Általános kérdések

Started by belldandy, 2003-10-18, 17:10:20

Previous topic - Next topic

Soldier

értem köszi, és esetleg valami ötleted van ami ezt okozhatja ?

Moha

Túlterhelt router (előfordul, hogy a túl sok egyidejű kapcsolatba belefagy), (esetleg) rossz UTP kábel, valamilyen modem probléma vagy - bár ez ritka, de előfordul - az Eset Smart Security-vel voltak olyan gondok, hogy egy frissítés után rendszeresen újraindult tőle a modem.
Modemedet ellenőrízték már bentről?

Alkyra

ez most rententően hülye kérdés lesz: hova tűnt az a beállítás menüpont ahol az avataromat s egyéb információimat tudtam változtatni? csak én vagyok ennyire vak, hogy nem látom?

Draconire

Magyarra állított fórumon nem lehet a profilt változtatni.

Alkyra

Quote from: Draconire on 2009-05-11, 21:44:33
Magyarra állított fórumon nem lehet a profilt változtatni.

:falba:

Darkstar

Nem értem miért a magyarított verziót használjátok ennyien, főleg ha még szar is.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Alkyra

Quote from: Darkstar on 2009-05-11, 21:48:34
Nem értem miért a magyarított verziót használjátok ennyien, főleg ha még szar is.

Alapból ilyen volt azt hiszem. Soha nem figyeltem tulajdonképpen.

Selmo

Quote from: Darkstar on 2009-05-11, 21:48:34
Nem szar, csak zsozso nem frissítette. :)

A tökéletesség unalmas.

Fazék

pénzügyi kérdés:

Harcban állok a bankommal. Már 2x is reklamáltam egy általam abszolút nem értett jelenség miatt, 2x is válaszoltak, de olyan érzésem van, hogy közel sem adtak tényleges választ a kérdésemre és szeretném, ha segítenétek ennek megítélésében.

A probléma:
Ugyebár Budapest Bank, Befektetési kártya, sms-értesítő szolgáltatással. Minden egyes tranzakcióról, kb azonnali értesítést kaptam. Ezen értesítőkben szerepelt, hogy honnan, mennyi pénz iránt érkezett terhelési szándék. Ezen sms-eket én mind szépen megtartottam. Namármost ezután persze érkeztek a bankkivonatok minden hónap végén és boldogan éltem, rendelgettem ebay-ről magamnak, másoknak, stb.
Elkövettem egy hibát. Az sms-beli értesítők alapján számoltam ki mindent, hogy ki mennyivel tartozik a rendelt játékért/akármiért. De persze teljesen logikus módon az sms-ben érkező szám csak egy akkori váltás alapján megállapított érték volt, a pár nappal később történő tényleges lekönyveléséig ezen összegnek változhat az árfolyam, így a Ft összeg is. És ez sok esetben a Ft romlása miatt nekem előnytelenül változott, ezért kiderült, hogy balek módon még olcsóbban is adtam tovább másoknak a rendelt terméket, mint amennyit ténylegesen fizettem érte. Ez az én hülyeségem volt, de ezt megértem, nem is ez a problémám. Hanem az, hogy nekiálltam egy kicsit összesítgetni, az sms-eket és bankkivonaton szereplő összegeket összevetni, és érdekes jelenségre lettem figyelmes. Vagy hajszálpontosan egyezett a levont összeg az sms-ben megírttal, vagy több volt nála. Egyetlen egy alkalommal se fordult elő, hogy kevesebbet vontak volna le. Na itt adtam ki az állj parancsot és fordultam a Budapest Bank ügyfélszolgálatához, hogy kérem szépen pontosan hogy is van ez? Azt ne próbálják megmagyarázni nekem, hogy 108 tranzakciónál, mindnél max hajszálpontosan annyi maradt az árfolyam, vagy csak előnytelenül változott, mert ezt nem veszem be. Ott helyben persze nem tudott segíteni az alkalmazott, panaszt kellett írnom, amire érkezett válasz 1-2 hónap múlva, de persze semmi érdemleges...
Szóval az érdekelne, hogy az milyen eljárás már, hogy az esetlegesen számomra előnyösen változó árfolyamból származó kevesebb levonandó összeget a bank mind lenyelte szépen?

