Neon Genesis Evangelion - SPOILERS

Started by katz, 2005-07-09, 12:52:58

Previous topic - Next topic

nite

Quote from: Kuro_TenshiGondolom az irodalomban nem a szimbolizmus és a korai modern a kedvenc vonulatod  :lul:

nem érzem úgy hogy megérné arra vesztegetni az idõmet hogy ezeket megértsem :D

Quote from: Kuro_TenshiA végzõdését én is fordítva hallottam: End of Evangelion-szerû lett volna a vége eredetileg, de a kiadónak/szponzoroknak/valakiknek nem tetszett, és ehelyett lett a 25. és 26. rész szerinti vége. Utána késõbb a fanok követeléseire elkészült az End of Evangelion is.

és tényleg, úgy tünik az eredeti script túl hosszú lett volna vagy vmi más problémák voltak vele, legalábbis a 25. résznél. állítólag a film elsõ felében az eredeti tv-s scriptet használták.
a film második felérõl viszont nem nagyon lehet elmondani hogy kinyalták volna a rajongók s**gét, pont olyan elvont mint a 26-os :D
--
God's in his heaven, all's right with the world

roderick

énmeg a legalapabb sztorit tudtam, hogy elfogyott már a pénz és ezért csinált ilyen low-budget endinget (pont mint a Karekano-nál)

amúgy márcsak azért is tünik, úgy nekem, hogy komolyabb ending a film, mertám ugye elég sok dolog ott kap értelmet... pl. hogy a SEELE meg ilyenek miért is voltak benne a sztoriban, habár lehet ez csak az én kitalálásom

Manga tényleg kecsegtet valami olyasmivel, hogy emberileg felfogható lesz már a vége, legalábbis eddig úgy voltak átalakítva a dolgok, hogy olybá tünik egy átgondoltabb változatával állunk szembe az eredeti NGE-nek
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Ramiz

Quote from: nitea film második felérõl viszont nem nagyon lehet elmondani hogy kinyalták volna a rajongók s**gét, pont olyan elvont mint a 26-os :D
Pont ezzel tették meg. :D :__devil:
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

nite

hát sztem azoknak akik az elvontat szeretik pont jó volt a sorozat vége :)
biztos azok reklamáltak akik konkrétabbat szerettek volna látni :D
--
God's in his heaven, all's right with the world

Ramiz

Quote from: nitehát sztem azoknak akik az elvontat szeretik pont jó volt a sorozat vége :)
biztos azok reklamáltak akik konkrétabbat szerettek volna látni :D
Nekem bizonyos mértékben megkönnyebbülés volt. Kezdtem nem érteni, hogy mit akar a SEELE/Gendo/többiek, egyáltalán ki mennyit tud, ki miben hazudott, aztán az utolsó két részben kiderült, hogy nem is kell értenem, a lényeg a szereplõk lelki változása, és azt értettem. :D
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Latanius

Sziasztok!

Kb. egy hete láttam a sorozatot, és nagyon ellentmondásos érzelmeim voltak vele kapcsolatban. Az elsõ néhány rész még érthetõ volt (illetve annak tûnt, így visszagondolva...), a vége felé viszont perceken keresztül gondolkodtam azon, hogy itt most valamit értenem kellene, de nem értem!!!

Ti hányszor láttátok egyébként? (Mert nagyon olyan érzésem van, hogy egyszer megnézni nem elég, és a "pause" gomb gyakori használata is erõsen javasolt...)

Az utolsó jelenet, amikor Shinji meg akarja fojtani Asukát, na akkor õt szerintem valami olyasmi vezérelheti, hogy inkább lenne színtisztán és biztosan szomorú és reményvesztett, mint bizonytalan. Inkább veszítsen el mindent, minthogy attól fél, hogy elveszítheti (vagy sohasem érheti el).

Szerintem hasonló a helyzet Gendo-val is, tehát a szempontjai a saját szempontjából tökéletesen érthetõek, sõt, akár még azonosulni is lehet velük. Õbenne legalább volt remény! És eltökéltség tekintetében is példamutató. Nem kell mindent az emberiség szempontjából nézni...

Egyébként jó sok érdekes dolgot olvastam a fórumon, szóval valamikor rászánom magam, és jobban beleásom magam a témába :)

Darkstar

Quote from: LataniusTi hányszor láttátok egyébként?
8*! :D
小野寺梓のラブリーすきぴちゃん

katz


Necrid^

#68
3 szer!. a másodikban értettem meg rendesen a történet. Elsöre mint a matrix semmit nem értettem belóle.
Sry For my Bad Hungarian. I'm Not Magyar!

