Négyszögletes, vékony, fa eredetû lapokból készített dolgok sok fekete jellel

Started by Ramiz, 2004-07-01, 18:29:24

Previous topic - Next topic

kikuchiyo

A formátummal kapcsolatban vannak fenntartásaim (akkora, mint egy féltégla, ergo nehéz cipelni), de a tartalmát tekintve mindenképpen érdemes megvenni.

Alternatíva lehet, hogy elmész a Kruspér utcai antikváriumba és kiadsz egy SELECT
    *
FROM
    Books
WHERE
    Author = 'Lem'

lekérdezést. ;)
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyoA formátummal kapcsolatban vannak fenntartásaim (akkora, mint egy féltégla, ergo nehéz cipelni), de a tartalmát tekintve mindenképpen érdemes megvenni.

Alternatíva lehet, hogy elmész a Kruspér utcai antikváriumba és kiadsz egy SELECT
    *
FROM
    Books
WHERE
    Author = 'Lem'
lekérdezést. ;)
nem is rossz ötlet, és akkor azt is hazudhatnám mindenkinek, hogy én bezzeg nem ilyen "mostanában az összes miatt lettem Lem kedvelő", hanem ugyanazt a könyvet olvastam el gyerekkoromban, amit már az ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-apám is olvasott és utána minden utódja és pantheont is emeltünk Lem mester tiszteletére, de mikor bejöttek már több mint egy évezrede a barbárok a Kárpát-medencébe, lerombolták azt, hát maradtak csak a könyvei, melyeket féltve őríztünk viszontagságos évszázadokon keresztül, nagyapám ebből olvasott föl nekem csecsemőkoromban, és rendíthetetlenül folytatom eme nemes hagyományunkat :D

ööö szóval izé :) ez a hülyeség csak rám vonatkozik, mint a legtöbb hülyeségem :)

kikuchiyo

Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyoMindegy, kezdd a novellákkal.
ezzel a hülyeséggel, amit írtam csak azt akartam kifejezni, hogy többször is olyan érzésem van az antikváriumban vásárolt régi könyveket illetõen, hogy nem érdemlem meg azokat :) olyan tiszteletreméltóan hatnak a sok új könyv között :)

Ramiz

Lem ugyanolyan "kötelezõ", mint Lovecraft. :)
Egyébként az elsõ kötetben, ami már kijött, olyan alapmûvek is benne vannak, mint a Solaris (kíváncsi vagyok, a könyv után is tetszeni fog-e a film... :) ) vagy a Visszatérés (az abszolút kedvencem, akárhányszor olvastam, találtam valami érdekeset benne, a szerelmi szál, a beilleszkedés nehézségei, az ûrhajóséletrõl szóló részek (különös tekintettel a három próbára... mindig eszembe jut, ha víz alatt, a néma csendben lebegek csukott szemmel... az ûr végtelen ürességének súlya a mellkasomon...) stb.
De Lemtõl a legjobbak között a többi regényénél szerintem elõrébb van a Pirx kapitány kalandjai (Csillagnapló címen is kiadták, ha valaki azt látja, szóljon nekem plz!), valamint az Álmatlanság és a Szénanátha (két zseniális novelláskötet), és persze az abszolút legendás Kiberiáda nincs benne.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

A csillagnapló új -mittomén, több éves az is- kiadásával találkoztam vmikor a központi Ba... izé, Szabó Ervin könyvtárban.

Lem mûveinek felsorolásához hozzá lehet még tenni az Édent és az Úr hangját is, bár asszem ezek benne vannak a gyûjteményes kötetben.

És persze, mint Ramiz is említette: a Kiberiáda az isten.
Failure is the default option

Ramiz

Quote from: kikuchiyoA csillagnapló új -mittomén, több éves az is- kiadásával találkoztam vmikor a központi Ba... izé, Szabó Ervin könyvtárban.
Igen, azt olvastam én is. Aztán eltűnt, és teljesen kétségeestem, egyrészt milyen bunkóság ilyet csinálni (akár ellopni, akár elveszteni :) ), másrészt ha már ki kell fizetnem, akkor legalább elloptam volna. :__devil: De aztán meglett. ^^

Az Úr Hangja érdekes, de nagyon nehéz könyv. Mindenesetre jellemző Lemre. Jönnek ki a béna könyvek-filmek, ahol az az alapfelállás, hogy valami üzenetet kapnak az emberek az égből, Lem viszont már régen nekiült, és teljesen logikusan gondolkozva írt egy sztorit. Olyan kérdéseket vet fel, amik után az ember csodálkozik, hogy más miért nem? Pl honnan tudjuk, hogy az a jel egy jel? Hogyan dekódoljuk? Üzen-e valamit, vagy pusztán egy üres jelhordozó, mint egy modulálatlan szinusz alakú elektromágneses hullám? Lehet-e üzenet a puszta jel megléte (ha jel)? Lehet-e, hogy nem is nekünk szánták az üzenetet? stb. stb. stb... Tényleg elképesztő. Ezt imámom Lemben, hogy sosem rugaszkodik el a valóságtól, és a sci-fi szókapcsolat második tagjára helyezve a hangsúlyt, elvárja, hogy mindent elképzeljünk (mint rengeteg más sci-fi író) (((ez nem tetszett a Hoshi no koe-ben sem...))), hanem logikusan továbbgondolja a mai viszonyok alapján a lehetséges jövő felé vezető utat, és az előrejelzések, becslések segítségével kiválaszt egy lehetséges jövőt. Ezért is mondta egy riportban, hogy nem tudja megmondani pontosan, hogy az ő regényben "hány százalék a fikció" (ez volt a kérdés), mert amihez hozzátett a fantáziájával, az sem puszta fikció... Ez néha nehéz is, mármint a Lemnél kevésbé tájékozott olvasó néha nem is tudja, hogy meddig áll szilárd tények talaján és mikor már nem. De nem is számít sokat szerinem.

Ha viszont már más Lem regényekről van szó, akkor a Kudarc címűt ajánlanám, szerinem ez az Édennél, az Asztronautáknál jobb (amiket most kiadtak). Hasonló, mint az Úr Hangja, csak ez nem az üzenet, hanem a kapcsolatfelvétel (általában nevetségesen összecsapott, gyorsan letudott) tényét járja körül. Hogy is nézne ez ki a valóságban? Tényleg zseniális. És a végére még egy lehetséges földi jövőképet is kapunk, a fegyverkezés végét, az atomháború, a "nyertes nélküli háború" képénél is biztosabb zsákutcát, amiről egyébként "Az emberiség egy perce" című rövid, filozofikus, különféle gondolatokat tartalmazó könyvecskében is ír. Az is egy hihetetlenül érdekes olvasmány. Ironikus, elgondoltató, bölcs.

Egyedül idáig a néhány éve kiadott "DiLEMmák" c. könyve nem tetszett, de annyira, hogy végig sem olvastam. [COLOR="LemonChiffon"]Ez különféle karcolatok, újságcikkek gyűjteménye. Az egészből azt éreztem, hogy Lem megöregedett, és panaszkodik mindenre. Ez nem tetszik, még ahol igaza van se, de egy csomó helyen tényleg olyan tipikusan nyavajgós öreg érzete van az embernek... Például elkezdi szidni a hip-hop meg egyéb modern zenestílusokat. Minek ez, Lem? Miért alacsonyodsz le idáig? Miért hagytad abba a sci-fi regények írását? :([/COLOR]
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

Quote from: RamizEgyedül idáig a néhány éve kiadott "DiLEMmák" c. könyve nem tetszett, de annyira, hogy végig sem olvastam. [COLOR="PaleTurquoise"]Ez különféle karcolatok, újságcikkek gyûjteménye. Az egészbõl azt éreztem, hogy Lem megöregedett, és panaszkodik mindenre. Ez nem tetszik, még ahol igaza van se, de egy csomó helyen tényleg olyan tipikusan nyavalygós öreg érzete van az embernek... Például elkezdi szidni a hip-hop meg egyéb modern zenestílusokat. Minek ez, Lem? Miért alacsonyodsz le idáig? Miért hagytad abba a sci-fi regények írását? [/COLOR]

Pontosan ezt éreztem én is...:(
[COLOR="LemonChiffon"]Mintha teljesen elvesztette volna a kapcoslatát a külvilággal, mire megöregedett. Persze a kötetnek a szerkesztése sem a legszerencsésebb, például a lengyel aktuálpolitikáról szóló cikkecskék a magyar olvasó számára nem mondanak sokat.[/COLOR] De félre a nyavalygással, ez a rosszul sikerült gyûjtemény nem feledtetheti a korábbi mûvek zsenialitását.

