Neon Genesis Evangelion - SPOILERS

Started by katz, 2005-07-09, 12:52:58

Previous topic - Next topic

Cobra

A remastered-nél jobb a kép és a hang, továbbá a végén van pár rész, amit a TV-ben vágottan adtak le, itt megvannak a kivett jelenetek. (inkább az idõlimit miatt lettek kiszedve, nem a jelenet miatt) Más különbség nincs (illetve nem tudom a fordításban van-e).
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Kuroi Tenshi

^ Igen. Meg még van a Director's Cut verzió is, ami pár perccel hosszabb, és egy kicsivel jobban meg lehet érteni az egészet avval a kis plusszinfóval, ami benne van.

Cobra

Arról beszéltem, mint vágatlan részek (csak 2 vagy 3 van ilyen a vége felé) :rolleyes:

Kuroi Tenshi

Ah, ok.

[SIZE="1"](Úgykülönben 4; és nem éppen vágatlan, mert van, amikor az elejéhez, még az intro elé tettek be plusz másfél percet... na de mindegy, úgyis ugyanarról beszélünk ezek szerint)[/SIZE]

Kuroi Tenshi

Milyen jó, hogy vége a vizsgaidõszaknak, és van újra idõm animéket nézegetni :)

Ez a NGE olyan, amit jó többször is megnézni:
elsõre átmegy egy része, és a végével elgondolkoztat
másodjára a homályos utalgatások, szimbólumok is értelmet nyernek, mivel már teljesebb a kép
és utána a többi részlet és jelzés is világosabb

Na mindegy.
A hagyományokat folytatva:
1500.
:D

Prof. William

Na...

Van egy fanfic Doujin Re-Take a címe. A deadfrog-on fennvan. Bár kissé H-s beütésû de nekem tetszet a története. 3 részes ebbõl 2 van angolul. Kicsit belemegy a milett volna ha... dologba+ kiderült hogy mi van a vége után, ha tényleg az a vége...

Olvastátok az aoin a real or not c. magyar fanfic-et? Ahoz hasonló a történet.

Ajánlom mindenkinek olvasásra. A H-jelenetek meg nem csk úgy vanak benne. Értelmük van. És kevés van belõllük. Ez senkinek se vegye el a kedvét.

Flaser

Ha mar fanfiction - es a Doujinok gyakorlatilag azok akkor a kovetkezot kotelezo emliteni:

Eva-R - Maher Al Samkari monumentalis alkotasa. Az egesz tobb mint ezer oldalra rug. Illusztralt, mangaban is feldolgozott mu. Egykor ('96-98) olyannyira nepszeru volt, hogy kulon fanfic-et irtak ami ez alapjan a fanfic alapjan keszult.
http://www.eva-r.com

Evangelion fantasy kiadasban:
http://www.geocities.com/aa_chan01/Chosen/

Itt megtalalod kigyujtve az elmult par ev tobbe-kevesbe tehetseges es komoly irojat a temaban:
http://www.angelfire.com/anime/evangelion2000/fanfiction.htm

Ez egy meg mindig aktiv csapat, igaz a tobbseg mar nem foglalkozik az NGE-vel, de jopar jo kis tortenet van fenn. (Pl. Random L33T kegyetlenul jo dolgokat szokott irni.):
http://www.darkscribes.org/

Egy EVA fanfiction archivum, ez vette at az SDAT szerepet:
http://www.evafics.org

....es persze ott van meg a fanfiction.net. A gond csak az, hogy elarasztottak a fuzfa poetak es a pancser imbecilis tinedszer irojeloltek.
Persze mindig talalni a homokban egy-ket gyongyszemet, de kinek van ideje mindezt atszitalni.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Kuroi Tenshi

Quote from: FlaserHa mar fanfiction - es a Doujinok gyakorlatilag azok akkor a kovetkezot kotelezo emliteni:
Kösz az összefoglalót + összegyûjtést! :jee:

Én még egyet tudok mondani, ami már jó ideje és jó lassan készülget, de legalább poénos:
http://www.evacomics.com/archive.html

Dreamcleaver

Oké nekem jöhet minden, amiben látszódik Misato cicije. :hahaha:

Amúgy az EVA-kat Adamból kreálták végül is? Mert, hogy nem robotok arra rájöttem, mikor említették, hogy a külsõ borítás csak arra van, hogy féken tartsa az EVA-t.
Ja és EVA-01 (ez volt alila asszem) akkor most valamilyen kapcsolatban volt Shinji anyjával? aki valami laborbaleset folytán eltûnt, ha jól emlékszem.

