Main Menu

Berserk manga

Started by emperor, 2003-09-06, 15:29:31

Previous topic - Next topic

blackronin

Quote from: szpeter on 2017-05-22, 15:54:38
Annyiban talán nem állja meg a helyét ez az összehasonlítás, hogy Guttsnak sosem voltak álmai igazán, csak élt tovább, maga se tudta, miért. A túlélési ösztöne hajtotta egy ismeretlen végzet felé.
Valóban nincsenek álmai Gutts-nak, hiszen nem igazán volt ideje gondolkodni, hogy mit szeretne.
A túlélés mindent felülírt.
Szerintem neki jóval durvább élete volt, mint Griffith-nek (még mielőtt találkoztak).

Quote from: szpeter on 2017-05-22, 15:54:38
Egyébként, szerintem Griffith-et is önként követték anno. Csak ez azzal járt, hogy a saját éned, álmaid beleolvadnak egy vezetőébe. Gutts csapata inkább olyan mint Luffyé a One Piece-ben: megvan mindenki saját célja, de azért egy csapatként dolgoznak, tolják magukon kívül egy központi figura szekerét. Úgy tűnik ez lehet a nemesebb közösség elképzelés a mangaalkotók szemében. mert amúgy a keleti ember erősen tömegtudatú és az individualizmus nem kifejezetten jellemző, szóval nem hiszem, hogy ez valami összkulturális igény/norma lenne.
Griffith-et azért nem követték úgy önként, ahogy gondolod. Mindenkit "behódoltatott" (a többség látszólag mindenfajta ellenállás nélkül) és utána győzte meg őket a tetteivel, hogy érdemes vele maradni.
A Band of the Hawk legtöbb tagja egyszerű lélek, lényegében nem volt önálló célja, álma.
Gutts csapata merőben más:
Puck-ot lenyűgözte Gutts kemény élete és hogy képes őt elviselni, valamint elismerni az értékét (annak ellenére hogy mindenki egy bohócnak tartja).
Farnese jobb emberré akart válni és felülemelkedni a múltján.
Serpico jobb emberré akarja tenni Farnese-t, és Gutts-ban látja ennek a kulcsát.
Isidro egy tanítót és példaképet keresett, akit megtalált Gutts-ban.
Schrierke a saját útját akarja megtalálni, de rájött hogy Gutts keresztül érti meg a fizikai és az astrális világot.

Quote from: blackronin on 2017-05-22, 15:24:23
Amúgy az "utóbbi" fejezetek egyik legsokkolóbb jelenete nekem Rickert Griffith pofánvágása volt. Amikor arc-okon keresztül egy érinthetetlen, isteni karaktert egy "senki" arcon csap váratlanul, nekem ez sokkoló volt. Azt hittem ott helyben agyonüti a szerencsétlent. Az a Band of the Hawk, aminek a vezetője volt már nem ugyanaz a személy, aki most a Hawk. A régi Griffith-et gyakran térítették eszére a társai, a mostani már nem tud hova visszatérni, lényegében nem ember.
Számomra nem sokkoló volt, hanem nagyon is emberi.
Rickert-et nem érdekelte, hogy Griffith egy isten vagy valami más.
Saját szemével jött rá, hogy az egykori vezetője már nincs többé.
Helyét átvette egy bizarr, látszólag érinthetetlen lény, akiben semmi emberi sincs már a felszínes magamutogatást leszámítva.

kada

Quote from: szpeter on 2017-05-22, 14:12:11Gutts jelenleg nemcsak hogy hozzá se tudna érni Griffithez de szerintem még csak Zodd-ot se tudná legyőzni, berserker páncél ide vagy oda.
Ha már most komoly veszélyt jelentene Griffithre, akkor a történet átváltana egy hajtóvadászatba ellene Griffith beleegyezésével vagy anélkül.

Zodd meg a régi világ legnagyobb réme, nagyon elszomorítana, ha nem a legerősebb apostol lenne (ha az elejétől komolyan vesz egy harcot, és nem csak Kenpachi stílusban élvezkedik). Szóval ha súlyosabb sérülés nélkül le tudná győzni, megint a célegyenesben lenne a manga.
Ráadásul a korábbi csatájukban Guts és Griffith ketten is kikaptak Zoddtól, az új találkozás jelenetben pedig Guts csak azért állt vesztésre, mert emberként fáradásra képes (oké, fizikai erőben sincs még Zodd szintjén, de az normális, cserébe a fegyvere meg talán jobb is, mint bármi, amit amaz találhat).

blackronin

Quote from: kada on 2017-05-23, 23:54:18
Quote from: szpeter on 2017-05-22, 14:12:11Gutts jelenleg nemcsak hogy hozzá se tudna érni Griffithez de szerintem még csak Zodd-ot se tudná legyőzni, berserker páncél ide vagy oda.
Ha már most komoly veszélyt jelentene Griffithre, akkor a történet átváltana egy hajtóvadászatba ellene Griffith beleegyezésével vagy anélkül.
Griffith mindig is arrogáns volt, így biztosan nem fogja levadászni Guts, még annak ellenére sem, hogy most már valóban veszélyt jelent rá.
A többi Apostol pedig nem merne magánakcióba kezdeni a beleegyezése nélkül.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Guts le is tudná győzni Griffith-et külső segítség nélkül.
Skull Knight-nak sem sikerült, pedig megvolt a Behelit Penge is.

Zodd meg a régi világ legnagyobb réme, nagyon elszomorítana, ha nem a legerősebb apostol lenne (ha az elejétől komolyan vesz egy harcot, és nem csak Kenpachi stílusban élvezkedik). Szóval ha súlyosabb sérülés nélkül le tudná győzni, megint a célegyenesben lenne a manga.
Ráadásul a korábbi csatájukban Guts és Griffith ketten is kikaptak Zoddtól, az új találkozás jelenetben pedig Guts csak azért állt vesztésre, mert emberként fáradásra képes (oké, fizikai erőben sincs még Zodd szintjén, de az normális, cserébe a fegyvere meg talán jobb is, mint bármi, amit amaz találhat).
Zodd szerintem is a legerősebb "normális" apostol a világon, ha nem számítjuk bele a God Hand-et.
Guts vs Zodd nagyon szoros lesz majd, de Guts győzelmével zárul szerintem.
Fizikai erőben már valószínűleg egyenlő szinten vannak, főleg a Berserker Armornak köszönhetően.

Guts vagy kap még egy utolsó power up-ot (ami ellensúlyozza Femto érinthetetlenségét) vagy olyan szövetségeseket kap (pl. Skull Knight, Flower Elf Queen), akik a javára billentik az utolsó csata mérlegét...

edit:
350 spoiler
[spoiler]
Felgyorsultak a dolgok, Farnese és Schrierke egymás után szedegetik össze a baba darabjait és ismerik meg Casca történetét.
Az utolsó oldal elég durva:
Mini-Casca találkozni akar "azzal a személlyel" és közben mennek a vészjósló hegyek felé.
A próba eddig túl jól megy, így szerintem a következő fejezettel beüt a shitstorm.
Ha tippelnem kellene, akkor Casca Griffith-et akarja látni vagy Guts belső démonját, semmiképpen sem magát Guts-ot.
Ahhoz túl elborult Miura agya.
[/spoiler]

Folytatás június 23-án!

kada

Quote from: blackronin on 2017-05-24, 12:01:26
Griffith mindig is arrogáns volt, így biztosan nem fogja levadászni Guts, még annak ellenére sem, hogy most már valóban veszélyt jelent rá.
A többi Apostol pedig nem merne magánakcióba kezdeni a beleegyezése nélkül.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Guts le is tudná győzni Griffith-et külső segítség nélkül.
Skull Knight-nak sem sikerült, pedig megvolt a Behelit Penge is.
Szerintem simán lehetne egyik-másik apostolnak magánakciója bármi cél érdekében (Griffith "megmentése", erőpróba, unalom, szinte legális emberhús), akár annak tudatában is, hogy ha sikerrel járnak, akkor is Griffith már csak elvből is kinyírja őket mert olyan dolgot csináltak, amire nem kaptak engedélyt.

blackronin

350
Kijött a fordítás is végre.
Szép emlékek a Golden Age-ből, de a végén érezzük hogy a nyugis dolgoknak vége.
Következő hónapban teljes valójában megismerjük Casca legrosszabb félelmeit...
És hogy kivel akar találkozni Casca lelke?
Sajnos ezzel kapcsolatban is rossz előérzetem van!

szpeter

Gondolod, hogy Griffith-el?

Rendben volt a fejezet amúgy, szépen haladtak a dolgok, gyorsan végigmentünk az emlékek nagy részén. Mos jön a fincsi rész  :szemuveges:

blackronin

Quote from: szpeter on 2017-05-29, 22:05:47
Gondolod, hogy Griffith-el?
Amilyen beteg elméje van Miura-nak, szerintem igen...
Vagy esetleg Guts belső démonjával, akinek köszönhetően majdnem megerőszakolta Guts Casca-t.
Egyik lehetőség se valami bíztató.  ^^"

Quote from: szpeter on 2017-05-29, 22:05:47
Rendben volt a fejezet amúgy, szépen haladtak a dolgok, gyorsan végigmentünk az emlékek nagy részén. Mos jön a fincsi rész  :szemuveges:
Öööö... fincsi rész lesz szerinted újra az Eclipse?  :zomg:
Most Casca tudatalattijában vagyunk, így könnyen lehet, hogy Miura rátesz még egy lapáttal és még durvább is lehet...

szpeter

Ha bejátssza azt hogy az őrlődése a két férfi között igazából nem is dőlt el és érez valamit Griffith iránt szóval máshogy fogta fel a dolgokat... csak nem.
Igen amúgy arra kíváncsi lennék, hogy felfogta-e a dolgokat azután hogy megzakkant. Lehet elidegenedne Guttstól akkor.

idézőjelben fincsi :D Bár ez a Berserk egyik fő jelelmzője, a gore meg a szexuális brutalitás, max az Eclipse vitte ezt maximumra, ahol aztán tényleg bármi mehet. Ezzel együtt érdekes lesz majd Caska szemszögéből, érzéseiből/gondolataiból látni az eseményeket. Az meg nem baj ha rátesz pár lapáttal :D Ez a sokkoló faktor ami még egyedibbé teszi a mangát számomra. Jöjjön csak.  :szemuveges:

kada

Quote from: szpeter on 2017-05-30, 00:37:06Ha bejátssza azt hogy az őrlődése a két férfi között igazából nem is dőlt el és érez valamit Griffith iránt szóval máshogy fogta fel a dolgokat... csak nem.
Pedig simán lehet még valami a régi érzéseiből...

blackronin

351
http://readms.net/r/berserk/351/4370/1

A falloszalakú szörnyek és a beteg táj, valamint Schrieke és Farnese már nagyon az erejük végén vannak.
De az igazi próbatétel még csak most jön... mégis mi lesz itt még?  :zomg:

És most jöjjön a feketeleves:
A folytatásra TÉLIG kell várnunk.
Ami lehet 2017. december eleje is, de akár 2018. február vége is... Miura eléggé lazán értelmezi a dátumokat.
Szóval most megszívtuk.  :frown:

szpeter

Mozgus vicces easter egg volt. Ez a télen folytatjuk dolog azért fájt. Na, pont ezért nem kellett volna beérnem a mangát. Legalább a régi anime endingje számomra is újabb dimenzióval gazdagodott.  :lul:

blackronin

Quote from: szpeter on 2017-06-23, 16:31:04
Mozgus vicces easter egg volt. Ez a télen folytatjuk dolog azért fájt. Na, pont ezért nem kellett volna beérnem a mangát. Legalább a régi anime endingje számomra is újabb dimenzióval gazdagodott.  :lul:
A fejezet zárása remek volt egyébként, mert pont a 39-ik kötet ezzel zárul majd.

Kijött a Grunbeld novella is, canon a történet, Miura illusztrációival.

Isley

351

Nem volt rossz, csak nagyon lassan haladunk és télen folytatjuk. Ha így haladunk, jövőre egy 12 részes animére való anyag sem jön össze.

A novellát hol lehet olvasni?

blackronin

Quote from: Isley on 2017-06-26, 10:08:58
351

Nem volt rossz, csak nagyon lassan haladunk és télen folytatjuk. Ha így haladunk, jövőre egy 12 részes animére való anyag sem jön össze.
Annyi még biztosan lesz, lásd utolsó anime rész ígéretét "to be continued..."
A télig tartó várakozás pedig elég rossz valóban.

351
A novellát hol lehet olvasni?
Novellákat ritkán scannelnek be, fordítást pedig ne is várjál.
Talán kapunk később egy summary-t, vagyis összefoglalót a főbb dolgokról, de ahhoz idő kell.
Még csak most jött ki.

Isley

Quote from: blackronin on 2017-06-26, 11:47:17
351

Annyi még biztosan lesz, lásd utolsó anime rész ígéretét "to be continued..."
A télig tartó várakozás pedig elég rossz valóban.

Jó, de akkor még nem tudták, hogy Miura téli álomra megy. : D

blackronin

Több kép a novellából, ami alapján már nagyjából érteni lehet már a történetet
[spoiler]

[/spoiler]

blackronin

A Berserk manga visszatér december 22-én!
[spoiler][/spoiler]

Kellemes meglepetés, azt hittem, hogy Miura már csak jövőre lép valamit...

blackronin

352
Karácsonyi ajándék Miurától...
https://readms.net/r/berserk/352/4783/1

Még nem értük el a csúcspontot ebben az álomban, de már nagyon közel vagyunk hozzá!
Folytatás januárban.

Itachi

Eléggé csalódás ez a dream rész...Olyan jó lett volna látni, ha nem csak ilyen metafóra-szerűen megjelenítet Eclypse et láthat Schierke és Farnese...
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

szpeter

Nem tudom, hogy ez már az Eclypse akart-e lenni. Kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg arra, hogy mi lesz az öntudatánál lévő Casca-val. Ez ilyen szempontból kicsit filler, effektíve nem történt ebben a fejezetben se semmi.

blackronin

Quote from: Itachi on 2017-12-23, 19:46:59
Eléggé csalódás ez a dream rész...Olyan jó lett volna látni, ha nem csak ilyen metafóra-szerűen megjelenítet Eclypse et láthat Schierke és Farnese...

Quote from: szpeter on 2017-12-28, 00:33:55
Nem tudom, hogy ez már az Eclypse akart-e lenni. Kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg arra, hogy mi lesz az öntudatánál lévő Casca-val. Ez ilyen szempontból kicsit filler, effektíve nem történt ebben a fejezetben se semmi.

Valószínűleg ez már az Eclipse, és valamilyen szempontból érthető hogy miért kaptunk ilyen metafóra-szerű megjelenítést.
Casca nem volt öntudatánál már ekkor, így nem emlékezhetett a valóságra teljes egészében, csak érzésekre és hatásokra.
Filler-nek nem tekinteném az egész álomjelenetet, de valóban a következő fejezetben le kellene zárni a dolgot, mert a lényeget láttuk.

blackronin

353
Még mindig az álomban vagyunk, de már jó lenne lezárni ezt a részt.
Egyébként bizarr módon végre láthatjuk Griffith és Guts harcát...
Az más kérdés, hogy csak megtestesüléseket, de lassan már ez is valami!  ^^"
A végén pedig újra előjött a gyermek, aki mindennek a kulcsa.

Folytatás februárban, hátha akkor megkapjuk a várt konklúziót.

blackronin

354
22 év ( :eek: ) után eljött ez a pillanat is.
Casca végre újra összeállt, ezernyi szenvedéssel töltött pillanat után.
Bevallom, hogy egy kicsit elérzékenyültem, ahogyan a "Mini-Casca" kicsi kezeivel búcsút intett a többieknek a végén.  ^^

Érdekesnek ígérkezik a márciusi fejezet!

kada

omigad Spoilers!
flies to read ch and all the backlog

Itachi

22 év...Ez valami nagyon gyökeres változás lesz a plotban, Guts végre boldog lehet? Kizárt.
And then the Mighty Dragon said: "lol noob"

blackronin

355
Egyelőre csak a RAW verziót láttam, de a lényeg benne van.
[spoiler]Casca magánál van és elvileg mindenre emlékszik, vagyis valamilyen szinten végig tudatában volt az eseményeknek.
Guts és Casca egy király spread-en találkoznak, ami a régi szép időket hozza vissza.
Persze a fejezet baljóslatúan zárul, mert Casca-ban újra tudatosul az Eclipse élménye.[/spoiler]

Sajnos egy dolgot meg kell említenem az art-tal kapcsolatban, ami egyébként sok helyen továbbra is elsőosztályú, DE ilyen dolgok is becsúsztak:
[spoiler]

Szerintetek melyik való a fejezetből és melyik lett átalakítva?
Aki a jobb oldalit gondolta Miura munkájának annak van egy rossz hírem...
Casca feje borzasztó fura, sőt torz. A mostani fejezetben több ilyen panel van, ahol Casca messze bénábban van megrajzolva, mint amihez hozzá vagyunk szokva. A múltkori fejezet végén is hasonló volt a probléma.
Én általában védem a Berserk art-ját, de még nekem is feltűnt, hogy bizonyos szempontból visszaesett a minőség.
Miura már közismerten digitálisan rajzol egy ideje, azóta kezdtek eljönni ezek a furcsaságok.
Tudom, hogy már benne van a korban, de azért bántja az ember szemét az ilyesmi.  :frown:
[/spoiler]

Ja és teljes legyen az öröm, most szünetre megy Miura...
Ki tudja, hogy mikor jön a folytatás.

edit:
Kijött a summary is, a vége eléggé rossz dolgokat vetít előre...
[spoiler]
Quick summary: Casca explains that she feels like she woke up from a long sleep, and the people she had dreamed of are standing right in front of her. While she was insane, she saw Elaine's life from far away, like a dream, but she could not feel nor think anything. The girls ask her if she remembers everything, and she says some things from before she became ill are vague. She remembers going to rescue Griffith, but nothing after that... (this prompts them to think back to the heart with thorns).

Farnese asks her if she remembers Guts, and that's when we get the beautiful full page of her smiling with tears in her eyes. The girls blush at this, and Ivalera tells Schierke it seems they've woken the "final boss", which prompts Schierke to stuff her in her hat. Danan asks if they're done getting acquainted, and says she'll give Casca a gift after such a long journey, one fitting for meeting the one she's been missing. Casca protests at the dress, saying she's a warrior, but Danan shuts her down, says it's perfect and that she looks like an elfin princess. She tells her she's called Guts telepathically too, and to go meet him.

As she goes to meet him, Casca feels that she remembers more and more with each step. The memories that make her who she is. And she remembers Elaine's life, too. Throughout that time when she couldn't feel nor think, there was one voice... The one she wanted to meet...
[/spoiler]

NLZ

The Eclipse ended before the first chapter of One Piece was published. And now here we are.
[reserved]

blackronin

355
Kijött a fordítás is.
A vége egy óriási cliffhanger, de hát Miura-ról beszélünk.
Talán év vége előtt megtudjuk, hogy volt-e értelme Casca-t megmenti vagy sem.

szpeter

Gutts magában hordozza a sötétséget, Casca sötét múltját, úgyhogy nem csoda, hogy a látványától visszatért a másik fele a sztorinak az elméjében. Most komolyan ismeretlen időre szünetre megy az öreg? Gyakorlatilag nullán vagyunk, ez az egész egy fontos de mégis csak kitérő volt a történet konfliktusa szempontjából. Az art - hát, igen, bár ez az elfes elvarázsolt kifejezetten light fantasys közegben, ami egyébként is erősen elüt a megszokott Berserk arttól, annyira nem is feltűnő már...

blackronin

Miura egy kicsit trollkodott velünk, ugyanis április 27-én jön a következő fejezet...  :P
Szóval egyelőre tartjuk a havi ütemet.