help - Archive - 2003-01 - 2006-06

Started by gyroscope, 2003-01-06, 14:38:13

Previous topic - Next topic

Manu

Szeretnék két gépet összekötni, az egyik PII-es, a másik PIII-as. Az elsõn Win '98, a másikon XP fut. Az XP-sen van ADSL, de szeretném a másikkal is a netet használni. Lehetséges ezt megoldani, ha igen, milyen hálókártyát v. mit vegyek egyáltalán. Még ilyet nem csináltam, úgyhogy kösz a segítséget. Ha nem ilyen egyszerû, akkor valami link is megteszi.

Moha

Elvileg, ha csak két gépet akarsz összekötni, ahhoz még hub/switch sem kell, csak egy crosslink kábel (viszont ilyenkor mindenképpen crosslink (keresztkábel) kell, mert a sima patch nem fog menni).
Hálókártyának egy ADSL-hez bõven elég a 10Mbit-es is, 800-1000 ft. körül már lehet kapni.
Namost: adott az xp gép az adsl-lel, abba beleraksz mégegy hálókártyát, adsz neki egy IP címet (pl 192.168.0.1), a másik gépnek, ugyanabban a tartományban egy másik IP-t (pl 192.168.0.2), aztán az adsl-es gépnél az adsl kapcsolat tulajdonságainál lennie kell a speciális fülön egy olyannak, hogy "megengedem, hogy más számítógépek..." Ezzel leosztod a netet.
Utána már csak a másik gépen kell beállítani az elsõ IP címét, mint alapértelmezett átjárót, meg a DNS szerverek címét (ez általában rajta van az ADSL szerzõdésen).
Elméletben ennyi, remélem nem voltam túl bonyolult. ;)

Necrid^

Quote from: MohaElvileg, ha csak két gépet akarsz összekötni, ahhoz még hub/switch sem kell, csak egy crosslink kábel (viszont ilyenkor mindenképpen crosslink (keresztkábel) kell, mert a sima patch nem fog menni).
Hálókártyának egy ADSL-hez bõven elég a 10Mbit-es is, 800-1000 ft. körül már lehet kapni.
Namost: adott az xp gép az adsl-lel, abba beleraksz mégegy hálókártyát, adsz neki egy IP címet (pl 192.168.0.1), a másik gépnek, ugyanabban a tartományban egy másik IP-t (pl 192.168.0.2), aztán az adsl-es gépnél az adsl kapcsolat tulajdonságainál lennie kell a speciális fülön egy olyannak, hogy "megengedem, hogy más számítógépek..." Ezzel leosztod a netet.
Utána már csak a másik gépen kell beállítani az elsõ IP címét, mint alapértelmezett átjárót, meg a DNS szerverek címét (ez általában rajta van az ADSL szerzõdésen).
Elméletben ennyi, remélem nem voltam túl bonyolult. ;)
De akkor nem fog menni a net a PII-es gépen ha nem megy az ADSL-es gép? ugye?
kérdés: ha nem adsl hanem chelló akkor ugyan ugy?
Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

Fazék

Quote from: MohaHálókártyának egy ADSL-hez bõven elég a 10Mbit-es is, 800-1000 ft. körül már lehet kapni.
te még tényleg arra kárhoztatnád, hogy a két gép között esetlegesen max 1,25MB/sec-es legyen az adatátvitel?? adsl-hez tényleg elég ennyi, de ha bármit mozgatni szeretne a két gép között... :rolleyes:  mellesleg sztem már nem is kapni csak 10Mbites hálókártyát,  10/100-as a minimum :P (gondolom csak elírtad egy nullával :))

Manu

Quote from: MohaElvileg, ha csak két gépet akarsz összekötni...

Nem voltál túl bonyolult :), köszi szépen!

Moha

Quote from: NecridDe akkor nem fog menni a net a PII-es gépen ha nem megy az ADSL-es gép? ugye?
Igen, természetesen az adsl-es gépnek bekapcsolva kell lennie, hogy a másikon menjen a net.
Quotekérdés: ha nem adsl hanem chelló akkor ugyan ugy?
Elvileg igen. Ha gondolod, PM-ben írhatok kicsit bõvebben.
Quote from: Fazéksztem már nem is kapni csak 10Mbites hálókártyát,  10/100-as a minimum :P (gondolom csak elírtad egy nullával :))
Igen, igazad van, de most már úgy hagyom. :)
Mondjuk nekünk itthon pl. az én gépemben még egy régi 10Mbit-es realtek van (már ideje lenne kicserélni, de ahhoz elõbb a hub-ot kéne), szenvedek is vele, ha néha nagyobb adatokat kell mozgatni...

m46u5

Quote from: MohaElvileg, ha csak két gépet akarsz összekötni,...
Szerintem jobban jár bárki egy router-rel, mert arra késõbb még több gépet is lehet rakni, és függetlenül egymástól lehet netezni, nem kell mindkét gépnek mennkie.
"A Bittorrent nagyszerûen pótolja a mozit az életemben, az eMulenél jobb videotéka pedig nincs."

Moha

Quote from: m46u5Szerintem jobban jár bárki egy router-rel, mert arra késõbb még több gépet is lehet rakni, és függetlenül egymástól lehet netezni, nem kell mindkét gépnek mennkie.
Ez tény, de kérdés, mennyi pénze van rá. Routerek 8000 körül kezdõdnek, a két gépet simán összekötni olcsóbb.

m46u5

Quote from: MohaEz tény, de kérdés, mennyi pénze van rá. Routerek 8000 körül kezdõdnek, a két gépet simán összekötni olcsóbb.
De több áramot zabál a két gép, hosszabb távon :)
"A Bittorrent nagyszerûen pótolja a mozit az életemben, az eMulenél jobb videotéka pedig nincs."

Necrid^

Quote from: MohaElvileg igen. Ha gondolod, PM-ben írhatok kicsit bõvebben.
Jó lenne. elöre kösz.
Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

Moha

Hello,

Szerintetek melyik a jobb alaplap a kettõ közül?
Gigabyte GA-8IPE1000-G
Asus P4P800 SE

Amennyire nézem, szinte teljesen egyforma paramétereik vannak. Ugyanaz a chipset, ugyanannyi pci slot, memóriafoglalat, ugyanolyan hálózati vezérlõ, stb. Egyedül a bios és a hangvezérlõ a különbözõ.
Tudtommal a Gigabyte is van olyan jó márka, mint az Asus. (Most ugyan Asus lapom van, de korábban volt egy Gigabyte és sirályul ment)
A Gigabyte 5000-rel olcsóbb.
Van esetleg valakinek ilyen alaplapja? Jó a Gigabyte, vagy inkább adjak +5000-et az Asus-ért?

Elõre is köszi.
Moha

Darkstar

Quote from: MohaHello,

Szerintetek melyik a jobb alaplap a kettõ közül?
Gigabyte GA-8IPE1000-G
Asus P4P800 SE...

Az ASUS-okról általánosan elmendható, hogy tuningbarátabbak, míg a Gigabyte lapoknál ez nem annyira fontos szempont. Az ASUSnak jók az AI fejlesztései, de egy részük lehet, hogy számodra felesleges. Ha tuningolni szeretnéd a gépet (vagy ha valamelyik AI-s cuccra szükséged van), akkor ASUS, ha inkább az ár fontos, és a gyorsaság kevésbbé számít, akkor Gigabyte. Nekem volt már mindkét gyártótól alaplapom, mindkettõvel elégedett voltam.  :jee:

Edit:
Mennyiért láttad õket? Más alkatrészt is tervezel, vagy csak alapcsere?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

m46u5

Quote from: MohaSzerintetek melyik a jobb alaplap a kettõ közül?
Gigabyte GA-8IPE1000-G
Asus P4P800 SE...
Én szintén  egyetértek Darkstar véleményével, s nekem is volt (van) már mindkét gyártótól alaplapom, az más kérdés, hogy az ASUS nálam nem mûködött minden videókártya típussal megfelelõen, de az még a régebbi idõkben volt (az újakkal biztos nincs ilyen gond). Azonban, ahogy elnézem te a gigabites hálózatot vetted alapul, vagy nem? Megaztán a chip-jei szerintem kicsit elavultak, vannak már újabb is ebben a kategóriában (875P). Csupán az a kérdés mennyit akarsz az alaplapra áldozni.
Esetleg ajánlanám ezt figyelmedbe (gigabites lan, és 875P): http://www.gigabyte.com.tw/Motherboard/Products/Products_GA-8I875.htm

TurboK

A hangvezérlõ se nagyon különbözik, AD1985 ugyanis szintén AC97 alapú hangchip.

sztem azt vedd meg amelyikhez több garanciát adnak (ami mostanában asszem a Gigabytera igaz), ugy ha elromlik akkor ki lehet cseréltetni. Ha tuningolni akarsz, akkor persze ez nem érvényes mert az levonja a garit.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Darkstar

Quote from: TurboKA hangvezérlõ se nagyon különbözik, AD1985 ugyanis szintén AC97 alapú hangchip.

sztem azt vedd meg amelyikhez több garanciát adnak (ami mostanában asszem a Gigabytera igaz), ugy ha elromlik akkor ki lehet cseréltetni. Ha tuningolni akarsz, akkor persze ez nem érvényes mert az levonja a garit.

