Általános kérdések

Started by belldandy, 2003-10-18, 17:10:20

Previous topic - Next topic

Kvikveg

Ketto eves jotallasom van egy hajszaritora, meg ervenyes. Kotelezo hozza blokk, vagy eleg a garanciajegy es csak szivatnak? ... ... ... Uppsz, Saturn-ban mondtak, hogy kell blokk, ez meg Mediamarktos. Namindegy, a kerdes fennall.
Jah, kiraly, garanciajegy nincs kitoltve. LOL. Csak pecset van rajta.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Moha

Elméletileg kell a vásárlás igazolása. Kisebb értékű dolgoknál meg legtöbbször cseregarancia van, az pedig csak a blokk ellenében (sokszor nincs is garanciajegy az ilyenekhez).
Amúgy meg Saturn = MediaMarkt kékben. Ugyanaz a cégcsoport, ha jól tudom.

Cobra

Kell a pénztárnál kapott blokk. Vásárlás után oda kellett (volna) vinni a készüléket a garanciapulthoz és ott kapsz pecsétet a garanciakártyára, meg jó esetben hozzá is tűzik a garancviajegyhez a blokkot.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

noriko

A blokk olyan szempontból kell, hogy az igazolja a vásárlást, ahogy Moha is írta.
Nem biztos, hogy kérik, de ha igen, akkor megszívtad.
Reményre adhat okot a Media Markt oldalán található "Fogyasztói útmutató", ahol ezt írják:
QuoteMit vigyek magammal, ha az áruházba vagy a szervizbe megyek?

A jótállási igény jótállási jeggyel érvényesíthető. Hasznos azonban a vásárlást igazoló blokkot/számlát is megőrizni, hogy pl. külföldi vásárlás esetén is tudjuk azt kezelni.
Próbát mindenképp megér.
"I wish I could, but I don't want to."

Kvikveg

Quote from: noriko on 2009-06-23, 13:47:35
A blokk olyan szempontból kell, hogy az igazolja a vásárlást, ahogy Moha is írta.
Nem biztos, hogy kérik, de ha igen, akkor megszívtad.
Reményre adhat okot a Media Markt oldalán található "Fogyasztói útmutató", ahol ezt írják:
QuoteMit vigyek magammal, ha az áruházba vagy a szervizbe megyek?

A jótállási igény jótállási jeggyel érvényesíthető. Hasznos azonban a vásárlást igazoló blokkot/számlát is megőrizni, hogy pl. külföldi vásárlás esetén is tudjuk azt kezelni.
Próbát mindenképp megér.
Kiraly! :)
Na majd ha egyszer eljutok oda a vilag vegere, akkor utana elmeselem hogy szivattak szet.
(Fo az optimista hozzaallas.)

QuoteA szerviz nem akarja megjavítani a készüléket, mert hiányosan van kitöltve a jótállási jegy.

Hiányosan kitöltött jótállási jegy nem korlátozhatja a vásárlót jótállási igényeinek érvényesítésében.
Yess!!!
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Cobra

Ha semmivel nem tudod igazolni a vásárlás időpontját, akkor nem fogják garanciában javítani/cserélni.

Kvikveg

Quote from: Cobra on 2009-06-23, 22:37:58
Ha semmivel nem tudod igazolni a vásárlás időpontját, akkor nem fogják garanciában javítani/cserélni.
Ra van pecsetelve az idopont a jotallasi papirra, a MediaMarktos pecset mellett. :)

Cobra

Akkor érvényes úgy a garjegy.

Cloud

Hol tudok venni olyan adaptert aminek segítségével 2 gigás micro sd kártyámból mini sd lesz? PDA-ba csa mini jó.  :comp:

Nakedape

kis kompakt fényképezőgép, használható max 60K sűrgős javaslatok

saját akus, vagy AA-s akus érdemes?

urgent :D
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Fazék

lehetőleg valami könnyebb gép legyen, hogy ne panaszkodjanak őseim se, ha kézbe vennék esetlegesen 1-1 nyaralás során.

(jelenleg egy Z1 van, de már saját és tartalék aksija is eléggé megadták magukat, szóval kvázi használhatatlan, új aksit meg nincs kedvem 15k-ért venni ahhoz az amúgy is elég vacak képeket készítő géphez)

éjszep :merci:

Zsiga

Kicsit bővebben meséljetek az igényeitekről. Mire lenne használva? Várható sok beltéri kép (ha igen akkor kell használható magas iso és/vagy képstabilizátor)? Kell "nagy zoom"? (Vagy a méretet növeli, vagy a minőséget rontja). Valami extra igény, pl. legyen rajta vakupapucs, legyen nagy a kezdő fényereje, legyen manuális módja, kézi fókuszálás, gyors bekapcsolás, legyen extra vékony, vagy legyen jó a fogása, legyen fémből, legyen jó videóban, esetleg legyen minél nagyobb a látószöge, stb?

Nakedape

mivel Fazékéké (wow mennyi k és é)lesz, ha lesz inkább majd ő
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Fazék

eddig z1 volt, családi fényképezőgép lesz, és ez megfelelt a szüleimnek, szóval az ő igényszintjük kb ennyiben kimerül. minimum olyan gép kell, amit a szülők ráirányítanak valamire és jó képet csinál a gép és könnyen hordozható legyen, ne foglaljon sok helyet, ne legyen nehéz.
manuálisan szinte garantáltan nem fognak semmit se állítani a szüleim és én is ha a fényképek 1%-ánál szórakozom ilyennel. (szüleim még azzal is hadilábon állnak, hogy hogyan lehet beállítani a vakut állandóra/auto-ra/illetve kikapcsolni...  :facepalm: )
70% kültéri nyaralási fényképezés
30% lámpák fényképezése (beltéren, kültéren, akárhol)

vakupapucsra semmi igény.

sajnos szüleim igénye az extra vékony, részemről inkább a legyen jó fogása opcióra szavazok, szóval kb félúton kéne valami, ami senkinek se jó, de mégis mindenkinek.

mi számít nagy, közepes, gyenge zoom-nak?

a többi kérdésedre meg fogalmam sincs mit válaszoljak, ennyire értek hozzá :)

és köszi előre is :)

szerk: mondjuk olyan általános tippek is nagy segítség lehetnek, hogy optikánál mire figyeljünk, mely típusokat kerüljük feltétlenül, mely márkák egyeznek egy az egyben adott olcsóbb márkával, stb :)

Zsiga

A leírtak alapján tudásra nagyjából bármi megfelel, úgyhogy főleg fogás-kinézet-használhatóság alapján érdemes válogatnotok (meg persze ár), ebben viszont nem igazán tudok segíteni mert teljesen szubjektív, legfeljebb úgy ha van pár jelölt és azok közül kéne választani ár/érték arányban. A javaslatom az lenne hogy fusd át a dpreview tavaly karácsonyi kompakt-tesztjeit (budget, ultracompact, premium, prosumer), különösen az első kettőt, és mondd meg hogy melyik tetszik, aztán utánanézek hogy a választottak közül melyik lenne a legjobb, illetve melyiknek jött ki azóta utódja (ami jobb mint az előd, mert sajnos ez a kompakt gépeknél a megapixel-háború miatt sosem egyértelmű).

Zoomról kis általános info:

A képérzékelő és az objektív mérete kb. egyenesen arányos, az objektív fényereje és képminősége pedig ezekkel fordítottan.
Pl. kis méretű gépbe kis méretű objektív kell. Ezt úgy érhetik el, hogy csökkentik a fényerőt (kevesebb fény megy át adott idő alatt a lencserendszeren, könnyebben bemozdulnak a képek), csökkentik az érzékelő méretét (kisebb méretű pixelek, kevesebb fény, több képzaj), csökkentik a zoomátfogást, vagy esetleg gyárthatják (sokkal) drágább és jobb lencsetagokból az objektívet, de egyrészt ez az árérzékeny kompaktos piacon nem szokott jó ötlet lenni, másrészt csak egy bizonyos határig ésszerű drágítani.
Aztán lehet olyan hogy a méret nem igazán számít, de cserébe extrém zoom kell használható fényerővel, ilyenkor marad a ratyi képminőség és az apró érzékelő, így készülnek az akár 100-200x zoomos videokamerák (profi TV-kamerák főleg, bár apró pici amatőr kamerákban is simán látni 20-30x zoomot olyan méretű üveggel ami egy kompakt fényképezőgépnél mondjuk 3-5x-re lenne elég).

Nagy zoomnak lehet hívni mondjuk a 8x feletti gépeket, de vannak már 20x zoomos kompaktok is a piacon. Közös jellemzőjük hogy általában kicsi az érzékelőjük amitől zajosak lehetnek a képeik, kompakthoz képest még így nagyok a relatíve nagy objektív miatt, a nagylátószögű végük gyenge átfogásban is (nagyon konyhanyelven kb. annyit jelent hogy távolabb kell menned ha csoportképet akarsz csinálni) és képminőségben is (istentelenül tudnak torzítani); viszont messzebbről vagyis valószínűleg észrevétlenül lehet velük fotózni a csajokat a strandon. :)

Közepes zoom a 4-8x átfogás, ez már előfordul normális méretű gépeknél is. Alapvetően azt lehet rájuk mondani mint az előző csoportra, csak kevésbé hangsúlyosak a hátrányaik; meg az előnyeik is természetesen.

"Gyenge" zoom: 2-3x átfogás, az egész kis gépekre illetve a nagy drága profi cserélhető objektívekre jellemző. Kompaktoknál azért mert kis méretből ennél többet nem nagyon lehet kihozni (illetve van egy-két kivétel ahol a jó minőség érdekében nem erőltették a számháborút), a profi gépeknél meg azért mert 3x átfogás felett igazán jó képminőséget nem lehet csinálni.
Illetve még ide lehet sorolni a fix gyújtótávolságú gépeket, ami egyszerre a legalja és a legteteje az objektív-palettának. Nagyon low-end gépekbe nagyon olcsón és nagyon kis méretben lehet még épphogy elfogadható üveget rakni így, a profi fotózás legfelsőbb (képminőségi szempontból!) szintjét pedig az akár több tízezer USD-s fix objektívek uralják.

Általános tippek: optikánál arra hogy minél kisebb legyen a zoom (a fentebb leírtak miatt, persze csak annyira legyen kicsi hogy a szükséges messzelátási igényeknek megfeleljen), minél nagyobb legyen a fényerő (pl. f2,8-3,5 meg ilyesmi értékek vannak megadva, minél kisebb az f-szám annál nagyobb a fényerő). Kerülendő márkát nem igazán tudok mondani, konkrét típusokban meg nem vagyok otthon. Egyező márkák gyakorlatilag nincsenek, nagyon minimális a matricázás a fotógépek piacán, a Leica alsókategóriás (Leicához képest low-end, bőven a többszázezres árkategória lehet) gépei szoktak ilyenek lenni.

Cobra

www.pixinfo.com -ot nézegesd szerintem. Bár gyors ránézésre nem találtam tesztet, de szerintem a Sony DSC-k még mindíg jók.

Kvikveg

Valaki ki tudna fejteni nekem az OTP lakossagi es az OTP netszamla kozotti kulonbseget? Az utobbira probalt ravenni az egyik OTPs csoka, ami nekem jo lenne ebbol az a netes ugyintezes. Illetve az altala elmondottak alapjan kevesebb koltseggel jar. Most VISA kartyam van. Szep piros hajos.
Egyszeruen gyulolok banki leirasokat bongeszni, na.

Amit nekem leirt:

LAFO
299/ho (igaz)
99/otp direkt
1800/ev kartya (igaz)
kpfelvet 5000re kb 312 ft (ez igaz)
atutalas 0.1% min 115 /190
NET
499/ho
0
0
2 felvet ingyenes/ho(es a tobbi?!)
0
+WEB kartyat adnak a mostani melle - gondolom ez az

Moha

Én februárban álltam át LAFO-ról NET-re, pontosan a költségcsökkentés miatt.
Ha nem kéred a számlakivonat havi kipostázását, akkor a havi számlavezetési díj csak 500 ft, 2 készpénzfelvét ingyenes (illetve hónap végén a levont összeget visszakapod), és nincs bankkártya éves díj (ami Visa Electron esetében 1800 HUF). A harmadik készpénzfelvételtől a normál díjat számítják, ami a bankkártya típustól függ, nem a számlacsomagtól, 30-40 ezer körüli összegnél saját bankomatnál olyan 200-250 HUF a felvét díja. Idegen automatából nem szoktam pénzt kivenni, azt nem tudom mennyi, de tipp szerint vagy 3x-4x annyi.
NET számlacsomagnál minden belföldi átutalás ingyenes a netbankon keresztül, valamint az OTP direktnek csak az SMS díjait kell fizetni, havidíjat nem.

