Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Kuroi Tenshi

Quote from: NLZ on 2008-12-14, 23:10:41
Miket nem tanul az ember. :D

Az a "névleges" teljesítmény tulajdonképpen a maximális, amire tervezve
vannak; annál a jó, minőségi tápok is csak rövid távon tudnak 10-20%-
kal többet. Az optimális terheltségtől a maximálisig már esik a hatásfok,
de a maximális után túlterhelve egyenesen zuhan: a 80%-os tápok 10%-
kal nagyobb terhelésnél simán visszazuhannak 60%-ra vagy alá.

Quote from: Zsiga on 2008-12-14, 23:21:23
:angyali:
;D

Moha

Bakker... mindig belefutok az ilyenekbe...

Adott egy régebbi gép. Először azért hívtak, hogy "cégtől elhozott gép és nem tudnak belépni, mert nem tudják a jelszót" - ezt elég hamar megoldottam: meglepő módon a Rendszergazdának nem volt jelszava   :ejnye:
Nos, mivel csak 512 ram volt a gépben és egy 20-as HDD, megbeszéltük, hogy viszek még ramot és egy 320-as SATA HDD-t.

Innentől érdekes:
Beraktam a ramot és a HDD-t. Bios mindkettőt örömmel nyugtázta. XP telepítő be: nem látja a hdd-t. Nofene...  :confused:
Régi rendszer beizzít: az látja az új winyót... Telepítő újra: ugyanaz.

Másik telepítő be (elvileg ugyanúgy SP2, csak egy régebbi lemez), az látja. Megformázom, elindul a telepítés, a fileok másolása 70%-ig eljut, majd reset.  :eek:
Memtest be, talál egy hibás address-t. Régi mem modul ki, újabb memtest: minden oké. Közlöm velük, hogy a régi memória hibás.

Telepítő megint: most már eljut a fileok másolása 100%-ig, és újraindítja a gépet, de ahelyett, hogy tovább menne az install, folyton kékhalál. És innen nem jutottam tovább. :frown: Hiába állítgattam a biosban a dolgokat (esetleges IRQ ütközést kiküszöbölendő letiltottam a cuccokat, stb), nem sikerült megoldanom. Továbbra is kékhalál.  :comp:
A gép egyébként egy VIA chipsetes Asrock alaplapon egy 2Ghz-es Celeron (478-as)

Ötletek esetleg?  :confused:

Kuroi Tenshi

Quote from: Moha on 2008-12-16, 00:06:51
320-as SATA HDD

A gép egyébként egy VIA chipsetes Asrock alaplapon egy 2Ghz-es Celeron (478-as)

Ötletek esetleg?  :confused:

Ez. 478-as korabeli alaplapokban nem volt natív sata támogatás,
ezért kaptak ált. jmicron vagy ritkábban realtek vagy más külsős
chipet, ami viszont baszakszik driver nélkül. Nem natív-satás
géphez én nem vinnék sata lemezt. Én erre tippelek. Biosban
sata-ahci disable ugye volt?

A kékhalálkor mit ír ki?

Moha

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-12-16, 00:42:30

A kékhalálkor mit ír ki?
Pontos üztenetet nem tudom bepostolni, de valóban a merevlemez vezérlőre hivatkozik, hogy tiltsam le meg ilyenek. Azért nem értem, mert egy héttel ezelőtt szintén egy 478-as (az meg SIS chipes volt) alaplapba raktam egy SATA vinyót és az csont nélkül vitte, igaz az csak 160GB-os volt, de rendesen feltelepült és megy róla a rendszer.
Biosban (Amibios) nem találtam AHCI disable-t. :frown:

Tudok valamit tenni azon kívül, hogy PATA hdd-re cserélem?

Flaser

Quote from: Moha on 2008-12-16, 02:13:17
Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-12-16, 00:42:30

A kékhalálkor mit ír ki?
Pontos üztenetet nem tudom bepostolni, de valóban a merevlemez vezérlőre hivatkozik, hogy tiltsam le meg ilyenek. Azért nem értem, mert egy héttel ezelőtt szintén egy 478-as (az meg SIS chipes volt) alaplapba raktam egy SATA vinyót és az csont nélkül vitte, igaz az csak 160GB-os volt, de rendesen feltelepült és megy róla a rendszer.
Biosban (Amibios) nem találtam AHCI disable-t. :frown:

Tudok valamit tenni azon kívül, hogy PATA hdd-re cserélem?

Leszeded a megfelelő SATA driver-t és telepítéskor beadod neki lemezen.
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

Cobra

Első nekifutásra jumpereld át Sata1-re a lemezt, mivel a Via chipset nem kezeli rendesen a Sata2-t. Installnál meg gondolom beadtad a driverlemezt, mert anélkül elvileg fel se ismeri a Sata-s HDD-ket az XP ennél a lapnál. Illetve nem ártana nézni frissebb biost.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

Moha

Mint írtam, a BIOS és a win telepítő is felismerte a hdd-t, látta mindkettő rendesen a 320 gigát, meg is tudtam formázni, csak épp az első reboot után nem ment tovább a telepítés. Külön driverlemezt nem adtam be.
Most viszont utánaolvastam, leszedtem a szükséges drivereket (úgyis fognak kelleni a win install után), meg friss BIOS-t, aztán meglátjuk.
Az átjumperelést is megnézem, máshol is ajánlották már.

Kösz a válaszokat srácok!

sirtomi

Haverom akar venni memóriát öccse régi gépébe, de semmit nem tud róla csak hogy ddr2 mem kell bele. Mindegy hogy 667 vagy 800MHz-eset vesz?

Kvikveg

Az openoffice-ban kene egy olyan fv, ami megnezi, hogy az A1 (kesobb A2 stb) mezoben levo ertek benne van-e a C oszlopban
A DCOUNT volt a legkozelebbi, de ezen a gyokeren nem birok kiigazodni.
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

Kuroi Tenshi

Quote from: sirtomi on 2008-12-16, 16:31:32
Haverom akar venni memóriát öccse régi gépébe, de semmit nem tud róla csak hogy ddr2 mem kell bele. Mindegy hogy 667 vagy 800MHz-eset vesz?

Régebbi gép --> biztos, hogy DDR2?
Ha igen, akkor mindegy, max. az alacsonyabb sebességen megy.
667-est amúgy alig kapni, 800-as kb ugyanannyiba kerül.

Kviki, ugyan már haloványak az emlékeim, de fkeres (vlookup)
nem ilyesmikre való?

Kvikveg

Koszi, megnezem, de ennel is valami ertelmezhetetlen f*szsag van ott mint magyarazoszoveg. Ezt UFOknak csinaltak vagy mi?!
WARNING: module "coffee.exe" did not run correctly. Brain running in limited mode.
Do not meddle in the affairs of dragons for you are crunchy and taste good with ketchup.

sirtomi

Quote from: Kuroi Tenshi on 2008-12-16, 16:46:48
Quote from: sirtomi on 2008-12-16, 16:31:32

Régebbi gép --> biztos, hogy DDR2?
Ha igen, akkor mindegy, max. az alacsonyabb sebességen megy.
667-est amúgy alig kapni, 800-as kb ugyanannyiba kerül.
Ezt én is megkérdeztem, de azt mondja biztos. Köszi a segítséget.

kikuchiyo

Kvikveg:

Nálam a sima MS Excel 2000-ben olyan van, hogy ha mondjuk C1:C9-ben vannak a rögzített értékek, és az A1-ben az, amiről meg akarod nézni, hogy közöttük van-e, akkor a HOL.VAN(A1;C$1:C$9;0) visszaadja a keresett elem helyét, ha közöttük van (ezzel tudsz kezdeni valamit), vagy azt, hogy #HIÁNYZIK, ha nincs köztük.

Hogy ez angolul hogy van az openofficében, azt ne kérdezd.
Failure is the default option

Moha

Quote from: Cobra on 2008-12-16, 12:19:05
Első nekifutásra jumpereld át Sata1-re a lemezt, mivel a Via chipset nem kezeli rendesen a Sata2-t. Installnál meg gondolom beadtad a driverlemezt, mert anélkül elvileg fel se ismeri a Sata-s HDD-ket az XP ennél a lapnál. Illetve nem ártana nézni frissebb biost.
Második kör:
Lekaptam netről a SATA drivereket, beadtam telepítésnél a windowsnak, ill. mégegyszer nekiugrottam a bios beállításoknak. A HDD leírása alapján a samsung config tudja átrakni sata1-be, azt meg is csináltam. A helyzet változatlan: STOP 0x0000007B
Idő hiányában most nem frissítettem a biost, következő körben az lesz. Ha végképp nem megy, viszek nekik egy PATA HDD-t, azt kész...

Zsiga

Quote from: Moha on 2008-12-16, 23:38:48
Quote from: Cobra on 2008-12-16, 12:19:05
Második kör:
Lekaptam netről a SATA drivereket, beadtam telepítésnél a windowsnak, ill. mégegyszer nekiugrottam a bios beállításoknak. A HDD leírása alapján a samsung config tudja átrakni sata1-be, azt meg is csináltam. A helyzet változatlan: STOP 0x0000007B
Idő hiányában most nem frissítettem a biost, következő körben az lesz. Ha végképp nem megy, viszek nekik egy PATA HDD-t, azt kész...
Tedd be a vinyót egy másik gépbe és futtass le rajta egy teljes felületellenőrzést. Nekem egyszer hasonló tüneteket produkált egy Samsung vinyó, "gyárilag" badsectoros volt...

Cobra

Memtest volt az új ramokkal?

Próféta

Kvikveg: én a COUNTIF-re voksolok.
=COUNTIF(A1:A10;B1) - hányszor van meg B1 az A1:A10 között?
Utána el tudsz ágazni, hogy ez nulla-e.

Amúgy ha a függvény rövid leírása a nem tetszik, akkor a függvényvarázslóban kiválasztva a következő lapon már a paramétereit lehet feltölteni, és ott mindegyikhez kapsz magyarázatot. Ha ez sem elég, akkor (itt már) a Help gomb részletes, értelmes magyarázattal szokott szolgálni.

Egyébként amennyire észrevettem, az Excel és az OO.o Spreadsheet függvényei gyakorlatilag ugyanazok, hiszen az előbbiről lett hűen koppintva az utóbbi.

Moha

Quote from: Cobra on 2008-12-17, 00:10:03
Memtest volt az új ramokkal?
Volt. Az egyik slot rossz, nem a ram. Most elhoztam a régi ramot, itthon majd letesztelem. De a jó slotban, új ram-al nem dob hibát a Memtest.

Cobra

Szerintem akkor már az egész lap a végét járja.

Kvikveg

Koszi a tippeket mindenkinek, holnap kiprobalom.

Moha

Quote from: Cobra on 2008-12-17, 00:17:09
Szerintem akkor már az egész lap a végét járja.
Megőrülök, hogyha a végén alaplapcsere lesz. Mert akkor már jobban járnak egy komplett új géppel... Már így is duzzognak, hogy mi mindent kell még cserélni...

kikuchiyo

Megjegyzés: az Excel egy végtelenül elhibázott tulajdonsága, hogy a függvények nevei le vannak fordítva magyarra/románra/klingonra.
Az ötlet nyilván az volt, hogy az egybites user titkárnéni majd a függvény neve alapján azonnal tudja, hogy mi mire jó, de mint a mellékelt ábra mutatja, még Kvikvegnek is voltak gondjai azzal, hogy melyik függvényt hol és mikor kéne használni. Onnantól meg nem tök mindegy, hogy fkeres vagy vlookup a neve? Sokkal kevesebb lenne a mental overhead, ha minden verzióban ugyanúgy hívnák a függvényeket.
Failure is the default option

Zsiga

Quote from: kikuchiyo on 2008-12-17, 00:49:32
Megjegyzés: az Excel egy végtelenül elhibázott tulajdonsága, hogy a függvények nevei le vannak fordítva magyarra/románra/klingonra.
Az ötlet nyilván az volt, hogy az egybites user titkárnéni majd a függvény neve alapján azonnal tudja, hogy mi mire jó, de mint a mellékelt ábra mutatja, még Kvikvegnek is voltak gondjai azzal, hogy melyik függvényt hol és mikor kéne használni. Onnantól meg nem tök mindegy, hogy fkeres vagy vlookup a neve? Sokkal kevesebb lenne a mental overhead, ha minden verzióban ugyanúgy hívnák a függvényeket.
Sok sört vagyok hajlandó beáldozni ha szerzel nekem Qo'nos-i kiadású Office-t.  :angyali:

Kuroi Tenshi

A legnagyobb baj avval nem az, hogy le van fordítva több
nyelvre, hanem az, hogy a különböző nyelvű verziók nem
ismerik fel egymás függvényeit ::)  :uzi:

Quote from: Zsiga on 2008-12-17, 00:55:12
Sok sört vagyok hajlandó beáldozni ha szerzel nekem Qo'nos-i kiadású Office-t.  :angyali:

Akkor áldozz sok sört magadba, és utána már mindegy lesz, hogy
magyar vagy Qo'nos-i kiadású lesz-e az az Office :haha: :angyali:

Kvikveg

Ja, es ne is emlitsuk a vesszot illetve pontot mint tizedeselvalasztot. :facepalm:

White SeeD

Vidám mikrofos probléma:

Egy xls táblázatot kéne betennem egy honlapra. (nincsen különösebb formázás vagy extra /de már a fomrázásokat is kiszedtem belőle/ pár színes szöveg és a rácsozás.)
Frontpaget használnék erre a célra (mivel komolyabb honlapszerkesztőbe belehal a gép). Azaz van 2 (ráadásúl eredeti) mikrofos szoftver.

Kijelölöm, átmásolom, jó, átment. Állítanám be a táblázat méreteit. Beírom a számokat képpontban. Semmit nem csinál. Jó, akkor méretezzük be kézzel. Csak tágítani engedi, kicsinyíteni nem  :wtf:
Jó, a honlapon kiveszem az összes pipát, ahol a szélességet megadja. Nem történik semmi, újra nézem a táblázat tulajdonságait, vissza van pipálva minden. :grrr:

Jó, nézzük, mi van ha excelben elmentem weblapként. Ilyenkor az van, hogy hiába html a fájl, és próbálom megnyitni frontpagel, az erőszakosan előhúzza az excelt :comp:

Valakinek 5let? Esetleg kis erőforrást igénylő webszerkesztő? /notepaddal is megcsinálnám, ha nem lenne tele minden sz@r mikrofos formázással a file (még a html is).
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

Flaser

Excel --> mentés tabulátorral tagolt szövegként.
Notepad/Emacs --> html
"Logically sound? How laughable. The only thing that people use logic for is to see what they want to see and disregard what they do not."

White SeeD

Quote from: Flaser on 2008-12-17, 12:09:21
Excel --> mentés tabulátorral tagolt szövegként.
Notepad/Emacs --> html
:merci: Szerencsére nem kellet ilyen drasztikus dologhoz folyamodni. Ezt a tabuátorral tagolt szöveget nem ismertem.

Végül sikerült egy open officeval megoldani az ügyet. Az ki tudta szedni az ismeretlen, zavaró formázást.
Eredeti windóz 7 aktiválások száma: 6

Ramiz

Utálom az mkv-t!!!

Minden kodek fent van. Beletekerek, kis gondolkozás után játszani kezdi folyékonyan, aztán 5-6 másodperc után, akárhol is van, szaggatni kezd. Később jelenetváltásokkor ugyanez megismétlődik kicsiben.

Kevés a memóriám, vagy mi van?
12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!! 12 OZ MOUSE, 12 OZ MOUSE!!!

Próféta

Az mkv csak a csomagolópapír; az számít, hogy milyen kódolású és minőségű anyag van benne.

Quote from: Ramiz on 2008-12-17, 20:03:56Minden kodek fent van.
Az már mindjárt baj. Általános FAQ megvolt? :D

Milyen lejátszóval szenvedsz? Mit akarsz lejátszani, mi van benne? Mik a géped paraméterei?