Gitár és aki mögötte van

Started by Danhibiki, 2005-12-03, 22:03:50

Previous topic - Next topic

Raggie

Upsz! Tényleg el volt csúszva, de csak a G húr! :rolleyes: (utólag szúrtam be az ábrába egy sor bundot, hogy a G dúr-skála legyen és ezek szerint a G húrnál nem raktam be azt a pluszt... :lame: )
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Baggio

aki ritmus vagy akkordgitáros, annak ajánlom figyelmébe misato aki kimi ga sora datta című számának akusztikus verzióját ( a youtube-on is fennt van). kedves zenésztársam most szedte le a számot egy tab kottába, és hát nem viccel :D a srác elég profe, de ezzel igencsak megszenvedett. 42 akkord van benne, köztük elég embertelenek is. Nagyon jól lehet vele fejlődni szerintem. És játszani is nagyon jó. Mivel még nem tölötte fel sehova, akit érdekel annak szivesen elküldöm. én kb napi 25ször játszom el, és még így sem megy hiba nélkül  :D (na nem mintha akkora ász lennék, de azért... :D)

Kuroi Tenshi

42 akkord? Gyakorlásnak kiváló, de szvsz számnak overkill.
Ilyen sok akkordot jazz-számokban se szoktam látni.
youtube link? (lusta vagyok keresgélni, de azért kicsit
kiváncsi vagyok, hogy ezt hogy hozták ki...)

Raggie

"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Baggio

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-04-16, 03:14:30
42 akkord? Gyakorlásnak kiváló, de szvsz számnak overkill.
Ilyen sok akkordot jazz-számokban se szoktam látni.
szerintem a legnagyobb szám, mostanában (kb 1 hónapja folyamatosan :) ) ezt hallgatom napi 80szer meg eljátszom még napi 20szor. a 42 akkord meg:  ez a Kageyama megőrült :D. Mondjuk egy csomó akkord van amik csak "önmaguk" alterálásai vagy hogy is mondjam, de akkor is külön akkordként foghatók fel
amúgy ez a csávó nagyon érzi. iszonyat pontos!

Ramiz

Hogy érdemes szólózni tanulni? Nem őrült metált, hanem blues/rock témában inkább.
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Kuroi Tenshi

Sok év gyakorlás és zeneelmélet elsajátítása után :3

Tudom, ezt sokan nem szeretik hallani, mert inkább a
"zomg imma playin teh solo!!!1!!11" mennyivel lazább...

Látszólag egyszerű (gyakorlatilag már kevésbé), viszont
nagyon fontos és hasznos: felismerni a dal hangnemét.
Ha ez már megvan, akkor lehet a megfelelő skálákat és
akkordokat használni, amik a skálához tartoznak.
Ha ez megvan, innentől már szabad a pálya, lehet a
hangokat variálni, de van néhány hasznos tanács még:
hangsúlyos helyekre (1. és 3. ütem) ajánlott a skála
főhangjait tenni (tonika, szubdomináns és domináns);
valamint tudd, hogy honnan hová akarsz menni, és ne
akarj egyszerre túl sokat ugrálni, mert az annyira nem
szól szépen. Stb.
Rajta. :)
(Sokminden úgy ér többet és úgy marad meg jobban,
ha magad fedezed fel és jössz rá)

Ramiz

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-04-18, 03:40:11
Sok év gyakorlás és zeneelmélet elsajátítása után :3

Tudom, ezt sokan nem szeretik hallani, mert inkább a
"zomg imma playin teh solo!!!1!!11" mennyivel lazább...
Zeneelmélet megvan. A gyakorlás részére kérdeztem rá: mit, hogyan. NEM az általad idézett laza hozzáállással állunk mi sem hozzá. Ha lenne is "how to learn to play solos in two hours" gyorstalpaló, nem érdekelne, mert az valószínűleg olyan is...

(A jazz-zongorára is rászántam eddig majd' három évet, lehet, nem annyira aktívan, mint egy hivatásosnak tanuló, de legalább tisztában vagyok vele, hogy még sehol sem vagyok. :) )

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-04-18, 03:40:11hangsúlyos helyekre (1. és 3. ütem) ajánlott a skála főhangjait tenni (tonika, szubdomináns és domináns); valamint tudd, hogy honnan hová akarsz menni, és ne akarj egyszerre túl sokat ugrálni, mert az annyira nem szól szépen. Stb.
Ok. Köszi a tippeket, ilyesmikre gondoltam. :)
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Raggie

Nna őt le fogom ütni ha összefutunk... >>> http://www.youtube.com/watch?v=s5-fQW3DvGU&mode=related&search=
:grrr: :(
(hol vagyok én még ettől...)

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Quote from: Ramiz on 2007-04-18, 12:04:46
(A jazz-zongorára is rászántam eddig majd' három évet, lehet, nem annyira aktívan, mint egy hivatásosnak tanuló, de legalább tisztában vagyok vele, hogy még sehol sem vagyok. :) )
Akkor oké  :jee: és hajrá. Jazz-zongorával már nagy előnnyel indulsz.
majd szedek össze dolgokat, csak előbb magamat kéne...

Ramiz

Egyelőre a youtube-os párperces tanító videókat nézegetem/töltögetem, az alapokat meg úgysem lehet eleget gyakorolni. Hajlítások, pengető fogás és tartás, vagy éppen fingerpicking stb, sok minden van, aminek a véremmé kell válnia. Ezek a videók azért sokat segítenek, hiába, a legtöbb ember elég vizuális típus. (Nem mintha a különféle kották olvasásával sok gondom lenne.)

edit: az USA-ban mennyivel olcsóbb vajon mondjuk egy jó minőségű fémhúros akusztikus blues gitár, mint itthon? Most kezdtem el nézegetni a neten az árakat, de mondjuk rendelni nem lesz lehetőségünk kint sem nagyon, jobb lenne bolti árral számolni. Meg annyira azért a hazai árakat sem ismerem, de 30 ezer környékén már láttam szép gitárokat. De az is lehet, hogy olyan erősíthető akusztikus gitárt veszek majd (piezoelektromos?), ha annak is szép a hangja, megbízható az elektronikája és nem sokkal drágább.

edit 2.: Fender katalógus. Az első oldalon a $350-es alapcsomag lesz szerintem ebből a katalógusból az egyetlen lehetőségem... vagy a Squier csomag $166-ért. Fender elektroakusztikusok $850-nél kezdődnek... sok nekem. Lehet viszont, hogy akusztikusból nem is Fendert érdemes venni, hanem kevésbé híres, de akusztikusban teljesen megfelelő márkát, mert az olcsóbb lenne. Hmm....

edit 3.: bassza meg a Fender... :D ezek jóval barátibb árúak:
http://www.music123.com/Washburn-Rover-steel-String-Travel-Acoustic-Guitar-Natural-i102179.music --- ez tetszik, amúgy is Washburn elektromos gitárom van :D
http://www.music123.com/Epiphone-AJ100CE---Acoustic-Electric-Guitar-i130529.music --- elektroakusztikus!!!
http://www.music123.com/Ibanez-V70CETBS-----Acoustic-Electric-Guitar-i280287.music --- ez is baromira tetszik, színe és alakja is, ráadásul Ibanez nem is rossz név... (ugye?)

Kuroi Tenshi

Az már nem az én szakterületem ;)
A 30k-hoz hozzátartozik az "olcsó húsnak híg a leve" is.
A piezok hangja, bár nem a gitár hangját adják vissza, de nekem tetszik.
Már egész sajnálom, hogy a házi hatosomhoz nem piezos húrlábat
rendeltem. Mélyekben gyenge, inkább csak a mélyközepektől szedi fel
a frekvenciákat rendesen, viszont a legtöbb mágnesesnél tovább bírja
a magasakat. A hangkaraktere egy kicsit öblös, de jól körülhatárolt
lent, míg a magasai szép csilingelősek. Persze, ki mennyire tudja kezelni,
lehet az a magas túl erős és kraccos.

Blueshoz viszont... ha mély, lágy bluesos hangokat akarsz, akkor a
mágneses hangszedők jobbak. Vághatsz a piezoból magast, de a hang-
karaktere akkor is megmarad, és nem lesz olyan lágy, kicsit amorf az
alja.

Ed: elírtad a linket; másrészt én csomagokat _nem_ ajánlok.

Ramiz

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-04-19, 00:23:06
Ed: elírtad a linket; másrészt én csomagokat _nem_ ajánlok.
Általában én sem szeretem, de ha a gitár korrekt (ez persze csak ott dől el), akkor nem zavar, hogy olcsóbban kapom a tokot, húrokat, hangolót stb is. :)
Az új linkekhez mit szóltok?
Legalsó pl nagyon tetszik. :D Igaz kicsit drágább.

Kuroi Tenshi

A linkben a http://"http nem néz ki túl jól még mindig.

Nem az a lényeg, hogy egy fényképen hogy néz ki, remélem te is tudod ;)
Az, hogy jó-e vagy sem - puding próbája az evés.
Az erősítős csomagokat mint a leprát kerüld. Inkább vedd meg külön a
gitárt, a többi cucc általában csak olcsó gagyi, amit rövid időn belül úgyis
kidobnál és jobbra cserélnél.

Nagyobb választék elektroakusztikus gitárokból Medgyesiéknél van, és
talán az Oroszlánbarlangban is van pár. Ha van időd, nézz körül náluk.

