Japán filmek és zenék

Started by Daihelyon, 2003-12-11, 17:11:08

Previous topic - Next topic

Yakumo

Most láttam meg a Viasat3 ajánlójában, hogy vasárnap adják az eredetileg Shaolin Soccer címen futó filmet Üsd, vágd, focizzál címen. XD
Aki egy jó poént akar látni, az ne hagyja ki! XDDDD

.Attila

A kör megy a Film+-on.

noriko

Örökmozgó mozi (Budapest) Erzsébet krt. 39.

június 18. hétfő
18.30
Fürdőhely pingponggal
(Takkyu onsen), japán, 1998, r, f: Yamakawa Gen, sz: Matsusaka Keiko, Makise Riho, Kanie Keizo
hb/japán hang, 110 perc
with English subtitles
A napi rutinba belefásult negyvenes háztartásbeli kalandos útja során elvetődik arra a fürdőhelyre, ahol férjével mézeshetüket töltötték. És ide vezet a fiatal lány útja is, aki nehezen jön ki a fiújával, bármennyire is szereti. Hármuk összefonódó sorsában kap végül szerepet a pingpong...
[Japán filmhét]

június 19. kedd
18.30
Go
japán, 2001, r: Yukisada Isao, sz: Kubozuka Yosuke, Shibazaki Ko
hb/japán hang, 120 perc
with English subtitles
A film Japánban született és nevelkedett, de koreai iskolába járó hőse, Sugihara, akiből egykori profi bokszoló apja jó sportolót faragott, úgy dönt, hogy látóköre szélesítése érdekében japán gimnáziumba iratkozik át. Ott hamarosan beleszeret egy japán lányba, aki elől azonban titkolja koreai származását. Ekkor telefonál régi iskolai barátja egy mindent megváltoztató, szörnyű hírrel...
[Japán filmhét]

június 20. szerda
18.30
Kószálók

(Riarizumu no yado), japán, 2003, r: Yamashita Nobuhiro, sz: Nagatsuka Keishi, Yamamoto Hiroshi, Ono Machiko
hb/japán hang, 83 perc
with English subtitles
A sajátos stílusáról ismert rendező – Tsuge Yoshiharu két képregénye nyomán – vázol fel egy kissé szürreális és szomorkás szerelmiháromszög-történetet. Egy forgatókönyvíró és egy filmrendező – közös barátjuk nélkül, bár az ő terve szerint – indul útnak. Egy elhagyott tengerparton kószálva különös lánnyal találkoznak...
[Japán filmhét]

-----------------------------

június 27. szerda
18.30
Oszakai történet
(Osaka monogatari), japán, 1999, r: Ichikawa Jun, sz: Ikewaki Chizuru, Minamino Kosuke, Sawada Kenji
hb/J, 119 perc
with English subtitles
A 14 éves Wakana – egy sikertelen komikus páros lánya –, miután átvészelte szülei viharos válását, sokat szidott, eltűnt apja keresésére indul Oszakába. Amikor megtalálja egy kórházban, elcsodálkozik: az ismerősök elbeszélései alapján egészen másmilyennek képzelte...
A belépés ingyenes!
[Japán filmklub]

június 29. péntek
20.30
Harakiri
(Seppuku), japán, 1962, r: Kobayashi Masaki, sz: Nakadai Tatsuya, Iwashita Shima, Ishihama Akira, Inaba Yoshio
mf/J, l25 perc
,,A Harakiri szamurájhőse, Hanshiro bosszút áll egy klán vezetőin, mert vejét kényszerítették, hogy bambuszkéssel harakirit hajtson végre, elrettentésül azok számára, akik, mint ő, nyomorúságukban már a kardjukat is eladták, és abban a reményben jönnek a klánhoz, hogy annak vezetői – harakirire is kész szamurájbüszkeségük láttán – alkalmazzák őket..." (Berkes Ildikó – Nemes Károly: A japán film világa)
"I wish I could, but I don't want to."

.Attila

Látta vki a Rontás c. filmet?
Minek hozták ki ezt a gyenge semmit DVD-n? Egyetlen egy jó jelenet van, de az mindjárt az első percnél.
A főszereplő (Hiroko Sato) mondjuk jól néz ki. De azért ez egy horror(?)filmben...
Francnak kellett megvenni DVD-n.

kikuchiyo

Dororo

Repost&cross-post is fun:

Az eredetiről azt kell tudni, hogy egy négykötetes (befejezetlen) manga, Tezuka Osamunak, a valaha élt legnagyobb mangarajzolónak az alkotása. A hatvanas években rajzolta, anime is készült belőle nem sokkal utána. Olvastam olyan véleményt is róla, hogy a mester legmélyebb, legfelkavaróbb alkotásai közé tartozik. Én nem olvastam, a beszerzése folyamatban :)

A film állítólag elég lazán kezeli az alapanyagot, ha jól sejtem, csak az alaphelyzet maradt meg, ami a következő: egy hadúr kétségbeesett helyzetében alkut köt a démonokkal, felajánlja nekik a születendő gyermeke 48 testrészét, cserébe a világuralomért. A gyermek a Radírfej rettenetes torzszülöttjéhez hasonló állapotban jön a világra, érzékszervek, belső szervek és végtagok nélkül. Mégis, valahogy életben marad, és egy különleges képességű orvosnak köszönhetően művégtagokat és -szerveket is kap.
A sors hozzá juttatja a legendás Hyakki-maru (100 démon) kardot, így ez lesz a neve is.

Küldetése, hogy egyenként legyőzze a 48 démont, akik széthordták a testét, egy-egy legyőzése után mindig visszakap egy testrészt.
Persze a démonokkal egyességet kötő apuka sem tűnik el a történetből, a személyiségének nem tett jót az alku, és szembe is kerül a fiával. A történet persze nem zárul le, mert - ahogy a Simpsons film végén mondják: - "sequel?"

Sajnos messze nem hibátlan alkotás: a két főszereplő gyakorlatilag színészi antitalentum; a címszereplő idegesítő tolvajt játszó, a Battle Royaleból ismert Shibasaki Kou itt nagyon nem tud mit kezdeni a szerepével, és nem is áll jól neki a férfias beszédmód. A férfi főszereplő meg leginkább csak lánybugyi-nedvesítőnek jó.
Technikailag sem kiemelkedő a film: főleg a tíz évvel ezelőtti színvonalat képviselő speciális effektusok hagynak kívánnivalót maguk után. Egy-két jelenetben kifejezetten szörnyű a háttérzene.
További probléma, hogy a különböző műfajok (horror, dráma, komédia) keveredése nem éppen sikerült jól.

Összességében nem nézhetetlen, de nem is jó film. 5,5, ha ragaszkodtok a számszerű értékeléshez.
Failure is the default option

noriko

Örökmozgó mozi (Budapest) Erzsébet krt. 39.

szeptember 20.
17.00
A vihar kapujában
(Rashomon), japán, 1950, r: Kurosawa Akira, sz: Mifune Toshiro, Mori Masayuki, Machiko Kyo
mf/J, 83 perc
A 12. századi polgárháborúk sújtotta Kiotóban vagyunk. A címadó romos kapu alatt várja az eső elálltát egy buddhista pap, egy közember és egy szamurájgyilkosság tanújaként kihallgatott favágó. A szamuráj halálának s felesége megerőszakolásának esetét különbözőképpen adja elő a gyanúsított bandita, Tajomaru és a többi résztvevő. Mégsem az igazság viszonylagosságáról van itt szó, hanem az emberek viszonyáról saját hazugságaikhoz.
[fizetős]

szeptember 26.
18.30
Doraheita
(Doraheita), japán, 2000, r: Ichikawa Kon, sz: Yakusho Koji, Asano Yuko, Sugawara Bunta, Uzaki Ryudo
hb/J, 111 perc
with English subtitles
Ez a sok humorral előadott, fordulatokban és akciókban bővelkedő klasszikus szamurájtörténet a rendező egy régi – még Kurosawa Akirával együtt írt – forgatókönyvét dolgozza fel. A kicsapongó életet élő, magányos Koheita Mochizuki, akinek beceneve, a Dora-Heita aranyifjút jelent, titkos küldetéssel érkezik egy korrupt városkába. De feladata végrehajtásában erősen akadályozza szeretőjének váratlan felbukkanása...
A belépés ingyenes!
[japán filmklub]
"I wish I could, but I don't want to."