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Kuroi Tenshi

Quote from: DreamcleaverAmúgy az EVA-kat Adamból kreálták végül is?
Ja és EVA-01 (ez volt alila asszem) akkor most valamilyen kapcsolatban volt Shinji anyjával? aki valami laborbaleset folytán eltûnt, ha jól emlékszem.
öhm, végignézted már? Figyelmesen? :p
Ha még nem, akkor a következõ részt ne olvasd el:
[color="#fcfcff"]1.) Nem, amikor Adamot felébresztették/elkezdtek vele kísérletezni, abból lett a Second Impact. Aki ott volt lent a Terminal Dogmában, az Lilith volt. (Pedig ezt párszor elég világosan kimondták a végén)
2.) Igen is meg nem is, sõt, Rei is. :D Rei Lilith és Yui testének és lelkének a keveréke - szerintem legalábbis mindkettõbõl van benne, de egyesek ezt vitatják. Az EVAk meg Lilithbõl lettek kikísérletezve, de EVA-01-ben van Yui lelke is - "she who chose to stay inside the EVA"[/COLOR]

Flaser

Quote from: Kuro_Tenshiöhm, végignézted már? Figyelmesen? :p
Ha még nem, akkor a következõ részt ne olvasd el:
[color="#fcfcff"]1.) Nem, amikor Adamot felébresztették/elkezdtek vele kísérletezni, abból lett a Second Impact. Aki ott volt lent a Terminal Dogmában, az Lilith volt. (Pedig ezt párszor elég világosan kimondták a végén)
2.) Igen is meg nem is, sõt, Rei is. :D Rei Lilith és Yui testének és lelkének a keveréke - szerintem legalábbis mindkettõbõl van benne, de egyesek ezt vitatják. Az EVAk meg Lilithbõl lettek kikísérletezve, de EVA-01-ben van Yui lelke is - "she who chose to stay inside the EVA"[/COLOR]

Spoiler:
[COLOR="#fcfcff"]
Ez így nem igaz.
Az EVA-kat igenis Adam-ból klónozták (...és hozzáadtak egy kis emberi DNS-t is). Az egyetlen kivétel az az EVA-01, de ez is csak a Red Cross Book-ban szerepel.
Amennyire tudjuk, a 01 kivételével az összes Adamból készült.
Katsuragi tényleg összetéveszti Lilith-et Adammal, de Akagi már csak ez után adja elõ az Eva Series teljes történetét. Ekkor már semmi oka hazudni, az összeomlás szélén van, s tiszta vizet akar önteni a pohárba.

- Épp azelõtt, hogy hazavágná Rei klónkészleteit -

Az ember talált egy istent. Az isten megtagadta õt, ez volt a Second Impact.
Az ember megpróbálta újjá teremteni az istent, ez volt Adam. (Az embrió amit Kaji szállított! Igenis rendelkeztek mind Adammal mind a DNS-ével, tehát semmi sem gátolja, hogy belõle készüljön az Eva Series).
Aztán az ember megpróbálta saját képmására teremteni istent, ez volt Eva.

Tehát legnagyobb valószínüséggel - 01 kivételével, ha hiszünk az RCB-nek - az Eva Series Adam DNS-e alapján készült, emberi DNS hozzáadásával.

A vallásos/technológia mitoszba hibridbe ami alapvetõen jellemzõ a sorozatra nagyon is beillik az az eva kép, ami egyszerre tudományosan (DNS) ill. misztikusan (származás + tesztpilóta) is egyszerre emberi és angyal.