Én szépen kigyűjtöttem magamnak, melyikkel járok legjobban. Ha szoktál átutalgatni és legalább 2x veszel fel pénzt havonta, akkor mindenképp megéri váltani.

Kvikveg

Ez jol hangzik.
Mi van, ha nem utalgatok at rendszeresen?
Igazabol kuldoldre utazas miatt kene, hogy kintrol is tudjam intezni amit kell. Jovedelem akkor is jonne ra rendszeresen.
Te is kaptal ilyen netkartyat hozza?
Szamlakivonatot gondolom a neten meg lehet tekinteni.

Kuroi Tenshi

Quote from: Kvikveg on 2009-06-26, 22:41:50

LAFO
299/ho (igaz)
99/otp direkt
1800/ev kartya (igaz)

Na ezért ilyen nyereséges az OTP ;D
1800 visa electronért és 300/hó? Nekem a dombornyomott(!)
4k/év, és 0/hó Raiffeisennél...

Moha

Quote from: Kvikveg on 2009-06-26, 23:51:30
Mi van, ha nem utalgatok at rendszeresen?
Akkor talán a tempo számlacsomag jobban megéri. Ott sincs éves kártyadíj, a számlavezetés pedig csak 280 ft/hó, viszont ahhoz nincs ingyenes utalás, és asszem a 99 ft-os OTP direkt díjat is kell fizetni. Itt van egyébként az összehasonlítü táblázat.
QuoteTe is kaptal ilyen netkartyat hozza?
Igen, de mindössze 1x használtam még, mert ott van mellette a dombornyomott hitelkártyám is. Amúgy tul. képpen csak egy kártyaszám és egy kis kartonlap, amire rá tudod írni a számot. MasterCard-ként funkcionál és van hozzá egy külön számla, tehát csak annak az egyenlegéig tudnak róla levonni.
Szamlakivonatot gondolom a neten meg lehet tekinteni.
Igen, a Direkt rendszerben bármikor lekérhető és kinyomtatható. Ha igazolásra kell, akkor meg a bankfiókban adnak egyet, mert a netről nyomtatott példányra rárakja, hogy "MÁSOLAT"
Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-06-27, 00:06:50
Na ezért ilyen nyereséges az OTP ;D
Hehe... '97-ben, mikor én nyitottam, még alig volt más bank, ahol ifjúsági számla lett volna. 24 éves koromig nem fizettem sem számlavezetést, sem netbank díjat, a kártyadíj meg évi 300 HUF volt. :)

Kvikveg

Marfy

Sziasztok!

Ez a 4channos kép melyik animéből való?

Ismerős, de nem jut eszembe.

Moha

Darkstar

小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Moha

Lehet, nem tudom, csak az egyet láttam. :) De Multi pl. elég könnyen felismerhető karakter.

chilip

szeretném megkérdeni ti melyik nyelvvizsgát ajánljátok? csak a papír kéne amit diplomához is elfogadnak az ELTE-n és nem valami nehéz...

Fatal

Középfok? Ha jól tudsz angolul, akkor a legnehezebben is biztos átmész, de azt nem tudom melyiket fogadják el diplomához... Mintha az EURO-t nem csipáznák itthon.
Some people like to kiss
Some people like to hug
Some lesbians like eating each others shit out of a cup
Some people say I love you
Some even shout it out
Some people puke semi-digested shit into each others mouths

Kvikveg

BenQ-Siemens S68hoz keresek fulest vagy bluetoothos headsetet, csak amit talaltam ott a fules gagyin nez ki, a headset meg draga.
Igazabol annyi problemam van neha a mobillal, hogy utcan nem eleg hangos.
Legszivesebben radugnam a Sennheiser fulesemet, csak ugye mas a csatlakozo...
Nem lehet osszehentelni a gagyi headset csatlakozojat egy normalis fulesaljzattal? Vagy ezek mashogy mukodnek? Vagy csak a fejreszt lecserelni az egyik regi fulesem fejreszere?

Cloud