Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Elvileg működik 3G, GPRS, bár a díjszabását nem tudom (goto T)
wifi működik, az enyém még az itthoni wpa2-esre is tud csatlakozni,
viszont 320*240-en nem valami nagy élmény a net, sőt...

Fazék

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-01-09, 21:49:31
wifi működik, az enyém még az itthoni wpa2-esre is tud csatlakozni,
viszont 320*240-en nem valami nagy élmény a net, sőt...
nekem is hibátlanul működik itthon wpa2-vel, annyi, hogy a rejtett hálózatokat nem szeretik általában az ilyen mobil eszközök tapasztalataim szerint.

de persze rejtett hálózat, wan-szűrés, stb-nek úgysincs semmi értelme.

wpa2-s wlan simán megy, szóval lehet ágyból olvasni a "tudományos folyóiratokat", de mint K_T is mondta kb használhatatlanul kicsi a képernyő. pedig ő még ráadásul qwerty billentyűzettel megáldott eszközt használ. párszor megpróbáltam fórumra írni mobilról, de inkább föladtam mostanra.

mondjuk ha városban vagy, akkor betérsz az első mekibe és eddigi tapasztalataim alapján mindegyiknél van ingyenes hotspot, szóval ebből a szempontból azért nem rossz.

kikuchiyo

Quote from: Fazék on 2009-01-09, 21:57:49

Valóban nincs sok, de én azért letiltottam az SSID broadcastot, és a MAC-szűrés is be van kapcsolva. Fő a paranoia.
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2009-01-09, 22:08:36
Quote from: Fazék on 2009-01-09, 21:57:49

Valóban nincs sok, de én azért letiltottam az SSID broadcastot, és a MAC-szűrés is be van kapcsolva. Fő a paranoia.
haver megmutatta mennyit érnek.
semmit.
azóta ki is lőttem őket, csak nehezítették az életemet új gépek behozatalakor a hálózatba.
+ mint írtam a mobillal nagy valószínűséggel nem fogsz tudni csatlakozni, ha le van tiltva az ssid broadcast

Kuroi Tenshi

Van néhány 640*480 vagy 800*480 vagy egyéb felbontású,
ami már kevésbé kényelmetlen; viszont a magasabb felbontás
miatt még gyorsabban merülnek, és általában jóval drágábbak
is (ált 100k+)...

Ágyban tudományos folyóiratok nézegetésére inkább mondjuk
netbook, annak már használható képernyője és billentyűzete
van, míg 320*240-es pdaval csak szenvednél (+ még bármely
videót sem biztos, hogy akadás nélkül le tud játszani; na meg
a 2.5 jack, amihez kell átalakítót is szerezni, mert a gyári
füles ált. szar; stb.)

kikuchiyo

Quote from: Fazék on 2009-01-09, 22:12:46
semmit.

more info requested.

Fazék

Quote from: kikuchiyo on 2009-01-09, 22:20:45
Quote from: Fazék on 2009-01-09, 22:12:46
semmit.

more info requested.
Quotea hidden wlan, az pont egy bejelentkezésnyi

a mac szűrés meg még annyi sem
hidden wlan-ra csak annyit mondott, hogy netstumbler.

Cobra

Azért arra kíváncsi lennék, hogy MAC szűréses SSID broadcast nélküli hálóra mennyi idő alatt talál rá valaki és jut is fel.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

motifator

A rejtett SSID-vel rendelkező hálózatokat azonnal mutatta nálam a KisMAC, még a beépített, nem túlságosan full-feature airport exreme-mel is, amint azt passzív módba kapcsoltam.
Megfelelő driverrel a saját MAC addressedet arra írod át, amire csak akarod. Most hirtelen nem vágom, hogy hogyan tudod összeszedni, hogy milyen MAC address is kell neked, de gondolom arra is van valami módszer/program, hogy kiszagold az engedélyezett kliens gépek MAC-eit.
Szal nincs mese, titkosítani kell. És ha sok csomagot forgalmazol, akkor a WEP még teljesen amatőr cuccal is igen hamar törhető, szal marad a WPA(2).
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Fazék

Quote from: Cobra on 2009-01-09, 22:27:08
Azért arra kíváncsi lennék, hogy MAC szűréses SSID broadcast nélküli hálóra mennyi idő alatt talál rá valaki és jut is fel.
http://technet.microsoft.com/hu-hu/magazine/2005.11.securitywatch(en-us).aspx
http://blogs.technet.com/steriley/archive/2007/10/16/myth-vs-reality-wireless-ssids.aspx

QuoteHow Not to Secure a Wireless Network
There is a lot of bogus wireless security advice circulating the Internet. It gets repeated often in articles and seminars because, well, "it sounds good." Let's dispel a couple common wireless security myths right now.
Hide your SSID The Service Set Identifier (SSID) in your AP is nothing more than a name. It was never intended to be a password, yet people have turned it into one by disabling its broadcast, thinking this makes their network more secure. This couldn't be less true. Every time a client associates to an AP it includes the SSID in the association message—in clear text, visible to anyone with a wireless sniffer. So go ahead and let the SSID broadcast. Windows® XP zero configuration requires it, the 802.11 specification mandates it, and the kind of good wireless security we recommend here makes it such that it doesn't matter that the SSID is visible.
Filter MAC addresses Media Access Control(MAC) address filtering sounds great in theory. Every network device in the world has a unique MAC address, so by restricting which MAC addresses can associate with your wireless network, you're eliminating the possibility of intruders, right? No. The problem is that the MAC address is sent with the header of every packet, outside any encryption that's being used, and packet analyzers are widely available, as are MAC spoofing applications. It's also a hassle from the administrative end, since every new device that connects to the network has to be entered into the AP by the systems administrator. Save yourself the hassle and just avoid this so-called feature.

ez csak 1-2 hirtelen google találat, de biztosan találni egy-két részletesebb leírást is, ha jobban megerőlteti magát az ember.

kikuchiyo

Azt értem (némi utánaolvasás alapján), hogy a szóban forgó módszerek semmit sem érnek egy rosszindulatú, hozzáértő hacker ellen, aki mindenképpen be akar jutni a hálózatodba (elfogja a packet-eket, kiolvassa belőlük a MAC címet és áthamisítja a sajátját, stb.), de a szomszéd Janit megakadályozza, hogy az én hálózatomon át töltsön tudományos folyóiratokat.

Cobra

Azt én is tudom, hogy ha valaki nagyon akarja, már a WPA-t is feltöri, de azért nem hiszem, hogy bármelyikünk gépén olyan információk vannak, amikért megéri a fáradtságot a rendszer feltörése. Átlagos vérhackeren meg szerintem már a kikapcsolt SSID+MAC szűrés is kifog. Főleg, hogy MAC cím elfogásához kell fogható aktív forgalom.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

TurboK

Quote from: Flaser on 2009-01-09, 21:16:30
Nekem lenne egy "radikális" ötletem ha nem lenne elöl hely a ventinek:

sok szöveg itt

Nekem is lenne egy nagyon radikális ötletem: VEGYÉL ÚJ GÉPHÁZAT. Ha szétnézel már 10-20k körül is lehet kapni olyat ami keresztbehűthető, külön wincseszterdobozzal ami pont ventilátor előtt helyezkedik el. A legtöbbhöz még grátisz venti is jár.

Ez az EGYETLEN módja annak hogy lehűtsd a géped normálisan, aminek nem előfeltétele se a legóvár szintű buzerálás, se a fúró-fűrész-kalapács, se a vízhűtés meg az extrémebb növényi-olaj-akváriumok létrehozása.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

sirtomi

Quote from: TurboK on 2009-01-09, 22:38:28
Nekem is lenne egy nagyon radikális ötletem: VEGYÉL ÚJ GÉPHÁZAT. Ha szétnézel már 10-20k körül is lehet kapni olyat ami keresztbehűthető, külön wincseszterdobozzal ami pont ventilátor előtt helyezkedik el. A legtöbbhöz még grátisz venti is jár.