Az RCB-n kivül sehol, semmilyen utalás nincs arra, hogy az Eva Series Lilith gyermeke lenne. (Ott is csak 01-rõl írnak így).
Az Eva misztériumába se illene ez, mert az Evangelion a pilótával együtt egyesíti a család két ágát - Adam-ét és Lilith-ét. A pilóta Lilith, az Eva Adam gyermeke, de mindkettõ magában hordja a másik család egy kis részét. Az Eva-ban ez az elsõ pilóta lenyomata. (Van aki azt mondaná, hogy lelke, de én dualizmus tagadó vagyok így nem szeretem ezt a kifejezést.) A pilótában valószínüleg ez a Second Impact lenyomata. Talán ezért van az, hogy csak az a bizonyos pár gyerek képes Eva-t vezetni.
Ez egyben egy jó párhuzam a messiás mondával is. - Egy égi jel (itt elég brutális) / Isteni jelenés - Second Impact - utal a születésére. Itt nem csak egy messiás jelölt van. Ez egyébként illik a budhista hitvilágba, ahol nem csak egy reinkarnációja lehet ugyanannak a léleknek.

Nagyon érdekes lenne az Eva egy buddhista / shintoista elemzése. Engem nagyon érdekelne.
A sorozat problémái és gondolat vezetése egyébként nagyon Japán. - A gyökere gyakorlatilag a szocializáció problémája. Errõl olvastam már egy jó tanulmányt. A Dark Scribes-on fent van. (Azonosulás a tömeggel VAGY Identitás teremtés)
Erre jön egy viszonylag jól illeszkedõ Fraudi / Yungi model. (Ehez sajnos nem értek, de hozzáértõk jóváhagyták.) Ugyanakkor ez csupán eszköz. A keresztény vallás ill. mitológia úgy jelenik meg, mint az Európai irodalomban a vudu vagy keleti vallások: Ez egy olyan egzotikus, kiismerhetetlen erõ amely gyakorlatilag bármire képes.
A tudománnyal házasítva ez adja az õserõt amely a cselekményt hajtja elõre. Van próféciája, prófétája, messiása és armageddonja - csupa nyugati, keresztény elem. Mindezeknek tudományos párja is.
De végezetül mindez csupán eszköz az egyén és a társadalom ill. az egyén és a csoport kapcsolatának vizsgálatában ahol is a fõirányelvek nagyon is keletiek.
[/COLOR]
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Kuroi Tenshi

Quote from: Flaser[COLOR="#fcfcff"]
Az ember talált egy istent. Az isten megtagadta õt, ez volt a Second Impact.
Az ember megpróbálta újjá teremteni az istent, ez volt Adam. (Az embrió amit Kaji szállított! Igenis rendelkeztek mind Adammal mind a DNS-ével, tehát semmi sem gátolja, hogy belõle készüljön az Eva Series).
Aztán az ember megpróbálta saját képmására teremteni istent, ez volt Eva.

Tehát legnagyobb valószínüséggel - 01 kivételével, ha hiszünk az RCB-nek - az Eva Series Adam DNS-e alapján készült, emberi DNS hozzáadásával.
[/COLOR]
[color="#fcfcff"]Akkor Kaji miért lopva, legnagyobb titokban vitte magával Adamot, ha már meglett volna nekik? Miért tagadta Gendo a Seele elõtt mindezt? Miért Lilithbõl készült Rei?
Viszont ha csak akkor (a 8. részben) vitte, akkor elõtte évekig mivel kísérleteztek? Mibõl készült 00, 01 és 02? Csak nem Lilithbõl, aki ott volt lent a Terminal Dogma-ban? ;) [/COLOR]

roderick

Quote from: Kuro_Tenshi[color="#fcfcff"]Akkor Kaji miért lopva, legnagyobb titokban vitte magával Adamot, ha már meglett volna nekik? Miért tagadta Gendo a Seele elõtt mindezt? Miért Lilithbõl készült Rei?
Viszont ha csak akkor (a 8. részben) vitte, akkor elõtte évekig mivel kísérleteztek? Mibõl készült 00, 01 és 02? Csak nem Lilithbõl, aki ott volt lent a Terminal Dogma-ban? ;) [/COLOR]