(Egyébként a 80-as években Lem Ausztriába emigrált, és megtagadta a mûvei többségét - de aztán visszakozott vagy mi, nem emlékszem már.)
Failure is the default option

kikuchiyo

Most jelent meg ez a novellagyûjtemény, amely a Mester magyarul most elõször olvasható novelláit tartalmazza.
Eddig csak párat olvastam el közülük, de eddig mind jók, a címadó írás pedig egyenesen remekmû.
Mindenkinek erõsen ajánlott, Dick-rajongóknak pedig kötelezõ!

(Agave kiadó, 2005, 2280 Ft)
Failure is the default option

sirtomi

Végre sikerült befejeznem.
Nagyon jó! Elég keményre sikerült a vége és még kicsit el is érzékenyültem, ami tõlem hatalmas dolog.
Ez már tényleg nem gyerek mese, aki még nem olvasta ugorjon neki nem bánja meg.

Kuroi Tenshi

Hogy egy kicsit a valósághoz is kapcsolódjunk:

Donella H. Meadows, Dennis L. Meadows, Jorgen Randers, William W. Behrens (és még sokan mások) - The Limits to Growth (magyarul a Növekedés határai vagy ilyesmi lenne)
Nem mai könyv, 1972-es, de még ma is aktuális, sõt, tavaly jelent meg az aktualizált változata Limits to Growth - The 30-year update címmel.
Nem túl hosszú, közérthetõ (nincs benne semmi matek!) könyv arról, hogy a Föld véges, így nem tarthat a növekedés se örökké, a kor újdonságával, számítógépes szimulációkkal és modellekkel alátámasztva. Most már nem valami úttörõ gondolat, de akkoriban ez igenis az volt, hatása máig érzõdik, bár egyesek még most is tagadják. Érdemes könyvtárból kikölcsönözni és elolvasni.

Ramiz

Quote from: Kuro_TenshiÉrdemes könyvtárból kikölcsönözni és elolvasni.
Hmm... osztán akció, szex van-e benne? :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Quote from: RamizHmm... osztán akció, szex van-e benne? :)
:rolleyes:
Nem csak ebbõl áll a valóság, kicsi ork.
Bár csodálkozom, hogy a sörivást kihagytad a felsorolásból :D

Ramiz

Quote from: Kuro_Tenshi:rolleyes:  Nem csak ebbõl áll a valóság, kicsi ork.
Bár csodálkozom, hogy a sörivást kihagytad a felsorolásból :D
Azt bármilyen könyv mellett lehet csinálni, ezért nem kell, hogy benne legyen. :)

Na egy kicsi ON:

Salvatore: [draw-ciklus]
Az elsõ 3 kötetet kiolvastam, és mind a három szuper. Kissé pesszimista és darkos alaphangulatú, mégis ott van végig a Remény. Hüpp.

Hyperion:
3./4.-nél tartok kötetileg, és még mindig nem tudom, hova tart. Mindenesetre szerintem erõs kézzel meg kéne húzni az egészet, ha kb harmad ilyen hosszú lenne, jobb lenne. Tele van öncélú részekkel, amitõl nekem nem az jön le, amit Dan Simmons híresztel magáról, hogy õ mindent meg tud írni, hanem az, hogy rizsázik meg hogy vastag könyvet akar írni, mert az komolyabban néz ki.
Ez egyébként is ma elterjedt nézetnek tûnik, fõleg a fantasyknál. Nem tetszik. A fantázia használatát nem sikerült átvenni Tolkientõl, a terjedelem meg magában nem elég! :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Ramiz

Lian Hearn: Az Otoriak története
1. kötet: A fülemülepadló

Általában nem szeretem, ha egy "gaijin" Japánban játszódó regényt ír, még ha ismerheti is annyira a témát, hogy megbízható legyen, amit ír. De úgy gondolom, hogy a japán kultúra elég zárt, és nem szeretem az amerikaiak "akárhova megyünk, otthon vagyunk, mindenkit értünk" hozzáállását sem. Ez a könyv azonban úgy kezdõdik, hogy az író kijelenti: bár a könyvben megjelenõ ország kultúrájában, nyelvében, hangulatában Japánra emlékeztet és tulajdonképpen annak felel meg, a történelem nem az igazi szerinti, a különbséget pedig a földrajzi viszonyok és a városnevek is jelzik, amelyek szándékosan távolról sem felelnek meg a valóságnak. Ez elsülhetett volna rosszul is, ám engem megnyugtatott az a tudat, hogy bár egyrészt a könyv a történelmi Japán hangulatát árasztja, mégis fikció, és nem kell azon töprengenem - ami jelentõsen rontaná az élményt és a beleélést -, hogy vajon mennyire valósághû a könyv.
Innentõl pedig Lian Hearn nem hibázik: stílusa egyszerû, de hatásos és szép (alig néhány, szándékosan túlegyszerûsített mondat döccentett csak ki a kitûnõ hangulatból), karakterei életszerûek és közelinek tûnnek, a cselekmény pedig nem sablonokra kiélezett, ezért érdekes ott is, ahol éppen nem egy izgalmas rész van. De ami a legjobban tetszett, azt nem tudom megindokolni, pedig végül is az vett rá, hogy ne tegyem le a kezembõl, és nagyon hamar elolvassam, aztán pedig rögtön megvegyem a könyvet a következõ kötettel együtt (a bookline.hu-n kényelmesen megrendelhetõ). Remélem, hogy a további két kötet is ugyanilyen jó lesz, és ajánlom mindeki figyelmébe, aki szeretne egy jó könyvet olvasni. A történetrõl szándékosan nem mondok semmit, legyen minden meglepetés. ^^
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

kikuchiyo

I'm back... egy segítségkérés erejéig.

Odaadtam a testvéremnek a Hó, Tükör, Almákat, aminek az lett az eredménye, hogy karácsonyra Neil Gaiman-könyvet kér.

Magyarul mi jelent meg tõle, és hol lehet kapni?
Könyvesboltokban nyilván zettai muri, de az eddig próbált antikváriumokban is csak néztek vissza tágra nyílt szemekkel, amikor rákérdeztem.

Help kudasai!
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyoI'm back... egy segítségkérés erejéig.

Odaadtam a testvéremnek a Hó, Tükör, Almákat, aminek az lett az eredménye, hogy karácsonyra Neil Gaiman-könyvet kér.

Magyarul mi jelent meg tõle, és hol lehet kapni?
Könyvesboltokban nyilván zettai muri, de az eddig próbált antikváriumokban is csak néztek vissza tágra nyílt szemekkel, amikor rákérdeztem.

Help kudasai!
Magyarul megjelent Neil Gaiman-tõl:
Tükör és füst - annyira talán nem nehéz beszerezni (szerk: úgy néz ki tévedtem, mert online boltban sehol sem találom :()
Amerikai istenek - egész sok helyen láttam (régebben legalábbis :)) (Alexandra online-on pl 500 ft kedvezménnyel meg lehet rendelni +postaköltség persze)
Terry Pratchett-el közös regénye: Elveszett próféciák - állítólag lehetetlen beszerezni manapság, de olyat is hallottam, hogy a

érdekes: lehet hogy csak vásárlócsalogatásként, de itt még benne van a netes rendelhetõ listában az Elveszett próféciák! javaslom azonnali pótlását, ahogy ebben a beszámolóban is olvashatjátok, nem egyszerû hozzájutni :)

még toldozgatom foldozgatom ezt a szöveget, de addig is hátha segít :)

Ramiz

Bookline.hu-n tudnék csak, de ott csak egy Niven-nel közös könyve van jelenleg (A hipertér vándorai). Mindesetre naponta változik a kínálat. Egyébként melyik tõle a legjobb könyv? (Amerikáról szóló nem érdekel.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: RamizBookline.hu-n tudnék csak, de ott csak egy Niven-nel közös könyve van jelenleg (A hipertér vándorai). Mindesetre naponta változik a kínálat. Egyébként melyik tõle a legjobb könyv? (Amerikáról szóló nem érdekel.)
olvasd el az ajánlót, amit belinkeltem, illetve rpg.hu-n is van egy ajánló a Tükör és füstrõl, meg sztem az Elveszett próféciákról is. elõbbi komolyabb sok elbeszélés, vers, rövid történet, alapvetõen sötétebb hangulatú, utóbbi Terry Pratchett-el közös könyve, fergeteges sztem

bár rpg.hu-s ajánlók ahogy olvasom nem a legjobbak

kikuchiyo

Kösz az eddigieket is.

<rant>BTW A Bartók Béla úti bikanagy A**x***ában semmi sincs, ami az embernek éppen kéne, nem lehet semmit sem megtalálni, olyan összehányva van minden és az egyetlen mentõöv, az adatbázisuk szinte használhatatlan, mert nemdeterminisztikus viszonyban áll a valódi készlettel és epszilon IQ-s eladók kezelik a gépet, általában ötödik próbálkozásra tudják csak helyesen beírni a szerzõ nevét, miután lebetûztem nekik...</rant>
Failure is the default option

Fazék

Quote from: kikuchiyo<rant>BTW A Bartók Béla úti bikanagy A**x***ában semmi sincs, ami az embernek éppen kéne, nem lehet semmit sem megtalálni, olyan összehányva van minden és az egyetlen mentõöv, az adatbázisuk szinte használhatatlan, mert nemdeterminisztikus viszonyban áll a valódi készlettel és epszilon IQ-s eladók kezelik a gépet, általában ötödik próbálkozásra tudják csak helyesen beírni a szerzõ nevét, miután lebetûztem nekik...</rant>
azon én is meglepõdtem egy kicsit, hogy mennyire borzalmas... egyszer sok idõm volt a Móriczon, bementem, hogy na körbenézek, a harmadik-negyedik kör után, már kb sejtettem mi hol lehet :haha: remélem jó sok pénzt kapott a kialakításáért valaki, jó magyar módra...

Ramiz

Quote from: Fazékolvasd el az ajánlót, amit belinkeltem, illetve rpg.hu-n is van egy ajánló a Tükör és füstrõl, meg sztem az Elveszett próféciákról is. elõbbi komolyabb sok elbeszélés, vers, rövid történet, alapvetõen sötétebb hangulatú, utóbbi Terry Pratchett-el közös könyve, fergeteges sztem
:merci: Megbízok benned, már csak azért is, mert szintén Terry Pratchett-fan vagy. :) Ugyan az új sorozatát még nem mertem kipróbálni, de ezt akkor most megveszem (sõt talán rögtön angolul... a Korongvilágnak szerintem zseniális magyar fordítása van (amit ráadásul meg is szoktam), ez az egyetlen, ami visszatart, hogy megvegyem angolul a rengeteg, nálunk meg nem jelent Discworld-könyvet). Úgyis rendelek tõlük Káoszt is. :)

kikuchiyo: kerestem én is, de én sem találtam Gaimant, pedig most már magamnak is kéne. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: Ramiz:merci: Megbízok benned, már csak azért is, mert szintén Terry Pratchett-fan vagy. :) Ugyan az új sorozatát még nem mertem kipróbálni, de ezt akkor most megveszem (sõt talán rögtön angolul... a Korongvilágnak szerintem zseniális magyar fordítása van (amit ráadásul meg is szoktam), ez az egyetlen, ami visszatart, hogy megvegyem angolul a rengeteg, nálunk meg nem jelent Discworld-könyvet). Úgyis rendelek tõlük Káoszt is. :)
Miért érzem úgy, hogy megint csalódni fog egy ember az ajánlásomban?... :rolleyes: :)

Ramiz

Quote from: FazékMiért érzem úgy, hogy megint csalódni fog egy ember az ajánlásomban?... :rolleyes: :)
Miért, ez a könyv is olyan debil, mint a Save the green planet? :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Fazék

Quote from: RamizMiért, ez a könyv is olyan debil, mint a Save the green planet? :)
nem, csak nem is tudom, szóval ne egy tiszta Terry Pratchett könyvet várjál, vannak benne fergetegesen jó poénok, tele van vele a könyv, de mégsem olyan, mint egy TP könyv, erõsen érezhetõ Neil Gaiman befolyása a könyvben, szóval na izé, csak kíméletesen majd a kritikával :haha:

Ramiz

Quote from: Fazéknem, csak nem is tudom, szóval ne egy tiszta Terry Pratchett könyvet várjál, vannak benne fergetegesen jó poénok, tele van vele a könyv, de mégsem olyan, mint egy TP könyv, erõsen érezhetõ Neil Gaiman befolyása a könyvben, szóval na izé, csak kíméletesen majd a kritikával :haha:
Ok, ismersz. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Moonshiner

Csáth Géza novelláit is megéri olvasni. Na õ aztán jókat tudott írni!:jee:

Moonshiner


Ramiz

Latinul olvasol? :3x3: Vagy csak a címe az?

Voltam Silverland-ben, megvettem a Káoszt meg a Good Omenset, ez utóbbiról közölte az eladó csaj, aki olyan negyvenes titkárnõ külsejû volt, és sosem néztem volna ki belõle, hogy a kezébe vesz bármilyen fantasztikus irodalmat, hogy marha jó. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Ramiz

Help! Összegyûrõdött könyvön lehet segíteni? (Azt tudom, hogy vizes könyvet pl ki lehet vasalni.)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!