Ez az EGYETLEN módja annak hogy lehűtsd a géped normálisan, aminek nem előfeltétele se a legóvár szintű buzerálás, se a fúró-fűrész-kalapács, se a vízhűtés meg az extrémebb növényi-olaj-akváriumok létrehozása.
6-7 ezernél többet még sose adtam ki gépházra. Mostani is 6 volt mégis van benne hely ventiknek mindenhol :)

Fazék

nem igazán értem miért harcoltok ezek mellett. ha van wpa2, akkor minek hagyjátok bent ezeket? wpa2 egymagában megakadályozza a vérpistiket is és az ügyesebb hackereket is amennyire csak lehetséges. wpa2 nélkül meg bocsánat de csak magának keresi a bajt a wlan tulajdonos. ha ti is tudjátok, hogy semmi átjutni egy rejtett hálózaton illetve mac-szűrésen, akkor minek használni egy olyan módszer mellé, ami 99.99%-osan működik?  :confused:
én is paranoiás vagyok, de aminek nincs értelme, annak nincs értelme :)

motifator

És ha a szomszéd Janihoz valamelyik este átjön kicsit kockább haverja, aki ért egy kicsit az ilyesmihez, és majd a te routered mögül töltögetik azokat a tudományos folyóiratokat, amin kisgyerekekről szóló cikkek vannak? Lehet, hogy hamarabb kopogtat majd nálad Chris Hansen, mint gondolnád :) Persze majd miután olyan 1-2 évre lefoglalták tőled az összes számítógéped és adathordozód, kiderül, hogy ártatlan voltál, de addigra már mindenki azt pletykálja, hogy kiku a fiatalabb korosztályt szereti  :ejnye:
Legalább egy WEP-et ízzíts be, az tuti működik mindennel, és már elég macera feltörni ahhoz, hogy Jani haverjának elmenjen tőle a kedve. A rejtett SSID amellett, hogy tényleg semmire, de semmire se jó, elég kényelmetlenül használható. Én bár nem voltam hajlandó vele sokat szívni, Win XP-t rá se tudtam venni, hogy csatlakozzon hozzá. OS X csatlakozik, de elég sokszor előfordul, hogy inkább a szembeszomszéd titkosítatlan wifijére akar menni, én meg csak csodálkozok, hogy miért 15K-val jön minden. Kb. 1-2 hét után visszakapcsoltam az SSID broadcastot, WPA2-vel nem kell félnem.
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.

NLZ

Milyen vinyót ajánlotok? 500-750 giga körüliben gondolkodom.
[reserved]

TurboK

Quote from: NLZ on 2009-01-09, 22:48:01
750 gigánál a samsung állitólag üti a WD Raptort sebességre, de az egy gigás modelljeik vérszemesek és behalnak. De ezeket csak így hallottam. Nálam 160/250/500 gigás samsung eddig abszolut hibátlanul működött, ide és satás verzio is.

Gondoltam én is az 1 terás vinyó vásárlásán, csak az a baj hogy vagy pénzem nincs (nincs meló), vagy van pénzem, de a meló elviszi a szabadidőm (ergo nincs értelme 1 terás vinyót venni).
De legfeljebb addig gyüjtöm, aztán meg veszek egy 42" fullhd sony braviát.

Jó lovag, velünk tartasz-e Camelotba a kerekasztal lovagjai közé?

http://www.saunalahti.fi/cse/foobar2000.php target=_blank>http://web.axelero.hu/fka2636/dwnld_fb2k.png>

Zsiga

Quote from: Cobra on 2009-01-09, 22:36:00
Azt én is tudom, hogy ha valaki nagyon akarja, már a WPA-t is feltöri, de azért nem hiszem, hogy bármelyikünk gépén olyan információk vannak, amikért megéri a fáradtságot a rendszer feltörése. Átlagos vérhackeren meg szerintem már a kikapcsolt SSID+MAC szűrés is kifog. Főleg, hogy MAC cím elfogásához kell fogható aktív forgalom.
WPA-t törni jelenleg értelmes idő alatt procival nem lehet. Az újabb generációs GPU-k segítségével pár óra alatt törhető egyébként a wpa, de egyrészt kinek van pár órája amikor mászkál a városban és csak öt percre lopna valakitől egy kis netet, másrészt a wpa2 így is biztonságos.
Egyébként töltsd le a legfrissebb BackTrack-et, és nézegesd meg miket tud. ;)

kiku : Wifi ügyben már megmondták a frankót a többiek, 3G-vel viszont bajban leszel, azt Domino csomagra nem fogsz kapni normálisat. Vagy előfizetés, vagy külön sim-kártyán fog menni a telefonálás meg a netezés, vagyis telefonba alkalmatlan, csak notebookba jó. (Arra érdemes odafigyelni hogy HSDPA-t tudjon a telefon, mert a sima 3G lassú, az elméleti maximuma 384kbps.)

kikuchiyo

Quote from: motifator on 2009-01-09, 22:44:20
...kopogtat majd nálad Chris Hansen...

Hé, kikérem magamnak! Ne gyanúsítgasson, Uram! :D
kiku a legális korosztályt szereti.

BTW. még szép, hogy nálam is van WPA, és igen, a hidden SSID kényelmetlen, de így a szomszéd Jani legalább a weeaboo SSID-et sem látja  :haha:

motifator

Quote from: kikuchiyo on 2009-01-09, 23:11:51
de így a szomszéd Jani legalább a weeaboo SSID-et sem látja  :haha:
:lol:

Kuroi Tenshi

Quote from: TurboK on 2009-01-09, 22:38:28

10-20k? Már 6-7k-ért kapni olyan házat, ahol elől-hátul 12-es hely van...

Quote from: motifator on 2009-01-09, 22:44:20
És ha a szomszéd Janihoz valamelyik este átjön kicsit kockább haverja, aki ért egy kicsit az ilyesmihez, és majd a te routered mögül töltögetik azokat a tudományos folyóiratokat, amin kisgyerekekről szóló cikkek vannak? Lehet, hogy hamarabb kopogtat majd nálad Chris Hansen, mint gondolnád :) Persze majd miután olyan 1-2 évre lefoglalták tőled az összes számítógéped és adathordozód, kiderül, hogy ártatlan voltál, de addigra már mindenki azt pletykálja, hogy kiku a fiatalabb korosztályt szereti  :ejnye:

Legalább egy WEP-et ízzíts be, az tuti működik mindennel, és már elég macera feltörni ahhoz, hogy Jani haverjának elmenjen tőle a kedve.

Lol, just lol.
1.) kicsi az esélye, hogy a szomszéd vérjaninak még kikunál is nagyobb
kockatrollp3do ismerőse van ;D
2.) emiatt inkább a szomszédságnak kéne kikutól félnie :haha:
3.) Nem kell pletykálni, már tudjuk :angyali:
4.) A weptől elmegy a kedve? Lol? Még én is 10-15 perc alatt feltöröm,
pedig nincs sok gyakorlatom benne.

Quote from: NLZ on 2009-01-09, 22:48:01

Gondolom adattárolásra, akkor 5400 RPM-es WD GP vagy Samu Eco
(bár asszem az itt még nem kapható)

kikuchiyo

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-01-09, 23:14:27
kockatrollp3do

Úgy érzem, hogy a reputációmat maradandó károsodás érte ezen a fórumon. És ez bánt.

Mi lesz velem, ha egyszer nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesnem? A rutinszerű háttérellenőrzés során ráakadnak erre a fórumra, és BAM! Jó reggelt, Guantanamo, pedig én ártatlan vagyok, mint a ma született bárány.

2.) emiatt inkább a szomszédságnak kéne kikutól félnie :haha:

For your information, eddig még egyszer se jelentkeztem be a szomszéd netjére, pedig csábító az a NETGEAR. :)

Ramiz

Quote from: TurboK on 2009-01-09, 22:38:28Nekem is lenne egy nagyon radikális ötletem: VEGYÉL ÚJ GÉPHÁZAT.

Lehet, hogy ez lesz a vége... de ha a mostani hőmérséklet-értékek nem túl durvák, és bírják a vincsik egy darabig szerintetek, akkor megvárom vele a nyári következő vincsesztervásárlást. Mindenesetre ha poénból meg a fater bosszantására :D barkácsolni is kezdek, oda már 12-es vincsit veszek, egyrészt a látvány miatt :) másrészt majd a következő gépbe jó lesz az.

Quote from: kikuchiyo on 2009-01-10, 00:08:03
Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-01-09, 23:14:27
kockatrollp3do
Úgy érzem, hogy a reputációmat maradandó károsodás érte ezen a fórumon. És ez bánt.
Szerintetek eddig hány ovislányt kábított el és erőszakolt meg ez az ember, miközben pókerarccal tolja ezeket a szövegeket? Van már kétjegyű?

Szerk /K_T:
moderátori önkényemmel az ezt a postot követő off-topic trollkodást töröltem
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Moha

Gép halkítás ügyben van valakinek tapasztalata?