Fazék

Tasogare Seibei (2002)  /Twilight Samurai/

fogalmam sincs honnan akadtam rá, de valahogy bekerült a letöltendő filmek közé, egy hete leszedtem, ma megnéztem. semmit sem tudtam róla, jobb híján indítottam el, valami "sima" bosszúállós szamurájos filmként tippeltem be. nagyobbat nem is tévedhettem volna, de ez már az első percekben kiderült :) ennek ellenére (vagy talán ennek hála?) nagyon tetszett a film. egy alacsony rangú szamuráj nehéz sorsát követhetjük a felesége halálától, amint egyedül próbálja ellátni beteg anyját, 2 fiatal lányát, a ház körüli teendőket és hivatali munkáját. az egész film alatt két párbaj van, lassú folyású, mégis végig lekötött. legalább 10-20 évesnek tippeltem be a filmet, (ez talán betudható volt a gyenge dvdrip verziónak is,) ennyire nem tudtam róla semmit. :haha: szóval amennyire én meg tudtam ítélni, nagyon hihetően ábrázolta az egész kort, a szamurájok alkonyát. szép film, ajánlom megtekintésre :)

ui: akkor is jobb helyen lenne ez a topic is a filmek és egyéb állatfajták board alatt sztem :)

Baggio

bár ez nem rendes film hanem drama (sorozat) de nagyon nagy
Yama onna kabe onna
szétmegyek rajta. most is itt fetrengek a röhögéstől. ja és nem mellékesen a színésznők (Ito Misaki és Fukada Kyoko) nagggyon ott vannak. Ha szar lenne az egész már csak miattuk is nézném :D

Xzone

Quote from: Baggio on 2008-05-02, 22:26:44
bár ez nem rendes film hanem drama (sorozat) de nagyon nagy
Yama onna kabe onna
szétmegyek rajta. most is itt fetrengek a röhögéstől. ja és nem mellékesen a színésznők (Ito Misaki és Fukada Kyoko) nagggyon ott vannak. Ha szar lenne az egész már csak miattuk is nézném :D

Utánanéztem, érdekesnek tűnik. Kissé hasonlít a Lovely Complexre, csak teljesen más :D

Honnan szerezted meg? Mert t0rrentekkel nem sokra mentem eddig :frown:

Baggio

TokyoTosho-n fenn van az összes rész, igaz felirat szerintem nincs hozzá

motifator

ZOMG Google helped me
[spoiler]A második találat magyar feliratra mutat :)[/spoiler]
Amúgy érdekesen hangzik. El is kezdeném nézni, ha nem lenne már egy rakás más cucc betervezve. Még sose néztem doramat, filmet is csak 1-2-t(NANA movie, Battle Royale  :whoah: :D), de szerintem ha szép lassan végzek a többi már letöltött cuccal, akkor belelesek.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Baggio

ja én nem is kerestem hozzá ugy értettem hogy a tokyotosho-n lévő verzióban nincs felirat. én raw-ban nézem
de amugy tényleg megéri megnézni. én már animéket nem is nézek mostanában csak ilyeneket

Xzone

A tokyotoshon néztem először, de az lejön kb 10%-ig, aztán annyi. Hiába van seed, nem jön. Pedig vagy 10 órára otthagyam magában.

Baggio

Quote from: Xzone on 2008-05-04, 13:09:34
A tokyotoshon néztem először, de az lejön kb 10%-ig, aztán annyi. Hiába van seed, nem jön. Pedig vagy 10 órára otthagyam magában.
furcsa. nekem 2 rész kivételével (amik még nincsenek kész de töltődnek) mindegyik 1 éjszaka alatt lejött. berakjam seedre mondjuk az első 5 részt? mondjuk ha van seed és így se jön...

Xzone

Quote from: Baggio on 2008-05-04, 13:33:18
Quote from: Xzone on 2008-05-04, 13:09:34
furcsa. nekem 2 rész kivételével (amik még nincsenek kész de töltődnek) mindegyik 1 éjszaka alatt lejött. berakjam seedre mondjuk az első 5 részt? mondjuk ha van seed és így se jön...

Ha sikerül a rendszernek pont téged kiválasztania, akkor biztos sikerülni fog :D

Fazék

Waterboys
ez jó kis baromság volt :haha:
nem tudom kitől, talán még az ősidőkben Feldin-től kaptam
mostanra végre megszületett az elhatározás, hogy megnézem, és nem bántam meg.
Ugyan a látvány inkább a nőknek tetszhet, de a poénokat én is tudtam értékelni :D
Swing Girls szintjét ugyan nem éri el, de ahhoz tudnám talán leginkább hasonlítani történetileg. :)

Dreamcleaver

The Machine Girl trailer

terrible acting, terrible story, terrible action, but kickass gorefest!!! Most töltöm.  :D

Van Drill Bra is.  :lol:

"But there's no sense crying
over every mistake
You just keep on trying
till you run out of cake"
- GLaDOS

Gregory

:whoah:
Jó film volt. Jó szar.

Ramiz

Király film... instawin. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Dreamcleaver

Hát igen, azt hiszem erre mondják, hogy annyira szar, hogy már szinte jó.  :haha: A "színészi" alakítások "minősége" miatt, egyes helyeken már sírva nevettem.  :D

over every mistake
You just keep on trying
- GLaDOS

kikuchiyo

Elkezdtem nézni én is... lolfest!

A színészi teljesítmények JAV-kra emlékeztetnek. A nagynyomású gőzként spriccelő véren meg nem tudok nem röhögni.

Szerk: Commencing raep... YESSS!

Szerkszerk: VÁÁÁÁÁ! Ezt az állatságot! Meeten meg kell nézni újra. Jobb, mint a Ricky Oh!

Nakedape

leért, de basszus angolul.. pedig igyekeztem figyelni, valami jó eredeti nyelves torrent link valaki?
pls, angolul megnemnézem
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

kikuchiyo

Nakedape

obrigado muito :merci:
Nothing About Culture Makes Sense Except in the Light of Evolution

Xzone

Megnéztem én is. EPIC! Annyira debil néhol, hogy az már fáj, de pont ez teszi annyira magávalragadóvá. Letöltöttem a Yahtzee által említett Braindeadet is, az kb. ugyanez zombikkal (a fűnyírós rész az valóban emlékeztet a Painkillerre :) ).

Mellesleg Mikit a filmvásznon valaha feltűnt egyik legvonzóbb nőnek tartom. A stílusa, a ruhái...mindene...WOOT! Nekem abszolút "dreamgirl" :D

Ramiz

Kevésbé jó, de hasonló, tudom ajánlani:
Meatball Machine.
http://www.azsiafilm.hu/index.php/Ismertetok-Japan/Meatball-Machine-2005.html

Valamint egy kicsit komolyabb, de szintén poénkodós-brutál (ennyire nem) film vad nőkkel:
2LDK.
http://www.azsiafilm.hu/index.php/Ismertetok-Japan/2LDK-2002.html

Illetve Shinya Tsukamoto-tól minden. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Quote from: Xzone on 2008-06-01, 02:19:57
Megnéztem én is. EPIC! Annyira debil néhol, hogy az már fáj, de pont ez teszi annyira magávalragadóvá.
Totally agreed
Mellesleg Mikit a filmvásznon valaha feltűnt egyik legvonzóbb nőnek tartom. A stílusa, a ruhái...mindene...WOOT! Nekem abszolút "dreamgirl" :D

Jól sejtem, hogy a mély hangja és az, hogy ő némi színészi tehetséget is felmutatott, tették rád ezt a hatást?

Én inkább a kiscsajt hittelném, de csak a film eleji állapotában, a géppuska meg a drill bra sebhelyek nélkül.

Dreamcleaver

Tényleg, a drill bra-s résznél miért nem mutatták, hogy széttrancsírozza a csajszi melleit? A film többi részéhez képest ez szokatlanul "gyenge" volt. Pirosra festették a blúzát azt annyi. Meh... :haha:

over every mistake
You just keep on trying
- GLaDOS

Ramiz

Machine Girl - bővebben

Megrögzött zsánerfilmes vagyok, egészen pontosan rettentően értékelek mindent, ami igazán szórakoztatni képes - többre, mint a túl sokat markolni szándékozó szerzői vallomásokat vagy a félresikerült, unalmas nagyköltségvetésű mainstream filmipari beruházásokat (figyelem, az iménti jelzők nem az (igen értékes) szerzői filmek vagy széles közönséget megcélzó blockbusterek összességét minősíti, hanem csak azok egy halmazát jelöli ki). Természetesen az ebből fakadó, hibákkal szembeni elnézéssel csínján kell bánni, a Machine Girl-t azonban bátran a jól sikerült alkotások közé sorolom, amely temérdek megidézett Nagy Öreg film vigyázó tekintete előtt is képes megtalálni saját hangját.