[color="#fcfcff"]  Pedig biza úgy van ahogy Flaser mondta, ha szerinted logikátlan, akkor üdv a klubban... dehát nemtom ki állította hogy 100%-ig logikus a sorozat.
  Amúgy felteszem azért vitte Kaji titokban magával Adamot, hogy a SEELE meg ezek ne tudjanak róla, mert felteszem kérdezgették volna Gendo-t mafasznak kell az neki.
  Jameg, a DNS elég icipici dolog, nem kell ahoz Adam "teste" a laborban hogy klónozzanak belöle.
  Spoileres topicban miért írunk mindent fehérrel?[/COLOR]
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Flaser

A NERV-nek van németországi, egyesült államoki, kínai, és japán bázisa is.
(Most fejbõl így ezek jutottak eszembe, de EoE ill. Rebirth-ben leolvasható, hogy hol is van a többi a Magi).

A SEELE a világ leghatalmasabb gazemebereinek gyülekezete....mivel az ENSZ is úgy táncolt ahogy õk fütyülnek.
Egy olyan csapatnak akik egy teljes hadiflottát tudnak mozgósítani ahhoz, hogy egy EVA-t szállítsanak vagy kiruccanjanak az Anktartisztra, szerinted probléma, hogy EURÓPÁBAN folyt az elsõdleges genetikai kutatás; s Japánban a kibernetikai ill. a klónozás?
Azt miért nem rovod már föl rögtön, hogy miért nem a Japán NERV készítette az összes EVA-t? (Talán mert 2db EVA legyártása akkora erõforrásokat igényelt, hogy az USA majd belerokkant. Nem véletlenül panaszkodik a kínai képviselõ Gendou-nak az amerikaik érzékenységérõl a munkanélküliség tekintetében.)

Teljesen normális és ésszerû, hogy a világban szétszórtan több csapatot is dolgoztat a SEELE - valószínüleg a 2nd Impact körüli zûrzavarban, szószerint bekebelezték a nevesebb intézményeket, mikor létrehozták a Gehirnt.

Kuroi Tenshi

Roderick: azért, mert feltételeztem, hogy azon post szerzõje, akinek a kérdésére válaszoltam, még nem nézte teljesen végig ;)

Flaser: én is tudom, hogy vannak további bázisok. De akkor miért tartogatták még a pincében Lilithet? Az angyalok és az EVAk találkozásánál nem tûnt volna-e fel nekik, hogy van bennük Adamból?
Ja és mitõl lettek gazemberek? Végülis egy része nyilvánvaló, de a céljuk sokkal kevésbé volt egoista, mint Gendoé, aki saját maga akart Istent játszani.

Dreamcleaver

Quote from: Kuro_TenshiRoderick: azért, mert feltételeztem, hogy azon post szerzõje, akinek a kérdésére válaszoltam, még nem nézte teljesen végig ;)

De, csak régen. Pontosabban fogalmazva, ez volt az elsõ anime sorozat, amit egyben végignéztem, és annak már van vagy 4 éve. Amúgy az EoE-rõl már folytattunk is egy-kisebb vitát. De hát igen, tömegarcom van. :D

Quote from: Kuro_TenshiJa és mitõl lettek gazemberek? Végülis egy része nyilvánvaló, de a céljuk sokkal kevésbé volt egoista, mint Gendoé, aki saját maga akart Istent játszani.