Ha túlhúzod a procit, mem-et, az is leveszi az alaplap gariját? :eeek: Mert a voltmod egyértelmû, de én azt nem is nagyon merném egy új lapon.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Moha

Kösz a válaszokat.
Igazából nem a tuningra hajtok, játszani is keveset szoktam. Teljesítményre még a mostani 1300-as celeronom is jó, visz mindent, amit akarok. Mindössze azért fontolgatom a váltást, mert:
- A mostani alaplapom csak USB 1.1-es
- Szeretnék egy 200-as vinyót venni, és akkor a rackbõl kikerülne a hangos 20-as quantum (halkabb lenne a gép). Viszont ha jól tudom a mostani lap (Asus TUSL2-C) max 120-as HDD-t kezel.
- A mostani cuccok meg mennének a routerbe, azt a tomato alaplapos 400-as cerkát meg elpasszolnám.

Gigabit ethernet nem lényeg, jelenleg a hub miatt 10Mbit-et fut a háló, szóval a 100Mbit-es is bõven jó lenne.
Túl sok pénzt meg nem akarok beleölni, így is muszáj leszek alaplap+proci+memória cserét csinálni.

Darkstar: Az Asus 18e, a Gigabyte 13e-ért van a nagykerben, nettóban. Kiskerben tuti drágább.

Darkstar

Ez  a lap már drága? Bruttó 24k. Mégiscsak modernebb, mind chipset, mind egyéb téren (bár PCI-E van rajta, és emiatt kéne az új vidkártya). Ragaszkodsz az Intel procikhoz?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

m46u5

Quote from: DarkstarEz  a lap már drága? Bruttó 24k. Mégiscsak modernebb, mind chipset, mind egyéb téren (bár PCI-E van rajta, és emiatt kéne az új vidkártya). Ragaszkodsz az Intel procikhoz?
Ejha, csak egy ide csati van az alapon, nem lesz az még kevés? :), amúgy nekem ezekkel az új foglalatú procikkal csak az a bajom, hogy baromi sokat zabálnak

Moha

Quote from: DarkstarEz  a lap már drága? Bruttó 24k. Mégiscsak modernebb, mind chipset, mind egyéb téren
Hmm, az a baj, hogy ezen csak egy pata csatorna van, jelenleg meg van 1 DVD íróm + 1 DVD olvasóm és 2 db pata vinyóm...
Nomeg a micro ATX-el annyira nem vagyok kibékülve.
QuoteRagaszkodsz az Intel procikhoz?
Nem feltétlen, bár AMD-m még nem volt (illetve még régen egy K5-ös 100Mhz-es :)) Viszont AMD-bõl meg most már igazán a 64bit-est érdemes venni, annak meg van ára...

Darkstar

Quote from: MohaHmm, az a baj, hogy ezen csak egy pata csatorna van, jelenleg meg van 1 DVD íróm + 1 DVD olvasóm és 2 db pata vinyóm...
Nomeg a micro ATX-el annyira nem vagyok kibékülve.
Akkor ez a lehetõség tényleg nem megfelelõ. (Én is csak most látom, hgy nem normál ATX... me  :lame: )
Quote from: MohaViszont AMD-bõl meg most már igazán a 64bit-est érdemes venni, annak meg van ára...
Namost ez attól függ. Az én 3000+-os Venice 64-esem újonan, 1 hónap garival volt 23k. :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

TurboK

Quote from: DarkstarHa túlhúzod a procit, mem-et, az is leveszi az alaplap gariját? :eeek: Mert a voltmod egyértelmû, de én azt nem is nagyon merném egy új lapon.
Elvileg nem (ha csak annyit csinálsz hogy pl állitgatod az alaplap biosban a szorzókat), de ha amiatt olvád rá a proci az alaplapra mert összevissza húzgálod a procit meg szuperálod a hûtést, akkor nem valószinû hogy gariból kicserélik.

Moha: lehet hogy drága, de mondjuk egy socket 939es gépbe (a fent emlitett Venice is 939es ha jól tudom) tudsz tenni késõbb egy X2-es athlont, nem kell majd alaplapot cserélni csak uj prociért. (viszont a socket 939es szettek tudtommal nem kezelik a 800mhz fsbt)
Játékok terén jelenleg az Athlon64 a legütõsebb, a p4ek csak multimédia terén erõsebbek.

