Serial Experiments Lain (spoilerek)

Started by Pirula, 2006-02-19, 23:34:25

Previous topic - Next topic

Manitu

Quote from: GrovenDe ettõl függetlenül tud vk az OST-hoz linket?:)
Boxtorrentsen fent van mp3-ban meg loselessben is.


sirtomi

Quote from: GrovenFõleg ott éreztem lassúnak az idõ mûlását mikor a szereplõk meg se mukkantak, csak nézték egymást, vagy mikor az utcán a kábeleket mutatták és azok zúgását lehetett hallani /a wired él/.
Nekem az ilyen kábeles részek nagyon tetszettek :) Nem tudom miért de sokáig eltudnám nézegetni és hallgatni a zúgását :)

Member

Most így a hetedik rész után már mentesült a nézhetetlen jelzõtõl (direkt figyeltem a vezetékek zúgását, én nem élveztem el rá :p), de még mindig nem nevezném hû de korszakalkotónak... Ennyi kockát, mint ami abban az animében összejön! :eek:

Kraivan

Én az OST-ot valamelyik japán DC-hubról szereztem meg.

De most látom h valaki letörölte azt a file-t amin a hubcímeket tároltam. :'(

sirtomi

Quote from: MemberMost így a hetedik rész után már mentesült a nézhetetlen jelzõtõl (direkt figyeltem a vezetékek zúgását, én nem élveztem el rá :p), de még mindig nem nevezném hû de korszakalkotónak... Ennyi kockát, mint ami abban az animében összejön! :eek:
Ízlések és pofonk! Nekem meg nagyon tetszik ez a sorozat és biztos van a mi meg nekem nem tetszen pedig neked meg igen. Ez így van jól :)

Member

Quote from: sirtomiÍzlések és pofonk! Nekem meg nagyon tetszik ez a sorozat és biztos van a mi meg nekem nem tetszen pedig neked meg igen.
Galaxy Angel! :whoah: :hopp: De az csak ezért tetszik, mert már akkora gyalázat. :D
QuoteEz így van jól :)
Csak ismételni tudom a fenti mondatot. :o

Groven

Quote from: Member(direkt figyeltem a vezetékek zúgását, én nem élveztem el rá :p)

Ez egy kicsit erõs volt... a megoldás tetszett nekem is, ahogy ezzel is kifejeztek dolgokat. Lehet, h nem kéne erõltetned a végignézést. :p

Member

Quote from: GrovenEz egy kicsit erõs volt... a megoldás tetszett nekem is, ahogy ezzel is kifejeztek dolgokat. Lehet, h nem kéne erõltetned a végignézést. :p
Végignézem, még ha utána kényszerzubbonyban szállítanak is el!!!

Próféta

Member&Araki élménybeszámolójából folyt.
Quote from: MemberEDIT: Hoppá, ez kimaradt: Állítólag filozófiai mû. Hát, én nem neveznék filónak egy olyan vmit, ami csak egy nem létezõ világgal foglalkozik, míg a való élet problémái közül egyet sem old meg.
Kicsit OFF leszek, sorry. rodericknél a pont.
Ugyanis a problémákra, kérdésekre általában tudományos-mûszaki-szociológiai megoldás  szokott születni, nem filozófiai. A filozófia (elsõsorban) az az állat, amelyik megtalálja a problémákat, felteszi a kérdéseket. Mit tudunk arról, hogy. Mi lesz, ha. Mit érez és mit gondol az, aki.
És nagyon jól vetted észre, a Lainben semmilyen megoldást nem látunk, legfeljebb egy megoldási kísérlet bukását. Nem olyan nagyképûek a készítõk, hogy azt higgyék, egy animével fognak a világ égetõ gondjain enyhíteni.
Azzal meg ugye nincs bajotok, hogy nem a mi világunkkal foglalkozik? Elfen Lied és HagaRen fanoktol ez érdekesen hangzik. Szokás, hogy kicsavarják a sarkánál fogva hõn szeretett világunkat, átdarabolják, újrafestik, hogy valamely aspektusával szokatlan megvilágításban foglalkozhassanak. Bõvebben lásd "science fiction" címszónál.
Quote from: MemberA története elvont és érthetetlen
Mások nevében ne beszélj. Ezt úgy szokás mondani, hogy a története elvont és nem értettem. :ejnye: :_piszka: no offence :)
Quote from: Arakiitt mindenki gépb***
Már régen láttam, de a fõhõsnõn kivûl csak az apjára emlékszem, mint aki veszélyes mértékben sokat foglalkozik a géppel. Szerintem õ se ült elõtte többet, mint Ti, és biztos nem többet, mint én, úgyhogy csönd :)

Dühös kirohanásom ellenére véletlenül se érezd úgy, hogy kötelezõen szeretned kell a Laint. Sok embernek tetszik, de semmi baj nincs, ha nektek nem; nem mindenki ugyanazt várja egy sorozattól. Speciel nekem sem jött be túlságosan, szóval akkor békében vagyunk. Habár azt hiszem, nekem egészen más miatt nem tetszett, mint nektek...

Member

#39
Quote from: ProfetaAzzal meg ugye nincs bajotok, hogy nem a mi világunkkal foglalkozik? Elfen Lied és HagaRen fanoktol ez érdekesen hangzik. Szokás, hogy kicsavarják a sarkánál fogva hõn szeretett világunkat, átdarabolják, újrafestik, hogy valamely aspektusával szokatlan megvilágításban foglalkozhassanak. Bõvebben lásd "science fiction" címszónál.
Míg a Hagaren és az EL világa valóban, tartalmaz természetfelettit, a karakterei még így is megfeleltethetõek a mai világnak. Úgy foglamaznék, hogy "emberek". Míg a Lainben ez az "ember" már egy mátrixban él, tulajdonképpen eszik/iszik/alszik/ürít és ennyi az élete. Állattá silányult, az egyén nem különbözik a tömegtõl.
QuoteMások nevében ne beszélj. Ezt úgy szokás mondani, hogy a története elvont és nem értettem. :ejnye: :_piszka: no offence :)
Ha fejbõl visszanyomod nekem azt amit az elnökökrõl meg a tudósokról barmoltak össze, akkor gratulálok. Én az ilyenekre mondtam, hogy nem értem. A gépek felépítésével még nem volt bajom.
QuoteMár régen láttam, de a fõhõsnõn kivûl csak az apjára emlékszem, mint aki veszélyes mértékben sokat foglalkozik a géppel. Szerintem õ se ült elõtte többet, mint Ti, és biztos nem többet, mint én, úgyhogy csönd :)
Ezek szerint tényleg nem emlékszel. Ott van az összes Knights tag, pl., meg azok, akik be akarnak lépni közéjük, szinte minden 2. gyerek.

QuoteDühös kirohanásom ellenére véletlenül se érezd úgy, hogy kötelezõen szeretned kell a Laint. Sok embernek tetszik, de semmi baj nincs, ha nektek nem; nem mindenki ugyanazt várja egy sorozattól. Speciel nekem sem jött be túlságosan, szóval akkor békében vagyunk. Habár azt hiszem, nekem egészen más miatt nem tetszett, mint nektek...
Azt vártam, hogy megbukik a Wired és ismét visszatér az ember a "normális" hobbi foglalkozásokig. Sõt, már tökre örültem, hogy Lain megküzd az "istennel", mert számítottam rá, nem vártam egy csepp vért sem, de hogy 2 perc alatt kihaljon...

Member

Quote from: RageIgen, a Lain nem epp egy olyan anime, amit egybol meg lehet erteni, gondos odafigyelesre es bizony hatterinformaciokra van szukseg, aminek nem art utanajarni. Ha ezek megvoltak, nem hiszem, hogy csalodas erne az (ilyen stilusu muvekre lehetoleg fogekony) embert.
Most nehogymár utánanézzek annak a nemtomhány elnöknek, tudósnak, annak a hülye ûrhajónak meg ilyeneknek! Ha nem tudják folyamatosan, élvezetesen, és jól elosztva, nem ömlesztve közölni, hogy mirõl szól, az az õ bajuk. Egy epizódban lement a keretsztori!

Próféta

Flém rulez!
QuoteMíg a Lainben ez az "ember" már egy mátrixban él, tulajdonképpen eszik/iszik/alszik/ürít és ennyi az élete. Állattá silányult, az egyén nem különbözik a tömegtõl.
Nekem nem éppen ez jött le belõle. De ez jó jel, ha többféleképp lehet konzisztensen értelmezni, az nálam csak dícséri a darabot :) Szerintem nem Mátrix-szerû, inkább fordított Mátrixnak tûnt a világ, vagyis az IRL nagyjából rendben lenne, és Wired hangolódik össze vele, tör be hozzá majdnem "kívülrõl".
Elnézést, ha rosszul emlékeznék, értenék, vagy valami.
QuoteHa fejbõl visszanyomod nekem azt amit az elnökökrõl meg a tudósokról barmoltak össze, akkor gratulálok. Én az ilyenekre mondtam, hogy nem értem. A gépek felépítésével még nem volt bajom.
Nem nyomom vissza fejbõl. Szorri, mondjuk két éve láttam kb. (lehet, hogy csak 1? tudja fene), és csak egyszer. Úgyhogy kegyelem :bruhuhu: . És én se a magam nevében beszéltem :) de azért a big picture-t érzésem szerint anno értettem.
QuoteEzek szerint tényleg nem emlékszel. Ott van az összes Knights tag, pl., meg azok, akik be akarnak lépni közéjük, szinte minden 2. gyerek.
Knights vili, de attól még nem lesz torz a világ, hogy a hekkerek kockák. A mi világunkban is. És nem Knightsok jönnek szembe az utcán, nekik szépen elõ kellett kerülniük...
Kisgyerekbõl most nem vágom, ki a kocka (Lain-en kívül). Az osztálytársakra emlékszem, e-maileztek meg minden, ugye ettõl még nem kockák? Meg halványan rémlik valami mulató, de a kocsmatöltelék züllött 12-13 éveseket ne nevezd már kockának. Ilyenkor sokan tech mániások, és érdekli õket, hogy kijön egy új proci, meg ilyesmi, de azért diszkóba jártak, egyikük ráhajtott a csajra, és úgy egészében tök normálisnak tûntek. Jah és a szerelési útmutatót az iskolai tankönyvbõl vették, nem? A Knightsot meg csodálták, kb. ahogy egy focicsapatot szokás. Rajtuk sem láttam, hogy bedrótozva élnének.
Az én emlékezetemben az az apa volt, akinek a szemüvegén villan a monitorfény, és elégedetten veti bele magát a net rejtelmeibe, hús-vér emberek ehlyett virtuális árnyképekkel foglalkozva, mint én, éppen most :)
De jöjjön már valaki, aki Lain rajongó, és emlékszik is rá, ne én védjem azt a sorozatot, amit nem is szeretek :__devil:

És persze Fazéknak igaza volt. Valószínûleg nem Te vagy a Lain célközönsége, ezt most saját károdon megtapasztaltad. Rááldoztál egy csomó idõt, fáradságot, hogy bosszúságot okozhass magadnak :) Cserébe nem nyertél mást, mint hogy megismerkedhettél egyik kedvenc intrómmal. :whoah:
Nem kezdek el romantikus nagydrámákat olvasni, hogy utána jól leszidjam õket. Vagy ha mégis, akkor abbahagyom néhány fejezet után, amikor rádöbbenek, hogy ez nem nekem akar tetszeni. De absztrakt festészet kiállításra sem megyek többet. Ami nem megy, azt nem kell erõltetni. Hidd el, így van ez jól. :tezsvir:
Bosszúból most a héten befejezem az EL-t. Még 2 rész, too much invested to quit :)

Member

Mivelhogy kaptam a képembe, hogy mit beszélek úgy róla, hogy nem láttam, megnéztem. Valóban, a célközönség nem én voltam. A lélekközpontú drámát szeretem és a paródikus hülyeségeket.

Kíváncsi leszek bosszúdra... :beeee: Akkor a héten! ;)

L.Mole

#43
Quote from: MemberMost nehogymár utánanézzek annak a nemtomhány elnöknek, tudósnak, annak a hülye ûrhajónak meg ilyeneknek! Ha nem tudják folyamatosan, élvezetesen, és jól elosztva, nem ömlesztve közölni, hogy mirõl szól, az az õ bajuk. Egy epizódban lement a keretsztori!

Nem biztos, hogy Rage pontosan erre gondolt, hiszen ezekrõl az emberekrõl, és eseményekrõl maga az epizód is elmond mindent. A háttér-információt inkább olyan mûvek adják mint az Ószövetség, Újszövetség, Nietzsche (példának okáért), a görög filozófusok munkái, vagy olyan történetek mint az Óz, vagy az Alíz csodaországban, és persze ha az ember olvasgat modern tudományos folyóiratokat akkor néha érdekes, hogy mit fel nem használtak a sorozathoz.
És nem hiszem, hogy ez az egy epizód magyarázná a keretsztorit, hiszen a Lain annak ellenére, hogy összefüggõ történet, minden rész kicsit különálló.

Member

Sérelmeztem is, hogy mindig bekezdenek vmibe, pl:
1. Kemény online játék, amelyben ha meghalsz, valójában is meghalsz.
2. Van egy gonosz Lain is.
3. A Knights a világot akarja.
Igazándiból nem lett semmi egyikbõl sem.

EDIT: Az FMAnál hajlandó voltam elolvasni, hogy mikbõl merítettek, de hogy egy egész anime csak 359 872 forrás ismeretével legyen érthetõ...

roderick

#45
Quote from: L.MoleNieche
Mondjuk Nietzsche, hacsak nem másra gondoltál:)
QuoteHa nem tudják folyamatosan, élvezetesen, és jól elosztva, nem ömlesztve közölni, hogy mirõl szól, az az õ bajuk.
Szerintem meg egyáltalán nem az õ bajuk. Vannak olyan emberek akik ilyen animéket szeretnek csinálni és mázlijukra vannak olyanok is akik ilyeneket szeretnek nézni:)
QuoteAz FMAnál hajlandó voltam elolvasni, hogy mikbõl merítettek, de hogy egy egész anime csak 359 872 forrás ismeretével legyen érthetõ...
Csak tudod, ez nem úgy megy, hogy kitalálom "hüüü énmost megfogom érteni a Laint" és elolvasok 359 872 forrást. Hanem vannak olyan emberek akik pl. a bölcsészkaron lopják a napot vagy mittoménmitöl ismernek jópár dolgot amivel érthetö lesz számukra amikor megnézik. Van akiknek másfajta tüdás van a fejükben, õk pl. az FMA vagy EL nézése közben érzik azt hogy mozog az agyuk... istenem no, különbözöek vagyunk
All human relationships are built upon interests.
But relations built on interests have their own aesthetics.

Member

#46
Akkor felteszek egy kérdést, amelyre elvileg minden anime értelmes választ ad (kivétel Excel Saga, ott mindig failed :D):
MI VOLT A TANULSÁG? MIT TANULTAM BELÕLE?
Erre ezen anime megtekintése közben nem jöttem rá, pedig kerestem...

RODERICK: Meggyõztél. :)

L.Mole

#47
Quote from: roderickMondjuk Nietzsche, hacsak nem másra gondoltál:)

Nem baj, jót tesz a testmozgás: Had forogjon a sírjában szegény :) Elfelejtettem, hogy nevekkel nem lezserkedünk. :(

Edit: Javítottam

RE@L

Quote from: MemberSérelmeztem is, hogy mindig bekezdenek vmibe, pl:
1. Kemény online játék, amelyben ha meghalsz, valójában is meghalsz.
2. Van egy gonosz Lain is.
3. A Knights a világot akarja.
Igazándiból nem lett semmi egyikbõl sem.

EDIT: Az FMAnál hajlandó voltam elolvasni, hogy mikbõl merítettek, de hogy egy egész anime csak 359 872 forrás ismeretével legyen érthetõ...

Ajánlom figyelmedbe a fentebb általam belinkelt Lain-es oldalt ott az általános Lain-el felmerülõ kérdésekre nagyon szép  értelmes válaszokat adnak.
http://www.cjas.org/~leng/lain.htm

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....
" - Faye Valentine (Cowboy Bebop)
Van ami kell van ami nem / újra itt, újra ott  remélem nem elkapkodott.

sirtomi

Quote from: MemberAkkor felteszek egy kérdést, amelyre elvileg minden anime értelmes választ ad (kivétel Excel Saga, ott mindig failed :D):
MI VOLT A TANULSÁG? MIT TANULTAM BELÕLE?
Erre ezen anime megtekintése közben nem jöttem rá, pedig kerestem...

RODERICK: Meggyõztél. :)
Miért kell mindenben tanulságot keresni?

Nekem Lainben pont az tetszett, hogy felhoz témákat, gondolatokat, feltesz kérdéseket, amiken lehet gondolkodni, mert igazából választ nem kapsz rá. Pont ez benne a jó, hogy megmozgatja az agyamat, gondolkodhatok rajta, nem vonja le a tanulságot a végén, hanem a nézõre hadja, hogy értelmezze.

Member

#50
Quote from: sirtomiMiért kell mindenben tanulságot keresni?

Nekem Lainben pont az tetszett, hogy felhoz témákat, gondolatokat, feltesz kérdéseket, amiken lehet gondolkodni, mert igazából választ nem kapsz rá. Pont ez benne a jó, hogy megmozgatja az agyamat, gondolkodhatok rajta, nem vonja le a tanulságot a végén, hanem a nézõre hadja, hogy értelmezze.
ÉN szeretem levonni a tanulságot és rájönni, hogy mivel lettem több az anime megtekintése után. Eddig volt pár cucc, ami után semmi ilyet nem éreztem...

FROM MIT LÁTTÁL AGAIN:

Quote from: via_malaSablonos - divatszó, mindenre könnyedén rámondható, bár én is használom néha - nem szeretem.
Sablonos nálam annyit tesz, hogy egy eladható termékben mindenféleképpen szerepeltetendõ.

QuoteLain köré épül a film, de mi köze ennek az egoizmushoz? Fogalomzavart vélek felfedezni, szerintem te a fõszereplõ kiemelten központi szerepére gondoltál. Az egoizmus egy jellemhiba, egy ember lehet egoista, egy anime nem, viszont Lain egyáltalán nem vádolható ezzel a jellemhibával.
Gomen, nem tudtam jobb szót találni, viszont látom, hogy rájöttél, mire is gondolok. Utálom, ha egyetlen ember köré épül az egész és mindent a fõhõs old meg. Ez teszi tönkre a Slayerset és majdnem a Kenshint.

QuoteHát ilyen embert kapásból találsz te is magad körül egy csokorral, pont ez a félelmetes a Lain-ben, hogy erre rávilágít.
Falunk élek, senki sem ért hozzá. :p Infókaron egy fél évig szenvedtem is a látványuktól, remélem, egészségügyin nincs ennyi...

QuoteEzt már a többiek kielégítõen megcáfolták. A Lain lehet, hogy nem filozófikus, de mindenképp elgondolkodtató sorozat.
Fogjuk rá, hogy filozófikus, de a semmirõl beszél 13 részen át.

Quoteaz õ karakterei tényleg nem szépek, nem tányérszemû, hosszúlábú, bögyös lányok és nem csupaizom macsó avagy buzoid bishounen félistenek, hanem inkább riadt, törékeny, visszahúzódó, gyakran szomorkás lények, akiknek a szemébe nézve megláthatod a saját félelmeidet, hibáidat.
Ez tetszett benne talán egyedül, utálom a hosszúlábú bögyös lányokat (amúgy a lábaik nagyon aránytalanok voltak, élõ emberhez mérten is rövid)
és a macsó vagy bishonen félisteneket.

Ja, legközelebb már ne a Mit láttálba írj, nem akarom szétoffolni az egészet. :ejnye:

Member

Hali, akinek vannak jó képei Arisuról, jelentkezzen pmben! ;)

Parlagfû

Jé, nem is tudtam, hogy ennek az animének is van külön topicja. :) Ez volt az elsõ anime, amit láttam, habár nagyon lassan haladtam benne, mivel nyelvvizsgára készültem. :rolleyes: Bár így is maradt idõm gondolkodni a benne rejlõ misztikumon. :)

Pirula

Hátha érdekel valakit: találtam egy artbookot.
Legalábbis ahhoz nagyon hasonlít. Már ahhoz ahogy azt én elképzelem.

A fórum közben figyelmeztetett hogy 120 napja nem volt már válasz, biztos hozzá akarok-e szólni...  :eek:

RE@L

Ezért örök hála és egy virtuális + karma örök életedre üldözni fog!!!  :lazza:

"The past is the past... and the future is the future. A man is a man, and a woman is a woman. I am who I am, and you are who you are. Like it really matters anyway....
" - Faye Valentine (Cowboy Bebop)
Van ami kell van ami nem / újra itt, újra ott  remélem nem elkapkodott.

motifator

Uhh, ez tényleg nagyon király! Respekt és tisztelet!
Nothing amazing happens here, and you get used to that: used to a world where everything is ordinary.
Every day we spend here is like a whole lifetime of dying slowly.

Lt. Simoan Blarke

In Raid_0 the zero stands for how many files you are going to get back if something goes wrong.

"It's easy to kill someone. Just forget the taste of sugar." - Monster

Pirula

Látom volt érdeklődés. :)
Azt nem tudja valaki hogy manga alapján készült a Lain, vagy esetleg a sorozat után csináltak-e belőle?
Mert én eddig csak ezt találtam "Lain manga" címszó alatt.

Manitu

Tudtommal a "manga", vagyis hogy a történet meg a karakterek pattantak ki előbb ABe fejéből, abból lett az az egy fejezetnyi valami, aztán az anime. Javítsatok ki, ha tévedek, de én eddig egyetlen ABe művel sem találkoztam, ami átlépte volna a 100 oldalas álomhatárt :rolleyes:


Pirula