Ramiz

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-04-19, 00:49:07
A linkben a http://"http nem néz ki túl jól még mindig.
De nekem tetszik. :D Na jó, kijavítom.

Quote from: Kuroi Tenshi on 2007-04-19, 00:49:07Nagyobb választék elektroakusztikus gitárokból Medgyesiéknél van, és talán az Oroszlánbarlangban is van pár. Ha van időd, nézz körül náluk.
Oké. Ma úgyis van egy kis időm a Titanic előtt. :)

edit: apropó, nincs valakinek véletlenül olyan videója, amin csinos meztelen lányok gitárzenét játszanak? Lehetlőeg blues & rock témakörben kéne. :D

Pirula

Ma is érdemes volt felkelni, zeneelmélet után kutakodva belefutottam ebbe.
Végre egy jól megírt, érdekes szöveg az okulásomhoz megfelelő, türelmes, apaahülyefiának tempóval és részletességgel haladó anyag. Össze se tudom számolni hogy hány homlokcsapkodós ahá-élményhez juttatott a délután folyamán.
Ramiz, Tenshi, szerintem ez nektek már nem kell, de hiányos zeneelméleti alapokkal rendelkező kezdőknek szerintem maga a tökély. A kvintkörön egyszerűen nem tudom magamat túltenni, valami hihetetlenül praktikus egy cucc! :eek: Benne van egy gitáros könyvemben is, de tökre nem tudtam, hogy mire jó.

Egyébként találtam egy egész bő kínálattal rendelkező, viszonylag olcsó hangszerboltot. Itthon nehezen beszerezhető cuccaik is vannak, egész korrekt áron. Gondolok itt az Epiphone LP100-as szériára.

Ez a kvintkör... bazz...

Baggio

ha elektroakusztikus gitárt keresel, ajánlom a Fürch-öt. A másik gitárosnak a zenekarból olyan van és gyönyörűen szól. Elég széles a választék, lehet találni jó áron is. Pesten van egy boltjuk valahol, de most igy nem nagyon tudom felidézni hogy hol. a google biztos megmondja, de ha nem, akkor megkérdezem a haveromat :)

Ramiz

Quote from: Pirula on 2007-04-19, 19:29:18
Ma is érdemes volt felkelni, zeneelmélet után kutakodva belefutottam ebbe.
Végre egy jól megírt, érdekes szöveg az okulásomhoz megfelelő, türelmes, apaahülyefiának tempóval és részletességgel haladó anyag. Össze se tudom számolni hogy hány homlokcsapkodós ahá-élményhez juttatott a délután folyamán.
Ramiz, Tenshi, szerintem ez nektek már nem kell, de hiányos zeneelméleti alapokkal rendelkező kezdőknek szerintem maga a tökély. A kvintkörön egyszerűen nem tudom magamat túltenni, valami hihetetlenül praktikus egy cucc! :eek: Benne van egy gitáros könyvemben is, de tökre nem tudtam, hogy mire jó.
A kvintkör a zenésznek olyan, mint a kémikusoknak a periódusos rendszer. :D Mondjuk mire nekem megmutatták, már annyit tolták a fejembe a hangnemeket, hogy a kvintkörre csak néztem, hogy minek ennyire leegyszerűsíteni... :D De aki nem zeneiskolai hosszú évek szolfézsa-zeneelmélete után fog hangszert a kezébe, annak nagyon hasznos. Egyébként is kösz a linket, mert van pár ismerősöm(/zenésztársam/unokatesóm :__devil: ), akikbe úgyis akartam egy kis zeneelméletet oltani, viszont igazán jó (=egyszerű és érthető) könyvem meg nem volt hozzá. :merci:

edit: hmm, azért egyáltalán nem csak egyértelmű dolgok vannak ezen az oldalon... :) Kedvem lenne az egészet úgy ahogy van lementeni (alap parám, hogy az interneten a legjobb oldalak "másnapra" megszűnnek, tehát mindent le kell menteni, amit csak lehet :) ).

edit 2.: vigyázni, az amerikai/nemzetközi jelölést használják: a magyar H máshol (itt is) B! a magyar B pedig itt Bb.
edit 3.: de most látom, hogy erre ők is figyelmeztetnek. :)

edit 4.: ilyen kísérőzenét játszó progi nekem is kéne, lehetőleg olyan, ami visszafogott módon játszik be hangnemeket és egyszerű kíséretet is (lehetőleg eltárolt pattern-ek alapján, hadd ne nekem kelljen beprogramozni egy alap 4/4 dobkíséretet vagy egy blues-os shuffle-t...). Ja és mp3-ba ki tudja írni. :D A Guitar Pro képes erre?, mert akkor előtúrom. :)

Fubenalvo

Áááá basszus. 2 órás szóló próbálkozás után most csak jobb kézzel tudok gépelni... áááá  :eek: :lul:
Asszem van még mit eddzenem... nem tudtok konditermet ujjaknak meg csuklónak? :D

Pirula

Quote from: Ramiz on 2007-04-20, 00:42:02
ilyen kísérőzenét játszó progi nekem is kéne, lehetőleg olyan, ami visszafogott módon játszik be hangnemeket és egyszerű kíséretet is (lehetőleg eltárolt pattern-ek alapján, hadd ne nekem kelljen beprogramozni egy alap 4/4 dobkíséretet vagy egy blues-os shuffle-t...). Ja és mp3-ba ki tudja írni. :D A Guitar Pro képes erre?, mert akkor előtúrom. :)
Félig-meddig, ugyanis nincsenek eltárolt patternjei. De az író által emlegetett Band in a Boxnak állítólag vannak ugye. ;)
Quote from: Fubenalvo on 2007-04-20, 10:49:54
Áááá basszus. 2 órás szóló próbálkozás után most csak jobb kézzel tudok gépelni... áááá  :eek: :lul:
Asszem van még mit eddzenem... nem tudtok konditermet ujjaknak meg csuklónak? :D
Termet nem, de vannak gumikarikák amiket szorongatni kell és azok egész korrekten erősítik a tenyeret, az ujjakat, meg az alkarnak azon izmait amik az ujjak mozgatásához kellenek. Egy súlylökő ismerősömnél láttam, gondolom nem lehet haszontalan.  :smile:

Raggie

Quote from: Pirula on 2007-04-20, 11:43:36
Egy súlylökő ismerősömnél láttam, gondolom nem lehet haszontalan.  :smile:
Ja, csak irtó hülyén néz ki :hehe: :D .

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Quote from: Ramiz on 2007-04-20, 00:42:02
ilyen kísérőzenét játszó progi nekem is kéne, lehetőleg olyan, ami visszafogott módon játszik be hangnemeket és egyszerű kíséretet is (lehetőleg eltárolt pattern-ek alapján, hadd ne nekem kelljen beprogramozni egy alap 4/4 dobkíséretet vagy egy blues-os shuffle-t...). Ja és mp3-ba ki tudja írni. :D A Guitar Pro képes erre?, mert akkor előtúrom. :)
Félig-meddig, ugyanis nincsenek eltárolt patternjei. De az író által emlegetett Band in a Boxnak állítólag vannak ugye. ;)
Ja hogy ez egy program!... Azt hittem, egy bedobozolt törpezenekarról van szó.

Pirula

Quote from: Raggie on 2007-04-20, 11:52:18
Egy súlylökő ismerősömnél láttam, gondolom nem lehet haszontalan.  :smile:
Ja, csak irtó hülyén néz ki :hehe: :D .
Nem muszáj nyilvánosan csinálni, lehet éjjel, titokban, a takaró alatt.   :angyali:
Quote from: Ramiz on 2007-04-20, 13:45:05Ja hogy ez egy program!... Azt hittem, egy bedobozolt törpezenekarról van szó.
Nem, nem. Nem is érnék fel a beütőcint.

Raggie

Quote from: Pirula on 2007-04-20, 14:15:28
Nem, nem. Nem is érnék fel a beütőcint.
Azért üti a fejével a menőbbje. ;) :D :lazza:

Well, do ya, punk?"

Ramiz

Andy McKee - na ennek is a k.rva anyját...

http://www.youtube.com/watch?v=Ddn4MGaS3N4&mode=related&search=

Ezt pedig már csak a brutális amorf hangszerszörnyeteg miatt is érdemes megnézni, amit ez a fickó szelidít...
http://www.youtube.com/watch?v=ySCDWs_fJWo&mode=related&search=

Kuroi Tenshi

Quote from: Ramiz on 2007-05-05, 19:28:28
Ezt pedig már csak a brutális amorf hangszerszörnyeteg miatt is érdemes megnézni, amit ez a fickó szelidít...
A középkorban voltak ám ennél brutálisabb hangszerek is ;)

Little sunflower feldolgozás - piccolo basszusra

Sőt, mégegypár tőle:
http://www.youtube.com/watch?v=TF4sJHBIYEo&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=BWqae9kUD_M&mode=related&search=

Ezeket elnézve... nem vagyok méltó hangszereimre és inkább gyakorolni kéne
visszamennem, mint itt tespedni :3x3:

Ramiz

Érdekes vita (blues szóló gitározás témában)

Ramiz

Fubenalvo

Valaki tudna egy használható, nem túl gagyi dob progit ajánlani?

Pirula

Quote from: Fubenalvo on 2007-05-28, 10:22:59
Valaki tudna egy használható, nem túl gagyi dob progit ajánlani?
Pc Drummer Pro lesz a megoldás. Másfél mega, elküldjem mailben?