Kíváncsi vagyok, hogy sikerült-e elsőre érthetően leírnom, vagy magyaráznom kell, mert úgy tűnt, hogy a banki alkalmazott se érti igazán a problémámat, táblázatokkal kellett alátámasztanom.
Majd ha hazaértem igyekszem a válaszaikat is beírni ide, illetve az általam készített táblázatokat is a hozzáértőbb hozzászólóknak elküldeném alátámasztásul a problémámra.

A cél:
valaki segítsen úgy megfogalmazni a fönti problémát, amit benyújthatok ismét panaszként, hogy ezúttal már tényleg ne térhessenek ki előre, ténylegesen meg kelljen válaszolniuk.

Nakedape

én értem.
nem látom, be, hogy hogy sikerül rajtuk átjutni ezzel.
mmint leszámítva pl a gyújtogatást.

de amúgy ez  amit írtál ez így elég korrekt, írd meg hivatalosan, plussz táblázatok, és aztán küld el nekik emailben, jelezve,h igazolják, h mindig így változott, vagy mutassanak rá a szerződésben, h hol nyelik le, ellenkező esetben két hét múlva küldöd tovább a pszáfnak és a homárnak, meg ami eszedbe jut még
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

Kezdd úgy a panaszlevelet, mint ez a néni...  :haha:
Failure is the default option

Nakedape

amúgy mi volt a nem érdemleges válasz?

Moha

Szép kis banda... "Köszönjük Emese?" :ejj:
Nekem OTP-nél ugyanígy jönnek az SMS-ek, ugyanígy szokott változni a ténylegesen levont összeg az SMS-ben közölthöz képest, de nekem gyakran van, hogy a végül levont összeg kisebb, sokszor örültem is neki, hogy pár száz forinttal olcsóbbra jöttem ki.

Szerintem írd meg nekik nagyjából így, ahogy itt leírtad, csak nyilván kicsit hivatalosabb hangnemben. Érdeklődj afelől, hogy pontosan mi alapján számolják ki a végleges árat ill. hogy a könyvelés vagy a tranzakció időpontjára vonatkozó árfolyam-e a mérvadó. El tudom képzelni, hogy úgy működik náluk, hogy a tranzakció és a könyvelés időpontjában érvényes árfolyamok közül a banknak kedvezőbbet érvényesítik. Ez esetben követelj magyarázatot a dologra.
Helpdeskesként tudom, hogy az, aki el fogja olvasni a levelet, marhára nem ijed meg, ha hatóságokkal meg homárral fenyegetőzől, mert ő csak egy alkalmazott, neki nem lehet baja, max a cégnek. Viszont ha emailt írsz, nyugodtan cc-zd be a PSZAF-et, nem baj az, ha tudnak róla... :)

Fazék

akkor a várva várt levelek:
igazából a panaszomat legszívesebben nem tenném közzé, mert mind2 alkalommal voltam olyan buta, hogy nem fogalmaztam meg előre, hanem ott helyben fogalmazva diktáltam be, egy közepesen lassan gépelő ügyfélszolgálatosnak, szóval ezért lettek ilyen zavarosak, ezért van bennük szóismétlés, stb...

1. reklamáció
Quote"Külföldi vásárlások során történő sms értesítő és a bankszámlakivonaton megjelenő tényleges terhelés között különbség 31 utalás esetében különbség jelentkezett, de csakis a bank javára. Kevesebbet egyszer sem vontak le. Vagy pontosan egyezett az összeg, vagy többet vontak le. Érdeklődni szeretnék, hogy ennek mi áll a hátterében, mert az árfolyamváltozást nem tartom valószínűnek, hogy mindig csak nekem előnytelenül változott."