A gépem egy C2D E7200-as, gyári ventivel (ami 800-900 RPM-en megy és nem hangos). Nemrég vettem egy Corsair 400CX tápot, aminek egy hangja sincs, a házventiket meg lecsavartam egy fan mate-el. Most már csak a rezonancia zavar, de az nagyon.
A winyók rezgését kellene valahogy tompítani, a baj csak az, hogy a 3.5-es helyre eléggé szorosan mennek be a hdd-k (talán jobb lett volna olyan ház, amiben műanyag rack-ek vannak felfüggesztésnek). Azok közé már nemigen tudok semmit sem berakni. Ha viszont az 5.25-ös helyre teszem a hdd-ket, akkor nincs hűtés, oda nem tudok ventit tenni.
A gép oldalára próbáltam gumitappancsokat tenni, de nem segített. Házat meg csak ezért nem akarok cserélni, mert amúgy minden más szempontból nagyon jó. Tágas, jól szellőző, könnyen szerelhető és még szép is (szerintem). Egy Gigabyte X6 amúgy.

Valakinek ötlet?

Zsiga

Quote from: Moha on 2009-01-11, 14:31:07
Gép halkítás ügyben van valakinek tapasztalata?

A gépem egy C2D E7200-as, gyári ventivel (ami 800-900 RPM-en megy és nem hangos). Nemrég vettem egy Corsair 400CX tápot, aminek egy hangja sincs, a házventiket meg lecsavartam egy fan mate-el. Most már csak a rezonancia zavar, de az nagyon.
A winyók rezgését kellene valahogy tompítani, a baj csak az, hogy a 3.5-es helyre eléggé szorosan mennek be a hdd-k (talán jobb lett volna olyan ház, amiben műanyag rack-ek vannak felfüggesztésnek). Azok közé már nemigen tudok semmit sem berakni. Ha viszont az 5.25-ös helyre teszem a hdd-ket, akkor nincs hűtés, oda nem tudok ventit tenni.
A gép oldalára próbáltam gumitappancsokat tenni, de nem segített. Házat meg csak ezért nem akarok cserélni, mert amúgy minden más szempontból nagyon jó. Tágas, jól szellőző, könnyen szerelhető és még szép is (szerintem). Egy Gigabyte X6 amúgy.

Valakinek ötlet?
Vagy nem veszel két azonos fordulatszámú vinyót (akkor nem búgnak meg rezegnek annyira zavaróan), vagy valami gumiszalagos felfüggesztést csinálsz nekik, pl. belógatod őket az 5,25" helyekre. Btw. mért ne lehetne oda hűtést tenni? 3 helyre gyönyörűen befér egy 12-es ventilátor, még gyári megoldások is vannak ha nem szereted a sufnituningot.

Kuroi Tenshi

A gép oldalára próbáltam gumitappancsokat tenni

Valakinek ötlet?

Ja. Mi lenne, ha az ALJÁRA tennéd a gumitappancsokat? ::)
Nagy, vastag, puha szilikongumi-tappancsokat a lábai alá.
Így sokkal kevesebb rezgést ad át az asztalnak, és sokkal
kevésbé fog búgni.

Moha

Quote from: Kuroi Tenshi on 2009-01-11, 14:47:38
A gép oldalára próbáltam gumitappancsokat tenni

Valakinek ötlet?

Ja. Mi lenne, ha az ALJÁRA tennéd a gumitappancsokat? ::)
Nagy, vastag, puha szilikongumi-tappancsokat a lábai alá.
Így sokkal kevesebb rezgést ad át az asztalnak, és sokkal
kevésbé fog búgni.
Egyik haver is ezt javasolta, de nem az asztal miatt rezonál. A gépház oldallapja rezeg. A gép amúgysem az asztalon van, hanem egy "állvány" van neki (értsd: egy bútorlap 4 keréken).

Egyébként ezek csak kis gumitappancsok voltak (kb 50x1 mm-es korong)

Kuroi Tenshi

Akkor a gép oldallapjára ragasz egy nagyobb gumi/linóleum/
vmi hasonló lapot (ezáltal megnő a tömege és a tehetetlensége,
valamint megváltozik a sajátfrekvenciája, így nem rezeg be). Ha
akarod fokozni, akkor a gumi/linóleum lap belső oldalára még
hangfalszivacsot is ragaszthatsz (hifi-, barkácsboltokban kapni)

Rounin

Esetleg a ház tetejére pakolsz pár vastag könyvet. :angyali: