C++, Delphi, JAVA és egyéb programnyelvek

Started by ignus, 2007-06-05, 15:03:45

Previous topic - Next topic

kikuchiyo

#360
Quote from: Próféta on 2011-03-25, 00:22:27
Quote from: kikuchiyo on 2011-03-24, 23:38:01
Ez a része nem volt nekem világos. A valódi adatstruktúrában 4-5 emelet mélyen vannak beágyazott struktúrák, és nem tudtam elképzelni, hogy ezt hogyan reprezentálom át 2 dimenziós adatbázis-táblákban.
Ha mindenképpen kézzel akarod csinálni és nagyon bonyolult, akkor először esetleg készíts (legalább fejben) E-R modellt. Az még viszonylag közel áll az emberi gondolkodáshoz, és utána jól algoritmizálhatón képezhető le relációs sémákká.
Pont hogy lehetőleg nem kézzel szeretném csinálni. Főleg, hogy ez csak a means to an end (ha már a szép magyar nyelvnél tartunk), és elég kevés időm van erre, májusig cikket/előadást kellene írni a témából, és ahhoz kéne egy nem sajtreszelő-maszturbálós feldolgozó/adatbányászó cuccot írni.

Quote
"reprezentálom át" -->
Quote from: kikuchiyo on 2006-09-25, 23:25:24
Szerk: ezennel bejelentem az igényemet a "Szép magyar nyelvért" érdeméremre
Ismételt jelölés!
Pedig ez még nem is volt szándékos... :(

szerk:
>már ha hajlandó vagy kicsit megmasszírozni az az adatstruktúrát
>megmasszírozni az az adatstruktúrát
>az az adatstruktúrát

Quote
Quote from: kikuchiyo on 2011-03-24, 23:38:01
Quote from: Próféta on 2011-03-24, 22:58:151c. Vannak XML felületet adó adatbázisok is, ha OO felépítésbe luxus lenne átgyúrni.

Ez miben jobb, mintha simán szerializálnám a struktúrát, mint ahogy most teszem? Ez még ráadásul human readable is, ellentétben az XML-lel. Vagy most faszságot kérdeztem?
Nem kérdeztél faszságot. Akkor van igazán értelme hierarchikus adatbázisba rakni, ha utána olyan jellegű lekérdezéseket akarsz végrehajtani rajta (mondjuk XPath nyelven), hogy kéred azokat a hierarchiában akárhol található, "dohos" állapotú csomópontokat, amelyeknek a "láda" típusú közvetlen gyerekcsomópontjai közül a második tartalmaz legalább egy piros labdát valahol a részfájában.

Igen, pont az lenne az értelme az egésznek, hogy ilyen kereséseket tudjak viszonylag értelmesen definiálni és végrehajtani.
Ahogy néztem (nyilván nagyon felületesen), ezek az ORM rendszerek elég nyakatekert módon reprezentálják át az objektumokat táblákká. Nem tudom, mennyire lesz használható bármelyik szóba jöhető.
Failure is the default option

Moha

Hali!

Ti milyen megoldást javasolnátok az alábbi problémára?:

Adott 3+ gép, mind egy-egy projektorra kötve. Adott egy központi gép, ami ezekkel hálózatban van.
Cél: a központi gépről előre beprogramozott ütem szerint vezérelni a projektoros gépeket (cserélni a ppt prezit, léptetni a diákat, vagy video-t betenni).

Én arra gondoltam, hogy összedobok hozzá egy kis kliens-szerver rendszert, aztán a szerver parancsokat küld a klienseknek, azok meg OLE kapcsolaton keresztül vezérlik a ppt bemutatót, a videókat meg mondjuk mPlayer-rel.
De hátha tudtok valami jobb megoldást v. esetleg kész rendszert erre.

Próféta

Ugyanazt mutatja a három vetítős gép? Ha igen, akkor távoli asztal / távsegítség vagy valami ilyesmi nem elég?

Sőt, egyáltalán az állandó távvezérlésre szükség van? Buta ötlet: nem elég az, hogy az egész hóbelevanc egyetlen ppt legyen? Több ppt összefűzhető, meg videó dia is rakható közéjük. Az meg beállítható, hogy valamekkora időzítéssel automatikusan léptessen, és a végén kezdje újra.  Ennél többre van szükséged?

Egyébként a "távirányításhoz" *nix gépeken ssh, Windowson PowerShell használható.

Moha

#363
Nem ugyanaz lesz minden kivetítőn. Pl. egyiken megy az előadó diája, másik kettőn meg az előadó neve és/vagy egyéb fontos infók mennek.
A fix időzítés azért nem jó, mert valamennyire rugalmas a műsor. Azaz lehet, hogy az előadó 20 percesre tervezi az előadást, de lehet belőle 15 és 25 perc is. Összefűzésen mi is gondolkodtunk, csakhogy ha valami változás van (pl két előadást megcserélünk) akkor szerkeszthetnénk mindent át, arra meg on-the-fly nincs idő.
Video diákat meg eddig mindig vagy hang nélkül vagy túl lassan játszotta le a gép. Megoldható, hogy normálisan lejátszon ppt egy 2-3 perces klipet?

Edit: Amúgy a powerpointot remekül tudom irányítani Delphi programból, egyelőre a kliens-szerver kommunikációval kínlódok, mert sehogy sem sikerül összehozni normálisra. Pedig csak annyi kellene, hogy egyszerű parancsokat tudjak küldeni és fogadni.

Moha

No, nagyjából megoldottam a problémát. Most már csak azt nem tudom, melyik lenne a jobb megoldás:

A: A projektoros gépek vannak "szerver" módban, figyelnek egy portot és az irányító gépről kapcsolódunk rájuk.
B: A fő (vezérlő) gép a szerver és a projektoros gépek kapcsolódnak rá.

Az volna a lényeg, hogy a rendezvény alatt csak a fő géphez kelljen nyúlni fizikailag, a többi géphez ne, tehát mindent központilag irányítanánk.

Hibatűrés szempontjából szerintem az A jobb, de hátha tudtok mondani valami okosat...

teraflare

Nekem a B jobban tetszik. Hisz a központi gép a fő irányító. A többiek mind csak hozzá csatlakoznak és várják a végrehajtandó utasítást amit kiszolgálhatnak.
Viszont ha lehal a központi gép akkor mind a 3-al újra kell csatlakozni ekkor. Míg az A-nál csak a központival vissza kell csatlakozni a leállt gépre (meg ott újraindítani a figyelést).

Makos

Nekem meg az A tetszik jobban. Stabilabb az egész úgy szerintem, ha mindegyik egy-egy szerver.

Próféta

Még egyszer mondom, hogy lehet távolról parancssori utasításokat kiadni (ssh / powershell), akár programból vezérelten is. Mielőtt elkezdesz TCP/IP felett saját alkalmazás szintű protokollt írni.

Moha

Dunsztom nincs, hogy lehet Delphiből Powershell-t kezelni.
Sosem dolgoztam még Powershell-el és Delphinél egyebet se tudok használni, mert a C++ tudásom elég halovány.

Puru²

#369
Felteszem a kérdést .Hátha ...  :borul:
Van valakinek infója, tapasztalata ,hogy kell kinéznie egy nagy terhelésű ,elosztott ,HA webes rendszernek : konkrétan egy nemzetközi blogolós oldalnak?Gyakornoki helyen kaptunk egy csoportos házit hogy jövő hétre tervezzünk meg egyet papíron ,hogy hogyan csinálnánk ,kulcsszavak (replikáció ,load balance,memcache stb. ) De az is sokat segítene ha találnék róla egy tanulmányt ,hogy csinálják ezeket a nagyok(FB,Youtube ,Amazon,stb.)

Próféta

Quote from: Puru² on 2011-07-26, 18:34:01
De az is sokat segítene ha találnék róla egy tanulmányt ,hogy csinálják ezeket a nagyok(FB,Youtube ,Amazon,stb.)
http://highscalability.com/

Ramiz

Hogy érdemes kezelni C#-ban számítógép soros analóg bemenetén kapott analóg zenei adatot? Nem csináltam még ilyesmit. Folyamatosan lehet beolvasni? Frekvenciaanalízist is kell majd végezni rajta.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Most soros, vagy analóg? A kettő tök más.
Egyáltalán milyen analóg bemenet van egy számítógépen? A hangkártya line in bemenetére gondolsz? Mert amögött értelemszerűen egy digitalizáló van, aminél megint nem mindegy, hogy milyen paraméterekkel digitalizálsz.

A konkrét feladat ismerete nélkül nehéz értelmeset mondani.
Failure is the default option

Puru²

Quote from: Próféta on 2011-07-26, 23:45:39
Quote from: Puru² on 2011-07-26, 18:34:01
De az is sokat segítene ha találnék róla egy tanulmányt ,hogy csinálják ezeket a nagyok(FB,Youtube ,Amazon,stb.)
http://highscalability.com/
Wow ez igazi aranybánya  :merci:

TurboK

... Lehetséges div és css segitségével olyan többcellás táblázatot létrehozni, ahol egy-egy cella szélessége minimum x %, de ha nagyobb a tartalom akkor növekszik a cella mérete (nem folyik ki a tartalom), és van egy középső cella ami kitölti a teljes maradék helyet, és most a slusszpoén: IE7 alatt is megy? Tehát nincs display:table / inline-box; se box-sizing, csak floatok. Bónuszként: Javascriptes átméretezgetés se játszik.

Ilyen, hogy
cella1 | cella2 | cella max szélesség | cella 4
és ebből több sor

cella 1-2-4 százalékos, cella max meg kitölti a teljes helyet.
Olyat próbáltam hogy cella 1-2 min-width-et kap, de akkor csak egy-egy sor cellája növekszik meg, az egész oszlopé nem.

Nem létszükség, csak kiváncsi vagyok ötletekre, hogy lehetséges-e.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

kikuchiyo

Helpu!

Szeretnék egy webalkalmazás-féleséget csinálni, ami a júzernek kirak egy csúszkát meg egy pár rádiógombot. A submit gombra elküldené a beállított értékeket a szervernek, ahol azok eltárolódnának egy fájlban.

A jelenlévő webfejlesztőknek nyilván triviális a feladat, de én azt sem tudom, milyen technológiákban gondolkodjak.
Belső használatra lesz, így még szépnek sem kell lennie.
Failure is the default option

Moha

Csúszkát pl. jQuery-vel:
http://www.egrappler.com/jquery-slidertrackbar-smart-slider/

A fileban tárolást meg simán PHP-vel. Milyen adaokat kellene konkrétan tárolnia ill. egy fileba kellene mennie mindennek, vagy userenként külön fájlba?

kikuchiyo

#377
Elég egy fájlba, pl. egy CSV-be, annyit, hogy mennyit állított be az user és melyik gépről.

szerk: közben megoldottam valahogy.
Failure is the default option

TurboK

MySql kérdés.
Van egy oszlopom ami számokat, betűket, vagy kötőjelet tartalmaz (csak 1 karakter).
Ezt ha abc sorrendbe rendezem, a kötőjel lesz az első (mert előbbre van az ascii táblában mint a betűk/számok). Hogyan oldom meg, hogy a kötőjel a végére kerüljön?

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Próféta

Szerintem ilyesmivel próbálkozz, hogy
ORDERBY (tábla.hülyeoszlop = '-'), tábla.hülyeoszlop
De lehet hogy negálni kell a zárójeles részt, nem tudom. A lényeg, hogy elsősorban aszerint az igaz/hamis érték szerint rendezzen, hogy a hülyeoszlop tartalma egy kötőjel-e, és utána csak a "holtversenyek" feloldását (tehát az összes kötőjeltől különböző rendezését) csinálja az eredeti érték szerint.

TurboK


Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

TurboK

if( $(window).height() > $('#wrapper').outerHeight(true) + $('#footer').outerHeight(true) )
$('#wrapper').height( $(window).height() - $('#footer').outerHeight(true) - 1 );
$(window).resize(function() {
if( $(window).height() > $('#wrapper').outerHeight(true) + $('#footer').outerHeight(true) )
$('#wrapper').height( $(window).height() - $('#footer').outerHeight(true) - 1 );
});


Ez mi a búbánat akarna lenni? Beszúr a #wrapper-nek egy inline magasságot, ami miatt a footer (egy külön div a wrapper után) becsúszik a wrapper mögé. Jól látom hogy valaki jqueryben próbálta megoldani azt, hogy clear:both;?

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Próféta

Bár se jQuery-hez, se CSS-hez nem értek egy fikarcnyit se, de így első blikkre mintha a wrapper elemmel ki akarná tölteni a footeren felül szabadon maradó függőleges helyet. Talán van valami hasznos a wrapperban, és annak a magasságát addig tágítja, amíg lehet.

Rosszul gondolnám?

Cheesy

Van-e itt olyan aki profi PHP-ből? Lenne egy ajánlatom.
Részletek PM-ben.

Nakedape

R -ben valaki szokott?  egy 10abc típus oszlop értéket csvben 10 és abc-re kéne szétdobni, vagy tippek?
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

Ezt most írd le még egyszer, de magyarul és érthetően.

szerk: egy példa segítene: mi van, és mi legyen belőle.
Failure is the default option

Nakedape

ok, egy táblázat egyik oszlopa (ID) 10a, 10b, 10c stb..ezt kéne szétszedni két oszlopba egyik oszlop 10 10 10 mellett a, b, c
R-ben csinálnak valamit ahhoz a részéhez, 37 darab táblázat van abból fűz össze listát. de ha nem R kód hanem egyszerűen mással akkor lehet h előtte átalakítható?

nem saját adatom,  barátnőm csinálná,  én meg másban se programbuheráltam sok ideje R-ben meg kb 3 éve voltam bent utoljára, akkor se sokra
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

#387
A 10 az mindig 10?

Ha igen, akkor egyszerű, és ha nem kötelező R-ben (tehát az R-ben történő "éles" feldolgozás előtt akarod masszírozni a csv-ben lévő adatokat), akkor még egyszerűbb.

A perl nekem jobban kézreáll, egyszerűbb összerambózni vele, amit kérsz:
perl -pe 'if($.==1){s/ID([,;])/ID$1IDx$1/}s/([,;]?)10([abc])([;,])/${1}10$3$2$3/' adat.csv > adat2.csv

szerk:
- értelemszerűen parancssorból futtatandó
- a valódi és kívánt fájlneveket helyettesítsd be
- ha windows alatt dolgozol, a határoló egyszeres idézőjeleket cseréld le "-re
- ----"----, http://www.activestate.com/activeperl/downloads - a megfelelőt töltsd le és telepítsd next-next-finish módszerrel.
- feltételezi, hogy az első sorban vannak az oszlopcímek, és hogy van köztük egy ID mező. Az új mező (ami az a,b,c betűket tartalmazza) az IDx címet kapja, de ez átírható bármire.
Failure is the default option

Nakedape

nem sajnos a 10 sem mindig 10 de mindig numerikus  utána karakterek. R kód előny lenne,mert ahhoz használják, meg nem is én csinálom.  mondjuk kéne google translate programnyelvekre c-ben vagy tán mathematicában is csak ki tudnám nyomozni. és igen látom hoyg elvileg nem egy nagy meta probléma valami olyan R funkció kéne,  hogy a numerikus rész után pl levágja és új oszlop. de dolgozunk rajta. csak arra gondoltam, hátha valaki rávágja, sokat ne  szenvedj vele
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

#389
Quote from: Nakedape on 2011-10-27, 21:07:43
nem sajnos a 10 sem mindig 10 de mindig numerikus  utána karakterek.

perl -pe 'if($.==1){s/ID([,;])/ID$1IDx$1/}s/([,;]?)(\d+)([abc])([;,])/$1$2$4$3$4/' adat.csv > adat2.csv

szerk: ha ragaszkodsz az R-hez:


# beolvasod a csv-t
data = read.csv('fos.csv', sep=";")

# létrehozol két új oszlopot
data$ID.char = sub("^\\d+","",data$ID, perl=T)
data$ID.num = sub("\\D+$","",data$ID, perl=T)

# ízlés szerint törlöd az eredeti ID oszlopot, átrendezed az adattáblát stb.
Failure is the default option