Banki válasz
QuoteTisztelt %név%!

Hivatkozva személyesen %hely% bankfiókunkban %dátum% tett bejelentésére, amely téves terheléssel kapcsolatos, a következő tájékoztatást szeretnénk adni.

Bejelentésében jelezte, hogy a %bankszámlaszám% számú befektetési kártyaszámlájával kapcsolatban azt tapasztalta, hogy a külföldi vásárlások alkalmával a Mobilbank szolgáltatás által közölt összeg és a bankszámlakivonaton feltüntetett tényleges terhelés 31 darab utalás esetében különbsgé jelentkezett, kizárólag a bank javára. Szeretné tudni, hogy mi áll ennek a hátterében, ugyanis az árfolyamváltozást nem tartja valószínűnek
Tájékoztatjuk, hogy a bankkártyával kezdeményezett külföldi tranzakciók a beérkezett engedélykérés alapján, az adott napi árfolyamnak megfelelően elkülönítésre (foglalásba) kerülnek a számlán. A foglalásba kerülés még nem jelenti a számla terhelését, csak azt, hogy azt az összeget az Ügyfél nem tudja elkölteni. A Mobilbank szolgáltatás az elkülönítésről, azaz a tranzakció pillanatában küld SMS üzenetet, tehát értesíti az ügyfelet arról, hogy a bankkártyájával tranzakció történt.

Engedje meg, hogy idézzük az Általános Szerződési feltételek vonatkozó pontját:
         12.2 A Bankkártya Tranzakció értéknapja
         12.2.1 Belföldi kártyaterhelések esetén az értéknap a banki könyvelési nap. A kivonat közlemény rovatban az eredeti kártyatranzakció dátuma, kártyaszáma és a tranzakció helye szerepel. Külföldi kártya terhelések esetén, az értéknap az a könyvelési nap, amikor a terhelés a nemzetközi kártyatársaságoktól a Bankhoz beékrezik. A Bank a beérkezés napján teljesíti a terhelési megbízásból rá háruló feladatokat. Devizakonverzió az ezen a napon érvényes Hirdetményben közzétett bankkártya eladási árfolyammal történik.
         19.9 "A kártyabirtokos tudomásul veszi, hogy a Mobilbankon keresztül közölt információk tájékoztató jellegűek és nem érintik a Szerződésben rögzített jogait és kötelezettségeit."

A számla a tranzakció feldolgozása során kerül terhelésre, tehát amikor a nemzetközi kártyatársaság megküldi a terhelési igényét ekkor az aznap érvényes bankkártya eladási árfolyamon történik az elszámolás. Amennyiben a kereskedő nem küldi be a terhelési igényét a saját elfogadó bankjához úgy, hogy azt a nemzetközi kártyatársaság 15 napon belül továbbíthassa a kibocsátó banknak, abban az esetben a kérdéses tétel elkülönítésének feloldása megtörténik és visszakerül a felhasználható egyenlegbe.

Elszámolásunk a nemzetközi kártyatársaságok szabályaival konzisztensen került kialakításra.

%udvarias lezárószöveg%

[spoiler]jelzem, hogy aki elolvasta a panaszomat és elolvasta utána a banki alkalmazott által körülírt panaszomat, és nem állt meg visszaolvasni az általam bediktált panaszt, és vette észre az igen durva különbséget, az megbukott a figyelmességi teszten :)

szóval az ő általa megfogalmazott panaszomra helyes a válasza.  ezt elismerem. csak hogy én nem erre kérdeztem rá. a ténylegesen általam bediktált panasszal sajnos köszönőviszonyban sincs a levelük...[/spoiler]

pár hétre rá bementem újra felkészületlenül és tettem a köv panaszt:
QuoteKorábbi panaszomra érkezett válaszukat nem tudom elfogadni, mert úgy érzem nem a kérdésemre kaptam választ. Miszerint a lefoglalás és a tényleges levonás között történt árfolyamváltozás miért vagy pontosan egyezik a foglalás napján történttel, vagy csak romlott. Egyetlen alkalommal sem javult az én előnyömre.
Kérem küldjenek részemre az árfolyamok alakulásáról szóló listát (akár e-mailben is), hogy meg tudjak győződni az árfolyamok részemre előnytelenül történt változásáról.

válasz:
QuoteTisztelt %név%!

