Main Menu

Japánba utazni

Started by ignus, 2007-02-13, 10:21:30

Previous topic - Next topic

ignus

Egy ilyen felmérés szerintem alapból nem lehet teljesen korrekt....
"...egyszer csak talajt érzett a lába alatt, sõt közvetlen az arca alatt, még a szája is tele lett vele..."

Briza

kiköltözni kb mennyi? help
"These monsters dare to enter this house built on blood and honor. I will see them all roast in the deepest pits of Hell!" - Hellsing, Sir Integral Wingates Hellsing
"I will send you to the deepest pits of hell, while you're there you can make the devils' ass, Incognito!" - Hellsing, Alucard

Zsiga

Quote from: Briza on 2007-04-10, 16:08:05
kiköltözni kb mennyi? help
Egy repjegy csak oda szerintem 150k körül már megoldható kis szerencsével, de 200-ból biztos. Egy havi albi emlékeim szerint 50k¥ körül már megoldható, ami durván 75kHUF. Kajára számolj még ugyanennyit az első hónapra, egy hónap alatt meg csak találsz valami melót. :) Szerintem 3-400kHUF körüli összeggel már neki lehet vágni, attól függően hogy mennyire vagy bevállalós. Meg persze attól is hogy hova akarsz menni, a nagyvárosok gondolom jóval drágábbak mint a kis települések. De ha besétálsz a nagykövetségre ott biztos szívesen segítenek.

.Attila

Árak attól függnek, hova megy.
Ha maradunk Tokyonál, akkor 50k körül nem igazán fog találni albérletet, inkább 60k, de még inkább 70k egy kb. 10nm-es albérlet.
Kaja-pia 35-60k, attól függ, mennyit főzöl magadra.

Most jól megmondtuk az árakat, de ezzel még semmire nem fogsz menni. Hol akarsz dolgozni? Van olyan jó a japán nyelvtudásod? Ha nem, akkor szerintem most add fel, mert még angol nyelvtudással is gyakorlatilag lehetetlen állást találni, a te angolod ráadásul nem is anyanyelvi szintű (ha az lenne, akkor részt vehetnél a JET programban, dehát te magyar vagy, úgyhogy ki van zárva ez a lehetőség).
Alapvetően azok rúghatnak labdába, akik kiemelkedően jó szakemberek valamilyen területen, ezesetben esetleg kellhetsz egy cégnek, és elnézik a hiányzó japán tudásodat. Másik lehetőség tanárnak menni, de ott is fel kéne tudni mutatni valamit. Mivel nincs japán nyelvtudásod, ezért nagyon le vannak szűkítve a lehetőségeid, és ahhoz, hogy érdekeljen is vkit, amit te kínálsz, ahhoz nagyon jónak kell lenned.

Szóval ha nem tudsz japánul, akkor most feladhatod szerintem. (és mivel egyáltalán megkérdezted ezt itt, ezért gyanítom, hogy nem tudsz annyira japánul)

Ha pedig a kiköltözés nem évekre lenne, hanem csak fél-egy évre, az már más tészta.

szerk.: az árak yenben vannak, a HUF-JPY árfolyam meg naponta változik, úh. inkább yenben adtam meg.

kikuchiyo

Ha még egyetemista vagy ne adj' isten középiskolás vagy, akkor nézz utána az ösztöndíjaknak. Azokkal jó eséllyel kijuthatsz.
Failure is the default option

Briza

Még középiskolás vagyok, ennek az ösztöndíjas dologknak hol tudok utána nézni? (bocs hogy ilyen esetlen vagyok :))
Középiskolás vagyok= még van időm japán tanulni, most még csak pár kifejezést tudok, kb 20at max 30at...
Angolul nagyon jól tudok, a németet már nem nagyon tudom beszélni, de megértem( de ez ott nem sokat ér gondolom)
Valami kissebb városra gondoltam, persze még minden a jövő kérdése, még az is lehet hogy inkább Angliába megyek vagy USA (persze ezekhez is majd előbb pénz kell)
A gond az hogy most még sok a HA...HA lesz pénz, HA jó szakmám lesz, HA találok munkát stb...
"These monsters dare to enter this house built on blood and honor. I will see them all roast in the deepest pits of Hell!" - Hellsing, Sir Integral Wingates Hellsing
"I will send you to the deepest pits of hell, while you're there you can make the devils' ass, Incognito!" - Hellsing, Alucard

.Attila

Szakmailag jobban jársz szerintem az USAval vagy Angliával. Japánnal igazából csak akkor, ha Kelet-Ázsiában, Japánban, vagy Ausztráliában, Óceánia vmely országában akarsz dolgozni. Vagy japán cégnél. Így vagy úgy, jól gondold át, hogy tényleg ezt akarod-e. Nagyon sokan óriási tévedésben vannak, hogy milyen Japánban élni.
Ösztöndíjas diákként mondjuk nagyon jó volt kint, de dolgozni és ott élni az más, nagyon más.

ignus

Quote from: .Attila on 2007-04-10, 21:12:18
Szakmailag jobban jársz szerintem az USAval vagy Angliával. Japánnal igazából csak akkor, ha Kelet-Ázsiában, Japánban, vagy Ausztráliában, Óceánia vmely országában akarsz dolgozni. Vagy japán cégnél. Így vagy úgy, jól gondold át, hogy tényleg ezt akarod-e. Nagyon sokan óriási tévedésben vannak, hogy milyen Japánban élni.
Ösztöndíjas diákként mondjuk nagyon jó volt kint, de dolgozni és ott élni az más, nagyon más.

Hát igen, Attilával folytattunk erről nem is olyan régen egy beszélgetést. És én is olvasgattam erről azóta. Bár személyes tapasztalatom nincs de azért meglehetősen kihajtják az ember belét. No meg nem is vagy japán, úgyhogy még nehezebb lenne a dolgod. De azért irigyellek a középiskola miatt, szerintem próbálj meg valami ösztöndíjjat.
"...egyszer csak talajt érzett a lába alatt, sõt közvetlen az arca alatt, még a szája is tele lett vele..."

noriko

#38
Asszem ezt még nem linkeltem sehova.
Én ezzel a módszerrel nézegetem a kiutazást: WWOOF
Igaz, a helyek főleg Hokkaidon vannak, de engem az is érdekel. :)
Utazótársak, ha akadnak, annak csak örülök! :D
Bár már akár egyedül is nekivágnék, csak pénz kell hozzá... (jé)
"I wish I could, but I don't want to."

Damnatus

Csak pénz kérdése, hogy utazótársak legyünk! :D

Norboy

Hi, tudna nekem linkelni vagy írni valaki ilyen ösztöndíjas cuccot, mert én is közép iskolás vagyok(11.-es) és érdekel, hogy lehetne kijutni pár évre? Japán tudásom megközelítí a nullát, de azért angolul tudok egy kicsit.

...My minds unrest struggling with me,
Recalling the past who I could be,
Gotta Rise and be strong,
Gotta be tough but not lose the person I am.
Two lives I have,
One live I live,
One life I dream.
In dreams I rember the better in me...

Darkstar

Nézz körül a követség honlapján.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Moonshiner

vagy itt: http://yfu.hu   ( http://yfu.hu/ki_eves.htm , http://yfu.hu/ki_nyari.htm )

Ösztöndíj lehetőség is van náluk, és nem szükségeltetik japán nyelvtudás hozzá feltétlenül:) (szeptember-októberig lehet jelentkezni náluk ösztöndíjra), ez az éves kiutazásra vonatkozik, amúgy nyári program is található az oldalon.

RedPriest

(Ahogy elnézem, ez már egy halott topic, de felélesztem.)

Engem érdekelne (egyenlőre) csak informálódási szinten, hogy gazd.infoval milyen lehetőségek vannak kint? Csak mert ez egy (viszonylag) új párosítás itthon, de nem tudom, mi a helyzet kint Japánban. Egyáltalán hiány cikk-e a gazdasági területek felé orientálódó munkaerő, illetve az informatikus (esetleg ha létezik kint ilyen, a kettő egyvelege)? Bármilyen információnak örülnék ezzel kapcsolatban, vagyis a gazd.info "karrier" Japánban. Tisztában vagyok vele, hogy kint sokkal jobban kihasználják a dolgozókat, mint Európában (persze, ez vonatkozik az USA-ra is), de mégis érdekelne, mit kezdhet egy ember ott ilyen diplomával. Gondolom, vannak kint angol érdekeltségű cégek is, akik nem követelik meg a japán nyelv tudását, s természetesen egy jól képzett dolgozót mindig szívesen látnak. Én még csak most kezdtem bele tanulmányaimban az egyetemen, tehát még távoli ez, s felesleges beszélni erről, mindössze érdekelne, kint milyen lehetőségek lehetnek. Természetesen tudom, hogy találok a kérdésemre választ az öreg Google segítségével, de én most szubjektív véleményre vagyok "éhes", főleg azok szájából (kezéből), akik már jártak kint, vagy gazdasági, illetve informatikai területen tanulnak, s van elképzelésük ezek állapotáról Japánban.
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」

.Attila

Informatika téren szerintem nem igazán lesz esélyed kint, borzasztóan jó szakemberek vannak kint.
Szerintem egyelőre csak a diákösztöndíjakat keresd, azokkal van esély kijutni, és informatikában szerintem elég jók a japánok, hogy lehessen kint tanulni.
Gazdinfo -> passz.
Azt tudom, hogy gazdasági hallgatóként is ki lehet jutni, hiszen én is kijutottam, kérdés, hogy melyik egyetemen vagy, és melyik egyetemre pályázol.

Licht

Valóban az ösztöndíj lenne a legjobb választásod. A külkernek van japán-magyar cserediákkapcsolata, ott lenne könnyű kimenni úgy, hogy nem vagy japános.
De amire te gondolsz, vagyis, hogy kimész és ott dolgozol, azt a legjobb, ha
http://www.hu.emb-japan.go.jp/hun/culture/scholarship.htm#2_boshu
Diploma után pályázol egy kutatói ösztöndíjra. Nem kell magas szintű japán hozzá. Kimész, ott szerzel valami japán diplomát/oklevelet és onnantól már helyben is vagy. Bár nagyobb esélyed lesz munkát találni, ha jól beszélsz japánul.

motifator

#46
Ha jó informatikus vagy, akkor gyakorlatilag bárhol találsz munkát, szerintem még Kenyában is. Persze ha jó informatikus vagy :)
Ugyan Japánban még nem jártam, de eddigi netes kutatgatásaim alapján azt tapasztaltam, hogy nagyon kell a nyelvtudás. A gaijinsmash.net-en is azt írta Azrael, hogy még 2kyuval is hátrányban volt mindenhol. 1kyuval már tárt karokkal várnak gaijinként.
Amit esetleg javasolni tudok, az vagy a cserediák program (1 év alatt talán kiderül, hogy tényleg akarsz-e Japánban élni, ugyanis ez egyáltalán nem biztos :)), a másik az, hogy japán érdekeltséggel rendelkező multinacionális céghez mész, szintén már jó nyelvtudással (pl. Debrecenben a National Instruments).

Edit:
Amúgy ha a Debreceni Egyetemre jársz, akkor haverkodj össze Dömösivel(mondjuk írd nála a szakdogád). A formális nyelvek elég beteg dolog, de Dömösi meg a kollégái az év 80%-át Japánban töltik :)
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

RedPriest

Quote from: motifator on 2007-11-27, 12:49:49
[...]a másik az, hogy japán érdekeltséggel rendelkező multinacionális céghez mész, szintén már jó nyelvtudással (pl. Debrecenben a National Instruments).

Edit:
Amúgy ha a Debreceni Egyetemre jársz, akkor haverkodj össze Dömösivel(mondjuk írd nála a szakdogád). A formális nyelvek elég beteg dolog, de Dömösi meg a kollégái az év 80%-át Japánban töltik :)

Igen, a DE-re járok és ezt jó hallani. :smile: Se a cégről nem tudtam, se Dömösiről, szóval mivel ez most, amit írtál, felkeltette az érdeklődésem, ha kérhetem, fejtsd majd ki e-mailben, vagy PM-ben, nagyon hálás lennék! :smile: (De akár itt is megteheted, végülis még jól jöhet valakinek az info.) Ez tényleg jól hangzik, már azt is köszönöm, hogy ennyit felvetettél. És természetesen az előtted íróknak is köszönöm az információt!
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」

Próféta

#48
Japánba kiutazáshoz: az első, amit el kéne döntened, hogy tényleg ezt akarod-e :)
Például Szingapúrba informatikusként szvsz. sokkal könnyebb kijutni, és az se biztos, hogy nem jobb ott élni. Persze vigyázz, rágugumi birtoklásért többszázezer forintnyi bírság ;)
FONY témáról nem nagyon tudok nyilatkozni, de fuzzy témával  azért lehet komolyabb esélyed Japánban, ha nagyon jól tolod. Engem a BME-n tanított olyan professzor, aki Japánban is tanszékvezető volt (Elméleti Fuzzy Tanszlék). Szóval lehetséges.

.Attila

Igen, a Fuzzysok azok időnként kijárnak Japánba, én a Baranyitól kaptam ajánlást :)

motifator

Szerintem amúgy bármilyen témával jó lehetsz Japánban, én csak azért említettem a fonyát, mert Debrecenben Dömösiről tudom, hogy sokat jár Japánba.
Az National Instrumentsről nem túl sokat tudok. Én még nem dolgoztam ott, viszont voltunk ott 2 félévet ilyen kis 2 kredites választható Oracle Applications képzésen(ezt a vállalatirányítási rendszert használja az NI), így látásból ismerek onnan 1-2 arcot. Az biztos, hogy nagyon jó munkahely. Persze nem a gyár részbe kell menni szalagmunkásnak(ilyen nyomtatott áramköröket gyártanak, méréstechnológia meg ilyesmi. Talán valamelyik marsjáróban is az ő cuccaik vannak). Az IT részlegre folyamatosan vesznek fel embereket, szerintem ha már az egyetem végefelé jársz, akkor gyakornokoskodni is érdemes elmenni hozzájuk heti mondjuk 20 órában. Egy Haladó DBMS 1 tárgyat azért nem árt előtte megcsinálni, a pl/sql tudás jól jön náluk.
Hogy miből gondolom, hogy érdemes náluk japánnal próbálkozni? A BTK alkalmazott nyelvészet tanszéke az idén hírdetett japán kurzusokat, én is járok a kezdő csoportba, és ott láttam a tanteremben egy kiírást, hogy az NI japánul tudó gyakornokokat keres. Amúgy az NI-nek van egy nagyobb központja valahol Japánban. Hogy mennyire nagy, azt nem tudom, de régebben szerverparkjuk is volt ott, mostmár azt is átköltöztették Dublinba(egy haverom dolgozott a projekten, onnan tudom). Amúgy az NI tényleg nagyon jó munkahely egy pályakezdőnek. Szakmailag nem lehet túl sokat fejlődni, lévén az NI nem egy fejlesztő cég, inkább csak a vállalatirányítási rendszerüket(Oracle Applications) kell folyton toldozgatni-foldozgatni, meg vannak Lotus Notes-os melók. Persze helpdeskes is biztosan kell oda, de gondolom nem az az álmod. Viszont a fizetés jó(vidéki szemmel nézve), adnak lakástámogatást, összvonalas bérletet, rohadt olcsón lehet bent kajálni, stb.
De ami a legjobb, hogy szokták az embereket külföldre vinni egész hamar. Elsősorban Austin, TX-ba, mert ott van a cég központja, de lehet, hogy ha japánosként mész oda, akkor hamar Tokióban találod magad :)
Dömösiről meg tényleg nem sokat tudok. Azt se igazán tudom, hogy fogtok-e ti gazdinfón fonyát vagy fordítóprogramokat tanulni, én PTI-s vagyok, nekünk kellett. De amikor én csináltam nála a fonyát, akkor tudom, hogy annak ellenére, hogy az ő neve alatt volt meghírdetve a tárgy, se az előadást nem ő tartotta, se nem ő vizsgáztatott. Ugyanis az egész félévet Japánban töltötte. Aztán később Mecsei Zoliról is hallottam, hogy Japánban van(nekünk ő tartotta akkor a formális nyelvek gyakot).
Amúgy Debrecenben is van cserediák program, a Hirosaki egyetemre lehet menni(állítólag jó hideg van ott). Erről is van egy kiírás a japán teremben, ha nagyon érdekel, esetleg utánanézhetek.

Szal ha az NI-hoz akarsz menni, akkor tanulj meg japánul ( :jee:), aztán add be az önéletrajzodat. Jó eséllyel felvesznek legalább gyakornoknak, aztán lesz ami lesz.
Ha Dömösivel jóban akarsz lenni, akkor ahhoz pengének kell lenni fonyából. De hogy gazdinfóról hogy jutsz el hozzá, azt nem tudom.
A Hirosaki egyetemre meg pályázni kell valahogy, de asszem oda is kell valamennyi japán nyelvtudás.

Szerintem kezdj azzal, hogy februárban felveszed a Japán 1-et, és elkezdesz nyelvet tanulni. Anélkül baromi nehéz lesz bármit is lépni előre az ügyben.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

RedPriest

Köszönöm ezeket az információkat, nagyon sokat segítettél!! Mecseit személyesen is ismerem, nekünk most logikát tanít gyakon. Fogok akkor érdeklődni nála, úgyis bírom őt. A nyelv részét pedig megfontolom, egyelőre az angollal kéne haladnom vizsga felé. Tényleg sokat segítettél, köszönöm. :smile:
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」

Dreamcleaver

Ezért utálom az ELTE-BTK-n a japán tanszéket. Ott már nem tartanak japán nyelvórákat nem japán szakosoknak. Kapná be a sok snob vágottszemű.  :D

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

RedPriest

Quote from: Dreamcleaver on 2007-11-27, 20:00:35
Ezért utálom az ELTE-BTK-n a japán tanszéket. Ott már nem tartanak japán nyelvórákat nem japán szakosoknak. Kapná be a sok snob vágottszemű.  :D

Kint meg pont fordítva gondolják. :D "Jönnek, oszt eveszik a munkát!!" (by SP) :haha:
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」

motifator

Ez már off, de:
A Debreceni Egyetemen nincs is japán szak. Ilyen szempontból tök jófej a bölcsészkar, hogy csak úgy az érdeklődők kedvéért alkalmaz japán anyanyelvű tanárt. És asszem többen is vannak, bár én még csak a saját tanárommal találkoztam.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

RedPriest

Valóban nincs japán szak. És igaz a DE-re, hogy próbál minőségit nyújtani, pár plusz dolgot, ez tetszik.
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」

asd5ster

engem is érdekelne  :D    pár hónapra szívesen kiutaznék

van olyan ösztöndíj ami teljesen ingyenes utazást, ellátást biztosít ??
na és persze mennyi az esélye egy átlagos japán történelem iránt érdeklő diáknak ( tanulmányi eredmény 4.5-4.7, semmi verseny)...˙(enyhe túlzással) jó angol tudással  :D

RedPriest

Esetleg adhat másnak is választ Dömösi Pál levele:

Tisztelt Kollega Úr!
Való igaz, elég sokat megfordulok Japánban. Szerintem a legjobb módja annak, hogy kijusson a következő. Tanulja a japán és az angol nyelvet és tanulja a szakmát. Mindhárom dologra lehetősége van az Egyetemen belül. Ha megfelelő nyelv és szakmai tudással rendelkezik, van esélye, hogy a BSc tanulmányok befejezése után kutató diákként kijusson Japánba. Közelebbit erről a Japán Nagykövetségen tudhat meg. Ha ezt a lehetőséget megkapta, akár 7 évig is kinn tanulhat egészen jó ösztöndíjért. Munkavállalói engedélyt csak nagyon kivételes esetekben adnak. Persze van fekete munka, pld. bárokban, de lebukás esetén nagy gáz van. Sok sikert.
Üdvözlettel
Dömösi Pál
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」

Darkstar

Quote from: RedPriest on 2007-12-01, 20:43:01
Persze van fekete munka, pld. bárokban, de lebukás esetén nagy gáz van.

Ez úgy hangzott, mintha tapasztalatból írta volna. :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

RedPriest

Quote from: Darkstar on 2007-12-01, 20:45:16
Quote from: RedPriest on 2007-12-01, 20:43:01
Persze van fekete munka, pld. bárokban, de lebukás esetén nagy gáz van.

Ez úgy hangzott, mintha tapasztalatból írta volna. :)

Hát, ki tudja?! :smile:
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes."
「耳と目を閉じ、口をつぐんだ
 人間になろうと考えたんだ。」