Minden ember Istent akar játszani, ha van rá lehetõsége. :)

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Kuroi Tenshi

Quote from: DreamcleaverAmúgy az EoE-rõl már folytattunk is egy-kisebb vitát. De hát igen, tömegarcom van. :D
:o nem emlékszek az összes postomra...
Meg túl gyakran váltogatod az avádat, így töm(kel)egarcod van! :D

Didico

Észre sem vettem, h van ilyen topic is... ha valaki felnéz ide, el árulná nekem ennek az animének a lényegét? Mert érdekelne. :)

Aki szereti az FMA-t látogassa meg az oldalam.^^

Próféta

Quote from: DidicoÉszre sem vettem, h van ilyen topic is... ha valaki felnéz ide, el árulná nekem ennek az animének a lényegét? Mert érdekelne. :)
Pontosan mi a kérésed? Láttad a sorozatot + eoe filmet, és segítsünk értelmezni; vagy nem láttad és a zanzásított történetet kérnéd elõre; vagy nem láttad, de csak egy ajánló kéne?

Lazzaret

Hát ezzel most jó nagy dolgot kértél. " Egy kis türelmet kérnék amig elvégzem a tömöritést... ... ..."

Röviden a világ megmentése az EVA-k segítségével. Igazából ezzel megsem közelítettem a lényegét.

A történet az angyaloknak nevezett szörnyetegek és az EVA névre keresztelt robotok csatájáról szól ami mellett rengeteg emberi intrika és belsõ háboru járul a történetbe.

2000.-ben történik az antarktiszon egy hatalmas szerencsétlenség amit Elsõ csapásnak neveznek aminek következtében elolvad a déli sarkör jege. A tebgerek vízszintje megemelkedett és rengeteg pusztítást vitt végbe. Ezt a pusztítást hivják Második Csapásnak./a történetbõl kiderül mi is tötént itt igazából ezért ezt nem lövöm le/

2015.-ben egy angyalnak nevezett szörnyeteg támadja meg 3.-ik Tokyot. Mivel a hadsereg fegyverei hasztalanok felkérik a NERV szervezetét oldja meg az ügyet. A NERV létrehozott az anygalok ellen egy hatásos fegyvert az EVA névre keresztelt robotokat. Ezeket a gépeket 14 éves kamaszok vezérlik. Ikari Gendo a NERV vezetõje magához hívatja rég nem látott fiát hogy vezessen el egy ilyen gépet. Ikari Shinji nagy veszõdség után elválalja a gép vezetését és legyõzi az anygalt.

A lényeg innen fog indulni. Teli lesz lelki dolgokkal és intrikákkal. Egy nagyon izgalmas és jó anime. Nézd végig az egészet ugyanis alapmû a kategóriájában.

www.arkangyalok.uw.hu

Didico

Arigato gosai masu! majd meghálámom vhogyan...:)

Lazzaret

Quote from: DidicoArigato gosai masu!
OFF:
Az "Arigatou gozaimasu" helyesen :D
OFF end.

Nézd végig mert néhol egykicsit bonyolult lesz és itt majd jöhetsz kérdezgetni :)

www.arkangyalok.uw.hu

Didico

Quote from: LazzaretOFF:
Az "Arigatou gozaimasu" helyesen :D
OFF end.

Nézd végig mert néhol egykicsit bonyolult lesz és itt majd jöhetsz kérdezgetni :)

Oks! Állandóan lehagyok egy betût...:ejnye:

deaththief

Quote from: LazzaretHát ezzel most jó nagy dolgot kértél. " Egy kis türelmet kérnék amig elvégzem a tömöritést... ... ..."

A történet az angyaloknak nevezett szörnyetegek és az EVA névre keresztelt robotok csatájáról szól...

Nem robotok.Az eva-k Adam klónjai,az elsõ angyalnak,és az a sok fém marhaság a testén csak azért van,hogy irányítani tudják,ha szükséges.Így pontos :)

Cobra

Szerintem nagyon elvont és idegesítõ az NGE, ha már ilyen stílus, akkor nekem sokkal jobban tetszett a RahXephon, illetve a nemrég készült Soukyuu no Fafner. A Fafner közelebb áll történetileg és stílusban az NGE-hez, viszont sokkal éretelmesebbek a szereplõk, a hangulat meg még durvább, mint az NGE-ben.

Ready2

Quote from: CobraSzerintem nagyon elvont és idegesítõ az NGE, ha már ilyen stílus, akkor nekem sokkal jobban tetszett a RahXephon, illetve a nemrég készült Soukyuu no Fafner. A Fafner közelebb áll történetileg és stílusban az NGE-hez, viszont sokkal éretelmesebbek a szereplõk, a hangulat meg még durvább, mint az NGE-ben.

enis pontosan igyvagyok ezzel. nge merhetetlenul irritalt. rahxephont meg nagyon birtam. fafnert meg nemlattam de be van tervezve :)

Kuroi Tenshi

Quote from: deaththiefNem robotok.Az eva-k Adam klónjai,az elsõ angyalnak,és az a sok fém marhaság a testén csak azért van,hogy irányítani tudják,ha szükséges.Így pontos :)
Ha nem tûnt volna fel, Lazzaret úgy próbálta bemutatni Didiconak, aki még nem látta, hogy az elsõ résznél többet nem árul el. Sztem ezt õ is nagyon jól tudja, csak nem akarta a poént lelõni. ;)
Quote from: CobraSzerintem nagyon elvont és idegesítõ az NGE, ha már ilyen stílus, akkor nekem sokkal jobban tetszett a RahXephon, illetve a nemrég készült Soukyuu no Fafner. A Fafner közelebb áll történetileg és stílusban az NGE-hez, viszont sokkal éretelmesebbek a szereplõk, a hangulat meg még durvább, mint az NGE-ben.
Sztem meg annyira nem idegesítõ. Shinji tényleg sokat tehetetlenkedik meg nyavalyog, de összességében ennél több van benne ;) . Elvont - arra meg azt mondom, hogy pont az a jó benne. Ezernyi egyszerûbb anime van, de ilyen sejtelmes és elgondolkoztató csak kevés.
Ez a Fafner viszont érdekesen hangzik (:3x3: az EBS-nek is van egy ilyen nevû erõsítõje - bocs, szakmai ártalom :D ), ez is megy a listára :)

deaththief

Hogy így mondod lehet igazad van :D Sorry ha lelõttem valamit :lame:

Próféta

Didico!

Kis pontosítás Lazzaret elsõ epizód összefoglalójához: a 2000-es antarktiszi esemény nem az elsõ, hanem a Második Becsapódás (és nem Csapás, hanem Becsapódás). Az Elsõ Becsapódás tekintetében ld. dinoszauruszok, bár a sorozat ezzel nem foglalkozik. Tulajdonképpen mindegy, ha elkezded nézni, mindjárt megtudod :)

És az én összefoglalóm:
1. Ha megnézed az NGE-t, kapsz egy jó vastag cukormázat végtelenül aprólékosan kidolgozott óriási gépezetek lendületes akciójával, béna poénokkal, tinédzserproblémákkal, sûrûn alkalmazott keresztény és zsidó vallási és mitológiai szimbólumokkal.
2. De a burkot lerántva nagyon erõs pszichés tartalmat találsz, masszív lelki nyomás alatt élõ szereplõkkel (a fõszereplõk kb. fele 14 éves, tehát különösen instabil), nehéz döntésekkel, és az összeroppanás határán táncoló karakterek "belsejét" is megmutató, sajátos rendezéssel.

Akkor ajánlom Neked az NGE-t, ha a második bekezdést is hajlandó vagy eltûrni. Ha nem vágysz ilyenre, nem fogja a gyomrod bírni. Ha igen, akkor jó eséllyel tetszeni fog, elvégre klasszikus. Ma sem sokat vesztett a fényébõl, bár most már kevésbé számít az elbeszélésmód annyira bátornak, mint 10 évvel ezelõtt, az NGE megjelenésekor volt.

Kuroi Tenshi

Ha már annyira pontosak akarunk lenni, akkor Second Impact :p

Az összefoglalásod különben :tezsvir: bár sztem nem különül el ennyire "mázra" (ami annyira nem is cukor mint keserédes) és lelki oldalra, szépen át van vezetve. Csak úgy magával ragadja az embert és húzza mélyebbre és mélyebbre...