Hivatkozva személyesen a %hely% bankfiókunkban %dátum% tett bejelentésére, amely befektetési kártyaszámlával kapcsolatos, a következő tájékoztatást szeretnénk adni.

Bejelentésében jelezte, hogy a korábbi, %szám% iktatószámú megkeresésére adott válaszunkat nem fogadja el, ugyanis úgy érzi, hogy nem a kérdésére kapott választ. Szeretné tudni, hogy hogyan lehetséges az, hogy vagy pontosan megegyezik a két árfolyam (a foglalásba kerüléskor érvényes, ilettve a tényleges levonáskor érvényes árfolyam), vagy pedig csak romlik, tehát az Ön javára sosem változik. Egy részletes listát kér az árfolyamok alakulásáról, hogy meggyőződhessen az árfolyamok előnytelen változásáról.

Bejelentése kapcsán először is szeretnénk megköszönni megértő türelmét, amiért a válaszunkat, csak most tudjuk Önhöz eljuttatni.
A bejelentés alapján ellenőriztük korábbi, %szám% iktatószámú megkeresését. Vizsgálataink alapján következő tájékoztatást szeretnénk adni. Eurocard Mastercard bankkártyák esetében a külföldi vásárlás és készpénzfelvétel elszámolása a következők szerint alakul.
Az Európán belüli tranzakciókat a Budapest Bank EUR-ban számolja el a kártyatársasággal. Amenyiben Ön az eurozónában vásárol, csak egy konverzióval kell számolni, ekkor az EUR-ban beérkezett tranzakciókat a forintszámlára konvertálja a bank. Ha Ön olyan országban vásárol, ahol nem az EUR a hivatalos fizetőeszköz, akkor két két szintes konverzión esik át a tranzakció. Először a Europay váltja át EUR-ra az eredeti devizát (Reuters árfolyamon), majd a Budapest Bank konvertálja az Ön forintszámlájára. A tranzakció (elszámolási devizanem EUR) konverziója (EUR - HUF) mindig a bankhoz beérkezés napján aktuális kártyaeladási árfolyamon történik. Ez az árfolyam egy speciális Budapest Bank árfolyam, ami a számlakonverziós és a valutaárfolyam között helyezkedik el, így ön biztosan jobban jár, mintha valutát venne ki.
Az Európán kívüli tranzakciók elszámolása USD-ben történik, és a konvertálás megegyezik a nem EUR-os tranzakciók konvertálásával, tehát először a Europay váltja át USD-ba az eredeti devizát (Reuters árfolyamon), majd a bank konvertálja az Ön forintszámlájára. A tranzakció (elszámolási devizanem - USD) konverziója (USD - HUF) mindig a bankhoz beérkezés napján aktuális kártyaeladási árfolyamon történik. Azonban abban az esetben, ha Ön külföldön készpénzt vesz fel, ezt tételenként összeghatártól függetlenül 1500 Ft banki jutalék terheli.

Ahogy azt korábbi bejelentésére adott válaszunkban is kifejtettük, Bankunk elszámolása a nemzetközi kártyatársaságok szabályaival összhangban került kialakításra.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az árfolyamokat megtekintheti a www.reuters.com internetes oldalon, vagy Bankunk honlapján (www.budapestbank.hu).