A leglényegibb jellemzőket két nagy popkulturális áramlat jelöli ki: nyugatról - az USA-ból - a (napjainkban világszerte egyre népszerűbb és egyre gyakrabban újrafelfedezett és -felhasznált) grindhouse, keletről - Japánból - pedig a képregény-feldolgozások, azaz anime live action alkotások adják a Machine Girl legfontosabb alkotóelemeit.

Az előbbi tűnik szembe elsőnek: a főcím, az in medias res mészárlásjelenettel megindított történet, a tökös-pörgős zene, a kimerevített képek egyértelmű grindhouse stíluselemek, mint ahogy maga a főcím és a plakát is erre utalt. Az amerikai Grindhouse: Terrorbolygó című filmmel való hasonlóságot éppen ezért - akár szerencsétlen véletlenről, akár valamilyen irányú infó-kiszivárgásról van szó - kár túlhangsúlyozni, mivel tulajdonképpen mindkettő film ugyanabba az irányba mutat hivatkozásképpen, s ezért a hasonlóság is csak a '60-as, '70-es évek amerikai alkotásainak fontosságát hangsúlyozza ki igazán a mai nyugat-kelet tengely mentén vizsgálható trendek helyett.

A japán anime-adaptációk a látványhoz és a karakterekhez tettek hozzá a legtöbbet: extravagáns ruhák és frizurák, középiskolás, ördögien gonosz jakuza-srác, vagy éppen a nem lanyhuló mániával fetisizált, elmaradhatatlan iskoláslány-egyenruha mind ismerősek lehetnek már. Még az erőszakábrázolás is absztrakt, stilizált a csonkolás, a sérülések, komikusan túlzott a vér fröcskölése. Több helyen eszünkbe juthat Miike őrült remekműve, a Yamamoto Hideo mangából adaptált Ichi The Killer (Koroshiya), de a rendező megidézi konkrétan is a híres hosszában kettészelős jelenettel.

Az idézéseknek ezzel nincs vége: a Machine Girl, akár féktelen, huncut, kifelé kacsintgatós örömében, akár valamiféle posztmodern intertextuális indíttatásnak engedve, temérdek mozgóképes utalást szór a néző elé. Bruce Lee legendája egy fél másodperces mozdulatban tűnik fel, Jackie Chan-é a régebbi kung-fu filmjeire jellemző "szigorú mester vicces módon edzi a tanítványt" jelenetben, a Master Of The Flying Guillotine című kung-fu / grindhouse klasszikusból a címbeli fegyver beemelése egyértelmű, az Ash láncfűrész-eszkábálása előtt tisztelgő sufniban összetákolt művégtag-fegyverekre pedig szinte már számít is az ember az Evil Dead 3-éhoz hasonló kinézetű poszter után. A Hellraiseres kínzásjelenetre pedig nem lehet mit mondani (mint ahogy arra sem, hogy a fickó túléli) - nagyon ott van.

A fenti tisztelgéseknél azonban többet ér talán a tény, hogy a rendező nem fullad beléjük, és a brutális, fekete humorral, iróniával, vérengzéssel, akcióval és a félig komoly(an kihasznált - exploitation!), félig amolyan japános paródia-elemekkel (az egyik középiskolás srác anyját játszó színésznő aligha lehet több huszonegynéhánynál...) teli film meg tud állni a saját lábán, és a sorra érkező, elborultabbnál elborultabb ötletekkel, extravagáns képi megoldásokkal (az utolsó jelenet fényhatása baromi hatásos lett) szórakoztatja a nézőt, miközben egy komolyan vett motívummal - minden szülő csak a gyermekéért harcol, és mindent megtenne a (természetesen értelmetlen) bosszúért - még egy kis egyéni ízt is csempész az önfeledt gore-festbe. Bakik, túl sok kölcsönvétel, B-filmes megoldások ide vagy oda, én ezt is nagyon értékelem.

kikuchiyo

Mivel a fórumon kialakult egy kicsi, de annál lelkesebb rajongótábor a Machine Girl körül, és többen kifejezték elragadtatásukat a Mikit játszó lány színészi képességei iránt, talán nem bánjátok, ha felhívom a figyelmeteket az alábbi threadre:
http://cgi.4chan.org/t/res/242009.html

A végefelé belinkelt filmekből a szóban forgó hölgyeményt alaposabban, mondhatni mélyebben meg lehet ismerni.  ^^
(Japán wikipédia oldal, a 作品 címszó alattiakat lehet esetleg torrenten vagy Share-n keresni)