NLZ

Én még csak 1x láttam, meg a 25-26 epizódodot mégegyszer külön, de akkor visszatekerésekkel, mert közben az édesanyám magyarázta el a dolgokat. :)  Lehet egyszer megkérem, hogy nézze végig az egészet, s utána írjon róla egy kis elemzést. :)
[reserved]

Kuroi Tenshi

Egy részét még csak egyszer, van, amit viszont már 3x. De azért hadd tegyem hozzá, hogy mindez egy hónapon belül történt (sõt, talán csak két hét volt)...

Elõször szigorlatra felkészülés alatt (vagy helyett?  :haha: ) kezdtem el nézni. Annyira belejöttem, hogy másfél nap alatt végignéztem (csak azért annyi, mert a szüleim folyton szekáltak elsõ nap végén, hogy menjek már tanulni...) Szeretem az elvont dolgokat, nekem már akkor leesett a legtöbb dolog benne.
Másodjára elkezdtem lassabban végignézni, jobban figyelni a részletekre (pl már el is felejtettem, hogy Rei az elsõ részben megjelenik Shinjinek... meg megjegyezni a szövegeket  :) ), aztán el is jutottam vele a 9. részig. Csak hát jött a vizsga, amire akkor már tényleg tanulni kellett...
Vizsga után megint elkezdtem nézni. Na ja, nem tudtam megállni, hogy ne megint 2 nap alatt nézzem 1-24-ig  :rolleyes: Ez volt tegnapelõtt+tegnap. Ma csak azért nem folytatom, mert nem vagyok otthon ;) asszem már megvan a hétfõi program, kit érdekel az a közgazdasági elméletek története meg miafene más órák  :haha:
Még néhányszor biztosan végignézem. Meglepetések már nem nagyon fognak érni ;), de néhány utalás és célzás vagy gondolat másodjára már egészen más értelmezést adott egy-két dolognak...

nite

én is 3x. elsõre bõven nem értettem 100%ig, aztán elkezdtem pauzolgatni másodjára. igazából ha nagyon fanatik lennék egyszer képkockánként is végignézném a "sûrûbb" részeket :)
--
God's in his heaven, all's right with the world

Kuroi Tenshi

Quote from: niteigazából ha nagyon fanatik lennék egyszer képkockánként is végignézném a "sûrûbb" részeket :)
A gyorsan villanó képeket egyszer elkezdtem képkocka-léptetéssel nezegetni, de miután félpercig kellett nyomogatni a gombot, mire a következõ képre értem, hamarosan feladtam...  :rolleyes:

Hedgy

Szerintem az EoE vége szimbolikus. Legalábbis én egy fajta kitekert mitológiaként értelmeztem. Miután az összes ember mondhatni így vagy úgy "eltûnt a színrõl", csak Shinji és Asuka maradt, mint egyetlen emberpár, akik újraépíthetnék a világot. Itt még lehetne pozitív is a végkifejlet, de az újrakezdés ott hiusul meg, hogy Shinji megfojtja Asukát, ezáltal nincs kivel újrakezdeni, és ez a világ vége már negatív, mert lehetõség sincs továbblépni. Szerintem ez egy fajta visszatérés a kezdetekhez, egy második teremtéstörténet, csak ez reménytelenül záródik.

Kuroi Tenshi

Quote from: HedgySzerintem az EoE vége szimbolikus. Legalábbis én egy fajta kitekert mitológiaként értelmeztem. Miután az összes ember mondhatni így vagy úgy "eltûnt a színrõl", csak Shinji és Asuka maradt, mint egyetlen emberpár, akik újraépíthetnék a világot. Itt még lehetne pozitív is a végkifejlet, de az újrakezdés ott hiusul meg, hogy Shinji megfojtja Asukát
Csak majdnem! Asuka túléli, sõt, az utolsó mondat a filmben is az övé :p
(Mondjuk ezen már én is gondolkoztam, hogy ha tényleg megfojtotta volna, akkor ám igazán szörnyû lenne az egész. Mintha nem lenne már így is eléggé az...)

Viszont nem tudom, hogy gondolták az újrakezdést. Szóval az egész sorozat alatt instantkajákon éltek, nem tudom mint csinálnak majd ezek után  :haha: (Meg hát lcl-tengerek és óceánok vannak, víz meg nincs...)

vidak

hát... tegnap sikerült befejeznem a sorozatot + EoE-t... a végefelé fordultak elõ részek, ahol elég gyorsan pörögtek a képek, pl amikor a Asuka a gyerekkorára emlékszik vissza. No ott végig állt a hátamon a szõr. Durva...

nite

Quote from: Kuro_TenshiSzóval az egész sorozat alatt instantkajákon éltek, nem tudom mint csinálnak majd ezek után  :haha: (Meg hát lcl-tengerek és óceánok vannak, víz meg nincs...)
milyen igaz, ha ennyire konkrétan vesszük úgyis mind éhendöglenek 1 héten belül muahahahahahahaaaa :__devil:
--
God's in his heaven, all's right with the world

Hedgy

Quote from: Kuro_TenshiCsak majdnem! Asuka túléli, sõt, az utolsó mondat a filmben is az övé :p
Akkor ezt elbuktam... ^^" Viszont nem hiszem, hogy Asuka ezek után még egyáltalán hozzászólna Shinjihez, úgyhogy a helyzet nagyjából változatlan. ;)

Kuroi Tenshi

Quote from: HedgyAkkor ezt elbuktam... ^^" Viszont nem hiszem, hogy Asuka ezek után még egyáltalán hozzászólna Shinjihez, úgyhogy a helyzet nagyjából változatlan. ;)
Nem biztos...
Szóval vannak ott ketten. Nincs senki más. Asuka meg utál egyedül lenni ;) Meg azt akarja, hogy valaki szeresse és mellette maradjon (ld 25/26. rész)
Ezen kívûl Asuka inkább "ösztönlény"; õ akarta, hogy Shinji csókolja meg, nem?  :haha:  :rolleyes:

Kuroi Tenshi

Ja meg ti néztétek azt, amikor az EoE-ban Misato megtudta, hogy mi történt a Second Impact során? Mutatnak is ott egy képet a számgép képernyõjérõl (tekerjetek 6:54-hez), amin még épp elolvasható, mi van odaírva.
Jól behúztak a csõbe viszont!  :haha: Kicsit más van odaírva, valaki jót poénkodott  :rolleyes:

Keelhaul

Quote from: Kuro_TenshiNem biztos...
Szóval vannak ott ketten. Nincs senki más. Asuka meg utál egyedül lenni ;) Meg azt akarja, hogy valaki szeresse és mellette maradjon (ld 25/26. rész)
Ezen kívûl Asuka inkább "ösztönlény"; õ akarta, hogy Shinji csókolja meg, nem?  :haha:  :rolleyes:

Nemcsak. Asuka és Shinji viszonyát szerintem sokan leegyszerûsítitek. Shinji szereti Asukát és viszont, ez eddig OK.(elég nyilvánvaló, Shinji is meg akarja csókolni Asukát. Amikor lehetõséget kap rá, hirtelen zavarba jön, és nem tudja kimutatni az érzéseit-nem öleli meg, stb. Asuka ezen ki is borul, stbstbstb, meg lehet nézni az adott részt.15.talán? A viszonyuk elég hányatott, de a többi szereplõnek is feltûnik, hogy nem csak egyszerû lakótársak, Toji megjegyzést is tesz rá.Aztán ott van a 26. rész álma, Shinji és Asuka viszonyáról... kevés helyen nevettem annyit a sorozatban, mint ott :haha: )
EoE-ben van az egyik legerõsebb jelenet, amikor Misato Rei és Asuka utaznak Shinjivel egy kocsiban. Shinji ránéz Rei-re erre, Asuka odaáll elé, és közli, hogy ha nem lehet egészen az övé Shinji, akkor nem is kell neki(Amikor az uszodában vannak, Asuka akkor is megára próbálja terelni Shinji figyelmét, mert az Rei-t bámulja.(back roll entry :haha: )). Ezután megtörténik a visszautasítás fordítva is... Szerintem a 'tenger'parton egyrész Shinjiben megmaradt a gõz, másrészt Asuka tudomást szerzett Shinji kórházi jelenetérõl (ez már a vonatkocsiban kiderül), ez mindkettõt megmagyarázza.Eleinte elég nehezen értettem meg, hogy hogy lehetséges ez, de a rövid idõ alatt, amit Shinji az Instrumentality-ben tölt, tudata eggyé vált a többiekével,így Asuka láthatta ami történt.Ráadásul Shinji egyik fõ bûnének tartja,amit tett. Amúgy sem kifejezetten felemelõ egy helyzet. Mindemellett Shinji életében másodszor (Kaworu után) valahogy nagyon bensõséges kapcsolatba kerül egy emberi lénnyel (ez Asuka). Nemtudom ki érezte úghy rajtam kívül, hogy életükben elõször teljesen õszinték egymással? Én így éreztem. Hullámvasút-szerû a kapcsolatuk,és csak egymás számára nem nyilvánvalók az érzelmeik. igen jól kitalálták Annoék :)
Másik: ki állította hogy csak Shinji és Asuka tért vissza? Bárki képes visszanyerni fizikai formáját aki akarja. Misato biztos nem fogja, ezért látjuk az amulettjét a kereszten. Semmi konkrétat nem tudunk meg, mindenki úgy fejezi be, ahogy akarja.
És Shinji egyértelmûen kilép az Instrumentality-bõl, mert fojtogatását Asuka visszautasítja (elég sajátos módon).
Asuka ösztönlénységérõl:annyira ösztönlény, hogy Shinjinek (akibe szerelmes) folyamatosan Kajiról prédikál, meg szidja Shinjit, és csak nagyon nyakatekert módon tudja megcsókolni Shinjit...Belül persze az ösztönök vezetik, de ugyanakkor önmaga elõtt mintha nem vallaná be az érzéseit. Shinji mégis csak a vetélytársa, stb.
Remélem érthetõ voltam.
A legjobb jelenet pedig a D&R vonósnégyese.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Kuroi Tenshi

Quote from: KeelhaulAmikor az uszodában vannak, Asuka akkor is megára próbálja terelni Shinji figyelmét
Asuka mindig is feltûnési viszketegségben szenvedett :p legalábbis mióta anyja megõrül és egy babával foglalkozik helyete...
Quote from: KeelhaulMásik: ki állította hogy csak Shinji és Asuka tért vissza? Bárki képes visszanyerni fizikai formáját aki akarja.
A kérdés az, hogy ezt tudják-e? Vagy csak Shinji választhatott a valóság és a lelkek álomvilága között? Shinji se tudott egykönnyen visszatérni.
Quote from: KeelhaulÉs Shinji egyértelmûen kilép az Instrumentality-bõl, mert fojtogatását Asuka visszautasítja (elég sajátos módon).
Már elõtte a valóságot választotta. Asuka visszautasította a fojtogatást? Nem is értem miért tenne ilyet  :haha:
Quote from: KeelhaulA legjobb jelenet pedig a D&R vonósnégyese.
:confused: D&R vonósnégyes?

nite

Quote from: KeelhaulA legjobb jelenet pedig a D&R vonósnégyese.

hehe Pachelbell kánonját azóta is majdnem naponta meghallgatom. nagyon ott van szerintem is.
Az is jó amit Shinji játszik magában, asszem talán Bach. De a NGE soundtrackon fent vannak.
--
God's in his heaven, all's right with the world

Keelhaul

Quote from: nitehehe Pachelbell kánonját azóta is majdnem naponta meghallgatom. nagyon ott van szerintem is.
Az is jó amit Shinji játszik magában, asszem talán Bach. De a NGE soundtrackon fent vannak.
Azt nemtom, de Asuka is játszik, annak véletlenül tudom a címét.:)
Partita III für Violin (asszem egy inzerten mindig kiírják a szerzõt és a mûvet-nagyon korrekt!
Ha valaki leírná mit játszik Shinji, akkor megköszönném. Abban a részben van, amikor Asuka megcsókolja :) 15 asszem, de lehet h 16.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Keelhaul

Asuka feltûnési mániája ha megfigyeled, különösen vonatkozik Shinjire. Jobb lenne, ha megnéznéd még egyszer azt a részt :)
Asuka fojtogatásáról: ez egy bizonyíték.
D&R Death and Rebirth.
Mivanmég, majd elfelejtettem. Ja igen, Instrumentality. Vannak Shinjinél jóval erõsebb jellemû emberek IRL. Feltehetõen léteznek ilyenek az EVA világában is.:P

Juteszembe, lusta vagyok most utánanézni, valahol olvastam hogy mi történt szegény állatokkal. Hát aki ezt a kérdést föltette, az nem gondolta végig, mert hogy az Instrumentalityben (HUMAN Instrumentality) szerintem õzek nem vesznek részt.
Azért majd valaki fejtse már ki. Mindenki azon stresszel, hogy mit fog enni Shinji.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

Kuroi Tenshi

Quote from: KeelhaulAsuka feltûnési mániája ha megfigyeled, különösen vonatkozik Shinjire.
Asuka fojtogatásáról: ez egy bizonyíték.
Mivanmég, majd elfelejtettem. Ja igen, Instrumentality. Vannak Shinjinél jóval erõsebb jellemû emberek IRL. Feltehetõen léteznek ilyenek az EVA világában is.:P
Juteszembe, lusta vagyok most utánanézni, valahol olvastam hogy mi történt szegény állatokkal.
Azért majd valaki fejtse már ki. Mindenki azon stresszel, hogy mit fog enni Shinji.
És Kajira. És Misato-ra. És ... ;) Na jó, Shinjire a leginkább, vagy legalábbis az õ szemszögébõl látjuk a nagyrészét.
Bizonyíték? Mire? Arra, hogy a valóságba tért vissza, és nem álmodik? Én mondjuk csak ezért nem kezdeném el fojtogatni, akit szeretek ;)
Hogy jön a jellem a választás lehetõségéhez? Shinji választhatott; más nem biztos. Mások talán nem is tudják, hogy visszatérhetnek, ha akarnak.
Állatok? Azt biztos nem itt olvastad :p
Nem, nem azon stresszelünk, hogy mit fog enni, hanem azon, hogy most, hogy az életet/valóságot választotta, mi fog történni, hogy fognak túlélni egy ilyen majdnem teljesen megsemmisült világban.

Na, most már az 1. postom és a 100. postom is az NGE topicban van  :jee:  :kiraly:

nite

én úgy láttam a végén nem hogy állatok de fû se maradt :D
mondom hogy mind meghalnak  :__devil:
amugy erre gondoltam:
Bach: Chello Suite no.1
ezt akkor játssza amig a többiek nem érnek oda, de a d&r-ben.
--
God's in his heaven, all's right with the world

Keelhaul

Hát nemtudom, szerintem csak egy nagyon elhanyagolható hányadát látjuk anyabolygónknak. Amúgy meg azt sose mondtam hogy Shinji vagy Asuka egyszerû ember lenne. (fojtogatás téma) -> bár úgyis ez a legvitatottabb jelenet talán az egész sorozatban.
Kedvenc film: A Hetedik Pecsét, Stalker, Nagyítás, Dr.Caligari, Brazil, Az Élet Értelme
Zene: Skinny Puppy, Laibach, Rammstein, Stan Getz, Al di Meola, SoaD, ilyesmik, jó sok minden :)
Játék: már nem játszom, de BG és Monkey Island fanatikus voltam korábban. A Heroes sorozat első 4 tagjával még most is játszom + King's Bounty :)
És szeretem a belga sört.

NLZ

Rei viszont nem teljesen ember, s ezt elõször meg se értettem, csak másodszorra. Szal Rei -nek végülis az agyában pótolták a nagy kérdéseket, mint pl "miért vagyok a földön?" vagy "mi az életem értelme?", ezáltal olyan lett, mint a gép, nem hajtották õt elõre ezek a kérdések, s ezért volt ilyen magába zárkózó és szótlan. De azt még mindig nem értem, hogy Shinji apja mér turkált a végén a hasában. :)))
[reserved]

Kuroi Tenshi

Quote from: NLZRei viszont nem teljesen ember, s ezt elõször meg se értettem, csak másodszorra.
Hmm nekem mondjuk már az elsõ részben egy kicsit fura volt (csak úgy megjelent Shinjinek az utca közepén majd eltûnt, közben pedig elvileg végig az intenzíven feküdt), az 5./6. részben pedig már erõteljesen kételkedtem emberi mivoltában. Szerintem kissé feltünõ volt :p
Quote from: NLZSzal Rei -nek végülis az agyában pótolták a nagy kérdéseket, mint pl "miért vagyok a földön?" vagy "mi az életem értelme?", ezáltal olyan lett, mint a gép, nem hajtották õt elõre ezek a kérdések, s ezért volt ilyen magába zárkózó és szótlan.
Azokat a nagy kérdéseket csak részben pótolták: tudja, hogy kell valamire, de azt szerintem õ se tudta teljesen, hogy mire. Viszont gondolj csak bele az õ helyzetébe: tudja, hogy csak egy üres test, egy klón, és még a lelke is eredetileg valaki másé, bár nem tudja, hogy kié. Végig ezek a gondolatok járnak az agyában: "Virágok. Annyi egyforma..." meg az a másik jelenet: "Ki vagyok? Mi vagyok" és mögötte a sok Rei; "Te csak egy üres test vagy, és még a lelked is hamis"... Evvel a tudattal nem csodálkozom, hogy kissé magába zárkózott és depressziós volt.
Quote from: NLZDe azt még mindig nem értem, hogy Shinji apja mér turkált a végén a hasában. :)))
Rei egy angyal-ember hibrid, Yui lelkébõl és Lilithbõl készült (meg valszeg méég egyebekbõl). Gendo kezében meg ott volt Adam ;)