Main Menu

Linux help

Started by j, 2006-12-12, 18:54:58

Previous topic - Next topic

Milyen operacios rendszer van a gepeden

Windows (es ez jo nekem)
Windows (de szeretnek valami mast pl Linux)
Linux
Windows es Linux is

Fazék

Quote from: Próféta on 2008-05-08, 13:37:44
Quote from: Fazék on 2008-05-08, 13:30:51
nem fogalmaztam jól. boot sorrend/default váltásra akartam újból rákérdezni, amit úgy látszik nem ebben a topic-ban tettem anno. :)
kikuchiyo delivers
(a hatodik pontot most se hajtsd végre)
:merci:

Makos

Wáááá megőrülök...nemrég raktam fel a linuxot (Ubuntu) és már vagy 5 órát szenvedtem a vele és annyit sikerült elérnem hogy felraktam az nforce driver egy részét és már sikerült beírni az IP-címet meg a sok szarságot ami a netem működéséhez kell....
De még mindig nem jön be az a rohadt internet.... grrr

Fazék

Quote from: Makos on 2008-10-05, 18:15:22
Wáááá megőrülök...nemrég raktam fel a linuxot (Ubuntu) és már vagy 5 órát szenvedtem a vele és annyit sikerült elérnem hogy felraktam az nforce driver egy részét és már sikerült beírni az IP-címet meg a sok szarságot ami a netem működéséhez kell....
De még mindig nem jön be az a rohadt internet.... grrr
Have you tried turning it off and on again?

Próféta

Quote from: Makos on 2008-10-05, 18:15:22felraktam az nforce driver egy részét
Ouch.
Ha olyan az alaplapod, hogy nincs hozzá normális out-of-the-box linux támogatás, akkor you're out of luck. Mármint természetesen megoldható minden, csak kezdőként mindjárt közösségi driverek kernelhez fordításával szívni elég eltántorító érzés... erről van szó, jól értettem?

Quote from: Makos on 2008-10-05, 18:15:22és már sikerült beírni az IP-címet meg a sok szarságot ami a netem működéséhez kell.... De még mindig nem jön be az a rohadt internet.... grrr
Milyen szolgáltatás? ADSL, kábelTV?
A grafikus hálózati konfigurációs felülettel volt problémád, vagy mi? Parancssorba beírt ifconfig mit mond?

Makos

Kapcsolgattam én ki-be...de nem jött be...

Alaplapi hangkártyám van...és valszeg ezért szíok....majd holnap rászánok 1500 HUF-ot egy hálókártyára...annyiba azért csak nem halok bele...

Amúgy a netem meg ien mikrohullámú fos, aminél be kell írogatni az ipcímet, átjárót, dns címeket....
Backtrack 2.0-án pedig ment normálisan....nemértem :/

Kuroi Tenshi

Akkor telepítsd a backtracket :Đ
A wiki/fóruma tanúsága szerint vannak, akik normál
mindennapos oprendszerként használják.

Nekem is mindig ott van a kulcstartómon pendriveon :D

Moha

Hátha tudtok segíteni...
Vettem egy nyomtatót (használt, régi Samsung lézernyomtató). Mivel többen is használni fogjuk, a Linux boxra kötöttem rá (ami routerként és fileszerverként funkcionál). A gép szépen fel is ismerte a printert, telepítette, megy a nyomtatás, de egyelőre nem sikerült elérnem, hogy a windowsos gépek is tudjanak róla nyomtatni.

A samba szerver kapásból berakta a share-ek közé a nyomtatót, látszik is a windows gépről, telepítem, elmegy a nyomtatás rá, sőt, a szerveren is látszik a print job history-ban, méghozzá completed státusszal, tehát a gép elvileg úgy érzékeli, mintha kinyomtatta volna, de mégsem történik valódi nyomtatás.
Kísérletezgettem a force user paraméterrel és egyebekkel, de semmi. Se nobody, se smbguest, se a saját usernév alatt nem megy. Egyébként CUPS van beállítva, a printer share-ben browsable = yes és guest ok = yes van beállítva.
Ja, és a pdf-gen meg működik. Ha arra kiküldöm a win gépről a nyomtatást, szépen létrejön a pdf file.

Szóval nem tudom, mi lehet a gond... Linux guruk, talán tudtok segíteni.

Előre is kösz.

Próféta

Tudásból nem tudok semmit mondani, csak általános hibakeresési tanácsokat.

Valamelyik kliensgépet egy Live CD-s linuxszal beindítva, tudsz nyomtatni?
A Windowszal külön, kézzel megetetted a nyomtató driverét, és a hálózati nyomtatóhoz is ez a driver van beállítva? Az SMB-n keresztüli automatikus driver terítés talán nem annyira megbízható.

balaaz

Valahogy hazavágtam a KDE-t, mármint nem észleli a billentyűzetemet.  :oops:
S egy rövid utánajárás után nem sikerült helyreállítani, s mivel nemcsak láma (a multkori országos netkimaradásnál is mit összenézelődtem, hogy mit barmolhattam el...  ^^" ), de lusta is vagyok, így most megint GNOME-al nyomulok, régen úgyis azt kedveltem jobban...

Moha

Itt is felteszem a kérdést, hátha tudtok segíteni.

Még mindig azzal szenvedek, hogy egy AccessPointot állítsak be a Linux boxon. Annyit már elértem, hogy megvan az AP, tudok rá csatlakozni, de se nem kap IP-t a gép, se nem tudok semmi megpingelni, ha fixre beállitom az IP-t.

Asszem a routing táblával lesz gond, de sajna nem vagyok képben a route parancs használatával, a meglévő működő rendszert meg nem akarom elrontani.

Van esetleg valakinek ilyesmiben tapasztalata?

kikuchiyo

Wireless? SSID elrejtés van? Kapcsold ki, úgyse ér sokat, a linux viszont nem szereti.

Ha vezetékes, akkor fogalmam sincs, bár elvileg nem kéne fix IP-vel szenvedned.
Failure is the default option

Moha

Ööö.. asszem félreértetted. Pontositok.

A Linux box fut routerként, kábeles LAN-on tökéletesen működik. Ebbe a gépbe dobtam bele egy wifi kártyát, és azt akarom AP módban konfigolni. Magát az AP-t létre is hoztam, látja a laptopom (azon windows van), csatlakozok is rá, de nem kapok IP-t, ill. nem tudok pingelni semmit, akkor sem, ha fix IP van megadva.
Egyszóval a routingot kéne valahogy belőni, hogy az AP-re csatlakozva is el tudjam érni a belső hálót és a netet.

MB

ifconfig és route parancs kimenetét megmutatod?

Próféta

dhcp daemon megfelelően be van állítva, hogy azon az interfészen át is osszon IP-t?
Anélkül simán feláll a kapcsolat, de nincs aki IP címet osztana.

Moha

Quote from: MB on 2009-10-18, 09:05:20
ifconfig és route parancs kimenetét megmutatod?
Itt vannak kimenetek. A loopback-et kivettem, gondolom nem érdekes, meg a netes IP-t elmaszkoltam (bocs, paranoia).

ifconfig:
Route:
iwconfig (csak az ath0-t postolom):
Amúgy Mandriva 2007 Spring fut a gépen. Érdekes módon most már kapcsolódás után meg tudom pingelni a szervert (a wifi kártya és az ethernet kártya IP-jét is), de csak a szervert. Se a net nem megy, se a hálózat többi gépét nem érem el, se a megosztott hálózati meghajtót (bár ennél valószínű a samba config lehet a ludas)

Ezek alapján tudsz mondani valamit?

MB

Ezek szerint volt egy reboot, és felhúzta az os a kártya konfigját.
inet addr:10.0.0.1 a wifinek
inet addr:192.168.10.11 madzagos
inet addr:80.98.x.x net

Nos nem vagyok biztos benne, de a

iptables -L FORWARD -ot nézd meg.
ath0-ra, vagy 10.0.0.1 van e forward benne?

EDIT
ath0-al miért nem maradtál a 192.168.10.hasraütés tartományban? Nem engedte az ifconfig?

Moha

Quote from: MB on 2009-10-18, 18:58:00
iptables -L FORWARD -ot nézd meg.
EDIT
ath0-al miért nem maradtál a 192.168.10.hasraütés tartományban? Nem engedte az ifconfig?
Először úgy próbáltam, de úgy sem ment. Lehet abban a tartományban is, csak működne... :P

Amúgy megnéztem a logokat, és azok alapján mennie kellene:

10.0.0.55 a notebook, ami most wifivel kapcsolódik, 192.168.10.2 meg az asztali gépem. Megpróbáltam velük egymást megpingelni. A log szerint át kellett volna mennie a csomagnak, nem?

MB

Nos a FORWARD táblából nem derült ki sok minden.
próbáld meg a
iptables -A FORWARD -s 10.0.0.0/16 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -d 10.0.0.0/16 -i eth1 -j ACCEPT
parancsokat. (ez elvileg egy rövidzár a net, meg a wifi között)  aztán a laptopról próbálj meg pingelni egy külső IP pl: 74.125.53.100 (googli)
az átjáró persze (laptopon) 10.0.0.1
Edit
Quote from: Moha link=topic=962.msg421346#msg421346
10.0.X.X a notebook, ami most wifivel kapcsolódik, 192.168.X.X meg az asztali gépem. Megpróbáltam velük egymást megpingelni. A log szerint át kellett volna mennie a csomagnak, nem?
Elvileg a log mintha azt mutatná. 

Moha

Na, közben sikerült rájönnöm, mi volt a gond. Shorewall-ban nem volt beállítva a masquarade, csak az eth0-ra. Amint beírtam ath0-ra is, szépen ment a kommunikáció a helyi háló és a net felé is. Érdekes, mert ezt a config filet eddig nem bántottam, a dátuma mégis tegnapi volt, meg a rules file is valahogy átíródott egy régebbi verzióra. Most én vagyok hülye, vagy mi?

Mindegy, kipróbáltam, és a DHCP is működik, szépen kiosztotta a laptopnak az IP-t.

Most már csak két dolog érdekel majd:
1. Restart után fog-e működni rendesen.
2. Hogy tudok beállítani WPA kódot (annyira nem nagy gond, ismerem a szomszédokat, 200m-es körzetben nincs senki, aki egyáltalán akarna csatlakozni a hálózatra...)

Köszi a segítséget!  :tezsvir: Elindítottál a megfelelő irányba, aztán meg is találtam a megoldást. :)

MB

Igen a masquarade. Sejtettem, hogy ez a gond, ezért kértem a FORWARD táblát, csak hát szkriptel lett felhúzva a tűzfal, ezért nem látszottak a konkrét szabályok.
Egy komplett tűzfalkonfigot, meg mégse kérhettem tőled.  :lol:
a
iptables -A FORWARD -s 10.0.0.0/16 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -d 10.0.0.0/16 -i eth1 -j ACCEPT
is IP masquarade... A "baltás" megoldás  :hopp:

"Érdekes, mert ezt a config filet eddig nem bántottam, a dátuma mégis tegnapi volt,"

Nos tegnap tetted be a kártyát és szerintem automatikusan belekerültek a ath0-ra vonatkozó alap bejegyzések, ezért változhatott a dátum.
pl: a ath0_fwd   all  --  anywhere             anywhere lánc innen eredhet.

"1. Restart után fog-e működni rendesen."
Disztrója válogatja. Mandrivát nem ismerem. Próba szerencse módszert javasolnék.
"2. Hogy tudok beállítani WPA kódot "
Ezt sajnos nem tudom.
Edit
Jut eszembe:
Ezeket a iptables route meg ifconfig kimeneteket most már kicenzúrázgathatnád. Nincsenek benne életveszélyes dolgok, de feleslegesen ne reklámozzuk.

Moha

Quote from: MB on 2009-10-18, 20:37:09
"Érdekes, mert ezt a config filet eddig nem bántottam, a dátuma mégis tegnapi volt,"

Nos tegnap tetted be a kártyát és szerintem automatikusan belekerültek a ath0-ra vonatkozó alap bejegyzések, ezért változhatott a dátum.
Nem, a kártya már egy ideje benne van, csak most volt időm foglalkozni vele. 5 napja restartolva sem volt a szerver... Gondolom valami backupot állitott vissza a rendszer (a masqarade config filet és pár másikat).
A net felől csak pár port van használatban (torrent, stb) minden más port láthatatlan (http,SSH,telnet különösen), nem hinném, hogy bárki betört volna, pláne, hogy a root jelszót is megszerzi...

Makos

Nem sok esély van rá ha be van állítva szépen a tűzfal.

Moha

Rájöttem. Tegnap este nyomtam egy "share internet connection"-t GUI alól. Nem fejeztem be, de logokból kitűnik, hogy az állította át a config fileokat, és valószínű azt is elintézte, hogy pingelni tudjam a szervert wifiről. :)

Azóta a WPA2-t is sikerült rátennem, érdekes mód ez csak annyi volt, hogy belőttem a configban a WPA2-t, megadtam az SSID-t meg a kódot, aztán odaadtam a configot a hostapd-nak és kész. :)

Aztán anyám régi gépében beizzítottam az alaplaphoz kapott wifi kártyát, és akkor jöttem rá, hogy az meg régi 11b szabványú és csak a WEP-et ismeri.  :falba:

MB

Én Wifin-re MAC cím alapján történő szűrést használnék iptables-ban.  :morci:
Bár azt is lehet hamisítani, de ha nem kifejezetten hozzád akarnak betörni senki nem vesződne vele.

Próféta

Quote from: MB on 2009-10-19, 09:40:59
Én Wifin-re MAC cím alapján történő szűrést használnék iptables-ban.  :morci:
Bár azt is lehet hamisítani, de ha nem kifejezetten hozzád akarnak betörni senki nem vesződne vele.
???
Annyi az egész, hogy a forgalmat lehallgatva meg kell várniuk egy, azaz egy darab csomagot. Onnantól ismernek egy MACet. Aztán vagy kivárják, míg elhallgat, vagy nagyobb teljesítménnyel elnyomják (bár el tudom képzelni, hogy egyikre sincs valójában szükség). Szóval a MAC szűrés nyilván nem árt a biztonságnak, de nem is erősíti szignifikánsan, alapozni nem szabad rá.
Akkor már inkább WEP, ott legalább van némi költsége a támadásnak.

MB

A legkisebb gátnál továbblépnek, minek kínlódjon vele, ha egy sarokkal odébb ott egy teljesen nyitott hálózat. Wifin ha a parazita netezőket nagyjából távol tartod az már eredmény.
"biztonság" "alapozni nem szabad rá."
Az alapozás ott kezdődik, hogy mit tárolsz a gépeden. (Pontosabban, hogy mit nem.) Ez az egyetlen módszer ami biztos működik, minden más feltörhető.

Bruce

Bruce cast Revive Topic spell.
120 replies restored.

Nos, eddig egész jól elvoltam a Windows XP-vel, néha szidtam, néha újraraktam, de azért egész jól megvoltunk egymás mellett.

Most egy laptop beszerzése van folyamatban, amin a Windows legújabb szörnye fog majd szaladgálni.

Ez mellé viszont már szeretnék egy Linux-ot is, ha megoldható, pendrive-ról bootolva. Komoly ok nincs, puszta kíváncsiság vezérel. Azonban, mint azt gondolom a fentiekből sejteni lehet, gőzöm sincs, hogy melyik változat mire jó, mennyire egyszerű kezelni, meg úgy általában Linuxról azt tudom, hogy aki használja, dicséri.

Szóval szeretnék kérni némi tippet, tanácsot, alkalomadtán személyes tapasztalattal fűszerezve, mit kerüljek, mit próbáljak, satöbbi, mert bár átolvastam a topicot, de elég régen használták utoljára, és mindig jól jön némi friss infó.

And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted - nevermore!

Kvikveg

En most virtualboxban gondolkodom, mert ujrabootolni lusta vagyok... XD
En Ubuntuzok. Kenyelmes. apt-get install-lal meg az nem jon le amit nem szegyellek. :)
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Moha

Sajnos pont azt a fajta kérdést tetted fel, amire hat embertől hatféle választ fogsz kapni... :)

Hogy kinek melyik distro jön be, az nagyon egyéni.
Én pl. Ubuntut használok, de erősen kacsintgatok a Mint felé, mert van pár apró hülyesége az Ubuntunak, ami nem tetszik.

Felhasználóbartáság szempontjából amúgy az Ubuntu jó. Ha pendriveról használod, akkor nyugodtan ki tudsz próbálni különböző distrokat.
Én azt javaslom, kezdetnek tölts le pár distrot, nézd meg őket live módban, nézd meg, melyik mennyire tetszik (pl. KDE vagy GNOME jön-e be inkább), aztán telepítsd a legszimpatikusabbat a pendrivera.

Kezdőként javasolt a népszerűbb, csomagkezelős distrok közt válogatni: Ubuntu változatok, Mint, PCLinuxOS, Mandriva, stb

www.distrowatch.com pl. segítségedre lehet.

És hidd el: nem fogod megbánni, ha Linuxra váltasz. :)

Próféta

Quote from: Bruce on 2010-09-17, 17:53:44
Most egy laptop beszerzése van folyamatban, amin a Windows legújabb szörnye fog majd szaladgálni.
Azt nem mondom, hogy elsődleges vásárlási szempont legyen, de a kiválasztási folyamatban azért már kezd nézegetni, hogy melyik hardveredhez milyen szintű linux driver létezik. Ami nem ritkán problémás (vagy egy-két éve az volt), az a videokártya és a wlan. Előbbinél Intel, ATI gyártók termékeinél lehetnek bosszantó hibák pl. nem megy a 3D. A wlan manapság jó eséllyel már menni fog; mindenesetre rémlenek ilyen hírek, hogy egyes kártyákon bizonyos beállításokat csak Windows alatt lehetett elvégezni.

Ha megvan a gép, minden kavirnyálás előtt az első próba mindenképpen Live CD legyen (persze csak ha van optikai meghajtó a laptopon), de arról elég lassú a betöltés és nem tudsz semmit módosítani, tehát tényleg a kipróbálásra van csak. Sőt, akár még a mostani gépeden is érdemes lehet előzetesen kipróbálni egy-két linuxot Live CD-n. Persze CD-ről bootolva felfoghatatlanul lassú lesz az oprendszer, de ugye csak mutatóba van.

Ez mellé viszont már szeretnék egy Linux-ot is, ha megoldható, pendrive-ról bootolva.
Megoldható, de mekkora az a pendrive?
Döntsd el, hogy LiveUSB-t akarsz (ezt simán megcsinálhatod Live CD-vel akár egy másik gépen) vagy rendes telepített rendszert a pendrive-ra? Ez utóbbit talán nem nehéz megcsinálni, de mindenképpen ésszel érdemes tervezni: például a /tmp könyvtár kihelyezése merevlemezre megfontolandó, meg hát ne csak 4 gigás legyen akkor.

Utóbbi esetben megfontolható alternatíva lehet a Wubi is (csak *buntuhoz), ami a Windowsos lemezeden egy nagy lemezképfájlt hoz létre, és abba költözik bele az Ubuntu minden partícionálás és egyéb mágia nélkül. Bootloader azért felmászik ilyenkor.

Azonban, mint azt gondolom a fentiekből sejteni lehet, gőzöm sincs, hogy melyik változat mire jó, mennyire egyszerű kezelni, meg úgy általában Linuxról azt tudom, hogy aki használja, dicséri.
Ha most használsz először Linuxot, akkor szerintem a *buntu családból érdemes választani, kisebb részben a disztribúció saját érdemei miatt a felhasználóbarátság terén, nagyobb részben mert ezek a legmainstreamebbek, így ezekhez fogsz a legtöbb fórumtémát / howtot találni, amikor XY probléma miatt gúglizol. És ez gyakran elő fog fordulni :) Méghozzá jó pár ok miatt: egész egyszerűen noob vagy; aztán jó pár dologra kevésbé intuitív / hatékony / létező az UI a disztribúciódban, mint Win/Mac esetén; végül hardvergyártók gyakran (teljesen racionális okokból) sokkal kevesebb figyelmet fordítanak a linuxos driver előállítására, mint a Windowsoséra.

A *buntu családon belül az eredeti Ubuntu és a KDE-s Kubuntu a legnépszerűbb. Ezek annyiban különböznek, hogy más a desktop környezet (DE) - vagyis gyakorlatilag a teljes felhasználói felület. Ubuntu  az "alap", ami azon nem működik, az a másikon se fog. Ellenben a GNOME nevű DE van rajta, ami szerintem csúnyább, kényelmetlenebb és kevesebbet tud a KDE-nél, de ez már vallásháború, ne menjünk bele :) Ha van egy kis időd, egy-egy live CD-n kipróbálhatod mindkettőt. Annyit még hozzá kell tenni, hogy természetesen mindkét rendszer erősen átszabható az alapértelmezett kinézethez képest :)

Ja és alap útravaló: ha csak egy mód van rá, Linuxra nem úgy raksz fel egy programot, hogy a gyártó honlapjáról letöltesz egy telepítőcsomagot, hanem a disztribúciód csomagrepóiból. Egyrészt automatikusan leszed hozzá minden függőséget (szükséges rendszerszolgáltatások megfelelő verziója, stb.), másrészt automatikusan és a függőségeket figyelembe véve lesz mindened frissítgetve a központi tárolóból.

Ezek jó része úgyis szabad szoftver lesz, de sok disztribúció ad egy adag nonfree csomagot is (kodekek, adobe acrobat, adobe flash, skype, stb.). *buntukban az alapból települőkön felül érdemes a medibuntu csomagtárolót engedélyezni és leszedni onnan ami kell.

Eh, ninja'ed.
Quote from: Moha on 2010-09-17, 22:37:25
És hidd el: nem fogod megbánni, ha Linuxra váltasz. :)
Én ezt nem merem így kijelenteni - a hittérítés Próféta létemre amúgy se kenyerem - de a kipróbálás nem árthat, aztán néhány hónap próbálkozás után hátha az áll jobban kézre.