltam föl a kölyköknek. persze dramaturgiailag közel sem tökéletes képi hatás nélkül, nincsen meg a kellõ brutalitás látszata, szóval a lassításokat és a hihetetlenül drámai kameramozgást képzeljük hozzá :) vélemény? :)
Quote from: MemberÉn letudnám ezt annak, hogy nem akartak 250 részes fillerrel tömített kreténséget kihozni belõle. Sok gondolatuk volt, igyekeztek egybegyúrni az egészet.
nekem is rengeteg gondolatom van. ha mindegyiket megemlítem, akkor onnantól meg van oldva minden? :haha:

Derszu

Szerintem aki az anime világát és a valóságot nagyon össze akarja hozni elég rossz úton jár. Elég valószínûtlen? Hát az. Persze. Alakulhatott volna ilyenképp is a történet. Lucy kinyirja Kouta családját, keresi hogy bocsánatot kérjen tõle de soha a büdös életben nem akad majd rá, hiába is sikerült elszöknie, nemsokára pedig már rá is akadnak és eliminálják. Kouta összejön Yukával és együtt járnak egyetemre, amit Yukának ideiglenesen fel kell függesztenie mert teherbe esik. Mayu árvaházba kerül. Nanán két év múlva már minden érdemleges kisérletet elvégeztek ezért kivégzik. Szerintetek ezzel így jobb lenne a sorozat?

Másik. Az a három gyerek akik a kutyát kínozták természetesen nem érdemel halált. Itt arról van szó hogy Lucy reakciójam mármint hogy megöli õket, érthetõ.

Mennyivel jobb Lucy mint a három gyerek? Egy osztálytársukat terrorizálják azzal hogy fájdalmat okoznak neki, megölik egyetlen barátját. Lucy pedig mondjuk egy gyerek mindkét szülõjét megrövidíti egy fejjel. Itt a tudatosságot, a szándékot lehet figyelembe venni. Nehéz kérdés.
Viszont mindenki változhat, Lucy is meg tud változni, lehet hogy az a másik három gyerek is megváltozott volna, az ember életét változtató hatások érhetik. Ha életben maradtak volna, lehet hogy tiz év múlva az egyikük sirva kért volna bocsánatot. Ki tudja?

Ami az érzelemvilágot illeti, valaki megnézi az Elfen Liedet és szórakoztatónak találja, a sztori izgalmasnak mondható, szép képi megvalósítás stb. Valaki többet lát benne. Ettõl még senki nem lesz rossz vagy jó ember. Ez is csak annyi hogy mások vagyunk. És ugyanazt a dolgot többféleképpen is meg lehet ítélni.

Member

Quote from: Fazék[Túl hosszú volt, nincs pofám beqvútolni.]
Érdekes történet, de ebben még sokkalta több véletlen lapul meg, mint az EL történetében összesen. Ha azok a kissrácok ezt élték át, amit leírták, nem vihognak egész nap és nem hiszem, hogy pont Lucyt fogják ki célpontnak. Tegyük fel, hogy ez eddig mind igaz. De ott van az a jelenlet, amikor a kölyökkutyát kivégzik. Ha ennyire mély nyomot hagy bennük a kutyatámadás, vszeg nem röhögve verik agyon a dögöt, hanem elõször olyan "Koutásan" a fejükhöz kapnak, bepszichózik az arcuk és elkezdik ordítva ütni. Ellenben azok a srácok élvezték és a tudatában voltak tettüknek és ez azonnal megbuktatja a verziódat.
Quotenekem is rengeteg gondolatom van. ha mindegyiket megemlítem, akkor onnantól meg van oldva minden? :haha:
Vannak mangakák, akik a profitra dolgoznak és ha este támad egy kósza ötletük, manga lesz belõle. És ez megy életük végéig, kiadnak egy rakás üres szemetet. Meg vannak, akik életmûben gondolkoznak és igyekeznek mindent egybesûríteni, és ha késõbb belekezdenek vmi másba, az biztosan nem az elõzõ klónja lesz. Én az utóbbiba sorolom magam, ezért tudom, hogy milyen is az...

Derszu

Igen, a három gyerek csak azért kínozta a kutyát hogy ezzel okozzon fájdalmat. De egyébként nekem tetszett a történet. :)

A gondolatok összesûrítése egy bizonyos fokon túl tényleg rossz (ezért nem szeretem a lírát). Szerintem az Elfen Lied pont jól van megcsinálva. Több gondolatot is felvet (még most is beszélgetünk róla), megvan benne a katarzis is, mi kell még hozzá?
Egyébként amikor akarsz írni egy sztorit, megvan az ötleted és szeretnéd megvalósítani, akár többet is, természetes hogy összekötöd a szálakat (ha nem akarsz egy háború és békét írni).
Ja igen, elég sok véletlennek kellett történnie ha materialista szempontból tekintjük az élet keletkezését.

Zanador

Fazék: tudnál nekem segiteni egy kicsit (igazából egy elég nagy doogról lenne szó)?
Az a helyzet, hogy mennek pro és contra a vélemények, és mindenki mondja, hogy ez igyvan meg úgy. Ez eddig jó is, mert ez az amit véleménynek nevezünk, márpedig ilyen szinte mindenkinek van mindenrõl, az EL pedig kifejezetten egy olyan sorozat, amirõl nem hinném, hogy sokan lennének, akik végignézték, és semmiféle vélemény nem alakult ki bennük róla. Egyszerûen követel valamiféle megitélést, mert vagy elég jó ahhoz, hogy tetszen, vagy elég rossz ahhoz hogy ne. Mostanra az én véleményem már kezd elkopni (egész egyszerûen felejtem el, hogy mirõl mit gondoltam elsõ ránézésre), úgyhogy talán neki tudok már állni egy kis kutatásnak.
Aminek utána szeretnék nézni az az, hogy mi áll a vélemények mögött? Merthogy abban egyetértünk pl, hogy akik meghaltak, azok nagyon kicsi eséllyel érdemelték ezt ki (nem elmondott háttértörténet mind a száz áldozathoz), és ez tényleg csak egy volt azok közül, amiben a pro és conrta érveket sorakoztatók is egyetértettek, de mégis vannak akiknek tetszik az egész, meg olyanok is, akiknek nem.
Most nem igazán érdekel senkinek sem a gyerekkora vagy a családi háttere, mert az nem rám tartozik, és amúgy se hiszem, hogy bármihez is köze volna (ugyan olyan körülmények közül teljesen eltérõ felnõttek kerülnek ki), szóval tényleg csak annak szeretnék utánajáni, hogy ha egyes részletekrõl hasonlit a véleményünk, másokról meg nem, akkor hogyan alakul ki az összkép.
(Természetesen ebben mindenkinek a segitségét kérem, csak éppen az utóbbi beszélgetésnél kezdtem el ezen újra töprengeni, és ahogy sejtem Member úgyis be fog szállni a vizsgálódásba ;) :) )
Following the tracks of an angel.
Csak az életét hosszabbitja meg az aki ébren tölti az éjszakáit.
A pohár lehet félig tele, de a tár mindig félig üres...

Pirula

Quote from: Membermegnézném, hogy a "fekete-fehér egyvonalon" sémához szokott tengerentúliak mit szólnak hozzá.
Eléggé fekete-fehér egyvonalon ítéled meg a tengerentúliakat nem? :o
A másik hogy most ebbõl nekem csupán az jött le hogy:

Member nem szereti Amerikát.
Member szereti és érti az Elfen Liedet.
Amerika nem szeretheti és értheti az Elfen Liedet.

Egyébként Fazék véleményével szimpatizálok és lassan kezdem megérteni az EL-körül zajló hype-ot és antihype-ot. Jó nekem.

Fazék

Quote from: MemberÉrdekes történet, de ebben még sokkalta több véletlen lapul meg, mint az EL történetében összesen. Ha azok a kissrácok ezt élték át, amit leírták, nem vihognak egész nap és nem hiszem, hogy pont Lucyt fogják ki célpontnak. Tegyük fel, hogy ez eddig mind igaz. De ott van az a jelenlet, amikor a kölyökkutyát kivégzik. Ha ennyire mély nyomot hagy bennük a kutyatámadás, vszeg nem röhögve verik agyon a dögöt, hanem elõször olyan "Koutásan" a fejükhöz kapnak, bepszichózik az arcuk és elkezdik ordítva ütni. Ellenben azok a srácok élvezték és a tudatában voltak tettüknek és ez azonnal megbuktatja a verziódat.
sztem abszolút nem jelenti azt hogy ha valaki egy traumán átesik, akkor onnantól nyöszörgõ bénultként reagál a következõ olyan esetre. ugyanúgy kiválthat túlzott agressziót, brutalitást is.

de igazatok van, nem aszerint kell megítélni, hogy valóságos vagy sem, de akkor ne kezeljük már úgy, mintha általános, az életre szóló tanulságok tömkelegét lehetne levonni belõle, mert akkor most döntsük el hogy melyik igaz :) ez egy mese, ahol az összes nyomorék ember összeáll egy képpé és furábbnál-furább tragédiák követik egymást. de amúgy tényleg eltértem a lényegtõl, mert engem nem is ez zavart leginkább a sorozatban, hanem minden más (szereplõk személyisége (illetve azok hiánya), párbeszédek, stb, stb), ami már az egyéni ízléstõl tehetõ függõvé, arról meg nem igazán lehet érdemben vitatkozni. :)

Derszu

Hátha ezt te nem úgy tekinted mint hipotéziseket egy rajzfilmrõl akkor az nem a mi hibánk.:ejnye:
Nem tudom milyen életrõl szóló tanulságokat vontunk le. Talán hogy ne bántsd a szomszéd kisfiút azért mert vékony a lába? Ez egyértelmû volt eddig is. Hogy ha haragszol valakire ne tépd le a fejét? Ez is. Ezentúl csak megértésrõl volt szó.
Aki életre való tanulságokat akar levonni, olvasson Sven Hasselt! :whoah: :uzi:

Az egyéni ízlés tényleg sok mindent befolyásol.
Lehet hogy egy barátom megnézné azt mondaná ez egy komplett szar. Én nem haragudnék rá emiatt. Nekem viszont tetszett.

Az egészrél alkotott véleményem nekem magam elõtt kristálytiszta. De az összkép gondolom mindenkinél változik. Erõteljesen. Lehet tényleg újra kellene nézned.

Member

Quote from: Fazékszereplõk személyisége (illetve azok hiánya)
Errõl órákat lehetne vitázni, hogy miért is nincs igazad. Példának okáért az itteni karaktereknek bele lehet látni a lelkivilágába a vívódásaiba, lehet érezni, hogy folyamatosan pörög az agya. Mindannyiuknak vannak jó és rossz tulajdonságai, melyek a helyzetektõl függõen törnek elõ, ill. ezek alapján ismerhetjük meg õket, s a történet végére ismerünk meg mindenkit igazából. Ha személyiségtelen karakterektõl inkább az rí le, ahogyan már írtam, hogy a létezõ legtöbb klisét sûrítették beléjük, hogy a nézõk 80%-a szimpatizálni fog. Ilyenek pl: Lina Inverse, Edward Elric, Vash, a GitS két (három?) fõhõse, Naruto.

PIRULA:
Igazad van, kissé elfogult vagyok szerencsétlen amerikaiakkal szemben, de amit rajzfilm és filmipar néven mûvelnek, klónozással, a lényeg eltörlésével és az eredeti mû kiszorításával, az már vérlázító.

Fazék

bocsánat, de szerény véleményem szerint, bárgyú töketlen idióták gyülekezete volt a szereplõk nagy része, a lehetõ legegyszerûbb gondolkodásmóddal és a leglassabb, furán egysíkúan gondolkodó aggyal. az ilyeneket meg nem szeretem bámulni egy egész sorozaton át :)  azért látsz bele a lelkivilágukba, mert semmi más nincsen ott, csak pár egyszerû gondolat, ami körül forog és forog az agy, aztán túlterheléssel megbocsájt mindenkinek és megölel mindenkit. én vhogy nem tudnék órákat vitatkozni errõl, mert amilyen összetettnek írod le te a szereplõket én annyira hihetetlenül egyszerûnek és sablonosnak látom õket, talán 1-2 kivétellel. ez persze magánvélemény. ;)