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Darkstar

Quote from: TurboK(viszont a socket 939es szettek tudtommal nem kezelik a 800mhz fsbt)
Nem is, mert processzertól függõen 1 vagy 2 GHz-s HT-t használnak.
Quote from: TurboKJátékok terén jelenleg az Athlon64 a legütõsebb, a p4ek csak multimédia terén erõsebbek.
Ez így van. + A memóraikezelésük is gyorsabb. És a Windows is meglepõen gyorsan tölt be. :)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

kikuchiyo

Mostanában tervezünk venni egy 19"-es tft monitort.

Melyik gyártó melyik termékét ajánljátok?

Én egy Samsung 193P-t néztem ki, errõl mi a véleményetek?
(a Samsungnak most megvan az az elõnye, hogy a használt monitort beszámítják, és nekem éppen egy õsi 15"-ös Samsung CRT van.)
Failure is the default option

sirtomi

Quote from: kikuchiyoMostanában tervezünk venni egy 19"-es tft monitort.

(a Samsungnak most megvan az az elõnye, hogy a használt monitort beszámítják, és nekem éppen egy õsi 15"-ös Samsung CRT van.)
A Samsung monitorai jók, de sajnos nem túl sokat tudok a tft-krõl.
A lényeg a képpont váltási idõ, ez legyen minél alacsonyabb. Fontos még a kontraszt és a fényerõ is.
Itt egy jó cikk a tft fajtáiról: http://www.prohardver.hu/rios3_content.php?mod=20&id=801

Fazék

Quote from: kikuchiyoMostanában tervezünk venni egy 19"-es tft monitort.

Egész jónak tûnik a monitor tulajdonságai alapján. Film/anime-nézésre és mindennapi használatra jónak tûnik. Egyedüli hibája a 20ms-es válaszidõ, ami gyors játékokra szinte alkalmatlanná teszi, de mivel sejtem hogy nálatok ez nem igazán döntõ tényezõ, összességében jó választásnak tûnik :)
Talán még a fényerõ lenne, amibe esetleg belekötnék, de annyira nem ismerem a TFT-ket, szóval vszleg ez a paramétere is az átlag közelében van.

TurboK

edit: nem lényeg, csak a zonealarm hülyült (mediumra volt téve a "trusted zone" ami a helyi hálózat, és ezért a többi gép nem látta hogy fenn vagyok vagy sem. Leszedtem róla a tûzfalat és kész...)

Cobra

Moha ha már alaplapot és processzort is cserélsz, akkor én is inkább az A64-et ajánlom. Viszont a S939-eshez kell PCIe-s videókártya. A S754 ugyan lassabb, de jóval olcsóbb az alaplap és a processzor is és AGP-s az alaplap. AMD-hez mostanában csak Nforce chipsetet érdemes venni, gyártóból meg Gigabyte vagy Asus (a S939-esbõl csak azért választanám [választom majd januárban] a Asust, mert jobb az elrendezése, de a S754-eseket nem nagyon néztem).
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Xaga

Én S754-et akarok venni Via chipsettel, Asus.

sirtomi

Quote from: XagaÉn S754-et akarok venni Via chipsettel, Asus.
Én már csak S939-eset vennék. Drágább ugyan, de S754-es procikat már nem nagyon fog csinálni az AMD, max Sempront.

Jövõre, vagy még idén, meg teljesen új foglalatokat fog bevezetni. Egyet az aszteli, egyet a szerver és egyet a mobil procikhoz. Asszem ezek mellett már csak a S939 marad meg még egy darabig.

Darkstar

Quote from: sirtomiÉn már csak S939-eset vennék. Drágább ugyan, de S754-es procikat már nem nagyon fog csinálni az AMD, max Sempront.
Jövõre, vagy még idén, meg teljesen új foglalatokat fog bevezetni. Egyet az aszteli, egyet a szerver és egyet a mobil procikhoz. Asszem ezek mellett már csak a S939 marad meg még egy darabig.
Ehhez csatlakozom, már nem igazán éri meg 754-est venni, már kifutó foglalat, új processzor nem nagyon lesz rá. Az olcsóbb 939-esek pedig nem sokkal drágábbak. Chipsetbõl az nForce 3 és 4 most a legjobb. Az s939-be belemennek az X2-esek.  Ha valakinek pedig sok pénze van, vegyen SLI-s alaplapot két duál 6800GT-vel. :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん