Main Menu

Sentou Yousei Yukikaze

Started by Flaser, 2006-05-25, 23:26:48

Previous topic - Next topic

Flaser

Project_2501 rakta fel a szerverre, előre is köszönjétek neki!

A Sentou Yousei Yukikaze, Chouhei Kanbayashi két regénye alapján készült amik Japánban annyira sci-fi etalonnak számítanak mint nálunk Lem - Solarisa vagy Asimov - Alapítványa*.
A történet a mára már sablonos idegen invázióval indít - csakhogy mostanra már az emberek az agresszorok. Az Anktartiszon feltűnt egy rejtélyes gombafelhő ami azóta is ott lebeg a kontinens felett, s a JAM ezen keresztül repült a Földre. Az ENSZ kivételesen nem töketlenkedett, s közös erőfeszítéssel sikerült visszaszorítani az idegeneket, majd az átjárón át az idegenek bolygójára a Fairy-re is sikerült betörni, s ott egy kiterjedt hídfőállást létesíteni.

Ez 30 éve történt, a háború azóta végeláthatatlan adok-kapok, olyannyira, hogy a Földön a lakosság egy jelentős része már a JAM létezését is kétségbe vonja. Eközben an ENSZ lelkesedés is hanyatlott és az ENSZ erők szerepét átvette a FAF - Fairy Airforce (nem, ez nem a yaoi expressz :ejnye:)- ami egy óriási idegen légióként vívja magányos háborúját Fairy mélyzöld egén.
A háború döntően légiharc, s emberek több légi támaszpontot üzemeltetnek - mind a különféle mondák tündérneveivel -, a legnagyobb melett mostanra már egy egész város van a személyzetnek.
Míg korábban a FAF az elit krémje volt, mára a legtöbb ország a delikvenseket és bünözőit deportálja Fairy-re, hogy börtön helyett harcoljon. Ennélfogva a közlekedés az átjárón át rendkívül korlátozott, s inkább koporsóban (vagy úgysem) szoktak hazatérni.

A történet főszereplője Rei Fukai al-hadnagy nem a szokásos hős: a háború menete, az emberiség sorsa teljesen érdektelen a számára. Még csak nem is macho vagy cool. A többi embertől teljesen elidegenedett, csak és kizárólag a repülésnek - és a repülőgépének él. Rei mégcsak nem is "vadászpilóta".
A SAF - Stratégiai Légierő- kötelékében repül, az egyetlen szárnya a FAF-nak ami mindig hazatér - ugyanis nem harcolnak, csak közvetítik a csatát a vezérkarnak. A pilótáknak parancsba van adva, hogy akár a bajtársaikat cserbenhagyva is, de hazatérjenek a felderítéssel.
Ehhez a FAF legmordenebb gépét, a Super Sylph-et használják (Mach 3.2 tud a kicsike :lazza:), Rei 'személyes gépét' Yukikaze-t (hóvihar/havas szél).
Yukikaze, ugyanakkor több mint gép - a mesterséges inteligenciája néha már-már az öntudat határát súrolja. Legalább annyira főszereplő ő is, mine Rei vagy Jack Bukhar őrnagy a SAF ellátó tisztje, s az egyetlen ember akivel Rei még tartja a kapcsolatot.

Egy szokásosnak tűnő bevetésen egy másik Super Sylph nem jelentkezik be és a barát/ellenség jeladója sem stimmel. Rei másodpilótája nyugtalan de nem sejt cselt, Yukikaze ugyanakkor a másik gépet ellenségnek tartja. Rei gondolkodás nélkül kilövi a gépet - s csak ez menti meg az életét.
Yukikaze később is csalhatatlanul jelzi a JAM jelenlétét, s egyre szorosabb kapcsolatba kerül Rei-el.
Közben a vezérkar elkezdni lecserélni a pilótás gépeket, számítógép vezette automatákra; annak dacára, hogy először JAM beszivárgásra utaló jelek vannak.

Miért 'érzi' Yukikaze a JAM jelenlétét? Mi van közte és Rei közt? Vége lesz-e ennek a háborúnak valaha?

Az egytelen kicsit is tartalmas fansite:
http://k.domaindlx.com/yukikazeRTB/main.htm
Egy fanlisting ahonnan pár poszter is letölthető:
http://www.absolutetrouble.com/yukikaze/
(Ezek nekem tulságosan is az ultra-yaoi-fangirl kategóriába estek)

*Igazság szerint sokkal jobb a párhuzam lenne Heinlein- Starship Troopers-e és Joe Haldemann - Örök Háború-ja, csak ezeket Mo.-n nem sokan olvasták. (Hiba! A hard sci-fi igazi atyja Heinlein az USA-ban. Clark és Asimov mellett ő volt az igazi felvigyázója Bradbury örökségének.)
Mindkettő a háborúval foglalkozik, de míg Heinlein könyve a (teljes emberiségért) felelős(éget vállaló) katona ideáljához írt akkoriban igen modern (értsd. vallás és Amerikai-álom ellenes) hőskölteményt, addig Haldemann könyve a saját Vietnami tapasztalatait vetítette ki a jövőbe.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Project_2501

#1
Quote from: Flaser on 2006-05-25, 23:26:48
Project_2501 rakta fel a szerverre, előre is köszönjétek neki!
...
Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy tisztázzam a helyzetet :
Az ötletet valóban én publikáltam viszont a megvalósításért Zsozso-t illeti a :merci: (effektíve már Neki is megvolt a cucc amikor szóltam, így csak át kellett raknia a közösbe :szemuveges:)
Van egy jó hírem azok számára, akik nem szeretnének addig várni amíg a KickAssAnime elkészül az utolsó résszel:
Sentou_Yousei_Yukikaze_5  :Kiraly:
"...We aren't even sure that project 2501 really is a bug. Originally the purpose of this project was to..." quotation from GITS

Prof. William

Érdekesnek hangzik, de nem találtam fenn. Ezen a néven van ott?

Project_2501

#3
Quote from: Prof. William on 2006-05-26, 00:05:04
Érdekesnek hangzik, de nem találtam fenn. Ezen a néven van ott?
Az Anime/Yukikaze jegyzékben található az első 4 rész :jee:
"...We aren't even sure that project 2501 really is a bug. Originally the purpose of this project was to..." quotation from GITS

Flaser

#4
Most végeztem vele.

Előre is mindenkit figyelmeztetek, hogy ne várjon a klasszikus mítikus történetmondásra hajazó befejezést.
A Yukikaze csak a szerkezetet vette fel, a tartalom maga nem a jól ismert sémák előadása új szereplőkkel. A Solaris ill. a Legyőzhetetlen* olvasóinak kicsit ismerős lehet a téma.

Persze ez japán feldolgozás. Harcos nép, nemzeti halálvággyal; s ez át is üt.
A találkozás emiatt nem lehet békés, eros mellett nagyon markánsan jelen van thanatos is.
Ha a sci-fis akció-kaland filmek (minden film ami csak a háttérvilágban/környezetben sci-fi) kedvelői értetlenül is állnak majd a gólvonalon, a Kafka kabátjából előmászó olvasó végre egy újabb (egyébként számszerint igen kevés) filmmel gazdagodhat ami nem csak a díszletek terén hoz újat, furcsát, előremutatót**.

*Mindkettő Lem utóbbi megtalálható a Metagalaktika 5. számában
Példa igazi sci-fi filmekre: 2001 ŰrOdüsszea, Szárnyas Fejvadász, Egy csodálatos elme örök ragyogása, Serenity, Solaris, Stalker ,
Animeban: Alien 9, Akira, Animatrix, BGC 2040, Blue Gender, Ghost in the Shell, Hack.Sign, Hoshi no Koe, Serial Experiments Lain
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Project_2501

Eddig az első 3 rész megtekintése után :
A filmben alkalmazott cel-shading technológia, főleg a repülőgépek megrajzolásánál egyszerűen fantasztikus :Kiraly: A két világ harcát a rosszat elfeledni akaró Földlakók hozzáállása (kitalációnak hiszik a tényeket feltáró könyvet) még valósághűbbé teszi. Yukikaze és 1st Lt. Fukai "kapcsolata" engem kicsit a Christine című film autója és tulajdonosa viszonyára emlékeztet (bár már nagyon régen láttam ezt a filmet).
Kíváncsian várom mit hoznak a további részek  :jee:
"...We aren't even sure that project 2501 really is a bug. Originally the purpose of this project was to..." quotation from GITS