Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

NLZ

Quote from: Darkstar on 2013-05-24, 19:41:23
Na látjátok, ezért is jó egy all-in-one gép, nem kell ilyeneken agyalni. :D
Ha 200e lenne a keret rá, akkor nem agyalnának annyit rajta. :)
[reserved]

.Attila

Quote from: Darkstar on 2013-05-24, 19:41:23
Na látjátok, ezért is jó egy all-in-one gép, nem kell ilyeneken agyalni. :D

Na kb. az Aldi/Lidl-nek is ez a felfogása.
"Mi kiválogatunk neked 4 márkát, hogy neked ne 20ból kelljen."

Darkstar

De ha kiválogatják a négy (vagy akár egy) legjobbat, hol a probléma?  ;)
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Quote from: Darkstar on 2013-05-24, 21:54:33
De ha kiválogatják a négy (vagy akár egy) legjobbat, hol a probléma?  ;)

Szerintük legjobbat.
Hagyják csak ott a 20 terméket, majd én kiválogatom, melyik kell.
Aztán persze amit nem vesznek, azt le lehet venni a palettáról, de nem így csinálják.

Amúgy minőségről annyit, hogy Aldiban még nemigen támadt ingerenciám pékárut venni. Gyümölcslék terén sem valami jó a felhozatal, kivéve egyet, a vérnarancslét, azért viszont le a kalappal, mert tényleg igazi 100%-os, rostos vérnarancslé. Más kérdés, hogy drága, 600Ft/l.
Na jó, még egy dicséret: 96%-os pulyka-/csirkemellsonkájuk van.

Darkstar

Én most nem konkrét boltról, hanem általános elvről beszélek. Ha pedig megtalálod azt, aki általában azokat válogatja ki, amiket te is tennél, akkor meg nyert ügyed van.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

.Attila

Engem senki nem fog meggyőzni arról, hogy a kisebb választék nekem jó.

NLZ

Quote from: .Attila on 2013-05-24, 23:09:27
Engem senki nem fog meggyőzni arról, hogy a kisebb választék nekem jó.
Engem nem zavar a szűkebb választék, ha az minőségi tud lenni. Csak ilyen sosincs. Bár mondjuk bővebb választék mellett is csak a kompromisszumokról szól a választás.
[reserved]

Fazék

nosssss.

http://www.prad.de/en/monitore/review/2007/review-dell-e228wfp-part10.html#Responsiveness

QuoteThe manufacturer advertises the Dell as having a black/white response time of 5 ms, with its quick Twisted Nematic panel. We tested the responsiveness of the E228WFP using numerous games. The monitor demonstrates practically no visible streaking even in fast shooting games.

Since the E228WFP does not feature overdrive technology, undesirable side-effects of this technology such as corona effects (Ghosting) and display latency (aka input lag) are not an issue. Our tests for measuring latency also arrived at this conclusion.

...

Overall, the responsiveness of the des E228WFP can be rated as very good. Even so-called hardcore gamers will find no reason to complain here. However, a slight motion blur, caused by the technology, emerges in the Dell as in all LCD monitors; this cannot be avoided.

The monitor boasts a very fast response time without the need for overdrive technology, which means that irritating side-effects such as ghosting or lags are prevented from the start. Thus, the monitor is predestined for hardcore gaming.

szóval innentől vagy a szemem szar, vagy a beállításaimmal vannak komoly gondok, vagy a tesztírók füveztek túlságosan.

pl CS:GO-ben fordulok egyet, és össze-vissza törik a kép, szellemkép a végtelenségig.

monitorvásárlás elhalasztva, míg fény nem derül a dologra, hogy hol van elbaszva az egész.

Cobra

Lehet a monitorod firmwarejével vagy hardverével van gond.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Flaser

Vagy a v-sync nincs a játékban bekapcsolva, de az teljesen más ügy.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Darkstar

Hm.
Fix IP-t állítottam be a gépre, netes leírás szerint így és így.

Azt vettem észre, hogy néhány weboldal lassabban töltődik, illetve a képek néha "lassan" jönek be. Pl az index bejött teljesen képek nélkül, aztán ha rányomtam egy linkre, majd vissza, akkor azonnal megjelentek. Más oldal is csinált hasinlókat. A Tweetbot meg időnként egyszerűen abbahagyta az új tweetek betöltését.
Visszatéve az automatikus beállítást, most úgy tűnik, minden ok. Lehet a statikus ip a baja? Illetve lehet, hogy nem kéne DNS-hez a routert megadni, és hülyeséget írt az útmutató?

Vagy lehet, hogy ehelyett a belkin router helyett kéne valami jobbat venni?
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Fazék

Quote from: Flaser on 2013-05-25, 12:50:48
Vagy a v-sync nincs a játékban bekapcsolva, de az teljesen más ügy.
triple buffered.
de nem érzem, hogy bármit is számítana

vagy az is lehet, hogy nekem vannak képtelen elvárásaim...

firmware? semmi frissítési lehetőséget nem találok
hardver - hát ezt nem lesz egyszerű ellenőrizni.

majd megpróbálom fraps segítségével, vagy kamerával, vagy egy heringgel rögzíteni, hogy mit látok, közzéteszem, és megmondjátok, hogy én vagyok a hülye, vagy tényleg szar valami.

.Attila

Ha dhcp-vel jól működött a router, akkor nem kéne baja legyen.

DNS szervert meg nem így szoktak megadni. A DNS-nek az a lényege, hogy ha beütsz egy címet (pl. index.hu), akkor a DNS szervertől visszakapd az IP címet, ugyanis a gépek csak IP címeket értenek, URL-t nem.
Ehhez arra van szükség, hogy a DNS szerveren legyen egy adatbázis, ami tartalmazza az URL-t és hozzá az IP címet.

Otthoni routeren ilyen adatbázis nincs. Mivel te a routert adtad meg DNS szerverként, ezért a kérés elmegy a routerhez, a router közli, hogy neki erről fingja sincs, ekkor a géped megnézi a saját root szerver listájában, hogy (index.hu-nál maradva) a .hu root szerver hol van. Utána elküldi a root szerverhez a kérését, ami válaszol, hogy az index.hu-nak ez meg ez az IP címe.

Röviden: felesleges köröket jársz. Nem a routert kell megadni DNS szervernek, mert a te otthoni routered nem az, hanem a szolgáltatód DNS szerverét kell megadni, ami pl. T-online esetében 84.2.44.1 vagy a 84.2.46.1. A listába amúgy mindkettőt bele lehet rakni, ami jó arra az esetre, ha az első nem érhető el valami miatt.

A töltési idő azért ilyen hosszú valószínűleg, mert sok idő megy el az IP cím kiderítésével. Amikor leáll a betöltés, akkor meg valószínűleg simán timeout-ol, mert túl sokáig tartott a keresgélés az IP címek lekérdezése miatt.

NLZ

Ha a routeren be van állítva DNS, akkor rajta keresztül működhet, nem? Szal megkérded a routered, azt majd ő futja neked a köröket.
[reserved]

.Attila

Quote from: NLZ on 2013-05-25, 14:38:16
Ha a routeren be van állítva DNS, akkor rajta keresztül működhet, nem? Szal megkérded a routered, azt majd ő futja neked a köröket.

Routernek elvileg nincs saját listája DNS szerverekhez, mert neki nincs szüksége rá, ugyanis eleve IP címekkel hajlandó csak működni.
Most megnéztem az enyémet és PPPoE-n keresztül megkapja a szolgáltatótól automatikusan a DNS szerverek IP címét is. Ez viszont elsősorban arra jó, hogy ha DHCP-t állítasz be a routerre, akkor automatikusan a szolgáltató DNS szervereinek IP címeit adja, amit a dinamikus IP-t kérő gép beállít majd saját magának. A router tkp. kiiktatja saját magát ilyen szempontból, csak default gateway-ként (meg NAT-ként) funkcionál internetes forgalom esetén.
Persze aki akarja, letesztelheti a pathping/tracert paranccsal (vagy ennek megfelelőjével más rendszeren), hogy pontosan mi is történik. Én most nem barmolnám át a routerem beállításait egy teszthez :)

Darkstar

Tudom, hogy mire való a DNS, azért is gyanakszom, hogy valszeg ott sántít a dolog.
Majd kísérletezek egy kicsit, köszi.
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

Selmo

Nálam mióta megvan, azóta a router van beállítva DNS szervernek és soha semmilyen problémám nem volt ebből adódóan. 1ms amíg átugrik a digi LANra és 4 amíg onnan kimegy WANra, függetlenül attól, hogy mi van nálam beállítva DNS szervernek. Egyébként a google DNS szervere(i) szintén évek óta.

A tökéletesség unalmas.

NLZ

Quote from: Selmo on 2013-05-25, 18:03:41
Nálam mióta megvan, azóta a router van beállítva DNS szervernek és soha semmilyen problémám nem volt ebből adódóan. 1ms amíg átugrik a digi LANra és 4 amíg onnan kimegy WANra, függetlenül attól, hogy mi van nálam beállítva DNS szervernek. Egyébként a google DNS szervere(i) szintén évek óta.
+1, ez a hivatalos topológia.
[reserved]

.Attila

Quote from: NLZ on 2013-05-25, 18:23:07

source plz

Cobra

A gépen szerintem felesleges bármit kézzel beállítani, ott legyen minden automata, ha fix IP-t akarsz a router felé, akkor a routerben állítsd be fixre a géped MAC címét.

Darkstar

Ha tudnám, hogy ezen a fos routeren hol lehet, meg is tenném (F6D4230-4 v1000).
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

NLZ

Quote from: .Attila on 2013-05-25, 18:24:40

source plz
Ööö, kérek egy hetet. :D
[reserved]

Cobra

Hmm, nincs ilyen opció, ahogy nézem. Akkor annyit tudsz tenni, hogy a LAN settings alatt a DHCP-nél az ending adresst jóval lejjebb veszed (én 10 kliensnyi IP-t szoktam engedélyezni) és a lease time-ot 1 napra állítod.  Egyébként mihez kellene a fix IP?

.Attila

Quote from: NLZ on 2013-05-25, 19:01:44

source plz

Nagyon nem fogsz találni szerintem, de állok elébe. Routerek túlnyomó többségén nincs DNS szerver egy céges hálózatban sem, otthoni routeren meg pláne nincs.
Azzal, hogy a routert adod meg DNS szervernek (holott nincs ilyen szerepe), a DNS névfeloldáskor csak egy felesleges elemmé válik, így felesleges forgalom keletkeződik a hálón. Kizártnak tartom, hogy ezt bárki hivatalosan ajánlaná*.
Sokkal egyszerűbb megadni egy valós DNS szervert, ugyanis ilyenkor a router egyből odaküldi a névfeloldási kérést.
(Az érdekes kérdés lehet, hogy szolgáltató vagy Google DNS szerver. Hálózati okok miatt én azt mondanám, hogy a szolgáltató DNS szervere gyorsabban elérhető, bár gyanúm szerint a felhasználó a különbséget nem látná.)

*: ha az lenne hivatalos, akkor a DHCP is a routert osztaná ki DNS szerverként, az én routerem mégsem ezt teszi, hanem egyből a szolgáltató DNS szerverét adja meg. (Persze egy menedzselhető routeren meg tudom mondani, hogy milyen DNS szervert osszon ki dinamikusan, de otthoni routereknél ezt kerülik, nincs rá szükség, automatikusan kapja a szolgáltatótól és azt adja tovább a hostoknak.)

NLZ

Quote from: .Attila on 2013-05-25, 22:27:25
Quote from: NLZ on 2013-05-25, 19:01:44

source plz

Nagyon nem fogsz találni szerintem, de állok elébe. Routerek túlnyomó többségén nincs DNS szerver egy céges hálózatban sem, otthoni routeren meg pláne nincs.
Azzal, hogy a routert adod meg DNS szervernek (holott nincs ilyen szerepe), a DNS névfeloldáskor csak egy felesleges elemmé válik, így felesleges forgalom keletkeződik a hálón. Kizártnak tartom, hogy ezt bárki hivatalosan ajánlaná*.
Sokkal egyszerűbb megadni egy valós DNS szervert, ugyanis ilyenkor a router egyből odaküldi a névfeloldási kérést.
(Az érdekes kérdés lehet, hogy szolgáltató vagy Google DNS szerver. Hálózati okok miatt én azt mondanám, hogy a szolgáltató DNS szervere gyorsabban elérhető, bár gyanúm szerint a felhasználó a különbséget nem látná.)

*: ha az lenne hivatalos, akkor a DHCP is a routert osztaná ki DNS szerverként, az én routerem mégsem ezt teszi, hanem egyből a szolgáltató DNS szerverét adja meg. (Persze egy menedzselhető routeren meg tudom mondani, hogy milyen DNS szervert osszon ki dinamikusan, de otthoni routereknél ezt kerülik, nincs rá szükség, automatikusan kapja a szolgáltatótól és azt adja tovább a hostoknak.)
Lehet ezt benéztem, csak logikusan gondolkozva arra tippeltem, hogy ezzel így csökkentheti a késleltetést és a forgalmat, ha cachelne némi DNS-t a helyi router, főleg ha több gép érdeklődne ugyanarról a címről.
[reserved]

Selmo

Van egy olyan érzésem, hogy csak bizonyos routerek csinálják ezt, a régebbi TP-link pl. nem tudta, ezekben meg jól le van kezelve. Másrészt x gép esetén egyszerűbb az alapértelmezett átjárót másolni, mint a DNS címet. Persze a google DNS-sel most magam ellen beszélek. :D De amúgy a mai világban abszolút nem érdekel, hogy 2 UDP csomaggal több megy el minden DNS lekérésnél. Nálam speciel azért van így beállítva mivel nincs DHCP.

A tökéletesség unalmas.

.Attila

Quote from: NLZ on 2013-05-25, 23:14:51
Lehet ezt benéztem, csak logikusan gondolkozva arra tippeltem, hogy ezzel így csökkentheti a késleltetést és a forgalmat, ha cachelne némi DNS-t a helyi router, főleg ha több gép érdeklődne ugyanarról a címről.

Van is cache, de nem a routeren, hanem a gépeden.
ipconfig /flushdns paranccsal a dns cache-t törlöd.

NLZ

Quote from: .Attila on 2013-05-25, 23:45:01
Quote from: NLZ on 2013-05-25, 23:14:51

Van is cache, de nem a routeren, hanem a gépeden.
ipconfig /flushdns paranccsal a dns cache-t törlöd.
Azt tudom, csak hogy azon felül esetleg.
[reserved]

.Attila

Két helyen ugyanazt cache-elni kissé feleslegesen redundáns.
Egy router restartnál meg úgyis elfelejtené, gondolom.

NLZ

Quote from: .Attila on 2013-05-26, 01:34:19
Két helyen ugyanazt cache-elni kissé feleslegesen redundáns.
Egy router restartnál meg úgyis elfelejtené, gondolom.
Ha csak egy kliens és egy router van úgy az, azért mondtam a több klienst. Bár ez otthoni hálózatoknál nem gyakori.
De ha DHCP az ISP DNS szerverét osztja ki (vagy amit beállítasz routeren), akkor igazad van, felesleges a filozofálás.
[reserved]