Help Topic Hardver/Szoftver

Started by Nakahara, 2002-11-13, 20:06:43

Previous topic - Next topic

Cloud

Jó nagyon reggel van még bocsi.  :comp:

A nextgent úgy értettem hogy, ahogy eddig is, most is az új konzolok megjelenésekor szerintem megugrik majd megint a pc-s grafikai színvonal is. Ergó erősebb gépek kellenek majd egy egy csúcsjáték max futtatásához.

Kuroi Tenshi

Quote from: Cloud on 2013-01-05, 12:08:52
A nextgent úgy értettem

Értettem én, én is erre számítok, de ennek nem feltétlenül örülök.
A programok jobb megírásával rengeteget ki lehetne még hozni a
már meglévő hardverből. Ld. dx7-es Morrowind, dx9-es Crysis még
utána évekig messze a legszebb program volt. Továbbá windows
fronton a legnagyobb akadály a szoftveres api, a vas valódi nyers
teljesítményének jó, ha 25-30%-át kapjuk emiatt

De úgy hírlik, hogy a next-gen konzolok most nem lesznek akkora
ugrás, inkább a költséghatékonyságra mennek rá. Azt csiripelik a
verebek, hogy mindkettő AMD A10 Trinity APU-kat fog használni,
ami ugyan az elődökhöz képest előrelépés lesz, de nem lesz olyan
közel pc-s csúcshardverhez, mint megjelenéskor az elődök voltak
(főleg xbox, R600 Xenos előd, ami nem sokkal később 2900-asként
jelent meg és még jópár generációig meghatározta az alapot).

Cloud

E3-on meglátjuk mit mutatnak be. Legalábbis reméljük...

Raggie

http://www.silentpcreview.com/article688-page1.html
erről a tápról mi a véleményetek?
Használtan venném gari nélkül valószínűleg. Érdemes egyáltalán? Jónak tűnik nekem, de félek ilyet használtan venni. Meg a prohardver szerint kb 6éves modell...

edit: 16500-ért adná a srác, és valóban nincs rá gari, 3 éves a táp.
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Quote from: Raggie on 2013-01-07, 01:03:12
Használtan venném gari nélkül valószínűleg.

Ne tedd.
1. Tápot használtan ne
2. Tápot gari nélkül ne
3. Nem nagy szám az a táp, FSP belű, de amilyen régi, modernebbet olcsóbban kapsz
4. Annyit még csak nem is ér.

Raggie

Ok, én is így gondoltam.

Nézegettem a tápokat, de az a gond hogy amiket mondtál(80+ gold) mind legalább egy tizessel(kb30%-al), de inkább többel drágábbak, mint a bronz fokozatúak. Én ennyit nem áldoznék rá.
Megéri azt a plusz pénzt?

Itt van pl ez az XFX 16k-ért(bronze): http://www.argep.hu/product_1575958.html
meg ez a Seasonic 26k-ért(gold): http://www.interstore.hu/termek/SEASONIC-zdroj-550W-G-550-SSR-550RM-80-GOLD-cable-management-retail-p4683543.html#!InterStore
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: "Do I feel lucky?" ...

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Quote from: Raggie on 2013-01-07, 09:10:37
meg ez a Seasonic 26k-ért(gold): http://www.interstore.hu/termek/SEASONIC-zdroj-550W-G-550-SSR-550RM-80-GOLD-cable-management-retail-p4683543.html#!InterStore

Csak 26k?
Ja látom, Szlovákiából... de még így is jó ár érte.
Igen, drágább, ez van. Viszont eredeti Seasonic, tehát itt még a
kondikat is ők válogatják hozzá, amin a "matricázók" sokat szoktak
spórolni, illetve a venti-vezérlés és venti is jobb.

Nézd, én is hasonló áron vettem a S12-600-asom. 6-7 éve. S még
a mai napig használom, pedig már a harmadik konfigot szolgálja ki,
s még a mai napig kiválóan működik, stabil, halk *kopp-kopp*

Raggie

Hmm.. akkor már csak azt remélem, h jövő fizetésig fenn marad a webshopjukban ez a táp, mert akárhol máshol minimum 33k egy gold-os táp! :D Viszont ebbe a havi költségvetésbe már nem fog beleférni...

előző téma: a procin nem tudnék sokat spórolni, mert bármelyik i5-ös minimum 40k de inkább 43 körül vannak és ezt meg garival tudnám venni 49-ért. abból a 6-9ezer forintból meg nem tudnék jobb VGA-t venni, mint ez. A következő amit nézegettem a HD7950 az már 80k-mál kezdődik, úgyhogy végül emellett döntöttem, meg legalább ez a proci még ki tud szolgálni egy következő generációt is majd VGA-ból(esetleges jövőbeli fejlesztésként).

Well, do ya, punk?"

Raggie

Még valami: a CM 212 alig marad el hűtőteljesítményben több nagyobb bordájú hűtőtől. Legalábbis csomó tesztet olvastam és mindben ez volt a tendencia. Ennyire jó volna ez a hűtő, vagy csak részrehajlóak vele?

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Ezt erősen kétlem, biztos ugyanazt tesztelték (ugyanaz volt a
tesztkonfig)? 212+-om van a 750-esen, de sztem nem nagy szám.
A másik még a hang és a fordulatszám, lehet, hogy a többi ua. a
teljesítményt halkabban éri el.

Raggie

Összesített táblázatokat és grafikonokat szoktam nézegetni, annak meg csak úgy van értelme, hogy egy adott procira vannak feltéve a hűtők. (ennyire nem lehetnek hülyék a tesztelők)

A fordulatszámban/hangosságban igazad lehet. Van valami ajánlatod? (nem akarok oriási tuningot, de egy 10-20%-ot feljebb mennék)

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Passz, sajnos, egy ideje nem követem, mivel alig van érdekes
újdonság. Sztem ár-teljesítmény arányban jó lesz az is.

Cobra

Az i5 még húzva (épeszű feszültségek keretében) se egy kazán, szóval nagyon extra hűtő nem kell hozzá. A hasonló árú hűtőknél nincs nagy különbség teljesítményben. Nekem egy CM Hyper TX3-am van és nagyon meg vagyok vele elégedve (hűtés és nem kidolgozás terén...), pedig az én processzorom is valahol 90-100W közelében fogyaszt max terhelésen.
Tápból én most ezt ajánlanám, ha nem jön össze olcsón a Seasonic: http://www.argep.hu/product_1776538.html
Amin most nagyon meglepődtem, az az Aurum 400 15e Ft-ért  :eek: Ez legutóbb 18k volt akciósan.
Hide and fear, Cobra Commander is here !

NLZ

[reserved]

Cloud

Tessék PH-n nézegetni i5-ös topicot, hogy ki mit használ. Nem kell egyszerre Noctua NH-D14-et venni. :D (bár ha találsz olcsón. :) )

Raggie

http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-z77x-d3hrev_10

vagy

http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-z68x-ud4-b3rev_10/specs/

Gyors választ ha lehet, mert elviszik az apróhirdetést! :D
(az előzőleg felvázolt gépbe persze)

Jól néz ki a nagyobb heatsink a második mobon, de régebbi chipset, meg nemtom.. az elsőt néztem ki először! :D

Well, do ya, punk?"

NLZ

Quote from: Raggie on 2013-01-10, 21:47:08
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-z77x-d3hrev_10

vagy

http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-z68x-ud4-b3rev_10/specs/

Gyors választ ha lehet, mert elviszik az apróhirdetést! :D
(az előzőleg felvázolt gépbe persze)

Jól néz ki a nagyobb heatsink a második mobon, de régebbi chipset, meg nemtom.. az elsőt néztem ki először! :D
Ha nincs külön idok, hogy egyik vagy másik, akkor inkább az újabb.
Azt nézd, amit használsz majd belőle, szal hogy milyen hátlapi csatlakozók vannak, mennyi SATA2/3 és USB2/3 van benne, stb. :)
[reserved]

Raggie

Én is amellett döntöttem. Egy Ivy Bridge mellé inkább az újabbat rakom, mint a régebbit. :)
Sata3 és USB3 mindkettőn volt, asszem egy-kettővel több az újabbon, bár nem tudom kihasználom-e majd mindet valaha is! :D
(mondjuk a régebbin meg volt e-SATA ami az újabbon nincs, és azt nagyon szeretem... mindegy)

Well, do ya, punk?"

Raggie

Csak merő kíváncsiságból: van valami tapasztalatotok ventillátorokkal kapcsolatban?
Házra is kell majd egy pár, meg a CM 212 EVO ventije sem tudom milyen lesz (használtan veszem).

Nyilvánvalóan: halk kéne és jó légszállítású. :D De a lényeg a halk üzemen van, annyira nem fogok húzni semmit a gépben, hogy hangosodni kelljen, nem éri meg az idegesítő hangot.

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Arctic olcsó és elég jó. Még ha hamarabb is tönkre menne, mint a nála
jobbak, azokhoz képest van olyan olcsó, hogy vehetsz tartalékba is.
Jók még a Scythe, Noctua, Coolink Swif, régiek közül ebmPapst, Sanyo
Denki, magleves Sunon, csakhát ezek többszörösébe kerülnek...

Raggie

Well, do ya, punk?"

.Attila

Nekem Coolink Swif ventijeim vannak, a procin csak 9es van, a házhűtő 12es.
Előbbi 100%-on is alig hallható, utóbbi 100%-on azért már produkál szélzajt rendesen, de ez az elhelyezés miatt is lehet.

PWM: ahogy te gondolod. Ha elég halk a venti, mehet folyamatosan 100%-on.
Alaplapfüggő is, hogy mennyi ventit tud PWM-mel kiszolgálni. Nyilván a procin megy, házhűtőhöz 1 pwm-es azért szerintem szokott lenni.
De nyilván abból a szempontból jobb a pwm, hogy megfelelő szoftverrel úgy állíthatod a sebességét, ahogy akarod, így csak akkor zajosabb kissé, amikor nagy terhelés alatt van. Nálam a házventi tud zajos lenni, ezért jól jön a pwm, elég ritkán pörög fel, mert a procihűtő jól végzi a dolgát.

Raggie

A PWM-es csatik a 4 pinesek ugye?
Van egy a procinak és 3 a háznak(mind 4 pines).
Akkor PWM-es ventiket veszek! :D

Well, do ya, punk?"

Kuroi Tenshi

Ha nagyon hárdkór zaj-szempontból nézünk rá, akkor a pwm a
vezérlése (pwm=pulse-width modulation) miatt hangosabb,
nagyobb a motorzaj, legalábbis a nagyonszakik és vájtfülüek ezt
mondják. Gyakorlatban majdhogynemtökmindegy. Pwm előnye,
hogy könnyebben be lehet állítani, hogy terhelés/hőmérséklet
függvényében menjen. Néhány lap tud sima ventiket is feszültséggel
szabályozni, de azt ált. többet kell állítgatni.
Igen a pwm ált. 4-eres, a sima 3 (+, föld, rpm)

Cobra

A gépházba sok értelme nincs a ventillátorszabályozásnak, oda jobb olyan ventillátor, ami 100%-on is hangtalan és maxon is megy mindig. Egyébként meg a legtöbb alaplap a sima 3 pines csatlakozókból is tud szabályozni 1-2-t.

Dirk

HI
Nem tudom mennyire vagytok képben hardver hibailag, de rákérdezek azért:

Van egy olyan 5 éves gép.Elindításnál folyamat lefagy, rengetegszer kell ujra és ujra indítani mire fel áll a rendszer, és mikor meddig jut el van hogy a windows betöltő képernyő se. De ha elindul akkor utána rendesen megy.
Fogtuk a vinyót átraktuk egy másik gépbe ugyan ez volt! Tehát vinyóra gyanakodtunk így vettünk 1-et. ÚJ rendszer minden fasza, egész éjjel ment a gép. Másnap reggel kapcsolnánk be ugyan úgy szar...

Tippek esetleg?  Én így már vagy alalplap vagy ram-ra gondolok.

.Attila

Hát ha ram, akkor nagy egyszerű a tesztelése, csak egy memtest-et kell lefuttatni rajta.
Az, hogy átraktátok másik gépbe a vinyót és ugyanazt produkálta, majd egy új vinyó is az eredeti gépben megint ugyanazt csinálta egy nappal később... nos, nem úgy tűnik, hogy ram probléma lenne. Mindenesetre futtass le egy memtestet, mert viszonylag hamar megvan és könnyen kiszűrhető.

Szerintem sanszosabb, hogy az alaplap vagy a tápegység a gond. Utóbbi a veszélyes igazán, mert gyakorlatilag bármit hazavághat a gépedben.

Cobra

Ez erősen kondenzátorhiba gyanús. De hogy most az alaplap vagy a táp, azt nem lehet így megmondani. Milyen táp, milyen lap?

Raggie

Még egy utolsó kérdés...
Eléggé vacilálok mostan. Végül ez lett a konfig:
CM Elite 430 Ház
Gigabyte Z77-D3H
i5-3570K
CM Hyper 212EVO
8GB Geil 2133MHz Leggera RAM
Samsung 840 120GB SSD
(a lap változott Z77X-ről sima Z77-re, mert a crossfire-re és a 2-vel több SATA6GB/s csatira úgysem lesz szükségem)

Namost a VGA-n gondolkodom... érdemes megvenni egy HD7950-est 76000 Ft-ért vagy inkább a HD7870-est 59000-ért?!
Elvileg beleférne a költségvetésbe, mert a monitor vétel amúgy is csúszik rákövetkező hónapra, de nem tudom, hogy megéri-e ezt a többlet pénzt. (1920*1080-on fogok játszani).
Legtöbb helyen a HD7870-re jó tuning potenciált mondanak, be lehet érni vele egy stock 7950-est, míg a 7950-en nem általános a jó tuning.
A 7870-es egy Sapphire OC edition, a 7950-es egy Gigabyte 3 ventis.

Nos? Ti mit gondoltok?  :confused:

(EDIT: egyelőre a 7870 felé hajlok...)

Well, do ya, punk?"

.Attila

Inkább annak nézz utána, hogy milyen a hűtésük, zajos-e.
Sokra mész a pöpec grafikával, ha egy miniporszívó zúg a gépedben.