%udvarias lezárószöveg%

igazából ezzel a másodikkal már ügyesebbek voltak, mert továbbra sem érzem, hogy arra válaszoltak volna, mint amit kérdeztem, de kellően elbizonytalanítottak és elkeserítettek, hogy csak most próbálkozzak újra.

de persze, ha sztetek a második válasz tényleg választ ad a kérdésemre, akkor örömmel várom, hogy felvilágosítsatok, mert tényleg szeretném érteni, hogy mi történik a pénzemmel :)

egy olyan fölmerült bennem, GBP-ben vásároltam főleg, franc tudja, talán a kettős konverziónál lehet vmi ami miatt jön a jelenség, de átnézve a táblázatot látnom kellett, hogy az 1-szeres konverziót igénylő USD vásárlásaimnál is vannak eltérések és ott is csak vagy pontosan egyezik, vagy többet vontak le

Kuroi Tenshi

Ugh, ma kb 5-6 óra alvással egy kicsit fáradt vagyok ahhoz,
hogy ezt figyelmesen végig tudjam olvasni, de tipp: MNB
honlapján x évre visszamenőleg minden napra ott van az
akkori középárfolyam. Ezeket összevetve már egy tényszerűbb
kérdést/panaszt tudsz megfogalmazni, ami elől nem tudnak
ilyen egyszerűen kitérni.

Kvikveg

"Mobilbankon keresztül közölt információk tájékoztató jellegűek" ezzel viszont szepen kibujtak a felelosseg alol.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Fazék

Quote from: Kvikveg on 2009-05-12, 23:57:36
"Mobilbankon keresztül közölt információk tájékoztató jellegűek" ezzel viszont szepen kibujtak a felelosseg alol.
persze az tiszta sor, hogy nem felelősek, abban biztos voltam, hogy minden ellen védve vannak, én csak egy elfogadható, logikus magyarázatot szeretnék a kérdésemre, még ha nem is vonhatóak felelősségre érte. csak mondják azt, hogy ÁSZF x.y.z pontja alapján annyit nyúlunk le tőled, amennyit csak akarunk. és kész. de legalább írják le és vallják be. ennyi.

Moha

Egy tipp: ne a mobilbank által küldött SMS-re hivatkozz, hanem a zárolt értékre. Feltételezem, hogy a tranzakció után a neten meg tudod nézni a zárolt összeget (ami elvileg annyi lesz, amit az SMS-ben kaptál), és keress egy konkrét példát.
Pl.:
Quote"x időpontban vásároltam 100 USD összegben. A tranzakciót követően 23 000 HUF került zárolásra, ami megfelel az aznapi 230 USD/HUF árfolyamnak. Az elszámolás napján 23 200 HUF került terhelésre, ami az adott napi 232 USD/HUF árfolyamnak felel meg. Ezt elfogadom. Ellenben y időpontban ismét 100 USD összegű vásárlásom 230 USD/HUF árfolyamon 23 000 ft összeggel zárolva lett viszont az elszámolás napján érvényes 225 USD/HUF árfolyam ellenére nem 22 500 HUF, hanem a teljes zárolás 23 000 HUF összege beterhelésre került. Kérem magyarázzák meg, miért a számomra kedvezőtlenebb árfolyamon történt ez utóbbi esetben a konverzió.

Ez így kicsit még nyers, lehet egyszerűsíteni/finomítani, de lényeg, hogy szerintem konkrét példát mutass, állítsd őket kész tények elé. A zárolt összegre még mondhatják, hogy tájékoztató, ellenben ha a végleges átváltás a könyvelés napján érvényes árfolyamon történik, akkor elvileg a zárolt összeg fentmaradó részét vissza kéne utalniuk.

Cobra

Elvielg kéne kapnod papír alapú számakivonatot. Azon rajta kellene lennie, hogy melyik nap milyen tranzakció történt. Az itt szreplő összeget hasonlítsd össze a vásárlás összegével és a bank honlapján található Bankkártyaárfolyammal (itt azért variálhatnak, mivel ez egy harmadik árfolyam, ami vagy fixen követi a devizaárfolyamot, vagy nem).
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Fazék

Quote from: Cobra on 2009-05-13, 00:34:04
Elvielg kéne kapnod papír alapú számakivonatot. Azon rajta kellene lennie, hogy melyik nap milyen tranzakció történt. Az itt szreplő összeget hasonlítsd össze a vásárlás összegével és a bank honlapján található Bankkártyaárfolyammal (itt azért variálhatnak, mivel ez egy harmadik árfolyam, ami vagy fixen követi a devizaárfolyamot, vagy nem).
a bankszámlakivonaton és az internetbank-ban is a már ténylegesen levont pénz jelenik meg, annak nem marad semmi de semmi nyoma a régi sms-eimen kívül, hogy mennyi pénz került elsőnek foglalásra. de azért pár terhelés / árfolyamra majd ránézek

sirtomi

Valaki használja a bwin-t sportfogadásra?
Sógorom sokat tippmixel aztán ki akarjuk próbálni, de az átutalt pénz 2 nap alatt még mindig nem jelent meg a bwin számlán. Mennyi idő alatt kerül át a lóvé?

Ha ma sem történik semmi, akkor felhívom őket, mert szerintem egy banki átutalás nem tart ilyen sokáig.

Nakedape

Quote from: sirtomi on 2009-05-14, 10:47:46
Sógorom sokat tippmixel aztán ki akarjuk próbálni, de az átutalt pénz 2 nap alatt még mindig nem jelent meg a bwin számlán. Mennyi idő alatt kerül át a lóvé?

Ha ma sem történik semmi, akkor felhívom őket, mert szerintem egy banki átutalás nem tart ilyen sokáig.
milyen nap utaltátok? amúgy még belföldön is van h 3 nap...

sirtomi

Quote from: Nakedape on 2009-05-14, 10:50:50

milyen nap utaltátok? amúgy még belföldön is van h 3 nap...
Kedden délután utaltam, de gondoltam szerdán megtörténik az utalás vagy legkésőbb ma már ott lesz a pénz, de még semmi.
Közben nézem, hogy a banki átutalásra max 7 nap átfutási időt írnak, még időben vagyok :)

Kvikveg

TEF
Nincs meg valakinek ez a könyv, vagy nincs meg valahol emberi áron?
Elvileg lennie kell egy másiknak is hasonló címmel, más kiadótól.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Moha

Én használtam, bár csak keveset. Jut eszembe, le kéne már szednem azt a 8000 ft-ot ami van a bwin számlámon... Átutalásról nem tudok nyilatkozni én kártyával fizettem be, azzal rögtön ott volt a pénz. De mivel a cég maga asszem Gibraltári, így eltarthat pár napig, amíg jóváírják az átutalást. Nekem PayPal számlára is volt 5-6 nap, mire jóváírták az átutalást.

SaiyaGin

Még egy sportfogadásos kérdés, ezúttal egy teljesen kezdődtől: ha fogadtam valamire tippmixen, aminek később még megváltozhat az oddsa(konkrétan Forma-1), akkor ha nyernék, arra az oddsra kapnám a pénzt, amire megkötöttem a fogadást, vagy arra, ami az esemény lezárása előtti utolsó odds volt?

Zsiga

Quote from: SaiyaGin on 2009-05-21, 19:58:04
Még egy sportfogadásos kérdés, ezúttal egy teljesen kezdődtől: ha fogadtam valamire tippmixen, aminek később még megváltozhat az oddsa(konkrétan Forma-1), akkor ha nyernék, arra az oddsra kapnám a pénzt, amire megkötöttem a fogadást, vagy arra, ami az esemény lezárása előtti utolsó odds volt?
Amire a fogadást kötötted. Elvileg a papírra rá is van írva a végleges odds, meg a várható nyeremény.

SaiyaGin

Quote from: Zsiga on 2009-05-21, 20:35:31
Amire a fogadást kötötted. Elvileg a papírra rá is van írva a végleges odds, meg a várható nyeremény.

:merci:
Igen, az rá van írva.

Kvikveg

Tud valaki angol anyanyelvu angoltanart akivel fel tudnek keszulni IELTSre?

Selmo

Valaki nem tudja a fellelhetőségét az avámnak nagyobb méretben?

A tökéletesség unalmas.