Main Menu

Linux help

Started by jettmoress, 2006-12-12, 18:54:58

Previous topic - Next topic

Milyen operacios rendszer van a gepeden

Windows (es ez jo nekem)
Windows (de szeretnek valami mast pl Linux)
Linux
Windows es Linux is

MB

A legkisebb gátnál továbblépnek, minek kínlódjon vele, ha egy sarokkal odébb ott egy teljesen nyitott hálózat. Wifin ha a parazita netezőket nagyjából távol tartod az már eredmény.
"biztonság" "alapozni nem szabad rá."
Az alapozás ott kezdődik, hogy mit tárolsz a gépeden. (Pontosabban, hogy mit nem.) Ez az egyetlen módszer ami biztos működik, minden más feltörhető.

Bruce

Bruce cast Revive Topic spell.
120 replies restored.

Nos, eddig egész jól elvoltam a Windows XP-vel, néha szidtam, néha újraraktam, de azért egész jól megvoltunk egymás mellett.

Most egy laptop beszerzése van folyamatban, amin a Windows legújabb szörnye fog majd szaladgálni.

Ez mellé viszont már szeretnék egy Linux-ot is, ha megoldható, pendrive-ról bootolva. Komoly ok nincs, puszta kíváncsiság vezérel. Azonban, mint azt gondolom a fentiekből sejteni lehet, gőzöm sincs, hogy melyik változat mire jó, mennyire egyszerű kezelni, meg úgy általában Linuxról azt tudom, hogy aki használja, dicséri.

Szóval szeretnék kérni némi tippet, tanácsot, alkalomadtán személyes tapasztalattal fűszerezve, mit kerüljek, mit próbáljak, satöbbi, mert bár átolvastam a topicot, de elég régen használták utoljára, és mindig jól jön némi friss infó.

And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!

Kvikveg

En most virtualboxban gondolkodom, mert ujrabootolni lusta vagyok... XD
En Ubuntuzok. Kenyelmes. apt-get install-lal meg az nem jon le amit nem szegyellek. :)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Moha

#123
Sajnos pont azt a fajta kérdést tetted fel, amire hat embertől hatféle választ fogsz kapni... :)

Hogy kinek melyik distro jön be, az nagyon egyéni.
Én pl. Ubuntut használok, de erősen kacsintgatok a Mint felé, mert van pár apró hülyesége az Ubuntunak, ami nem tetszik.

Felhasználóbartáság szempontjából amúgy az Ubuntu jó. Ha pendriveról használod, akkor nyugodtan ki tudsz próbálni különböző distrokat.
Én azt javaslom, kezdetnek tölts le pár distrot, nézd meg őket live módban, nézd meg, melyik mennyire tetszik (pl. KDE vagy GNOME jön-e be inkább), aztán telepítsd a legszimpatikusabbat a pendrivera.

Kezdőként javasolt a népszerűbb, csomagkezelős distrok közt válogatni: Ubuntu változatok, Mint, PCLinuxOS, Mandriva, stb

www.distrowatch.com pl. segítségedre lehet.

És hidd el: nem fogod megbánni, ha Linuxra váltasz. :)

Próféta

Quote from: Bruce on 2010-09-17, 17:53:44
Most egy laptop beszerzése van folyamatban, amin a Windows legújabb szörnye fog majd szaladgálni.
Azt nem mondom, hogy elsődleges vásárlási szempont legyen, de a kiválasztási folyamatban azért már kezd nézegetni, hogy melyik hardveredhez milyen szintű linux driver létezik. Ami nem ritkán problémás (vagy egy-két éve az volt), az a videokártya és a wlan. Előbbinél Intel, ATI gyártók termékeinél lehetnek bosszantó hibák pl. nem megy a 3D. A wlan manapság jó eséllyel már menni fog; mindenesetre rémlenek ilyen hírek, hogy egyes kártyákon bizonyos beállításokat csak Windows alatt lehetett elvégezni.

Ha megvan a gép, minden kavirnyálás előtt az első próba mindenképpen Live CD legyen (persze csak ha van optikai meghajtó a laptopon), de arról elég lassú a betöltés és nem tudsz semmit módosítani, tehát tényleg a kipróbálásra van csak. Sőt, akár még a mostani gépeden is érdemes lehet előzetesen kipróbálni egy-két linuxot Live CD-n. Persze CD-ről bootolva felfoghatatlanul lassú lesz az oprendszer, de ugye csak mutatóba van.

Quote from: Bruce on 2010-09-17, 17:53:44
Ez mellé viszont már szeretnék egy Linux-ot is, ha megoldható, pendrive-ról bootolva.
Megoldható, de mekkora az a pendrive?
Döntsd el, hogy LiveUSB-t akarsz (ezt simán megcsinálhatod Live CD-vel akár egy másik gépen) vagy rendes telepített rendszert a pendrive-ra? Ez utóbbit talán nem nehéz megcsinálni, de mindenképpen ésszel érdemes tervezni: például a /tmp könyvtár kihelyezése merevlemezre megfontolandó, meg hát ne csak 4 gigás legyen akkor.

Utóbbi esetben megfontolható alternatíva lehet a Wubi is (csak *buntuhoz), ami a Windowsos lemezeden egy nagy lemezképfájlt hoz létre, és abba költözik bele az Ubuntu minden partícionálás és egyéb mágia nélkül. Bootloader azért felmászik ilyenkor.

Quote from: Bruce on 2010-09-17, 17:53:44
Azonban, mint azt gondolom a fentiekből sejteni lehet, gőzöm sincs, hogy melyik változat mire jó, mennyire egyszerű kezelni, meg úgy általában Linuxról azt tudom, hogy aki használja, dicséri.
Ha most használsz először Linuxot, akkor szerintem a *buntu családból érdemes választani, kisebb részben a disztribúció saját érdemei miatt a felhasználóbarátság terén, nagyobb részben mert ezek a legmainstreamebbek, így ezekhez fogsz a legtöbb fórumtémát / howtot találni, amikor XY probléma miatt gúglizol. És ez gyakran elő fog fordulni :) Méghozzá jó pár ok miatt: egész egyszerűen noob vagy; aztán jó pár dologra kevésbé intuitív / hatékony / létező az UI a disztribúciódban, mint Win/Mac esetén; végül hardvergyártók gyakran (teljesen racionális okokból) sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a linuxos driver előállítására, mint a Windowsoséra.

A *buntu családon belül az eredeti Ubuntu és a KDE-s Kubuntu a legnépszerűbb. Ezek annyiban különböznek, hogy más a desktop környezet (DE) - vagyis gyakorlatilag a teljes felhasználói felület. Ubuntu  az "alap", ami azon nem működik, az a másikon se fog. Ellenben a GNOME nevű DE van rajta, ami szerintem csúnyább, kényelmetlenebb és kevesebbet tud a KDE-nél, de ez már vallásháború, ne menjünk bele :) Ha van egy kis időd, egy-egy live CD-n kipróbálhatod mindkettőt. Annyit még hozzá kell tenni, hogy természetesen mindkét rendszer erősen átszabható az alapértelmezett kinézethez képest :)

Ja és alap útravaló: ha csak egy mód van rá, Linuxra nem úgy raksz fel egy programot, hogy a gyártó honlapjáról letöltesz egy telepítőcsomagot, hanem a disztribúciód csomagrepóiból. Egyrészt automatikusan leszed hozzá minden függőséget (szükséges rendszerszolgáltatások megfelelő verziója, stb.), másrészt automatikusan és a függőségeket figyelembe véve lesz mindened frissítgetve a központi tárolóból.

Ezek jó része úgyis szabad szoftver lesz, de sok disztribúció ad egy adag nonfree csomagot is (kodekek, adobe acrobat, adobe flash, skype, stb.). *buntukban az alapból települőkön felül érdemes a medibuntu csomagtárolót engedélyezni és leszedni onnan ami kell.

Eh, ninja'ed.
Quote from: Moha on 2010-09-17, 22:37:25
És hidd el: nem fogod megbánni, ha Linuxra váltasz. :)
Én ezt nem merem így kijelenteni - a hittérítés Próféta létemre amúgy se kenyerem - de a kipróbálás nem árthat, aztán néhány hónap próbálkozás után hátha az áll jobban kézre.

kikuchiyo

My 0x02 cents:

azt szokták mondani, hogy olyan linuxot válassz, amilyen a hozzáértő barátaidnak/ismerőseidnek van, hogy szükség esetén segítséget kérhess tőlük. A kérdésből ítélve ezek a hozzáértő ismerősök mi leszünk :), és mivel eléggé egybehangzóan mindenki az Ubuntut ajánlotta, ezért a helyzet egyértelmű.

De hogy mégse legyen annyira egyértelmű: kocka körökben sokan szidják az Ubuntut, elcseszett noob disztrónak tartják. Ezt a megítélését részben a hagyományos unixok vaskorból ("The Steel Age - when both computers and the men who programmed them were made of steel") fennmaradt hozzáértő felhasználóihoz képest néha valóban primitíven megnyilvánuló júzerek keltik, részben pedig a néha valóban nem kellően átgondolt megoldások, amelyek a más rendszerekhez szokott rendszergazdáknak sokezer kínt szereznek.

Néha tényleg lehet szívni vele. De nekem elég jó tapasztalataim vannak vele.
Failure is the default option

Moha

Quote from: Próféta on 2010-09-17, 22:55:27
Quote from: Moha on 2010-09-17, 22:37:25
És hidd el: nem fogod megbánni, ha Linuxra váltasz. :)
Én ezt nem merem így kijelenteni - a hittérítés Próféta létemre amúgy se kenyerem - de a kipróbálás nem árthat, aztán néhány hónap próbálkozás után hátha az áll jobban kézre.
Saját tapasztalatom alapján: bár a home serveren régóta használok Linuxot, desktop rendszerként való használatát sokáig halogattam (lusta voltam), most viszont már marha ritkán bootolok windowst (legalább egy hónapja nem használtam). Mondjuk én IT kocka meg FOSS mániás vagyok és nem szoktam játszani - vagy, amivel igen (régi játékok - főleg dosboxban - , apró desktop játékok, openTTD, Stepmania) azok mennek Linux alatt. :D

Bruce

Köszönet, akkor azt hiszem a kérdés eldőlt  :merci:

Holnap neki is látok a szárnypróbálgatásnak, egyelőre a jó öreg régi masinámon, aztán ha megvan a laptop, akkor élesben (telepített rendszert gondoltam, de mivel még nincs hozzá pendrive, akkorát veszek, amekkora szükséges).

Aztán ha valami nem megy, majd jövök okosodni  :angyali:

And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!

Makos

Én most raktam fel Arch-ot tesóm gépére Ubuntu mellé. (A laptopom szervizbe van, szóval ameddig az nincs, úgy döntöttem letesztelem az arch-ot. Laptopra nem mertem felrakni, mert driverekkel tuti problémázott volna.)
Grub-ot nagy nehezen sikerült beüzemelni...
Feldobtam rá egy lxde-t. Kicsit szokatlan még így gnome után.
De legalább nincsennek fent teljesen fölösleges dolgok, mint ubuntuban. Bár picit hiányzik az egyszerű kezelhetőség, de eddig minden működik amire szükségem van (egyelőre xD).

Bruce: Milyen laptopot akarsz?
Én is ubi-t ajánlok, de azért biztos vagyok benne, hogy lesz olyan amiért szentségelni fogsz :D

Bruce

Igazából a laptop kérdése már azelőtt eldőlt, mielőtt a Linux egyáltalán eszembe jutott volna, szóval a kiszemelt példány egy Dell Inspiron N7010 lett, ami már érkezőben, ha minden igaz. (Hát igen, sajna az ATI kártyákkal kapcsolatos figyelmeztetés némiképp későn érkezett :redface: )

And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!

Makos

Ha Dell, akkor nem lesz vele sok problémád :)
Esetleg a videokártyával fogsz szórakozni egy picit.

Puru²

Hogy tudok linux-ban (Kubuntu)  quicktime-ot meg wmv-t nézni ?

Kuroi Tenshi

sudo apt-get install mplayer?
vagy inkább smplayer, de ahhoz asszem fel kell venni
külső repo-t, mert alapból nincs canonicalnál, csak ősi.

Puru²

Quote from: Kuroi Tenshi on 2010-09-28, 15:51:00
sudo apt-get install mplayer?
vagy inkább smplayer, de ahhoz asszem fel kell venni
külső repo-t, mert alapból nincs canonicalnál, csak ősi.
smplayer az fent van de igazából böngésző alatt szeretném nézni (Chrome ,FF)

Kuroi Tenshi

Firefoxnál biztos van beépülő plugin, ha magyar,
akkor Eszközök / Kiegészítők.
Chrome-nál nem tudom, nem használom.

Puru²

Hogy lehet (K)Ubuntu alatt új VGA-t installálni ?Úgy nézz ki döglődik a 9600GT-m így hamarosan lecserélem egy Radeon 6850-re.Ugye az ATI kártyáknak ma már van rendes Linux support-ja ,úgy tudom régebben nem igazán voltak ajánlottak linuxos használatra.

Kuroi Tenshi

Ugyan nem Kubuntu és nem csere, de nekem plug&play ment az
ubuntu a 4850-nel (legalábbis már telepítésnél használta a monitor
teljes felbontását (ellentétben a windows-sal); játszani viszont
nem is próbáltam vele, tehát az olyan szintű driver supportról
fogalmam sincs, de úgy hallom, hogy ott már vannak gondok.

Puru²

Ok ,én se játszok linux alatt .Lényeg hogy menjen a KDE ,böngészés ,meg a HD filmek.

Kuroi Tenshi

Hmm na ebből a HD filmek lesz az igazi kérdés :)
Ezt csak nvidiával próbáltam, ott smplayer vdpau-val jól megy
(még jobban is, mint windowsban!), viszont Atinál nem tudom,
hogy működni fog-e. Proci pedig nem biztos, hogy bírni fogja.

Makos

Szerintem már ati-val is menni fog. Bár KDE alatt passz.

Próféta

Nem merek kezességet vállalni a KWin 3D effektjeire, de "alap" (3D gyorsítás és desktop compositing nélküli) módban az alap nyílt forrású radeon driverrel szerintem is illene működnie. Hogy mi a valóság, az egy másik kérdés; alapvetően az ATI-n múlik, hogy mely kártyáikhoz adják ki / támogatják a teljes drivert ("catalyst"/"fglrx") linuxra.

Itt van róla mindenféle bonyolult részletinformáció:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Maverick_Installation_Guide
http://wiki.cchtml.com/index.php/Hardware#Not_Yet_Supported_or_Unoffically_Supported

Puru²

OpenSUSE-t használ(t) innen valaki ,érdemes (K)Ubunturól váltani?Sajna a kártyacsere után sehogy se tudok életet lehelni a KDE-be .Gondolkodok rajta hogy Kubuntu reinstall helyet inkább kipróbálok egy másik népszerű distrot .

Makos

#142
Sima ubival sem megy? Amúgy kérdezősködj ubuntu irc-n hátha valaki tud segíteni.

OpenSUSE-ról még rosszat nem hallottam. De más véleményt nem tudok mondani róla. De google általában segít :).
Én Ubuntu után váltottam Arch-ra és ittis ragadtam xD

Próféta

Quote from: Puru² on 2011-03-29, 12:16:34
Sajna a kártyacsere után sehogy se tudok életet lehelni a KDE-be
Jól gondolom, hogy maga az X hótt meg?
xorg.conf fájlod van? Az eltávolítása segít? Live CD-ről tud grafikus felülettel bútolni?

Quote from: Puru² on 2011-03-29, 12:16:34
OpenSUSE-t használ(t) innen valaki
Használtam, régen. Volt egy-két facepalm sajátsága a disztrónak, de (a) régen volt, talán ma már nem is úgy van, (b) régen volt, már arra se emlékszem hogy min akadtam ki. Valahogy az rpm-es csomagrendszer a bögyömben volt, (akkoriban) nem volt olyan jó, mint a deb/dpkg/apt rendszer. Cserébe viszont a YaST GUI-ja elég jó volt. További jó pont, hogy a SuSÉnél nem másodrendű állampolgár a KDE.

Moha

Én most épp azzal szívok, hogy anyám gépére felraktam egy PcLinuxOS-t KDE-vel és a plasma desktop folyton összecsinálja magát. Boot, login, aztán 10 mp, plasma dob egy segfaultot és ennyi. Hiába restartolom, rögtön meghal újra.
A vicc, hogy telepítés után rendben volt. Felraktam a drivereket (sajnos ATI kártya), a frissítéseket meg néhány plusz csomagot (pl. Krusader, Wine) és azóta csinálja. Per pill. ötletem sincs, hol induljak el. Telepítsek helyette egy Gnome-ot? Szerintem azzal kevésbé boldogulna el... bár az Ubuntumon szokott néha ténykedni.

Próféta

Quote from: Moha on 2011-03-30, 09:31:20
plasma desktop folyton összecsinálja magát.
Nincs véletlenül bekapcsolva a desktop effects?

Moha

Quote from: Próféta on 2011-03-30, 23:49:57
Quote from: Moha on 2011-03-30, 09:31:20
plasma desktop folyton összecsinálja magát.
Nincs véletlenül bekapcsolva a desktop effects?
Segíts egy kicsit... ezt konzolból hol érem el? Mert jelenleg GUI alatt kb. semmit nem tudok csinálni.

Puru²

Hogy lehet hangkártyát letiltani vagy kiválasztani ,hogy melyik legyen az aktív ?Sajna nincs hangom Ubuntu alatt mert a gép kettő hangchippet érzékel (inteles alaplapi ,radeon ATI HD Audio-ja)

Makos

Hangbeállításoknál lehet választani...hangerőszabályozónál valahol.

Puru²

Quote from: Makos on 2011-04-02, 21:04:52
Hangbeállításoknál lehet választani...hangerőszabályozónál valahol.
:merci: